Zobacz pełną wersję : Szykuje się Sigma 25/f1.4 ?
Pojawiły się plotki o nowym obiektywie (a właściwie patencie na optykę) do m4/3 od Sigmy. Co dziwne bo wydawało mi się że Sigma zapowiadała że na razie nie planuje rozwoju szkieł dla m4/3.
http://www.43rumors.com/patent-sigma-25mm-f1-4-for-the-micro-four-thirds-system/
dziwny ruch - dlaczego Sigma się pcha tam gdzie już jest ciasno? Czy rynek nie lepiej przyjąłby 17/1,4 albo tanie 14/2,0?
No jeśli dali by cenę poniżej 1500zł to ciasnota na tym rynku by im nie zaszkodziła (zakładając że optycznie byłby ok)
Ziootek1971
22.01.13, 12:20
Hmm, przyjąłbym takie szkiełko z dużą przyjemnością. Do "dużego" 4/3 mam Sigmę 24 mm f 1.8 i jestem z tego szkiełka zadowolony. Nie jest to może demon szybkości, ale zdjęcia się nim całkiem sympatycznie robi
Ja to bym wolał 100/2.8 albo nawet 150/2.8 może być z funkcją makro, może być bez.
Brakuje mi jakiegoś fajnego tele.
Jednak 25/1.4 tańsze od odpowiednika Leci też nie byłoby złe.
Jak rozumiem Sigma chce odebrać klientów Leica 25mm? Szkoda, żeby w systemie były dwa obiektywy o tej samej ogniskowej i świetle, nawet uwzględniając dużo niższą cenę Sigmy.
A niechby było i pięć różnych modeli 25/1,4 wcale by mi to nie przeszkadzało, ale o wiele bardziej bym zadowolony gdyby Sigma zaczęła od uzupełniania braków w systemie a nie dublowania obiektywu którego właściwie jedyną wadą jest cena.
Czekam na 17/1,4 ; 65/1,4 ; jakieś makro, może nie tak długie jak pisze nightelf (https://forum.olympusclub.pl/members/11734-nightelf) ale jaśniejsze - coś jak Tamron 60/2,0 pod APS-C. Do kompletu tani i naleśnikowaty 14/2,0 (da się to w ogóle zrobić?) no i zoomy, jasne zoomy oczywiście.
Pewno będzie tak jak z 19 mm i 30 mm . Zaprojektują obiektyw pod swoje nowe DP a następnie na tej bazie zrobią dla Sony E i m43.
Ale ogniskowa 25 mm chyba nie bardzo pasuje do matrycy z DP/cośtam/
Pewno będzie tak jak z 19 mm i 30 mm . Zaprojektują obiektyw pod swoje nowe DP a następnie na tej bazie zrobią dla Sony E i m43.
Tyle, ze 19 i 30 pod E i m4/3 to inne konstrukcje optyczne niz te co w DP...
A ja bylbym bardzo chetny na 25/1.4 w cenie < 1500 zl brutto. Jednak 2300 zl za odpowiednik klasycznej 50 na FF, to lekka przesada(np. Canona i Nikona 50/1.4 mozna kupic nowego za niecale 1400 zl), choc szklo optycznie zacne.
Nic się nie szykuje. W komentarzach na 43rumors wszystko wyjaśnili - Panaleica to właśnie ta Sigma.
Sigma produkowała już od dawna szkła dla Panasa/Leici/Olka i teraz opatentowali swój design (ciekawe czemu teraz).
sylwiusz - kluczowy jest tu rozmiar. Nie zawsze jest tak, że im większe coś tym droższe ;)
Szkoda - chociaż pamiętałem że wcześniej przedstawiciel Sigmy mówił wyraźnie że w najbliższym czasie nie planują rozwoju szkieł m4/3
strOOs - Sigma 50/1.4 jest jednak "sporsza" od firmowych odpowiednikow :-)
strOOs - Sigma 50/1.4 jest jednak "sporsza" od firmowych odpowiednikow :-)
Ale spojrzyj o ile lepsza. Chociaż dalej lubiłem 50/1.4 USM Canona za rozmiar...
Ale w tej tutaj sytuacji liczy się rozmiar - i jeśli faktycznie Leica 25/1.4 to w rzeczywistości Sigma to koniec dywagacji ;)
Ale spojrzyj o ile lepsza. Chociaż dalej lubiłem 50/1.4 USM Canona za rozmiar...
No wlasnie roznie pisza o jej "lepsiejszosci", a jak juz to nie wiem, czy az o tyle jest lepsza o ile jest wieksza ;-)
Ale w tej tutaj sytuacji liczy się rozmiar - i jeśli faktycznie Leica 25/1.4 to w rzeczywistości Sigma to koniec dywagacji ;)
Koniec marzen, czas zejsc na ziemie ;-)
Nic się nie szykuje. W komentarzach na 43rumors wszystko wyjaśnili - Panaleica to właśnie ta Sigma.
Sigma produkowała już od dawna szkła dla Panasa/Leici/Olka i teraz opatentowali swój design (ciekawe czemu teraz).
Ale jazda, Panasonic sprzedaje obiektywy z logiem Leica które produkuje Sigma
Coz, niektore szkla Zeissa sa produkowane przez "smieszna" Cosine ;-) Outsourcing to nic nowego. Zreszta, biorac pod uwage zerowe mozliwosci wyprodukowania takiego elektronicznego cacka przez sama Leice i byc moze ograniczenia mozliwosci produkcyjnych samego Panasonica, to sie nie dziwie sytuacji.
A jednak będzie jasna Sigma - tylko 30/f1.4
http://www.43rumors.com/four-new-mft-primes-from-sigma-first-micro-four-thirds-zoom-from-tamron/
A jednak będzie jasna Sigma - tylko 30/f1.4
http://www.43rumors.com/four-new-mft-primes-from-sigma-first-micro-four-thirds-zoom-from-tamron/
Ta Sigma już była od dawna. To stary obiektyw do lustrzanek w odświeżonej obudowie. Nie został przystosowany do standardu m4/3.
Zauważyłem że w specyfikacji odświeżonej wersji jest mocowanie 4/3 - ale trochę bez sensu odnawiać obiektyw do wymierającego mocowania
---------- Post dodany o 09:40 ---------- Poprzedni post był o 09:40 ----------
Najbardziej cieszy wejście Tamrona w m4/3
Jak tak dalej pójdzie, to będą stałki o wszystkich możliwych ogniskowych a jasnego zooma dalej brak.
na razie mamy:
7,5 - 12 -14- 17 -17,5 -19 -20 - 25 - 30 - 42? - 45 - 60 -75
coś pominąłem?
Jest jeszcze 8mm Panasonica:mrgreen: że o 12,5mm nie wspomnę :idea:
Zauważyłem że w specyfikacji odświeżonej wersji jest mocowanie 4/3 - ale trochę bez sensu odnawiać obiektyw do wymierającego mocowania.
Koszt jest zerowy. Zmieniają jedynie obudowę, którą i tak musieliby wyprodukować do tego obiektywu z innymi mocowaniami. Wypuszczą jakąś symboliczną ilość tych obiektywów i mają spokój.
A nie zapominajcie, że Panas obiecał na 2013 42,5mm/f1,2 oraz 150mm/f2.8.
Sigma dubluje 60mm/f2.8 - ale z tego co widzę, bez macro. Muszą naprawdę je dobrze wycenić, żeby mogło ono konkurować z 60mm od Olka.
Za 700zł będzie ok jak 30 i 19 ;-)
Nie ma 30/1.4 pod 4/3 w nowej wersji. "The new and updated Sigma lenses include the 30mm F1.4 DC HSM, which will be available in Sigma, Canon and Nikon mounts"