Zobacz pełną wersję : Który PEN
Witam w innym dziale pytałem na temat nikona p510 ale chyba pora kupić coś lepszego więc wybór padł na któregoś z tych
olumpus e-pm1
olympus e-pl1
olympus e-pl2
olympus e-pl3
Czym one się różnią w każdym sklepie zachwalają inny model w necie też nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, dla was może być to oczywiste ale dla mnie wybór jest trudny więc jak możecie to napiszcie jaka jest różnica w użytkowaniu tych aparatów.
jeśli chodzi o "obrazek", to jest ta sama matryca, różnią się wyglądem, szybkością af, zastosowanym kitem, wyświetlaczem itp, sterowaniem - to już bardziej indywidualne preferencje lub marketing
Bierz epl3. Najnowszy, a ceny bardzo niskie teraz. Mam i nie narzekam.
A mógłbyś napisać do czego będzie Ci potrzebny ten aparat? Jakie zdjęcia chcesz nim robić? Czy planujesz w przyszłości rozbudowe systemu czy wystarczy ci "kit"?
Witam
Ja również zastanawiałem się nad nikonem tyle tylko ze nad j1, po wizycie w mm i obejrzeniu z bliska stwierdziłem ze to zabawka ;)
Wybór był już prosty, albo e-pl3 albo e-pm1 wybór padł na pl3 bo wydaje mi się bardziej funkcyjny dzięki pokrętłu trybu.
E-PL3 i E-PM1 mają szybszy AF od pozostałych, starszych modeli.
E-PL3 ma odchylany ekran i pokrętło trybów, jest bardziej zaawansowany.
Z wymienionych e-pl3 zdecydowanie.
Wielkie dzięki za odpowiedzi chyba zdecyduje się na e-pl3 będzie służył do codziennego użytku czyli robienie zdjęć dzieciom na spacerach wyjazdach itp. Planuję też zakup obiektywu który umożliwi większe zbliżenia 10-15 krotne, tylko nie wiem czy starczy funduszy na jednoczesny zakup aparatu i dodatkowego obiektywu (jaki obiektyw polecacie).
10-krotne zbliżenie da Ci już 40-150mm. DO dostania za ok 650-700zl. Skończyła się już promocja na zestaw z torbą i karta pamięci za 599, ale z tego co widziałem jest chyba nowa - właśnie przy zakupie zetawu PEN+kit.
10-krotne zbliżenie da Ci już 40-150mm. DO dostania za ok 650-700zl. Skończyła się już promocja na zestaw z torbą i karta pamięci za 599, ale z tego co widziałem jest chyba nowa - właśnie przy zakupie zetawu PEN+kit.
jakim sposobem 150/40=3,75 miało by Ci dać zbliżenie 10cio krotne?
10cio krotne to może Ci dać 14/150=10,71.
Właśnie sprawdzałem i taki zestaw można kupić za 2600zł a sam aparat za 1600zł więc lepiej kupić osobno taniej mnie to wyjdzie. Mam pytanie do znawców z Krakowa gdzie jest jakiś dobry sklep fotograficzny w którym mógłbym kupić tego olympusa i jakieś akcesoria do niego, póki co oglądałem go w markecie i chyba tam go kupię.
kup se lepiej tutaj
http://fotozakupy.pl/aparat-kompaktowy/olympus-pen-e-pl3-14-42-ii-r-i-40-150-mm-czarny,15214s
masz dwa obiektywy i cena najlepsza w Polsce, a do TG masz godzinkę drogi jak chcesz osobiście, a jak pocztą to i żaden problem.
sklep w 100% polecany i kompetentny
Dzięki za odpowiedź, pozostało mi tylko kupić aparat i robić zdjęcia :grin: jak kupię to się pochwale i na pewno będę potrzebował kilku porad więc jeszcze trochę pomarudzę.
jakim sposobem 150/40=3,75 miało by Ci dać zbliżenie 10cio krotne?
10cio krotne to może Ci dać 14/150=10,71.
Oczywiście masz rację.
Chodziło mi o 10x licząc od 14mm - zakładam że Ben zacznie od E-PL3+krótki kit. Taki "skrót myślowy".
M.zuiko 14-150mm - choć udany - jednak jest znacznie trudniej dostępny (czytaj: dosyć drogi) no i waży 280g, co przy 115g 14-42 II robi sporą różnicę.
Zestaw proponowany przez themota - cenowo wymiata.
Przy okazji - zerknij również na dostępne w sieci gripy naklejane na E-pl3. Któryś z nich powinien znacznie poprawić Ci ergonomię trzymania nowego nabytku.