Zobacz pełną wersję : Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
Witam.
Niedawno zdecydowałem się na przesiadkę z kompaktu na bezlusterkowca ( chociaż w planach była lustrzanka ). Kwota jaką w tej chwili dysponuję to ok.2000zł.
Tak jak w tytule głównym priorytetem jest dla mnie szybkość robienia zdjęć z obiektywem kit. Nie chodzi mi o zdjęcia seryjne ani o zapis na kartę tylko o jak najszybsze ostrzenie i zarejestrowanie sceny. W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
Zastanawiam się nad takimi aparatami:
Olympus PEN E-P3 + 14-42mm
Olympus PEN E-PL3 + 12-55mm
A może coś jakiś inny? XZ-2? Dla szybkości mogę zaakceptować nawet niższą jakość zdjęć, chociaż podejrzewam, że będzie zbliżona we wszystkich konstrukcjach. Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/01/icon_smile-2.gif
źródło (http://forum.optyczne.pl/images/smiles/icon_smile.gif)
A to dziecko, gdzie będzie fotografowane? Bo jak w mieszkaniu, to przydałby się jasny obiektyw. Kit będzie za słaby.
W mieszkaniu również. Zdaję sobie sprawę, że kit przy słabszym świetle może nie dawać rady ale jest mimo wszystko bardziej uniwersalny. Chodzi mi o to który będzie najszybszy zakładając, że warunki będą dobre.
Lajf is brutal, czy jakoś tak. Szybka dobiegaczka, to jednak lustro. Druga zła wiadomość: umiejetnosci fotografa są ważniejsze od szybkiej dobiegaczki. Pora na koszmarny wniosek: problem nie leży po stronie sprzętu, a jeśli juz sprzęt, to jednak lustro (ok, zdjęcia nie będą lepsze, ale chociaz nie będzie na co winy zwalić) :(
Jeżeli chodzi o body, to one mają podobną szybkość. Co do obiektywów, mam 12-50, ale moim zdaniem on się do fotografowania w mieszkaniu nie nadaje. Ciemnica... To jest fajny obiektyw do filmowania i makro, choć jest dość szybki, jak ma to światło już.
luc4s, czyli uważasz, że pomiędzy E-P3 a E-PL3 jest niewielka różnica? Może w takim razie lepiej wybrać coś starszego z lepszym szkłem?
Nie miałem nigdy ep3, ale z tego co się orientuję, to mają podobne oprogramowanie. epl3 ma szybszy tryb seryjny, ale jest okrojony z kilku funkcji. Starszego się raczej nie opłaca, bo różnica w cenie śmiesznie mała, a starsze mają gorszy AF. Idź do sklepu dla idiotów i sobie sprawdź, jak działa AF. Tam będziesz miał stosunkowo mało światła, więc warunki porównywalne, jak w domu.
Lajf is brutal, czy jakoś tak. Szybka dobiegaczka, to jednak lustro. Druga zła wiadomość: umiejetnosci fotografa są ważniejsze od szybkiej dobiegaczki. Pora na koszmarny wniosek: problem nie leży po stronie sprzętu, a jeśli juz sprzęt, to jednak lustro (ok, zdjęcia nie będą lepsze, ale chociaz nie będzie na co winy zwalić) :(
Opcją tu jest strobing i kit. Lustro z kitem jest tak samo słabe do takich zdjęć.
mZD 12-50 jest duużżo bardziej uniwersalnym, choć większym obiektywem. EPL-3 ma przechylany ekran, EP-3 ma ten ekran na stale zato jest on dotykowy z możliwościa wyboru punktu ostrzenia i uruchomienia migawki dotykiem. Z czasem dokupisz mZD 45/1,7 na przykład. EP-3 ma wbudowaną lamkę błyskową.
E-P3 https://forum.olympusclub.pl/threads/84844-Olympus-E-P3 i EPL-3 https://forum.olympusclub.pl/threads/84847-Olympus-E-PL3
Pod opisami masz linki do Olympusa
Witam.
Niedawno zdecydowałem się na przesiadkę z kompaktu na bezlusterkowca ( chociaż w planach była lustrzanka ). Kwota jaką w tej chwili dysponuję to ok.2000zł.
Tak jak w tytule głównym priorytetem jest dla mnie szybkość robienia zdjęć z obiektywem kit. Nie chodzi mi o zdjęcia seryjne ani o zapis na kartę tylko o jak najszybsze ostrzenie i zarejestrowanie sceny. W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
To już może lepiej lepszy kompakt, albo dajmy na to D5100 z 18-105...
Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Oj, to chyba pierwsze dziecko albo pierwsze "fotopodejście" do dziecka... To nie jest drugorzędne (no może bateria - zawsze można kupić zapas) i gabaryty.
Jeżeli jednak PEN, to z 12-50.
Opcją tu jest strobing i kit. Lustro z kitem jest tak samo słabe do takich zdjęć.
mZD 12-50 jest duużżo bardziej uniwersalnym, choć większym obiektywem. EPL-3 ma przechylany ekran, EP-3 ma ten ekran na stale zato jest on dotykowy z możliwościa wyboru punktu ostrzenia i uruchomienia migawki dotykiem. Z czasem dokupisz mZD 45/1,7 na przykład. EP-3 ma wbudowaną lamkę błyskową.
E-P3 https://forum.olympusclub.pl/threads/84844-Olympus-E-P3 i EPL-3 https://forum.olympusclub.pl/threads/84847-Olympus-E-PL3
Pod opisami masz linki do Olympusa
Opcją w sprzęcie średniej klasy jest prefocus i zaplanowany tor przeszkód. Cała reszta nieprofesjonalnego sprzętu się wyłoży. Drugim wyjściem jest kompromis w postaci duuuzej GO okupionej koszmarnym ISO. Trzecia instancja to wiara. Może być wiara w cuda Olka, albo w inne cuda.
Opcją w sprzęcie średniej klasy jest prefocus i zaplanowany tor przeszkód. Cała reszta nieprofesjonalnego sprzętu się wyłoży. Drugim wyjściem jest kompromis w postaci duuuzej GO okupionej koszmarnym ISO. Trzecia instancja to wiara. Może być wiara w cuda Olka, albo w inne cuda.
OK. Dokończę myśl: mZD 12-50 jest duużżo bardziej uniwersalnym, choć większym obiektywem ale raczej na plac zabaw i do piaskownicy. Jeszcze lepszym szkłem wydaje sie mi 25/1,4.
Peny trzecie nie mają się czego wstydzić jeśli idzie o autofokusa. E-P3 ma wszystko ze sobą jeśli idzie o strobowanie.
No tak do robienia zdjęć dziecku w domu to dopiero 25/1.4 daje rade przy świetle zastanym. Mam i potwierdzam. Z kitów też polecę 12-50 dosyć szybki przy dobrym świetle, bardzo uniwersalny (szeroko 12mm) oraz genialne makro jak na obiektyw kitowy.
---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------
Powtórzę też coś co mi amatorowi zawsze mówiono - najlepiej kupić lepsze szkło niż body. Dla mnie najciekawszym zestawem byłoby dowolne z tych body + 45mm/f1.8 na początek a potem dokupić 12-50.
Witam.
Zastanawiam się nad takimi aparatami:
Olympus PEN E-P3 + 14-42mm
Olympus PEN E-PL3 + 12-55mm
A może coś jakiś inny? XZ-2? Dla szybkości mogę zaakceptować nawet niższą jakość zdjęć, chociaż podejrzewam, że będzie zbliżona we wszystkich konstrukcjach. Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/01/icon_smile-2.gif
źródło (http://forum.optyczne.pl/images/smiles/icon_smile.gif)
bierz e-pl3
No tak do robienia zdjęć dziecku w domu to dopiero 25/1.4 daje rade przy świetle zastanym. Mam i potwierdzam. Z kitów też polecę 12-50 dosyć szybki przy dobrym świetle, bardzo uniwersalny (szeroko 12mm) oraz genialne makro jak na obiektyw kitowy.
---------- Post dodany o 08:45 ---------- Poprzedni post był o 08:39 ----------
Powtórzę też coś co mi amatorowi zawsze mówiono - najlepiej kupić lepsze szkło niż body. Dla mnie najciekawszym zestawem byłoby dowolne z tych body + 45mm/f1.8 na początek a potem dokupić 12-50.
Fajnie tylko 45/1.8 do domu? za wąsko. Lepiej może 20/1.7 demonem prędkości nie jest ale... Ja kita 14-42 wymieniłem na 12-50 ze względu na 12 na początku i makro.
Janko Muzykant
28.01.13, 12:03
W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
Proponowałbym raczej kompakt. Bo będziesz go miał wszędzie - to po pierwsze, po drugie - możesz sobie zrobić własny program bazujący na dużej głębi ostrości i wyłączonym af. Da Ci to ''nieskończenie szybki'' af, a przy dzieciach to naprawdę ważne. W przypadku większych matryc ograniczenia co do dużej go są większe i wymagają już precyzyjnego podążania za ''obiektem''.
Proponowałbym raczej kompakt. Bo będziesz go miał wszędzie - to po pierwsze, po drugie - możesz sobie zrobić własny program bazujący na dużej głębi ostrości i wyłączonym af. Da Ci to ''nieskończenie szybki'' af, a przy dzieciach to naprawdę ważne. W przypadku większych matryc ograniczenia co do dużej go są większe i wymagają już precyzyjnego podążania za ''obiektem''.
no to jaki kompakt do 2000PLN byś zaproponował?
Janko Muzykant
28.01.13, 21:15
no to jaki kompakt do 2000PLN byś zaproponował?
Jest kilka kompaktów wartych propozycji, prawie każda firma ma coś ciekawego. Nie chce mi się chodzić po stronach i sprawdzać, co ile kosztuje. XZ1 chyba jest tańszy, na pewno da radę, ale i panas ma dobry sprzęt. Samsungowi należałoby się dokładnie przyjrzeć, bo oni robią często duże błędy w założeniach.
Jest kilka kompaktów wartych propozycji, prawie każda firma ma coś ciekawego. Nie chce mi się chodzić po stronach i sprawdzać, co ile kosztuje. XZ1 chyba jest tańszy, na pewno da radę, ale i panas ma dobry sprzęt. Samsungowi należałoby się dokładnie przyjrzeć, bo oni robią często duże błędy w założeniach.
Proponujesz konkretnie kompakt, kiedy facet pyta o Pena do 2000PLN. Wydatek 2K dla niektórych to nie zabawa.
Nie chodzi o chodzie po stronach bo jakie są ceny Penów przecież doskonale znasz, a tych kompaktów górno-półkowych nie jest przecież tak wiele - więc pewnie ceny też masz w paluszku, no ale ok.
ja mówię: E-pl3 pena bierz.
Janko Muzykant
28.01.13, 21:42
więc pewnie ceny też masz w paluszku
Tak, nic w życiu nie mam ciekawszego do roboty jak tylko co dzień korygować zestawienie cen topowych kompaktów...
ja mówię: E-pl3 pena bierz.
A ja mówię: pomyśl, zanim wydasz kasę.
A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
A może kupić E-PL3 + 14-42mm (od 1300zł) i zapolować na 45mm/1.8 (od 900zł). Miałbym coś jasnego i chyba szybkiego do domu i coś na wycieczki. Cenowo bym się prawie zmieścił i zestaw myślę uniwersalny.
Dobry pomysł :)
bo ja wiem czy do domu będzie dobre 90mm? Chyba nie.
Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
bo ja wiem czy do domu będzie dobre 90mm? Chyba nie.
Osobiście przez 2 lata fociłem w domu brzdąca z 50mm/2.0 macro, aktualnie właśnie 90mm. Oczywiście nie jest szeroko, ale spokojnie da rady :)
Czasem warto np wejść na kanapę czy "przytulić się" do ściany...
Zorba77 - m.zuiko 45mm z pewnością Ci się zwróci...
Mam E-P2, E-P3 a teraz E-PL5 i wolałbym już E-PM2 niż pakować się w matrycę z E-PL3. Sama funkcjonalność nie rekompensuje tak słabej matrycy.
Zapomniał wół kiedy cielęciem był.
Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...
Gorsza niż w EPM2 tak, ale słaba?
Janko Muzykant
29.01.13, 00:50
Bez przesady, E-PL3 = "słaba matryca" ? To ludzie, którzy zawodowow robili 300D/350D powinni się wycofać i oddać zleceniodawcom pieniądze...
No, akurat w tych aparatach jest lepsza :)
Według dzisiejszych standardów słaba. Według standardów praktycznie każdego slajdu doskonała. Oczywiście można mieć dużo radochy z pstrykania Nokią, ale cały czas chodzi o to, że można wydać niemało i za chwilę płakać.
Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
...Odrzućcie na chwilę samcze ''on obraża moją zabawkę'' i pomyślcie obiektywnie jak się sprawy mają. Obiektywnie i praktycznie.
bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada i nie widzi nic poza tą jedną swoją zabaweczką.
sam by tego lepiej nie wymyślił, ale 45 do mieszkania to może być za wąsko, chyba że chcesz robić portrety. Nawet do fotografii przedmiotów na aukcję średnio funkcjonalny, co do światła i szybkoszczelności - perfekt. Jak już to 17f1.8, 20f1.7 ostatecznie 14f2.5 - kolejności od najdroższego do najtańszego. 17f2.8 - nie.
a o jakiej cenie mówisz, bo my o około 2000PLN w tym dodatkowy obiektyw (oprócz kita).
Zapomniał wół kiedy cielęciem był.
popieram,
no niektórym z tą słabością matrycy w starych Penach to się już w głowach poprzewracało.
bo tak to już jest na każdym forum, że zamiast pomagać w wyborze, większość zachwala to co aktualnie posiada. ja tego nie rozumiem. .
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada. Ludzie zachwalają to z czego są zadowoleni.
Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 ;-). Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
Ale zestaw E-PL3 +14-42 +45/1.8 to naprawdę uniwersalny i fajny zestaw. Fakt 45 trochę wąsko w domu ale jest to w sumie klasyczna portretów-ka i do zdjęć dziecka u mnie się sprawdzała (Choć teraz w mniejszych pomieszczeniach wolę 25/f1.4 ;-). Oczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby zastąpienie jej 20/1.7 panasonica (ale to min 1200 za używkę więc poza budżetem a do tego z ponoć wolnym AF więc do zdjęć ruchliwego dziecka ...)
mnie się 45f1.8 sprawdziła, ale nie w mieszkaniu, pomimo tego że malutkich pokoików nie mam. Nie mówię że się nie nadaje, nadaje się, ale nie do wszystkiego. Na spacerki - znacznie lepiej. Od wieki wieków w mieszkaniach sprawdzają się szerokie kąty i tego się przeskoczyć nie da... W drugą stronę jest już łatwiej, bo zawsze możesz sobie skadrować z szerokiego na wąski - ale to już niestety kosztem rozdzielczości.
Janko Muzykant
29.01.13, 09:33
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada.
Ile Ty masz lat? :)
Zresztą sygnaturka wszystko tłumaczy. Ech, nawet już tu wieje dziecinadą...
Ile Ty masz lat? :)
Zresztą sygnaturka wszystko tłumaczy. Ech, nawet już tu wieje dziecinadą...
no cóż,
nie pozostaje mi nic innego jak pogratulować Ci Twojej sygnaturki - wybitna, Panie fotografie :)
a o jakiej cenie mówisz, bo my o około 2000PLN w tym dodatkowy obiektyw (oprócz kita).
chodzi mi o zestaw E-PM2 czarny+ EZ-M1442 II R czarny+ FlashAir karta.
popieram,
no niektórym z tą słabością matrycy w starych Penach to się już w głowach poprzewracało.
ja to rozumiem, bo przecież jak można zachwalać coś czego się nie posiada. Ludzie zachwalają to z czego są zadowoleni.
Wystarczy pójść na imprezę i próbować robić zdjęcia bez lampy i porównać efekty E-P3/E-PL3/E-PM1 i E-PL5/E-PM2. Wyciąganie z cieni, mniejsza ilość przepałów...takie mało istotne sprawy ;-)
Nie wiem dlaczego "zachwala co swoje" kiedy EPL3 nie miałem w rękach :)
chodzi mi o zestaw E-PM2 czarny+ EZ-M1442 II R czarny+ FlashAir karta.
Wystarczy pójść na imprezę i próbować robić zdjęcia bez lampy i porównać efekty E-P3/E-PL3/E-PM1 i E-PL5/E-PM2. Wyciąganie z cieni, mniejsza ilość przepałów...takie mało istotne sprawy ;-)
o ile wszystko czytałeś to wiesz, że ja ja nie dyskutuję o wyższości e-pm2 nad e-pl3 - bo to jest fakt i wszyscy się z tym zgadzają.
natomiast podtrzymuję swoje pytanie: a o jakiej cenie mówisz? bo ja o około 2000PL a w tym :e-PL3+14-42IIR+(45f1.8 lub 14f2.5).
Podaj cenę.
Za 2 tysie za wiele nie ukreci, niestety pozostaje nieszczesne epl3 z jakims kitem i jasna stalka. Pomimo delikatnie mowiac takiej se matrycy bedzie zadowolon, bo AF i gibany ekran to pomaga przy domowych sytuacjach.
Kwestia nowych hiper super matryc, tak naprawde postep jest znaczny, jednak to nadal jest daleko za konkurencja, wiec to gonienie kroliczka dysponujac budzetem 2kpln jest awykonalne.
Dobry kompakt za 2 tysie, coz mozna cos poszukac, ale czy to bedzie to, bo duza glebia wszystkiego nie zalatwi. XZ moze i dobry pomysl, jednak trzeba bedzie duzo noznego zuma uzywac, zaleta to maly gabaryt, znosny obrazek i w miare jasny obiektyw. Jako 2-3 body czemu nie, jako glowne, nie dla mnie.
Reasumujac majac 2kpln najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie jednak chyba epl3 w kicie i jasnej stalce - a jak do tego dodac fakt pominiecia OJ to sytuacja staje sie dosyc klarowna.
pozdro
Za 2 tysie za wiele nie ukreci, niestety pozostaje nieszczesne epl3 z jakims kitem i jasna stalka. Pomimo delikatnie mowiac takiej se matrycy bedzie zadowolon, bo AF i gibany ekran to pomaga przy domowych sytuacjach.
Kwestia nowych hiper super matryc, tak naprawde postep jest znaczny, jednak to nadal jest daleko za konkurencja, wiec to gonienie kroliczka dysponujac budzetem 2kpln jest awykonalne.
Dobry kompakt za 2 tysie, coz mozna cos poszukac, ale czy to bedzie to, bo duza glebia wszystkiego nie zalatwi. XZ moze i dobry pomysl, jednak trzeba bedzie duzo noznego zuma uzywac, zaleta to maly gabaryt, znosny obrazek i w miare jasny obiektyw. Jako 2-3 body czemu nie, jako glowne, nie dla mnie.
Reasumujac majac 2kpln najrozsadniejszym rozwiazaniem bedzie jednak chyba epl3 w kicie i jasnej stalce - a jak do tego dodac fakt pominiecia OJ to sytuacja staje sie dosyc klarowna.
pozdro
amen:):):)
amen:):):)
jaki chłop zadowolony :)
No ale przecież wątek nie może się skończyć...
Też jestem za tym, aby - jeśli ktoś pyta za aparat+kit+stalka jasna za 2000 - nie proponować mu zestawów po 3K, czy nawet 2,5 K.
Ja sam myślałem o E-PL3 2-3 miesiące temu. Ale jak widzę E-PL1 za 599 nówke (body) i wiem, że małego kita można dostać nawet i za 350zł - to odpowiedz dla mnie jest: E-PL1+kit krótki (a może i 12-50?)+45mm/f,18 (albo Panas 20mm/f1,7 za ok 1050-1100zł - zależy komu co potrzebne)... Przy wersji z uzywanym 45mm (za ok 800zł) zostanie jeszcze ok 200zł na lampkę (np Metz 24 AF-1).
Zorba - jeśli chcesz focić dzieciaka w domu - zapomnij o wbudowanej lampie. Mocniejszy palnik odbity, czy rozproszony tchnie w twojego "ciemnego" kita drugie życie...
Ile Ty masz lat? https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif...
35, a Ty?
a skąd wiesz że nie baba?
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 13:58 ----------
No ale przecież wątek nie może się skończyć...
tak, to już koniec tego wątku. A Ty myślałeś że jak się skończy? Wodotryskami?
I wszyscy żyli długo i szczęśliwie i każdy kupił sobie po kompakcie i pojechali wszyscy razem na wspólną wycieczkę i zrobili sobie wspólne zdjęcie przed zachodem słońca, bez lampy, na ogniskowej 20mm x 2.0 crop. A dzieci zerkały co chwila na zdjęcie powieszone na ściania kiedy staruszek brał głębszy wdech powietrza.
A potem taki siwy dziadziuś siedzi na fotelu bujanym koło kominka i opowiada swoim dzieciom jak brał dyskusję wątku na temat najszybszego PENA do 2000PLN.
To jest już koniec. :(
---------- Post dodany o 14:04 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------
a skąd wiesz że nie baba?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.wprost.pl/G/cache/8/9/4/894971945a85e951c0a0770239073b3a7c67fba8.jpg)
Janko Muzykant
29.01.13, 18:15
Żarcik (ze zdjęciem) smaczny jak zapiekanka spod dworca...
...foto babo/chłopa usunięte...
w tamtej fryzurce rzeczywiście było Ci mniej do twarzy
Droplet. No podaj cenę jeśli możesz...
Jednak zdecyduję się na zestaw E-PL3 + kit + 45/1.8 lub 14/2.5. Przeglądałem sample z 45mm i 14mm. Do końca nie wiem ale chyba bardziej jestem jednak za 45mm. Na kadrach całego pokoju mi nie zależy, bardziej chcę się skupić na obiekcie. Do zdjęć takich jak przykłady poniżej chyba 45mm chyba będzie ok? Jak uważacie?
źródło (http://szymondziuba.pl/files/news/id16/1_zdjecia_dzieci.jpg)
źródło (http://tanistra.pl/blog/wp-content/uploads/2010/07/s-25.jpg)
źródło (http://www.designersko.pl/files/bluzanazakladke01.jpg)
---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------
A co do lampy zewnętrznej to pomysł faktycznie dobry. Za miesiąc, dwa i te 2 stówki się uskrobie...
Droplet. No podaj cenę jeśli możesz...
Niewolno mi ale sam możesz sobie przeczytać
Jednak zdecyduję się na zestaw E-PL3 + kit + 45/1.8 lub 14/2.5. Przeglądałem sample z 45mm i 14mm. Do końca nie wiem ale chyba bardziej jestem jednak za 45mm. Na kadrach całego pokoju mi nie zależy, bardziej chcę się skupić na obiekcie. Do zdjęć takich jak przykłady poniżej chyba 45mm chyba będzie ok? Jak uważacie?
--------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------
A co do lampy zewnętrznej to pomysł faktycznie dobry. Za miesiąc, dwa i te 2 stówki się uskrobie...
Stanowczo 45tka. To szkło jest świetne. Bardzo uniwersalna ogniskowa no i jakość obrazka.
Niewolno mi ale sam możesz sobie przeczytać
przeleciałem skąpca i ceneo i nie znajduję zbliżonej ceny zestawu wg Twojej propozycji do 2000PLN, mój znalazłem.
Ponieważ robię fotki głównie dzieciakom pozwolę sobie sprowadzić autora wątku na ziemię. Nie bujaj w obłokach foto marzeń tylko posłuchaj Janko i kup kompakt a z jasnym obiektywem - możesz pozbyć się w ten sposób af i robić fotki na "pałę".
Napisz do niego na PW - na pewno ci doradzi który aparat i jak ustawić.
MZ 45 i dziecko tak małe to jazda ciągnikiem siodłowym po zamarzniętym jeziorze ze względu właśnie na zbyt małe GO i wagę szkła. Mi wciąż powtarzali, że najlepsze zdjęcia dzieciom robiłem LX3, często z lampą Oly.
Cokolwiek byś nie kupił dokup sobie do tego lampę z możliwością obracania palnika. Ta pozwoliła mi zrobić dziesiątki ostrych fotek na ekstremalnych czasach rzędu 1/4 sekundy z GF1 czyli korpusu bez stabilizacji.
Ponieważ robię fotki głównie dzieciakom pozwolę sobie sprowadzić autora wątku na ziemię. Nie bujaj w obłokach foto marzeń tylko posłuchaj Janko i kup kompakt a z jasnym obiektywem - możesz pozbyć się w ten sposób af i robić fotki na "pałę".
Napisz do niego na PW - na pewno ci doradzi który aparat i jak ustawić.
MZ 45 i dziecko tak małe to jazda ciągnikiem siodłowym po zamarzniętym jeziorze ze względu właśnie na zbyt małe GO i wagę szkła. Mi wciąż powtarzali, że najlepsze zdjęcia dzieciom robiłem LX3, często z lampą Oly.
Cokolwiek byś nie kupił dokup sobie do tego lampę z możliwością obracania palnika. Ta pozwoliła mi zrobić dziesiątki ostrych fotek na ekstremalnych czasach rzędu 1/4 sekundy z GF1 czyli korpusu bez stabilizacji.
bez nadmiernych emocji, ale pozwolę sobie przypomnieć temat wątku:
Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
A niektórzy na siłę próbują zainteresować swoimi przekonaniami innych. Zaawansowane kompakty są bardzo fajne i można zrobić bardzo dużo świetnych zdjęć, ale przyznasz że niczym nie zastąpisz dużej matrycy.
Sam siedzisz w m4/3 Panasa i wiesz że matryce od Panasa stosowane w starych Penach nie są wcale takie złe. Przyznasz?
Janko Muzykant
30.01.13, 10:18
Stanowczo 45tka. Bardzo uniwersalna ogniskowa.
He, he, lekkie tele uniwersalną ogniskową, zwłaszcza do zdjęć goniącego dziecka :)
bez nadmiernych emocji, ale pozwolę sobie przypomnieć temat wątku:
Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
Żaden :)
Sam siedzisz w m4/3 Panasa
Matryce w starych olkach są właśnie od panasonica :)
i wiesz że matryce od Panasa stosowane w starych Penach nie są wcale takie złe. Przyznasz?
Przyznam, że nie ma gorszych matryc 12Mpx w żadnej lustrzance ani bezlusterkowcu z wyjątkiem małych nikonów i pentaxów.
Mając, gdybyś czasem zapomniał, dwa stare peny, którymi zrobiłem tysiące udanych zdjęć, z czego połowa leży tu:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
''I co teras'', że tak powiem? :) Nic teraz, bo Ty przecież nie czytasz tego, co jest napisane, tylko to, co Ci pasuje, żeby dalej prowadzić tę jałową dyskusję.
Janko i Gietrzy dali autorowi wątku dobre rady co do aparatu do zdjęć dzieci i są to naprawdę dobre rady. Sam próbowałem z m4/3 latać za córeczką i nie zdało to egzaminu niestety, pomimo takiego atutu jak duża matryca. No ale jak ktoś ma klapki na oczach to mimo wszystko będzie porównywał cropy na wysokimiso i szukał dużej matrycy czy trzeba czy nie.
Ps napisze po raz kolejny na tym forum: m4/3 mimo wszystko to mała matryca, wiec co niektórzy nie podniecajcie się tak polecając peny podkreślając "dużą" matrycę :)
Czy troszeczkę nie przesadzacie, wszystko chcecie zrzucić na barki aparatu, matryca jest "duża", zwłaszcza wtedy gdy 99% naszych fotek pozostanie na "wyświetlaczach" laptopów i smartfonów, a ten jeden procent to odbitki w większości 10/15 plus jedna na 500 szt 15/21 do ramki, nic prostszego jak wyłączyć af, dać szeroko, iso 1600 i robić zdjęcia, jedynym problemem przy bardzo "szybkich" dzieciach to opóźnienie migawki, "robiłem ślub" dla znajomych (tam też było szybko ;)) - 80% zdjęć na sali to mf i bezstresowa praca, zwłaszcza, że przy tej "dużej" matrycy zyskujemy większe go, może więc mniej narzekania, a więcej fotek, naszego wykonania, a nie zrzucania winy na niedoskonałość naszego "sprzęta"
He, he, lekkie tele uniwersalną ogniskową, zwłaszcza do zdjęć goniącego dziecka :)
Żaden :)
Matryce w starych olkach są właśnie od panasonica :)
Przyznam, że nie ma gorszych matryc 12Mpx w żadnej lustrzance ani bezlusterkowcu z wyjątkiem małych nikonów i pentaxów.
Mając, gdybyś czasem zapomniał, dwa stare peny, którymi zrobiłem tysiące udanych zdjęć, z czego połowa leży tu:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
''I co teras'', że tak powiem? :) Nic teraz, bo Ty przecież nie czytasz tego, co jest napisane, tylko to, co Ci pasuje, żeby dalej prowadzić tę jałową dyskusję.
tak właśnie napisałem
...
Sam siedzisz w m4/3 Panasa i wiesz że matryce od Panasa stosowane w starych Penach nie są wcale takie złe. Przyznasz?
nie czytasz?:)
ale macie rację
dla mnie EOT;)
bez nadmiernych emocji, ale pozwolę sobie przypomnieć temat wątku:bez nadmiernych emocji, przeczytaj do czego ten sprzet ma byc uzywany :roll:
zwłaszcza, że przy tej "dużej" matrycy zyskujemy większe go, może więc mniej narzekania, a więcej fotek, naszego wykonania, a nie zrzucania winy na niedoskonałość naszego "sprzęta"
Niestety, ale jest odwrotnie. Im większa fizycznie matryca, tym głębia ostrości staje się mniejsza. Dlatego Właśnie kompakty z jasnym obiektywem są tak uniwersalne.
Możesz trzaskać foty na f1,8-2,8, mając głębie ostrości jak w m4/3 około f3,6-4,5 pozostawiając ISO NA niższym poziomie...
Niestety, ale jest odwrotnie. Im większa fizycznie matryca, tym głębia ostrości staje się mniejsza. Dlatego Właśnie kompakty z jasnym obiektywem są tak uniwersalne.
Możesz trzaskać foty na f1,8-2,8, mając głębie ostrości jak w m4/3 około f3,6-4,5 pozostawiając ISO NA niższym poziomie...
więc uściślijmy:
duża głębia ostrości - źle (łatwa do uzyskania w większości aparatów),
mała głębia ostrości - dobrze (a przynajmniej trudniejsza do uzyskania i bardziej oczekiwana dla wybranych kompozycji).
więc uściślijmy:
mała głębia ostrości - dobrze (a przynajmniej trudniejsza do uzyskania i bardziej oczekiwana dla wybranych kompozycji).
Dobrze, żle, to takie uogólnienie. Zależy przecież co chcemy fotografować, bądź jaki efekt uzyskać. Duża głębia ostrości bardzo dobrze w makro, krajobrazie, większości zdjęć ulicznych i jeszcze pewnie by się coś znalazło.
Janko Muzykant
30.01.13, 16:44
więc uściślijmy:
Uściślijmy: kolor czarny - źle (smutno i ciemno), kolor czerwony - dobrze (seks).
No nie, że bez sensu? Prawie tak samo, jak Twoje uściślenia :)
więc uściślijmy:
bo tak to już jest, że gdy brakuje światła zapinasz jasną stałkę i walisz zdjęcia na np f1.7 przy "dużej" matrycy uciekając przed podbiciem ISO, co da ci małą GO, i wtedy wmawiasz sobie, że 80% zdjęcia poza ostrością było zamierzone, bo to zdjęcie artystyczne. zrozum, że gdy w jasnym kompakcie na np f1.8 (masz wtedy przysłonę ok f8.5) wystarczy ci ISO 800 to w m/43 dla f8 potrzebujesz znacznie więcej ISO. poprzeliczaj sobie to może ci się wtedy oczy otworzą. poza tym obiektywy dobrych kompaktów mają mniej wad niż podstawowe obiektywy do penów.
To teraz mam namieszane...
To co się w końcu sprawdzi najlepiej przy fotografiach dziecka ZX-1 cz inne LXy? Myślałem, że bezlusterkowiec będzie jednak szybszy.
Panowie powoli już głupieję... Kogo słuchać? 2000zł to dla mnie spora kwota, nie chciałbym pluć sobie w brodę po zakupie :???:
To co się w końcu sprawdzi najlepiej przy fotografiach dziecka ZX-1 cz inne LXy? Myślałem, że bezlusterkowiec będzie jednak szybszy.
Panowie powoli już głupieję... Kogo słuchać? 2000zł to dla mnie spora kwota, nie chciałbym pluć sobie w brodę po zakupie :???:
smartfon,
ja na co dzień robię dziecku zdjęcia nokią500, do wywoływania 10x15 jakość jest wystarczająca.
smartfon,
ja na co dzień robię dziecku zdjęcia nokią500, do wywoływania 10x15 jakość jest wystarczająca.
tego pod uwagę nie brałem :wink:
Ja swoim dzieciom robilem aparatem typu Exakta.Ruchliwe byly na pewno.Nie mialem AF,korzystalem czesto z "pamieciowego kalkulatorka do GO" jak nie nadążałem.Moge Cie zapewnic,ze 99,5 nacisniec spustu to byly prawidlowe fotki pod wzgledem parametrow.Czyli ostre i prawidlowo naswietlone.Duzo miam slaidow a one nie znaja tolerancji w parametrach.Osobiscie uwazam,ze kazdy aparat stosunkowo szybki sie nada. Czy bezlustrza sa szybkie to nie mam pojecia,nie mierzylem,ale kazda lustrzanka nada sie napewno.
Przemysł fotograficzny chyba nie zdaje sobie sprawy ile ma do zawdzięczenia przyrostowi naturalnemu:-) Co narodziny to poszukiwanie "lepszego" czytaj droższego modelu,który "da radę" :-)
Gdyby o tym wiedzieli to do zwykłych małpek dodawaliby w kicie viagrę:-)
W domu zawsze będzie za mało światła. Kup lampę błyskową YN za nieco ponad 200zł. Jeśli w kompakcie masz lampkę wbudowaną i tryb manualny (może w automacie tez się coś wykombinuje, ale tego nie wiem), to kładziesz nową lampkę na stole, palnikiem w stronę sufitu, ustawiasz na niej tryb S i pełną moc, w aparacie ustawiasz ISO 200 i f/4 oraz włączasz lampkę wbudowaną, jeśli się da, to ustawiasz ją na minimalną moc, jak się nie da, to majstrujesz z kawałka folii aluminiowej odbłyśnik kierujący błysk w bok lub do góry. To wszystko, od tej chwili robisz dobre zdjęcia. Rodzaj aparatu nie ma większego znaczenia (kompakt czy bezlustro), efekt będzie podobny, bo w bezlustrze przymkniesz przysłonę dla zwiększenia GO i podbijesz ISO. A w plenerze trzeba trochę pokombinować, nawet najszybszy aparat sam dobrych zdjęć nie zrobi i nie zwolni Ciebie z myślenia.
Janko Muzykant
30.01.13, 19:15
To co się w końcu sprawdzi najlepiej przy fotografiach dziecka ZX-1 cz inne LXy?
Masz odpowiedzi w tym wątku. Jeśli nie wiesz, kto ma rację, zobacz jakie zdjęcia robią :)
więc uściślijmy:
Sam już nie wiem, jak można to skomentować.... Myślałem, że biorąc tak aktywny udział w tym wątku zrozumiałeś potrzeby jego autora, czyli jak najwięcej trafionych fotek dzieci w domu - przy kiepskim oświetleniu.
Jak można pisać takie farmazony, że w obliczu jego potrzeb duża głębia ostrości jest "zła"?
Obiektywnie - nie jest ani zła, ani dobra. To jest po prostu jakiś parametr charakteryzujący fotografię. Nic więcej.
Krajobrazy rozumiem robisz obiektywem 45mm na przesłonie f1,8? - bo wtedy jest "dobrze" i potem wmawiasz sobie, że ta jedyna brzoza w lesie jest ostra, bo jest "wyjątkowa" ?
Cześć. Masz kilka opcji do OK 2000zł. W kategorii bezlusterkowców:
Olympus E-PM2 + KIT - trochę przekracza budżet, ale warto zainwestować w jego matrycę.
Olympus E-PL3 + kit + FL-36/45mm - ja wolałbym najpierw lampę zamiast 45mm.
Olympus E-PL1 + KIT + 20mm - do 2000zł za używany zestaw super sprawa, ale AF jest beznadziejny, więc odpada.
Jeśli nie zamierzasz rozbudowywać szklarni proponowałbym raczej fajne kompakty np.:
Panasonic LX5 (cena (http://www.ceneo.pl/Aparaty_cyfrowe;szukaj-panasonic+lx5)) lub LX7 - cena (http://www.ceneo.pl/17940506). Mają szeroki kąt od 24mm i sanki na lampy. LX7 ma jasną optykę dodatkowo.
Olympus XZ-1 (cena (http://www.ceneo.pl/12316739)) + lampa - np. używana FL-36
Samsung EX-1 (cena (http://www.ceneo.pl/13261223)) jako opcja najtańsza.
Tu masz w tabelce porównanie wszystkich ww. (link (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=panasonic_dmclx5&products=panasonic_dmclx7&products=oly_xz1&products=samsung_tl500&products=oly_epl3&products=oly_epm2)).
Co ja bym proponował w kategorii AF - E-PM2, bo ma także wyróżniającą się znacznie w tej kategorii matrycę, potem jakiegoś kompakta z jasną optyką. E-PL3 to półśrodek pomiędzy fajnym AF a kiepską matrycą i obecnie wolałbym już chyba LX7.
smartfon,
Też mam, fajna, ale lepiej jakiś smartfon z LEDem :)
Sam już nie wiem, jak można to skomentować.... Myślałem, że biorąc tak aktywny udział w tym wątku zrozumiałeś potrzeby jego autora, czyli jak najwięcej trafionych fotek dzieci w domu - przy kiepskim oświetleniu.
Jak można pisać takie farmazony, że w obliczu jego potrzeb duża głębia ostrości jest "zła"?
Obiektywnie - nie jest ani zła, ani dobra. To jest po prostu jakiś parametr charakteryzujący fotografię. Nic więcej.
Krajobrazy rozumiem robisz obiektywem 45mm na przesłonie f1,8? - bo wtedy jest "dobrze" i potem wmawiasz sobie, że ta jedyna brzoza w lesie jest ostra, bo jest "wyjątkowa" ?
nie, nie zrozumiałem
po to dałem opis w nawiasach żeby nikt nie brał pogrubionego tekstu dosłownie
więc uściślijmy:
dużą głębię ostrości można uzyskać każdym aparatem,
małą nielicznymi przy i to przy określonych warunkach oświetleniowych.
Dlatego uważam, że o ile obecne zaawansowane kompakty to bardzo dobre aparaty, niestety nie posiadają cechy uniwersalności. Jeżeli nie masz dobrego światła to jasny obiektyw f1.8 w kompakcie 1/1.7 nie da Ci takiego GO jak obiektyw f1.8 w aparacie o matrycy 225mm2. A napisałem to w kontekście poniższych wypowiedzi:
zwłaszcza, że przy tej "dużej" matrycy zyskujemy większe go...
nie dociera do mnie o co ta złość.
Samsung EX-1 (cena (http://www.ceneo.pl/13261223)) jako opcja najtańsza.
EX2F ma F1.4 na szerokim i kosztuje dzisiaj niecałe 1500zł ;)
Jeszcze w grę wchodzi Fuji X-10.
EX2F ma F1.4 na szerokim i kosztuje dzisiaj niecałe 1500zł ;)
...
tylko że ex2f daje gorsze rezultaty od ex1. poza tym nawet nie ma nawet sensu porównywać do xz1/2.
jeżeli chodzi o kompakt, wybierałbym pomiędzy:
olympus xz-2
canon g15
panasonic lx7
sony rx100
jak musi być pen to tylko:
epm2
epl5
Ja jeszcze dodam, że jeśli autor wątku jeszcze odrobinę popracuje na forum to będzie mógł zaglądnąć do cennika OJ.
Dla mnie największą wadą XZ-2 jest jego "niekompaktowość", jest dość ciężki i spory. W końcu jeśli wchodzi się w kompakty czy mirrorlessy to raczej ze względu na ich wielkość i wagę.
Gdybym jeszcze wiedział jak Janko obrabia zdjęcia z XZ-1 to pewnie bym się z XZ-1 nie rozstawał ;-)
tylko że ex2f daje gorsze rezultaty od ex1. poza tym nawet nie ma nawet sensu porównywać do xz1/2.
jeżeli chodzi o kompakt, wybierałbym pomiędzy:
olympus xz-2
canon g15
panasonic lx7
sony rx100
jak musi być pen to tylko:
epm2
epl5
g15 duży, stały ekran, ale nie najgorszy, niezły zoom,
lx7 nie ma odchylanego ekranu,
rx 100 nie ma logicznego mocowania filtrów
xz-2 najbardziej optymalny, wystarczająco jasny,
no i pozostaje p7700, ode mnie +1 za zooma i przekręcany LCD,
EX2F - straszna ingerencja w jpg, samsung próbuje nadrobić słabości, ale tego się nie da zrobić na poziomie softu -jedna wielka mozaika.
Największą wadą XZ-2 jest niestety cena - w Polsce - 2250zł, podczas gdy xz-1 wisi na grouponie (od cyfrowe.pl) za 1099. IMHO - to jest przepaść.
Największą wadą XZ-2 jest niestety cena - w Polsce - 2250zł, podczas gdy xz-1 wisi na grouponie (od cyfrowe.pl) za 1099. IMHO - to jest przepaść.
to popyt reguluje ceną, skoro schodzi to cena się utrzymuje
a skoro jest wystarczająco dobry to i schodzi.
smartfon,
Te kombajny smartfonowe wypluwają całkiem fajne fotki.
nie dociera do mnie o co ta złość.
Nie dociera, bo nie ma żadnej złości. Nawet cienia.
Dlatego uważam, że o ile obecne zaawansowane kompakty to bardzo dobre aparaty, niestety nie posiadają cechy uniwersalności.
Otóż jest odwrotnie. Odkąd nareszcie w kompaktach pojawiły się porządne i jasne-szerokozakresowe obiektywy, sprawny AF oraz używalne ISO 1600 (a nawet 3200) stały się one bardzo uniwersalne.
A co do dywagacji nad GO, to w obliczu kwoty podanej w temacie oraz wymagań podanych przez autora wątku - jej zmniejszenie na skutek mniejszej matrycy można zaliczyć akurat do plusów przemawiających za wyborem kompaktu.
Kiedy przyjdzie Ci fotografować np gromadkę dzieci na urodzinach, to i tak jasny obiektyw przypięty do PENa będziesz musiał przymknąć o 2-3 działki, aby je wszystkie złapać w GO, co w rezultacie da Ci np iso 6400, podczas kiedy XZ-2, będziesz mógł otworzyć przesłonę na maxa, co da Ci wynik ISO 1600.
Nie dociera, bo nie ma żadnej złości. Nawet cienia.
Otóż jest odwrotnie. Odkąd nareszcie w kompaktach pojawiły się porządne i jasne-szerokozakresowe obiektywy, sprawny AF oraz używalne ISO 1600 (a nawet 3200) stały się one bardzo uniwersalne.
A co do dywagacji nad GO, to w obliczu kwoty podanej w temacie oraz wymagań podanych przez autora wątku - jej zmniejszenie na skutek mniejszej matrycy można zaliczyć akurat do plusów przemawiających za wyborem kompaktu.
Kiedy przyjdzie Ci fotografować np gromadkę dzieci na urodzinach, to i tak jasny obiektyw przypięty do PENa będziesz musiał przymknąć o 2-3 działki, aby je wszystkie złapać w GO, co w rezultacie da Ci np iso 6400, podczas kiedy XZ-2, będziesz mógł otworzyć przesłonę na maxa, co da Ci wynik ISO 1600.
i odpowiedziałeś bardzo dobrze to powinno być podsumowaniem oprócz ... jej zmniejszenie na skutek mniejszej matrycy można zaliczyć akurat do plusów przemawiających za wyborem kompaktu.
a powinno być - jej zmniejszenie powoduje to, że ŚWIADOMY fotograf ma dodatkową możliwość wyboru WIELKOŚCI matrycy celem osiągnięcia zamierzonego efektu głębi ostrości
...jej zmniejszenie powoduje to, że ŚWIADOMY fotograf ma dodatkową możliwość wyboru WIELKOŚCI matrycy celem osiągnięcia zamierzonego efektu głębi ostrości[/I][/B]
ło matko...:-D
Raczysz se Pan teraz zartowac nieprawdaz?
I to jeszcze w cenie 2kpln...
To albos Pan porzadnego jasnego obiektywu w zyciu nie widzial, a o sprawnym AF wyczytal w elementarzu foto z lat 90...
Jak to wszystko okrasic wpisem o braku szuterlagu to sie normalna idylla zaczyna :)
Czasami mam wrazenie, ze w emocjach bardzo mocno odplywamy :)
pozdro
Nyny,
Ja pisałem to w kontekście kompaktów. Czyli o ostatnich wypustach xz-2, rx-100, teraz fuji x-20 na tle całego zbioru (pewnie gdzieś setki czy dwóch) podobnych rozmiarów aparatów, z podobnymi rozmiarowo matrycami (no, może troszkę mniejszymi...).
Ps.
Messi i tak swoje strzeli...
Podsumowując gdybym zdecydował się jednak na kompakt pod uwagę biorę 3 warianty:
najtaniej - XZ-1 + lampa + inne dodatki: karta, pokrowiec, dodatkowa bateria itd. = zestaw kompletny
jakość/cena - LX7 + lampa lub dodatki - dla mnie najbardziej kusząca propozycja
jakość - XZ-2/G15 - niestety cena na granicy mojego portfela, na jakiś czas bez dodatków
Janko Muzykant
30.01.13, 23:07
Raczysz se Pan teraz zartowac nieprawdaz?
Następny Posiadacz Dużego... Tyle przykładów, tyle analiz pokazuje, że w rozdzielczościach ekranowych różnicy praktycznie nie widać, a uzysk jest większy nie mówiąc o wygodzie...
Panowie, wiadomo że potrzebujecie się lansować, że fajnie jest zbierać szkiełka i w ogóle, ale pomyślcie o tym, iż nie każdy ma takie potrzeby. Niektórzy chcą robić pamiątki, nie mieszajcie im w głowach głupimi zakupami, które narobią im tylko kłopotów. Przeciętnie uzdolniony człowiek przyniesie z kompaktu kilka razy więcej udanych zdjęć. I kilka razy częściej. A i firma na tym nie straci, bo przeciętny kompakt w dwa lata zostaje zalany, zapiaszczony albo zrzucony na ziemię ze skutkiem śmiertelnym.
Tak na marginesie, jeśli pierwsza dekada XXI wieku była czasem lustrzanek, druga jest czasem kompaktów. Nigdy jeszcze nie było tak doskonałych konstrukcji...
XZ-2 można upolować na promocjach poniżej 2000zł.
XZ-2 można upolować na promocjach poniżej 2000zł.
A jak się ma w praktyce w porównaniu do LX7?
Następny Posiadacz Dużego... Tyle przykładów, tyle analiz pokazuje, że w rozdzielczościach ekranowych różnicy praktycznie nie widać, a uzysk jest większy nie mówiąc o wygodzie...
Panowie, wiadomo że potrzebujecie się lansować, że fajnie jest zbierać szkiełka i w ogóle, ale pomyślcie o tym, iż nie każdy ma takie potrzeby. Niektórzy chcą robić pamiątki, nie mieszajcie im w głowach głupimi zakupami, które narobią im tylko kłopotów. Przeciętnie uzdolniony człowiek przyniesie z kompaktu kilka razy więcej udanych zdjęć. I kilka razy częściej. A i firma na tym nie straci, bo przeciętny kompakt w dwa lata zostaje zalany, zapiaszczony albo zrzucony na ziemię ze skutkiem śmiertelnym.
Tak na marginesie, jeśli pierwsza dekada XXI wieku była czasem lustrzanek, druga jest czasem kompaktów. Nigdy jeszcze nie było tak doskonałych konstrukcji...
Jak zwykle wybiorczy cytacik, ustawiajacy dyskusje, ale sie do tego przyzwyczailem czytujac wpisy :)
Jakbys raczyl wyczuc kontekst i sens wypowiedzi rad bylbym niezmiernie.
p.s. Jedna mala uwaga do tych Twoich wypocin, nie wiesz co posiadam, wiec tak prosze te swoje zwyczajowe osady i mierzenie wszystkich jedna miara przystopowac, gdyz jak juz kiedys to pisalem, nie jestesmy w szkolce, ja nie Twoj uczen, a ty zaden nauczyciel czy autorytet dla mnie...
pozdro
Podsumowując gdybym zdecydował się jednak na kompakt pod uwagę biorę 3 warianty:
najtaniej - XZ-1 + lampa + inne dodatki: karta, pokrowiec, dodatkowa bateria itd. = zestaw kompletny
jakość/cena - LX7 + lampa lub dodatki - dla mnie najbardziej kusząca propozycja
jakość - XZ-2/G15 - niestety cena na granicy mojego portfela, na jakiś czas bez dodatków
Jeśli musisz kupować teraz- Bierz XZ-1 za 1099. Po zakupie dodatków o których pisałeś zostanie Ci jeszcze 500 na alkohol, wywołanie najlepszych ujęć i ramki, w których te zdjęcia będziesz oprawiał.
Jeśli możesz poczekać - to XZ-2 pewnie już za miesiąc będzie po 1999. Niech tylko fuji x20 pojawi się w sklepach.
"małe jest piękne" - cytat z filmu KINSAJZ ;) - marketing to podstawa :) - jeśli ma być tylko na ekranie (o czym pisałem) to tylko i wyłącznie
źródło (http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/305041_423119871066903_1404268669_n.jpg)
i taka sama dyskusja kiedyś była przy pojawieniu się APS - no przecież przy 10/15 cm nie widać różnicy, no to - patrz wyżej zdjęcie :)
...zostanie Ci jeszcze 500 na alkohol, wywołanie najlepszych ujęć i ramki, w których te zdjęcia będziesz oprawiał.
prawie mnie przekonałeś :lol:
A jak się ma w praktyce w porównaniu do LX7?
Tu (link (http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_xz1&products=oly_xz2&products=panasonic_dmclx7&products=samsung_tl500&products=samsung_ex2f)) masz ich i paru innych porównanie. Jak dla mnie na papierze wygrywa LX7. Główne różnice XZ-2 vs. LX7:
1. 28-112 vs 24–90 mm
2. F1.8 - F2.5 vs. F1.4 - F2.3
3. stabilizacja matrycy vs. optyczna
4. Min. czas 1/2000 sekundy vs. 1/4000 sekundy
Nyny,
Ja pisałem to w kontekście kompaktów. Czyli o ostatnich wypustach xz-2, rx-100, teraz fuji x-20 na tle całego zbioru (pewnie gdzieś setki czy dwóch) podobnych rozmiarów aparatów, z podobnymi rozmiarowo matrycami (no, może troszkę mniejszymi...).
Ps.
Messi i tak swoje strzeli...
Zaden nie jest w cenie do 2kpln, zaden nie ma sprawnego AF, wszystkie maja szuter lag, iso3200 mozna powiedziec, ze jest i tyle, wszystkie maja krootkie zumy....
Czy nie uwazasz, ze to diametralnie zaweza grono nabywcow?
pozdro
Uważam, że już kwota ok 2000zł zawęża grono nabywców do tych, którzy robią odbitki 10-15cm, oglądają zdjęcia na laptopach 15 calowych o rozdzielczości 1366x768 (od święta na tv) do tych, którzy wolą mieć wbudowaną lampę błyskową przy sobie, niż SB-900 przypiętą do kilogramowego korpusu z półkilogramowym obiektywem (czy też 3 stałkami po pól kilo) oraz do tych, których pojęcie takie jak "szuter lag" nie istnieje. A przede wszystkim do tych, dla których "sprawny" AF - to taki AF, który nie uniemożliwia zrobienia zdjęcia w momencie przez nich wybranych. Bez rozwodzenia się nad tym, czy jakaś puszka 3 półki wyżej, kosztująca tyle, co ich samochód przed domem zrobi to znacznie sprawniej.
Nie uważam za to, że słuszne jest rozpatrywanie kompaktów za 2000zł jako produktów przeznaczonych dla profesjonalistów i analizowanie zdjęć z nich pochodzących w pełnych powiększeniach, w jakich nigdy one nie ujrzą światła dziennego.
Pozdrawiam również.
Klient majac na wydanie 2kpln nie spojrzy na kompakta, tylko wsiadzie w lustro i tyle, tak jeszcze jest ten rynek skonstruowany i takie poki co sa trendy.
Wydajac 2kpln i wiecej na kumpakta, raczej to jest swiadomy wybor wiec takie deliberacje na forum sensu zbytniego nie maja.
Tacy, o ktorych piszesz to smiem twierdzic, ze ich target to przedzial ponizej 1kpln.
Ooo i teraz ja sobie wzorem naszego guru podywagowalem i mocno uogolnilem :)
pozdro
Janko Muzykant
31.01.13, 00:06
Klient majac na wydanie 2kpln nie spojrzy na kompakta, tylko wsiadzie w lustro i tyle, tak jeszcze jest ten rynek skonstruowany i takie poki co sa trendy.
A przede wszystkim głupie rady.
Wydajac 2kpln i wiecej na kumpakta, raczej to jest swiadomy wybor wiec takie deliberacje na forum sensu zbytniego nie maja.
Tacy, o ktorych piszesz to smiem twierdzic, ze ich target to przedzial ponizej 1kpln.
pozdro
100% się pod tym podpisuję, obserwując moich znajomych, akurat w przypadku serii xz - to jest bardzo świadomy wybór osoby, która wie co chce i ma o tym pojęcie, a nie dzieło przypadku
Niektórzy wolą więcej wydać niż tysiąc zł by otrzymać trochę więcej, ale niekoniecznie od razu na lustro lub bezlusterkowca,
chociaż jakby nie było z podobnego powodu zaproponowałem Samsunga ex-1 (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11306&samsung-ex1-test) za mniej niż 1000zł.
Trochę za bardzo uogólniłeś, bo sporo ludzi w ciągu ostatniego roku jednak kupiło xz-1 i inne kompakty z jasnym zoomem a nawet stałką.
Trochę za bardzo uogólniłeś, bo sporo ludzi w ciągu ostatniego roku jednak kupiło xz-1 i inne kompakty z jasnym zoomem a nawet stałką.
Sporo to znaczy sie ile?
Jacy to ludzie?
XZ-1 jako podstawowy aparat?
pozdro
pozdro
Niekoniecznie. Ja należe do tych dziwaków, których nie obchodzą jakie są obecne trendy. Z przyjemnością wydam 2kpln na kompakta byle oferował mi przyzwoitą jakość zdjęć i zaspokajał moje konkretne potrzeby. Wcześniej brałem pod uwagę i lustrzanki ale przemyślałem i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Po pierwsze zdecydowanie za duże gabaryty. Nie mam w planach dymać z torbą lub plecakiem pełnym sprzętu tylko po to żeby zobaczyć różnicę w powiększeniu większym niż standardowa odbitka. Po drugie nie mam czasu, pieniędzy i ambicji do zabawy z RAWami, pogonią za coraz lepszym szkłem itp. Po trzecie nie jestem ornitologiem i nie potrzebuję megazoomów ( w obecnym kompakcie mam x3 i w zupełności mi to wystarcza ). Ja potrzebuję tylko możliwie najlepszej jakości i szybkości w określonym przedziale cenowym, sprzętu o gabarytach maksymalnie Pena z kitem, który wiem, że zabiorę wszędzie.
Aha i niestety nie wiem co to ten szuter lag. I wiedzieć nie chcę...
Obserwując moich znajomych - też widzę, że przy 2000 raczej kupują oni lustro. Dodajmy - Lustro z kitem (o ekwiwalencie ok 28-84), do którego prócz torby i karty nigdy więcej nic nie dokupią. Efekty z tego lustra oglądają właśnie w sytuacjach i formatach, o których wspomniałem. I takie efekty (a może i nawet lepsze - bo z f2,5 na końcu obiektywu xz-2 czy podobnych wyjdą im lepiej naświetlone zdjęcia niż na f5,6 z ciemnego kita a lampa błyskowa nie będzie muskała straszyć 8-miesięcznych dzieciaków waląc im stroboskopem po oczkach, aby wspomagać AF przy domowym oświetleniu) mogą teraz uzyskać wydając takie same pieniądze na kompakt, czego ze 3 lata temu nie dało się osiągnąć.
100% się pod tym podpisuję, obserwując moich znajomych, akurat w przypadku serii xz - to jest bardzo świadomy wybór osoby, która wie co chce i ma o tym pojęcie, a nie dzieło przypadku
Czyli - pomimo niesprawnego AF, słabej optyki czy nieużywalnego iso 1600-3200, jak twierdzi kolega Nyny - są ludzie, którzy świadomie wybierają takie modele miast lustrzanek? Ciekawe zjawisko.
Trendy są takie, o jakich piszecie - to oczywiste. U mnie w biurze na 6 osób - 3 - prócz mnie posiada lustrzanki. Każda innej firmy :). Każda z kitem, bez falsha itp.
Żadna z nich nie ma pojęcia co to jest GO, ogniskowa, czy nawet przesłona. Żadna z nich też nie zabiera aparatu, kiedy wychodzimy czasem na spacer po rynku z dzieciakami... Dlaczego? Bo uganiając się za dzieciakiem z lustrem na szyi jest znacznie trudniej...
Czy nie warto walczyć z tymi głupimi trendami? Producenci na tym nie stracą. A ludzie mogą tylko zyskać nowe fotki tam, gdzie dotychczas swojej lustrzanki za 2K pln nie zabierali...
Sporo to znaczy sie ile?
Jacy to ludzie?
Np. ludzie z ostatnich dwóch naszych zlotów. Statystyk nie prowadzę, także jest to moje subiektywne zdanie, że dawno jeden model kompaktu się tak nie wyróżniał w moim otoczeniu.
Czy podstawowy nie wiem, ale jeśli o mnie chodzi, to chętnie bym np. wymienił coś ze swej torby fotograficznej na np. LX7, więc fakt - pytanie trafne.
Niekoniecznie. Ja należe do tych dziwaków, których nie obchodzą jakie są obecne trendy. Z przyjemnością wydam 2kpln na kompakta byle oferował mi przyzwoitą jakość zdjęć i zaspokajał moje konkretne potrzeby. Wcześniej brałem pod uwagę i lustrzanki ale przemyślałem i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Po pierwsze zdecydowanie za duże gabaryty. Nie mam w planach dymać z torbą lub plecakiem pełnym sprzętu tylko po to żeby zobaczyć różnicę w powiększeniu większym niż standardowa odbitka. Po drugie nie mam czasu, pieniędzy i ambicji do zabawy z RAWami, pogonią za coraz lepszym szkłem itp. Po trzecie nie jestem ornitologiem i nie potrzebuję megazoomów ( w obecnym kompakcie mam x3 i w zupełności mi to wystarcza ). Ja potrzebuję tylko możliwie najlepszej jakości i szybkości w określonym przedziale cenowym, sprzętu o gabarytach maksymalnie Pena z kitem, który wiem, że zabiorę wszędzie.
Znaczy sie nie jestes statystycznym klientem kupujacym aparat i tyle w temacie...
Skoro tak dokladnie wiesz co chcesz, to po co tyle dywagacj w tak prozaicznym temacie?
Kupisz kompakta to sie szybko dowiesz :)
pozdro
---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post był o 23:40 ----------
Np. ludzie z ostatnich dwóch naszych zlotów. Statystyk nie prowadzę, także jest to moje subiektywne zdanie, że dawno jeden model kompaktu się tak nie wyróżniał w moim otoczeniu.
Czy podstawowy nie wiem, ale jeśli o mnie chodzi, to chętnie bym np. wymienił coś ze swej torby fotograficznej na np. LX7, więc fakt - pytanie trafne.
No tak, bo garstka ludzi skupiona wokol forum fotograficznego to naprawde wypadkowa trednow rynku, no brawo brawo....
pozdro
nyny, to, że wiem dokładnie czego chcę nie robi ze mnie fachowca w dziedzinie aktualnego sprzętu. I stąd te dywagacje.
czyli ludzie, którzy mają już jakiekolwiek pojęcie o fotografii i wybrali to świadomie
Kolejny raz napiszę, że nie ma idealnego rozwiązania, ale żeby coś wybrać dla siebie trzeba mieć troszkę o tym pojęcia patrząc się na plusy i minusy pewnych rozwiązań, jeśli to jest wybór świadomy, to jak najbardziej, ale jeśli ktoś mnie próbuje przekonać, że to jedyny możliwy, no to proszę o nie !
Jestem ciekaw czy "pytający niezdecydowani", też podobne pytanie zadają na forum motoryzacyjnym typu "kabriolet czy terenowy ?" - też używam kompakt i robię to świadomie znając zalety i wady, ale dlatego, że je znam, nie pozostawił bym sobie tego typu aparatu jako jedyny i podstawowy.
czyli ludzie, którzy mają już jakiekolwiek pojęcie o fotografii i wybrali to świadomie
No tak, ale Ci "nieświadomi", co nie chcą wydać ok 2000zł na aparat coraz częściej kupują smartfona do tego i tyle.
Osoby oczekujące więcej od sprzętu foto zostają i już nie dywagujmy czy jest to bardziej target zaaw. kompaktów, czy bez/luster.
No tak, bo garstka ludzi skupiona wokol forum fotograficznego to naprawde wypadkowa trednow rynku, no brawo brawo....
Dziękuję. Zapomniałem dodać że w ciągu ostatnich kilku lat sprzedałem min. kilka tysięcy sztuk sprzętu fotograficznego..dobranoc.
Witam
Postanowiłem napisac w tym watku poniewaz mam po przeczytaniu paru postow rowniez powazny dylemat co kupic :)
Zdecydowany jestem/bylem na olympusa e-pl3/e-pm1. Wczesniej posiadalem aparat Panasonic fz20 z ktorego bylem zadowolony ale wiadomo swoje latka mial juz a ja chce sprobowac czegos nowego. Zalezy mi aby aparat nagrywal w miare ladne filmy HD(wystepy corki w przedszkolu/ szkole), tego tez miedzy innym brakowalo mi w Panasie....
Czytalem rozne testy, opinie itp. i wychodzi ze w cenie tak do 1400 zl olympus spelnia moje wymagania, dodatkowo jest fajnie wykonany(bylem w MM obejzec)
Jednak po przeczytaniu tego watku sam sie zastanawiam czy mi jest potrzebny bezlusterkowiec (mieszacie panowie w glowie ;)) Na pewno nie dokupowalbym narazie a moze w ogole dodatkowego obiektywu i focil bym kitem z zestawu. Wymagania mam takie aby wychodzily jakosciowo lux zdjecia ;) oraz ladne filmy HD, oczywiscie tryby manualne itp aby mozna bylo cos wiecej wyciagnac.
W panasie byl fajny zoom x12, ktogo nie uzywalem czesto , jednak od czasu sie przydawal, tutaj wybierajac e-pl3 czy tez jakiegos kompakta przyblizenie byloo by w granicach 3x ale mysle ze nie bylo by z tym az tak duzego problemu ;)
Takze czytam, porownuje, mysle i co raz mniej wiem ;D:D
Janko Muzykant
31.01.13, 10:34
wybierajac e-pl3 czy tez jakiegos kompakta przyblizenie byloo by w granicach 3x
Nie ma czegoś takiego jak ''przybliżenie 3x'' :)
Patrz na ekwiwalent ogniskowych. Różnica między 28-120mm, a 28-300mm nie jest porażająca, bo to jest miara wykładnicza. Jest, ale znacznie mniejsza, niż to wygląda z liczb. Poszukaj sobie przykładów tych ogniskowych.
Witam
Zalezy mi aby aparat nagrywal w miare ladne filmy HD(wystepy corki w przedszkolu/ szkole), tego tez miedzy innym brakowalo mi w Panasie....
Jeżeli chcesz sporo filmować i nie wychodzić poza krótkiego kita (14-42mm) to sprawdź jeszcze NEX-5 soniacza za 1699...
tutaj wybierajac e-pl3 czy tez jakiegos kompakta przyblizenie byloo by w granicach 3x
Niekoniecznie - możesz poszukać bezlusterkowca z obiektywem 14-150mm. Jednak w cenie do 2000 - będzie to E-PL1, który akurat na polu filmowania - w porównaniu do NEX-5 - bardzo odstaje...
Też mam (w zasadzie dałem dziecku) FZ20 - zawsze miałem go na wakacjach ze sobą.
Do zdjęć tele w górach czy ogólnie na zewnątrz (ekw. ogniskowej 36-430 i stałe światło 2,8) leciwy FZ20 nadal jest SUPER. Wszystkim znajomym nadal szczęka opada jak widzą co ten zoom kompakcika potrafi. O ile działa to go pewnie nie sprzedasz i wg mnie nie musisz kupować teleobiektywu. FZ20 waży tyle co sam obiektyw mZD 75-300. Często go brałem na wyjazd zamiast ZD70-300.
Jeżeli chcesz sporo filmować i nie wychodzić poza krótkiego kita (14-42mm) to sprawdź jeszcze NEX-5 soniacza za 1699...
Niekoniecznie - możesz poszukać bezlusterkowca z obiektywem 14-150mm. Jednak w cenie do 2000 - będzie to E-PL1, który akurat na polu filmowania - w porównaniu do NEX-5 - bardzo odstaje...
Czytałem właśnie o tym nex 5 i zbiera bdb opinie...
Szkoda tylko ze cena jest jeszcze spora, i przekracza znacznie budżet...
A zapytam tak jeszcze czy pomiędzy e-pl3 a e-pm1 są znaczące różnice oprócz wielkości i posiadanego pokrętła trybów?
Bo może wsiąść pm1 nie przepłacajac, i dokupić jakiś obiektyw?
A zapytam tak jeszcze czy pomiędzy e-pl3 a e-pm1 są znaczące różnice oprócz wielkości i posiadanego pokrętła trybów?
to już bym wolał e-pl1
Poza ruchomych LCD (E-PL3) , nie będzie żadnych istotnych dla Ciebie różnic, i właśnie E-PM1 bym polecał. A z kompaktów , to w dobrej cenie można teraz kupić Nikon P7100 ( np. 1200 zł) , miałem (oczywiście jako drugi aparat ;) , i bardzo go sobie chwalę.
Pomyliłem się i myślałem że budżet to ok 2K PLN. Nie zauważyłem innej kwoty podanej przez Ciebie.
E-PM1 jest tylko odrobinę tańszy od E-PL3. Chyba jednak ten drugi w zestawieniu wygrywa...
Wymagania mam takie aby wychodzily jakosciowo lux zdjecia ;) oraz ladne filmy HD,
Nierealne wymagania. Tego można wymagać od siebie, a nie od aparatu. Nawet jak mówimy o PENie.
To może ja dorzucę swoje 3 gr. jako świeży (nieco) tatuś 7-miesięcznego brzdąca. Jeżeli miałbym fotografować tylko i wyłącznie dziecko i nie zależałoby mi na robieniu zdjęć "w szerszym zakresie" :) to wziąłbym jak najmniejszego kompakta, którego miałbym ciągle przy sobie. Taki, który byłby gotowy do działania od razu po włączeniu. Bo jak wiadomo, najlepszy aparat to ten, który mamy właśnie ze sobą :)
Zdecydowałem się na zakup G3 i nie żałuję. ISO 1600 świetne, 3200 na 15x10 czy na monitorze też nie ma czego się wstydzić. Wizjer wbudowany, uchylny ekran, super jakość filmów (po wgraniu zmodyfikowanego oprogramowania rewelacja!). Z obiektywem 14-42 AF działa błyskawicznie. W zasadzie od razu po wciśnięciu do połowy spustu rozlega się PIK i ostrość ustawiona. W ciemnicy gorzej, chociaż wbudowana dioda dzielnie wspomaga AF.
Używane potrafią sprzedać się w skandalicznie niskiej cenie. Można upolować G3 + 14-42 i dokupić 20/1.7 poniżej 2 tys. zł.
PEN + 14-42 + 45/1.8 to też świetna opcja. Autorowi radzę nie lekceważyć uchylnego ekranu. Małe dziecko wymusza czasami nieprawdopodobne pozycje, z gibanym LCD jest dużo łatwiej zrobić zdjęcie - chociażby uchwycić świat z punktu widzenia malucha :)
W ciemnicy gorzej,
To wina (ciemnego) szkła nie korpusu.
Autorowi radzę nie lekceważyć uchylnego ekranu. Małe dziecko wymusza czasami nieprawdopodobne pozycje, z gibanym LCD jest dużo łatwiej zrobić zdjęcie - chociażby uchwycić świat z punktu widzenia malucha :)
Bardzo mądra rada - dzięki takiemu ekranikowi i rybiemu oku mogę się cieszyć z nieprawdopodobnych wręcz kadrów :)
Ja swoim dzieciom robilem aparatem typu Exakta.Ruchliwe byly na pewno.Nie mialem AF,korzystalem czesto z "pamieciowego kalkulatorka do GO" jak nie nadążałem.Moge Cie zapewnic,ze 99,5 nacisniec spustu to byly prawidlowe fotki pod wzgledem parametrow.Czyli ostre i prawidlowo naswietlone.Duzo miam slaidow a one nie znaja tolerancji w parametrach.Osobiscie uwazam,ze kazdy aparat stosunkowo szybki sie nada. Czy bezlustrza sa szybkie to nie mam pojecia,nie mierzylem,ale kazda lustrzanka nada sie napewno.
a jak wołałeś RAWy?
---------- Post dodany o 21:34 ---------- Poprzedni post był o 21:31 ----------
...
Używane potrafią sprzedać się w skandalicznie niskiej cenie. Można upolować G3 + 14-42 i dokupić 20/1.7 poniżej 2 tys. zł...
ponieważ 20f1.7 kosztuje minimum 1.5KPLN,
to cena G3+14-42 poniżej 500PLN, to byłoby oczywiste draństwo w biały dzień.
ponieważ 20f1.7 kosztuje minimum 1.5KPLN,
to cena G3+14-42 poniżej 500PLN, to byłoby oczywiste draństwo w biały dzień.
20/1.7 sa i na forum, i na allegro do wyolowienia okolo 1000zł.
w grudniu poszedl g3 na allegro na niecale 700zl.
z lekka gorka masz 20+g3+kit za 2000-2100zl.
z lekka gorka masz 20+g3+kit za 2000-2100zl.
o tym właśnie myślałem. Jak się uda to jeszcze z drugą baterią, kartą SD, jakimś filtrem UV i torbą.
Ale to tez nie jest tak latwo, bo G3 jest na tyle ciekawym modelem, ze uzywane sa bardzo rzadko na allegro.
Chociaz 1300zł za nowego + 1000zł za używaną 20/1.7 to też niezła opcja.
trochę starego powiewu o PEnie Lajcie Trzecim, tak na rozjaśnienie
http://alfrjw.blogspot.com/2012/01/little-black-duck-olympus-e-pl3-review.html
Tak z ciekawości zacząłem czytać Twój wątek i z zacięcia się przez niego przebiłem...
i zastanawiam się czy rzeczona szybkość dzieci (i wymagana szybkość PENa z tym związana) nie jest odrobinę demonizowana?
Swoim chłopakom swego czasu zrobiłem kilka tys. fotek na zewnątrz
i w domu (z lampą z fotocelą -jak ktoś tu proponował - i bez lampy) i dało radę.
A ponieważ były to lata 2006-8, czyli era przed PEN-owa, był to "żółw" E300 w większości z kitem.
Wiele z nich cieszy oko do dziś.
Ale do brzegu
Osobiście uważam że różnica w szybkości E-p3, pl3 z kitami jest na tyle nieduża - warunkach domowych że aż pomijalna
Dzieci chodzą, bawią się i nawet biegają (ale nie z prędkością aut WRC)
Wybierz puszkę która będzie Ci dobrze leżeć w dłoni, z zadowalającą ergonomią
do której nie będziesz szukał doklejanych gripów, uchwytów i innych dupereli (żeby go wygodnie trzymać)
czyly p3 z 14-42 lub 12-50 + jasna stałka (jeśli fundusz pozwoli)
lub jak najmniejszy jeśli priorytetem jest noszenie go w kieszeni, a nie w futerale (choć ta kieszeń musi i tak być większa :) )
czyly xz-2 z jasnym szkłem i półgibanym LCD na pokładzie (w założonym budżecie).
Pa.
I nie zastanawiaj się za długo - dzieci szybko rosną..
Z tymi jasnym spałkami do dzieci to trzeba uważać. Wczoraj robiłem psu zdjęcie do psiego paszportu, pod ręką miałem tylko E-PL5 + 20mm 1.7. Da się zrobić ale na psa to szkło z AF jest za wolne.
wciskanie kompaktów które kosztują ponad 2000PLN - komuś kto pyta o PENa do 2000PL, nasuwa mi jedną prostą odpowiedź na zadane w temacie pytanie.
pytanie: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy? - odpowiedź: NEX-6!!!
Czuję się wywołany do tablicy...
Proponowałem xz-2 z powodów wymienionych powyżej
co więcej nie byłem pierwszy, a mając na uwadze zdanie autora postu
... Z przyjemnością wydam 2kpln na kompakta byle oferował mi przyzwoitą jakość zdjęć i zaspokajał moje konkretne potrzeby. Wcześniej brałem pod uwagę i lustrzanki ale przemyślałem i stwierdziłem, że to nie dla mnie. Po pierwsze zdecydowanie za duże gabaryty. Nie mam w planach dymać z torbą lub plecakiem pełnym sprzętu tylko po to żeby zobaczyć różnicę w powiększeniu większym niż standardowa odbitka. Po drugie nie mam czasu, pieniędzy i ambicji do zabawy z RAWami, pogonią za coraz lepszym szkłem itp. Po trzecie nie jestem ornitologiem i nie potrzebuję megazoomów ( w obecnym kompakcie mam x3 i w zupełności mi to wystarcza ). Ja potrzebuję tylko możliwie najlepszej jakości i szybkości w określonym przedziale cenowym, sprzętu o gabarytach maksymalnie Pena z kitem, który wiem, że zabiorę wszędzie.
i fakt że XZ-2 kosztuje już 2200 uważam że spełnia stawiane wymagania.
Powiem więcej (też nie będąc pierwszym) może Zorba powinien rozważyć/kupić nawet XZ-1
tym bardziej że cena jaką trzeba zapłacić obecnie jest bardzo atrakcyjna - 990,00 w stacjonarnym sklepie.
I jak już wspomniałem jest to moje subiektywne zdanie, które jest moje nawet jeśli czujesz się urażony że proponuję e-p3 nie pl3.
ps.
Gdzie Nex-6 stoi w takiej cenie jak XZ-2 że raczyłeś się nań powołać?
Bo nie posądzam Cię o złośliwość...
...
Bo nie posądzam Cię o złośliwość...
a powinienieś, a co najmniej o uszczypliwość :)
pytanie: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy? - odpowiedź: NEX-6!!!
niestety ale to prawda :(
Gdzie Nex-6 stoi w takiej cenie jak XZ-2
na alledrogo body można już trafić za 2500, do tego jakaś sigma 19/30 za 500, razem 3000 , 800 wiecej niż za XZ2
gdybym to ja miał kupić , wybór jest oczywisty -nex6 :)
...Gdzie Nex-6 stoi w takiej cenie jak XZ-2 że raczyłeś się nań powołać?...
nieopodal miejsca gdzie XZ-2 stał się PENem i cena jego nie przekroczyła 2000PLN :)
fajny link pokazujacy możliwości e-pl3
http://www.flickriver.com/photos/westergaard/popular-interesting/