Zobacz pełną wersję : E 510 predkosc z nowym firmware ?
Witam.
Wieść gminna niesie, że wyszedł nowy firmware do E510
ma on zwiększyć prędkość zapisu na szybkich kartach CF
Co się kryje pod tym pojęciem ? czy wzrasta liczba zdjęć w serii RAWów tudzież prędkość ?
jeśli tak to do ilu i przy jakich kartach ktoś to wie ?
pozdrawiam
dobas
Witam.
Wieść gminna niesie, że wyszedł nowy firmware do E510
ma on zwiększyć prędkość zapisu na szybkich kartach CF
Co się kryje pod tym pojęciem ? czy wzrasta liczba zdjęć w serii RAWów tudzież prędkość ?
jeśli tak to do ilu i przy jakich kartach ktoś to wie ?
pozdrawiam
dobas
Chyba raczej zwiększy szansę, że nie zapełnisz bufora i nie będziesz musiał z kolejnymi fotkami czekać na jego opróżnienie.
Czyli skoro bufor zapełniamy dłużej, to seria powinna być dłuższa. przynajmniej tak na logikę, bo nie wiem co jest najsłabszym ogniwem.
moze źle kombinuję, w każdym razie jeśli ktoś zna jakieś konkrety ma przecieki gdzieś coś wyczytał to będzie miło jak się podzieli z innymi
pozdrawiam i dzięki
dobas
Czyli skoro bufor zapełniamy dłużej, to seria powinna być dłuższa.
Tak tylko nie zwiększy ilości klatek na sekundę. Na tym się skupiłem w swojej odpowiedzi. Ilość RAW w serii powinna się zwiększyć.
Cytując za fotopolis :
Mile zaskoczyły nas parametry zdjęć seryjnych. W specyfikacji technicznej producent podał, iż E-510 może robić zdjęcia z prędkością 3 klatek na sekundę w serii 7 zdjęć dla zapisu RAW i 11 dla JPEG. Jednak przy stosowaniu karty CF Extreme IV uzyskaliśmy dłuższe serie. Dla RAWów wyniosła ona 11 zdjęć, dla JPEGów 27. Dodajmy jeszcze, że aparat nie stanął tylko zwolnił, ale zdjęcia dalej wykonywał. Jednak nie należy dziwić się Olympusowi, że podał takie wartości, gdyż po przełączeniu zapisu na kartę xD typu H uzyskaliśmy wyniki zgodne ze specyfikacją. Przypomnijmy, że także czas formatowania tej karty był przerażająco długi (30 sekund). Przewaga technologii Compact Flash jest nokautująca.
E-1 z kolei ma 3 kl/sek do 12 zdjęć w serii
czyli przy dobrych wiatrach prędkość seryjnych rawów ma szanse dojechać do tego co oferuje dziadek, co przy nie zbyt wymagających użytkownikach powinno być zadowalające
tak pytam i dywaguję bo kusi mnie ta puszka :)
pzdr
dbs
Na stronie:
http://www.fotoclub.pl/firmware/nowe-firmware-dla-lustrzanek-olympus-e-510-oraz-e-410.html
dostępny jest Nowe firmware dla lustrzanek Olympus E-510 oraz E-410
Myślę że może co najwyżej wzrosnąć szybkość opróżniania bufora i zapisu na szbkich CF ale nie będzie to jakaś oszałamiająca różnica.
Aby zwiększyć bufor serii RAW, trzeba by chyba dołożyć dużo szybkiej pamięci w samym aparacie ale wtedy mielibyśmy bardzo długi czas oczekiwania na jego opróżnienie i ponowne wykonywanie fotek, a sceny fotografowane by uciekały aż miło, i tak zamiast mieć choć kilka ujęć nie mielibyśmy żadnego.
Myślę że może co najwyżej wzrosnąć szybkość opróżniania bufora i zapisu na szbkich CF ale nie będzie to jakaś oszałamiająca różnica.
Aby zwiększyć bufor serii RAW, trzeba by chyba dołożyć dużo szybkiej pamięci w samym aparacie ale wtedy mielibyśmy bardzo długi czas oczekiwania na jego opróżnienie i ponowne wykonywanie fotek, a sceny fotografowane by uciekały aż miło, i tak zamiast mieć choć kilka ujęć nie mielibyśmy żadnego.
A o czym ja pisałem jeśli nie o tym :roll: Pojemnośc bufora jest istotna, ale równie istotna jest szybkość jego opróżniania poprzez zapis na kartę pamięci.
Tak tylko nie zwiększy ilości klatek na sekundę. Na tym się skupiłem w swojej odpowiedzi. Ilość RAW w serii powinna się zwiększyć.
To chyba nieprawda co piszesz, bo ilość raw w serii zostanie taka sama, będziesz pstrykał aż do zapełnienia bufora i potem czas na kawę (no może na opróżnienie bufora), a jeśli będziesz miał szybszą kartę to skróci się czas zapisu i będziesz mógł robić szybciej następną serię.
A ilości klatek/s nie zwiększy bo niby jak to już uwarunkowania sprzętowe.
To chyba nieprawda co piszesz, bo ilość raw w serii zostanie taka sama, będziesz pstrykał aż do zapełnienia bufora i potem czas na kawę (no może na opróżnienie bufora), a jeśli będziesz miał szybszą kartę to skróci się czas zapisu i będziesz mógł robić szybciej następną serię.
A ilości klatek/s nie zwiększy bo niby jak to już uwarunkowania sprzętowe.
Robisz zdjęcia w serii w formacie RAW. Robisz ich x. Nowy firmware zwiększa prędkość zapisu na kartę pod warunkiem, że wąskim gardłem nie jest teraz karta. Zwiększasz przez to ilość zdjęć w serii ponieważ NIE ZWIĘKSZAJĄC ILOŚCI KLATEK NA SEKUNDĘ bufot jest szybciej opróżniany przez co jego zapełnienie jeśli wogóle następuje później.
Zwróć uwagę na cytowany tekst z fotopolis.pl
Mile zaskoczyły nas parametry zdjęć seryjnych. W specyfikacji technicznej producent podał, iż E-510 może robić zdjęcia z prędkością 3 klatek na sekundę w serii 7 zdjęć dla zapisu RAW i 11 dla JPEG. Jednak przy stosowaniu karty CF Extreme IV uzyskaliśmy dłuższe serie. Dla RAWów wyniosła ona 11 zdjęć, dla JPEGów 27. Dodajmy jeszcze, że aparat nie stanął tylko zwolnił, ale zdjęcia dalej wykonywał.
To chyba tyle, ale za dobry w technicznych kwestiach nie jestem.
czyli przy dobrych wiatrach prędkość seryjnych rawów ma szanse dojechać do tego co oferuje dziadek, co przy nie zbyt wymagających użytkownikach powinno być zadowalające
e-410 ma ponad 3 kl/s nawet bez zmiany firmwaru, wiec nie sadze, aby e-510 sprawowal sie gorzej.
e-410 ma ponad 3 kl/s nawet bez zmiany firmwaru, wiec nie sadze, aby e-510 sprawowal sie gorzej.
Przeczytaj wątek jeszcze raz bo nie zrozumiałeś o czym jest dyskusja.
The z00m, przeczytaj jeszcze raz zacytowany przeze mnie fragment, bo chyba nie zrozumiales do czego odnosze swoja wypowiedz. kolega dobas napisal:
czyli przy dobrych wiatrach prędkość seryjnych rawów ma szanse dojechać do tego co oferuje dziadek...
otoz informuje, ze dobre wiatry nie sa potrzebne do tego, aby predkosc "dojechala" do predkosci oferowanej przez e-1.
dobas:
już w paru miejscach czytałem, że nawet z ówczesnym softem przy karcie Extreme IV E-510 wyciskał 11 klatek przy 3fps.
weź pod uwagę, że te pliki są mniejsze niż RAW'y z E-1 (kompresja) a zapis na kartę 3-4x szybszy, więc faktycznie daje radę. mnie by taki buforek styknął, bo obecne 4 klatki to jakieś nieporozumienie.