Zobacz pełną wersję : zaawansoany kompakt do makro
Witam, tak jak w temacie, interesuje mnie jakiś dobry zaawansowany kompakt do makrofotografii. Nie koniecznie dobry. Podobno najlepsze zdjęcia makro powstają właśnie zrobione aparatami kompaktowymi a nie lustrzankami. Jestem ciekaw jakie to cudeńka są na rynku :-)
I już na początku literówka w tytule... ktoś wie jak to można zmienić? ;-)
Poszukaj fotek Marka Wyszomirskiego. Robi niesamowite makro, właśnie kompaktami.
Poszukaj fotek Marka Wyszomirskiego. Robi niesamowite makro, właśnie kompaktami.
on fotografuje pentaxem... :-) oraz Nikon Coolpix 995 + makrokonwerter Raynox MSN-500
on fotografuje pentaxem... :-) oraz Nikon Coolpix 995 + makrokonwerter Raynox MSN-500
Eeee....
Nie tak do konca
Uzywa przy kompaktach naprzemiennie DCR250 i MSN200
A kumpakta najchetniej uzywa Fuji HS10 :)
Fakt, ze lustro ma Pentaxa ale za czesto go nie uzywa do robali.
Najchetniej wlasnie robi kompaktami, ze wzgledu na na duzo GO, i male gabaryty :)
pozdro
Eeee....
Nie tak do konca
Uzywa przy kompaktach naprzemiennie DCR250 i MSN200
A kumpakta najchetniej uzywa Fuji HS10 :)
Fakt, ze lustro ma Pentaxa ale za czesto go nie uzywa do robali.
Najchetniej wlasnie robi kompaktami, ze wzgledu na na duzo GO, i male gabaryty :)
pozdro
a Ty co byś polecił? pozdrawiam :-)
Wlasnie HS10, on ma wszystko co potrzeba do robali.
Uchylny ekran, dobrze gada z konwerterami, i pierscieniowy zuuum.
Nastepcy HS20 i HS30, niby nowsze ale cos pozmieniali i potrafi winietowac na niektorych ogniskowych.
EDIT: tutaj masz foty Marka (te w ktorych na 2 lub 3 pozycji od konca jest litera H to wlasnie z fuji HS10 sa)
pozdro
Z drugiej strony fajnie by było, żeby ten kompakt (również do makro) był niewielki, a HS10 to kobyła zawstydzająca swoimi rozmiarami bezlusterkowce czy niektóre lustrzanki. Też nieraz szukałem jakiś fotek makro przy użyciu sprzętu typu samsung ex-1, oly xz1 z soczewką makro i jakoś nic się nie doszukałem, poza jakimiś przeciętnymi, zniechęcającymi do makro zdjęciami. To tak jakby nie bardzo te aparaty się lubiły z makro. Ciekawe czy ktoś tutaj używał powyższych aparatów (podobnych) z raynoxem (nie jakieś tam tryby makro, super makro, albo hiper makro) i jakie były efekty?