Zobacz pełną wersję : Pomoc w obróbce
Po małej dyskusji w galerii, jednak postanowiłem załozyć watek - myslę że w dobrym miejscu.
Dyskusja dotyczyła tego zdjecia.
82009
Fotka wywołana w ACR, zmieniłe tylko ustawienia:
tinta z +1 na +14
jaskrawość z 0 na +5
nasycenie z 0nz +17
W PS:
usunięte maziaje i tabliczki ze sciany
lekkie kadrowanie
dodana winieta
Poniżej fotka obrobiona przez Mirka54 - przokazji dziękuję za porady.
82010
Obiecałe jeszcze przesłać orfa,ale imageshack nie chce przyjąć takiego pliku. :( Proszę o podpowiedź jak przesłać plik orf na OC.
Plikiem można się bawić do woli - proszę tylko o krótki opis (najlepiej łopatologicznie) jak dany efekt został uzyskany.
Mozesz spakowac i wyslac przez te stronke http://www.2shared.com/
Tylko nie moze byc ciezszy niz 200 mega.
Mam tez inna do dwoch giga,ale mysle ze w tej pierwszej sie zmiescisz.
Po małej dyskusji w galerii, jednak postanowiłem załozyć watek - myslę że w dobrym miejscu.
Dyskusja dotyczyła tego zdjecia.
82009
tinta z +1 na +14
jaskrawość z 0 na +5
nasycenie z 0nz +17
W PS:
usunięte maziaje i tabliczki ze sciany
lekkie kadrowanie
dodana winieta
Poniżej fotka obrobiona przez Mirka54 - przokazji dziękuję za porady.
82010
Obiecałe jeszcze przesłać orfa,ale imageshack nie chce przyjąć takiego pliku. :( Proszę o podpowiedź jak przesłać plik orf na OC.
Plikiem można się bawić do woli - proszę tylko o krótki opis (najlepiej łopatologicznie) jak dany efekt został uzyskany.
ORF-a możesz załączyć przez forum, tak jak zdjęcia. Jako załącznik
Bardzo mi się to zdjęcie podoba. Mirek ma rację - stare baśnie Dickensa się przypominają :)
No i się udało - dzięki.
http://www.2shared.com/file/K8HYNzEz/Z1074415.html
---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post był o 23:24 ----------[COLOR="Silver"]
---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post był o 23:27 ----------
ORF-a możesz załączyć przez forum, tak jak zdjęcia. Jako załącznik
Bardzo mi się to zdjęcie podoba. Mirek ma rację - stare baśnie Dickensa się przypominają :)
Próbowałem - nie widzi ORF :(
Acha, zmień rozszerzenie na małe litery orf np. - P123456.orf
Acha, zmień rozszerzenie na małe litery orf np. - P123456.orf
Też nic z tego :(
Zdjęcie sie podoba, w bajkowym klimacie. Co do poprawki to mam spore wątpliwości czy tego klimatu nie ubyło przez to.
Sam też mam nieraz dylemata czy balans bieli musi być zawsze prawidłowy, czy może starać się zbliżyć do tego co zarejestrowało nasze oko.
Działa, musi być małe orf, ale coś sobie przypominam - chyba masz za mało postów.
Działa, musi być małe orf, ale coś sobie przypominam - chyba masz za mało postów.
Nie, nie działa.
Duże czy małe ORF to bez znaczenia.
Ilość postów też jest bez znaczenia.
Znaczenie ma, że należysz do grupy "Tester"
Sam też mam nieraz dylemata czy balans bieli musi być zawsze prawidłowy, czy może starać się zbliżyć do tego co zarejestrowało nasze oko.
MZ Zawsze musi byc.Gdy oswietlasz snieg w kadrze zimnym swiatlem to nie nadasz mu zoltego odcienia lub pomaranczowego.Gdy w ostrym sloncu przy czystym blekitnym niebie kruszony lod ma w cieniach tonacje niebieska to nie zrobisz jej zielonej czy czerwonej.Natomiast jesli juz to wszystko topnieje jest szaro i brudno to tonacja szara lekko wpadajaca w zolc bedzie optymalna.
Obrabiajac zdjecie staram sie zeby zawsze mialo prawidlowe kolory,bez zafarbu.Juz w czasie naciskania spustu staram sie budowac kadr umieszczajac pewne elementy w odpowiednich punktach,operuje przyslona.Jesli to jest za malo to pozniej obrabiajac zdjecie moge je odpowiednio tonowac kolorami .Oczywiscie przedtem usuwajac zafarb.Tak jak powiedzmy crossujac nie crosuje zdjecia z pawim zafarbem na przyklad.Chociaz sam czytalem kometarz pod "crossem" ze "No panie slicznie,ale zafarb niebieski do usuniecia"
Co do oka.Jesli my oboje razem bedziemy patrzec na te sama czerwien to ona bedzie u mnie i u Ciebie inna.
MZ Zawsze musi byc.Gdy oswietlasz snieg w kadrze zimnym swiatlem to nie nadasz mu zoltego odcienia lub pomaranczowego.
Powiedziałbym, że zdania w tym temacie są podzielone. Co jeśli śnieg oświetlają w nocy lampy uliczne, które najczęściej dają zafarb ciepły, pomarańczowy czy zółty. Także w tym przypadku należy korygować WB? Czy zostawić jak widzieliśmy (zapamiętaliśmy) daną scenę?
Osobiście koryguję ale nie zawsze w 100%.
W tym konkretnym zdjęciu światło jest też troszeczkę pomieszane z ciepłym światłem z okna. Poza tym nie sądzę aby lampa nad drzwiami dawała dokładnie białe światło, a śnieg skorygowałeś rzekłbym idealnie do bieli.
Oczywiście są przypadki kiedy mamy do czynienia z ewidentnym zafarbem i należy wtedy ingerować. To indywidualne podejście autora. Po prostu już nie przywiązuje do tego tak dużego znaczenia jak kiedyś:)
W tym zdjęciu kolory (jak dla mnie) są bardziej wynikające z istniejących warunków (rzeczywista tonacja) niż zafarbu.
Nie twierdzę, że mam rację, tak to odbieram.
Edit.
Może nałożyć na siebie te dwa zdjęcia na warstwach z kryciem np. 50%:)
Mi podobają się obie wersje. Obróbka Mirka - wybielenie śniegu - sprawiła, że zdjęcie nabrało weselszego wyrazu.
Balans bieli musi być taki, żeby zdjęcie wyglądało tak, jak chcesz. Jak chcesz, żeby śnieg był pomarańczowy, a nie biały, to ok :)
Balans bieli musi być taki, żeby zdjęcie wyglądało tak, jak chcesz. Jak chcesz, żeby śnieg był pomarańczowy, a nie biały, to ok :)
Mi bardziej chodzi o to nie jak chcę, ale jak to wyglądało w rzeczywistości. Oczywiście dowolność też jest:)
W tym konkretnym zdjęciu światło jest też troszeczkę pomieszane z ciepłym światłem z okna. Poza tym nie sądzę aby lampa nad drzwiami dawała dokładnie białe światło, a śnieg skorygowałeś rzekłbym idealnie do bieli.
Oczywiście są przypadki kiedy mamy do czynienia z ewidentnym zafarbem i należy wtedy ingerować. To indywidualne podejście autora. Po prostu już nie przywiązuje do tego tak dużego znaczenia jak kiedyś:)
W tym zdjęciu kolory (jak dla mnie) są bardziej wynikające z istniejących warunków (rzeczywista tonacja) niż zafarbu.
Nie twierdzę, że mam rację, tak to odbieram.
Napisales dokladnie to co ja tylko innymi slowami.Zauwaz,ze cieply nalot swiatla z okna bedzie w miejscach oswietlonych,nie bedzie go w cieniach(i juz mamy prawie definicje zafarbu).Natomiast w obrebie tego "halogenka"z zimnym niebieskim swiatlem cieplo z okna nie ma nic do szukania.Staralem sie w swoim przykladzie podkreslic rozne odcienie od zimego do cieplego w tych miejscach w jakich mysle ze takie powinno byc.Bez zadnej tonacji chyba tam nie ma sniegu.Moze po prawej na dole w cieniach,bo tam zadne swiatlo juz nie gra.
Ale dyskutujmy.O to prosil autor.
Dyskutujcie, pewnie......Mam Was na oku...:grin:
Głos Mirka mi się podoba..
Poświata z okna nie wszędzie dojdzie, świecący białym światłem....lampion.. rozprasza tą poświatę nadając najbliższej okolicy swą barwę.
---------- Post dodany o 13:54 ---------- Poprzedni post był o 13:53 ----------
Aaaaaaa! Zdjęcie bardzo dobre
To podyskutujmy jeszcze trochę:). Przewrotnie mógłbym napisać, że w poprawionym zdjęciu jest "źle" dobrany WB, a w oryginalnym "dobrze".
Dlaczego? Światło to samo. Spójrzmy na ścianę (fragment bez tynku) tam gdzie są cegły. Jaki powinny mieć kolor i na którym zdjęciu jest bardziej zbliżony do naturalnego (prawdziwego). Owszem, śnieg jest bialutki bez najmniejszych zastrzeżeń, a reszta nie powinna w takim razie też taka (w prawdziwych kolorach) być? Dlatego jak pisałem wcześniej nie przywiązuję do tego już zbyt dużej wagi.
Bym sobie tak (na szybko) to zrobił, oczywiście z zafarbami, a może w podobnej tonacji jak była(tego nie wiem):)
82038
Edit. Nie jest wykluczone też, że było jeszcze jakieś żródło światła, którego na zdjęciu nie widać, a obejmowało scenę. Tu może autor ewentualnie podpowie.
Fotka bardzo fajna, dyskusja ciekawa. Proszę o więcej:grin:
To podyskutujmy jeszcze trochę:).
Tak.Tylko nie zmienajmy tego w dyskusje ,ze moje jest najmojsze.Bo to nie konkurs.
Nie powiem.Twoja wersja ciekawie pokazana.
Epicure ujal to bardzo trafnie.To ma byc zamierzonym efektem naszej pracy i naszch zmyslow a nie wynikem przypadkowym na zasadzie takie mi wyszlo.
Tak.Tylko nie zmienajmy tego w dyskusje ,ze moje jest najmojsze.Bo to nie konkurs.
Nigdzie tak nie twierdziłem i dziwię się, że tak to odebrałeś. Pisałem, ze nie twierdzę iż mam rację. To tylko moje zdanie w tym temacie. Wstawiłem tylko dla tego aby obrazowo pokazać (nie dla konkursu), że nie przywiązuje już tak uwagi na zafarby, szczególnie w nocnych ujęciach.
Ja to napisalem troche asekurancko,bo bylo juz wiele przykladow,ze ktos zrobil banana drugi szczelil focha a trzeci na pw zarzadal potwierdzenia na pismie,ze nie jestem zyrafa.Moze za wczesnie, ale zamiarow zlych nie mialem.
Obydwie wersje obróbki obrazują Waszą argumentację. Wersja Mirka54 jest bardziej sterylna, żeby nie powiedzieć zimna czy chłodna.
Zafarb, kolory w mojej wersji są spowodowane padającym światłem z witryn po drugiej stronie ulicy (ulica ma 5 m szerokości). Dodatkowo przy Lapidarium, na zewnątrz stała duża czerwona lama, która również miała wpływ na ogólne oświetlenie sceny.
Może rzeczywiście trochę przesadziłem z podkręceniem koloru.
Tak się domyślałem, że były jeszcze inne źródła światła. Co do tego:
tinta z +1 na +14
jaskrawość z 0 na +5
nasycenie z 0nz +17
Czasem warto spróbować jakie ustawienia automatyczne balansu bieli (temp. i tinte)zaproponuje ACR. Jak wygląd nie odpowiada można sobie ręcznie skorygować. Można też posłużyć się próbnikiem balansu bieli. Mi po wczytaniu zdjęcia do Lightroom (w ACR będzie to samo) z ustawienia aparatu pokazało:
temp. 4500
tinta +1
Po wybraniu automatycznego balansu bieli:
temp. 3350
tinta +27
W mojej wersji temp. jest 3750, a tinta +33 (na automacie wydawało mi się za "chłodne")
jaskrawość +25
nasycenie 0
przejrzystość +20
Z trzech wersji które pojawiły się w wątku wybierałbym pomiędzy pierwszą, a przeróbka @andtor2. Wersja Mirka jest dla mnie zbyt zimna, dodatkowo okienko traci część uroku.
Wersja Mirka jest dla mnie zbyt zimna, dodatkowo okienko traci część uroku.
Ja pracowalem na pliku z galerii. Orfa wtedy jeszcze nie bylo.Ale to nie konkurs przeciez.