Zobacz pełną wersję : E-PL5 dla użytkownika E-520 - czy to dobry wybór?
Kupiłem swego czasu E-520 i bardzo go sobie chwalę, ale kręgosłup już nie taki mocny, gdy lat przybywa i cały mój zestaw obiektywów sporo waży. Z tego powodu rozważam zmianę na E-PL5.
Dotychczas na wyjazdach najczęściej używałem 9-18 i 70-300 i w pogotowiu miałem Sigmę 30 (do muzeów, wnętrz itp.). Sigma w sumie nie jest tak potrzebna, skoro wysokie ISO jest znacznie lepsze w E-PL5 (pewnie 9-18 dałoby radę w takiej sytuacji używać z lepszym skutkiem).
70-300 używałem jako lornetki często i brakowałoby mi go bardzo... Z drugiej strony 14-150 bardzo by mnie odciążył.
Jak sprawuje się ekran E-PL5 w mocnym słońcu? Bo to też może być problem.
Byłem już niemal zdecydowany na E-PL5 + 14-150, ale teraz znów się łamię... Może zamiast tego podobny zestaw jaki mam teraz, ale dla m4/3? Ale 70-300 dla m4/3 jest strasznie ciemne z tego co widziałem, a 9-18 pewnie gorszej jakości niż to co mam teraz... Ech, dylematy...
Co myślicie? Zdjęcia robię wyłącznie amatorsko. Nagrywanie filmów jest mi jednak potrzebne do pracy (nie musi być super jakość, byleby dało się zrobić prosty filmik promocyjny na YouTube). Przejściówkę do 4/3 na pewno kupię ze względu na manualny obiektyw do makro, który posiadam (ale tutaj już waga nie gra roli, bo jego nie zabieram zbyt często).
PS. Cena: jestem w stanie około 5000-7000 wydać na zestaw, niekoniecznie teraz, przed wrześniem pewnie nie będę potrzebować. Rozważam też 7-14 zamiast 9-18, ale cena wysoka i zakres mniej uniwersalny niż 9-18, którego używałem często do wszystkiego. :)
Też miałem ten sam dylemat. Sprzedałem wszystko z 4/3 ze względu na ciężar.
Ja wziąlem EPL3 + 14-150 - cena w OJ teraz rewelacja. Potem zobaczymy.
Jak masz tyle kasy to bież EPL5.
Mam stałkę 300/5,6 musze tylko przejsciówkę na m4/3 ogarnąć.
Wyprzedaj to co masz w czorty.
Kup epl5 i mZD9-18, 14-150 i masz lzej i zdecydowanie lepiej.
Ciemnica w mZD70-300 zrekompensuje tobie matryca epl5, wiec tutaj raczej nic nie stracisz, nic nie zyskasz.
pozdro
Matryca od Sony miażdży stare lustrzankowe Olki. Jeżeli Ci nie przeszkadza brak wizjera, to bym się nie zastanawiał, a jeżeli przeszkadza, to om-d.
paskud_nick
20.02.13, 23:24
Kupiłem swego czasu E-520 i bardzo go sobie chwalę, ale kręgosłup już nie taki mocny, gdy lat przybywa i cały mój zestaw obiektywów sporo waży. Z tego powodu rozważam zmianę na E-PL5.
Zmieniłem to, co Ty na to, co Ty rozważasz (nawiasem mówiąc z tego samego powodu:)) I więcej zmian przez kolejnych kilka lat nie przewiduję:)
- Nie mam problemów z wyświetlaczem w E-PL5 nawet w ostrym słońcu
- MZD 9-18 ma niezły obrazek i nie sądzę by był gorszy niż ZD9-18 a za to ma rewelacyjny rozmiar
- nie mam przekonania do m4/3 przy tele. Do fotografowania ptaszków wolałbym DSLR ze względu na błądzący AF.
- bawiłem się AF E-3 vs E-PL5 z WA, ZD8mm/Panasonic, ZD7-14/MZD9-18. Jak dla mnie micro ostrzy nie wolniej i przy zmianie odległości od obiektu jest znacząco szybsze.
Gdyby nie obudowa podwodna i ptaszki mojej córki to już bym nie miał 4/3. Co prawda bardzo fajnie pracuje się w studio z Olympus Studio.
m9-18 jest bardzo dobre jakościowo - szczególnie amator nie zauważy spadku jakości. A transportowo jest niesamowicie małe.
m9-18 jest bardzo dobre jakościowo - szczególnie amator nie zauważy spadku jakości. A transportowo jest niesamowicie małe.
Szkoda tylko, że praktycznie nie istnieje drugi obieg dla tego obiektywu, gdzie duże można za 1000 zł kupić w dobrym stanie.
No mnie się trafił używany z OJ za 1500zł.
Ale w drugiej strony skąd ma być drugi obieg jak te obiektywy są kupowane od jakiegoś roku, max półtora i to zwykle przez amatorów, którzy, nomen omen, nie wymieniają sprzętu co kilka miesięcy.
No mnie się trafił używany z OJ za 1500zł.
Ale w drugiej strony skąd ma być drugi obieg jak te obiektywy są kupowane od jakiegoś roku, max półtora i to zwykle przez amatorów, którzy, nomen omen, nie wymieniają sprzętu co kilka miesięcy.
No trzeba poczekać :) Mnie trochę rozczarowuje plastikowość tego obiektywu. Za te pieniądze powinien być wykonany z lepszych materiałów.
No trzeba poczekać :) Mnie trochę rozczarowuje plastikowość tego obiektywu. Za te pieniądze powinien być wykonany z lepszych materiałów.
Etam, przestajesz to zauważać po tygodniu albo i szybciej od zakupu.
U mnie to trwało do pierwszego zgrania zdjęć, potem już nie widziałem problemu :)
Etam, przestajesz to zauważać po tygodniu albo i szybciej od zakupu.
U mnie to trwało do pierwszego zgrania zdjęć, potem już nie widziałem problemu :)
No fakt, zdjęć nie zgdywałem, miałem tylko w rękach, ale mamy trochę inne chyba potrzeby. Ja się obawiam, że może on nie przeżyć np. wyprawy na pustynię, czy tropikalnego klimatu. Choć z drugiej strony, na takie sytuacje jest 12-50, to jedyna chyba rzecz, dla którego go trzymam.
No fakt, zdjęć nie zgdywałem, miałem tylko w rękach, ale mamy trochę inne chyba potrzeby. Ja się obawiam, że może on nie przeżyć np. wyprawy na pustynię, czy tropikalnego klimatu. Choć z drugiej strony, na takie sytuacje jest 12-50, to jedyna chyba rzecz, dla którego go trzymam.
No tak, nie jest uszczelniony. jak go zamoczysz to przy składaniu wciąga tą wodę do środka (a na 100% rozsmasorowywuje ją po chowanym tubusie).
W tropiki itd to powinny być obiektywy nierozsuwane czyli w grę bardziej wchodzi 7-14 niż 9-18.
No tak, nie jest uszczelniony. jak go zamoczysz to przy składaniu wciąga tą wodę do środka (a na 100% rozsmasorowywuje ją po chowanym tubusie).
W tropiki itd to powinny być obiektywy nierozsuwane czyli w grę bardziej wchodzi 7-14 niż 9-18.
Dużego 14-54 to nie ruszało, przeżył wiele, a w środku ani pyłka :)
A to widać ja się za bardzo o mojego 9-18 boję, bo po deszczu go nie składam tylko czekam aż obeschnie ;)
m9-18 jest bardzo dobre jakościowo...
...jeśli wyłączysz stabilizację.
Dzięki za rady. Nie spodziewałem się tylu odpowiedzi. :) Zapomniałem już jak żywe jest to forum. E-520 pewnie dostanie siostra więc nic się nie zmarnuje, a ja kupię w takim wypadku E-PL5 i obiektywy do niego, ale jeszcze zobaczę dokładnie jakie.
Dzięki za rady. Nie spodziewałem się tylu odpowiedzi. :) Zapomniałem już jak żywe jest to forum. E-520 pewnie dostanie siostra więc nic się nie zmarnuje, a ja kupię w takim wypadku E-PL5 i obiektywy do niego, ale jeszcze zobaczę dokładnie jakie.
Też dałem siostrze body, tyle że e-510 i kupiłem e-pl3 ;p
andrzejeko
21.02.13, 16:30
E-Pl5 widzialem tylko w internecie, nie mialem okazji go obejrzeć , pomacać.W jaki sposób odchyla sie w nim ekarnik LCD, czy podobnie lub identycznie jak w OMD (tego mialem okazję obejrzeć)?Bardziej podobal mi sie ten mechanizm np. w sony nex5, ciekaw jest tego w E-pl5, bo wielkosc aparatu pasowałaby mi niezmiernie.
Mam podobny zestaw obiektywów do Magnesusa. Czy używane z ELP5 będą bardzo wolne? Na razie mam e-330 więc szybka puszka to nie jest.
@andrzejeko (https://forum.olympusclub.pl/members/14064-andrzejeko) Zobacz na YouTube. Co najmniej jeden filmik pokazujący jak się go otwiera był - ale nie umiem go teraz znaleźć. Można go ustawić nawet tak, że da się trzymać aparat skierowany na siebie i widzieć ekranik (do góry nogami jest wtedy).
Mam podobny zestaw obiektywów do Magnesusa. Czy używane z ELP5 będą bardzo wolne? Na razie mam e-330 więc szybka puszka to nie jest.
Tu masz odpowiedź https://forum.olympusclub.pl/threads/85386-Zd-14-54-i-mmf2-pen-(e-pl5)?p=898712&viewfull=1#post898712
Będzie wolno, do ludzi to się nie nadaje, do krajobrazów owszem.
Tu masz odpowiedź https://forum.olympusclub.pl/threads/85386-Zd-14-54-i-mmf2-pen-(e-pl5)?p=898712&viewfull=1#post898712
Będzie wolno, do ludzi to się nie nadaje, do krajobrazów owszem.
Do biegających ludzi może i nie, ale do idących powinno dać radę.
Do biegających ludzi może i nie, ale do idących powinno dać radę.
Testowałem ZD14-54 na idących ludziach i nie ma szans, chyba że na mocno przymkniętej przesłonie i dużej GO.
Hm, jak testowałem OMD na zlocie w Łodzi to wydawało mi się, że lepiej mu idzie współpraca ze szkłami 4/3 ..
do szybkości - systemowe szkła u4/3 abo MF :)
Hm, jak testowałem OMD na zlocie w Łodzi to wydawało mi się, że lepiej mu idzie współpraca ze szkłami 4/3 ..
Może testowałeś szkła, które już ostrzą po kontraście, ja piszę o ZD 14-54 I
Kupiłem ostatecznie E-PL5 z 14-150. Na oko jakość zdjęć na wysokich ISO jest nieporównywalnie lepsza niż na E-520, nowa matryca jest super. Jeszcze nie testowałem przy dobrym świetle niskiego ISO, ale też powinno być lepiej. Obiektyw zapewne mi wystarczy do 90% zastosowań, a kręcenie filmów potrzebne mi do firmowych spraw spisuje się tak jak oczekiwałem (jakość filmów bardzo dobra, ale lepiej nie używać autofocusa). Obsługa podobna jak w E-520, trochę mniej wygodnie się zmienia przesłonę, ale w sumie da się chyba przestawić ją na pokrętło. Dobrze, że zaawansowane opcje są tylko ukryte. ISO przypisałem do przycisku lampy błyskowej i jest dobrze. Uchwyt gorszy, ale powinienem się przyzwyczaić.
Aha, na 14-150 ostrzy bardzo szybko, może nawet lepiej niż E-520.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Magnesus jak się sprawuje 14-150 ?
Witam !
Moze ja tez cos napisze na ten temat.
EPL-5 jest zauwazalnie szybszy od EPL-3 i wspolpraca z obiektywem m.ZD 14-150 jest rewelacyjna.
Jakosc optyki jak na ten zoom calkiem niezla. Jedynie przy 14mm wystepuje silna winieta w rogach kadru.
Szklo nie jest zbyt jasne ale EPL-5 ma bardzo dobra jakosc na wysokim ISO, wiec zdjecia na 1600 ISO
wypadaja bardzo dobrze a i AF dosc celny i szybki.
Pozdrawiam