Zobacz pełną wersję : [Olympus] Olympus Viewer 3
DickDastardly
8.03.13, 21:44
Lada moment szykuje się nowa wersja Olympusowskiego programu do obrabiania naszych zdjątek.
Na stronie producenta już są informacje o łatkach do niego:
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/#ov3
Według japońskiej strony Olympusa, Viewer 3 jest/będzie dodawany do aparatów wyprodukowanych w 2013 roku...
Mam nadzieję że będą jakieś istotne zmiany w oprogramowaniu.
Mam nadzieję że będą jakieś istotne zmiany w oprogramowaniu.
Byle nie na gorsze :wink:
Chętnie zobaczę co zmienili, poprawili, jednak od kiedy zainwestowałem w ACDSee Pro 6, to OV2 przestałem całkiem używać.
Ja też jestem ciekawy co za nowinki wprowadzą i czy można do nowej wersji zaktualizować ta którą posiadam.
A co byście oczekiwali węcej:)
Po ciachu za każde dobrze obrobione zdjęcie ew. żółtym pienistym napoju regeneracyjnym dla tych co już mogą...
DickDastardly
9.03.13, 11:15
Mnie najbardziej w OV2 denewuje powolność. Po zbliżeniu na zdjęcia w RAW na 100% trzeba nacisnąć guzik wczytania w pełnej jakości i czekać doobre 5-6 sekund.
W LH 4 po 2 sekundach już mam zdjęcie. No i po wprowadzeniu jakichkolwiek zmian to samo...
Pewnie PS6 z nazwą OV dołączanego na płycie razem z aparatem ;)
Po ciachu za każde dobrze obrobione zdjęcie ew. żółtym pienistym napoju regeneracyjnym dla tych co już mogą...
Jestem bardzo za! Zwłaszcza ten napój regeneracyjny to świetny pomysł.
DickDastardly
2.04.13, 18:13
Już jest.
http://support.olympus-imaging.com/ov3download/
I jak się sprawdza?
Jak wasze wrażenia?
Już jest.
http://support.olympus-imaging.com/ov3download/
Pobralem :-)
DickDastardly
2.04.13, 19:01
Pierwsze wrażenia niestety niezbyt miłe, pomimo wielu nowych 'bajerów' nadal aktualizowanie zdjęcia i wczytywanie w poprawnej jakości trwa zbyt długo...
Z tą jakością to fakt, szkoda, że nie ma jakiegoś znacznika (albo ja go nie widzę) czy zdjęcie jest już w pełnej jakości czy to preview.
Aż dziwne, że wcześniej nie dostrzegłem takiej fajnej funkcji jak podświetlarka (można porównać dwa ujęcia na jednym ekranie).
Odpaliłem, jeszcze nie używałem. Wstępnie cieszy mnie zakładka "mapa", można tam (chyba) geotagować zdjęcia - przypisać ich położenie do miejsca na mapie "ręcznie" bądź wczytać z pliku *.log. Jeżeli będzie to działać tak jak sobie wyobrażam, będę zadowolony. A jeszcze bardziej jak w końcu w Penie będzie wbudowany, bądź przypinany, moduł GPS.
Szkoda, że potrzebny jest plik *.log, zamiast *.gpx który jest chyba bardziej popularny. Przynajmniej mój gps zapisuje w tym formacie.
Nie wiem, może łatwo da się to skonwertować do loga.
Wypróbuj program GPSBabel z http://www.gpsbabel.org/, konwertuje chyba wszystkie możliwe formaty :)
Z tą jakością to fakt, szkoda, że nie ma jakiegoś znacznika (albo ja go nie widzę) czy zdjęcie jest już w pełnej jakości czy to preview.
...
Nie jestem pewien ale do tego służy chyba trójkąt z wykrzyknikiem.
Nie jestem pewien ale do tego służy chyba trójkąt z wykrzyknikiem.
Dokładnie tak jest. Wszystko zależy od ustawień w opcjach. Są dwa warianty: Standardowy (szybki podgląd) i Zawsze wyświetlaj w najwyższej jakości. Przy zaznaczonej opcji Standardowy, wspomniany żółty trójkąt zaczyna migać/pulsować po jakiejkolwiek modyfikacji zdjęcia i dopiero po kliknięciu generowany jest obraz w wysokiej jakości.
Co do samego OV3, to wielkiego szału nie widać w porównaniu z wersją 2. Program trochę szybciej się uruchamia, ale w trakcie działania zachowuje się praktycznie tak samo jak OV2.
Dzięki koledzy :) Człowiek całe życie się uczy.
Dla mnie nowy jest eksport MOV do MPG4. MOV w Quicktime wyświetla mi się wyprany z kolorów ale po konwersji do mpg4 Windows Media Player wyświetla mi się poprawnie.
Możliwe, że to nic nowego ale nie mogę znaleźć tej samej opcji w OV2.
Spike_poland
21.04.13, 21:53
Czy może mi ktoś powiedzieć gzie jest opcja zmień rozmiar w Olympus viewer 3 ??? W starszej wersji bylo to normalnie w opcjach ,teraz tylko jest kadruj, w dostosuj paletę też nie ma opcji zmień rozmiar , czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zmienić rozmiar??? tak ładnie proszę ;P :)
Popatrz dokładnie w funkcję kadruj- ta jest też zmiana rozmiaru:grin:
Spike_poland
21.04.13, 22:00
sęk w tym że w kadruj nie da się zmienić formatu , za każdym razem mi kadruje na jakiejś dziwne proporcje .... :/ , ja w kadruj mam ;
*wybierz rozmiar
*wybierz proporcję bloków
i jak ustalę proporcje takie jakie są na zdjęciu po zapisaniu kadruje mi tylko wycinek ! :(
Zdjęcia masz w RAW?
Jeśli tak, klik prawym myszy na zdjęciu, potem eksportuj
Ptaszek przy "zmień rozmiar"
W pole wpisujesz dłuższy bok.
Spike_poland
21.04.13, 22:35
tiff , w starej wersji nie było róznicy raw, tiff, jpg, Twoja propozycję również robiłem i zmieniam dłuższy bok na 900px ale drugi bok mi się nie zmienia , wcześniej wszystko było automatyczne , wpisywało się dłuższy bok i automatycznie krótszy się zmieniał , nie wiem dziwnie to akurat rozwiązali , moze odinstaluje O3 i ściągnę raz jeszcze ??
---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post był o 21:34 ----------
aaa i przy eksportuj , jak zaznaczę zmień rozmiar , to automatycznie mam rozmiar 800x800 , a wiem ze na 1000% rozmiar jest duży ....
Raczej bym proponował poszukać w module informacji, wskazówek jak zmieniac rozmiar. Tez miałem z tym kłopot, ale mam jeszcze wersję Ol V 2 i ona mi pomaga w takim przypadku:grin:
Spike_poland
21.04.13, 23:05
no przecieć to mega głupie rozwiązanie , napisałem prośbę o pomoc na oficjalnej stronie get Olympus na FB , ale póki co cisza , jak se z tym nie poradzę e-mail do nich napisze , bo to mega głupie, było dobre to musieli coś skomplikować , ja nad tym od rana siedzę , szukam info w jeżyku angielskim i Polskim i nic ....
---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post był o 21:46 ----------
Zaznacz opcję [Zmień rozmiar], aby zmienić rozmiar zdjęcia. Użyj do określenia rozmiaru. Ustawienie [Zmień rozmiar] zmienia większe wymiary obrazu w położeniu portret i krajobraz. Nie można zmienić proporcji rozmiaru. Rozmiar można również wprowadzić z klawiatury.
tak pisze w informacji , i co mam sobie teraz zgadywać jaki ma być krótszy bok ?? za kazdym razem mam zapisywać i podawać ręcznie rózne wartosci żeby wiedzieć czy jest tak jak chce ??? też tak macie po zaznaczeniu pola zmień rozmiar , macie już automatycznie 800x800 , a jak zmienicie pierwsze pole na 900 to drugie nie zmienia się ?? czy wykrywa wam od razu po zaznaczeniu pola orginalny rozmiar i gdy chcecie zmienić dłuzszy bok to wam zmienia krótszy automatycznie ???
tak pisze w informacji , i co mam sobie teraz zgadywać jaki ma być krótszy bok ?? za kazdym razem mam zapisywać i podawać ręcznie rózne wartosci żeby wiedzieć czy jest tak jak chce ??? też tak macie po zaznaczeniu pola zmień rozmiar , macie już automatycznie 800x800 , a jak zmienicie pierwsze pole na 900 to drugie nie zmienia się ?? czy wykrywa wam od razu po zaznaczeniu pola orginalny rozmiar i gdy chcecie zmienić dłuzszy bok to wam zmienia krótszy automatycznie ???
Skoro nie można zmieniać proporcji zdjęcia.
To krótszy bok automatycznie ustawi się sam.
Przykładowo, jeśli zdjęcie jest w formacie 4/3, wybieram przy eksportowaniu zmień rozmiar i wpisuję 1024, to krótszy bok będzie miał 768.
Tak w ogóle, to do zmniejszania zdjęć polecam program "irfan view".
Spike_poland
21.04.13, 23:37
nightelf dokładnie , ale mi przy eksportowaniu wyskakuje 800x800 i gdy zmieniam jeden z boków np. na 900 to drugi automatycznie też ma 900 .... nie wiem o co kaman :/ chyba wywalę tego o3 , moze to jakiś błąd windows 8 bo na nim pracuje ?? i chyba zassam OV2 .... bo co mi innego pozostaje:/, juz wszystkie opcje przejrzałem ...
... i co mam sobie teraz zgadywać jaki ma być krótszy bok ?? Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić- kadrować czy przeskalować?
Ponieważ używam Olympus Viewera tylko do wywołania RAW-a a resztę obróbki (w tym kadrowanie i skalowanie) robię w Gimpie, nigdy nie miałem tego problemu :)
Spike_poland
21.04.13, 23:46
skalować , i w O2 nie było z tym problemu najmniejszego , była osobna opcja zmien rozmiar , wygodniej dla mnie jest robić to w jednym programie a nie skakać z jednego do drugiego programu ;) ale wygląda na to że się po prostu nie da :/
... wygodniej dla mnie jest robić to w jednym programie a nie skakać z jednego do drugiego programu ;)Byłoby wygodniej, gdyby OV miał więcej niż tylko podstawowe możliwości obróbki.
To fakt, choć mnie bardzo przypadła do gustu nowość- ustawianie balansu bieli na punkt szarości.:grin:
A i do ostrzenia nie mam zastrzeżeń. Z korektą perspektywy i ew. skalowaniem muszę jednak skoczyć do Gimpa.:grin:
Spike_poland
21.04.13, 23:57
w porównaniu do konkurencji np. sony czy nikon, proszę mi uwierzyć nie mamy co narzekać :) bo naprawdę sporo da się zrobić , ja oprócz Ov3 korzystam z photomatrix pro , bardzo fajny program z wieloma świetnymi opcjami ;)
Korzystałem z niego, ale zostawiał na fotkach swoje logo w wersji z neta.
To fakt, choć mnie bardzo przypadła do gustu nowość- ustawianie balansu bieli na punkt szarości.:grin:W OV2 też to było :roll:
Heniu jak mi Bóg miły, nie wiedziałem, albo nie dostrzegłem:grin:. Ale zaraz sprawdzę, bo ....muszę:grin:
I faktycznie jest. Gapa ze mnie.:grin:
---------- Post dodany o 00:42 ---------- Poprzedni post był o 00:32 ----------
Mam obie wersje a Ol V 3 jest jakby bardziej funkcjonalny.:grin:
przecież zmiana rozmiaru w OV3 jest prosta
wybrane foto, klikamy edycja, po lewej w panelu trzeba zaznaczyć kadrowanie, otworzyć zakładkę kadrowanie , wybrać proporcję boków i potem wpisać długość dłuższego boku...no i po robocie :)
86456
nightelf dokładnie , ale mi przy eksportowaniu wyskakuje 800x800 i gdy zmieniam jeden z boków np. na 900 to drugi automatycznie też ma 900
Sprawdzałeś jak będzie wyglądać zdjęcie po zapisaniu?
Powinno mieć odpowiedni wymiar.
bo masz proporcję boków zaznaczoną 1x1, zmień tak jak pisałem wcześniej i będzie na 100% ok.
przecież zmiana rozmiaru w OV3 jest prosta
wybrane foto, klikamy edycja, po lewej w panelu trzeba zaznaczyć kadrowanie, otworzyć zakładkę kadrowanie , wybrać proporcję boków i potem wpisać długość dłuższego boku...no i po robocie :)
86456W ten sposób wybierasz rozmiary obszaru wykadrowanego a nie zdjęcia po przeskalowaniu.
W starszej wersji bylo to normalnie w opcjach ,teraz tylko jest kadruj,Masz rację.
Przyjrzałem się dokładniej i zauważyłem, że opcja zmiany rozmiaru została przeniesiona do okna eksportu:
86500
Niestety, w programie jest babol. Zmiana wymiaru, jest możliwa tylko w jednej proporcji- 4/3
86499
Mimo, iż domyślnie jest rozmiar 800 x 800pix, to obraz jest zapisany w rozmiarze 800 x 600pix. Jeżeli chcesz inny rozmiar, to wpisz go w którekolwiek okno a program przyjmie ten wymiar jako dłuższy bok.
Spike_poland
23.04.13, 01:02
Helmuth zgadza się ! Moje nie rozumienie tekstu w poradniku ,zbytnio uczepiłem się się tych sztywnych wymiarów.... I faktycznie wystarczy wpisać jeden wymiar w którekolwiek pole i jest ok, ale trzeba przyznać że jest to mega mylące .... Masz punkt reputacji przyznany , niestety tylko tyle mogę zrobić ;) pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
Witam!
Mam problem z programem Olympus Viewer 3. Po otwarciu programu, gdy chcę zaimportować zdjęcia, mp. z aparatu czy też z innej lokalizacji, po chwili wyskakuje komunikat, że program przestał działać. Następnie po wciśnięciu ok, program zamyka się. zainstalowanie programu od nowa nie pomaga. Czy ktoś z forumowiczów zna podobny przypadek jak sobie z nim poradzić?? Proszę o pomoc.
Może spróbuj pobrać nową wersję. Ja takiego problemu nigdy nie miałem. Alternatywnie skorzystaj z innych programów typu RawTherepee.
Jaki Windows, czy wgrane wszystkie poprawki?
Która wersja OV3? najnowsza?
Sterowniki karty grafiki aktualne?