Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : OM-D: AE BKT (np.5) + sekwencyjne (H) + samowyzwalacz 2 sek.?

CleanerFreak
19.02.13, 18:39
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem od niedawna (zadowolonym) użytkownikiem OM-D ijesteśmy (OM-D i ja) już „prawie na ty”.
Mimo iż przeczytałem książkę o OM-D, jak również niniejszeforum z góry w dół (i bardzo dużo się dowiedziałem – za co już teraz dziękuję),to nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie:
@istnieje możliwość ustawienia menu aparatu, tak abym mógł robić zdjęcia: AE BKT (np.5) + sekwencyjne (H) + samowyzwalacz 2 sek.?@

Co chcę zrobić:
Aparat zamontować na statyw, przycisnąć spust migawki, odczekać dwie sekundy (samowyzwalacz 2 sekundy), zrobić szybką serię zdjęć (H) zmieniając ekspozycję o 1EV (np. 5F 1,0 EV).

Co chcę osiągnąć:
Szybką, nieporuszaną serię 5 zdjęć ze zmienną ekspozycjąo 1 EV.

Problem jaki ja (dotychczas) widzę: nie można jednocześnie wybrać opcji menu fotografowanie sekwencyjne + samowyzwalacz.

Może istnieje jakieś inne ustawienie menu które przeoczyłem? Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Na dzień dzisiejszy używam zdalny samowyzwalacz lub „spokojnąrękę”, ale czasami brak mi szybkiego rozwiązania (bez zdalnego samowyzwalacza) lub „spokojnej ręki”.

Mam nadzieję że nie opisałem mojego problemu za skomplikowanie...

Jeżeli „problem” był już gdzieś opisany, to proszę opodanie linku na PW a mój post wyrzucić do kosza. :wink:

luc4s
19.02.13, 18:41
Mogę się mylić, ale chyba nie...

Na marginesie, nie pisz na niebiesko, bo nie wszyscy używają jasnej skórki (ja używam ciemnej) i wyglada to tragicznie.

CleanerFreak
19.02.13, 18:47
...
Na marginesie, nie pisz na niebiesko, bo nie wszyscy używają jasnej skórki (ja używam ciemnej) i wyglada to tragicznie. Zmienione :wink:

easy_rider
19.02.13, 19:52
Użycie samowyzwalacza automatycznie wyklucza możliwość robienia zdjęć seryjnych - przecież spust migawki podczas serii zdjęć trzeba mieć ciągle wciśnięty, a przy samowyzwalaczu dokładnie na odwrót...
Ale jeżeli zastosujesz np. wężyk z blokadą, to jest możliwość wstawienia opóźnienia (regulowanego) przed każdym zdjęciem w serii - ostatnia pozycja menu "E" :mrgreen:

epicure
20.02.13, 00:10
Lepszy będzie wężyk spustowy zamiast samowyzwalacza.

apz
20.02.13, 01:38
Używam w plenerach BLK 3x co 1EV i wężyka spustowego za 20 kilka złotych oraz statywu. Naprawdę nie narzekam... 5 x 1,0EV jest dostępne, Doostrzanie S-AF+MF także. Naciskasz i nic nie poruszasz.

CleanerFreak
20.02.13, 17:12
Dziękuję za informacje.