PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działa klonowanie w CS6



irek50
26.02.13, 11:04
Zainstalowałem próbnie P-CS6 i mam problem z klonowaniem (stempel)... Wymagania systemowe CS6 to (między innymi) karta graficzna co najmniej 256MB ... U mnie jest 128MB... Czy tu leży problem? (malowanie, a nawet zastępowanie kolorów działa poprawnie)---pozdrawiam Wszystkich
---------
Wywala także filtr Liquify i jeszcze jedna opcja, ale w tym wypadku pojawia się adnotacja na temat karty graficznej...

cissic
26.02.13, 11:58
najprawdopodobniej karta, ale może być że cała konfiguracja. Mialem kiedyś podobnie a po wymianie kilku bebechów wszystko było ok

strOOs
26.02.13, 12:09
http://forums.adobe.com/message/4769682

http://comp.sys.mac.apps.narkive.com/zAaOjNGE/adobe-cs6-on-a-white-24-inch-imac

Tak, karta graficzna.

256MB to minimum dla CS6, ale zalecane jest 512MB (część efektów nawet przy 256MB może chodzić opornie).

irek50
26.02.13, 12:10
najprawdopodobniej karta, ale może być że cała konfiguracja. Mialem kiedyś podobnie a po wymianie kilku bebechów wszystko było ok
---
Pozostała konfiguracja jest zgodna --dzięki --plus reputacja :)

cissic
26.02.13, 12:27
u mnie był stary procek, karta i stary RAM. Jeśli możesz to pożycz od kogoś nowszą kartę i sprawdź

---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post był o 12:16 ----------

najprawdopodobniej problem jest po stronie sterowników OpenGL i Shader Model

irek50
26.02.13, 12:59
u mnie był stary procek, karta i stary RAM. Jeśli możesz to pożycz od kogoś nowszą kartę i sprawdź

---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post był o 12:16 ----------

najprawdopodobniej problem jest po stronie sterowników OpenGL i Shader Model
-----
U mnie na starym procesorze Pentium3-Tualatin wersja poprzednia CS5 instalowała się, ale nie chciała się w ogóle uruchamiać - startować ...
Obecnie kupiłem "nówkę 8 lat w magazynie" znaczy cały komputer bez dysku za 120zł... z procesorem Pentium4 Prescot 3Gz (podwójny logicznie --plus 1,5GB RAM) i wszystkie opcje (prócz wymienionych powyżej) śmigają na CS6 aż miło ... :)
----------------
ps: Oczywiście wszystko na XP-pro ze względu na oszczędność RAM...
Gość na allegro sprzedał 60szt tych historycznych komputerków po 100zł :)
--------------
Uzupełnienie:
Z wywalaniem Liquify (skraplanie) poradziłem sobie przeszczepiając pli 88F ze starego Photoshop Elements 2... Dziwne, że CS6 to przyjął i uproszczone Liquify pracuje poprawnie (nazwa wskoczyła w inne miejsce w menu - :zniekształcanie--skraplanie)
---------------------------
Uzupełnienie 2:
Dałem radę też z klonowaniem... Należało ustawić nieznaną mi wcześniej opcję klonowania "ustaw stosunek do przepływu" (na górze), wobec tego cały wątek jest wyczerpany... może ktoś skorzysta z moich wstępnych doświadczeń z CS6 :)

strOOs
26.02.13, 15:33
Uzupełnienie:
Z wywalaniem Liquify (skraplanie) poradziłem sobie przeszczepiając pli 88F ze starego Photoshop Elements 2... Dziwne, że CS6 to przyjął i uproszczone Liquify pracuje poprawnie (nazwa wskoczyła w inne miejsce w menu - :zniekształcanie--skraplanie)

No tak, ale to się trochę mija z celem - w końcu Liquify też jest poprawiany. Problem pojawi się jak Ci się wykona jakakolwiek aktualizacja "w górę", bo wtedy mogą się pojawić 2 osobne Liquify w programie, ale aktualizacja nie będzie działać.

A co do całości - karty graficzne po 256/512MB dzisiaj kosztują od 50zł w górę (takie żeby w ogóle odpalić) - w końcu znajdziesz inne funkcje PS, które będą się wykładać z braku ramu na grafice :)

irek50
26.02.13, 15:40
No tak, ale to się trochę mija z celem - w końcu Liquify też jest poprawiany. Problem pojawi się jak Ci się wykona jakakolwiek aktualizacja "w górę", bo wtedy mogą się pojawić 2 osobne Liquify w programie, ale aktualizacja nie będzie działać.

A co do całości - karty graficzne po 256/512MB dzisiaj kosztują od 50zł w górę (takie żeby w ogóle odpalić) - w końcu znajdziesz inne funkcje PS, które będą się wykładać z braku ramu na grafice :)
----
Zdaję sobie sprawę, że trzeba kartę dokupić ... ale tymczasem mogę się już pobawić --pozdrówka i rep plus :)

Mcarto
26.02.13, 18:14
Mam coś podobnego - rok temu wymieniłem lapka na nowego sprawniejszego z uwzględnieniem obróbki zdjęć i wszystko było dobrze do czasu LR4 i ostatnio pobranego darmowego Perfects Effekts 4.
Procesor Intel Core i5 2520
Pamięć 8Gb
Karta zintegrowana Intel 3000
Podobno do obróbki samych zdjęć to ustawienie powinno się sprawdzać ale wyraźnie muli przy PE4?

Nie wiem czy nie odsprzedać tego lapka dopóki ma jeszcze długa gwarancję i nie załatwić sobie zwykłego kompa.

Mirek54
26.02.13, 18:57
Nie wiem czy nie odsprzedać tego lapka dopóki ma jeszcze długa gwarancję i nie załatwić sobie zwykłego kompa.

Jesli chodzi o obrobke zdjec to sprzedaj jak najszybciej i kup stacjonarny,Nawet przekladki typu lapek i dobry monitor to to nie to.
Moj stary dziadek stacjonarny ma juz chyba ponad 4 lata.Jeszcze sie nie zajaknal przy obrobce,a byly sytuacje ,ze naprawde mial co mielic.

Mcarto
26.02.13, 20:22
Jesli chodzi o obrobke zdjec to sprzedaj jak najszybciej i kup stacjonarny,Nawet przekladki typu lapek i dobry monitor to to nie to.
Moj stary dziadek stacjonarny ma juz chyba ponad 4 lata.Jeszcze sie nie zajaknal przy obrobce,a byly sytuacje ,ze naprawde mial co mielic.
Potrzebowałem lapka bo był poręczny i często go zabierałem do pracy ale potem zakupiłem tablet i po 2 miesiącach wygrała mobilność.
Mam podłączony zewnętrzny monitor to więc tylko pozostaje poszukać coś małego stacjonarnego - podobają mi się te nowe MiniMaki.

cissic
26.02.13, 22:57
Blaszak to jednak pudło i troszkę miejsca zajmuje. Może warto kupić laptopa z zewnętrzną kartą sieciową? Widziałem takie, które przy obróbce zdjeć nie kucają. Problemem pozostaje cena, ale coś za coś

kon
26.02.13, 23:13
Znam ten bol,ze CS6 nie idzie.Sumam sumarum-SPRZET.

strOOs
26.02.13, 23:20
Blaszak to jednak pudło i troszkę miejsca zajmuje. Może warto kupić laptopa z zewnętrzną kartą sieciową? Widziałem takie, które przy obróbce zdjeć nie kucają. Problemem pozostaje cena, ale coś za coś

PC (poza monitorem potrzebnym tez do lapka do obrobki) wcale nie musi duzo zajmowac - vide microATX.

Moja obudowa ma około 40x40x15cm i mieści się w niej 6 rdzeni z grafiką na PCI-E.

cissic
26.02.13, 23:59
PC (poza monitorem potrzebnym tez do lapka do obrobki) wcale nie musi duzo zajmowac - vide microATX.
Moja obudowa ma około 40x40x15cm i mieści się w niej 6 rdzeni z grafiką na PCI-E.

Pudło to jednak pudło. Owszem jest na pewno bardziej rozwojowe i wszystko pięknie się mieści w środku ale mobilne nie jest :) Dla fotografa a nawet niedzielnego pstrykacza to ogromna zaleta. Skoro jest już laptop to może zamienić go na "lepsiejszego"? Drugi monitor jest ok, nawet bardzo ok gdy przeskakujesz pomiędzy aplikacjami Adobe, pocztą, Officem itp. W każdej innej sytuacji da się żyć. Trzeba tylko poszukać czegoś "zgrabnego i poręcznego" z dobrą rozdzielczością. Obróbka zdjęć to jednak nie 3D i laptop spokojnie daje radę

Mcarto
27.02.13, 21:43
Pudło to jednak pudło. Owszem jest na pewno bardziej rozwojowe i wszystko pięknie się mieści w środku ale mobilne nie jest :) Dla fotografa a nawet niedzielnego pstrykacza to ogromna zaleta. Skoro jest już laptop to może zamienić go na "lepsiejszego"? Drugi monitor jest ok, nawet bardzo ok gdy przeskakujesz pomiędzy aplikacjami Adobe, pocztą, Officem itp. W każdej innej sytuacji da się żyć. Trzeba tylko poszukać czegoś "zgrabnego i poręcznego" z dobrą rozdzielczością. Obróbka zdjęć to jednak nie 3D i laptop spokojnie daje radę

Słabo się znam na sprzecie i rok temu specjalnie się konsultowalem w tej sprawie. wydawało mi sie, ze ten sprzęt jest optymalny ale nie minął rok a sprzet odstaje.
Maki mini mi się podobają może pora na zmianę systemu?

Mirek54
27.02.13, 21:51
Słabo się znam na sprzecie i rok temu specjalnie się konsultowalem w tej sprawie. wydawało mi sie, ze ten sprzęt jest optymalny ale nie minął rok a sprzet odstaje.
Maki mini mi się podobają może pora na zmianę systemu?

Tez sie nie znam.Cztery lata temu zadzwonilem do firmy(podalem co chce robic) co sklada maszynki miedzy innymi firmie co roznego rodzaju wycinki sekwencji do gier robia.
Facet odpisal,podal specyfikacje.Nie dyskutowalem,przelknelem cene.Do dzis komp na zadnych zdjeciach czkawki nie dostal.Kiedys nawet mialem pliki o wadze 14 giga do zapisania i dalszego molestowania nazajutrz.

ahutta
27.02.13, 22:00
Mam coś podobnego - rok temu wymieniłem lapka na nowego sprawniejszego z uwzględnieniem obróbki zdjęć i wszystko było dobrze do czasu LR4 i ostatnio pobranego darmowego Perfects Effekts 4.
Procesor Intel Core i5 2520
Pamięć 8Gb
Karta zintegrowana Intel 3000
Podobno do obróbki samych zdjęć to ustawienie powinno się sprawdzać ale wyraźnie muli przy PE4?

Nie wiem czy nie odsprzedać tego lapka dopóki ma jeszcze długa gwarancję i nie załatwić sobie zwykłego kompa.

Sprzęt całkiem przyzwoity. Problemem jest karta zintegrowana. Niestety jakkolwiek by nie były zachwalane, ich wydajność pozostawia wiele do życzenia. Powiedz jeszcze jaki masz sytem operacyjny. Zakładam, że przy tej konfiguracji Win7 64bit, ale różne cuda już widziałem.

Syd Barrett
27.02.13, 22:13
Irek - a spróbuj jeszcze w ustawieniach wydajności zmienić poziom bufora na 2.

Mcarto
27.02.13, 22:29
Sprzęt całkiem przyzwoity. Problemem jest karta zintegrowana. Niestety jakkolwiek by nie były zachwalane, ich wydajność pozostawia wiele do życzenia. Powiedz jeszcze jaki masz sytem operacyjny. Zakładam, że przy tej konfiguracji Win7 64bit, ale różne cuda już widziałem.

Tak Win7 64bit.
Qrcze sam już nie wiem... lubie tego lapka ale mogę go jeszcze odsprzedać bez większej straty.

Wysyłane z mojego XT890 za pomocą Tapatalk 2