Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : OLYMPUS E-510 - przymierzam się do zakupu

RENIOS
22.08.07, 09:08
Jestem tu "nowa" ..
zatem jak dziecko we mgle;)

w tej chwili mam SP-500 zoom ( ponad rok a wczęsniej miałam małego Olympusa ) Teraz przymierzam się do lustrzanki.. i czuję, że mógłby to być E-510..

może jakieś rady... chętnie odpowiem na pytania "pomocnicze" ;)

Karol
22.08.07, 09:16
IMHO najciekawszy aparat w swojej klasie. posiada wszystko to co potrzebne do cieszenia się fotografią i robienia świetnych zdjęć a nawet znacznie więcej. Przemyśl sprawę optyki - jakiego zakresu potrzebujesz i ile jesteś w stanie zapłacić chociaż pewnie kupując E-510 i tak na początek najrozsądniej kupić w zestawie z jednym bądź dwoma obiektywami...

RENIOS
22.08.07, 09:47
zastanawiam się nad zestawem z dual kitem...

dziobolek
22.08.07, 18:48
Witaj!

Gratuluję wyboru.

zastanawiam się nad zestawem z dual kitem...

Tu nie ma się co zastanawiać tylko trza brać dual kita ;) .
Chyba że masz dość kasy by zainwestować w ZD 14-54, jeśli nie to poćwicz najpierw na kitowcach (IMHO świetnej jakości szkiełka), a potem zobaczysz co cię ogranicza, czego ci brakuje i ...

Pozdrówka!

RENIOS
22.08.07, 20:02
hej

dzięki za dobre słowo..:)

a może jeszcze mi podpowiesz nieco.. czy obiektywem 40-150mm można
w górach "poszaleć" ? chodzi mi o możliwości w takich przestrzeniach..

z góry proszę o cierpliowść ..

grizz
22.08.07, 20:09
w górach to się raczej tele nie przydaje za często...

dziobolek
22.08.07, 20:09
hej

dzięki za dobre słowo..:)

a może jeszcze mi podpowiesz nieco.. czy obiektywem 40-150mm można
w górach "poszaleć" ? chodzi mi o możliwości w takich przestrzeniach..

z góry proszę o cierpliowść ..

No problem.

To zależy co przez to rozumiesz. Są momenty że jest mi z nim trochę "krótko".
Jako tako poszalejesz, jak uznasz że to trochę mało to odłożysz kasę na ZD ED 70-300 (sam nad nim teraz myślę, mając 40-150) lub...
weźmiesz na raty ZD ED 50-200(z wyższej półki) ;)

dziobolek
22.08.07, 20:12

No do widoków to może i nie, ale polowanie na zwierzątka itp., itd. też w górach się uprawia.

RENIOS
22.08.07, 20:13
otóż to... "długoooo" bym poszalała;)

cóż na początek poćwiczę to co dadzą oba w dual.. a potem stopniowo się rozkręcę.

myślę, że coraz więcej pytań tudzież tematów będę mieć jak już będę posiadaczem sprzętu.
a to już lada dzień..:)

co sądzisz o stabilizacji ...obrazu rzecz jasna;) ..jest czy jakoby jej nie było?

grizz
22.08.07, 20:14

No do widoków to może i nie, ale polowanie na zwierzątka itp., itd. też w górach się uprawia.

Przez góry rozumiem łażenie po górach, wycieczki, a nie uganianie się za fauną i florą.

grizz
22.08.07, 20:15
otóż to... "długoooo" bym poszalała;)

cóż na początek poćwiczę to co dadzą oba w dual.. a potem stopniowo się rozkręcę.

myślę, że coraz więcej pytań tudzież tematów będę mieć jak już będę posiadaczem sprzętu.
a to już lada dzień..:)

co sądzisz o stabilizacji ...obrazu rzecz jasna;) ..jest czy jakoby jej nie było?

Jest i to bardzo dobrze się sprawująca...

dziobolek
22.08.07, 20:18

No pewnie!!! że jest :mrgreen:
I jest to jeden z mocnych argumentów który mnie kusi w tym modelu.
Ale puki co mam E-400 i bardzo się z niego cieszę, a E-510 zapewne w przyszłości... w końcu mnie skusi (jak ceny mocno spadną).

dziobolek
22.08.07, 20:21

Przez góry rozumiem łażenie po górach, wycieczki, a nie uganianie się za fauną i florą.

Albo też za Nimfami ;) :mrgreen:
Nooo cóż, różne sporty ludzie w górach uprawiają ;)

P.S.
Jakoś tak przez dobrych kilka minut nie miałem opcji "zmień/edit" w mych postach.

RENIOS
22.08.07, 20:22
w tzw międzyczasie spróbuje opanować cały ten 'slang' który czytam na forum.

dzięki za doping....

KaarooL
22.08.07, 20:46
RENIOS:

może na początek zapodaj jedną lub dwie dobre knigi o fotografii? będzie łatwiej.
jeśli nie wiesz jakie, napisz do mnie PW.

słówka na dziś:
słoik = obiektyw
dziura = przysłona
puszka = korpus aparatu
żółtki = nikonowcy
kamuniarze = canonowcy
pentaki = pentaxiarze
sonolta = sony&konolta
konolta = konica minolta

dziobolek
22.08.07, 21:41
w tzw międzyczasie spróbuje opanować cały ten 'slang' który czytam na forum.

dzięki za doping....

Coś tam ci Kaarool podpowiedział z naszej "gwary" ;) .

Poza tym sporo slangowych rozwiązań częściej lub rzadziej używanych znajdziesz np. TUTAJ-klik (http://krzywish.republika.pl/skroty.htm) .

lu60
4.11.07, 19:02
Jestem pierwszy raz na Forum. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Krótka spowiedz. Zamierzam przesiąść na 510 z k100 które podarowałem córce. Mam problem z rozmiarem zdjęć. Jestem przyzwyczajony do rozmiaru 2/3 a wyczytałem że wzystkie rozmiary w 510-ce sa 4/3 czy jest na to jakaś rada. Możę coś nie doczytałem.

willow32
4.11.07, 19:13
Jestem pierwszy raz na Forum. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Krótka spowiedz. Zamierzam przesiąść na 510 z k100 które podarowałem córce. Mam problem z rozmiarem zdjęć. Jestem przyzwyczajony do rozmiaru 2/3 a wyczytałem że wzystkie rozmiary w 510-ce sa 4/3 czy jest na to jakaś rada. Możę coś nie doczytałem.

jasne ze jest rada...przyzwyczaić się :) szybko załapiesz ze 4/3 to przyjaźniejszy oku format, no i bliżej mu do kwadratu, najbardziej optymalnego według wielu :)

pozdrawiam

suchar
4.11.07, 21:06

jasne ze jest rada...przyzwyczaić się :) szybko załapiesz ze 4/3 to przyjaźniejszy oku format, no i bliżej mu do kwadratu, najbardziej optymalnego według wielu :)

Dokładnie. Od jakiegoś czasu focę też OM-20 i teraz widzę, że format 3:2 zupełnie mi nie odpowiada. Zdjęcia są za szerokie. 4:3 jest jednak bliższy temu, co widzi ludzkie oko i dlatego MZ lepiej się to ogląda. Ja w każdym razie wolę 4:3, choć pewnie jest w tym dużo przyzwyczajenia.

Warmik
4.11.07, 21:52
dla mnie też 4:3 jest bardziej przyjazny
nie rozumiem dlaczego wszyscy w koło twierdzą inaczej :roll:
niedługo kupienie notebooka 4:3 będzie graniczyło z cudem

lu60 jeżeli nie dasz rady sobie z tym formatem to zawsze możesz przyciąć zdjęcie :razz:

Oleryk
4.11.07, 22:01
Ja też byłem przyzwyczajony do formatu 3:2 dopóki nie zacząłem focić Olympusem :)
Nie przejmuj się przyzwyczajeniami, kadr jest optymalny i (jak napisali koledzy powyżej) bardzie przyjazny dla wzroku. Obciąć też nie problem.
Kiedyś bardzo lubiłem format 6/6", do tej pory mam skłonności do przycinania kadrow do formatu zbliżonego do kwadratu ;)

suchar
4.11.07, 22:47
Wojtek, nie ma czegoś takiego jak "optymalniejszy"... :) Jest optymalny :)

Ja też lubię kwadrat. Ludzkie oko widzi we wszystkie strony i ma kąt widzenia o ile dobrze pamiętam 120 stopni. Nie ma obiektywu, który by widział bardzo podobnie jak ludzkie oko, ale jedno jest pewne: temu, co widzi człowiek na pewno bliżej do kwadratu niż panoramy.

Oleryk
4.11.07, 22:55
Wojtek, nie ma czegoś takiego jak "optymalniejszy"... :) Jest optymalny :)

Ja też lubię kwadrat. Ludzkie oko widzi we wszystkie strony i ma kąt widzenia o ile dobrze pamiętam 120 stopni. Nie ma obiektywu, który by widział bardzo podobnie jak ludzkie oko, ale jedno jest pewne: temu, co widzi człowiek na pewno bliżej do kwadratu niż panoramy.
Tak wiem, pisząc najpierw miało być "przyjemniejszy w odbiorze" ale coś mi myśli pobłądziły ;)
Kiedyś nawet panowała obiegowa opinia, że format 6/6 (vide -> Hasselblad) jest idealny do fotografowania. To było w czasch, kiedy prezentowało sie dowolny wycinek kadru i z kwadratu można było wyciągnąć najwięcej.
Teraz królują proporcje " monitorowe" i "telewizyjne" :/

lu60
4.11.07, 23:35
Dzięki za pociechę, ale dalej nie wiem czy można sobie jakoś z tym poradzić. Może to tylko kwestia programu w aparacie. Może jest jakaś aktualizacja czy możliwość zmian w menu serwisowym, takie mnie dochodziły słuchy. Może błądzę. Kompletnie się na tym nie znam. W 5060 które posiadam od kilku lat jest taka możliwośc i z niej korzystam. Przyzwyczajenie to podobno nasza druga natura. Pozdrawiam

Warmik
4.11.07, 23:45
5060 to nie system 4/3
nawet gdyby istniał firmware do E-Systemu umożliwiający robienie zdjęć 3:2 to pewnie działałby na tej samej zasadzie jak przycinanie w kompie

Rafał Czarny
4.11.07, 23:59
Nie ma możliwości ustawiania jakiś "ramek" w E510, które pomogą w foceniu w formacie 3:2. Jeśli wolisz taki format, to wybierz aparat innej firmy. Bo Olympus to 4:3.

Ja tam wcale nie uważam, że format 4:3 jest lepszy niż 3:2. Ani odwrotnie. Przycinam foty według mojego widzimisie, kompletnie nie przywiązując wagi, czy to 4:3, czy 3:2, czy kwadrat, czy 17:9.

Mirek54
5.11.07, 00:15
lu60Sciagnij sobie JPEGCrops i przycinaj sobie dowoli.Z czasem zobaczysz,ze majac material w 4/3 czasem cos na gorze lub na dole bedzie Ci potrzebne,zeby w labie nie zrobili odwrotnie.

lu60
5.11.07, 00:54
Dzięki wszystkim za chęci. Problem mam nadal. Wywołuję dużo zdjęć i np. by skorzystać z ciekawych promocji cenowych w FOTOJOKER istotne jest by zdjęcia były w jednym formacie. ten który preferuję to 2:3. Na olka się decyduję ze względu na chęć posiadania jednego systemu. W końcu żabę trzeba połknąć z tym jedynym formatem. ALe dla spokoju chyba przyjdzie zadzwonić do Olympus Polska.
PS. Panterra w 5060 mam do wyboru format boków 4:3 i 2:3. To wyjątkowy dla mnie aparacik. Pozdrawiam Lu60

Oleryk
5.11.07, 01:06
Jejku, ale masz problem!
System jest OK a proporcje boków mozesz sobie poprawic w dowolnym edytorze graficznym.
I tak chyba obrabiasz fotki przed wysłaniem do labu?
Jeśli tego nie robisz, to nie zawracaj sobie głowy lustrem, kup dowolny kompakt i będziesz miał spokój :/

Harpo
29.11.07, 00:46
Pozwolicie, że dołączę do tego wątku.

Również przymierzam się do tego Olympusa (z dual kitem) i w związku z tym mam parę pytań, które są wynikiem studiowania kilkunastu (dziesięciu?) recenzji, opinii, testów itp.
Mam nadzieję, że uwagami podzielą się użytkujący E-510 :
1. czy prawdą jest, że obiektyw 14-42 mocno winietuje przy "szerokim" kącie (14 mm) ? podobno widoczne na odbitkach 13x18....?
2. irytuje mnie plastikowy bagnet - będzie on wytrzymały na ileś tam zmian obiektywów?
3. powolny AF w kiepskim oświetleniu (interesują mnie kościoły)? jeśli tak, to jak powolny?
4. czy 3 klatki/s. odnoszą się do ciągłego ustawiania AF, czy do opcji ze "stałą" ostrością (blokada AF) ?
5. czy dobre rozumiem crop x2: przy "stałce" 50mm praktycznie dostajemy.... 100 mm??

Chciałem jeszcze zapytać o ergonomię i o wizjer, ale macałem aparacik w media i nie ma dramatu, ba, ten wizjerek jest taki jakiś...fajniutki - więcej widzę. W mojej Minolcie wizjer w porównaniu jest ogromny, ale oko obejmuje jakieś 75% obrazu , więc nie ma się co martwić.

pozdrawiam

epicure
29.11.07, 09:57
1. czy prawdą jest, że obiektyw 14-42 mocno winietuje przy "szerokim" kącie (14 mm) ? podobno widoczne na odbitkach 13x18....?

Pierwsze słyszę o czymś takim.

2. irytuje mnie plastikowy bagnet - będzie on wytrzymały na ileś tam zmian obiektywów?

Ten obiektyw już jakiś czas jest na rynku i jeszcze nie słyszałem, żeby się komuś rozsypał. Ten plastik to na pewno nie jest ten sam materiał, z którego produkuje się jednorazowe sztućce ;).

3. powolny AF w kiepskim oświetleniu (interesują mnie kościoły)? jeśli tak, to jak powolny?

AF w kiepskim oświetleniu zawsze działa wolniej. W porównaniu do konkurencji Olek wypada tutaj przeciętnie.

4. czy 3 klatki/s. odnoszą się do ciągłego ustawiania AF, czy do opcji ze "stałą" ostrością (blokada AF) ?

Przy ciągłym AF jest dużo wolniej.

5. czy dobre rozumiem crop x2: przy "stałce" 50mm praktycznie dostajemy.... 100 mm??

Tak.

ziemia01
29.11.07, 12:38
czy prawdą jest, że obiektyw 14-42 mocno winietuje przy "szerokim" kącie (14 mm) ? podobno widoczne na odbitkach 13x18....?

co do winiety nie zauwżyłem takowej, zawsze możesz włączyć w aparacie kompensację (czy jak to tam się nazywa) winiety. Przy pstrykaniu białej ściany jest ale przy normalnych zdjęciach nie zauważalna tak samo wyszło w testach na fotopolisie.
może mam narazie niedługo bo przeszło miesiąc ale działa, spytaj kanonowców którzy mają od lat platik. Wydaje mi się, że trochę pochodzi.
w ciemnych miejscach AF trochę się męczy dużo pomaga zewnętrzna lampa.

Harpo
30.11.07, 00:47
Dzięki, jednak w większości fałszywa propaganda...
No cóż, niektórym nie w smak, że E-510 jest po prostu lepszy ;)

climbwave
7.12.07, 22:03
WItam,

Rowniez jestem zainteresowany 510 ktora chce kupic jeszcze przed swietami hihi.
Znalazlem na ebay taka oferte:

http://cgi.ebay.com/OLYMPUS-E510-Evolt-E-510-SLR-Camera-3-Lens-4GB-NEW_W0Q
QitemZ290188470636QQihZ019QQcategoryZ43457QQssPage NameZWDVWQQrdZ1QQcmdZ
ViewItem

Zastanawiam sie czy warto kupic w USA, czy moze u nas w kraju.Faktem jest ,ze jest sporo taniej zwlaszcza,ze dolar teraz ma taki niski kurs.

Pozdrawiam.

suhotnik
7.12.07, 22:08
Witam.
Tak przymierzam się do lustrzanki... Upatrzyłem sobie E-510 :)
Ale... Czy warto zamienić C-5060 na E-510 ??
Najbardziej zależy mi na jakości zdjęć.

Oleryk
7.12.07, 22:09
Jeśli ktos przywiezie Ci ze Stanów to nie ma sprawy. Przy przesyłce do Polski dolicz sobie cło i podatek.
No i pamiętaj, że z USA masz tylko rok gwarancji.

willow32
7.12.07, 22:10
WItam,

Rowniez jestem zainteresowany 510 ktora chce kupic jeszcze przed swietami hihi.
Znalazlem na ebay taka oferte:

http://cgi.ebay.com/OLYMPUS-E510-Evolt-E-510-SLR-Camera-3-Lens-4GB-NEW_W0Q
QitemZ290188470636QQihZ019QQcategoryZ43457QQssPage NameZWDVWQQrdZ1QQcmdZ
ViewItem

Zastanawiam sie czy warto kupic w USA, czy moze u nas w kraju.Faktem jest ,ze jest sporo taniej zwlaszcza,ze dolar teraz ma taki niski kurs.

Pozdrawiam.

było tysiac razy, nie warto sprowadzać z hamerykanowa takich tanich zabawek jeżeli nie ma Ci kto tego przywieźć w torbie. Druga sprawa to gwarancja tracisz rok sprowadzając z USA

climbwave
7.12.07, 22:22
Hello,

Czyli pozostaje mi szukac E510 w Europie:)

Pozdrawiam.

willow32
7.12.07, 22:28
Hello,

Czyli pozostaje mi szukac E510 w Europie:)

Pozdrawiam.

nie mieszkasz w Polsce?
http://fotozakupy.pl/ jeden z najtańszych sklepów handlujących Olympusem.

zosencja
7.12.07, 22:29
zapewne śmieszne to dla wielu,ale jestem pierwszy raz w życiu na jakimkolwiek forum,nie mam zielonego pojęcie jak się tu poruszać i w ogóle o co chodzi.A-znalazłam się tu ponieważ chcę prosić o pomoc. Mieszkam w Belgii i tutaj kupiłam E-510,ale mój francuski(nie mówiąc o flamandzkim) jest zbyt słaby, żeby zrozumieć instrukcję obsługi. Skąd mogę wziąc instrukcję obsługi po polsku, lub chociażby po angielsku? z góry serdeczne dzięki za pomoc :D

willow32
7.12.07, 22:34
zapewne śmieszne to dla wielu,ale jestem pierwszy raz w życiu na jakimkolwiek forum,nie mam zielonego pojęcie jak się tu poruszać i w ogóle o co chodzi.A-znalazłam się tu ponieważ chcę prosić o pomoc. Mieszkam w Belgii i tutaj kupiłam E-510,ale mój francuski(nie mówiąc o flamandzkim) jest zbyt słaby, żeby zrozumieć instrukcję obsługi. Skąd mogę wziąc instrukcję obsługi po polsku, lub chociażby po angielsku? z góry serdeczne dzięki za pomoc :D

jakoś nie mogę uwierzyć że nie miałes w pudełku instrukcji po angielsku...
http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=P_N2930192

pozdrawiam

climbwave
7.12.07, 22:44
Hello,

Mieszkam w Polsce ;) ale pracuje poza nia.
Tak sobie mysle ,ze jezeli jest "cos"(w tym przypadku e510) w innym kraju tansza wiec dlaczego nie kupic jej wlsnie tam.
Dziekuje za adres sklepu za chwilke przegladne asortyment.

Pozdrawiam.

willow32
7.12.07, 22:46
Hello,

Mieszkam w Polsce ;) ale pracuje poza nia.
Tak sobie mysle ,ze jezeli jest "cos"(w tym przypadku e510) w innym kraju tansza wiec dlaczego nie kupic jej wlsnie tam.
Dziekuje za adres sklepu za chwilke przegladne asortyment.

Pozdrawiam.

w całej europie ceny sa takie same raczej, ale czemu nie, kto szuka czasem znajdzie :D

climbwave
7.12.07, 22:54
To, prawda ceny sa zblizone do siebie.
Chociaz na stronie ceneo.pl roznice w cenach aparatow wahaja sie w przedziale kilkuset zlotych.

zosencja
7.12.07, 22:55
Uwaga!odpowiadam :roll:
więc w pudełku były 2 egzemplarze instrukcji po francusku i również 2 po flamandzku(czemu 2, nie wiem).Z tego co tutaj(w Walonii francuskojęzycznej) zaobserwowałam, zawsze tak jest przy zakupie wszelkich sprzętów.Oni po prostu mówią po francusku,a że inni nie,to ich nie bardzo interesuje;)
aparat dostałam na tzw.Mikołaja;) więc nie znam adresu sklepu,ale oczywiscie zapytam i napiszę ;)

zosencja
7.12.07, 23:03
Willow,dzięki za adres :D niestety mój komputer nie chce pobrać tego pliku,pisze mi,że taki interfejs nie jest obsługiwany...możesz pomóc?

willow32
7.12.07, 23:06
Willow,dzięki za adres :D niestety mój komputer nie chce pobrać tego pliku,pisze mi,że taki interfejs nie jest obsługiwany...możesz pomóc?

już mam na dysku, 4,8MB przyjmie Twoja krzynka? :) Jak tak do daj @ tu albo na priva

Kris_1
7.12.07, 23:11
zosencja: a masz zainstalowany Adobe Acrobat Reader ?

zosencja
7.12.07, 23:19
Zofia.A@poczta.fm
dzięki ;)

willow32
7.12.07, 23:21
zosencja: a masz zainstalowany Adobe Acrobat Reader ?

lub inny program czytający PDFy? :)

zosencja
7.12.07, 23:33
Robert,wielkie dzięki,doszła instrukcja!
p.s.mam adobe reader,nie wiem co jest grane,ale niektóre pliki nie chcą się ściągać,a w momencie jak próbuję,to wszystkie stronki,cały net się wyłącza,ale to temat na inne forum :D
jeszcze raz bardzo dziękuję,strasznie jesteście tutaj mili ;)
zabieram się za instrukcję,kolorowych snów

kasprzyk
8.12.07, 01:13
Coś w tym jest, że posiadacze C5060 czy 7070 chcący zmienić aparat myślą o E-510 - ja tez mam takie skłonności ;)

pzdr

burbot
8.12.07, 10:43
Jeśli ktos przywiezie Ci ze Stanów to nie ma sprawy. Przy przesyłce do Polski dolicz sobie cło i podatek.

Cło rzeczywiście jężeli będziemy się przy tym upierać i zgłosimy celnikowi.
W pozostałych przypadkach mało prawdopodobne jeżeli potraktujemy jako rzeczy osobiste. Przy obecnych cenach za kit możemy zaoszczędzić ~1000PLN.
Podatku w USA i tax możemy uniknąć kupując poza stanem [zip code miejsca zamieszkania w USA] np.
http://cameras.pricegrabber.com/digital/m/34859947/zip_code=21034/
Oczywiście najlepiej kupować tam osobiście lub przez znajomych na miejscu. Zamawianie z Polski raczej bez sensu z uwagi na koszty

Oleryk
8.12.07, 11:38

Cło rzeczywiście jężeli będziemy się przy tym upierać i zgłosimy celnikowi.
W pozostałych przypadkach mało prawdopodobne jeżeli potraktujemy jako rzeczy osobiste.
Proszę, nie pisz o czymś, co już jest dobrze znane.
"Rzeczy osobiste" będą tylko wtedy, kiedy ktoś w Stanach to kupi i wyśle w prywatnej paczce. Sklepy na takie "hocki" nie idą i zamieszczają rzeczywistą zawartość przesylki.
Przerabiane to było wielokrotnie i jest o tym na forum :)

zonkinho
9.12.07, 16:18
Jakby ktoś był zainteresowany to w Vobisie mają zestaw z podwójnym kitem i kartą pamięci 4 GB Ultra II za 3299 lub w 20 ratach po 165 zł, czyli nie płaci się prowizji ani żadnych odsetek. :) Niestety ja przegapiłem tą promocję i mój wyjdzie mnie 200 zł więcej.

suhotnik
13.12.07, 08:17
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/olympus-e-510-double-kit.bhtml
Bez karty. Kartę kupię sobie sam. Chyba jakąś x233 :)

climbwave
18.12.07, 10:06
Witam,

No wiec uparlem sie na kupno aparatu E-510 poprzez Ebay z US&A :)
Wylicytowalem produkt od sprzedawcy cameta za okolo 720 $( 2 obiekywy plus gadzety ) . Cena niby mala ale podczas proby zaplaty za towar uzyskalem informacje ,ze koszty przesylki to 178 $ i w gore. Cameta wysyla tylko poprzez FedEX i nie korzystaja z innych przewoznikow poniewaz przesylki gina u celnikow przy probie oclenia.Taka dostalem informacje.
KOlejna czynnoscia jaka mi zaproponowala Cameta to rezygnacja z aukcji z ktorej skorzystalem poniewaz towar ktory wylicytowalem to 720 $ plus koszt przesylki 180 $ ,razem juz jest jakies 900 $ .Do tego jeszcze trzeba doliczyc podatek w kraju i clo.

Co dalej? po rezygnacji z aukcji stwierdzilem ,ze kupie aparat u nas w kraju. Odwiedzilem sklep http://fotozakupy.pl/ ktory dostalem od willow32 (dzieki za namiary) ale nie moglem dostrzec oplaty karta kredytowa wiec poszperalem w necie i znalazle sklep www.cyfrowe.pl.
Zaplacilem ladnie karta za zestawik z 2 obiektywami i karta 4G. No coz pozostalo mi tylko czekac na przesylke.

Pozdrawiam forumowiczow:)

zimny
18.12.07, 14:06
Też kupowałem w www.cyfrowe.pl.
Bez problemu, polecam.

stojbart
17.01.08, 22:53
Ja na poniedziałek zaplanowałem zakup E-510 z podwójnym kitem. Jednak zastanawiam się, czy wybrać zestaw z nowym długim kitem 4,5-5,6 za 2489 zł czy ze starym długim kitem 3,5-4,5 za ok. 3100 zł. Przez najbliższe dwa lata pewnie tego długiego kita nie będę zamieniał na nic jaśniejszego (jeśli już to wymienię zapewne tylko krótszy kit), więc się zastanawiam, czy ten jaśniejszy stary kit jest wart tych kilkuset złotych różnicy.

PiotrAntasik
17.01.08, 22:59
3100-2500=600zł

http://allegro.pl/item299064082_olympus_zuiko_40_150mm_3_5_4_5_e_400 _e_500_40_150.html
http://allegro.pl/item298198858_olympus_40_150_80_300_3_5_4_5_japan_ jak_nowy_.html
http://allegro.pl/item298331188_olympus_40_150mm_f_3_5_4_5_zuiko_dig ital_zoom.html

To chyba mówi samo za siebie.

epicure
17.01.08, 23:01
Kup z nowym kitem i sprzedaj go na Allegro (o ile będzie taka potrzeba). Powinieneś zarobić na tym parę groszy. Wtedy dołóż jeszcze trochę i kup ten starszy.

mały42
17.01.08, 23:18
Kup z nowym kitem i sprzedaj go na Allegro (o ile będzie taka potrzeba). Powinieneś zarobić na tym parę groszy. Wtedy dołóż jeszcze trochę i kup ten starszy.

Popieram, właśnie miałem to napisać ale epicure był szybszy. :twisted:

Pozdrawiam
mały42

eria
21.01.08, 22:20
Witam. Pierwszy mój post na tym forum ,choć zapewne nie ostatni :)
Otóż planuję zakup lustrzanki i mam własciwie dwa typy:
-olympus e-510
-canon eos 400D plus sigma 70-300 mm apo macro

Bardziej skłaniam się ku olympusowi .
Problem leży w obiektywach...

Fotografuję w największej mierze:
- portrety psów
-psy w ruchu
- makro

Z dwoma pierwszymi powinny sobie chyba poradzić dwa kity w zestawie, największy problem z makro....
Czy możecie coś polecić w miarę przystępnej cenie , co pozowli na zrobienie przyzwoitego makra ?

Ideałem byłby w ogóle jeden obiektyw do wszystkich trzech w/w rzeczy , ponieważ nie bardzo podoba mi się wizja zmieniania obiektywów gdzieś na szybko na łące itp...
Bardzo prosze o porady...

grizz
21.01.08, 22:23
zuiko 35 f3,5 - kapitalny obiektywik makro ze skalą odwzorowania 1:1...

W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego w zadnym systemie.

eria
21.01.08, 22:30
oo cena widzę rzeczywiście jest przyzwoita !!
No to mi bardzo rozjaśniłeś sytuację :) Czy mogę gdzieś zobaczyć jakieś przykladowe zdjęcia z tego olka z tym obiektywem ?

grizz
21.01.08, 22:32
oo cena widzę rzeczywiście jest przyzwoita !!
No to mi bardzo rozjaśniłeś sytuację :) Czy mogę gdzieś zobaczyć jakieś przykladowe zdjęcia z tego olka z tym obiektywem ?

https://forum.olympusclub.pl/topics27/olympus-zuiko-digital-35mm-135-makro-subiektywnie-vt7067,12.htm

asfoto_p
21.01.08, 22:35
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=687
Tutaj jest ich sporo... ;)
A dodatkowo przeczytaj wątek o tym obiektywie https://forum.olympusclub.pl/topics27/olympus-zuiko-digital-35mm-135-makro-subiektywnie-vt7067.htm
Miłej lektury. ;)

Edit: aha widzę że już wątek zaproponowany ;)

eria
21.01.08, 22:35
dzięki ! ze też ja tu od razu nie trafiłam :mrgreen:

dziekan
21.01.08, 22:40
mam E-510 i ZD35 z tym aparacikiem rządzi !!!

Proponuje kupno samego body gdzieś ktoś podawał ostatnio linka do sklepu za 1800-1900 zł...

Dokupisz ZD 14-54 ok 1300-1500 zł zależy czy znajdziesz dobrą okazję

dokupisz ZD 35 i masz komplet do tych zastosowań o których pisałeś.

zibi1303
21.01.08, 22:51
Tu masz ceny
Ceny E-510 (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/198188)

eria
10.06.08, 19:21
Z przyczyn niezależnych :( do zakupu E-510 jeszcze nie doszło , ale najprawdopodobniej już niebawem dojdzie :).

Napewno olek E-510 i napewno ZD35 do makro...
Ale może lepiej byłoby kupić samo body , bez kitów , a zamiast nich jakiś obiektyw o przyzwoitej cenie który sprawdziłby się w ruchu , najlepiej byłoby coś tele, ale nie znam się, moze macie jakiś pomysł ??

dog_master
10.06.08, 22:45
Masz do wyboru, do kolo... kwoty ;)

- 40-150 nowe
- 40-150 stare
- 70-300
- 50-200 ;p
- 14-54

14-54 jest szybki, ale do psow troche krotki. Za to po ich portretow swietny.
50-200 wymiata [i portret i ruch], ale cena...
40-150: mam stare i jest okej.
70-300 to takie jakby przedluzenie 40-150 - ciemne, ale do ruchu i tak potrzebujesz krotkich czasow

// Eria? z Dogo? ;)

lucas_g
10.06.08, 22:49
Ile chcesz przeznaczyć na taki obiektyw/obiektywy, bo od tego dużo zależy??

voovoo2
11.06.08, 08:58
Jezeli pieniadze nie są zbyt duzym problemem to tylko 14-54.Warto poszukac uzywanego szkła z pewnego zródła.Chociaż nowe tez juz nie sa tak drogie jak dawniej.Warto wiedziec,ze podpięcie do 510 obiektywu 14-54 znacznie zwieksza wagę zestawu oraz zdecydowanie przesuwa do przodu punkt cięzkosci.Kity warto kupić jezeli zalezy Ci na wadze sprzetu i jego rozmiarach.To naprawdę dobre szkła.Sam uzywam nowego 40-150 i jest OK,a moge porównac bo wczesniej miałem starsza wersję.

eria
11.06.08, 10:53
tak dog-master, właśnie ta eria :)

Cena niestety gra dużą rolę. Na cały zestaw mogę przeznaczyć ok 3000, może ciut przekroczyć. Jeśli chodzi o makro to mam sprawę jasną , ale zastanawiam się czy kity w zestawie podołają psom w ruchu

zibi1303
11.06.08, 11:21
z ruchem może być problem, zwłaszcza jak będzie ciemniej, ale nie masz za bardzo wyboru. Na początek musi styknąć. Potem zaczniesz zbierać na lepsze

dog_master
11.06.08, 16:06
Hm, a moze E-510 + 14-54 [portret, jasno, szybko] + 40-150 [mam starsze i do ruchu jest dobre, nie wiem, jak nowe i jak 70-300]

eria
11.06.08, 16:33
z 70-300 widziałam niewiele zdjęć i to w większości bardzo kiepskich .......to moim kompaktem SP-510 UZ lepsze robie, więc ten obiektyw raczej odpada...

a jak cenowo by wyszło z tym 14-54 i 40-150... trza obadać

epicure
11.06.08, 17:46
z 70-300 widziałam niewiele zdjęć i to w większości bardzo kiepskich .......to moim kompaktem SP-510 UZ lepsze robie, więc ten obiektyw raczej odpada...

Widocznie fotograf był trąba, a obiektyw dobry. Jeśli takie cuda potrafisz robić swoim kompaktem, to i z ZD 70-300 sobie świetnie poradzisz.

eria
12.06.08, 19:10
może ktoś wie gdzie mogę zobaczyć jakieś zdjęcia robione 70-300 ? bo widziałam tylko na pbase
ale jak najbardziej się zgadzam że zdjęcia robi fotograf a nie aparat i obiektyw :)

edit .wpadłam na szalony pomysł........ Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro :D plus body plus 40-150 , co myślicie?

Darekw1967
12.06.08, 23:00
ogladalem zdjecia z 70-300 i jakos mi sie wydaje ze nieostro lapie.
Chetnie zobaczylbym jakies raw-y z tego szkla na roznych ogniskowych i
pelnej dziurze jak i na f8

jestem uczulony jak szklo rozmywa na krawedziach

zibi1303
12.06.08, 23:03
Nie przymierzaj się, to system co upada

eria
17.06.08, 14:07
jutro będzie u mnie E-510 z ZD 40-150, a za ok tydzien ma dojść Sigma 105mm do makro, bo nie mają na magazynie i muszą sprowadzać. Także klamka zapadła, dzięki wszystkim za wypowiedź.