Zobacz pełną wersję : Filtr UV do e-pl3 z kitem 14-42 - jaka srednica i jaka firma?
Witam
W koncu zlozylem zamowienie na e-pl3 z kitem 14-42 ;)
Chcialbym od razu zamowic filtr UV jako ochrone obiektywu tylko nie wiem na jaka srednice ;) Jaki ogolnie filtr polecacie jako wlasnie ochrone od porysowania itp? Rozumiem ze UV sprawdza sie najlepiej? Znalazlem orginalny filtr olympusa ale cena 160 zl troche poraza i mam nadzieje za zwykly uv spelni swoje zadanie. Rozumiem ze filtr nakreca sie bezposrednio na obiektyw i nie potrzeba zadnych tuleji itp?
Pozdr i z gory dziekuje za pomoc
Witam
W koncu zlozylem zamowienie na e-pl3 z kitem 14-42 ;)
Chcialbym od razu zamowic filtr UV jako ochrone obiektywu tylko nie wiem na jaka srednice ;) Jaki ogolnie filtr polecacie jako wlasnie ochrone od porysowania itp? Rozumiem ze UV sprawdza sie najlepiej? Znalazlem orginalny filtr olympusa ale cena 160 zl troche poraza i mam nadzieje za zwykly uv spelni swoje zadanie. Rozumiem ze filtr nakreca sie bezposrednio na obiektyw i nie potrzeba zadnych tuleji itp?
Pozdr i z gory dziekuje za pomoc
Kup osłonę przeciw słoneczną, filtr UV tylko zaszkodzi.
Kup osłonę przeciw słoneczną, filtr UV tylko zaszkodzi.
no sam nie wiem, w poprzednim aparacie mialem caly czas nakrecony i bylem zadowolony...
Te oslony tez sa tanie.... ;) Swoja droga to moim zdaniem powinna ona byc w zestawie z aparatem :/
EDIT:
Ok, znalazłem info ze ma być 37mm , zgadza się? Ale wybór w tym rozmiarze praktycznie zerowy....
Znalazłem redukcje z 52 za 18zl i może takie coś zastosować bo w rozmiarze 52 już można pozbierać ;)
Jak myślicie?
Nie ma sensu kupować drogiego filtra do obiektywu za 300 zł, a kupno taniego pogorszy i tak słabe jego właściwości optyczne.
Darekw1967
20.02.13, 13:47
no sam nie wiem, w poprzednim aparacie mialem caly czas nakrecony i bylem zadowolony...
Te oslony tez sa tanie.... ;) Swoja droga to moim zdaniem powinna ona byc w zestawie z aparatem :/
EDIT:
Ok, znalazłem info ze ma być 37mm , zgadza się? Ale wybór w tym rozmiarze praktycznie zerowy....
Znalazłem redukcje z 52 za 18zl i może takie coś zastosować bo w rozmiarze 52 już można pozbierać ;)
Jak myślicie?
Witam !
Na kazdym szkle olka i panasa mam UV-ke i tez jestem zadowolony ;)
Zobacz cos z Hoya czy Marumi.
http://www.ceneo.pl/Filtry;017P1-1235P2-163672.htm
Nie baw sie w redukcje... srednicy filtra.
Ostatecznie mozesz focic bez UV-ki i tez bedzie ok.
Pozdrawiam