PDA

Zobacz pełną wersję : E-500 na E-3 czy E-30

pawli2
21.01.13, 15:47
Witam.
Posiadam E500 z ob. 14-54 + 40-150 +Metza 44. Robię różne zdjęcia. Zastanawiam się nad zmianą body na E-3/30. Czy może lepiej całość sprzedać i zmniecić system na Nikona.np. D300 + jakiś obiektyw i metza czy cóś. Chciałbym coś z szybszym af i lepszą jakością zdjęc.

RobertW3D
21.01.13, 15:49
Witam.
Posiadam E500 z ob. 14-54 + 40-150 +Metza 44. Robię różne zdjęcia. Zastanawiam się nad zmianą body na E-3/30. Czy może lepiej całość sprzedać i zmniecić system na Nikona.np. D300 + jakiś obiektyw i metza czy cóś. Chciałbym coś z szybszym af i lepszą jakością zdjęc.

Już czuję siarkę i trotyl w powietrzu :P

bahtek83
21.01.13, 15:55
widze ze ludzie maja podobne dylematy:wink:, w moim przypadku zostaje przy Oly, za duzo zainwestowałem w szkiełka i inne gadżety a przychylam sie w twoim dylemacie do E-3

hades
21.01.13, 16:32
Witam.

To czego szukasz, ogólnie mówiąc, ma każdy nowszy aparat od E-500. Faktycznie tematy uciekają z kadru, że ten AF jest niezbędny?

nyny
21.01.13, 17:06
Witam.
Teraz chyba najmniej odczujesz po kieszeni zmiane na inny system.
W olku jak chcesz uszczelnienia i pancernosc to E3, jak na nich nie zalezy to E30 bedzie tyz dobre.

pozdro

strOOs
22.01.13, 11:35
E3 mają świetne ceny ostatnio. Musisz się najlepiej przymierzyć u kogoś czy chcesz targać E3/5 czy wolisz delikatniejsze E30.

Przejście na inny system nie jest takie kosztowne - jednak trzeba się liczyć z tym, że trzeba wpierw się "wysprzedać", a potem znaleźć i kupić. Zajmuje to trochę czasu.

osiem1984
22.01.13, 12:22
Miałem ten sam zestaw co Ty i podobny dylemat zmieniłem na E-30, jestem zadowolony, na moje umiejętności w 100% wystarcza to co ma w stajni Olek. Szum mógłby być mniejszy.

cissic
22.01.13, 13:20
Jeśli szum drapie w oczy a nie jesteś przywiązany do marki to może D90 + jakiś spacerowy VR. To nie jest kosztowne przejście a body chyba lepsze niż E-3/E-30

Rafał Czarny
22.01.13, 14:09
EDIT:

Wykasowałem swój post, bo głupoty popisałem. Pomyliłem D80 z D90.

Ziootek1971
22.01.13, 14:14
Też swojego czasu miałem podobny dylemat. Zamieniłem E-500 na E-30 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Podczas targów fotograficznych miałem okazję "pomacać" E-3 i - powiem szczerze - wydał mi się zbyt skomplikowany na przesiadkę z puszki typowo amatorskiej (E-500). E-30 jest - przynajmniej moim zdaniem - tzw. "złotym środkiem". Dokup sobie jeszcze ZD 9-18 i będziesz miał prawie kompletną "szklarnię" do codziennego focenia

RobertW3D
22.01.13, 14:25
Też swojego czasu miałem podobny dylemat. Zamieniłem E-500 na E-30 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Podczas targów fotograficznych miałem okazję "pomacać" E-3 i - powiem szczerze - wydał mi się zbyt skomplikowany na przesiadkę z puszki typowo amatorskiej (E-500). E-30 jest - przynajmniej moim zdaniem - tzw. "złotym środkiem". Dokup sobie jeszcze ZD 9-18 i będziesz miał prawie kompletną "szklarnię" do codziennego focenia

To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
Ale za to za wizjer można dać się zabić ;) No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek ;)

Ziootek1971
22.01.13, 14:36
To tylko pierwsze wrażenie - ja przeszedłem właśnie z E-500 i jedyne co do tej pory mnie irytuje to podwójna funkcjonalność przycisków po lewej stronie wizjera - szczególnie upierdliwa jeżeli zmienia się parametry bez odrywania oka od wizjera. No i ten nieszczęsny grip ...
Ale za to za wizjer można dać się zabić ;) No i pancerność obudowy idealnie uzupełnia funkcje scyzoryka szwajcarskiego o młotek ;)

Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK

RobertW3D
22.01.13, 15:06
Pewnie teraz miałbym inne odczucia i byłoby mi łatwiej "przesiąść się" na "jednocyfrowy" korpus. Trzydziestkę obsługuję już bez odrywania oka od wizjera. A jakie masz zastrzeżenia do gripa? Jeżeli to ten sam, którego używam w E-30, to jest całkiem OK

Przez to, że w E-5 przeprojektowano tył by wsadzić większy ekran, to nie da się wygodnie ulokować kciuka - zostaje mała szczelina pomiędzy wgłębieniem na gripie a totalnie płaską podstawą aparatu. Jest on też jak na obecne standardy mało ergonomiczny i przestarzały - brakuje mu przycisków z górnej częście korpusu - ISO, EV, WB, wybieraka (trzeba odrywać prawą rękę by zmienić parametry, przesunąć zoom po zdjęciu). Jakość plastyków też mogłaby być lepsza i przydałaby się guma od spodu i z tyłu na klapce - strasznie niepewnie się go trzyma z cięższymi szkłami - tylko czekam na chwilę wolnego by załatwić sobie gumy i go "udoskonalić".
Jak dla mnie to do E-5 powinni go całkowicie przeprojektować.

brjs
23.01.13, 09:25
Mam podobny dylemat z moim wysłużonym E-500.
Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?

nyny
23.01.13, 10:33
Przyjmując kryterium wagi skłaniam sie ku E-30. Czy w w tym przedziale cenowym (E-30) znajdę coś interesującego u konkurencji?
Oczywiscie :)

pozdro

Rafał Czarny
23.01.13, 10:39

Jeśli obiektywy z podpisu wystarczają do Twojego fotografowania kup E 30. Jeśli chcesz budować system, planujesz dużą szklarnię to zmień system na N. lub C.

Krakman
23.01.13, 11:10
Właśnie, wszystko zależy od tego co Ty chcesz fotografować..
E-30 sam w sobie jest całkiem niezły (mam) - duży, ze szkłem 12-60 wygląda baaardzo poważnie...
Staje się aparatem niszowym. W sklepach jest trochę małych olympusów, natomiast żadnych lustrzanek. Wszędzie pełno nikonów, canonów , sony i innych...
Większość zwykłych użytkowników "opatrzonych" tymi nazwami, mojego dużego olympusa postrzegają jak bardzo profesjonalny aparat (co mnie niezmiernie cieszy:wink:)
Więc jeśli Cię to rajcuje, będziesz focił krajobrazy, dzieci to E-30 jest dobrym wyborem....:grin:

pawli2
23.01.13, 11:11
Dzięki za odpowiedzi. Rozterka zostaje nadal. powiększyła się bo myślałem nad E-3 a tu z większości komentarzy wypadałoby że E-30 jest lepszym rozwiązaniem. Po deszczu biegał nie będę i raczej rzucać aparatami nie rzucam :-P Kombinuję jeszcze żeby może wyprzedać się jak to kolega określił ładnie i kupić może nikona D300 bo widzę że cena podobna jak E-30 lub E-3 używki tylko w przypadku N. muszę jakieś szkło kupić na początek choć VR jakiegoś 18-108 czy jak oni tam mają. Wiem że będzie ciemniejszy ale cena jego w miarę. no i plus lampa, czyli troszkę popłynę finansowo. Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??

Rafał Czarny
23.01.13, 11:18
Do tego portretówka ZD 50/2 (w zasadzie to obiektyw makro) i masz zestaw w zasadzie do wszystkiego, prócz sytuacji, gdzie potrzebna jest bardzo długa lufa.

Do 500 mam sentyment i za bardzo nie chcę sprzedawać. I co tu począć.??

Kup E3/30, pińcetkę zostaw do ciorania. Z Twojego postu wynika, że nie zamierzasz inwestować w system, więc wchodzenie w Nikona jest IMHO bez sensu. Nic Ci to nie da, a tylko wydasz pieniądze. Za różnicę kup coś ładnego żonie. ;) Oszczędzisz sobie kłopotu ze sprzedawaniem olkowych klamotów i kupowaniem używek na Allegro, co zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem.

cissic
23.01.13, 11:23

W okolicach 1900 zł coś się znajdzie - jakiś Nikon D90 lub Canon 550D. Na Allegro jest tego całkiem sporo, tylko jeszcze jakieś dobre szkiełko by się przydało. Coś na mare ZD 14-54

apz
23.01.13, 11:28
Właśnie, wszystko zależy od tego co Ty chcesz fotografować..
E-30 sam w sobie jest całkiem niezły (mam) - duży, ze szkłem 12-60 wygląda baaardzo poważnie...
Staje się aparatem niszowym. W sklepach jest trochę małych olympusów, natomiast żadnych lustrzanek. Wszędzie pełno nikonów, canonów , sony i innych...
Większość zwykłych użytkowników "opatrzonych" tymi nazwami, mojego dużego olympusa postrzegają jak bardzo profesjonalny aparat (co mnie niezmiernie cieszy:wink:)
Więc jeśli Cię to rajcuje, będziesz focił krajobrazy, dzieci to E-30 jest dobrym wyborem....:grin:

Do krajobrazów jest lepszy EPL-1 i późniejsze.
Wiem co mówię.

Rafał Czarny
23.01.13, 11:36
...tylko jeszcze jakieś dobre szkiełko by się przydało. Coś na mare ZD 14-54

Nie ma odpowiednika tego szkła w N. i C. Albo ciemniejsze, albo jaśniejsze za duuuużo większe pieniądze.

RobertW3D
23.01.13, 11:52
Kombinuję jeszcze żeby może wyprzedać się jak to kolega określił ładnie i kupić może nikona D300 bo widzę że cena podobna jak E-30 lub E-3 używki tylko w przypadku N.

Tylko znajdź nie-kotleciarskiego D300 z realnym przebiegiem poniżej 100K ... z Olkami najczęściej nie ma tego problemu. Jeżeli szkła chodzą ok i wystarczają, to poszukaj sobie E-3 - czasami trafiają się egzemplarze za pół darmo w rewelacyjnym stanie - wystarczy pośledzić forumową giełdę i alledrogo.

nyny
23.01.13, 11:52
Nie ma odpowiednika tego szkła w N. i C. Albo ciemniejsze, albo jaśniejsze za duuuużo większe pieniądze.
T17-50 i wszystko w temacie - i jasne, i cenowo konkurencyjne.
S17-70 i rowniez pozamiatane.

pozdro

Rafał Czarny
23.01.13, 12:00
T17-50 i wszystko w temacie - i jasne, i cenowo konkurencyjne.
S17-70 i rowniez pozamiatane.

pozdro

Racja. Zapomniałem o kundlach. Nie każdy lubi, ja nie bardzo.

pawli2
23.01.13, 12:01
Dziękuję wszystkim. Jednak zostanę raczej przy olku. Obiektywy mi wystarczą no może jakąś stałkę dokupię, A jak rozpatrywać E-3 vs E-30. Profesjonalizm z "nowoczesnością"- jeśli 4 lata to nowoczesność. Ok. rozdzielczość większa jakieś rozwiązania technologiczne również??
Dodam że E-500 kupiłem po namowach pana z Fotojokra, który powiedział mi x lat temu że jeśli sprzęt do 2000zł. to tylko olek bo ma dużo lepsze kity. I to była prawda. kupiłem go wtedy za 1700 w Auchanie jako wyprzedaż bo wchodziły 510 i 410 :) W maju będzie miał 4 albo i 5 lat u mnie. i działa :)

Rafał Czarny
23.01.13, 12:03
Jeśli nie potrzebujesz uszczelnień to bierz E30.

nyny
23.01.13, 12:07
Tylko znajdź nie-kotleciarskiego D300 z realnym przebiegiem poniżej 100K ... z Olkami najczęściej nie ma tego problemu. Jeżeli szkła chodzą ok i wystarczają, to poszukaj sobie E-3 - czasami trafiają się egzemplarze za pół darmo w rewelacyjnym stanie - wystarczy pośledzić forumową giełdę i alledrogo.
A swistak siedzi i zawija..
Zeby jeszcze bardziej wytknac Twoja nieswiadomosc w tym temacie:

Przejzalem znany polski serwis aukcyjny:

aparat: D300/D300s || E3/E5
sztuk: 62 || 4
najnizszy przebieg: ~6000 || ~11000
ceny: od 2kpln (aukcje juz od 1.700pln) || aukcja od 1.700pln/E3, 6000pln/E5

No i gdzie te zajechane kloce, a nie sledzilem jeszcze forum nikona gdzie rowniez trafiaja sie pewne niezajechane egzemplarze...
Takze na drugi raz jak takie brednie chcesz wyglaszac prosze rozeznaj temat...

pozdro

Krakman
23.01.13, 12:09

zwłaszcza , że tańszy, większa matryca i oprogramowanie nowsze, lepsze (podobno):grin:

nyny
23.01.13, 12:09
Racja. Zapomniałem o kundlach. Nie każdy lubi, ja nie bardzo.
Co akurat w tych kundlach przeszkadza bo niebardzo potrafie wykminic?
Moge jeszcze powymieniac Nikkory, ale po co?

pozdro

RobertW3D
23.01.13, 12:12

Jeżeli dobrze pamiętam, to E-3 też ma większy wizjer - tak czy inaczej przeskok będziesz miał niezły :) Jeżeli brakowało Tobie gripa, to przejście na E-3/30 rozwiąże też ten problem.

---------- Post dodany o 11:12 ---------- Poprzedni post był o 11:09 ----------

nyny - a Ty znowu swoje? Znów starasz się wykazać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą? Każdy powód jest dobry? Dżizas ..

Rafał Czarny
23.01.13, 12:29
Co akurat w tych kundlach przeszkadza bo niebardzo potrafie wykminic?

Nie lubię i już. Podobnie jak zupy szczawiowej i kobiet bez biustu, choć wiem, że zupa szczawiowa jest zdrowa, a w kobiecie najważniejsze jest wnętrze (cokolwiek to znaczy). Nie poprę tego żadnym racjonalnym argumentem, bo nie tym się kieruję w niechęci do kundli.

To Cię przekonało mam nadzieję. :)

nyny
23.01.13, 12:32
nyny - a Ty znowu swoje? Znów starasz się wykazać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą? Każdy powód jest dobry? Dżizas ..
Probuje wykazac Twoja nieudolne porownania, pozbawione merytoryki.
Obalilem Twoje mity w ciagu 5 minut., bys nie pisal ciagle tych samych sloganow i herezji przy kazdej okazji.

pozdro

cissic
23.01.13, 12:33
Nie lubię i już. Podobnie jak zupy szczawiowej i kobiet bez biustu, choć Wiem, że zupa szczawiowa jest zdrowa, a w kobiecie najważniejsze jest wnętrze (cokolwiek to znaczy). Nie poprę tego żadnym racjonalnym argumentem, bo nie tym się kieruję w niechęci do kundli.

To Cię mam nadzieję przekonało. :)

Trzeba tylko sprawdzić w sklepie ja szczekają i jest ok :)

RobertW3D
23.01.13, 12:35
Probuje wykazac Twoja nieudolne porownania, pozbawione merytoryki.
Obalilem Twoje mity w ciagu 5 minut., bys nie pisal ciagle tych samych sloganow i herezji przy kazdej okazji.

pozdro

Widzę, że Ty masz największy problem z popularnością Olków z cąłego forum. Jeżeli tak Ci strasznie przeszkadza to, że mniej jest Olków na allegro, to kup gdzieś ze 100 sztuk i wrzuć. Dla mnie to nie jest problemem. Od początku wchodziłem w ten system ze świadomością, że nie jest najbardziej popularny i jakoś mnie to nie boli. Za to Ciebie strasznie ...
EOT

cissic
23.01.13, 12:44
Dziękuję wszystkim. Jednak zostanę raczej przy olku. Obiektywy mi wystarczą no może jakąś stałkę dokupię, A jak rozpatrywać E-3 vs E-30. Profesjonalizm z "nowoczesnością"- jeśli 4 lata to nowoczesność. Ok. rozdzielczość większa jakieś rozwiązania technologiczne również??

E-30 jest troszkę nowszy, ale nie jest uszczelniony, ma delikatnie mniejszy wizjer, nie jest pancerny a więc jest troszkę lżejszy i mniejszy. Poczytaj sobie ten test: http://www.fotografuj.pl/Article/TEST_Olympus_E_30/id/206

---------- Post dodany o 11:44 ---------- Poprzedni post był o 11:43 ----------

Ciagle go tam porównują do E-510 i E-3

nyny
23.01.13, 13:10
Widzę, że Ty masz największy problem z popularnością Olków z cąłego forum. Jeżeli tak Ci strasznie przeszkadza to, że mniej jest Olków na allegro, to kup gdzieś ze 100 sztuk i wrzuć. Dla mnie to nie jest problemem. Od początku wchodziłem w ten system ze świadomością, że nie jest najbardziej popularny i jakoś mnie to nie boli. Za to Ciebie strasznie ...
EOT
Nie odwracaj kota, nie chodzi o popularnosc.
Chodzi o fakt, przytaczania przez Ciebie notorycznie uwag o zajechanych puszkach z niewiadomo jakimi przebiegami, z ktorych niemal kazda strzelala notorycznie na "slubach".
Pokazalem dobitnie, ze nie masz absolutnie racji, pomijam fakt dostepnosci, konkurencji cenowej, perspektywicznosci, czy systemu jako calosc.
Po prostu pisales banialuki argumentujac wybor Olka i tyle w temacie...

pozdro

Ziootek1971
23.01.13, 13:11
(...)Jest on też jak na obecne standardy mało ergonomiczny i przestarzały - brakuje mu przycisków z górnej częście korpusu - ISO, EV, WB, wybieraka (trzeba odrywać prawą rękę by zmienić parametry, przesunąć zoom po zdjęciu).
Z tym się w 100% zgadzam. Też mi tego brakuje.

abir
23.01.13, 13:12
to ja dorzucę jeszcze jedno pytanie, pasujące w tym wątku. Chcąc zostać z pełną premedytacją w 4/3, mając e500 i niezłe szkła, plany dokupienia jeszcze innych w tym systemie, czy jest rozsądnym kupić e5 korzystając z OJ??

Koriolan
23.01.13, 13:23
A kupowanie sprzętu foto ma cokolwiek wspólnego z rozsądkiem???

nyny
23.01.13, 13:25
to ja dorzucę jeszcze jedno pytanie, pasujące w tym wątku. Chcąc zostać z pełną premedytacją w 4/3, mając e500 i niezłe szkła, plany dokupienia jeszcze innych w tym systemie, czy jest rozsądnym kupić e5 korzystając z OJ??
Wyboru na ta chwile to chyba nie ma zadnego wiec jesli nowe to zostaja TYLKO E5.
Osobiscie wolalbym E3 plus diengii odlozyc na
a: lepsze szklo,
b: pojawily sie tutaj glosy, ze niby cos ma wyjsc pod koniec roku - dozbierc i poczekac na to cos :)

pozdro

abir
23.01.13, 13:33
A kupowanie sprzętu foto ma cokolwiek wspólnego z rozsądkiem???
słuszna uwaga:grin:

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post był o 12:32 ----------

Wyboru na ta chwile to chyba nie ma zadnego wiec jesli nowe to zostaja TYLKO E5.
Osobiscie wolalbym E3 plus diengii odlozyc na
a: lepsze szklo,
b: pojawily sie tutaj glosy, ze niby cos ma wyjsc pod koniec roku - dozbierc i poczekac na to cos :)

pozdro
po przemysleniu może się okazać, że ta koncepcja jest rozsądna, dzięki nyny

hades
23.01.13, 13:34
A swistak siedzi i zawija..
Zeby jeszcze bardziej wytknac Twoja nieswiadomosc w tym temacie:

Przejzalem znany polski serwis aukcyjny:

aparat: D300/D300s || E3/E5
sztuk: 62 || 4
najnizszy przebieg: ~6000 || ~11000
ceny: od 2kpln (aukcje juz od 1.700pln) || aukcja od 1.700pln/E3, 6000pln/E5

Na pewno sumiennie przejrzałeś serwis, ale czy przypadkiem dane nie są lekko nagięte?

Zakładając, że żadna aukcja nie zniknęła w międzyczasie, są 2 nowe E-5 i 2 używane E-3, z czego tylko w jednej z aukcji podany jest przebieg na owe 11000. Jedna wartość na dwa używane aparaty nie jest miarodajna. Poza tym argument z najniższym przebiegiem też jest taki sobie. Dla udowodnienia, że kolega RobertW3D się myli dużo lepszym i rozkładającym na łopatki jego argumentacje byłoby podanie mediany. Ale informacja z takiej próby (około 60 aukcji) mogłaby nie zmieścić się w teorii.

No i gdzie te zajechane kloce,

Załóżmy na chwilę, że jestem złośliwy . Wybrałem dwie aukcje z pierwszych jakie ukazały mi się na liście i były w nich podane przebiegi http://allegro.pl/nikon-d300-nikkor-18-105-vr-statyw-super-stan-i2958579194.html (deklarowany przebieg 90 tyś.) i druga aukcja http://allegro.pl/nikon-d300-stan-idealny-dobra-sztuka-i2946780163.html (przebieg 80-90 tyś.). Nie chce sprawdzać reszty, jeszcze mogłoby się okazać, że ten ze stanem 6 tyś. to rodzynek.

Takze na drugi raz jak takie brednie chcesz wyglaszac prosze rozeznaj temat...

Nyny, RobertW3D, w dyskusjach zdarza się posługiwać stereotypami lub statystykami, które do końca oddają obraz sytuacji. Trzeba wykazać odrobinę zrozumienia dla drugiej strony, wyluzować odrobinę, a przede wszystkim złagodzić język. Te dyskusje czasami poszerzają wiedzę, ale nie prowadzą do wynalezienia leków na groźne choroby. Nie ma potrzeby by je zaogniać.

Ziootek1971
23.01.13, 14:13
Moim skromnym zdaniem zakup E5 jest jak najbardziej na miejscu.

RobertW3D
23.01.13, 14:16
Nyny, RobertW3D, w dyskusjach zdarza się posługiwać stereotypami lub statystykami, które do końca oddają obraz sytuacji. Trzeba wykazać odrobinę zrozumienia dla drugiej strony, wyluzować odrobinę, a przede wszystkim złagodzić język. Te dyskusje czasami poszerzają wiedzę, ale nie prowadzą do wynalezienia leków na groźne choroby. Nie ma potrzeby by je zaogniać.

Hades, a liczyłeś ile raz na zaczepki odpisywałem EOT? :) No proszę Cię, ileż można? Co pojawia się temat odnośnie sprzętu, to 99% osób stara się pytającemu odpowiedzieć pytającemu zgodnie ze swoją wiedzą i stanem rzeczywistem ... aż do momentu gdy wpada nyny i zaraz zaczyna się jatka ... przecież nikt z posiadających 4/3 na tym forum nie twierdzi, że jest to system największy i idealny. Dlatego pod wieloma względami porównywanie Olka do N czy C mija się z celem. A w przypadku nynego jest to co chwila wyciągane ... tylko po co .. dla ośmieszenia? Kaman ...

---------- Post dodany o 13:16 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------

Moim skromnym zdaniem zakup E5 jest jak najbardziej na miejscu.

Moim też - szczególnie jeżeli nie można wziąć na fakturę. Ale i tak zaraz zostaniemy zakrzyczani ;)

Mirek54
23.01.13, 14:30
Z olympusa to tylko E5.Innych nie ma juz chyba.Chociaz niedawno widzialem jeszcze E3.
Oczywiscie nie biore pod uwage uzywek.Bo i po co mam po kims uzywac,bo taniej??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.

RobertW3D
23.01.13, 14:39
Bo i po co mam po kims uzywac,bo taniej??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.

Żeby zostało więcej na szkła? :D :D :D

abir
23.01.13, 14:40
Z olympusa to tylko E5.Innych nie ma juz chyba.Chociaz niedawno widzialem jeszcze E3.
Oczywiscie nie biore pod uwage uzywek.Bo i po co mam po kims uzywac,bo taniej??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Tak Mirku, pytając się, miałem na mysli właśnie czy jeszcze warto brać nowe e5, ale w cenie OJ.
To, że używane nie znaczy zawsze tańsze. W mojej rodzinie niektórzy mają "używane" drugie połowy i nie wychodzi ich to taniej:mrgreen::mrgreen:

Mirek54
23.01.13, 14:45
Żeby zostało więcej na szkła? :D :D :D

Szkla tez nowe, a co.:mrgreen:

Mam znajomego.Przez caly rok,za przeproszeniem szlem tylek wyciera i raz do roku na wycieczke jedzie za zaoszczedzone,i nie wazne,ze juz tam byl dwa razy,wazne bo tam nadal jest najtaniej.

Jaack
23.01.13, 15:48

No dokładnie tak. ;-)

Takie kupowanie ma sens w jednym przypadku. Kiedy nie jesteś pewien czy chcesz sprzęt zatrzymać na lata. Pierwszy aparat E-520 dual kit kupiłem nowy. Teoretycznie miał być na lata. Nie przewidziałem tego że fotografia mnie wciągnie i zachce się nowych lepszych sprzętów (popełniłem wtedy podstawowy błąd myśląc że lepszy aparat to lepsze zdjęcia, aczkolwiek lepszy aparat ułatwia robienie zdjęć w trudniejszych warunkach, więc błędne myślenie nie było do końca błędne). Po roku wpadł mi w oko E-3 i też dual kit 12-60 i 50-200. Swoje E-520 w dual kicie sprzedałem ze sporą stratą. Kupując E-3 brałem wszystko używane ale jeszcze z gwarancjami. Zaoszczędziłem niezłą sumę. Na koniec 2012 roku zmieniłem system. Sprzedałem moje E-3 i "dual kit" z bardzo małą stratą. Strata ta była by ogromna gdybym wtedy kupił nowe.

Obecne sprzęty są raczej docelowe i znowu Cię zaskoczę. Mam już kilka nowych obiektywów. Lampa też nowa (zakup w trakcie). Zresztą aparat pomimo iż z drugiej ręki nabyłem z przebiegiem 2700 zdjęć. Zerkałem na cenę jaką zapłacił pierwszy właściciel, pomyślałem ile ja zapłaciłem. Nawet nie ma co komentować. Na prawdę można podejść do tematu elastycznie. Mając większą świadomość zakupową, wiedząc że coś będzie na lata, faktycznie warto kupić nowe, lub używane ale od pierwszego właściciela i to takiego który robił zdjęcia od święta.

Kiedy ładnych kilka lat temu kupowałem samochód decyzja była przemyślana i zakup zaplanowany na lata. Dlatego poszedłem do salonu po nówkę. Jeszcze czekać kazali bo takiego na stanie nie mieli. W zeszłym roku go sprzedawałem, kupcy sami się znaleźli.

Za jakiś czas będę szukał nowego pojazdu (póki co nie ma takich potrzeb) i powiem uczciwie że mam mieszane uczucia. Czy kupić nowe na długie lata czy używany powiedzmy (3 do 5 lat) i zmieniać zabawkę częściej. Oczywiście można kupować nowy i zmieniać co dwa lata. Na pewno kupujący będą się cieszyć z tego powodu ;-)

PS.

To tyle z mojej strony w temacie używek bo taniej. Pozdrawiam i miłego dnia życzę. ;-)

nyny
23.01.13, 15:52
Na pewno sumiennie przejrzałeś serwis, ale czy przypadkiem dane nie są lekko nagięte?
Sprawdz sam.

Zakładając, że żadna aukcja nie zniknęła w międzyczasie, są 2 nowe E-5 i 2 używane E-3, z czego tylko w jednej z aukcji podany jest przebieg na owe 11000. Jedna wartość na dwa używane aparaty nie jest miarodajna. Poza tym argument z najniższym przebiegiem też jest taki sobie. Dla udowodnienia, że kolega RobertW3D się myli dużo lepszym i rozkładającym na łopatki jego argumentacje byłoby podanie mediany. Ale informacja z takiej próby (około 60 aukcji) mogłaby nie zmieścić się w teorii.
Jest miarodajna na tyle na ile to w tej chwili mozna wykazac przegladajac owy portal - nie moja wina, ze tak malo jest sprzetu olego.
Zestawilem to co widac na portalu.
Nie wnikam czy cos jest do udowodnienia czy nie, podane dane w aukcjach traktuje jako potencjalne realne przebiegi.

Załóżmy na chwilę, że jestem złośliwy . Wybrałem dwie aukcje z pierwszych jakie ukazały mi się na liście i były w nich podane przebiegi http://allegro.pl/nikon-d300-nikkor-18-105-vr-statyw-super-stan-i2958579194.html (deklarowany przebieg 90 tyś.) i druga aukcja http://allegro.pl/nikon-d300-stan-idealny-dobra-sztuka-i2946780163.html (przebieg 80-90 tyś.). Nie chce sprawdzać reszty, jeszcze mogłoby się okazać, że ten ze stanem 6 tyś. to rodzynek.
Wiesz majac do wyboru 62 sztuki w diametralnie roznych cenach, mozesz sobie wybrac mniej wystukany sprzet.
Dodam, iz nadal to nie jest wartosc powyzej 100kpln, ktora byla przytaczana przez kolege.
Mozesz nawet pokusic sie o zestawienie tych 62 puszek i przeliczenie sredniego przebiegu jednego egzemplarza, i smiem twierdzic ze nie beda to nawet okolice 70 tys., a gdzie tutaj mowa o ponad setce.
Mozesz smialo sprawdzac i niechciejstwo nie ma tutaj nic do rzeczy...

Taaa....
Odrobine zrozumienia powiadasz, ciekaw jestem dlaczego to tylko w jedna strone kierowane z reguly....
Rad bylbym by jednak najpierw rzeczowe argumenty przedstawiac, wtedy moze nie musialbym tyle razy prostowac i uczestniczyc w burzliwych dyskusjach.

pozdro

Rafał Czarny
23.01.13, 15:56
Obecne sprzęty są raczej docelowe...

Ja też tak myślałem kupując Nikona i szklarnię do niego. Mając mikrusy półtora roku zastanawiałem się czy pozbyć się lustrzankowych klamotów. Odkąd mam maluchy duży sprzęt leżał w szafie, bo nie chciało mi się go nosić. Jakoś nie wyobrażałem sobie, że można nie mieć lustrzanki.

W końcu stwierdziłem, że to bez sensu i pogoniłem w cholerę. Maluchami jestem zachwycony, najbardziej lubi je mój kręgosłup.

nyny
23.01.13, 15:57
Hades, a liczyłeś ile raz na zaczepki odpisywałem EOT? :) No proszę Cię, ileż można? Co pojawia się temat odnośnie sprzętu, to 99% osób stara się pytającemu odpowiedzieć pytającemu zgodnie ze swoją wiedzą i stanem rzeczywistem ... aż do momentu gdy wpada nyny i zaraz zaczyna się jatka ... przecież nikt z posiadających 4/3 na tym forum nie twierdzi, że jest to system największy i idealny. Dlatego pod wieloma względami porównywanie Olka do N czy C mija się z celem. A w przypadku nynego jest to co chwila wyciągane ... tylko po co .. dla ośmieszenia? Kaman ...
Podaj przyklad prosze...
Bo mi sie wydaje, ze polecam rozwazenie roznych opcji, miedzy innymi zmiany systemu i argumentow za tym.
Oczywiscie przez klakierow i talibow podejmowany jest temat konkurencji i wio, karuzela sie zaczyna....

pozdro

Rafał Czarny
23.01.13, 16:05
Bez Nynego byłoby nudno na forum, zatem "szanujcie Nynego, bo możecie mieć gorszego". ;)

dobas
23.01.13, 16:06
Ja też tak myślałem kupując Nikona i szklarnię do niego. Mając mikrusy półtora roku zastanawiałem się czy pozbyć się lustrzankowych klamotów. Odkąd mam maluchy duży sprzęt leżał w szafie, bo nie chciało mi się go nosić. Jakoś nie wyobrażałem sobie, że można nie mieć lustrzanki.

W końcu stwierdziłem, że to bez sensu i pogoniłem w cholerę. Maluchami jestem zachwycony, najbardziej lubi je mój kręgosłup.

mój duży system też przeleżał w szafie i też zacząłem się zastanawiać po co ma leżeć w szafie skoro i tak go nie używam tylko używam maluchów :)
więc tyż pogoniłem w cholerę

Rafał Czarny
23.01.13, 16:09
W najbliższym czasie planuję zakup EPL-5, który zmiażdży jakością zdjęć Nynowego Nikosia deczysta. ;)

Jaack
23.01.13, 16:09

Hmmm... póki co cyrografu z Nikonem nie podpisałem. Może kiedyś z nieznanego mi jeszcze powodu zmienię całość na coś z innej firmy. ;-)

W kwestii lustro vs. "maluchy bez lustra". Znam swoje potrzeby i u mnie będą istniały oba systemy. Każdy znajdzie inne zastosowanie. Bo każdy ma jakieś zalety.

Mirek54
23.01.13, 16:11
Bez Nynego byłoby nudno na forum, zatem "szanujcie Nynego, bo możecie mieć gorszego". ;)

Wydaje mnie sie,ze jak posty Nynego czytac bez alergicznego uprzedzenia to argumenty jego ciezko obalic.Moze dlatego ta alergia na argumenty jego.

Jaack
23.01.13, 16:17
W najbliższym czasie planuję zakup EPL-5, który zmiażdży jakością zdjęć Nynowego Nikosia deczysta. ;)

Czy już mam iść po chipsy... ??

PS.

Ciekawa dyskusja się szykuje. ;-)

Wydaje mnie sie,ze jak posty Nynego czytac bez alergicznego uprzedzenia to argumenty jego ciezko obalic.Moze dlatego ta alergia na argumenty jego.

I tutaj chętnie się z Tobą zgodzę.

Jednak po co tak mocno agitować za konkretną firmą. Każdy sprzęt będzie miał same zalety jeżeli wybierzemy go do pasującego zadania. Ten sam sprzęt może mieć prawie same wady jeżeli wybierzemy go do zupełnie odmiennego zadania. Zresztą zerknijcie proszę o stopki Janeczka, bardzo ładnie ujął temat. ;-)

Rafał Czarny
23.01.13, 16:18
W kwestii lustro vs. "maluchy bez lustra". Znam swoje potrzeby i u mnie będą istniały oba systemy. Każdy znajdzie inne zastosowanie. Bo każdy ma jakieś zalety.

Też tak myślałem, ale życie pokazało, że lutrzankowe klamoty leżały w szafie. Ale każdy ma inne potrzeby. Pewnie gdybym robił wesela i śluby pstrykałbym je lustrzanką.

Jaack
23.01.13, 16:27
Też tak myślałem, ale życie pokazało, że lutrzankowe klamoty leżały w szafie. Ale każdy ma inne potrzeby. Pewnie gdybym robił wesela i śluby pstrykałbym je lustrzanką.

Kiedy podjąłem decyzje o sprzedaży dużego 4/3 teoretycznie byłem już ukierunkowany na konkretny system i aparat (jest w tym pewna przypadkowość, okazja zakupu akurat tego a nie innego aparatu w dobrej cenie). Jednak pojawiały się też myśli aby być bardziej nowoczesnym i wybrać bezlusterkowca jako jedyny i podstawowy aparat. Myślałem poważnie o OM-D, zrobiłem listę tego co bym potrzebował (obiektywy), wypunktowałem sobie moje priorytety. Wyszło mi że za wcześnie w moim przypadku tak radykalną zmianę. Jednak jako drugi korpus taki mały i sprytny bezlusterkowiec to może być przysłowiowy strzał w dychę. Główną zaletę jaką w nim widzę to mały rozmiarem, duży możliwościami, smakowity w połączeniu z obiektywami stałoogniskowymi.

hades
23.01.13, 16:35
Taaa....
Odrobine zrozumienia powiadasz, ciekaw jestem dlaczego to tylko w jedna strone kierowane z reguly....
Rad bylbym by jednak najpierw rzeczowe argumenty przedstawiac, wtedy moze nie musialbym tyle razy prostowac i uczestniczyc w burzliwych dyskusjach.

pozdro

W jedną stronę? Zwracam się do Ciebie jak i Roberta. Wasza dyskusja zwyczajnie rozbiła się o błędne dane. RobertW3D opiera się na stereotypach, które często są tylko i wyłącznie powieleniem najczęściej pojawiających się opinii. Ty zaś opierasz się na zestawieniu niewspółmiernych próbek danych, w dodatku uwzględniając nowy, a nie tylko używany sprzęt. Obaj nie przedstawiliście wiarygodnych danych liczbowych. Może obaj zbadacie ten problem, na podstawie większego zbioru informacji zarówno po stronie Nikona jak i Olympusa.

diabolique
23.01.13, 16:45
Jest miarodajna na tyle na ile to w tej chwili mozna wykazac przegladajac owy portal - nie moja wina, ze tak malo jest sprzetu olego.

To są tak dobre aparaty, że nikt nie chce się ich pozbywać. A jeśli już musi, to kolejka chętnych jest tak duża, że przechodzi z rąk do rąk :)

RobertW3D
23.01.13, 16:52
Może obaj zbadacie ten problem, na podstawie większego zbioru informacji zarówno po stronie Nikona jak i Olympusa.

Hades, ja z tym nie mam problemu. Tylko wmawianie każdemu pytającemu, że duże 4/3 jest be powoduje, że skacze mi ciśnienie. Nie dla każdego matryca i waga są najważniejszymi argumentami. I nie rozumiem dlaczego nagle na forum nie szanuje się "mniejszości Olkowej" a toleruje się N-trolla? Dlaczego praktycznie każdy mój post z propozycjami jest kwitowany przez nynego - szczególnie, że nie jestem ślepo zapatrzony w Olka i też piszę o jego wadach.
Nie rozumiem tego (tym bardziej, że na zlocie była zupełnie inna atmosfera). Naprawdę.
Może dlatego że jeszcze pamiętam jak wyglądało to forum na początku ... EOT z mojej strony.

diabolique
23.01.13, 16:54
W sumie nie rozumiem czemu w wątku, w którym autor pyta o wybór aparatu marki Olympus (tytuł jest tu jednoznaczny) pojawiają się propozycje zakupu sprzętu innych firm...

cissic
23.01.13, 17:02
W sumie nie rozumiem czemu w wątku, w którym autor pyta o wybór aparatu marki Olympus (tytuł jest tu jednoznaczny) pojawiają się propozycje zakupu sprzętu innych firm...

Autor się pyta też o D300, może dlatego to całe zamieszanie :)

nyny
23.01.13, 17:30

Nie ma takiej opcji :p
Raz, ze mam deczystaes, a to jak wszyscy wiedza jest debesciak nad debesciaki... :p
Dwa, poszedlem dalej i mam tez d7k, a to kozak nad kozaki w obrazowaniu i zadna "popierdolka" olka mu na razie nie skoczy :p

Dawaj teraz argumentosa, jatka sie zaczyna;)

pozdro

Rafał Czarny
23.01.13, 17:33
A ja twierdzę, że te wszystkie D-ileśtam mogą wskoczyć na kant... wyświetlacza EPL-piątce. :) Nawet moim starym mikro-Panasom mogą... matrycę czyścić.

nyny
23.01.13, 17:40
Ty zaś opierasz się na zestawieniu niewspółmiernych próbek danych, w dodatku uwzględniając nowy, a nie tylko używany sprzęt. Obaj nie przedstawiliście wiarygodnych danych liczbowych. Może obaj zbadacie ten problem, na podstawie większego zbioru informacji zarówno po stronie Nikona jak i Olympusa.
Znajdz mi bardziej wiarygodne, zroznicowane dane niz portal aukcyjny z uzywanymi sprzetami, ktore wystawiaja ich wlasciciele, wiec dlaczego mam nie wierzyc w realnosc parametrow sprzedawanego sprzetu?
Idac po bulki tez ide do sklepu, a nie wisze w necie na forum danej piekarni.

pozdro

---------- Post dodany o 16:40 ---------- Poprzedni post był o 16:37 ----------

A ja twierdzę, że te wszystkie D-ileśtam mogą wskoczyć na kant... wyświetlacza EPL-piątce. :)
Se podlacze do deilestam bezprzewodowo ajpada i na retinie oczy ci bieleja taki wyswietlacz mam:p

Nawet moim starym mikro-Panasom mogą... matrycę czyścić.
Z tym bedzie problem, wszak nikona czyszczalka wszyscy wiedza, ze jest do niczego :p
Dawaj dalej :)

pozdro

ahutta
23.01.13, 17:51
Znajdz mi bardziej wiarygodne, zroznicowane dane niz portal aukcyjny z uzywanymi sprzetami, ktore wystawiaja ich wlasciciele, wiec dlaczego mam nie wierzyc w realnosc parametrow sprzedawanego sprzetu?
Idac po bulki tez ide do sklepu, a nie wisze w necie na forum danej piekarni.

Kupowałeś kiedyś używane auto? :D
Parametry podawane przez poprzedniego właściciela to czasem istna magia :D

diabolique
23.01.13, 17:52
ustawienia -> nowe subskrybowane tematy -> zrezygnuj z subskrypcji
(co niniejszym czynię i innym polecam) :grin:

nyny
23.01.13, 18:22
Kupowałeś kiedyś używane auto? :D
Parametry podawane przez poprzedniego właściciela to czasem istna magia :D

Jakis problem to w dzisiejszych czasach zweryfikowac? Poza tym to zupelnie inna dzialka wiec zostawmy ten temat.

@hades: pozwolilem sobie zanalizowac owy portal:

srednia ilosc zdjec z 47 wiadomych korpusow, w ktorych zostaly w aukcji zamieszczone informacje o przebiegu wyniosla 37750.

z czego:
10 korpusow z przebiegiem ponizej 10 tys
8 korpusow z przebiegiem 10-20 tys
6 korpusow z przebiegiem 20-30 tys
11 korpusow z przebiegiem 30-40 tys
3 korpusy z przebiegiem 40-50 tys
5 korpusow z przebiegiem 50-70 tys
2 korpusy z przebiegiem 80-100 tys
2 koprusy z przebiegiem ponad 100 tys

najmniejszy przebieg 1190

najwiekszy przebieg 288500

Pytam sie teraz @hadesie, stereorypy powiadasz tak?
Kazdy styrany, kazdy z przebiegiem ponad 100kpln, kazdy lata po weselach tak?

Dlaczego nie wkraczasz i uwagi nie zwracasz jak takie bzdrury ktos wypisuje tylko wtedy gdy zaczynam delikwenta prostowac?
Jakby wczesniej tego typu uwagi temperowac moze i dyskusje nie przybieralyby na soczystosci...

pozdro

RobertW3D
23.01.13, 21:04
nyny - czy teraz czujesz się lepiej ... niczym amerykański naukowiec? :)
I czego w ten sposób dowiodłeś? Że nadajesz się do prowadzenia statystyk dla Allegro? :P
Statystyka to taka ciekawa nauka, która niekoniecznie ma wiele wspólnego z prawdą - a żeby miała to musi mieć realne podstawy.
U Ciebie ich nie ma. Brakuje danych z 15 sztuk - a to ok 23-24% próbki. A żeby mieć pewność w pozostałych przypadkach, to musiałbyś sprawdzić po pierwsze czy sprzedający piszą prawdę odnośnie przebiegu czy nie, czy w wyniku działań serwisu (lub też we własnym zakresie) nie są czyszczone liczniki? Skoro w naszym pięknym kraju przekręcanie licznika w sprzedawanym aucie traktuje się niemal na równi z myciem samochodu przed sprzedażą tylko po to by zarobić parę złotych więcej, to myślisz, że nie robi się tego z aparatami?

Sorry ale ciągnięcie tego tematu dalej nie sensu. No chyba, że wpłynie na Twoje samopoczucie. Bo wkładu w rozwój forum to nie ma żadnego.
EOT

nyny
23.01.13, 21:19
I czego w ten sposób dowiodłeś?
Ze, piszesz bzdury i o to mi w gruncie rzeczy najbardziej chodzilo.
Wiedzy w tym tamacie nie masz zadnej, a wyrokujesz i wypowiadasz sie nader czesto, wiec sobie pozwolilem obnazyc rzeczywistosc....

pozdro

jagger
23.01.13, 22:52
mimo że E30 nie jest całkowicie uszczelniony to zapewniam że deszczu się nie boi... przejchałem na rowerze z podpiętym przy biodrze e30 + ZD 11-22, lało wielokrotnie i mgłą zawiewało od morza... nie bałem się focić, i nic mu się nie stało. Polecam tę puszkę, choć czasem z cieni ciężko coś wycisnąć bez szumów... pozdrawiam.

pawli2
24.01.13, 10:10
Hmm widzę iż przez to że rozważam również zmianę sys np. d300 to temat zwiał troszkę na bok. a tak serio to jednak 30 będzie dużo lepsza od e3 jeśli chodzi o jakość zdjęć. bo gdzieś na linku zamieszczonym przez któegoś z forumowiczów wyczytałem po testach że te 2 mpx to zbędnie dali i do e3 nijak sie to polepszyło ?

cissic
24.01.13, 10:44
Hmm widzę iż przez to że rozważam również zmianę sys np. d300 to temat zwiał troszkę na bok. a tak serio to jednak 30 będzie dużo lepsza od e3 jeśli chodzi o jakość zdjęć. bo gdzieś na linku zamieszczonym przez któegoś z forumowiczów wyczytałem po testach że te 2 mpx to zbędnie dali i do e3 nijak sie to polepszyło ?

W tamtej generacji aparatów problemem była sama matryca a nie ilość px

slaszysz
24.01.13, 19:42
No raczej nie będzie lepsza sądząc po tym teście:
http://www.optyczne.pl/94.7-Test_aparatu-Olympus_E-30_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW.html

Ja tam wyraźnie widzę mniejszą szczegółowość zdjęć i większe szumy.

piotrdwr
2.02.13, 22:17
E-3 można brać zamiast e-30 bez zastanowienia, bo to była flagowa lustrzanka i mniej pikseli też jej wychodzi na zdrowie, a można ją dostać na allegro za śmieszne pieniądze. Matryce Olka z tamtego okresu mają to do siebie że nie wybaczają swojemu użytkownikowi niepoprawnego naświetlenie zdjęcia (są po prostu dla ludzi myślących, a nie wyciągających na silę szczegóły z cienia). Dobre naświetlenie w tym przypadku i obserwacja histogramu to podstawa. Ja ostatnio zwróciłem uwagę na taki szczegół jak czas naświetlania BULB (niezbędne jak ktoś potrzebuje). E-3 tutaj wszystkie kładzie na łopatki bo ma aż 4 godz. w porównaniu E-30 i E-5 tylko skromne 30 min. Jak ktoś potrzebuje to jest to bezcenne, podobnie jak wstępne podnoszenie lustra, ale to również w E-510 było. Ogólnie Olki nawet z niższej półki mają dużo funkcji zarezerwowanych dla puszek PRO.

slaszysz
2.02.13, 22:53
Już widzę jak ktoś naświetla przez 4 godziny. :) Matryca się do czerwoności rozgrzeje...

ahutta
2.02.13, 22:59
Już widzę jak ktoś naświetla przez 4 godziny. :) Matryca się do czerwoności rozgrzeje...

Jak skończy to nie będzie pamiętał co focił :mrgreen:

piotrdwr
2.02.13, 23:22
generalnie racja z tym rozgrzewaniem, ale zawsze można jakieś dodatkowe chłodzenie /lodóweczka, wiatraczek i te sprawy/
http://astromarket.pl/astrofotografia-1/chlodziarka-do-aparatow-canon-eos-geoptik-30b330.html (sorki że na przykładzie C)
A tak na serio to skoro jest coś dostępne w aparacie to pewnie wypróbowali i musi działać;-)...Widziałem gdzieś na sieci fotografie robione na bardzo długim czasie, chyba 2 godziny, albo nawet dłużej - bajkowy efekt (jak znajdę to wrzucę linka), nie wspomnę o astro...

pawli2
6.03.13, 08:10
Witam.
Po długim namyśle , kilkukrotnym przeczytaniu tematu oraz Waszych komentarzy oraz śledzeniu rynku wtórnego wybór padł na E-30. Mam nadzieję że to dobry wybór. Po testach i krótkim użytkowaniu niezdecydowanym odpiszę jak się sprawuje.
Dzięki za wszystkie porady. pozdrawiam.

RobertW3D
6.03.13, 11:34
No to nic tylko pogratulować i życzyć udanych kadrów! :)

Ziootek1971
6.03.13, 12:04
Witam.
Po długim namyśle , kilkukrotnym przeczytaniu tematu oraz Waszych komentarzy oraz śledzeniu rynku wtórnego wybór padł na E-30. Mam nadzieję że to dobry wybór. Po testach i krótkim użytkowaniu niezdecydowanym odpiszę jak się sprawuje.
Dzięki za wszystkie porady. pozdrawiam.
Gratuluję decyzji! Życzę dobrego światła i udanych kadrów. Rozważ powiększenie swojej "szklarni" o ZD 9-18. Fajne szkło i dobrze uzupełnia się z ZD 14-54

brjs
30.04.13, 12:57
pawli2 : i jak wrażenia z nowym E-30 ?
Jestem ciekaw pomimo, że zaniechałem/przełożyłem ostatnio zakup :(

pawli2
7.09.13, 21:44
Sorki żę późno piszę. ale nie wchodziłem dawno na forum. e-30 udało mi się kupić w bdb stanie. z 14-54 jest co trzymać w dłoni :) ale to i dobrze. lepiej leży od 500. zdjęcia .... inaczej, lepiej, szybciej ostrzy w słabszych warunkach. choć czasem mam wrażenie że kolorystycznie to do e-500 brakuje jej troche. ale generalnie na PLUS. czy 3 byłaby lepsza nie wiem, z zakupu jestem bardzo zadowolony.
POZDRAWIAM I DZIEKI ZA WSZELKĄ POMOC.

Ziootek1971
9.09.13, 21:51
Nie pozostaje życzyć Ci niczego innego jak tylko udanych kadrów i dobrego światła.