PDA

Zobacz pełną wersję : [Olympus] Olympus Viewer 3

DickDastardly
8.03.13, 21:44
Lada moment szykuje się nowa wersja Olympusowskiego programu do obrabiania naszych zdjątek.
Na stronie producenta już są informacje o łatkach do niego:
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/#ov3
Według japońskiej strony Olympusa, Viewer 3 jest/będzie dodawany do aparatów wyprodukowanych w 2013 roku...
Mam nadzieję że będą jakieś istotne zmiany w oprogramowaniu.

nightelf
8.03.13, 22:13
Mam nadzieję że będą jakieś istotne zmiany w oprogramowaniu.

Byle nie na gorsze :wink:

ahutta
8.03.13, 22:58
Chętnie zobaczę co zmienili, poprawili, jednak od kiedy zainwestowałem w ACDSee Pro 6, to OV2 przestałem całkiem używać.

BIKER
8.03.13, 23:00
Ja też jestem ciekawy co za nowinki wprowadzą i czy można do nowej wersji zaktualizować ta którą posiadam.

ibm65
8.03.13, 23:06
A co byście oczekiwali węcej:)

Mcarto
9.03.13, 04:32
Po ciachu za każde dobrze obrobione zdjęcie ew. żółtym pienistym napoju regeneracyjnym dla tych co już mogą...

DickDastardly
9.03.13, 11:15
Mnie najbardziej w OV2 denewuje powolność. Po zbliżeniu na zdjęcia w RAW na 100% trzeba nacisnąć guzik wczytania w pełnej jakości i czekać doobre 5-6 sekund.
W LH 4 po 2 sekundach już mam zdjęcie. No i po wprowadzeniu jakichkolwiek zmian to samo...

CzaRmaX
9.03.13, 11:17

Pewnie PS6 z nazwą OV dołączanego na płycie razem z aparatem ;)

klikacz
9.03.13, 11:19
Po ciachu za każde dobrze obrobione zdjęcie ew. żółtym pienistym napoju regeneracyjnym dla tych co już mogą...

Jestem bardzo za! Zwłaszcza ten napój regeneracyjny to świetny pomysł.

DickDastardly
2.04.13, 18:13
Już jest.
http://support.olympus-imaging.com/ov3download/

nightelf
2.04.13, 18:36
I jak się sprawdza?
Jak wasze wrażenia?

waruga
2.04.13, 18:40
Już jest.
http://support.olympus-imaging.com/ov3download/

Pobralem :-)

DickDastardly
2.04.13, 19:01
Pierwsze wrażenia niestety niezbyt miłe, pomimo wielu nowych 'bajerów' nadal aktualizowanie zdjęcia i wczytywanie w poprawnej jakości trwa zbyt długo...

BIKER
2.04.13, 19:04
Ciekawa wersja.

nightelf
2.04.13, 19:41
Z tą jakością to fakt, szkoda, że nie ma jakiegoś znacznika (albo ja go nie widzę) czy zdjęcie jest już w pełnej jakości czy to preview.
Aż dziwne, że wcześniej nie dostrzegłem takiej fajnej funkcji jak podświetlarka (można porównać dwa ujęcia na jednym ekranie).

Karol
2.04.13, 20:26
Odpaliłem, jeszcze nie używałem. Wstępnie cieszy mnie zakładka "mapa", można tam (chyba) geotagować zdjęcia - przypisać ich położenie do miejsca na mapie "ręcznie" bądź wczytać z pliku *.log. Jeżeli będzie to działać tak jak sobie wyobrażam, będę zadowolony. A jeszcze bardziej jak w końcu w Penie będzie wbudowany, bądź przypinany, moduł GPS.

nightelf
2.04.13, 23:33
Szkoda, że potrzebny jest plik *.log, zamiast *.gpx który jest chyba bardziej popularny. Przynajmniej mój gps zapisuje w tym formacie.
Nie wiem, może łatwo da się to skonwertować do loga.

ajt
2.04.13, 23:50
Wypróbuj program GPSBabel z http://www.gpsbabel.org/, konwertuje chyba wszystkie możliwe formaty :)

droplet
3.04.13, 00:10
Z tą jakością to fakt, szkoda, że nie ma jakiegoś znacznika (albo ja go nie widzę) czy zdjęcie jest już w pełnej jakości czy to preview.
...
Nie jestem pewien ale do tego służy chyba trójkąt z wykrzyknikiem.

ahutta
3.04.13, 09:04
Nie jestem pewien ale do tego służy chyba trójkąt z wykrzyknikiem.

Dokładnie tak jest. Wszystko zależy od ustawień w opcjach. Są dwa warianty: Standardowy (szybki podgląd) i Zawsze wyświetlaj w najwyższej jakości. Przy zaznaczonej opcji Standardowy, wspomniany żółty trójkąt zaczyna migać/pulsować po jakiejkolwiek modyfikacji zdjęcia i dopiero po kliknięciu generowany jest obraz w wysokiej jakości.

Co do samego OV3, to wielkiego szału nie widać w porównaniu z wersją 2. Program trochę szybciej się uruchamia, ale w trakcie działania zachowuje się praktycznie tak samo jak OV2.

nightelf
3.04.13, 09:11
Dzięki koledzy :) Człowiek całe życie się uczy.

droplet
3.04.13, 11:58
Dla mnie nowy jest eksport MOV do MPG4. MOV w Quicktime wyświetla mi się wyprany z kolorów ale po konwersji do mpg4 Windows Media Player wyświetla mi się poprawnie.
Możliwe, że to nic nowego ale nie mogę znaleźć tej samej opcji w OV2.

Spike_poland
21.04.13, 21:53
Czy może mi ktoś powiedzieć gzie jest opcja zmień rozmiar w Olympus viewer 3 ??? W starszej wersji bylo to normalnie w opcjach ,teraz tylko jest kadruj, w dostosuj paletę też nie ma opcji zmień rozmiar , czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zmienić rozmiar??? tak ładnie proszę ;P :)

BIKER
21.04.13, 21:55
Popatrz dokładnie w funkcję kadruj- ta jest też zmiana rozmiaru:grin:

Spike_poland
21.04.13, 22:00
sęk w tym że w kadruj nie da się zmienić formatu , za każdym razem mi kadruje na jakiejś dziwne proporcje .... :/ , ja w kadruj mam ;
*wybierz rozmiar
*wybierz proporcję bloków
i jak ustalę proporcje takie jakie są na zdjęciu po zapisaniu kadruje mi tylko wycinek ! :(

nightelf
21.04.13, 22:30
Zdjęcia masz w RAW?
Jeśli tak, klik prawym myszy na zdjęciu, potem eksportuj
Ptaszek przy "zmień rozmiar"
W pole wpisujesz dłuższy bok.

Spike_poland
21.04.13, 22:35
tiff , w starej wersji nie było róznicy raw, tiff, jpg, Twoja propozycję również robiłem i zmieniam dłuższy bok na 900px ale drugi bok mi się nie zmienia , wcześniej wszystko było automatyczne , wpisywało się dłuższy bok i automatycznie krótszy się zmieniał , nie wiem dziwnie to akurat rozwiązali , moze odinstaluje O3 i ściągnę raz jeszcze ??

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post był o 21:34 ----------

aaa i przy eksportuj , jak zaznaczę zmień rozmiar , to automatycznie mam rozmiar 800x800 , a wiem ze na 1000% rozmiar jest duży ....

BIKER
21.04.13, 22:37
Raczej bym proponował poszukać w module informacji, wskazówek jak zmieniac rozmiar. Tez miałem z tym kłopot, ale mam jeszcze wersję Ol V 2 i ona mi pomaga w takim przypadku:grin:

Spike_poland
21.04.13, 23:05
no przecieć to mega głupie rozwiązanie , napisałem prośbę o pomoc na oficjalnej stronie get Olympus na FB , ale póki co cisza , jak se z tym nie poradzę e-mail do nich napisze , bo to mega głupie, było dobre to musieli coś skomplikować , ja nad tym od rana siedzę , szukam info w jeżyku angielskim i Polskim i nic ....

---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post był o 21:46 ----------

Zaznacz opcję [Zmień rozmiar], aby zmienić rozmiar zdjęcia. Użyj do określenia rozmiaru. Ustawienie [Zmień rozmiar] zmienia większe wymiary obrazu w położeniu portret i krajobraz. Nie można zmienić proporcji rozmiaru. Rozmiar można również wprowadzić z klawiatury.
tak pisze w informacji , i co mam sobie teraz zgadywać jaki ma być krótszy bok ?? za kazdym razem mam zapisywać i podawać ręcznie rózne wartosci żeby wiedzieć czy jest tak jak chce ??? też tak macie po zaznaczeniu pola zmień rozmiar , macie już automatycznie 800x800 , a jak zmienicie pierwsze pole na 900 to drugie nie zmienia się ?? czy wykrywa wam od razu po zaznaczeniu pola orginalny rozmiar i gdy chcecie zmienić dłuzszy bok to wam zmienia krótszy automatycznie ???

nightelf
21.04.13, 23:27
tak pisze w informacji , i co mam sobie teraz zgadywać jaki ma być krótszy bok ?? za kazdym razem mam zapisywać i podawać ręcznie rózne wartosci żeby wiedzieć czy jest tak jak chce ??? też tak macie po zaznaczeniu pola zmień rozmiar , macie już automatycznie 800x800 , a jak zmienicie pierwsze pole na 900 to drugie nie zmienia się ?? czy wykrywa wam od razu po zaznaczeniu pola orginalny rozmiar i gdy chcecie zmienić dłuzszy bok to wam zmienia krótszy automatycznie ???

Skoro nie można zmieniać proporcji zdjęcia.
To krótszy bok automatycznie ustawi się sam.

Przykładowo, jeśli zdjęcie jest w formacie 4/3, wybieram przy eksportowaniu zmień rozmiar i wpisuję 1024, to krótszy bok będzie miał 768.
Tak w ogóle, to do zmniejszania zdjęć polecam program "irfan view".

Spike_poland
21.04.13, 23:37
nightelf dokładnie , ale mi przy eksportowaniu wyskakuje 800x800 i gdy zmieniam jeden z boków np. na 900 to drugi automatycznie też ma 900 .... nie wiem o co kaman :/ chyba wywalę tego o3 , moze to jakiś błąd windows 8 bo na nim pracuje ?? i chyba zassam OV2 .... bo co mi innego pozostaje:/, juz wszystkie opcje przejrzałem ...

helmuth
21.04.13, 23:39
... i co mam sobie teraz zgadywać jaki ma być krótszy bok ?? Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić- kadrować czy przeskalować?
Ponieważ używam Olympus Viewera tylko do wywołania RAW-a a resztę obróbki (w tym kadrowanie i skalowanie) robię w Gimpie, nigdy nie miałem tego problemu :)

Spike_poland
21.04.13, 23:46
skalować , i w O2 nie było z tym problemu najmniejszego , była osobna opcja zmien rozmiar , wygodniej dla mnie jest robić to w jednym programie a nie skakać z jednego do drugiego programu ;) ale wygląda na to że się po prostu nie da :/

helmuth
21.04.13, 23:53
... wygodniej dla mnie jest robić to w jednym programie a nie skakać z jednego do drugiego programu ;)Byłoby wygodniej, gdyby OV miał więcej niż tylko podstawowe możliwości obróbki.

BIKER
21.04.13, 23:56
To fakt, choć mnie bardzo przypadła do gustu nowość- ustawianie balansu bieli na punkt szarości.:grin:
A i do ostrzenia nie mam zastrzeżeń. Z korektą perspektywy i ew. skalowaniem muszę jednak skoczyć do Gimpa.:grin:

Spike_poland
21.04.13, 23:57
w porównaniu do konkurencji np. sony czy nikon, proszę mi uwierzyć nie mamy co narzekać :) bo naprawdę sporo da się zrobić , ja oprócz Ov3 korzystam z photomatrix pro , bardzo fajny program z wieloma świetnymi opcjami ;)

BIKER
22.04.13, 00:00
Korzystałem z niego, ale zostawiał na fotkach swoje logo w wersji z neta.

helmuth
22.04.13, 00:18
To fakt, choć mnie bardzo przypadła do gustu nowość- ustawianie balansu bieli na punkt szarości.:grin:W OV2 też to było :roll:

BIKER
22.04.13, 00:42
Heniu jak mi Bóg miły, nie wiedziałem, albo nie dostrzegłem:grin:. Ale zaraz sprawdzę, bo ....muszę:grin:

I faktycznie jest. Gapa ze mnie.:grin:

---------- Post dodany o 00:42 ---------- Poprzedni post był o 00:32 ----------

Mam obie wersje a Ol V 3 jest jakby bardziej funkcjonalny.:grin:

yamada
22.04.13, 01:46
przecież zmiana rozmiaru w OV3 jest prosta
wybrane foto, klikamy edycja, po lewej w panelu trzeba zaznaczyć kadrowanie, otworzyć zakładkę kadrowanie , wybrać proporcję boków i potem wpisać długość dłuższego boku...no i po robocie :)
86456

nightelf
22.04.13, 06:18
nightelf dokładnie , ale mi przy eksportowaniu wyskakuje 800x800 i gdy zmieniam jeden z boków np. na 900 to drugi automatycznie też ma 900

Sprawdzałeś jak będzie wyglądać zdjęcie po zapisaniu?
Powinno mieć odpowiedni wymiar.

yamada
22.04.13, 12:46
bo masz proporcję boków zaznaczoną 1x1, zmień tak jak pisałem wcześniej i będzie na 100% ok.

helmuth
22.04.13, 13:58
przecież zmiana rozmiaru w OV3 jest prosta
wybrane foto, klikamy edycja, po lewej w panelu trzeba zaznaczyć kadrowanie, otworzyć zakładkę kadrowanie , wybrać proporcję boków i potem wpisać długość dłuższego boku...no i po robocie :)
86456W ten sposób wybierasz rozmiary obszaru wykadrowanego a nie zdjęcia po przeskalowaniu.

W starszej wersji bylo to normalnie w opcjach ,teraz tylko jest kadruj,Masz rację.
Przyjrzałem się dokładniej i zauważyłem, że opcja zmiany rozmiaru została przeniesiona do okna eksportu:
86500
Niestety, w programie jest babol. Zmiana wymiaru, jest możliwa tylko w jednej proporcji- 4/3
86499
Mimo, iż domyślnie jest rozmiar 800 x 800pix, to obraz jest zapisany w rozmiarze 800 x 600pix. Jeżeli chcesz inny rozmiar, to wpisz go w którekolwiek okno a program przyjmie ten wymiar jako dłuższy bok.

Spike_poland
23.04.13, 01:02
Helmuth zgadza się ! Moje nie rozumienie tekstu w poradniku ,zbytnio uczepiłem się się tych sztywnych wymiarów.... I faktycznie wystarczy wpisać jeden wymiar w którekolwiek pole i jest ok, ale trzeba przyznać że jest to mega mylące .... Masz punkt reputacji przyznany , niestety tylko tyle mogę zrobić ;) pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)

scyzor23
13.08.14, 11:07
Witam!

Mam problem z programem Olympus Viewer 3. Po otwarciu programu, gdy chcę zaimportować zdjęcia, mp. z aparatu czy też z innej lokalizacji, po chwili wyskakuje komunikat, że program przestał działać. Następnie po wciśnięciu ok, program zamyka się. zainstalowanie programu od nowa nie pomaga. Czy ktoś z forumowiczów zna podobny przypadek jak sobie z nim poradzić?? Proszę o pomoc.

Careme
13.08.14, 11:39
Może spróbuj pobrać nową wersję. Ja takiego problemu nigdy nie miałem. Alternatywnie skorzystaj z innych programów typu RawTherepee.

nightelf
13.08.14, 13:14
Jaki Windows, czy wgrane wszystkie poprawki?
Która wersja OV3? najnowsza?
Sterowniki karty grafiki aktualne?