Zobacz pełną wersję : Przebieg Olympusa a menu serwisowe.
Witam WSZYSTKICH Serdecznie! Od tygodnia jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem Olympusa E-510!, oczywiście używanego. Przed zaskupem spędziłem kilka ładnych dób na czytaniu opinii, recenzji, testów. Kupiłem z dwoma kitami, z przebiegiem 6350 klapnięć lustra - sprawdziłem w menu serwisowym - tak wyświetla. Moje pytanie jest następujące: otóż, gdy zrobiłem trochę zdjęć - zgrałem na kompa - zdjęcia wyświetlane są od nr 3026235. Nie wiem czy to prawidłowe, czy poprostu aparat ma większy przebieg aniżeli wyświetla manu serwisowe? Jeśli ktoś może mi to wytłumaczyć - to bardzo proszę :).
Ps. Na E-510 przesiadłem się z hybrydy fuji hs10 - zdjęcia z Olka ...miodzio!!!
Raven_Design
2.03.13, 19:52
Początkowa trójka oznacza miesiąc marzec, a 2 to drugi jego dzień.
3 to miesiąc, 02 dzień miesiąca a 6235 to numer kolejny zdjęcia. Z przodu jeszcze powinny być literki......pozdrawiam hb.
...6350 klapnięć lustra - sprawdziłem w menu serwisowym - tak wyświetla. Moje pytanie jest następujące: otóż, gdy zrobiłem trochę zdjęć - zgrałem na kompa - zdjęcia wyświetlane są od nr 3026235. Nie wiem czy to prawidłowe, czy poprostu aparat ma większy przebieg aniżeli wyświetla manu serwisowe...Numer pliku ma niewiele wspólnego z faktyczną liczbą otwarć migawki i znaczenie jest takie, jak koledzy napisali wyżej, a cztery ostatnie cyfry - to tylko numer kolejny zdjęcia. Przy ustawieniu w menu Nazwa pliku -> Auto, system operacyjny aparatu numeruje pliki "jak leci", a więc wkładając do aparatu inną kartę, na której są zdjęcia, aparat zacznie numerować zdjęcia w kolejności zastanej na karcie. W trybie Nazwa pliku -> Kasuj, na każdej pustej karcie pamięci, aparat za każdym razem numeruje od 0001. Tak więc jedynym wskaźnikiem może być liczba z menu serwisowego, o ile oczywiście aparat nie był serwisowany. Podczas serwisowania, zawartość wskaźników w menu serwisowym ulega wyzerowaniu.
3 to miesiąc, 02 dzień miesiąca a 6235 to numer kolejny zdjęcia. Z przodu jeszcze powinny być literki......pozdrawiam hb.
PS. Jeśli zdjęcia robiłeś innego dnia /a nie 2 marca / to znaczy, że masz źle ustawiony kalendarz.
Serdecznie WSZYSTKIM Dziękuję za odpowiedzi! Wszystko dla mnie jasne... pozostaje mieć nadzieję, że kupiłem od uczciwego sprzedawcy i aparat nie był wcześniej serwisowany - bo o tym, że podczas serwisu licznik zostaje wyzerowny nie wyczytałem wcześniej na żadnym forum. Pozdrawiam WSZYSTKICH forumowiczów!
Jak juz taki dociekliwy jestes to jak juz siedzisz w tym Meniu serwisowym to wejdz na czwarta strone i popatrz co Ci sie wyswietla obok litery D:-------
Tylko czasem nie naciskaj klawisza OK.
Jesli sie wyswietla cos np jak D:B0501 to znaczy,ze byl w serwisie bo mial problemy z autofokusem.A gdy nie masz tej pozycji to znaczy,ze byl,ale ktos pozniej przegladajac nacisnal klawisz OK,i juz nie ma tego w meniu do dyspozycji.Dzwoniac i pytajac w serwisie po nr urzadzenia mozna dojsc czy mieli i co robili.Tam slad jest.
Z tym menu to ostrożnie. O ile miałem e510 i nigdy przez 5 lat się nie zawiesił, o tyle mój E1 lubi się czasami zawiesić i wtedy licznik się resetuje. Mam w tej chwili napisane 4541 zdjęć, gdzie rzeczywisty przebieg jest duuuużo większy. Dokładnie nie wiem ile, bo aparat mial wymienianą migawkę.
:)... to tak naprawdę pozostaje wierzyć, że Olympus wytrzyma podobnie jak konkurenci - minimum 100000 klapnięć:). Ale co tam najważniejsze, że działa , działa dobrze, bo z efektów jestem zadowolony. Jak się popsuje, to naprawię, albo kupię następny - nie dałem za niego tyle co za nowy a 800zł, więc spokojnie mogę focić dalej:).
---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------
Do
Mirek54 - (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) czyli mam rozumieć, że jeśli na str.4 -literka D brak jest (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) j akiegokolwiek numeru tzn, że nie był w serwisie?
Jesli jest D z kodem to dowiesz sie co bylo naprawiane.Bez D i bez kodu to ktos wyczyscil wciskajac OK.
Ale tak jak pisales wczesniej-wazne ,ze sprawia radosc.
Ja jak splace swojego to tez sie bede cieszyc w pelni.Jak narazie mi wystarcza.Nawet nie korzystalem z funkcji tematycznych.Ucze sie narazie na A.
witam... ostatnio chciałem sprawdzić przebieg migawki w moim E5 i stary sposób nie zadziałał jak w E30. Włączyłem aparat, otworzyłem pokrywę karty, nacisnąłem menu + ok... i nic...... w tym modelu jest jakiś inny sposób? pozdrawiam.
witam... ostatnio chciałem sprawdzić przebieg migawki w moim E5 i stary sposób nie zadziałał jak w E30. Włączyłem aparat, otworzyłem pokrywę karty, nacisnąłem menu + ok... i nic...... w tym modelu jest jakiś inny sposób? pozdrawiam.
Mowisz i masz:
1. wciskamy menu (przytrzymujemy) i wciskamy Power
2. wciskamy menu
3. przechodzimy do kluczyka (piąty rząd)
4. przycisk w prawo
5. dwa razy w dół (regulacja jasności i temperatury monitora LCD)
6.w prawo 2x do pojawienia się suwaków ustawień jasności i barwy wyświetlacza
7. naciskamy (przytrzymujemy Info i naciskamy OK 1x)
8. pojawi się nazwa modelu
9. naciskamy: góra, dół, lewo, prawo
10. naciskamy spust migawki
11. naciskamy: góra
12. mamy menu serwisowe, poszczególne strony przeglądamy strzałkami: góra, dół, lewo, prawo.
Przed chwila sprawdzone i bangla :)
pozdro
Ja jak splace swojego to tez sie bede cieszyc w pelni.Jak narazie mi wystarcza.Nawet nie korzystalem z funkcji tematycznych.Ucze sie narazie na A.
A jak A, cz A jak Auto ? :mrgreen:;)
... pozostaje mieć nadzieję, że kupiłem od uczciwego sprzedawcy ...
No co Ty?
Wszyscy posiadacze Olympusów są uczciwi, sympatyczni i mili w dotyku. :)
pa
Jak odczytać miesiąc 10;11;12 np.zdjęcie z grudnia PC136734.JPG ( zdjęcie z 13.12.2012)
A jak A, cz A jak Auto ? :mrgreen:;)
Az sprawdzilem przed chwila.A jak A.AUTO jest zaznaczone jako wyraz i jest innego koloru,niebieski czy jakis inny lazur.
Ales mnie wystraszyl.
Jak odczytać miesiąc 10;11;12 np.zdjęcie z grudnia PC136734.JPG ( zdjęcie z 13.12.2012)
A- październik B- listopad C- grudzień, chcieli się zamknąć w jedno miejscowym oznaczeniu miesiąca, do września było dobrze ale potem dwa miejsca i dla tego te literki..... pozdrawiam hb
PS. W tym wypadku to 13 października.....
---------- Post dodany o 10:43 ---------- Poprzedni post był o 10:41 ----------
[QUOTE=heniobe;928565]A- październik B- listopad C- grudzień, chcieli się zamknąć w jedno miejscowym oznaczeniu miesiąca, do września było dobrze ale potem dwa miejsca i dla tego te literki..... pozdrawiam hb
PS. W tym wypadku to 13 grudnia QUOTE]
Mowisz i masz:
1. wciskamy menu (przytrzymujemy) i wciskamy Power
2. wciskamy menu
3. przechodzimy do kluczyka (piąty rząd)
4. przycisk w prawo
5. dwa razy w dół (regulacja jasności i temperatury monitora LCD)
6.w prawo 2x do pojawienia się suwaków ustawień jasności i barwy wyświetlacza
7. naciskamy (przytrzymujemy Info i naciskamy OK 1x)
8. pojawi się nazwa modelu
9. naciskamy: góra, dół, lewo, prawo
10. naciskamy spust migawki
11. naciskamy: góra
12. mamy menu serwisowe, poszczególne strony przeglądamy strzałkami: góra, dół, lewo, prawo.
Przed chwila sprawdzone i bangla :)
pozdro
jaki power? nie mam takiego przycisku...
Zamiast Power miało chyba być on/off :-)
Podsumowanie. Po numerze pliku (zdjęcia) możemy odczytać miesiąc i dzień wykonania zdjęcia,
np. P3016847.JPG (1 marzec) ,
np. PA164567.JPG (16październik),
np. PC249578.JPG (24 grudzień)
Pierwsza cyfra lub litera, można przyporządkować np.rok (można zmienić, kluczyk2 - nazwa pliku)
Ja ustawiłem D co oznacza że zdjęcie z roku 2013, dalej zmienię E-2014, F-2015, G-2016 itd.
Druga cyfra lub litera to miesiące:
1 styczeń; 2 luty; 3 marzec; 4 kwiecień; 5 maj; 6 czerwiec; 7 lipiec; 8 sierpień; 9 wrzesień; A październik; B listopad; C grudzień.
(można zmienić(kluczyk 2 - nazwa pliku)
Trzecia i czwarta cyfra to dzień miesiąca.
Cztery ostatnie cyfry to nr kolejny zdjęcia.
Przy ustawieniu w menu Nazwa pliku -> Auto, system operacyjny aparatu numeruje pliki dalej w kolejności zastanej na karcie.
W trybie Nazwa pliku -> Kasuj, na każdej pustej karcie pamięci, aparat za każdym razem numeruje od 0001.
Witam WSZYSTKICH! Sprawdziłem dzisiaj ( zgodnie z podpowiedzią MIREK54) stronę nr 4 w menu serwisowym - wyświetla się- D: - czyli D i dwukropek, bez żadnych liter ani cyfr.Nie wiem więc czy aparat był w naprawie w serwisie czy nie był naprawiany. Może rozwiejecie tą wątpliwość. Pozdrawiam!
Nie byl w serwisie z konkretnym problemem do naprawy.
Mój E-PL5 jest nowiuteńki i jest tylko "D:" stąd wnioskuję, że oznacza to brak wcześniejszych usterek, a także brak obecnych :-)
jaki power? nie mam takiego przycisku...
No power mu wlaczyc, znaczy sie ON/OFF :p
pozdro
No power mu wlaczyc, znaczy sie ON/OFF :p
pozdro
u mnie niestety nie działa ale dzięki za pomoc.... w E30 działało :-)
u mnie niestety nie działa ale dzięki za pomoc.... w E30 działało :-)
To spsute masz to E5 :p
Wlasnie po raz nie wiem, ktory to sprawdzilem i dziala.
Powiedz mi czy z ustawien ekranu wlazles do tych takich dwoch kresek po prawej (punkt 6) co zmieniasz kontrast nasycenie itd. czy z pozycji wczesniej pozostala procedure robisz?
Bo w E5 koniecznie trza miec suwaki na ekranie i dopiero mozna dalej smigac, w przeciwnym razie ni huhu...
pozdro
Musi działać, kiedyś walczyliśmy z jozinzbazinem i też funguje.
A co tam, dla potomnych niech maja:
http://www.youtube.com/watch?v=HcdQjqjGAA8&feature=youtu.be
p.z. Zeby nie bylo, w zartobliwym tonie nagralem, po 4 whiskaczu z cola i cytrynka :)
pozdro
To spsute masz to E5 :p
Wlasnie po raz nie wiem, ktory to sprawdzilem i dziala.
Powiedz mi czy z ustawien ekranu wlazles do tych takich dwoch kresek po prawej (punkt 6) co zmieniasz kontrast nasycenie itd. czy z pozycji wczesniej pozostala procedure robisz?
Bo w E5 koniecznie trza miec suwaki na ekranie i dopiero mozna dalej smigac, w przeciwnym razie ni huhu...
pozdro
tak... mam dwa suwaki z prawej strony wyświetlacza
---------- Post dodany o 23:12 ---------- Poprzedni post był o 23:03 ----------
udało się... po prostu włączałem aparat bez przyciskania menu... wielkie dzięki
Pytanie: Jak sprawdzić przebieg w E-3? W angloinstrukcji nijak nie mogę znaleźć opisu.
Pytanie: Jak sprawdzić przebieg w E-3? W angloinstrukcji nijak nie mogę znaleźć opisu.
http://olypedia.de/Tastenkombination
http://olypedia.de/Tastenkombination
O kurdę, w życiu bym się w tym nie połapał, no może jakbym miał jeszcze z dwa życia:grin: albo jak kot siedem żyć:wink::grin:
Dzięki za pomoc. Chociaż w teutońskim narzeczu, a ja Niemców od dziecka......:)
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Uproszczona wersja w chrześcijańskim języku :) Może innym to ułatwi:
Włączamy aparat i następnie w tej kolejności:
Otwarta klapka karty CF, MENU+OK, następnie GÓRA, DÓŁ, LEWO, PRAWO, SHUTTER, GÓRA.
PRAWO - przejście do liczników.
R: ilość wykonanych fotek
S: ilość wykonanych fotek z załączoną lampą błyskową
C: prawdopodobnie ilość podniesień lustra w trybie serwisowym do czyszczenia matrycy
U: ilość uruchomień systemu SSWF
V: ilość uruchomień systemu LiveView łącznie z naciśnięciem AEL/AFL w trybie LV (ustawianie ostrości)
B: ilość wykonanych fotek z załączonym system IS"
Dzięki za pomoc. Chociaż w teutońskim narzeczu, a ja Niemców od dziecka......:)
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 13:44 ----------
Uproszczona wersja w chrześcijańskim języku :) Może innym to ułatwi:
Tu jest osobny wątek odnośnie menu serwisowego ;)
https://forum.olympusclub.pl/threads/4659-iso50-licznik-zdjec-i-inne-menu-serwisowe-Olympus