Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z AF w E410 , pomocy.

Peterax
26.02.13, 22:43
Witam,
mam problem z autofokusem w mojej e410, aparat po zakupie e30 przeleżał w szafie kilka miesięcy po jego włączeniu okazało się, że jest problem z bocznymi punktami AF (aparat gubił ostrość i przeszukiwał cały zakres). Używałem centralnego punktu, aparat radził sobie dobrze do dzisiaj, w pomieszczeniach jak i na zewnątrz nie może sobie poradzić z ustawieniem ostrości na różnych obiektywach.

Proszę o pomoc.

Rysiek_O
26.02.13, 22:51
Próbowałeś z innym obiektywem? Może zwyczajnie za mało światła było i AF nie potrafił zadziałać?
Powodzenia!

Jack
26.02.13, 22:52
Być może problem z bocznymi punktami był już wcześniej. Tylko centralny jest krzyżowy i dlatego wszyscy zalecają stosowanie tylko tego. Przy włączanych wszystkich punktach AF, nastawianie ostrości trwa stosunkowo długi i może być niecelne.

Peterax
26.02.13, 23:05
Problem jest teraz ze wszystkimi punktami, próbowałem na różnych obiektywach, słoneczny dzień i nic. Nie potwierdza ostrości tylko przejeżdża cały zakres ostrosci kilka razy i przestaje.

Gryphoon
26.02.13, 23:13
Czy próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne?
Czy akumulator jest w pełni naładowany?

Peterax
27.02.13, 09:18
Ustawienia są fabryczne, bateria naładowana. Aparat działał prawidłowo dopóki nie poleżał w szafie kilka miesięcy. Był zamknięty w pokrowcu.

Jack
27.02.13, 11:02
Mimo, iż był w pokrowcu, spróbuj może ostrożnie i delikatnie przeczyścić (czyli miękki pędzel i gruszka) lustro główne, lusterko pomocnicze (jest pod głównym, jak lekko uniesiesz - to zobaczysz) i czujniki AF (pośrodku, na dolnej ściance komory lustra).