PDA

Zobacz pełną wersję : e-450...i co dalej, prosze o porade!

bahtek83
20.01.13, 23:57
Witam, posiadam body e-450... Moze temat przewałkowany ale chciałbym zaczerpnąć opinii osób doświadczonych (posiadaczy innych Body)
Robienie zdjec to kolejne moje hobby ale musze szczerze przyznac ze z kazdym miesiacem coraz mocniej ten temat mnie wciaga i powoli wspina sie na podium.
Tematy zdjec, od portretówki po sport, ulica...itp Człowiek, musi pojawic sie człowiek:wink: kwiatki, liski, robaczki - no nie mam cierpliwosci:grin:
Aparat po gwarancji...a potrafi czasami strzelić focha głownie z lampa zewnetrzna czy gripem, nie wspomne o kilku obrażeniach które były wynikiem jazdy na nartach czy udziału w spływie kajakowym ...itp:twisted:.
Body zakupiłem z kitami...z czasem zamieniłem szklarnie o 180 stopni, obecnie 12-60, 50-200 i stałki 50, 35.
Szukam:
- pancerne body
- szybki AF
- duzy wizjer
- klikam duzo i na potege (migawka)
- namacalne przyciski (ergonomia)
- szumy, co tu duzo mowic przy Oly:oops:
- zostane przy lustrzance, lubie ten ciezar i dzwiek klapnięcia migawki wiec mikro mnie nie kreci
- aparat na lata, wiec mysle o zakupie nowego modelu...i jestem gotowy na koszta:cool:

Powiem w skrócie, ma to być czołg ale szybki i co najwazniejsze celny
Nie zamierzam zmieniac systemu ze wzgledu na szkła...!

Dzieki za wiedze i chęci, pozdrawiam

Weasly
21.01.13, 00:14
E-3/5.

osiem1984
21.01.13, 00:17
Ja mam E-30 i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem E-410, potem E-510 ale dopiero przy E-30 poczułem sie naprawdę zadowolony. W Olympus z ISO rewelacji nie masz i dość szybko spostrzeżesz że szumi ale masz świetny GO. Przerzuć się na puszkę E-30 lub E-3 i baw się dalej.

bahtek83
21.01.13, 00:39
E30 delikatniejszy niz E3, nawet chyba za delikatny

Koriolan
21.01.13, 00:44
Jedyną puszką dużego E ,którą kupisz w stanie fabrycznie n nowym, jest E5.
Pytanie, czy nawet z tymi szkłami jest warta kilku tysięcy pln.

cissic
21.01.13, 00:58
E-3 w dobrej cenie może sprawić wielką frajdę. Przed kupnem sprawdź tylko czy ekran się nie rozkleja i czy muszla oczna nie jest naderwana bo zaraz ja zgubisz. Jeśli chcesz coś równie pancernego to pozostaje Ci tylko E-5, który troszkę kosztuje. Wydatek może rekompensować nowsza i troszkę lepsza matryca. E-30 tez jest całkiem dobrym pomysłem, ale to już nie ten pancerz i wizjer jest troszkę mniejszy. Mój przeżył kajaki, zimowe łazikowanie po górach, ostre jeżdżenie na rowerze i ciągle pięknie klapie.

bahtek83
21.01.13, 00:59
taki własnie jest wybór w E-systemie... E3 lub E5 albo E-7hehehe. jak słusze E-7 to usmiech sie pojawia na ustach.
Wracajac myślałem o EM-5, no ale co na to moja szklarnia?:roll:

apz
21.01.13, 01:38
taki własnie jest wybór w E-systemie... E3 lub E5 albo E-7hehehe. jak słusze E-7 to usmiech sie pojawia na ustach.
Wracajac myślałem o EM-5, no ale co na to moja szklarnia?:roll:

Z 35 i 50 z E-M5 będzie współpraca manualna. E-5 lub poczekać do końca tego roku ma być E-7 na którą też czekam.

osiem1984
21.01.13, 03:42
Swojego czasu miałem też podobny problem. Zmiana zestawu - co wybrać, E-30 czy E-3. Przejrzałem sporo opinii i jednak wybór padł na E-30. Z tego co wiem E-3 jest bardziej pancerny, E-30 ma inne zalety. Jeśli nie nagli Cię czas i chcesz kupić coś naprawdę dobrego to pójdź za radą apz i poczekaj na E-7.

bahtek83
21.01.13, 11:18
Z 35 i 50 z E-M5 będzie współpraca manualna. E-5 lub poczekać do końca tego roku ma być E-7 na którą też czekam.

E-7 to szczyt moich potrzeb, ba marzeń:twisted: pytanie na ile realny do osiagniecia. Gupie sie juz w terminach premiery mitycznego body

RobertW3D
21.01.13, 12:58
Kupując nawet E-5 doznasz niezłego przeskoku - na pewno w kwestii AF i ergonomii. Do pracy z takimi szkłami jak 12-60 czy 50-200 to jest po prostu puszka idealna.
Jeżeli nie zależy Tobie na gwarancji, to poszukaj czegoś z drugiej ręki - rzadko ale się trafiają. Oszczędność spora, a zajechać to to będzie na pewno ciężko :)

nyny
21.01.13, 14:16
Jedynym ekonomicznym wyborem w tym systemie z cechami jakie porzadasz to jest E3.
Jesli warunek nowe to jest KONIECZNOSC, zostaje zmiatanie do innego producenta, badz bardzo nierozsadne utopienie kasy w E5 przy, ktorym zmiana systemu to pikus;)

pozdro

bahtek83
21.01.13, 15:56
Jedynym ekonomicznym wyborem w tym systemie z cechami jakie porzadasz to jest E3.
Jesli warunek nowe to jest KONIECZNOSC, zostaje zmiatanie do innego producenta, badz bardzo nierozsadne utopienie kasy w E5 przy, ktorym zmiana systemu to pikus;)

pozdro

mozliwe do wykonania... nowe E-3 po rozsadnej cenie?

Reedmooley
21.01.13, 16:17
Na nówkę to nie masz co liczyć bo nieprodukowany od ponad 2 lat ten korpus jest-chyba ze jakiś leżak magazynowy wynajdziesz typu drożyzna z allegro(zresztą to i tak sprzet odnowiony a nie nowy)Nie zajeżdżone E-3 wyrwiesz za niecałe 2tyś bez problemu, wystarczy trochę wyczekać aż się pojawi na serwisach aukcyjnych.

nyny
21.01.13, 16:21
mozliwe do wykonania... nowe E-3 po rozsadnej cenie?
Piszac E3 mialem na mysli uzywane w rozsadnej cenie z nieduzym przebiegiem.
Watek koniecznosci nowego ujalem w drugim zdaniu:)

pozdro

bahtek83
21.01.13, 16:45
Piszac E3 mialem na mysli uzywane w rozsadnej cenie z nieduzym przebiegiem.
Watek koniecznosci nowego ujalem w drugim zdaniu:)

pozdro

wiem ,wiem hehehe, głosno myślałem
raczej chce nowy aparat wiec chyba e-5. myśl ze bede miał uzywke ktora śmiga najpozniej od 2009r jakos mnie nie kreci
serwisy typu allegro odwiedzam codziennie ale nie mam zaufania do wiekszosci sprzedwaców...a E5 na giełdzie w Oly jakos nie moge złapac...!

RobertW3D
21.01.13, 17:41
wiem ,wiem hehehe, głosno myślałem
raczej chce nowy aparat wiec chyba e-5. myśl ze bede miał uzywke ktora śmiga najpozniej od 2009r jakos mnie nie kreci
serwisy typu allegro odwiedzam codziennie ale nie mam zaufania do wiekszosci sprzedwaców...a E5 na giełdzie w Oly jakos nie moge złapac...!

Bo szybko znikają :) Tym bardziej, że ich przebiegi to pikuś w porównaniu do N czy C, które są częściej wykorzystywane w reportażach :)
Jeżeli chcesz kupić E-5 taniej niż w sklepie i nie zależy Tobie na fakturze, to OJ - jest gdzieś w połowie pomiędzy nówką w sklepie a używką na allegro ;)

droplet
21.01.13, 18:04
Jeszcze dodam, że za E-5 przemawia brak bandingu i ewentualnych problemów z BF i FF, które niestety były bardzo częste i nieprzewidywalne.
Teraz serwis się wreszcie nauczył co należy zrobić z puszką ale koszt naprawy po gwarancji jest spory.

cissic
21.01.13, 18:26
Jeszcze dodam, że za E-5 przemawia brak bandingu i ewentualnych problemów z BF i FF, które niestety były bardzo częste i nieprzewidywalne. Teraz serwis się wreszcie nauczył co należy zrobić z puszką ale koszt naprawy po gwarancji jest spory.

owszem banding na E-5 tak nie wyłazi i to jest napewno duzy plus, ale problem BF i FF w E-3 występował głównie na nowszym sofcie z pierwszą wersją ZD14-54 - czy może się mylę? były jakieś problemy z ZD 12-60 lub ZD 50-200?

bahtek83
21.01.13, 22:28
no Panowie, fachowo opisany problem:esystem:, czyli E-5, postanowione z mojej strony. tylko powiem szczerze ze nie kojarzę do konca funkcjonowania i zasad OJ, bo na forum tak szczerze wczesniej nie przesiadywałem...ale z obietnicą poprawy...myślę ze to zmienie. tym bardziej iz przekonałem sie do wystawienia własnych zdjec, z czego teraz jestem zadowolony bo wiem ze tak zle nie wypadłem a wspólnymi silami postsaram sie podniosc własna poprzeczke, pozdr Panie i Panowie

slaszysz
21.01.13, 22:48
No cóż, wg mnie E-5 nie jest warte różnicy w cenie w porównaniu E-3 (oba używane), no ale może nie jestem obiektywny. ;)

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.2017vs1340
http://www.optyczne.pl/68.1-Test_aparatu-Olympus_E-3_Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/143.1-Test_aparatu-Olympus_E-5_Wst%C4%99p.html

bahtek83
21.01.13, 23:10
No cóż, wg mnie E-5 nie jest warte różnicy w cenie w porównaniu E-3 (oba używane), no ale może nie jestem obiektywny. ;)

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.2017vs1340
http://www.optyczne.pl/68.1-Test_aparatu-Olympus_E-3_Wstęp.html (http://www.optyczne.pl/68.1-Test_aparatu-Olympus_E-3_Wst%C4%99p.html)
http://www.optyczne.pl/143.1-Test_aparatu-Olympus_E-5_Wstęp.html (http://www.optyczne.pl/143.1-Test_aparatu-Olympus_E-5_Wst%C4%99p.html)

zgadzam sie w 100%, parametry jak i opinie użytkowników prześledziłem bardzo sumiennie. E5 minimalnie odbiega od E3.
jezeli mówimy o używce. śledząc allegro E-3 1700 i wzwyż, E-5 3000 i wzwyż, oczywiscie +, -.
kwestia tego typu iz bedzie to zakup na "lata", wiec za 3 lata będe biegać z 6 letnim body, przy dobrych wiatrach...mowa o E3

Jaack
21.01.13, 23:25
zgadzam sie w 100%, parametry jak i opinie użytkowników prześledziłem bardzo sumiennie. E5 minimalnie odbiega od E3.
jezeli mówimy o używce. śledząc allegro E-3 1700 i wzwyż, E-5 3000 i wzwyż, oczywiscie +, -.
kwestia tego typu iz bedzie to zakup na "lata", wiec za 3 lata będe biegać z 6 letnim body, przy dobrych wiatrach...

Jeżeli myślisz o nowym E-5 (w kontekście wydanej sumy) może warto zrobić rozpoznanie raz jeszcze. Może warto pomyśleć o mikro 4/3 (jakiś korpus z nową matrycą), lub jako krok bardziej radykalny... zerknąć co mają do zaoferowania inni producenci. Piszę to tylko dlatego że sam określiłeś to jako zakup na lata.

W kwestii E-3 vs. E-5. Miałem oba, E-3 własny około 2 lat, E-5 pożyczony kilka tygodni. Problemem jest relacja ceny do możliwości. Przy E-3 ta relacja jest ok, przy E-5 nie jest już tak dobrze. Mówiąc wprost: używanemu E-3 (za 1,8k pln) można wiele wybaczyć, nowe E-5 za swoją obecną cenę... będzie trudniej przymknąć oko na to i owo. Co nie znaczy że to zły aparat.

W kwestii patrzenia na ten dylemat od strony roczników modeli aparatów. Kiedy kupowałem E-3 to był to już stary model. Niedawno zmieniłem system i też używam "wiekowego" ale sprawdzonego i uznanego korpusu model na rok 2008 (nie jest to ideał ale zdjęcia da się nim robić). Takie myślenie ma pewną korzyść: cena czyni cuda. ;-)

Proszę nie traktuj tego powyżej jako rady. Może bardziej jako pretekst do spojrzenia na temat od innej strony.

PS.

Dobrą praktyką jest zmiana sprzętu w momencie kiedy możemy sobie uczciwie powiedzieć że posiadany sprzęt nas ogranicza. Dosyć prosto będziemy wtedy w stanie sami określić czego potrzebujemy i co zapewni nam możliwości zrobienia zdjęć takich jakich obecny sprzęt nie potrafi.

Przy okazji gratuluje zdjęć. Zerkałem do Twojego wątku i jest na czym "oko powiesić".

cissic
21.01.13, 23:47
Jeżeli myślisz o nowym E-5 (w kontekście wydanej sumy) może warto zrobić rozpoznanie raz jeszcze. Może warto pomyśleć o mikro 4/3 (jakiś korpus z nową matrycą), lub jako krok bardziej radykalny... zerknąć co mają do zaoferowania inni producenci. Piszę to tylko dlatego że sam określiłeś to jako zakup na lata.

W kwestii E-3 vs. E-5. Miałem oba, E-3 własny około 2 lat, E-5 pożyczony kilka tygodni. Problemem jest relacja ceny do możliwości. Przy E-3 ta relacja jest ok, przy E-5 nie jest już tak dobrze. Mówiąc wprost: używanemu E-3 (za 1,8k pln) można wiele wybaczyć, nowe E-5 za swoją obecną cenę... będzie trudniej przymknąć oko na to i owo. Co nie znaczy że to zły aparat.

W kwestii patrzenia na ten dylemat od strony roczników modeli aparatów. Kiedy kupowałem E-3 to był to już stary model. Niedawno zmieniłem system i też używam "wiekowego" ale sprawdzonego i uznanego korpusu model na rok 2008 (nie jest to ideał ale zdjęcia da się nim robić). Takie myślenie ma pewną korzyść: cena czyni cuda. :wink:

E-3/E-5 + ZD 12-60/ZD 14-54 to jednak solidna pancerna konstrukcja, praktycznie nie do zajechania czy zachlapania a to zalożenie było w pierwszym poście. Z m4/3 rożnie działają szkielka "dużego" systemu

droplet
22.01.13, 00:04
owszem banding na E-5 tak nie wyłazi i to jest napewno duzy plus, ale problem BF i FF w E-3 występował głównie na nowszym sofcie z pierwszą wersją ZD14-54 - czy może się mylę? były jakieś problemy z ZD 12-60 lub ZD 50-200?
u mnie głównie z ZD50. Najgorsze było to, że w testach z bateryjkami i Focuschart było OK ale ilość nietrafionych w terenie spora. Ostatnio przy okazji czyszczenia poprosiłem o sprawdzenie AF i po naprawie jest super. Drugi mój korpus miał wyraźniejszy FF i został wymieniony na nowy po długich walkach z serwisem.

RobertW3D
22.01.13, 01:10
kwestia tego typu iz bedzie to zakup na "lata", wiec za 3 lata będe biegać z 6 letnim body, przy dobrych wiatrach...

Ja kupiłem go z założeniem, że ma u mnie "dożywocie":)
Wbrew pozorom E-5 ma sporo zalet. Na co dzień na pewno przydaje się lepszy ekran LCD - znacznie łatwiej jest ocenić ostrość. Lepsze LV i nagrywanie filmów też jest niczego sobie (aczkolwiek dla mnie to tylko taki bonus do puszki). Zaletą jest też slot na SD zamiast XD - gdy nie mam pod ręką czytnika CF, to zapisuję na SD - mogę ją wsadzić do każdego laptopa. Matryca niby niewiele większa, ale osłabienie filtra AA robi swoje :)

Jaack
22.01.13, 02:39
Ja kupiłem go z założeniem, że ma u mnie "dożywocie":)

Też tak kiedyś myślałem o E-3... niestety z wiekiem człowiek... głupieje. ;-) Bajerów się zachciewa. Smaku czegoś nowego. ;-)

RobertW3D
22.01.13, 08:30
Też tak kiedyś myślałem o E-3... niestety z wiekiem człowiek... głupieje. ;-) Bajerów się zachciewa. Smaku czegoś nowego. ;-)

Mi przez 7 lat wystarczał E-500, ale strasznie marzyłem o dwóch kółkach nastawczych i dużym wizjerze, więc postanowiłem zmienić. Z bajerów to mam tylko IS'a włączonego - LV używałem może 2 razy :) A że przy okazji wymieniłem prawie całą szklarnię ... ;)

strOOs
22.01.13, 11:10
E3 są ostatnio w świetnych cenach na Allegro.

bahtek83
22.01.13, 11:52

W kwestii patrzenia na ten dylemat od strony roczników modeli aparatów. Kiedy kupowałem E-3 to był to już stary model. Niedawno zmieniłem system i też używam "wiekowego" ale sprawdzonego i uznanego korpusu model na rok 2008 (nie jest to ideał ale zdjęcia da się nim robić). Takie myślenie ma pewną korzyść: cena czyni cuda. ;-)

Proszę nie traktuj tego powyżej jako rady. Może bardziej jako pretekst do spojrzenia na temat od innej strony.

PS.

Dobrą praktyką jest zmiana sprzętu w momencie kiedy możemy sobie uczciwie powiedzieć że posiadany sprzęt nas ogranicza. Dosyć prosto będziemy wtedy w stanie sami określić czego potrzebujemy i co zapewni nam możliwości zrobienia zdjęć takich jakich obecny sprzęt nie potrafi.

Przy okazji gratuluje zdjęć. Zerkałem do Twojego wątku i jest na czym "oko powiesić".

Akurat czytałem twoje wpisy na forum odnośnie e-systemu, gratuluje odwagi (w tym że miejscu) jak i celności spostrzeżeń. Ale ja jestem chyba daleko z tyłu, wiec pewne minusy dla mnie sa zwyczajnie nie widoczne w codzienny foceniu:roll:
Co do zmiany systemu, nie bardzo.
prosty powód, tak szczerze nie śledzę poczynań czerwonego czy żółtego paska. pojęcia nie mam który obiektyw co potrafi, jakie body będzie idealnie pasować do moich rąk;)
Olympusa zasób sprzętu skromny, ale mi to nie przeszkadza... czytając, słuchając zebrałem szklarnie która mnie nie ograniczy. Kwestia Body, tutaj pojawiły sie schody.
Myślałem o mikro - E-M5, chyba obecnie najpraktyczniejsze body z Olympusa. tylko co dalej z moją szklarnia, adapter... Trochę stresu i pieniążków zainwestowałem w obiektywy które sa w idealnym stanie, znowu wszystko wyprzedawać?
Koszt nowego body E-5 - 7tys znowu powoduje silny skurcz w jelitach, zobaczymy. chyba ze trafi sie uzywka E-5 na forum, w co wątpię.

RobertW3D
22.01.13, 12:24
Koszt nowego body E-5 - 7tys znowu powoduje silny skurcz w jelitach, zobaczymy. chyba ze trafi sie uzywka E-5 na forum, w co wątpię.

7K ??? W cyfrowych jest za 6,2K a w fotonii 5,999. Jeżeli kupisz na fakturę, odliczysz VAT to sporo zostanie w kieszeni.
A jak nie możesz, to popracuj na dostęp do OJ - życie stanie się mniej kosztowne a przyjemność pozostanie :)

EDIT - ale przecież Ty już się chyba kwalifikujesz do OJ? :)

bahtek83
22.01.13, 12:43
7K ??? W cyfrowych jest za 6,2K a w fotonii 5,999. Jeżeli kupisz na fakturę, odliczysz VAT to sporo zostanie w kieszeni.
A jak nie możesz, to popracuj na dostęp do OJ - życie stanie się mniej kosztowne a przyjemność pozostanie :)

EDIT - ale przecież Ty już się chyba kwalifikujesz do OJ? :)

a wczoraj przegladałem cennik olympusa...chyba jestem zapatrzony w Oly...wierny jak pies:wink: a zapomniałem ze sa rozne drogi do celu hehhe.
akurat na fakture, temat juz nie aktualny.
Co do OJ, coś słyszałem, gdzieś czytałem, raczej forum traktuje jako sarbnice potrzebnej mi wiedzy... az tak mnie nie kreci kwestia kolejnych znaczków przy avatarze...ale chyba bładze;)
pozdr kolego;)

lucas_g
22.01.13, 12:46
az tak mnie nie kreci kwestia kolejnych znaczków przy avatarze...ale chyba bładze;)
pozdr kolego;)

Błądzisz. Członkowie OJ mają możliwość zakupu sprzętu Olka na preferencyjnych warunkach:

https://forum.olympusclub.pl/threads/85986-Cennik-OlyJedi-wa%C5%BCny-od-8.-stycznia-2013?highlight=cennik

Reedmooley
22.01.13, 13:07
Cennik Oly, jest dostepny tylko dla członków formacji Jedi.Wiec twoj link koledze bahtkowi sie nie otworzy.
A co do wstąpienia do zakonu-mysle ze juz mozesz sie o to ubiegać:)

RobertW3D
22.01.13, 13:15
Cennik Oly, jest dostepny tylko dla członków formacji Jedi.Wiec twoj link koledze bahtkowi sie nie otworzy.
A co do wstąpienia do zakonu-mysle ze juz mozesz sie o to ubiegać:)

Ale skoro kolega może wziąć na fakturę i wrzucić w koszty, to taniej wyjdzie zakup w sklepie :)

bahtek83
22.01.13, 14:24
Ale skoro kolega może wziąć na fakturę i wrzucić w koszty, to taniej wyjdzie zakup w sklepie :)

jak wspomniałem, dla mnie temat zakupu na fakture juz nieosiągalny. kogos mam meczyc o zakup wsród znajomych, ciężki temat...!
A gdzie mam kierować podanie z 3 zdjeciami o przyjecie do zakonu OlyJedi, w które drzwi zapukać...no i co tam mam mówić (czuje sie jak na 1 rozmowie o prace) heheh dobre,
pozdr Panie, Panowie

strOOs
22.01.13, 14:31
Temat pt. "Zgłoszenia do Oly Jedi".

bahtek83
22.01.13, 16:32
Temat pt. "Zgłoszenia do Oly Jedi".

i wszystko stało sie prostrze, dzieki