PDA

Zobacz pełną wersję : Chciałabym kupic obiektyw do e-PL3, pomóżcie proszę :-)

maguss
27.01.13, 19:47
Witam wszystkich, jestem tutaj nowa...zaczęłam czytać Wasze posty z nadzieją że odnajdę coś co mnie interesuje(jak w temacie)
ale jestem poprostu zielona :-x Robie zdjecia od lat, ale mniej profesjonalnie niz reszta Forumowiczów.

Jakis czas temu kupiłam Olympusa e-Pl3, jestem zadowolona, ale marzy mi sie inny obiektyw, ten ktory był w zestawie niestety nawet mnie nie satysfakcjonuje.

Czy jest tutaj ktos, kto moze mi doradzić jak obiektyw dokupić ? oraz co jeszcze jest mi potrzebne do robienia fajnych zdjęć.

Lampa ? ( ta ktora jest jest bardzo słaba i zdjęcia wieczorem wychodza koszmarnie)

Widzialam ze piszecie o jakiś adapterach...

Jeśli jest tu ktoś komu by sie chciało mi pomoc i wyjasnic co nie co ... to bardzo prosze !

Tym ktorzy mają ochote tylko się powymadrzać - dziekuje - prosze ominac ten watek :twisted:!

jednak mam cichutką nadzieje ze znajde tutaj jakąc malutka pomoc, dziekuje i pozdrawiam !
Magda

POLM
27.01.13, 20:08
Oj co kupić temat rzeka ;-). Najpierw trzeba określić co chcemy osiągnąć - czy zależy nam na portrecie, krajobrazie, makro. Myślę, że siłą systemu m4/3 są małe jasne i bardzo dobre optycznie stałki. Najprościej sprawdzić na początku na jakiej ogniskowej masz zrobione najwięcej zdjęć. Rozumiem ze w zestawie jest jeden obiektyw (14-42). Na początek proponowałbym stałogniskowy obiektyw najbliższy najczęściej używanej ogniskowej - tz. mZD 45mm/ f1.8, ew. Panasonic 20mm/F1.7 lub MZD 17mm/f1.8. Otrzymamy obiektyw w każdym tym przypadku bardzo dobry optycznie, ostry i umożliwiający robienie zdjęć w słabszych warunkach oświetleniowych. Następne zakupy przyjdą z z czasem jak temat wciągnie i wtedy nie będzie już wątpliwości co kupić tylko za co ;-)

fret
27.01.13, 20:18
Witam wszystkich, jestem tutaj nowa...zaczęłam czytać Wasze posty z nadzieją że odnajdę coś co mnie interesuje(jak w temacie)
ale jestem poprostu zielona :-x Robie zdjecia od lat, ale mniej profesjonalnie niz reszta Forumowiczów.

Jakis czas temu kupiłam Olympusa e-Pl3, jestem zadowolona, ale marzy mi sie inny obiektyw, ten ktory był w zestawie niestety nawet mnie nie satysfakcjonuje.

Czy jest tutaj ktos, kto moze mi doradzić jak obiektyw dokupić ? oraz co jeszcze jest mi potrzebne do robienia fajnych zdjęć.

Lampa ? ( ta ktora jest jest bardzo słaba i zdjęcia wieczorem wychodza koszmarnie)

Jeśli jest tu ktoś komu by sie chciało mi pomoc i wyjasnic co nie co ... to bardzo prosze !

Tym ktorzy mają ochote tylko się powymadrzać - dziekuje - prosze ominac ten watek :twisted:!

jednak mam cichutką nadzieje ze znajde tutaj jakąc malutka pomoc, dziekuje i pozdrawiam !
Magda

Napisz dokładnie czego Ci brakuje. Jeśli tylko zdjęć wieczornych, to kup statyw, a nie nowy obiektyw. Fotografia, to fotograf, przerwa, światło, przerwa, obiektyw, przerwa, reszta sprzętu.

luc4s
27.01.13, 20:25
Pierw pokaż zdjęcia, powiedz co Ci w nich nie pasuje, czego oczekujesz, a wtedy doradzimy. Niestety nikt nie jest tu wróżką i nie domyśli się na czym Ci najbardziej zależy. No i o obiektywach masz na forum mnóstwo wątków, siądź poczytaj. Ja wiem, że każdy by chciał gotowe info, jednak pisanie po raz setny o tym samym jest trochę nudne.

Co do lampy, zobacz sobie FL-300, albo FL-600.

dobas
27.01.13, 20:30

Magda

Hej.

Nie tędy droga. To nie tak, że kupujesz obiekty żeby robić fajniejsze zdjęcia. Znaczy w teorii tak, ale nie ta kolejność

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie dlaczego Twój obiektyw Cię nie satyfakcjonuje.
Zła ogniskowa ? Jeśli tak to jak zła ? za krótka ? za długa ?
Pisząc kolokwialnie potrzebujesz bardziej przybliżać czy więcej zmieścić w kadrze ?

Nie wiem jaki masz obiektyw - sądzę że 14-42

Ale Ty muszisz wiedzieć czy potrzebujesz szerzej ( 7-14 , 9-18 , 12 itp itd ) czy bliżej ( bo fotografowane przez Ciebie obiekty są za małe ) a może potrzebujesz obiektyw makro - bo pod tym wzgledem nie zadowala Cie dotychczasowe szkiełko,,,

Słowem Ty musisz wiedzieć co Ci będzie potrzebne

Wspomniałaś o problemach fotografowania w nocy. Tu na pewno pomoże jasny obiektyw. Lampa też ale lampa wymaga umiejętnego posługiwania się nią. Też nie tak, że mając lampę nagle znikną problemy ze zdjęciami nocnymi. Jasny tani i dobry obiektyw to 45 1.8. Ale znów ciężko Ci doradzić czy polubisz tą ogniskową. Słowem - Zrób sobie analizę co fotografujesz co lubisz dlaczego dotychczasowy obiektyw Ci nie pasuje - w sensie pod jakim względem i dopiero wtedy szukaj szkieł które uzupełnią czy wymienią Twój obiektyw.

Oprócz szkieł przyinwestuj też toszke w wiedzę - czy czasowo w internecie czy jakąś książkę. Tak aby czuć i rozumieć różnicę między obiektywami wiedzieć czego potrzebujesz czym sie różni jasny obiektyw od ciemnego a czym obiektyw makro od fiszaja :)

jest wiele żeczy do wyboru. Ja bardzo lubie 9-18 i używam dużo ale być może to obiektyw całkiem Ci nie potrzebny :)

A inne rzeczy - oj jest tego masa lampy, statywy, filtry różne ale może softboxy i inne modyfikatory światła - też ciężko stwierdzić bo nikt nie wie czy chcesz fotografować krajobrazy czy packshoty :)

maguss
27.01.13, 20:41
Dziekuję Wam za odpowiedzi, jutro powrzucam parę zdjęć i rozwinę temat o co mi bardziej chodzi...
powiem szybko, że napewno nie pasuje mi zbyt małe przyblizenie , głównie robię zdjęcia dziecka, wakacje, noi w pracy restauracja - wesela - tu przydałoby sie też dobre oddalenie ( szykuję sie tez do aranżacji wnętrz wiec tu tez mi potrzebny dobry obiektyw.
wieczorne zdjęcia cholernie sie rozmazują, nie mogę złapać ostrości...
poki co dzieki , przeanalizuje to i sie odezwę !

luc4s
27.01.13, 20:45
Dziekuję Wam za odpowiedzi, jutro powrzucam parę zdjęć i rozwinę temat o co mi bardziej chodzi...
powiem szybko, że napewno nie pasuje mi zbyt małe przyblizenie oddalenie, głównie robię zdjęcia dziecka, wakacje, noi w pracy restauracja - wesela, ale tylko na własny użytek ( szykuję sie tez do aranżacji wnętrz wiec tu tez mi potrzebny dobry obiektyw.
wieczorne zdjęcia cholernie sie rozmazują, nie mogę złapać ostrości...
poki co dzieki , przeanalizuje to i sie odezwę !

Z tego co piszesz, to na jednym obiektywie, to się nie skończy ;) Zacząłbym od kupna mZD40-150 (będziesz mieć większe zbliżenie).

strOOs
27.01.13, 20:57
A ja bym zaczął od 45/1.8 - zbliżenie nie będzie większe, ale głębia inna, więcej światła - lepiej wieczorem i lepiej przy portretach.

luc4s
27.01.13, 21:36
No cóż, człowiek chciał doradzić, pisząc prostym językiem, a dostaje tego typu czerwoną kartkę :

"zbliżeń, to sobie szukaj na innym forum"

Głodnemu chleb na myśli :mrgreen:

maguss
27.01.13, 23:40
No cóż, człowiek chciał doradzić, pisząc prostym językiem, a dostaje tego typu czerwoną kartkę :

"zbliżeń, to sobie szukaj na innym forum"

Głodnemu chleb na myśli :mrgreen:
:-) właśnie szukam tego obiektywu, pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dzieki za zainteresowanie !

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 21:08 ----------

a co myślicie o takim obiektywie http://www.ceneo.pl/14264053;0280-0.htm#tab=click_scroll

---------- Post dodany o 22:40 ---------- Poprzedni post był o 22:34 ----------

Hej.

Nie tędy droga. To nie tak, że kupujesz obiekty żeby robić fajniejsze zdjęcia. Znaczy w teorii tak, ale nie ta kolejność

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie dlaczego Twój obiektyw Cię nie satyfakcjonuje.
Zła ogniskowa ? Jeśli tak to jak zła ? za krótka ? za długa ?
Pisząc kolokwialnie potrzebujesz bardziej przybliżać czy więcej zmieścić w kadrze ?

Nie wiem jaki masz obiektyw - sądzę że 14-42

Ale Ty muszisz wiedzieć czy potrzebujesz szerzej ( 7-14 , 9-18 , 12 itp itd ) czy bliżej ( bo fotografowane przez Ciebie obiekty są za małe ) a może potrzebujesz obiektyw makro - bo pod tym wzgledem nie zadowala Cie dotychczasowe szkiełko,,,

Słowem Ty musisz wiedzieć co Ci będzie potrzebne

Wspomniałaś o problemach fotografowania w nocy. Tu na pewno pomoże jasny obiektyw. Lampa też ale lampa wymaga umiejętnego posługiwania się nią. Też nie tak, że mając lampę nagle znikną problemy ze zdjęciami nocnymi. Jasny tani i dobry obiektyw to 45 1.8. Ale znów ciężko Ci doradzić czy polubisz tą ogniskową. Słowem - Zrób sobie analizę co fotografujesz co lubisz dlaczego dotychczasowy obiektyw Ci nie pasuje - w sensie pod jakim względem i dopiero wtedy szukaj szkieł które uzupełnią czy wymienią Twój obiektyw.

Oprócz szkieł przyinwestuj też toszke w wiedzę - czy czasowo w internecie czy jakąś książkę. Tak aby czuć i rozumieć różnicę między obiektywami wiedzieć czego potrzebujesz czym sie różni jasny obiektyw od ciemnego a czym obiektyw makro od fiszaja :)

jest wiele żeczy do wyboru. Ja bardzo lubie 9-18 i używam dużo ale być może to obiektyw całkiem Ci nie potrzebny :)

A inne rzeczy - oj jest tego masa lampy, statywy, filtry różne ale może softboxy i inne modyfikatory światła - też ciężko stwierdzić bo nikt nie wie czy chcesz fotografować krajobrazy czy packshoty :)

Dzięki :-) biore do serca i zacznę zgłębiać odrobinę wiedzy ! pozdrawiam

POLM
27.01.13, 23:43
Chyba lepiej olympusa 40-150 dobry optycznie i kosztuje polowe mniej. Ja jednak zdecydowanie wolalbym 45mm/f1.8 - a mam oba

ciukacz
30.01.13, 20:52
maguss, najpierw warto sie upewnic: wiesz co to jest jasnosc obiektywu ? albo iso ? albo ogniskowa ?
tylko nie obrazaj sie jesli to jest oczywiste...

jesli masz bardzo zroznicowane potrzeby to jednym obiektywem nie zalatwisz tematu.
dla kogos kto nie chce wnikac w technikalia kompakt z jasnym zoomem moze byc najlepszy.
jak juz bedziesz wiedziala co oznaczaja te rzeczy o ktore pytalem wyzej to zobacz sobie xz-2.

omox
1.02.13, 23:20
robienie zdjęć z lampą to sztuka wypracowania sobie metody, ze swojego doświadczenia powiem Ci, że z każdym aparatem jaki miałem musiałem. wypracować sobie inny sposób robienia zdjęć z lampą. Na początek ważne żebyś wiedziała, że im jaśniejszy posiadasz obiektyw, tym łatwiej będzie Ci wykonać zdjęcie w "niesprzyjającym" oświetleniu zarówno z lampą jak i bez. Jeśli posiadasz tylko obiektyw z zestawu spróbuj przy robieniu zdjęć z lampą zwiększyć czułość ISO na np ISO 400... może więcej... sprawdź przy jakiej wartości ISO szumy na zdjęciach są jeszcze dla Ciebie akceptowalne... pozwoli Ci to na wykonanie zdjęć z jaśniejszym tłem i o lepszych kolorach a co za tym idzie ciekawszych bo tło będzie naświetlone podobnie do pierwszego planu... Możesz potem próbować wydłużyć czas naświetlania, ale jeśli robisz zdjęcia dzieciom to raczej uzyskasz rozmyte ich postacie, ręce lub twarze bo dzieci są bardzo żywe i wykonują tysiące ruchów na sekundę :-) co czasami daje fajne rezultaty ale często zdjęcia takie są po prostu do skasowania.
Osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania dużej ilości sprzętu licząc że to zmieni mnie w super-fotografa, warto poeksperymentować z tym sprzętem jaki posiadasz, a dopiero gdy nadal będziesz czuła, że chcesz więcej, lub nie możesz zrealizować swoich wizji ze względu na ograniczenia sprzętowe kupiłbym nowy obiektyw lub lampę...
Całe szczęście, że do Pena możesz skompletować bardzo dobry zestaw obiektywów za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Do fotografowania dzieci potrzebujesz obiektywy z szybkim ustawianiem ostrości, dosyć jasne by móc użyć krótkich czasów oraz dość szerokim kącie by móc fotografować w domu gdzie przez ponad pół roku nie jest zbyt jasno ze względu na nasze położenie geograficzne...
wg mnie świetnymi propozycjami cenowymi jest obecnie Sigma 19 mm f/2.8 którą można dzisiaj kupić w okolicy 600-700 zł, rewela
cyjną propozycją jest niezmiennie Olympus 45 mm f/1.8 znajdziesz go za ok 1000 zł jest on już nie tak dobry do zdjęć we wnętrzach ze względu na dość duże przybliżenie ale do fotografowania zdjęć dzieci, portretów, śluby itp. nada się świetnie.
jeśli chcesz fotografować architekturę i potrzebujesz fotografować raczej szerokie kadry zamiast detali to niezbędy będzie obiektyw szerokokątny - bardzo dobry i za rozsądne pieniądze jest Olympus 9-18mm - jednak fotografowanie tak szerokokątnym obiektywem wymaga wiele wprawy i dbałości o wiele elementów na raz (temat rzeka)...
45-175 mm o którym piszesz to ciekawy obiektyw, miałem okazję nim fotografować, ale jak dla mnie zakres zbliżenia jaki oferuje jest taki nijaki trochę (osobiście miałem Panasonica 45-200mm i sprzedałem gdyż jedak jakościowo nie był zbyt dobry, mimo to te 200mm już się "czuło")
reasumując:
zostaw sobie obiektyw zakupiony z aparatem, świetnie się sprawdzi latem w słoneczne dni, sigma 19mm oraz Olympus 45mm dadzą Ci możliwość wykonywania świetnych jakościowo zdjęć w trudniejszych warunkach oświetleniowych, zaś z fotografowaniem architektury i uzyskiwaniem większych zbliżeń dokładnie bym się zastanowił i doprecyzował swoje potrzeby gdyż te obiektywy są już jednak dość drogie, a po drodze może się okazać, że tym co masz, sobie doskonale poradzisz, zmieniając to i owo w sposobie wykonywania zdjęć :)

strOOs
1.02.13, 23:23
Co do zdjęć w domu - policz sobie jakiej wielkości masz mieszkanie i jaka ogniskowa da Ci odpowiednie kadry.

Może być tak, że 45 (czyli 90 dla FF) Ci wystarczy, a może być tak, że nie.