Zobacz pełną wersję : Kupno lustrzanki - Nikon D40
Witam!
Przegladajac oferty i zastanawiajac sie nad czyms lepszym niz malpka lub nad malpka natknolem sie na promocje Nikona, gdzie jak kupie model D40 do konca miesiaca to zwroca 340zl. Przy zalozeniu ze na chwile obecna kosztuje 1699.00 - 340 = 1359.00zł. Taka kwota jest jeszcze do przyjecia przezemnie, moge w przyszlosci jeszcze rozwinac sprzet o ile sie da i wato.
Podpowiedzcie mi czy aparat jest warty swojej ceny, czy lepiej dolozyc (jakas nieduza kwote) do czegos lepszego. Moze w tej przegrodzie cenowej jest lepszy model aparatu. Na forum porownywany jest ten aparat do znacznie drozszych - 2 000 za aparat nie jestem w stanie na ta chwile wydac.
Jestem zupelnym amatorem, wiec kupujac lustrzanke bede eksperymentowal ze zdjeciami, do tego dochodza zdjecia rodzinne, z wycieczek, duzo w pomieszczeniach, niedlugo szybkuje sie kosciol - moze tam sie przyda :-)
Prosze o wskazowke.
I co do d40 podepniesz...
Przecież ten model to wykastrowanie szklarni nikona :/
paakayttaja
17.08.07, 09:32
D40 to fajna puszka dla amatorów nie zamierzających się zbytno z aparatem rozwijać. D40 nie obsługuje kilku obiektywów (bez własnego silniczka o ile się nie mylę). Np w SIGMIE 70-300 APO nie działa autofocus w D40.
Kilka obiektywów, to on obsługuje... ale ich ceny!
paakayttaja
17.08.07, 09:38
To swoją drogą.
D40 nie obsługuje kilku obiektywów
Raczej odwrotnie :mrgreen:
D40 to aparat który największemu wrogowi ciężko polecić :razz:
Panowie, dysponujac kwota ok 1600 zl jestescie w stanie polecic jakas konkretna lustrzanke mieszczaca sie w tym przedziale ?? Czy kwota jest zbyt mala i narazie odpuscic sobie?
Jakis czas temu widialem fotografa z d40 na slubie - osobiscie zdjec nie widzialem :-)
Witam!
Przegladajac oferty i zastanawiajac sie nad czyms lepszym niz malpka lub nad malpka natknolem sie na promocje Nikona, gdzie jak kupie model D40 do konca miesiaca to zwroca 340zl.
Jak myślisz, czemu zaoferowali zwrot kasy za D40 i D40x???
Panowie, dysponujac kwota ok 1600 zl jestescie w stanie polecic jakas konkretna lustrzanke mieszczaca sie w tym przedziale ?? Czy kwota jest zbyt mala i narazie odpuscic sobie?
Zerknij
TUTAJ (http://allegro.pl/item226295618_uwaga_nowy_olympus_e400_ob_14_42_naj taniej_szok_.html)
lub TUTAJ (http://allegro.pl/item225593239_olympus_e_500_14_45mm_okazja_e500_.h tml)
albo TUTAJ (http://allegro.pl/item224067285_lustrzanka_cyfrowa_olympus_e_300_pew ny_zakup.html)
alternatywnie TU (http://allegro.pl/item225855180_canon_eos_350d_xt_8mpix_body_gw_grat is.html)
itd., itd.
Jeśli koniecznie Nikkon to odłóż jeszcze trochę kasy i tylko D80.
Wybór należy do ciebie.
paakayttaja
17.08.07, 09:55
Zwrot kasy obowiazuje na wszystkie modele Nikona (o ile dobrze pamietam). Moj kolega nie dal sie namowic na Olympusa (jakis pajac w sklepie mu powiedzial, ze Olek sie nie liczy...), wzial D40 z AF 18-135 mm / 3.5-5.6 G AF-S DX IF ED - i jest zadowolony. Jest kompletnym amatorem, ale wciagnelo go i mowi, ze nie zaluje. Tylko że sam 18-135 kosztuje ~1300-1500zł...
PS: aby nie zmieniac posta - zwrot dotyczy D40 i D40x. Pozdro :D
PS: aby nie zmieniac posta - zwrot dotyczy D40 i D40x. Pozdro :D
Czyli oba modele bez śrubokręta ;)
A zapytam troche inaczej, ktory model z lustrzanek wedlug waszej opini laczy dobra jakos zdjec wraz z mozliwosciami rozbudowy przy stosunku niskiej ceny???
Jako amator odwaze sie zapytac i rozwiac watpliwosci - obiektyw 18-135 od standardowego rozni sie wiekszym katem widzenia i jakoscia zdjecia ?? "Srubokret" daje mozliwosc ostrzenia zdjecia w manualu ?
śrubokręt daje możliwość ostrzena, dla tych szkieł, które nie mają własnego silnika czyli jakies 95% szklarni do nikona.
A zapytam troche inaczej, ktory model z lustrzanek wedlug waszej opini laczy dobra jakos zdjec wraz z mozliwosciami rozbudowy przy stosunku niskiej ceny???
e-500 kupisz za 1672 z 14-45
http://www.fotobis.net.pl/index.php?s=details&id=5516
e-400 - 1695 z 14-42
http://www.euromega.pl/shopping/product_enlarge.php?ref22=sk&id=1412
kupowałem w tym sklepie obiektyw był ok
później rozbudowa systemu już jak sobie Panicz życzy ;)
Przelecialem po forum i nie znalazlem zadnej informacj co do zewnetrznej lampy.
Mianowicie slyszalem, ze zewnetrzne lampy Olympusa w stosunku do firmy np. Nikon sa o wiele gorsze- slabiej doswietlaja, maja krotsza zywotnosc.
Moze ktos sie wypowiedziec jak to jest z tymi lampami - czy olympus robi dobre lampy???
RadioErewan
17.08.07, 13:40
Mianowicie slyszalem, ze zewnetrzne lampy Olympusa w stosunku do firmy np. Nikon sa o wiele gorsze- slabiej doswietlaja, maja krotsza zywotnosc.
A gdzie to słyszałeś?
Jakis miesiac temu przegladalem czasopismo o lustrzankach i byla wzmianka ze olimpus robi ogolnie slabe lampy.
Podejrzewam, ze nie ma mozliwosci, aby lampe dedykowana dla nikona podlaczyc do olimpusa i odwrotnie ?
z podłączeniem nie ma najmniejszego problemu.
Gorzej z pełną współpracą :twisted:
Nie wierz we wszystko co w jakiś gazetkach jest napisane - tym bardziej, ze poziom prasy foto w naszym kraju jest...
Moze ktos sie wypowiedziec jak to jest z tymi lampami - czy olympus robi dobre lampy???
Używałem D80 zarówno z SB 600 jak i SB 800. Są to solidne konstrukcje - szczególnie SB 800. W obu podoba mi się sposób mocowania na sankach aparatu oraz sama stopka lampy - sprawia solidne wrażenie. Bezprzewodowe wyzwolenie tez jest ok - jak ktoś tego potrzebuje. Ogólnie system błysku w Nikonie zrobił na mnie dobre wrażenie, jak i same lampy. Z Olkowych mam do czynienia z Fl-36, mocowanie na aparacie chyba delikatniejsze (w każdym razie ostatnio mam z tym problem), nie mam nic do sposobu naświetlania - dobrze pracuje jako doświetlarka cieni przy krótkich czasach migawki - do tego ją zwykle używałem. Fl-50 nawet w rękach nigdy nie miałem...
co do firmy Nikon to pewnie marketing jest świecie przekonany że mają najlepszy sprzęt na świecie i tak stara się zarząd utwierdzać. Dalego Canon ich leje na głowę a niedługo przeskoczą inni producenci ja kibicuję 4/3
Przed zakupem mam jeszcze jedno pytanie. Kolega ma Nikona D50. Dogadalismy sie, ze na poczatek kupimy jedna wspolna lampe blyskowa i dla tego moje pytanie - czy ktos sie orientuje czy sa jakies lampy kompatybilne w pelni z olimpusem e-400 i z Nikonem D50 ??
I jeszcze jedno. W sklepie koles powiedzial, zebym kupil sam korpus a obiektyw dokupil SIGMY. Macie jakies zdanie na taka zamiane ?? Bedzie sie to polacalo ?
Nie moge sie doczytac jeszcze jednej sprawy - czy w tym aparatcie podczs robienia zdjec poglad jest na LCD ???
Powiedzcie czy ten aparat nadaje sie na reportaz slubny - znajomi niedlugo biora slub i mi marudza ze jak kupie aparat to zeby im porobic fotki, a nie jstem przekonany czy ten aparat spelni ich oczekiwania co do jakosci...
1. Lampa Będzie działać, w jednym systemie całkowicie sprawnie a w drugim powinna, ale bez TTLa tylko na własnej automatyce, lub manualu.
2. to zalezy
3. podgląd na LCD jest tylko w e410 e510 i ostatnio canonie 40d
4. Nawet się za to nie bierz, jak zadajesz takie pytanie... zebrać się ze znajomym, albo dwoma i fundnąć młodym dobrego fotografa...
E-400 z odpowiednim szkłem i lampą powinien dać radę, ale nie zapomnij, że najważniejsze to umiejętności i pomysłowość fotografa ;)
pzdr
I jeszcze jedno. W sklepie koles powiedzial, zebym kupil sam korpus a obiektyw dokupil SIGMY. Macie jakies zdanie na taka zamiane ?? Bedzie sie to polacalo
Optyka ZUIKO - ta dołączana do aparatów jest całkiem OK - szczególnie, że kupując w zestawie z aparatem wychodzi znacznie taniej niż kupując osobno. Naprawdę trudno zrozumieć motywację sprzedawcy i sens takiej rady - może poza jego interesem. Jaki konkretny obiektyw Sigmy Ci polecił? Rozumiem, że zamiast standardowego 14-42? Przecież Sigma chyba nie ma nawet budżetowego szkła, które po cropie Olka dało by na szerszym końcu 28mm (eqv)...
Zadnego konkretnego obiektywu nie polecil, moze faktycznie chcial jakis lezak magazynowy sprzedac...
Jeszcze tylko został mi problem lampy - czy kupic FL-50 czy jakas alternatywe...
Zadnego konkretnego obiektywu nie polecil, moze faktycznie chcial jakis lezak magazynowy sprzedac...
Jeszcze tylko został mi problem lampy - czy kupic FL-50 czy jakas alternatywe...
Przede wszystkim masz znacznie tańszą FL-36. FL-50 jest super - do poważniejszego pstrykania jednak kosztuje swoje...
OK, juz wszystko wiem - no prawie :-)
Jeszcze jedna sprawa - co najlepiej zamowic, zeby pelnilo funkcje ochronna na optyke obiektywu - jakis filtr - jak tak to ktory ??
Jeszcze jedna sprawa - co najlepiej zamowic, zeby pelnilo funkcje ochronna na optyke obiektywu - jakis filtr - jak tak to ktory ??
Funkcję ochronną spełniają filtry UV.
Hoya, Marumi, B&W, to jedne z firm godnych polecenia.
patrzę tak na ceny i muszę faktycznie przyznać, że w cenie 1600 można już dostać E-500. Widziałem też E-20 za 600 zł (a to akurat moje możliwości), tylko z tego co wiem tam jest obiektyw na stałe dołączony... mogę się mylić. A wy co sądzicie o E-10 czy E-20? Warto się jeszcze w to pakować, czy lepiej rok zbierać kasę na E-500?
Jak już chcesz filtr UV, to nie taki najtańszy, dobrze jak ma jakieś powłoki, ja do ochrony używam jedynie tulipana i jest ok ;)
pzdr
Kupujac E-400 w zestawie nie daja tulipana ???
Przy E-400 szukam wsrod filtrow UV dla fi 58 ???
"Jak już chcesz filtr UV, to nie taki najtańszy" - od jakiej kwoty zaczynaja sie juz te lepsze ???
Kupujac E-400 w zestawie nie daja tulipana ???
Przy E-400 szukam wsrod filtrow UV dla fi 58 ???
"Jak już chcesz filtr UV, to nie taki najtańszy" - od jakiej kwoty zaczynaja sie juz te lepsze ???
tulipana masz w zestawie z obiektywem, co do filtrów to np. Hoye HMC możesz na allegro kupić tak około 50zł
pzdr
Co do lampy możesz rozejrzeć się w Metz z wymiennymi stopkami. Np. 54 MZ 4i. Z olkiem nie będzie współpracował z krótkimi czasami ale TTL ponoć działa a z nikonem pełna współpraca.
Na pierwszy raz z mało rozeznanym sprzętem na ślub raczej się nie pchaj chyba, że czujesz się mocno na siłach.
Co do obiektywów lepiej brać z ZD.
Co do filtrów to np. Hoya ma serię czarną super coś tam :) na alledrogo tego pełno :)
Ta Lampa Metza, ktora podales bardzo mi odpowiada pod wzgledem ceny... Jest spora roznica w stosunku do FL-50. Ciekawe tylko ile wymienna stopka do nikona beda kosztowa.
Na slub sie nie pcham, ciekawi mnie tylko czy ten aparat poradzilby sobie z takim wyzwaniem :razz:
Ta Lampa Metza, ktora podales bardzo mi odpowiada pod wzgledem ceny... Jest spora roznica w stosunku do FL-50. Ciekawe tylko ile wymienna stopka do kiepskiego aparatu beda kosztowa.
Na slub sie nie pcham, ciekawi mnie tylko czy ten aparat poradzilby sobie z takim wyzwaniem :razz:
Z tego co pamiętam SCA-3 kosztuje jakieś 200 stówki (mogę się mylić ... ) ale już za parę tygodni będzie 58AF-1O z pełną dedykacją dla olka.
Jak chcesz FL50, to mogę Tobie dać na PW namiary na człowieka z Gliwic który skądś je sprowadza i sprzedaje z gwarancją WorlWide (1-roczną) za 1380 z przesyłką :-) Wierz mi, że warto za nią tyle zapłacić :-D
Spox! A niby czemu nie :?: :?: :?:
To raczej zapytać trza - czy fotograf podoła...
Jeśli tak, to aparat powie tylko - "Yes, My Lord!" ;) i mlaśnie lustereczkiem.
Jak chcesz FL50, to mogę Tobie dać na PW namiary na człowieka z Gliwic który skądś je sprowadza i sprzedaje z gwarancją WorlWide (1-roczną) za 1380 z przesyłką
Jeśli możesz to bardzo prosze podeślij mi namiary na tą osobę - będe bardzo wdzięczny.
Spox! A niby czemu nie
To raczej zapytać trza - czy fotograf podoła...
Jak fotograf nie podoła to na coś musi zrzucić - z grzeczności żeby nie mówić że para młoda nie fotogeniczna to na aparat zrzuce :-p
Ta Lampa Metza, ktora podales bardzo mi odpowiada pod wzgledem ceny... Jest spora roznica w stosunku do FL-50. Ciekawe tylko ile wymienna stopka do nikona beda kosztowa.
tak jak było pisane powyżej ok. 200 zł, czasem trochę taniej używane na allegro. Trzeba tylko sprawdzić jaka cyferka jest przy M i czy z takim numerkiem będzie lampa z body w pełni współpracowała.
Pytanie czysto teoretyczne: Czy w tym E-400 standardowy obiektyw tzn 14-42 nadaje sie do robienia portretow lub fotografowania ludzi? Czy do portretow jest jakis extra obiektyw ?? Nie moge znalesc nigdzie odpowiedzi stad takie pytanie. W tygodniu jade prawdopodobnie kupie tego Olka E-400, nigdzie w okolicy nie mam mozliwosci wziecia go w reke i pobawienia sie nim... Jak mja go w ofecie to tylko na zamowienie:-(
Na dlugim koncu do portretow powinno sie dac, z tym ze troche ciemno i pewnie nie tak ostro jak by sie chcialo. Ale moim zdaniem powinno sie dac. Fotografowanie ludzi-chodzi Ci o street, fotografowanie ludzi na ulicy itp.? Jesli o to Ci chodzi, to tak. 14-45 sie dalo, 14-54 sie da, 14-42 tez sie bedzie dalo. Do takich zastosowan krotki zoom jest akurat. Jesli chodzi o specjalistyczne szklo do portretow to jest ZD 50, tyle, ze kosztuje ~2tys.
Bardzo ładne portrety wychodzą z obiektywu 40-150mm. Z obiektywu 14-42 to raczej portet za ciekawy nie będzie o rozmyciu można zapomnieć. Najlepiej mieć ZD 50mm f2 ale to kwotowo jakieś 1700zł choć czasem zdarzają się okazje.
Bardzo ładne portrety wychodzą z obiektywu 40-150mm. Z obiektywu 14-42 to raczej portet za ciekawy nie będzie o rozmyciu można zapomnieć. Najlepiej mieć ZD 50mm f2 ale to kwotowo jakieś 1700zł choć czasem zdarzają się okazje.
Wprawdzie 14-42 nie mam, ale na długim końcu da się coś wyrzeźbić - jeżeli tło będzie odpowiednio daleko, to nawet coś z tego wyjdzie. Tyle, że światła musi być już całkiem sporo ... 40-150 (przynajmniej stary) jest MZ super do portretów. Jeżeli lubisz stałki, to nie musisz wykładać ok 2k na ZD50 - kup sobie ZD35 za 700-800zł i będziesz miał rewelacyjną GO z rozsądnym światłem. Po za tym to szkło jest ostre jak żyleta, więc wszelkie detale wychodzę miodzio :-) Dopóki go nie miałem, to portrety w 95% robiłem 40-150 (ten 5% to sytuacje gdy miałem ze sobą tylko 14-45 :) ), teraz praktycznie zawsze robię 35ką :-)
Wnioskuje, ze obiektyw im mniej ma milimetrow w dolnym zakresie tym szersze zdjecia robi nadajace sie np. na krajobraz - wieksza powierzchnie chwyta z bliskiej odleglosci??? Jezeli gorny zakres jest duzy, to mamy duzy zoom i mozna fotografowac obiekty daleko oddalone od osoby fotografujacej oraz jesli chodzi o portret uzyskac rozmazane tlo... ?
Moze ktos bardzo ogolnie napisac czym sie rozni 14-42 od 14-45 - roznica wielkosciowo jest bardzo mala a czym od 54 ?
dog_master
28.08.07, 11:57
Dobrze wywnioskowałeś :) Ogniskowa przekłada się na kąt widzenia obiektywu, im mniejsza, tym szerzej obiektyw widzi świat :) Im wieksza, tym wieksze "przyblizenie".
Rozmazane / rozmyte tło to zasługa małej głębi ostrości, która maleje ze wzrostem ogniskowej. GO zalezy tez od przyslony [liczba f], im mniejsza, tym GO mniejsza [dlatego obiektywy lepiej nadajace sie do portretu sa jasniejsze=maja mniejsza liczbe przyslony, np. 50mm f/2], odleglosc od obiektu i obiektu od tla.
14-42 ma soczewke ED, jest maly, zastapil 14-45, ogolnie podobne.
14-54 to juz inna klasa, to obiektyw PRO, jasniejszy [f/2.8-3.5 kontra f/3.5-5.6], dluzszy odrobinke, uszczelniony, lepszej jakosci... Ale i drozszy, ~2000zl.
Moze ktos bardzo ogolnie napisac czym sie rozni 14-42 od 14-45 - roznica wielkosciowo jest bardzo mala a czym od 54 ?
14-42mm plastikowy bagnet, mały, lekki
14-45mm stara wersja (już nierobiona) ogólnie jakościowo podobnie jak wyżej tylko większy z metalowym bagnetem
14-54mm - JASNY (f2.8-3.5), uszczelniony, magnezowy, bardzo dobry optycznie, ogólnie 'perełka' systemu 4/3, obiektyw z półki PROFI.
14-42mm plastikowy bagnet, mały, lekki
14-45mm stara wersja (już nierobiona) ogólnie jakościowo podobnie jak wyżej tylko większy z metalowym bagnetem
14-54mm - JASNY (f2.8-3.5), uszczelniony, magnezowy, bardzo dobry optycznie, ogólnie 'perełka' systemu 4/3, obiektyw z półki PROFI.
jeszcze 14-42 całkiem szybki jak na ta klasę. Szybszu od 14-45. I szkło ED - zmniejsza abberacje.