Zobacz pełną wersję : E3 -af pomocy
ludziska to nie jakieś jaja....AF się chyba spiermandolił !! niezależnie od szkła....reakcja z dużym opóźnieniem i to tylko przeleci tam i nazad i to wszystko....ratujta....bo się pochlastam....
Bateria naladowana?
pozdro
taa.....nawet zmieniłem.....a jakiś twardy reset ??
Przeczysc styki w body.
Reset do fabryki jest z poziomu aparatu.
Jak to nie pomorze to welcom to service ;)
Sproboj jeszcze szkla poresetowac, przy wlaczeniu aparatu trzymaj przycisk podgladu glebi ostrosci.
pozdro
styki czyściłem.....
ale mówimy o twardym resecie czy tylko do ustawień fabrycznych ??
styki czyściłem.....
ale mówimy o twardym resecie czy tylko do ustawień fabrycznych ??
Do fabryki to jest w menusach.
A reset szkla to tez inna bajka.
pozdro
może zamókł - zimno/ciepło. Zawsze można spróbować do worka z silica gel albo nawet sól na talerzyku.
może zamókł - zimno/ciepło. Zawsze można spróbować do worka z silica gel albo nawet sól na talerzyku.
nie sądzę....miałem tak w E500 ale zaraz wróciło do normy...teraz jest inaczej...normalnie jak wciskasz spust to jest reakcja a tu muszę czekać chwilkę na jakąkolwiek reakcję....nieskuteczną zresztą !!!
Porob troche na manualu,moze sie naprawi.
Porob troche na manualu,moze sie naprawi.
chwilowo tak robię.....ale wolałbym żeby jednak był,działał !
Znalazłem coś takiego "This is a problem on EVERY E camera since the original E-1 common with user error if you hold in the lens RELEASE button when attaching a lens, you can turn it PAST the locking point at which point there will be no autofocus or aperture indicated on the camera, it would be shown as "---". The fix to this is to rotate the lens back in the other direction until it locks and communication is engaged.
The main solution is NOT to hold down the lens release button when attaching the lens...it's called RELEASE because it's only to be used to release the lens once it has been locked."
Nie wiem czy to pomoże, ale.
Pozdrawiam
Pogrzebałem po sieci i znalazłem info, że ktoś miał podobny problem. Zaczęło się od tego, że wjmował baterię przy włączonym body.
Pomógł reset aparatu. Tu masz procedurę jak wykonać:
http://forums.dpreview.com/forums/post/34998548
Znalazłem coś takiego "This is a problem on EVERY E camera since the original E-1 common with user error if you hold in the lens RELEASE button when attaching a lens, you can turn it PAST the locking point at which point there will be no autofocus or aperture indicated on the camera, it would be shown as "---". The fix to this is to rotate the lens back in the other direction until it locks and communication is engaged.
The main solution is NOT to hold down the lens release button when attaching the lens...it's called RELEASE because it's only to be used to release the lens once it has been locked."
Nie wiem czy to pomoże, ale.
Pozdrawiam
No ale to miałbyś wtedy TYLKO manual na ekspozycji - a rozumiem, że masz tylko AF zkaszaniony ale naświetla poprawnie... tak?
Tak manual działa poprawnie......
Pogrzebałem po sieci i znalazłem info, że ktoś miał podobny problem. Zaczęło się od tego, że wjmował baterię przy włączonym body.
Pomógł reset aparatu. Tu masz procedurę jak wykonać:
http://forums.dpreview.com/forums/post/34998548
zrobiłem..........nic :-(
zrobiłem..........nic :-(
No to mi się pomysły skończyły :cry:
No to mi się pomysły skończyły :cry:
A serwis??
A serwis??
Mirek, w chwilach emocji nie rozważa się oczywistych rozwiązań ;)
Mirek, w chwilach emocji nie rozważa się oczywistych rozwiązań ;)
Chlodnie z boku patrzadc, jakos tak na poczatku dyskusji rowniez zaproponowalem to rozwiazanie;)
Ale znam te stany podswiadomosci i dopoki samemu wszystkiego nie sprawdzisz wzbraniasz sie recoma o nogyma od wysylki;)
pozdro
muszę wszystkie ewentualności wykluczyć zanim oddam do serwisu....ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ??
muszę wszystkie ewentualności wykluczyć zanim oddam do serwisu....ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ??
Wszystkie ustawienia probowales,chodzi mi o ilosc punktow i rodzaje AF??????
tak...trzy możliwości punkt,krzyż i całość (11)
rodzaje af tez?
też...SAF, CAF, SAF M, CAF M,
Sprawdź ewentualnie tryb precyzyjny (chyba tam pisze "smal" lub "smol" (s) i zwykły AF...
Sprawdź ewentualnie tryb precyzyjny (chyba tam pisze "smal" lub "smol" (s) i zwykły AF...
no *****...nic...przeszuka raz i koniec....bez efektu
Slij na serwis, im predzej tym mniej nerwow i straconych ujec :)
pozdro
A nie masz czasem ustawione w meniu A(AF/MF)-AF pomocnicze swiatlo-(i tam chyba bedzie wyl lub wlaczone).EIN AUS
Nie pamietam ,pisze z glowy,kiedys tak ktos mial ,ze ma ustawione na wlaczone,i jak nie bylo to jezdzil w te i wewte,a ze swiatlem dzialal.
Pewnie masz Firmware 1.4.
Jeszcze bym cofnal do poprzedniej wersji.
A styki w puszce czyste??
Czyscil ;)
pozdro
A nie masz czasem ustawione w meniu A(AF/MF)-AF pomocnicze swiatlo-(i tam chyba bedzie wyl lub wlaczone).EIN AUS
Nie pamietam ,pisze z glowy,kiedys tak ktos mial ,ze ma ustawione na wlaczone,i jak nie bylo to jezdzil w te i wewte,a ze swiatlem dzialal.
Pewnie masz Firmware 1.4.
Jeszcze bym cofnal do poprzedniej wersji.
podświetlenie jest włączone....a z powrotem do 1.2. to chyba będzie kłopot....
podświetlenie jest włączone...
I nie ma roznicy w jest wlaczone czy nie???
O wracaniu gdzies tu bylo,ja bym kombinowal.Czy tak czy tak to serwis.Przyciski,styki,ustawienia z lampa,bez lampy.....
żadne zabiegi nie skutkują,rozmawiałem już z serwisem foto w Bytomiu...może coś wymyślą....
A próbowałeś inny firmware?
---------- Post dodany o 11:33 ---------- Poprzedni post był o 11:31 ----------
Spróbuj może wrzucić do puszki firmware 1.2 i zobaczysz co się będzie działo
A próbowałeś inny firmware?
nie...mogę jeszcze spróbować ale nie sądzę....
Też mi się wydaję, że to nic nie pomoże, ale skoro mamy wyczerpać wszystkie możliwości to trzeba i tego spróbować :)