Zobacz pełną wersję : [Tutki Saboora] Adaptacyjny szeroki kąt
Adaptacyjny szeroki kąt...
...co to za licho, i czym to się je? Otóż jest to wspaniałe narzędzie, do prostowania wszelkiej maści krzywizn i wypaczeń, oraz deformacji spowodowanych przez obiektyw; od drobnych beczek, po rybie oko.
Jak toto działa Zobaczycie na filmie.
Przedstawiam tam tylko prostowanie perspektywy i krzywizn, ale postaram się przy następnym tutorialu, zająć się
rybim okiem i bardziej skomplikowanymi fotkami, które wcale nie muszą trafić do kosza.
To zdjęcia jak zwykle przed i po
przed Remiza80616po remiza80618przed okno80615po okno80617
A tu, jak to było zrobione, zapraszam:
http://youtu.be/M03NwGVC0-E
Życzę Wszystkim fajnych eksperymentów z ASK
Pozdrawiam
Saboor
Dzięki Piotrze - pewnikiem przyda się nie raz.
Pozdrawiam.
W Gimpie też się da. Chyba nawet prościej :-P
Zresztą helmuth pokazuje to na co dzień :)
Dwa podstawowe narzędzia:
- narzędzie perspektywa do prostowania pionów i poziomów
- filtr "zniekształcenie soczewki" - którym można regulować małe i większe beczki, tak na plus, jak i na minus
Zresztą helmuth pokazuje to na co dzień :)
- filtr "zniekształcenie soczewki" - którym można regulować małe i większe beczki, tak na plus, jak i na minus
W PS też to o czym Pisałeś jest, ASK to dużo bardziej zaawansowane narzędzie, ze względu na możliwość manewru
niezależnie od siebie, na nieskończonej ilości płaszczyzn.
Okno wyszło bardzo dobrze, co do Remizy to miałbym zastrzeżenia. Teren przed budynkiem się "wybrzuszył". Troszkę beczka wyszła. Głównie chodnik na pierwszym planie. Nie wątpię, że umiesz lepiej:)
Jasne, że się da ale chyba jednak nie jest prościej :)
- filtr "zniekształcenie soczewki" - którym można regulować małe i większe beczki, tak na plus, jak i na minusTeoretycznie wystarcza, gorzej gdy wygięta linia wypada w środku kadru. Wtedy już to prawdziwa dłubanina :-P
Wziąłem na tapetę obiekt skręcony w trzech płaszczyznach i z beczką na dokładkę i winietą.
Wyniki:
Przed 80631 Po 80630
Nie wątpię, że umiesz lepiej:)
No nie wiem, nie wiem... :oops: postaram się i obiecuję poprawę:oops:
Wziąłem na tapetę obiekt skręcony w trzech płaszczyznach i z beczką na dokładkę i winietą.
Wyniki:
.....
Da się, da się, ale trzeba to oddać wyższość PSa na GIMPem. Automatyzacja jest masakryczna. Możliwe, że ktoś już się pokusił o dorobienie jakiegoś plug-inu do GIMPa, który to automatyzuje.
Jeśli nie masz nic przeciwko to pokażę moją próbę.
3 min w LR4 suwakami Lens Correction. Nie twierdzę, że idealnie, ale lepiej mz.
80633
Edit.
Po obejrzeniu filmiku zauważyłem, że tam masz całkiem ładnie poprostowane. Lepiej niż ja to zrobiłem.
Zdjątko miniatura "po remiza" (po powiększeniu) już tak nie wygląda jak na filmiku.
Jeśli nie masz nic przeciwko to pokażę moją próbę.
3 min w LR4 suwakami Lens Correction. Nie twierdzę, że idealnie, ale lepiej mz.
Bardzo proszę!
Im więcej, takich prostowanych tym lepiej.
Edit.
Po obejrzeniu filmiku zauważyłem, że tam masz całkiem ładnie po prostowane. Lepiej niż ja to zrobiłem.
Zdjątko miniatura "po remiza" (po powiększeniu) już tak nie wygląda jak na filmiku.
Tak, to fakt zmienię fotkę na tę nie przedobrzoną. :-) to któraś z rzędu wersja, co i rusz coś przeszkadza. :-D
Ale nic to! Będziem walczyć dalej, nie?
Tak, to fakt zmienię fotkę na tę nie przedobrzoną. :-) to któraś z rzędu wersja, co i rusz coś przeszkadza. :-D
Ale nic to! Będziem walczyć dalej, nie?
Coś tam przedobrzyłeś bo nawet ten murek po lewej jest taki przekrzywiony. Wstaw, ale tamtą może zostaw bo moje komentarze takie bez sensu się zrobią:) Będziem "walczyć" ale na zdjęcia, obróbkę:) I tak masz przewagę, nie mam PS-a:)
Możliwe, że ktoś już się pokusił o dorobienie jakiegoś plug-inu do GIMPa, który to automatyzuje.Szukam od rana i ...nic :|
Ale tu w tym tutku to chyba nie chodzi o to ,ze tak mozna najlepiej i najprosciej,tylko,ze tez mozna.
Najlepiej to Linhofem na prowadnicach z dobra optyka.:idea::idea:
To tak jak bedzie tutek na malowanie oka a ktos napisze,ze najlepiej to malowac oko przed foceniem:mrgreen:
w GIMPie - od czego trzeba by zacząć by tak selektywnie linie prostować? używam GIMPa od dawna ale takich korekt nigdy nie korzystałem a przydałby się :)
Okno wyszło bardzo dobrze ...Ale z jednym zastrzeżeniem- okno po prostowaniu jet większe niż przed :-P
Automat wszystko ładnie wyprostował ale zachować wymiarów nie potrafi :grin:
Szukam od rana i ...nic :|
Próbowałeś stosować "zniekształcenie klatki" ? wiem że łuków nie naprostuje... ale popracuję jeszcze nad tym.
w GIMPie - od czego trzeba by zacząć by tak selektywnie linie prostować? używam GIMPa od dawna ale takich korekt nigdy nie korzystałem a przydałby się :)Tez bym skorzystał, szczególnie, gdy wygięta linia leży w środku kadru.
Ale z jednym zastrzeżeniem- okno po prostowaniu jet większe niż przed :-P
Automat wszystko ładnie wyprostował ale zachować wymiarów nie potrafi :grin:
Ale wstawiając takie wyprostowane kto tam będzie wiedział jakie te okno było w rzeczywistości. Na krzywe, proste od razu zwraca się uwagę.
Ale tu w tym tutku to chyba nie chodzi o to ,ze tak mozna najlepiej i najprosciej,tylko,ze tez mozna.
Najlepiej to Linhofem na prowadnicach z dobra optyka.:idea::idea:
To tak jak bedzie tutek na malowanie oka a ktos napisze,ze najlepiej to malowac oko przed foceniem:mrgreen:
Dysponujemy niestety takim sprzętem z ograniczeniami co do perspektywy. Trzeba się czasem wspomóc programem:)
Oko podmalować jednak prościej. Robiąc z odpowiedniej wysokości też można uniknąć krzywizn, ale najczęściej nie jest to możliwe:)
Dysponujemy niestety takim sprzętem z ograniczeniami co do perspektywy. Trzeba się czasem wspomóc programem:)
Oczywiscie,ze trzeba sie wspomoc.Saboor podal jedna z mozliwosci.Wiadomo,ze mozna inaczej w innych programach.Tylko,ze to temat na nowego tutka-innego,a nie sciganie sie z tym tutkiem Saboora.
Metod wyostrzania w PS znam i stosuje okolo 20 Jesli bedzie(byl) tutek na ostrzenie filtrem GP to nie bede pod tym tutkiem pisal,ze inaczej mozna lepiej tylko poprosze Saboora zeby zrobil,nastepnego tutka z inna metoda.Tylko o to mi chodzi.
Dobra juz koncze,bo znowu zaczna sie teksty o zlosliwosci.
Oczywiscie,ze trzeba sie wspomoc.Saboor podal jedna z mozliwosci.Wiadomo,ze mozna inaczej w innych programach.Tylko,ze to temat na nowego tutka-innego,a nie sciganie sie z tym tutkiem Saboora.
Metod wyostrzania w PS znam i stosuje okolo 20 Jesli bedzie(byl) tutek na ostrzenie filtrem GP to nie bede pod tym tutkiem pisal,ze inaczej mozna lepiej tylko poprosze Saboora zeby zrobil,nastepnego tutka z inna metoda.Tylko o to mi chodzi.
Dobra juz koncze,bo znowu zaczna sie teksty o zlosliwosci.
Rzeknij tylko słowo, Napisz i jedziemy!
No dobrze, niepotrzebnie wstawiałem swoją wersję. Ale jeśli tutek dotyczy prostowania to chyba można zwrócić uwagę, że coś jest nie tak w wynikowej wersji. Z racji, że nie mam PS-a filmik obejrzałem później i pobieżnie.
No dobrze, niepotrzebnie wstawiałem swoją wersję. Ale jeśli tutek dotyczy prostowania to chyba można zwrócić uwagę, że coś jest nie tak w wynikowej wersji. Z racji, że nie mam PS-a filmik obejrzałem później i pobieżnie.
No andtor2, ty mi tu nie Marudź!
Pytałeś? Pytałeś. Zgodziłem się? Zgodziłem(ale pewnie knuję jakąś podłą intrygę :-D )
I tak ma być.
---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post był o 21:43 ----------
Jak Macie pomysły ad. PS proszę o info z instrukcją i jedziemy z tutkiem, tylko... za jakieś 2 tygodnie dobrze?
Kurde,ja ogolnie.Nawet Twojej wersji nie ogladalem i nie ona jest powodem mojego postu.
To że dyskutujemy to dobrze. Saboor pokazał pewną ciekawą funkcjonalność. A moje dywagacje, i uwagi Henia i Mirka nad problemem - czy ta funkcjonalność jest w innych popularnych programach, to tylko plus dla nas.
Mireczku odpowiedz Ty mi dostojniku forumowy???:grin:
Zainstalowałem sobie ten ShiftN i rzeczywiście fajnie on zwłaszcza moje krzywizny prostuje. Tylko się tak zastanawiam jak zdjęcie w jpeg pzed prostowaniem ma np. 4,50 MB, on prostuje czyli trochę ścina i zdjęcie po prostowaniu ma....5,80 MB. Czy on też dodatkowo poprawia zdjęcie???
Sorry Saboorkuże mam takie pytanie tutaj, jak co można do mojego przenieśc. Tylko bardzo bym chiał, aby mi Mirek odpowiedział:grin:
Raczej z jaką kompresją zapisuje. JPG to format plików z algorytmem kompresji. Im większy stopień kompresji ustawisz, tym mniejszy plik. Pewnie to Mirkowe cudo ma domyślnie ustawioną małą kompresję, to i plik Ci się zwiększył.
Ahutta przeanalizujesz mi to na moim wątku, to wrzucę przykład i się stąd wyniosę. Nie chcę przeszkadzać???
A moje dywagacje, i uwagi Henia i Mirka nad problemem - czy ta funkcjonalność jest w innych popularnych programach, to tylko plus dla nas."Musisz rozdać ..." :mrgreen:
Znalazłem w Gimpie: Filtry > Zniekształcenia > Wyginanie krzywych
Nie jest to, to samo o czym pisze Saboor ale udało mi się wyprostować wypukłość terenu przed remiza:
8064480645
Muszę się dokładniej przyjrzeć temu filtrowi.
Tylko bardzo bym chiał, aby mi Mirek odpowiedział:grin:
Opcjon-Type of output-tam se poustawiaj co i jak chcesz.
"Musisz rozdać ..." :mrgreen:
Nie jest to, to samo o czym pisze Saboor ale udało mi się wyprostować wypukłość terenu przed remiza:
8064480645
Owszem, tylko jest to o niebo bardziej czasochłonne.
"Musisz rozdać ..." :mrgreen:
8064480645
Też nie mogę :) ale dziękuję serdecznie. Człek się cały czas uczy. Szacunek :mrgreen:
Kurde,trzeba rozdac by moc dac.Pozniej nie wiesz czy dales czy rozdales.:mrgreen::mrgreen:
I jak tu pozniej,jak podpiszesz, odpowiadac na podziekowanie.Dalem czy rozdalem,oto jest pytanie:mrgreen:
Na dobranoc: Przy ASK do prostowania łuków, półkoli itd. służy opcja "rybie oko", ustawiamy wierzchołki i ściany w trybie: "perspektywa",
wygięcia prostujemy w trybie: "rybie oko".
Dokręcę "erratę" do tutka.
Idę spać.
Owszem, tylko jest to o niebo bardziej czasochłonne.Albo jeszcze bardziej. :mrgreen:
PS-owa wtyczka jest świetna.
Fajna sprawa, nie cierpię za dużo babrać się obrabianiem, tu jest to łatwe, lekkie i przyjemne, do prostej, podstawowej obróbki w sam raz. Nadal nie mogę dać Ci plusa, rozdaję już na prawo i lewo a Tym którym się by nalezało nie mogę, zróbcie z tym coś bo drażni troszku. Ode mnie podziękowanie masz i + w banku...:)
też już Saboor (https://forum.olympusclub.pl/members/8165-Saboor)'owi dać plusa nie mogę a należałoby mu się, oj należało...
Saboor duży ukłon w Twoją stronę za wykonany tutorial i przedstawienie nowego narzędzia w PS6. Profesjonalizm + jasne, klarowne i przyjemne w odsłuchu prowadzenie w tutku.
80683
To ja mam pytanko, czy ktoś miałby ochotę zmierzyć się z tym plikiem korzystając z narzędzia przedstawionego przez Saboor'a?
80683
To ja mam pytanko, czy ktoś miałby ochotę zmierzyć się z tym plikiem korzystając z narzędzia przedstawionego przez Saboor'a?
Ja sie pobawilem,ale automatem typu SchiftN80684Darmowy,jest i myslec za duzo nie trzeba,szybko dziala.
Tak na szybciutko - bez zabawy z "trotuarem" :)
Pozdrawiam.
Wyszło bardzo fajnie. U Mirka mam wrażenie jest dół prostszy u witia lekka beczka się wkrada, ale też całkiem nieźle. Zerknę sobie na ShiftN, bo wygląda całkiem ciekawie :)
Wyszło bardzo fajnie. U Mirka mam wrażenie jest dół prostszy u witia lekka beczka się wkrada, ale też całkiem nieźle. Zerknę sobie na ShiftN, bo wygląda całkiem ciekawie :)
Mam taką propozycję do posiadaczy PS'a CS6: zróbcie albo Wygrzebcie fotkę fishajową i przy pomocy ASK wyprostujcie krzywizny,
tworząc prostą perspektywę.
80683
To ja mam pytanko, czy ktoś miałby ochotę zmierzyć się z tym plikiem korzystając z narzędzia przedstawionego przez Saboor'a?To nie jest dobre zdjęcie, do wykazania możliwości tego narzędzia. Wyprostowałem to zdjęcie w Gimpie, przy użyciu narzędzia Perspektywa, Mirek zrobił to małym programikiem.
Narzędzie, o którym jest ten tutek, służy do prostowania linii wygiętych a nie pochylonych. W prostowaniu zdjęć tego typu jak pokazałeś, może wręcz zaszkodzić ;)
Narzędzie, o którym jest ten tutek, służy do prostowania linii wygiętych a nie pochylonych.
O wlasnie tak jak tu np.
http://www.youtube.com/watch?v=MsqfqzTrSrg
To nie jest dobre zdjęcie, do wykazania możliwości tego narzędzia. Wyprostowałem to zdjęcie w Gimpie, przy użyciu narzędzia Perspektywa, Mirek zrobił to małym programikiem.
Narzędzie, o którym jest ten tutek, służy do prostowania linii wygiętych a nie pochylonych. W prostowaniu zdjęć tego typu jak pokazałeś, może wręcz zaszkodzić ;)
Zależy w jakim trybie Pracujesz, jeżeli "rybie oko": to krzywe, jeżeli perspektywa: to piony i poziomy + prostowanie wygiętych linii mających tworzyć skosy.
Ale "wybredni" jesteście.
Narzędzie jest świetne, trochę "ćwiczeń i wprawy" + inne narzędzia wcześniej znane i ... "będzie Pan zadowolony" :)
Pozdrawiam.
Ale "wybredni" jesteście.
Narzędzie jest świetne, trochę "ćwiczeń i wprawy" + inne narzędzia wcześniej znane i ... "będzie Pan zadowolony" :)
Pozdrawiam.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Właśnie robiliśmy z helmuthem doświadczenie, na jego panoramie, sklejanej z pięciu kadrów i... ASK głupieje!
Pprzykleja się do nieistniejącej ściany i wygina w prawo, podczas gdy krzywa jest wybrzuszona w lewo.
A żeby było śmieszniej fotę z fiszaja prostuje bez problemu.
Wniosek:
Nie można orać pola łyżeczką. :grin:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie można orać pola łyżeczką. :grin:
Przecie to prosta funkcja jedna w bardzo wielu w programie.
Ano nie mozna,tak jak nie mozna nazwac sesja jak focimy kumpla w parku i trzymamy blende w jednym reku.Tak jak nie mozna dzieciny nazwac modelka tylko dlatego,ze Jacek Krzysiek i Tomek ja pofocili a Stachu im powiedzal jak to obrobic.Wiadomo od zawsze,ze nie ma nic do wszystkiego a fachowiec co wszystko umie to .......
(....) a fachowiec co wszystko umie to .......
to "złota rączka" się nazywa:wink::grin:
Przecie to prosta funkcja jedna w bardzo wielu w programie.
Ano nie mozna,tak jak nie mozna nazwac sesja jak focimy kumpla w parku i trzymamy blende w jednym reku.Tak jak nie mozna dzieciny nazwac modelka tylko dlatego,ze Jacek Krzysiek i Tomek ja pofocili a Stachu im powiedzal jak to obrobic.Wiadomo od zawsze,ze nie ma nic do wszystkiego a fachowiec co wszystko umie to .......
Używałem tego, jako narzędzia do sprawdzania płaszczyzn i bardzo mi się spodobało, jest świetne do prostowania krzywych, przy kosmetycznej obróbce kamienic,
czy inszych budynków, perspektywę prostować można wg własnej definicji kąta nachylenia, każdej ze stworzonych linii, i to jest fajne.
Używałem tego, jako narzędzia do sprawdzania płaszczyzn i bardzo mi się spodobało, jest świetne do prostowania krzywych, przy kosmetycznej obróbce kamienic,
czy inszych budynków, perspektywę prostować można wg własnej definicji kąta nachylenia, każdej ze stworzonych linii, i to jest fajne.
No wlasnie.Wiec nie próbujmy tym narzędziem kombinować np. w Globe panorama.jpg bo usiadzie bo ono nie do tego
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Właśnie robiliśmy z helmuthem doświadczenie, na jego panoramie, sklejanej z pięciu kadrów i... ASK głupieje!
Pprzykleja się do nieistniejącej ściany i wygina w prawo, podczas gdy krzywa jest wybrzuszona w lewo.Pewnie dla tego, że piksele obrazka mają różne parametry, pochodzą z różnych zdjęć. Dla oka, nie ma to znaczenia, z których zdjęć wziął je program do sklejania panoram. ASK nie ma oczu, musi się na czymś oprzeć. Skoro dostaje dziwne informacje to głupieje. :roll:
... jest świetne do prostowania krzywych, przy kosmetycznej obróbce kamienic ...DO tego, rzeczywiście jest świetne.
Pewnie dla tego, że piksele obrazka mają różne parametry, pochodzą z różnych zdjęć. Dla oka, nie ma to znaczenia, z których zdjęć wziął je program do sklejania panoram. ASK nie ma oczu, musi się na czymś oprzeć. Skoro dostaje dziwne informacje to głupieje. :roll:
Na pewno.
DO tego, rzeczywiście jest świetne.
Wiesz helmuth, mądremu dość po słowie. :-D
Ja pokazałem fajne narzędzie, a co z nim kto zrobi ...
Pamiętasz wtyczkę "ghost" do PS'a i gimpa? Do jednej foty cud - do innej **** :-D
To nie jest dobre zdjęcie, do wykazania możliwości tego narzędzia. Wyprostowałem to zdjęcie w Gimpie, przy użyciu narzędzia Perspektywa, Mirek zrobił to małym programikiem.
Nie zgadzam sie, dobtego tez sie dowkonale nadaje.
Nie zgadzam sie, dobtego tez sie dowkonale nadaje.Nie pal tego świństwa!
Nie można zrozumieć ;)
80763
Trochę po czasie wszedłem do tego wątku, ale zrobiłem to w PS-ie w trzy minuty korzystając z zakładki edycja i polecenia: przekształcić/zniekształcić oraz tamże wypaczenie. Nie wiem po co jakieś dodatkowe narzędzia w nowym PS-ie....
Gdybym się przyłożył , wrzucił parę lini pomocniczych w pionie, było by to super dokładnie...
Trochę po czasie wszedłem do tego wątku, ale zrobiłem to w PS-ie w trzy minuty korzystając z zakładki edycja i polecenia: przekształcić/zniekształcić oraz tamże wypaczenie. Nie wiem po co jakieś dodatkowe narzędzia w nowym PS-ie....
Gdybym się przyłożył , wrzucił parę lini pomocniczych w pionie, było by to super dokładnie...
A przeczytać prośby kolegi, to nie łaska:
To dotyczy konkretnego narzędzia:
W nowym Photoshopie zachowano poprzednie narzędzie, ale dodano również nowe – Adaptacyjny szeroki kąt, który w inteligentny sposób dopasowuje perspektywę zgodnie z wytyczonymi przez fotografa liniami z pomocą plików .exif lub wprowadzonych przez niego danych.
Możliwe jest skorygowanie nawet zdjęć zrobionych fisheyem, choć wtedy trzeba pożegnać się z fragmentami takich zdjęć. Niemniej jednak narzędzie jest bardzo przydatne, zwłaszcza gdy zwykła korekcja perspektywy dostaje zadyszki.
A nie wyścigi kto szybciej, lepiej szpadlem, łopatą czy szuflą. :-D
edit:
popRAWka się zrobiła! :mrgreen: https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif
Jak ja pamiętam ten dzwon z Warszawy, to wszystko na tym placu wyglądało prosto, a tu jakieś krzywizny trzeba prostować. No co to się przez parę lat porobiło :roll:
Ja mam w pracy CS2 i nie mam takiego sprytno - niesprytnego narzędzia.... I se radzę....Adaptacyjnie Oooo!!! A nawet z szerokim kątem.:grin:
---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post był o 13:24 ----------
Jak ja pamiętam ten dzwon z Warszawy, to wszystko na tym placu wyglądało prosto, a tu jakieś krzywizny trzeba prostować. No co to się przez parę lat porobiło :roll:
Jak zaczęli budować Mietro to się wszystko pokrzywiło. :grin:
Ja mam w pracy CS2 ... I se radzę...Znam takich, co nie mają PS i też se radzą.
Ba! Nie mają nawet aparatu fotograficznego i też całkiem nieźle dają se radę. :-P
Znam takich, co nie mają PS i też se radzą.
Ba! Nie mają nawet aparatu fotograficznego i też całkiem nieźle dają se radę. :-P
Poszedłbym dalej: Nie dają rady i też jakoś wychodzi.:grin:
Nie pal tego świństwa!
Nie można zrozumieć ;)
Tak to własnie jest jak się pisze z kiepskiego telefonu, na który mój zespół ma pisać oprogramowanie. Fatalna kalibracja -> problemy z pisaniem -> nie popoatrzysz, nie poprawisz a już Cię biorą za "palacz" ;)
Czy to narzędzie jest też dostępne w PS Elements?
Czy to narzędzie jest też dostępne w PS Elements?
Nie, tak zaawansowanego narzędzia nie ma.
Są trzy narzędzia do prostowania zdjęć. Najprostsze to Narzędzie Prostowanie i głównym zastosowaniem jest jak nazwa wskazuje prostowanie krzywego zdjęcia przeciągając myszą np. wzdłuż linnii horyzontu.
Drugie to Filtr/Korekta zniekształceń aparatu Tu można usunąć "beczkę", skorygować perspektywę w poziomie, pionie, dodać lub usunąć winietę. Można dla ułatwienia wyświetlić siatkę.
Trzecie to Obraz/Przekształć/Przekształcenie swobodne Tu można selektywnie (przy wciśniętym klawiszu Ctrl klikając na róg zdjęcia) każdy z rogów fotografii dowolnie rozciągać, przesuwać, wpływając w ten sposób na krzywizny.
Są trzy narzędzia do prostowania zdjęć. Najprostsze to Narzędzie Prostowanie i głównym zastosowaniem jest jak nazwa wskazuje prostowanie krzywego zdjęcia przeciągając myszą np. wzdłuż linnii horyzontu.
Drugie to Filtr/Korekta zniekształceń aparatu Tu można usunąć "beczkę", skorygować perspektywę w poziomie, pionie, dodać lub usunąć winietę. Można dla ułatwienia wyświetlić siatkę.
Trzecie to Obraz/Przekształć/Przekształcenie swobodne Tu można selektywnie (przy wciśniętym klawiszu Ctrl klikając na róg zdjęcia) każdy z rogów fotografii dowolnie rozciągać, przesuwać, wpływając w ten sposób na krzywizny.
Dzięki - skończył mi się trial i nie miałem jak tego sprawdzić.
Szkoda, że tego nie ma - przymierzam się do zakupu PS Elements ale kilku fajnych rzeczy z pełnej wersji nie posiada.
ps. dałbym Tobie plusa ale nie mogę.
Trzecie to Obraz/Przekształć/Przekształcenie swobodne Tu można selektywnie (przy wciśniętym klawiszu Ctrl klikając na róg zdjęcia) każdy z rogów fotografii dowolnie rozciągać, przesuwać, wpływając w ten sposób na krzywizny.Czasami jest np. budynek bardziej wymagający, ale i na to Masz radę ctrl+a->ctrl+t i wypaczanie to daje więcej płaszczyzn, tyle że trzeba zwracać uwagę na wyginanie, ale Spróbuj.
Czasami jest np. budynek bardziej wymagający, ale i na to Masz radę ctrl+a->ctrl+t i wypaczanie to daje więcej płaszczyzn, tyle że trzeba zwracać uwagę na wyginanie, ale Spróbuj.
A jak bardzo mocno wymagajacy a zlecenie nie do odrzucenia to pozostaje drabina i sklejka z kilku roznych wysokosci:mrgreen:
Czasami jest np. budynek bardziej wymagający ....Może taki? :-P
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/thumb_P4100004e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-31018)
Dlaczego zamiast czyta Tutki Saboora - czytam "Sutki Taboora" ? :roll:
Dlaczego zamiast czyta Tutki Saboora - czytam "Sutki Taboora" ? :roll:
Dlaczego,dlaczego.Na milosc nie ma wytlumaczenia.Ona sama w sobie jest nielogiczna.Ty jeszcze logicznej odpowiedzi wymagasz
---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post był o 14:25 ----------
Może taki? :-P
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/02/thumb_P4100004e-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-31018)
Ale lekki trapezik o krótszej dolnej podstawie by się przydał
Dlaczego,dlaczego.Na milosc nie ma wytlumaczenia.Ona sama w sobie jest nielogiczna.Ty jeszcze logicznej odpowiedzi wymagasz
Jak to było, Bodziu?
http://www.youtube.com/watch?v=e7zCtLMKIHQ
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Czasami jest np. budynek bardziej wymagający, ale i na to Masz radę ctrl+a->ctrl+t i wypaczanie to daje więcej płaszczyzn, tyle że trzeba zwracać uwagę na wyginanie, ale Spróbuj.
Spróbowałbym ale zdaje się w Photoshop Elements nie ma tego narzędzia: wypaczanie. Bynajmniej w tej wersji jaką mam (PSE 6) nie mogę znaleźć.
Spróbowałbym ale zdaje się w Photoshop Elements nie ma tego narzędzia: wypaczanie. Bynajmniej w tej wersji jaką mam (PSE 6) nie mogę znaleźć.
Oj, szkoda! To fajna rzecz, można hmm... segmentami prostować/krzywić obiekt.
Ale lekki trapezik o krótszej dolnej podstawie by się przydałMyślisz, że wtedy krzywe belki były prostsze :-P
Oj, szkoda! To fajna rzecz, można hmm... segmentami prostować/krzywić obiekt.
Trudno, muszę iść po całości:)
Myślisz, że wtedy krzywe belki były prostsze :-P
Nie nie.Jednak okna nowe wstawione zyskaly by forme prostokata:mrgreen:Ale w dyspute z mistrzem nie wchodze-kulturnym bardzo:mrgreen:
zbyma72age
10.03.13, 01:58
Chciałem zamieścić Poradnik, ale się rozmyśliłem.
Myślę że wielu pomogę.
Co do istniejących pluginów do GIMP-a:
Przy opracowaniu plików RAW - UFraw od wersji 0.14 został uzupełniony o korektę zniekształceń obrazu, co szczególnie rażące może być na brzegu pola widzenia. W zależności od kształtu zniekształcenia wyróżnia się dystorsję barrel - beczkową i poduszkową - pincushion, w których prostokąt zmienia kształt w beczkę albo w poduszkę.
Korekcja jest prowadzona z wykorzystaniem Lensfun.
Celem biblioteki lensfun (Autor Andrew Zabolotny) jest udostępnienie baz danych open source o obiektywach fotograficznych i ich cech.
http://lensfun.berlios.de/
W przeszłości w tym kierunku pracował Thomas Niemann (patrz http://www.epaperpress.com/ptlens/ wszystko zaczęło się 20 sierpnia 2002r), ale potem autor zdecydował się na podjęcie wersji handlowej i bazy danych publicznych zatrzymały się na ostatnim etapie. Ta baza została użyta jako fundament, na którym (dzięki autorowi PTLens - który wyraził na to zgodę), wyrosła baza lensfun, przy czym kod został całkowicie od podstaw przepisany (i baza danych została przekształcona w całkowicie nowy, format oparty na XML).
Biblioteka lensfun zapewnia nie tylko drogę do zapoznania się z bazą danych i wyszukiwać w niej konkretne rzeczy, ale także dostarcza zestaw algorytmów do korygowania obrazu na podstawie szczegółowej wiedzy o właściwościach obiektywu i danych kalibracyjnych. Już teraz lensfun jest tak zaprojektowany aby skorygować zniekształcenia, poprzeczną aberrację chromatyczną (transversal chromatic aberrations – skrót TCA, znaną również jako lateral boczną), winietowanie i udział koloru obiektywu (np. ludzie czasami mówią że jeden obiektyw daje "żółtawe" obrazy i kolejny, powiedzmy, "niebieskawe").
Lensfun automatycznie koryguje zniekształcenia obiektywu (pincushion and barrel distortion) poduszkowe i beczkowe. Wystarczy wybrać plik i kliknąć odpowiedni przycisk. Lensfun zbada plik JPEG, określi ogniskową obiektywu i orientacji obrazu z danych EXIF i za pomocą ogniskowej obiektywu wyszukiwanie są w bazie współczynniki korygujące, a następnie wywoła korekcję obrazu.
Alternatywnie, wyświetlia współczynniki w polu informacji.
Plug-in Lensfun do GIMP-a:
http://lensfun.sebastiankraft.net/gi...up-testing.exe
http://lensfun.sebastiankraft.net/
http://lensfun.sebastiankraft.net/lenslist.html
Po uruchomieniu pliku EXE, możemy kliknąć na ekranie kreatora instalacji, przycisk "Dalej" jest wyświetlany,
Możesz określić folder, w którym mamy zainstalować w GIMP.
Gdy zainstalowano w folderze GIMP 2.6.8 zgłosił problem:
"Nie znaleziono punktu wejścia procedury g_malloc_n w bibliotece libglib-2.0-0.dll"
Okazało się że plik biblioteki libglib-2.0-0.dll był w wersji 2.22.3.0.
Pobrano plik biblioteki z GIMP-2.7_Windows-Friendly_32bit (2.7.6) w wersji 2.30.2.0
Gimplensfun uruchamia się bez problemu i działa poprawnie.
Jest to typowy błąd generowany przez plug-in, który nie został skompilowany z tej samej wersji Gimpa.
W systemie Windows można używać gimp-lensfun plug-in tylko z Gimp 6.2.11 32-bitowych, nie ma 64-bit, 2,7 kompatybilne wersje są w budowie.
Plugin będzie w:"Filtry > Enhance > GimpLensfun"
Pliki konfiguracyjne obiektywów i korpusów znajdują się w /usr/share/lensfun
Może ktoś powiedzieć, ale w bibliotece nie ma mojego obiektywu, no cóż trochę trzeba pomyśleć, popracować i można go samemu opracować.
Zacznijmy od tego, że już od chyba roku 2006 jest poradnik Hugin`a:
http://hugin.sourceforge.net/tutorials/architectural/en.shtml Hugin tutorial — Simulating an architectural projection - plik wzorcowy 03p1010003.jpg
No tak, ale czas idzie nieubłaganie do przodu (a dla mnie szczególnie ;-) ) i pojawiają się nowe opracowania i pomysły więc mamy już łatwiej, a mianowicie:
Od Hugin`a ver. 2011.2.0 mamy możliwość znaleźć w folderze: gimplensfun-0.2.1-setup.exe - Hugin Lens calibration GUI
http://hugin.sourceforge.net/docs/manual/Calibrate_lens_gui.html
Hugin Calibrate Lens
• Based on Tim Nugent's GSoC project
• Set Peleng fisheye, focal length and crop factor
• Remove bad lines
• Peleng is almost perfect fisheye
• Try as rectilinear, defish
Teraz wystarczy wykonać, kilka zdjęć z szachownicą, płytki w kuchni i ram okiennych ... wszystko co w zasadzie, pokazuje zarówno poziome i pionowe linie. Można poszukać również gotowe do wykorzystania Tablice testowe "Test charts; grid chart for the distortion tests IEC 84/60B
Distortion grid… itd. (Np.: http://www.basearts.com/curriculum/files/charts/NBS1952_100.jpg )
Czyli obraz wejściowy musi zawierać linie proste, najlepiej wiele z nich w różnych odległościach od środka soczewki, obejmujące co najmniej jedną ćwiartkę obrazu.
Przy Fotografowaniu wykresu testowania obiektywu kieruj się wskazówkami: http://www.bobatkins.com/photography/technical/lens_sharpness.html
Obliczane parametry są ważne dla danej kombinacji ogniskowej, przysłony (f-stop), i cropa.
http://libregraphicsworld.org/blog/entry/creating-lens-distorsion-models-with-hugin-lens-calibrator
http://www.victordima.ca/darktable-lensfun-hugin-and-a-pentax-25mm-f1-4-cctv-lens/
http://wiki.panotools.org/index.php?title=Calibrate_lens_gui&oldid=13517
Gdy mamy zdjęcia wykonane dla różnych obiektywów dalej:
http://lensfun.berlios.de/lens-calibration/lens-calibration.html Dodawanie nowych obiektywów do bazy
Na dole strony mamy podane linki do:
http://lensfun.berlios.de/lens-calibration/lens-distortion.html
http://lensfun.berlios.de/lens-calibration/lens-tca.html
http://lensfun.berlios.de/lens-calibration/lens-vignetting.html
http://wilson.homeunix.com/lens_calibration_tutorial/ tutaj podany link do:
http://vimeo.com/51999287 The video demonstrates how to calibrate the distortion of a photographic lens using Hugin.
http://lensfun.berlios.de/article.php?story=20080604012809185 małe demo jak działa Lensfun w UFraw, zakodowane w formacie H.264 do kontenera Matroska. VLC i MPlayer odtworzy go bez problemów.
Nie od rzeczy będzie wspomnienie że biblioteki Lensfun wykorzystują również: Darktable, Rawstudio, Digikam, Photivo ...
http://www.flickr.com/groups/photivo/discuss/72157626371118920/ Lensfun i Photivo
http://iffles.com/2010/05/31/some-new-features-in-ufraw/
http://dl.meetthegimp.org/meetthegimp076.mp4
(w Photivo, digiKam, UFraw trochę się pobawiłem ;-) nie wszystkie są jednakowo skuteczne, trzeba sprawdzić do swoich aparatów )
http://www.victordima.ca/darktable-lensfun-hugin-and-a-pentax-25mm-f1-4-cctv-lens/ Darktable, Lensfun, Hugin i Pentax 25mm f1.4 Obiektyw CCTV
Wspomnę że już jest:
http://sourceforge.net/projects/ufraw/files/ufraw/ufraw-0.19.1/ufraw-0.19.1-setup.exe/download UFraw 0.19.1.
Warto wspomnieć żę od dawna jest w GIMP-ie obecny plugin:
The GIMP includes manual lens distortion correction (from version 2.4).
http://docs.gimp.org/en/plug-in-lens-distortion.html
Przydatne Poradniki:
Paul van Walree. http://toothwalker.org/optics/distortion.html
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/lens-corrections.htm !!!! DISTORTION: BARREL, PINCUSHION & PERSPECTIVE
http://www.ehow.com/how_5623947_use-lens-distortion-tool-gimp.html
http://members.ozemail.com.au/~hodsond/wideangle.html
http://emptyeasel.com/2010/10/15/how-to-use-gimp-to-remove-camera-lens-distortion-from-your-images/
http://www.texturemate.com/content/how-easily-remove-lens-distortion-photos-using-gimp
http://www.youtube.com/watch?v=vIwGqfVKTks&feature=player_embedded#! Compensating for barrel distortion and vignetting GIMP Lens Distortion
http://www.youtube.com/watch?v=hiiYW5cMGII GIMP - How to: Remove Lens Distortion and Transform Perspective
I na koniec bardzo dobry plug-in
EZ Perspective
http://registry.gimp.org/node/24537
29 czerwiec 2010
Na stronie jest bardzo szczegółowy opis Instalacji i Stosowania.
dostępny w Filtry → Zniekształcenia → EZ Perspective… - ściągamy: http://registry.gimp.org/files/ez-perspective.py.zip !
Szczególnie dobrze nada się na potrzeby fotografów chcących poprawić perspektywę, ale jest wystarczająco elastyczny, aby być wykorzystywany przez wszystkich tych, którzy chcą dodać perspektywę do sceny.
Demo video
http://www.youtube.com/watch?v=2MCPARFBfnQ
Tak na marginesie już jest zapowiedź nowego interfejsu Hugin 2013
http://hugin.sourceforge.net/tutorials/new-gui/en.shtml
Pozdrawiam GIMP-erów i życzę powodzenia w instalacji i stosowaniu
kamil_andrzej
4.05.13, 12:33
Jakoś nie mogę przetrawić PS, wolę Gimpa, co prawda dopiero się uczę w nim pracować ale póki co odkładam na półkę PS.
Plug-in Lensfun do GIMP-a:
Coś nie bardzo z tymi linkami:
http://lensfun.sebastiankraft.net/gi...up-testing.exe niestety "Not Found"
http://lensfun.sebastiankraft.net/lenslist.html niestety "Not Found"
http://lensfun.sebastiankraft.net/ przekierowuje na stronę, na której można wyczytać:
GimpLensfun also runs on Windows, but I could not succeed to compile it with the current GIMP version 2.8.
Więc co można zaproponować użytkownikom Gimpa 2.8?
Jakoś nie mogę przetrawić PS, wolę Gimpa, co prawda dopiero się uczę w nim pracować ale póki co odkładam na półkę PS.
Jest na prawdę przyjazny, tylko nie można podchodzić do PS'a jak do raroga. :-)
Photoshop zyskał legendę cholerycznie skomplikowanego narzędzia, a tak na prawdę łatwo go okiełznać,
korzystając z doświadczeń "reszty świata".
Ja też kiedyś nie mogłem przetrawić Insygni córki z aut skrzynią , wolałem swoje SWS...
Ale! jak kiedyś przejechałem sporo kilometrów, potem jeszcze raz tymże autkiem, to Już wiem co to komfort jazdy. W Twoim wypadku komfort i możliwości pracy.
Więc wyrzuć, tak WYRZUĆ gimpa i zacznij pracować na normalnym profesjonalnym programie.....
Pracuję w nim już kilkanaście lat, od chyba wersji Ps 03, ale choć nie znam wszystkich jego tajników, bo i nie muszę, to nie wyobrażam sobie pracy na innym....
Więc wyrzuć, tak WYRZUĆ gimpa i zacznij pracować na normalnym profesjonalnym programie.....
dla niektórych znaczenie może mieć jednak "niewielka" różnica w cenie między GIMP-em a PS-em, nie każdy obrabia foty zawodowo/zarobkowo...
dla niektórych znaczenie może mieć jednak "niewielka" różnica w cenie między GIMP-em a PS-em, nie każdy obrabia foty zawodowo/zarobkowo...
Sorry , zagalopowałem się z tym wyrzucaniem...:???:
Miałem kiedyś triala PS CS6 i faktycznie super -szczególnie możliwości ACR-a ale już kastrat PS Elements już mi nie podleciał...tylko cena znośna:)
Coś nie bardzo z tymi linkami:
http://lensfun.sebastiankraft.net/gi...up-testing.exe niestety "Not Found"
http://lensfun.sebastiankraft.net/lenslist.html niestety "Not Found"
http://lensfun.sebastiankraft.net/ przekierowuje na stronę, na której można wyczytać:
Więc co można zaproponować użytkownikom Gimpa 2.8?
Sprawdziłem, teraz kieruje na nowy zmieniony link:
http://seebk.github.io/GIMP-Lensfun/
a tutaj znajdziemy:
Latest news
2013-05-04 GimpLensfun v0.2.3
A new release with mostly small bugfixes and cleanups. TCA correction should work again.
There finally also is an installer for GIMP 2.8.4 on windows platform. However, this is still rated experimental.
Download
Windows
Finally there is an installer for windows again. Although it worked for me I would rate it as experimental. It directly writes into the GIMP install directory. There is no separate uninstaller, instead GIMP-Lensfun is removed when you uninstall GIMP
gimplensfun-0.2.3-setup.exe
You should use the offical GIMP 2.8.4 build from http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html.
http://lensfun.berlios.de/ tutaj dalej podstawowe dane źródłowe autora Lensfun
Pozdrawiam