Zobacz pełną wersję : Stałka 4/3 do ciasnych pomieszczeń
Witam,
dużo jest na forum testów, sporo dyskusji o sprzęcie. Dla amatora często zbyt fachowe są to dysputy. A problem jest prosty. Mam do E420 podpięty kit 14-42, próbuję w niewielkim pokoju sfotografować rodzinne spotkanie, cofam się , dwie osoby z trzech mieszczą się w kadrze, a za plecami już opór - ściana.
Podpowiedzcie jakiego obiektywu szukać, by miał szeroki kąt widzenia, nie deformował jak rybie oko no i nie kosztował fortuny :-).
Wdzięczny będę za podpowiedzi, chętnie opatrzone przykładowymi zdjęciami.
Stałki chyba takiej brak, kup ZD9-18.
Hmm..mam 12mm..to tylko o 2 mniej..ale jak dla mnie ok do pomieszczeń..Wada - cena :(
Jest taka: ZD 8mm i trzy zoomy ZD 7-14; 9-18; 11-22 mm Mnie najbardziej leżał 11-22 w takich sytuacjach, bywa też z drugich rąk Sigma 10-20
Ew. Sigma 10-20 lub ciut węższy ZD11-22.
Jeżeli nie chcesz zbyt często używać lampy, to chyba zostanie 11-22 - pozostałe są znacznie ciemniejsze ...
Jest taka: ZD 8mm i trzy zoomy ZD 7-14; 9-18; 11-22 mm Mnie najbardziej leżał 11-22 w takich sytuacjach, bywa też z drugich rąk Sigma 10-20
ZD8 to rybie oko.
ZD8 to rybie oko.
Wiem, ale da sie je prostować i jest to stalka, poza tym nic innego w systemie nie ma niestety... poza zoomami.
Witam,
dużo jest na forum testów, sporo dyskusji o sprzęcie. Dla amatora często zbyt fachowe są to dysputy. A problem jest prosty. Mam do E420 podpięty kit 14-42, próbuję w niewielkim pokoju sfotografować rodzinne spotkanie, cofam się , dwie osoby z trzech mieszczą się w kadrze, a za plecami już opór - ściana.
Podpowiedzcie jakiego obiektywu szukać, by miał szeroki kąt widzenia, nie deformował jak rybie oko no i nie kosztował fortuny :-).
Wdzięczny będę za podpowiedzi, chętnie opatrzone przykładowymi zdjęciami.
Na początek bez kupowania:
- ustaw aparat na środek pomieszczenia, i odczytaj parametry jakie Ci podpowiada (czas, przesłona)
- przestaw kółko na "M" i ustaw odczytane parametry.
- zrób dwa szybkie zdjęcia - na lewo i prawo od tego środkowego punktu, tak aby zdjęcia zachodziły na siebie w ok 20 - 30 %
- złóż z tego panoramę. Gotowe.
====
Druga opcja - kup 9-18. lub Samyanga 8 mm, który na kropie 4/3 wcale nie ma 8 mm, ale jest najtańszą opcją zakupową. Jest bardzo dobry optycznie, nie ma AF-a. Jest to obiektyw manualny, ale o bardzo dużej głębi.
To co powyżej opisałem pokazywałem ze zdjęciami gdzieś rok temu. Jest to na forum, ale uczciwie powiem, że nie wiem gdzie :D
9-18. Można w miarę tanio upolować używkę.
Samyanga odradzam. To nie ta jakość co fish na mikro. A po wyprostowaniu jest gorzej niż na zoomie.
9-18 szerzej albo 11-22 jaśniej. Ceny używek podobne teraz (11-22 ciut drożej) - decyzja Twoja. Stałek UWA do dużego 4/3 nie ma (nierybich).
PS. Do mini panoramy to chyba szybciej i prościej wcisnąć AEL/AFL... - ale lepszy pojedynczy strzał do "ludziów".
ZD9-18 lub jak dostaniesz S10-20.
Jak jasno to ZD11-22.
I nie ma co deliberowac, bo albo manual, albo ryba ZD, albo drogie ZD7-14 - no chyba ze cena nie gra roli :)
pozdro
Ja to bym sobie 7-14 fundnął, i chyba nawet tak zrobię. Jest doskonały optycznie i prawie nie trzeba prostować. No ale Rysiek napisał, że nie może kosztować fortuny, więc moja propozycja - patrz wyżej.
Ja to bym sobie 7-14 fundnął, i chyba nawet tak zrobię. Jest doskonały optycznie i prawie nie trzeba prostować. No ale Rysiek napisał, że nie może kosztować fortuny, więc moja propozycja - patrz wyżej.
A ja się cały czas waham, z powodu powłok mam ZD 9-18, ZD 7-14 ma problemy z flarami nawet od żarówek i żyrandoli, poza tym to bardzo wymagające od fotografa szklo, dla doskonalenia warsztatu na pewno warto i da sie z niego wycisnąc 7/2,8. Może jak już posiądę nowe 4/3 body...
Ja sobie go zarezerwowałem do testów na marcowe "wakacje" i święta - obawiam się, że tak mi się spodoba, że zacznę na niego zbierać wcześniej niż planowałem :)
Z doświadczenia powiem zdecydowanie ZD 11-22. Mam to szkoło od 2 lat i jest najczęściej podpięte do aparatu. Przechodząc na system N najbardziej szukałem szkła o podobnym zakresie i jakości obrazka. Ostatecznie padło na 16-35/4, zakres może trochę szerszy i o działkę ciemniejszy, ale cóż nie można mieć wszystkiego.
ZD 11-22 mam na sprzedaż więc jak ktoś chętny to zapraszam na PW.
Dziękuję bardzo wszystkim za wypowiedzi. Jestem odrobinę bogatszy w wiedzę. Na "już" zostaje mi metoda Bodzip'a. :-)