Zobacz pełną wersję : Poziom bieli w C 5050
Witam. Może ktoś mnie oświeci - czy w C5050 dla każdego MyMode można ustawić inny poziom bieli. Mam na myśli "ręczny poziom" ustawiany przy pomocy białej (lub jak twierdzą niektórzy szarej ) kartki. Nie jestem pewien a niechciałbym stracić ostatnio ustawionego. Nie najlepszy - ale jest. I kolejna sprawa, ponoć można ustawić ręczny poziom bieli dla światła błyskowego. Jak to w praktyce zrobić dla lamp studyjnych? Pozdrawiam
Tak, dla każdego możesz ustawić osobno. Ręcznie ustawiaj za pomocą białej kartki, szarą stosuje sie do pomiaru swiatla, a to juz inna bajka.Odnośnie błysku - teoretycznie, lampy mają barwę 5600K, co odpowiada barwie dziennej, gdu słońce świeci najmocniej tj. około południa. Jednak po wybraniu w opcjach balansu bieli, pełnego słoneczka - aparat przeniebieszcza (przynajmniej u mnie). Dlatego ustawiam pół słońca, co bardziej się sprawdza. Nie oznacza to, że u Ciebie będzie tak samo - musisz poeksperymentować. Całkowicie ręczne dopasowanie jest chyba niemożliwe, aparat kalibruje biel ok. sekundy i teortycznie, nie powinien zdążyć ze uwzględnieniem błysku lampy, ale sam tego jeszcze nie sprawdzałem.
Dzięki za odpowiedź. Popróbuję jeszcze w takim razie powalczyć z bielą. Problem powstaje przy zdjęciach identyfikacyjnych. Trudno zrównoważyć barwę twarzy i jednocześnie ubrania czy tła. Zwykle twarz jest zbyt purpurowa przy właściwie poprawnym oddaniu np. ubrania. Wymaga to poprawek na komputerze i zabiera czas.
Przy okazji - kilka dni temu Trafiłem na twoją stronę. Jest świetna. Pozdrawiam
Pomysł dobry. Niestety nie dysponuję głowicą filtracyjną od powiększalnika (pracuję z minilabem). Pozdrowienia
Odnośnie błysku - [...]Całkowicie ręczne dopasowanie jest chyba niemożliwe, aparat kalibruje biel ok. sekundy i teortycznie, nie powinien zdążyć z uwzględnieniem błysku lampy, ale sam tego jeszcze nie sprawdzałem.
Jestem przekonany, że kalibracja z błyskiem na białą kartkę działa - wydaje mi się, że kiedyś nawet zrobiło mi się tak niechcący.
Ale głowy nie dam. Sprawdzę.
Pozdrawiam.
Szymon