PDA

Zobacz pełną wersję : E3 -af pomocy

tropic
30.01.13, 19:38
ludziska to nie jakieś jaja....AF się chyba spiermandolił !! niezależnie od szkła....reakcja z dużym opóźnieniem i to tylko przeleci tam i nazad i to wszystko....ratujta....bo się pochlastam....

nyny
30.01.13, 19:42
Bateria naladowana?

pozdro

tropic
30.01.13, 19:45
taa.....nawet zmieniłem.....a jakiś twardy reset ??

nyny
30.01.13, 19:50
Przeczysc styki w body.
Reset do fabryki jest z poziomu aparatu.
Jak to nie pomorze to welcom to service ;)

Sproboj jeszcze szkla poresetowac, przy wlaczeniu aparatu trzymaj przycisk podgladu glebi ostrosci.

pozdro

tropic
30.01.13, 19:52
styki czyściłem.....
ale mówimy o twardym resecie czy tylko do ustawień fabrycznych ??

nyny
30.01.13, 19:54
styki czyściłem.....
ale mówimy o twardym resecie czy tylko do ustawień fabrycznych ??

Do fabryki to jest w menusach.
A reset szkla to tez inna bajka.

pozdro

droplet
30.01.13, 19:59
może zamókł - zimno/ciepło. Zawsze można spróbować do worka z silica gel albo nawet sól na talerzyku.

tropic
30.01.13, 20:04
może zamókł - zimno/ciepło. Zawsze można spróbować do worka z silica gel albo nawet sól na talerzyku.
nie sądzę....miałem tak w E500 ale zaraz wróciło do normy...teraz jest inaczej...normalnie jak wciskasz spust to jest reakcja a tu muszę czekać chwilkę na jakąkolwiek reakcję....nieskuteczną zresztą !!!

Mirek54
30.01.13, 20:27
Porob troche na manualu,moze sie naprawi.

tropic
30.01.13, 20:29
Porob troche na manualu,moze sie naprawi.
chwilowo tak robię.....ale wolałbym żeby jednak był,działał !

staryman
30.01.13, 21:16
Znalazłem coś takiego "This is a problem on EVERY E camera since the original E-1 common with user error if you hold in the lens RELEASE button when attaching a lens, you can turn it PAST the locking point at which point there will be no autofocus or aperture indicated on the camera, it would be shown as "---". The fix to this is to rotate the lens back in the other direction until it locks and communication is engaged.
The main solution is NOT to hold down the lens release button when attaching the lens...it's called RELEASE because it's only to be used to release the lens once it has been locked."
Nie wiem czy to pomoże, ale.
Pozdrawiam

ahutta
30.01.13, 22:18
Pogrzebałem po sieci i znalazłem info, że ktoś miał podobny problem. Zaczęło się od tego, że wjmował baterię przy włączonym body.
Pomógł reset aparatu. Tu masz procedurę jak wykonać:
http://forums.dpreview.com/forums/post/34998548

piozet
30.01.13, 22:18
Znalazłem coś takiego "This is a problem on EVERY E camera since the original E-1 common with user error if you hold in the lens RELEASE button when attaching a lens, you can turn it PAST the locking point at which point there will be no autofocus or aperture indicated on the camera, it would be shown as "---". The fix to this is to rotate the lens back in the other direction until it locks and communication is engaged.
The main solution is NOT to hold down the lens release button when attaching the lens...it's called RELEASE because it's only to be used to release the lens once it has been locked."
Nie wiem czy to pomoże, ale.
Pozdrawiam

No ale to miałbyś wtedy TYLKO manual na ekspozycji - a rozumiem, że masz tylko AF zkaszaniony ale naświetla poprawnie... tak?

tropic
30.01.13, 23:23
Tak manual działa poprawnie......

tropic
31.01.13, 08:35
Pogrzebałem po sieci i znalazłem info, że ktoś miał podobny problem. Zaczęło się od tego, że wjmował baterię przy włączonym body.
Pomógł reset aparatu. Tu masz procedurę jak wykonać:
http://forums.dpreview.com/forums/post/34998548
zrobiłem..........nic :-(

ahutta
31.01.13, 09:48
zrobiłem..........nic :-(

No to mi się pomysły skończyły :cry:

Mirek54
31.01.13, 10:38
No to mi się pomysły skończyły :cry:

A serwis??

romek1967
31.01.13, 10:43
A serwis??
Mirek, w chwilach emocji nie rozważa się oczywistych rozwiązań ;)

nyny
31.01.13, 11:09
Mirek, w chwilach emocji nie rozważa się oczywistych rozwiązań ;)
Chlodnie z boku patrzadc, jakos tak na poczatku dyskusji rowniez zaproponowalem to rozwiazanie;)
Ale znam te stany podswiadomosci i dopoki samemu wszystkiego nie sprawdzisz wzbraniasz sie recoma o nogyma od wysylki;)

pozdro

tropic
31.01.13, 18:23
muszę wszystkie ewentualności wykluczyć zanim oddam do serwisu....ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ??

Mirek54
31.01.13, 19:33
muszę wszystkie ewentualności wykluczyć zanim oddam do serwisu....ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ??

Wszystkie ustawienia probowales,chodzi mi o ilosc punktow i rodzaje AF??????

tropic
31.01.13, 19:41
tak...trzy możliwości punkt,krzyż i całość (11)

Mirek54
31.01.13, 20:05
rodzaje af tez?

tropic
31.01.13, 20:11
rodzaje af tez?
też...SAF, CAF, SAF M, CAF M,

irek50
31.01.13, 20:13
Sprawdź ewentualnie tryb precyzyjny (chyba tam pisze "smal" lub "smol" (s) i zwykły AF...

tropic
31.01.13, 20:21
Sprawdź ewentualnie tryb precyzyjny (chyba tam pisze "smal" lub "smol" (s) i zwykły AF...
no *****...nic...przeszuka raz i koniec....bez efektu

nyny
31.01.13, 20:30
Slij na serwis, im predzej tym mniej nerwow i straconych ujec :)

pozdro

Mirek54
31.01.13, 20:48
A nie masz czasem ustawione w meniu A(AF/MF)-AF pomocnicze swiatlo-(i tam chyba bedzie wyl lub wlaczone).EIN AUS

Nie pamietam ,pisze z glowy,kiedys tak ktos mial ,ze ma ustawione na wlaczone,i jak nie bylo to jezdzil w te i wewte,a ze swiatlem dzialal.
Pewnie masz Firmware 1.4.
Jeszcze bym cofnal do poprzedniej wersji.

A styki w puszce czyste??

nyny
31.01.13, 20:54

Czyscil ;)

pozdro

tropic
31.01.13, 20:58
A nie masz czasem ustawione w meniu A(AF/MF)-AF pomocnicze swiatlo-(i tam chyba bedzie wyl lub wlaczone).EIN AUS

Nie pamietam ,pisze z glowy,kiedys tak ktos mial ,ze ma ustawione na wlaczone,i jak nie bylo to jezdzil w te i wewte,a ze swiatlem dzialal.
Pewnie masz Firmware 1.4.
Jeszcze bym cofnal do poprzedniej wersji.

podświetlenie jest włączone....a z powrotem do 1.2. to chyba będzie kłopot....

Mirek54
31.01.13, 21:25
podświetlenie jest włączone...

I nie ma roznicy w jest wlaczone czy nie???
O wracaniu gdzies tu bylo,ja bym kombinowal.Czy tak czy tak to serwis.Przyciski,styki,ustawienia z lampa,bez lampy.....

tropic
2.02.13, 12:26
żadne zabiegi nie skutkują,rozmawiałem już z serwisem foto w Bytomiu...może coś wymyślą....

rafrog
2.02.13, 12:33
A próbowałeś inny firmware?

---------- Post dodany o 11:33 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------

Spróbuj może wrzucić do puszki firmware 1.2 i zobaczysz co się będzie działo

tropic
2.02.13, 12:33
A próbowałeś inny firmware?
nie...mogę jeszcze spróbować ale nie sądzę....

rafrog
2.02.13, 12:36
Też mi się wydaję, że to nic nie pomoże, ale skoro mamy wyczerpać wszystkie możliwości to trzeba i tego spróbować :)