PDA

Zobacz pełną wersję : RAW + Tablet z Biedronki....

apz
2.02.13, 01:17
Kupiłem tablet na wycieczkę zamorska głównie po to by moc skopiować karty na dysk twardy, ale, skoro już mam tableta z androidem mam pytanie o aplikacje ,która umożliwiła by przejrzeć chociaż jpe-gi i pokazałaby histogram. W końcu będę nosił te 10 cali LCD-eka przy sobie.
W temacie Android jestem kompletnym ignorantem, telefonu używam tylko do dzwonienia i do tego Nokii, najczęściej...
O pomoc proszę.
AP.

szafir51
2.02.13, 01:27
do obróbki to może Adobe Photoshop Touch

https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.adobe.pstouch&hl=pl

jest płatny, ale te 30 zł to nie majątek.

Do RAWów to chyba RawVision za 16 zł:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.caketuzz.RawVision&hl=pl

obsługuje m.in. Olympusa. Można ściągnąć wersję demo:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.caketuzz.RawVisionDemo&feature=more_from_developer#?t=W251bGwsMSwxLDEwMiw iY29tLmNha2V0dXp6LlJhd1Zpc2lvbkRlbW8iXQ..

ahutta
2.02.13, 02:21
Ja mam zainstalowane RawVisionDemo. Do przeglądania RAW-ów całkiem fajnie się nadaje. EXIF wyświetla tak sobie, tzn. Większość podstawowych informacji jest, ale części znaczników nie potrafi rozpoznać i masz wtedy niezrozumiały ciąg znaków w sekcjach "Unknown tag". W wersji demo nie da się zapisywać np. JPG-a wywołanego z RAW-a.

Mcarto
2.02.13, 02:52
Ja mam bezpłatną aplikację RawDroid Beta. Czyta różne rawy, można podejrzeć exif ale nie zapisuje zdjęć do jpg.

Wg mnie tablet nie jest dobrym bankiem zdjeć - posiada raczej małą pamięć, kusi złodziei a w przypadku jakiegoś buga mogą być problemy z odczytaniem danych.
Za to jest świetnym kompanem w podróży- jest poręczny, posiada wi-fi, można odebrać pocztę, porozmawiać poprzez skype i serfować w necie.

apz
2.02.13, 03:21
Ja mam bezpłatną aplikację RawDroid Beta. Czyta różne rawy, można podejrzeć exif ale nie zapisuje zdjęć do jpg.

Wg mnie tablet nie jest dobrym bankiem zdjeć - posiada raczej małą pamięć, kusi złodziei a w przypadku jakiegoś buga mogą być problemy z odczytaniem danych.
Za to jest świetnym kompanem w podróży- jest poręczny, posiada wi-fi, można odebrać pocztę, porozmawiać poprzez skype i serfować w necie.

Nie chcę używać jako magazynu, tylko zamiast wlec ze sobą laptopa, jako urządzenia pośredniczącego między kartą a dyskiem. Do zgrywania zawartości kart na dyski twarde. Nie chcę również obrabiać zdjęć, tylko ew. przejrzeć z wyświetleniem histogramu.
Do obróbki mam zestaw domowy z mocnym intelowym procesorem i przyzwoitymi monitorami.
Na wyjazdach zwłaszcza dalekich ustawiam aparat na JPG + RAW i bracketing 3x co 1EV. I potrzebuję na koniec dnia opróżnić karty, używam 2 aparatów, E-M5 i przebudowanego na podczerwień E-PL1. Zwykle przed snem kopiuję zawartość kart na 1 lub 2 dyski twarde, formatuję karty i podłączam baterie od aparatów do ściany. By móc szybko wstać na wschód następnego dnia bez zbędnej zwłoki...

Mcarto
2.02.13, 03:51
Nie chcę używać jako magazynu, tylko zamiast wlec ze sobą laptopa, jako urządzenia pośredniczącego między kartą a dyskiem. Do zgrywania zawartości kart na dyski twarde. Nie chcę również obrabiać zdjęć, tylko ew. przejrzeć z wyświetleniem histogramu.
Do obróbki mam zestaw domowy z mocnym intelowym procesorem i przyzwoitymi monitorami.
Na wyjazdach zwłaszcza dalekich ustawiam aparat na JPG + RAW i bracketing 3x co 1EV. I potrzebuję na koniec dnia opróżnić karty, używam 2 aparatów, E-M5 i przebudowanego na podczerwień E-PL1. Zwykle przed snem kopiuję zawartość kart na 1 lub 2 dyski twarde, formatuję karty i podłączam baterie od aparatów do ściany. By móc szybko wstać na wschód następnego dnia bez zbędnej zwłoki...

Sprawdź sobie aplikację która podałem - jest darmowa to zawsze można ją wywalić. Na androida jest wiele podobnych ale ich użyteczność jest różna.

Co do kopiowania zdjęć to sam jestem ciekawy czy tablet się sprawdzi - pewnie będzie potrzebny dysk z niezależnym zasilaniem?

apz
2.02.13, 03:59
Sprawdź sobie aplikację która podałem - jest darmowa to zawsze można ją wywalić. Na androida jest wiele podobnych ale ich użyteczność jest różna.

Co do kopiowania zdjęć to sam jestem ciekawy czy tablet się sprawdzi - pewnie będzie potrzebny dysk z niezależnym zasilaniem?

Mam dysk 2TB w obudowie sztywnej,przenośnej, z zasilaczem, miałem go ze sobą w Toskanii stosunkowo nowy, bo ubiegłoroczny i sprawię sobie jakieś 300- 500Mb dysku ssd. I czytnik kart SD.

luc4s
2.02.13, 13:45
Jako, że w temacie tabletów i androidów też jestem kompletnym laikiem, zapytam, czy tablety mają port USB, przez który się da kopiować na nie zdjęcia prosto z karty włożonej do czytnika, czy jak to się odbywa?

szafir51
2.02.13, 14:01
tak, posiadają port micro B-USB Host, czyli można DO niego podłączyć różne urządzenia (m.in dyski, pendrive, modem 3g, czytnik kart itp)

ahutta
2.02.13, 14:02
Jako, że w temacie tabletów i androidów też jestem kompletnym laikiem, zapytam, czy tablety mają port USB, przez który się da kopiować na nie zdjęcia prosto z karty włożonej do czytnika, czy jak to się odbywa?

Zależy od modelu i producenta. W moim (tzn. Mojej żony :D ) jest port usb host z gniazdem micro usb. Podpinasz do niego aparat i działasz.