Zobacz pełną wersję : Nowe ploty o nowym korpusie
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
Dlaczego ten korpus imho będzie rządził?
....
Będzie albo i nie będzie...
Owszem, jak ktoś już z m4/3 czy 4/3 dobrymi szkłami jest związany to nie będzie miał wyboru, ale nowych użytkowników przyciągnąć będzie niełatwo... Konkurencja nie śpi, fazowy AF na matrycy mają już i Sony i Fuji... U Samsunga cisza, ale przecież NX20 ma już chyba ponad rok i ta firma też może lada dzień czymś zaskoczyć.
Sony zapowiada się z bezlusterkowcem FF. Cena zapowiada się porównywalnie do nowego E-M1... jeśli czegoś nie skopią, to może to być drugi oddech systemu NEX...
Fuji mocno z Olympusem konkuruje w klimatach Retro-Style... o X-E2 na razie jakoś cicho, ale kto wie? w zasadzie wszystkie klocki mają - matrycę z x100s wrzucić do X-E1 i przepis na nowy aparat gotowy... do tego fajna promocja jak to u Fuji bywało - jakiś obiektyw za pół ceny i Olympus będzie miał problem by z tym konkurentem walczyć...
---
Canon/Nikon/Pentax wydaje się że śpią ze swoimi anachronicznymi lustrzankami ale... Te aparaty też są godne uwagi... może nie tak trendy jak bezlusterkowce za NFC i WiFi na pokładzie ale wciąż robią dobre zdjęcia... do tego dochodzi wsparcie Sigmy - bardzo przyzwoity 17-50/2,8 można kupić za ca 1,5 kPLN... no pokażcie mi taką ofertę dla bezluterkowców... gdy o zakupie decyduje budżet, klasyczne lustrzanki są wciąż na topie.
----
Tak sobie myślę, że nowe OMD nie będzie miało łatwo, a autofocus, choćby najszybszy i najbardziej precyzyjny wśród dostępnych na rynku , bez sensownej strategii marketingowej sprzedaży nowego aparatu nie pociągnie
Owszem, jak ktoś już z m4/3 czy 4/3 dobrymi szkłami jest związany to nie będzie miał wyboru, ale nowych użytkowników przyciągnąć będzie niełatwo... Konkurencja nie śpi, fazowy AF na matrycy mają już i Sony i Fuji... U Samsunga cisza, ale przecież NX20 ma już chyba ponad rok i ta firma też może lada dzień czymś zaskoczyć.
...
Tak sobie myślę, że nowe OMD nie będzie miało łatwo, a autofocus, choćby najszybszy i najbardziej precyzyjny wśród dostępnych na rynku , bez sensownej strategii marketingowej sprzedaży nowego aparatu nie pociągnie
Tak sobie myślę , nie zamartwiaj się tak bardzo o sprzedaż bezlusterkowców, nie ma o co sukces handlowy E-M5 mimo ciągłego narzekania na cenę na tym forum powinien malkontentów już czegoś nauczyć. Głównie tego, że nasze wyobrażenia nie decyduję o sukcesie aparatu i jego producenta.
A co do Fuji, napiszę tylko tyle, kiedyś funkcjonowanie AF z E-PL1 też mi specjalnie nie przeszkadzało, dziś już mnie razi...
Nie zamartwiam się :) ot, otwarty wątek, trochę gdybań, trochę faktów więc wypowiedziałem swoje zdanie... a Olympusowi życzę jak najlepiej :)
Spokojnie, dopiero zaczynają z serią PRO więc jest duża szansa na upragnione 1.4...
Owszem, jak ktoś już z m4/3 czy 4/3 dobrymi szkłami jest związany to nie będzie miał wyboru, ale nowych użytkowników przyciągnąć będzie niełatwo... Konkurencja nie śpi, fazowy AF na matrycy mają już i Sony i Fuji...
... i Canon :mrgreen: Dokładnie ja o nich.
Sony zapowiada się z bezlusterkowcem FF. Cena zapowiada się porównywalnie do nowego E-M1... jeśli czegoś nie skopią, to może to być drugi oddech systemu NEX...
Nikt, kto chce mieć więcej ostrego na zdjęciach nie bierze tego pod uwagę a weselni nie tylko w Polsce są uwiązani szklaną walizą.
No to jutro sadny dzien.
I niech to bedzie mila niespodzianka, gdyz chcialbym juz podjac odpowiednie kroki, bo wiszenie w niepewnosci zle na moje skolatane nerwy wplywa ;)
pozdro
A ja jutro cały dzień w pracy na zebraniu siedzę i nie będzie jak do netu zajrzeć :grin:
A ja jutro cały dzień w pracy na zebraniu siedzę i nie będzie jak do netu zajrzeć :grin:
Rozumiem Twój ból :)
Sporo faktów już wiadomo. Ciekawią mnie ceny w naszym kraju.
Jeśli obiektyw będzie tańszy od Panasonica 12-35 to go kupię :)
Rozumiem Twój ból :)
Sporo faktów już wiadomo. Ciekawią mnie ceny w naszym kraju.
Jeśli obiektyw będzie tańszy od Panasonica 12-35 to go kupię :)
Ja odnosze wrazenie, ze tak naprawde to nic nie wiadomo, bo czymze jest zdjecie, prognozowane ceny, czy ploty na jakis blogach czy innych wizjonerskich rumorsach.
Jak nie dostane od zrodla jasnej i klarownej specyfikacji to nie zamierzam sobie lba zaprzatac.
Jednak po cichu licze, ze procz M1 wyjdzie cos jeszcze :)
pozdro
Jednak po cichu licze, ze procz M1 wyjdzie cos jeszcze :)
Jeśli myślisz o nowym body, to ja bym na to nie liczył.
Żeby nie przyćmić teoretycznego E-M6 jego premierę przełożą na listopad/grudzień.
Szkoda, że ten 12-40 raczej będzie wyciągał ryjek.
Jeśli myślisz o nowym body, to ja bym na to nie liczył.
No wlasnie licze na takowe, cos gabarytowo pokroju epl'ow.
Żeby nie przyćmić teoretycznego E-M6 jego premierę przełożą na listopad/grudzień.
Moze wlanie teraz bedzie wejscie smoka, i zakasuja konkurencje pokazujac cos wiecej niz M1 z kitem 12-40 :)
Oj licze na to licze...
W przeciwnym razie, nawet hipermega ficzery z M1 nie sklonia mnie do jego zakupu (gabaryt nie ten), i pozostanie kupic EPL5 lub EP5.
Szkoda, że ten 12-40 raczej będzie wyciągał ryjek.
To akurat srednio mnie interesuje, ale rozumiem ze dla wielu to wyczekiwane szklo.
pozdro
tak sobie myślę (a sceptyk ze mnie okropny) że gdyby Olympus miał zaprezentować coś jeszcze to byłoby o tym plotkowane...
jutrzejsza premiera nic nie wyjaśni... wyjaśnią dopiero testy... macanki pierwszych straceńców którzy zaryzykują i kupią... no i liczę na Fotograficzny Program Bez Nazwy, lubię ich prezentacje, mam nadzieję że w najbliższych programach Radek coś pokaże... pozdrawiam :-)
jutrzejsza premiera nic nie wyjaśni... wyjaśnią dopiero testy... macanki pierwszych straceńców którzy zaryzykują i kupią... no i liczę na Fotograficzny Program Bez Nazwy, lubię ich prezentacje, mam nadzieję że w najbliższych programach Radek coś pokaże... pozdrawiam :-)
No dla mnie bardzo wiele wyjasni, po sprzedazy epl3 nie mam na razie zadnego kastrata :(
Kasa na koncie jest odlozona i zalezy teraz po prostu na co ja wydam, czy na epl5/ep5 plus ZD60, czy na to nowe cos co ma wyjsc.
Jak taki wariant wybiore to jeszcze na D7100 zostanie ;)
Bilans i tak na koncie musi wyjsc na zero :)
Chyba, ze mi z jutrzejszych rzeczy nic nie podpasuje to sie mocno zastanowie nad D800.
pozdro
Macanty juz foca wampiry i inne przebierane potwory we Frankfurcie.
Moze i nasz Helmut ich podglada,kto to wie, kto wie.
no ja jakiś tam budżet mam przeznaczony... choć E5 w zupełności mi wystarcza a i E30 w szafie się kurzy... jednak chciałbym mieć pewność że linia jest kontynuowana gdyż wszystko kiedyś się sypie... nawet olympusy... jeżeli to coś okaże się zbyt małe i zbyt lekkie to zmiana systemu nieunikniona... jest gdzie uciekać...
no ja jakiś tam budżet mam przeznaczony... choć E5 w zupełności mi wystarcza a i E30 w szafie się kurzy... jednak chciałbym mieć pewność że linia jest kontynuowana gdyż wszystko kiedyś się sypie... nawet olympusy... jeżeli to coś okaże się zbyt małe i zbyt lekkie to zmiana systemu nieunikniona... jest gdzie uciekać...
No wlasnie mi zalezy aby to bylo male i lekkie (cos jak epele), bo jak cos wiecej to w moim przypadku niestety sensu nie ma, gdyz kloce to ja mam :)
pozdro
jeszcze ze 4 dni alibo 3 bo pytanie czy liczymy dzisiejszy i będzie wiadomo. ;)
Mnie zastanawia nieustająco jedno :)
Jak będzie śmigać z ZD 50-200 ZD 150 o ZD 300 nie wspominając :)
bedzie jak zawsze -rozczarowanie :(
z punktu widzenia marketingu nie opłaca sie robić pełnego wsparcia dla "dużych" szkieł, trzeba sprzedawać nowe
więc jak znam życie coś nie do końca bedzie banglało, takie życie i juz
z punktu widzenia marketingu - nie opłaca się trzymać obiektywów w ofercie, których nie ma do czego podpiąć a które kosztują po kilkadziesiąt koła :)
A nowych - czyli odpowiedników profesjonalnych jasnych długich szkieł w systemie u4/3 nie ma póki co ani u Panasa ani u Olka
Więc są dwa wyjścia - jedno - takie jak piszesz - nie będzie pełnej współpracy - ale pojawią się odpowiedniki tych obiektywów
Drugie - bedzie współpraca, żeby sprzedać dobre szkła z 4/3 które zalegają w magazynach. Nawet 50-200 czy ZD 150 nei koniecznie straassznie drogie obiektywy...
Drugi wariant chyba jest sensowniejszy ekonomicznie - bo jest bodziec żeby kupić nowy aparat a sprzedać stary. Więc sprzedaż aparatu ma szanse być wyższa przy takim rozwiązaniu i nie trzeba pracować nad dziesiątkami dobrych konstrukcji. Puszczasz nowy korpus i masz do niego z marszu w ofercie cała masą dobrych obiektywów - które w cenniku cały czas są...
Do tego jak się popatrzy że cośtam sobie w tej materii ludzie patentowali to daje to szansę na śmiganie z dużymi szkłami... Jak bedzie - wyjdzie w praniu za jakiś miesiąc jak się doczekamy opinii i relacji z pola walki...
takie tam a nie mówiłem :)
http://www.youtube.com/watch?v=y2k8flFM9xE&feature=player_embedded
F (http://www.youtube.com/watch?v=y2k8flFM9xE&feature=player_embedded)ajnie !!
Admin 43R pozdrawia wszystkich czekających na następcę EM5:
kolejne wcielenie zaplanowano przedstawić światu pod... koniec 2014 roku. Jeśli to prawda to pewnie szykują zajebiaszczy sensor. Było parę słonych patentów RGBW, etc...
CP+ w Japonii, przyszły rok. Wtedy Oly zaprezentuje OMD entry level. Czy tańsze zobaczymy ;)
Specyfikacja bliżej nieznana, bo nie chce mi się wierzyć w bajki typu sensor i wizjer z M1.
easy_rider
18.11.13, 14:39
Tak się zastanawiam... dziś są już dwa OMD w systemie - czy określenie "entry level" dotyczy nowej wersji leciwego już modelu EM5,
czy też miałaby być stworzona (podobnie jak w PEN'ach) trzecia linia rodziny OMD :roll:
E-M5 to raczej taki średniak. Myślę, że ten z niższej półki będzie mial bebechy z E-M5, nie będzie miał uszczelnień a obudowa będzie z tworzyw sztucznych.
Tak się zastanawiam... dziś są już dwa OMD w systemie - czy określenie "entry level" dotyczy nowej wersji leciwego już modelu EM5,
czy też miałaby być stworzona (podobnie jak w PEN'ach) trzecia linia rodziny OMD :roll:
Trzecia linia, przynajmniej cenowo.
top model - $1399
prosumer model - $999
entry model - moim zdaniem $699
Natomiast jakiej klasy elektronika będzie w poszczególnych puszkach póki co nie wiadomo... nam :)
Pomimo zapowiedzi admina 43R spodziewam się przełożenia wprost elektroniki z modelu EM5 do "tekturowej" obudowy plus kastracja stabilizatora. Wszystko inne będzie dla mnie niespodzianką im plus*.
* - za wyjątkiem ceny :mrgreen:
Widzi mi się, że to będzie zubożona wersja klasycznego OMD EM5 - tylko gdzie sens i logika pchać bebechy z E-PL5 do obudowy OMD :roll: i to pewnie za niemałe pieniądze.
Ciekawe byłoby odświeżenie E-M5 mk II np. z nowym wizjerem ale starą matrycą (coby E-M1 nie podgryzać) a stary stary wizjer i to co teraz ma E-M5 włożyć w tańszą nieuszczelnioną plastikową obudowę ;-)
Widzi mi się, że to będzie zubożona wersja klasycznego OMD EM5 - tylko gdzie sens i logika pchać bebechy z E-PL5 do obudowy OMD :roll: i to pewnie za niemałe pieniądze.
Wizjer, wizjer będzie wbudowany.
A ja Wam mówię, że to będzie lustro E-7 z wnętrznościami D610 (oprócz mechanizmu migawki rzecz jasna) :)
Zobaczycie.
Pozdrawiam.
A mi się coś zdaje, że będzie jak z E-600 i E-620: będzie zwykły E-M5, z którego wyrzucą jakąś pierdółkę wartą 1$, a cenę obniżą o 100$.
CP+ w Japonii, przyszły rok. Wtedy Oly zaprezentuje OMD entry level. Czy tańsze zobaczymy ;)
Specyfikacja bliżej nieznana, bo nie chce mi się wierzyć w bajki typu sensor i wizjer z M1.
Dla mnie om-d e-m5 to uszczelniony entry level. Co niby inego stawiało by go półkę wyżej?
Jest szybkostrzelny i ma szybki AF, ale to nie powód by go stawiać obok dslr k-5, bo amatorskie k-30 i k-50 też mają uszczelki.
ISO od 200, migawka zwykłe 1/4000, z filmami szału nie ma. Zabiorą uszczelki, dodadzą iso 51200 i 2 nowe filtry autystyczne i tyle pewnie.
Właściwie biorąc pod uwagę możliwości numeracyjnej to mogą zrobić e-m3 z matryca i wizjerem z e- m1 w obudowie e- m5, oraz e- m7 czyli e- m5 w plastikowej nieuszczelnionej obudowie ;-)
A jednak... budżetowe OMD ma mieć matrycę M1. Fajnie, na wysokich czułościach zauważalnie lepiej od M5 i troszeczkę lepiej od GX7/GM1. Ciekawe z jakim stabilizatorem. Anons podobno już w styczniu.
Zaktualizowali - że ten sam procesor co w E-M1 a matryca z E-M5
---------- Post dodany o 16:16 ---------- Poprzedni post był o 15:53 ----------
Pozostaje pytanie co wytną, jeśli ma być to coś niżej niż E-M5 - najprawdopodobniej obudowa (plastik bez uszczelnień ?) Bo parametry już lepsze (ta sama matryca ale lepszy procesor) Wizjer też muszą zostawić bo za duża konkurencja dla E-M5. Raczej pytanie co jeszcze wytną (gorsza stabilizacja a wi-fi dla otarcia łez ?)
Jest to w sumie logiczne. Sensor z E-M1 pozostanie unikalny - tylko ten model będzie miał szybką współpracę z obiektywami dużego 4/3.
A sensor z E-M5 + nowy procesor zapewni zapewne m.in. usuwanie AC i ew. większą rozdzielczość.
Czyli w sumie fajnie.
Być może dodadzą wbudowaną lampę (wzorem kiedyś penów, gdzie niższe modele od pewnego momentu miały lampę, a wyższe nie, potem to się odwróciło).
pozdrawiam
tyle że fazowy AF powoli robi się standardem w bezlusterkowcach i taki krok w tył może być strzałem w kolano.
Inna rzecz, że "nie czuję" strategii programowej Olympusa. Nie ma w niej tej przejżystości co np. u Canona czy Nikona że od razu "po cyferce" wiadomo z której półki jest dany aparat. Po co trzy linie OMD? nie wystarczyłyby dwie? jedna topowa vide E-M1 a druga budżetowa vide E-M5? przecież wystarczyłoby tylko ceny tego ostatniego trochę obniżyć i chętnych na ten aparat nie zabraknie. A troszkę gorszy wizjer, migawka czy ergonomia będą tym co go będzie odróżniało od topowego modelu. W zakresie aparatów budżetowych Olympus ma dwie linie PENów przecież.
W tej chwili to już w sumie 5 a będzie 6. Trochę przesada.
PM - dla "lajkoników"
PL - dla amatorów
P - wypas bez wizjera ale stylowo, chciało by być "pro"
M(5) - wypas z wizjerem i stylowo
M(1) - "pro"
Dojdzie M(?) - z wizjerem dla amatorów. Być może linie OM-D trochę się od następców upodobnią do PENów i będą 3 linie PEN (bez wizjera) i OM-D (z wizjerem) entry-amator-pro. W sumie logiczne, na razie "burdel", ale jeżeli zaczną wychodzić grupowo jak dotąd PENy to się wyklaruje. Chyba.
W tej chwili to już w sumie 5 a będzie 6. Trochę przesada.
PM - dla "lajkoników"
PL - dla amatorów
P - wypas bez wizjera ale stylowo, chciało by być "pro"
M(5) - wypas z wizjerem i stylowo
M(1) - "pro"
Dojdzie M(?) - z wizjerem dla amatorów. Być może linie OM-D trochę się od następców upodobnią do PENów i będą 3 linie PEN (bez wizjera) i OM-D (z wizjerem) entry-amator-pro. W sumie logiczne, na razie "burdel", ale jeżeli zaczną wychodzić grupowo jak dotąd PENy to się wyklaruje. Chyba.
Się wyklaruje:
1,5
2,5
3,5
4,5
5,5
tysiąca zł :P
dodaj tysiaka do każdej kategorii bo jak na razie trochę nierealne to zestawienie :/
dodaj tysiaka do każdej kategorii bo jak na razie trochę nierealne to zestawienie :/
Jak nie realne jak realne?
Cena za samo body mniej więcej taka jak kolega podał.
Ale brak fazowego AF w kolejnym korpusie? Nieładnie Panie Takayama, oj nieładnie.
Ale brak fazowego AF w kolejnym korpusie? Nieładnie Panie Takayama, oj nieładnie.
Fazowy miał być na razie tylko dla E-M1. No może jeszcze dla faktycznego następcy E-M5.
...
jest jakiś aparat Olympusa, nowy oczywiście czyli z obecnie produkowanych linii który kosztuje ca. 1,5 kzł? bo ja najtańszego E-PM2 widzę za 1800 zł (rok po premierze) z kolei E-M1 to koszt 6,5 tysiaka więc stąd moja uwaga że skalę trzeba o tysiaka przesunąć by lepiej do rzeczywistości pasowała.
Ale oczywiście, będę bardzo zadowolony jeśli prognozy grizz (https://forum.olympusclub.pl/members/2143-grizz)'a się sprawdzą
Fazowy miał być na razie tylko dla E-M1. No może jeszcze dla faktycznego następcy E-M5.
Aż chce się śpiewać z tego powodu.
"To ostatnia niedziela
dzisiaj się rozstaniemy,
dzisiaj się rozejdziemy
na wieczny czas.
.
.
.
To ostatnia niedziela,
moje sny wymarzone,
szczęście tak upragnione
skończyło się."
:cool:
No i skorygowali na 43rumors . Nie będzie nowej linii, tylko następca E-M5.
A dotychczasowy model EM5 pomimo premiery swojego następcy nadal będzie w sprzedaży. I chyba o to chodziło Jack'owi.
EM5 zostanie zdegradowany do klasy podstawowej w hierarchi OMD a EM5 II już będzie miał honory zaawansowanego modelu OMD.
Tak czy siak Oly powinien wyjść do przodu na obniżce ceny klasyka.
Ja bym się spodziewał tego, że następca E-M5 będzie nieco okrojony, ale kosztować będzie podobnie. E-M5 jest zbyt blisko E-M1, jeśli chodzi o specyfikację i wielu ludzi może wybierać go zamiast "jedynki". Trzeba go z czegoś wykastrować, żeby klienci chętniej sięgali po flagowca. Taka jest polityka wielu firm, praktycznie wszystkich, jeśli chodzi o pozycjonowanie (Canon jest tu na czele).
No to chociaż może pozostanie możliwość używania gripa z E-M5. Skoro zmienia się tylko procesor i jakieś ficzery programowe a kształt body pozostanie podobny.
epicure, ale na szczęście Canon nie zawsze kastruje niższe body z tego co jest ważne dla użytkownika. Vide eos 100D, który został okrojony ze wszystkiego łącznie z układem af w stosunku do 700D ale najważniejsze czyli filmowanie jest na bardzo wysokim poziomie i na dodatek w bardzo udanym ergonomicznie body.
Dla mnie 100D to ergonomiczna porażka.
Dla mnie 100D to ergonomiczna porażka.
Bawiłem się chwilę tym aparatem z sigmą 18-35, mimo posiadania sporych rąk (rozmiar 9,5 rękawiczki :wink: ) bardzo pozytywnie odebrałem taki zestaw. Podoba mi się odległość przycisku migawki od boku aparatu, body "wchodzi" w całości do ręki i nie muszę tak zginać palca jak w 5D
Może to wynika z różnych przyzwyczajeń w sposobie trzymania sprzętu. 5D na przykład jest dla mnie bardzo niewygodny a stary E-1 za to jest idealny.
Myślę, że nie ma jednej uniwersalnej metody na zaprojektowanie przedmiotu tak aby wszystkim pasował.
To by miało jakiś sens, gdyby niższa linia to by były E-MXX, a wyższa E-MX.
To by miało jakiś sens, gdyby niższa linia to by były E-MXX, a wyższa E-MX.
...będą produkować "marki": E-M1 mk I, II, III etc...
...będą produkować "marki": E-M1 mk I, II, III etc...
Do tej pory Olympus nie stosował takiego nazewnictwa. Czemu miałby teraz zacząć?
...będą produkować "marki": E-M1 mk I, II, III etc...Nie sądzę, nie maja takiej tradycji...
Nie sądzę, nie maja takiej tradycji...
Ale z nazwami, a szczególnie z E-M1 zapędzili się z deka w kozi róg :/
No bo jak teraz nazwą nowszy i/lub wyższy model? :)
"E" zostanie.. a w sumie dalej mają cały alfabet, ale to się zrobi trochę misz-masz. Zresztą... ich problem.
T.
Ale z nazwami, a szczególnie z E-M1 zapędzili się z deka w kozi róg :/
No bo jak teraz nazwą nowszy i/lub wyższy model? :)
"E" zostanie.. a w sumie dalej mają cały alfabet, ale to się zrobi trochę misz-masz. Zresztą... ich problem.
T.Nigdy nie mieli sensownych nazw, albo te sensowne skończyly sie na E-5.
E-M5 to byl model na przetrwanie dla takich jak ja, E-M1 to własciwy model najwyższy. W miejsce E-M5 wejdzie jak sądze coś innego i niekoniecznie tak dobrze wyposażonego.
Nazwę jakąś znajdą, nie bójcie się. Alfabetu nie zabraknie.
Mają jeszcze swój alfabet, takie pismo patyczkowe, czyli do wyboru do koloru. :grin:
Nazwę jakąś znajdą, nie bójcie się. Alfabetu nie zabraknie.
Dział kreatywny dostanie premię, a wiceprezes, któremu ten dział podlega baaardzo dużą premię :wink:
A jego imię to E-M10.
no no no... przecieki przecieki :)
---------- Post dodany o 02:11 ---------- Poprzedni post był o 02:06 ----------
Ja bym się spodziewał tego, że następca E-M5 będzie nieco okrojony, ale kosztować będzie podobnie. E-M5 jest zbyt blisko E-M1, jeśli chodzi o specyfikację i wielu ludzi może wybierać go zamiast "jedynki". Trzeba go z czegoś wykastrować, żeby klienci chętniej sięgali po flagowca. Taka jest polityka wielu firm, praktycznie wszystkich, jeśli chodzi o pozycjonowanie (Canon jest tu na czele).
Raz że chętniej sięgać po flagowca, dwa żeby zapewne zejść z ceny i sięgnąć bo tych co chca mniej wydać na puszkę. Kierunek dobry i jak z ceną się wstrzelą może być nieźle. Pytanie na ile okrojony i na ile będzie to akceptowalne.
Co więcej z jednej strony okroją ale z drugiej strony kilka nowych rzeczy, które poszło do przodu i sprawdziło się w EM-1 też pewnie będzie. Ja obstawiam że to bardzo trafiony ruch.
easy_rider
28.12.13, 11:26
...Pytanie na ile okrojony i na ile będzie to akceptowalne.Moim zdaniem nic nie okroją - wizjer, procesor, IBIS, wifi i inne drobne wynalazki... to wszystko może zostać przeniesione z EM1 do nowego modelu.
Wystarczy że będzie "stara" matryca - a tym samym brak szybkiego AF z obiektywami 4/3 - a klientów na flagowca EM1 nie zabraknie :mrgreen:
Żeby tylko forma EM5 została - tzn. mały korpus z podwójnym gripem... :-P
Lubisz tego podwójnego gripa?
Bo ja w sumie to mógłbym żyć z pojedynczym gripem :mrgreen:
easy_rider
28.12.13, 13:35
Lubisz tego podwójnego gripa?Owszem - używam wszystkich trzech konfiguracji :mrgreen:
Co więcej z jednej strony okroją ale z drugiej strony kilka nowych rzeczy, które poszło do przodu i sprawdziło się w EM-1 też pewnie będzie. Ja obstawiam że to bardzo trafiony ruch.
Ja mam nadzieję, że będzie jak z E-30 po E-30 - gdzie jedyna praktyczna różnica na minus z okrojenia to brak uszczelnień
Poza tym e-30 był po prostu lepszy - matryca i poprawiony ruchomy ekran. Oby podobną strategię przybrał Olympus i tym razem.
Skoro ma to być E-M10 a nie e-m50, to mam nadzieję, że dobrodziejstwa jak lepszy af-c, 1/8000 czy współpraca z ZD zostaną...
Od czasu premiery 12-40 nie potrzebuję korpusu pod 14-54mm, chociaż następcy 50-200 nie ujrzymy za prędko, bo wychodzi 40-150 2,8.
Moim zdaniem nic nie okroją - wizjer, procesor, IBIS, wifi i inne drobne wynalazki... to wszystko może zostać przeniesione z EM1 do nowego modelu.
Wystarczy że będzie "stara" matryca - a tym samym brak szybkiego AF z obiektywami 4/3 - a klientów na flagowca EM1 nie zabraknie :mrgreen:
Moze ale wowczas nie bedzie ani tanszy ani okrojony :-) znaczy bedzie przez matrycę ale tak się chyba nie dzialo w historii. Raczej model niższy właśnie nie ma tych różności i wynalazków różniąc się tym samym od konstrukcji flagowca
Owszem - używam wszystkich trzech konfiguracji :mrgreen:
Ja używam tylko dwóch kombinacji czyli bez gripa i z pierwszą częścią:) Trzecia kombinacja daje tylko komfort przy pionowym kadrowaniu , jak dla mnie. Przy normalnym trzymaniu aparatu coć mi zawadza zwłaszcza przy małym palcu.
Ja ciekaw jestem w ile jeszcze aparatów wsadzi Olympus tą matryce z 16mpx :D ? Już mamy: epm2,epl5,epl6,em5,ep5,em1 i pewnie em10. Tą z 12mpx trochę pokatowali też: ep1,ep2,ep3,epl1,epl2,epl3,epm1. Nie żebym narzekał, sam nie cierpię wyścigów na megapixele ale jednak wolałbym aby te modele różniły się także jakością zdjęć a nie jakimiś bajerami(które wpływają na to ,że w sumie epm2 by mnie zadowolił ale kończy się na chęci posiadania em5 z gripem) ;)
Chociaż Canon jest chyba rekordzistą pod względem aparatów z tą samą matrycą 18mpx :P
A po co więcej? Już mi komp ledwo wyrabia z16 mpix rawami. Ile z Was bilbordy robi?
A niech wsadzają wszędzie tę samą matrycę, byle dobrą.
tymczasowy_
30.12.13, 16:46
Wg mnie, E-M10 będzie identyczny z E-M1 poza brakiem wodoszczelności i magnezowego korpusu, a dodatkowo jako mniej "profi" będzie miał wbudowaną lampę błyskową - podobnie jak Stylus 1. Cena, jak zawsze u Olympusa, będzie wysoka - tak mniej więcej w połowie pomiędzy E-M1 i E-M5, co pozwoli na dalszą dobrą sprzedaż E-M5, dobrą sprzedaż E-M1 (bo uszczelniony) i na dobrą sprzedaż E-M10 - kupią Ci co narzekają na wysoką cenę E-M1 :wink:
tymczasowy_
30.12.13, 18:10
Ma mieć sensor z EM5Jeśli tak by miało być, to byłby to totalny bezsens. Matryca z E-M5 jest już nawet w E-PM2 :wink:
Seria OMD obowiązkowo winna wspierać stare szkła 4/3.
Masz kupować nowe szkła a nie używać starych :-). Gdybym miał obstawiać - nowy aparat będzie bez uszczelnienia, z matryca bez czujników PDAF czyli bez wsparcia starych szkieł, z prockiem z EM1.
Seria OMD obowiązkowo winna wspierać stare szkła 4/3.
Chyba, że jest kierowana do nowego klienta, który nie ma w szafie szkieł 4/3 i ta funckjonalność jest mu na grzyb ;)
Chyba, że jest kierowana do nowego klienta, który nie ma w szafie szkieł 4/3 i ta funckjonalność jest mu na grzyb ;)
Czyli takiego jak ja :mrgreen:
Wspieranie starych szkieł jest mi na grzyb (choć mogłaby się przydać do np. 50-200 bo w jasnych tele braki na razie ;)), ale do filmowania i AF jako takiego czujniki fazy by się przydały. Całkowicie "stara" matryca jest bez sensu, chyba ze rozjadą się na dwie linie - jednocyfrowy wszystkomający lepszy od E-M5 i dwucyfrowy, uboższy. Tylko jaka będzie cena (lub wyposażenie) tego nowego, skoro ma się równolegle sprzedawać z E-M5?
tymczasowy_
30.12.13, 19:13
Chyba, że jest kierowana do nowego klienta, który nie ma w szafie szkieł 4/3 i ta funckjonalność jest mu na grzyb ;)Tak się składa, że funkcjonalność wspierania starych szkieł jest tak przy okazji :wink: bo kontrast po fazie został wprowadzany raczej ze względu na mierność Olkowego C-AF :wink:
Czyli jak pozbawimy puszkę "funkcjonalności wspierania szkieł 4/3" to tak jakbyśmy wciskali starą technologicznie matrycę z kiepskim C-AF :wink: Nowi użytkownicy m43 nie mający starych szkieł 4/3 na pewno się ucieszą z kulawości C-AF w nowej puszcze ...
Jak powiedział Jakitaki San - po lepsze filmowanie zapraszamy do Panasonica. (Lub Sony)
Ależ filmowanie w OM-D jak dla mnie zupełnie wystarcza. MJPG i 720P robi robotę. Problemem jest C-AF.
Ojjjj, jakby wam do nowego wsadzili matryczke 24mpx, cos pokroju tej z d5200/d7100, to by wam sie milo zrobilo, i nie chodzi o bilbordy czy inne wudu.
Uwazam, ze byloby to wiele lepsze niz przyspieszanie krecenia sloikami 4/3...
pozdro
Ja w sumie będę czekał na korpus z nową matrycą - nową czyli wnoszącą coś więcej niż czujniki fazy - nie obraziłbym się na więcej mpix przy równoczesnym zmniejszeniu szumów w wyższych iso ;-). Na razie nie widzę sensu wymiany E-M5
Przez najbliższe lata nie będę czekał na żaden korpus.
Na szkła.. chyba też nie.
Ja ciekaw jestem w ile jeszcze aparatów wsadzi Olympus tą matryce z 16mpx :D ? Już mamy: epm2,epl5,epl6,em5,ep5,em1 i pewnie em10.
Z tego właśnie względu sam się zastanawiam nad o wiele tańszym od e-m5 zwykłym e-pm2. Może i bym kupił gdyby nie był tak kurduplowaty.
Szkoda, że Olympus nie może tak jak Panasonic zrobić taniego body pokroju G6, lub Panasonic nie może dać stabilizacji w takim tanim g6.
A po co więcej? Już mi komp ledwo wyrabia z16 mpix rawami. Ile z Was bilbordy robi?
A gdzie ja powiedziałem,że chcę więcej? Dobre 12mpx w zupełności by mi wystarczyło. Btw. Czy w nowszych korpusach Olympusa jest możliwość zapisu zdjęcia w mniejszym formacie Raw z lepszą jakością jak to ma miejsce np. w Canonie? Pamiętam,iż to była bardzo pożyteczna opcja ;).
możliwość zapisu zdjęcia w mniejszym formacie Raw z lepszą jakością
A to powiem, że dla mnie jakaś nowość, bo zawsze myślałem, że RAW jest formatem bezstratnym i zawiera dane "bezpośrednio" z matrycy i nie słyszałem, żeby można było zapisać RAW z lepszą bądź gorszą jakością.
Może i byłaby to pożyteczna opcja, gdy w Canonie ten mniejszy RAW faktycznie miał lepszą jakość. Ma gorszą...
A to powiem, że dla mnie jakaś nowość, bo zawsze myślałem, że RAW jest formatem bezstratnym i zawiera dane "bezpośrednio" z matrycy i nie słyszałem, żeby można było zapisać RAW z lepszą bądź gorszą jakością.
Camuń tak ma
Camuń tak ma
No popatrz. Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
To bardziej dla tych, którzy walą serią, żeby im się bufor tak szybko nie zapychał.
No popatrz. Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
Teoretycznie taki mRAW daje większy DR kosztem rozdzielczości na wysokim ISO. Próbowałem zastosować do zdjęć o świcie, ale efekt nie był lepszy od przeskalowanego standardowego RAWa. Natbomiat testy w słobo oświetlonym pomieszczeniu były obiecujące. Pobawię się kiedyś bo na razie prawie zapomiałem o tej opcji.
Może i byłaby to pożyteczna opcja, gdy w Canonie ten mniejszy RAW faktycznie miał lepszą jakość. Ma gorszą...
serio? :D Jak robiłem kiedyś 50D(ostatnia puszka Canona APS-C w której jakieś zmiany co do poprzednika były widoczne ) i z ciekawości włączyłem te sRawy i wydawało mi się,że szumią mniej ale mogę się mylić. ;)
No bo szumią mniej. Tylko zmniejsz sobie pełnego RAWa o połowę, a będzie miał jeszcze mniej szumu. To samo dotyczy DR, nie mówiąc już o rozdzielczości.
No bo szumią mniej. Tylko zmniejsz sobie pełnego RAWa o połowę, a będzie miał jeszcze mniej szumu. To samo dotyczy DR, nie mówiąc już o rozdzielczości.
Jest dokładnie tak. Z Olka można szumiącego RAWa 16MPix do 10 zmniejszyc i od razu będzie lepiej :)
T.
Janko Muzykant
3.01.14, 01:55
Ja ciekaw jestem w ile jeszcze aparatów wsadzi Olympus tą matryce z 16mpx
Dopóki nikt nie wymyśli niczego lepszego niech nie kombinują. Nikon najlepsze matryce wsadzał w D5100 i pochodne, po przejściu na 24Mpx dynamika siadła o 1EV.
Chociaż Canon jest chyba rekordzistą pod względem aparatów z tą samą matrycą 18mpx :P
I dla odmiany jest to wyjątkowo badziewiasta matryca.
Poczytałem i rzeczywiście zdarzają się takie przypadki, gdzie w RAW-ie może być zastosowana stratna kompresja. Tylko po grzyba mi taki RAW? Jak dla mnie sztuka, dla sztuki.
Do timelapsów, sportu, w ogóle długich serii. W stosunku do jpg zachowują dynamikę i możliwość kształtowania wb po naświetlaniu.
Tymczasem na ostatnich targach elektroniki CES tylko (albo prawie jako jedyny) Olympus nie pokazał nowego aparatu.
Szkoda, miałem nadzieję poznać e-m10 o którym już plotki są. Może 13tego lutego na targacj CP+ w Yokohamie pokaże.
Tymczasem na ostatnich targach elektroniki CES tylko (albo prawie jako jedyny) Olympus nie pokazał nowego aparatu.
Szkoda, miałem nadzieję poznać e-m10 o którym już plotki są. Może 13tego lutego na targacj CP+ w Yokohamie pokaże.
E-M5 tanieje w USA, bedą nowe aparaty za kilka miesięcy...
Do timelapsów, sportu, w ogóle długich serii. W stosunku do jpg zachowują dynamikę i możliwość kształtowania wb po naświetlaniu.
A widzisz, to dla mnie coś nowego, bo nigdy timelapsów nie robiłem i tego pod uwagę nie wziąłem. Dzięki :)
Nowe informacje o E-M10 - ma mieć okrojoną stabilizację, czujnik z E-M5 i procek z E-M1 - a co z uszczelnieniami ?
http://www.43rumors.com/ft5-new-e-m10-has-3-axis-ibis/
Moze nie miec uszczelek. Cyferkami patrzac, to E-M10 powinien byc modelem ponizej E-M5, ktory jest ponizej E-M1.
easy_rider
13.01.14, 14:56
Stabilizacja 3-osiowa też na to wskazuje... czyli jednak "entry level"
Ze wzgledu na postep moze to byc nawet lepszy wizjer niz ten w E-M5. A mozliwe tez, ze w ogole zarzuca linie Pen, jako po prostu gorzej sprzedajaca sie.
Sens takiego modelu widzę, jeśli będzie cenowo poniżej E-P5, oraz także taniej od E-M5. Chyba, że dadzą mu jakieś istotne funkcje.
Nie sądzę, aby zarzucili linię Pen która się dużo lepiej sprzedaje niż linia OM-D ;) Zwłaszcza takie modele jak E-PL3 E-PM2 i E-PL5
Nie zarzucą PEN. Raczej się obawiam zarzucenia kontynuacji E-M5 a raczej tego że podzieli się na entry (M10 i następcy) i pro (M1 i następcy) ze względu na zawartość serii taniej i cenę serii pro... Choć jeżeli nie zarzucą to sprawdzi się moja prognoza: PEN PM/PL/P i OM-D XX/X/1mkX.
Tak, ale sprzedaz E-P5 w porownaniu do E-M5 lezy, wiec stopniowo tu moga zastepowac te kategorie OM-Dekami.
Nie zarzucą PEN. Raczej się obawiam zarzucenia kontynuacji E-M5 a raczej tego że podzieli się na entry (M10 i następcy) i pro (M1 i następcy) ze względu na zawartość serii taniej i cenę serii pro... Choć jeżeli nie zarzucą to sprawdzi się moja prognoza: PEN PM/PL/P i OM-D XX/X/1mkX.
Tia, fajnie się czyta te nazwy. To lolympusowy euGeniusz musiał wymyślać :)
Wolałbym kontynuacje serii E-M5 czyli rozbudowę istniejącego modelu o nowszy procesor, wizjer, Wi-Fi, 1/8000s i w przyszłości nowszą matrycę, z zachowaniem stabilizacji i uszczelnień (metalowej budowy) z drobnymi ograniczeniem ew. współpracy z starymi szkłami, gorsza ergonomia - czyli taki E-M1 w mniejszej jednak obudowie.
Nowy model ma mieć wg plotek gorszą stabilizację od ep5 i obecnych OMD.
Teraz należy mieć tylko nadzieję, że nie wystrzelą ceny 4 - 5kzł za samo body...
Nie sądzę, aby zarzucili linię Pen która się dużo lepiej sprzedaje niż linia OM-D ;) Zwłaszcza takie modele jak E-PL3 E-PM2 i E-PL5No ale co jakisz czas pojawiaja sie nowe matyce i musi następowac wymiana pokoleń aparatów...
No to zrozumiałe że będą nowsze modele z nowymi matrycami i innymi ficzerami, aby wziąć ten najnowszy ; )
Za to te starsze kuszą ceną.
Nowy model ma mieć wg plotek gorszą stabilizację od ep5 i obecnych OMD.
Teraz należy mieć tylko nadzieję, że nie wystrzelą ceny 4 - 5kzł za samo body...
To jaką ma e-p5, że 3-osiowa z góry ma być gorsza? Jak zaśpiewają cenę 4-5 KPLN a samo body, to moim zdaniem napędzą sprzedaż GX7.
Czyli PEN z wizjerem.
Dokładnie - już E-M5 to po prostu PEN z wizjerem i lepszą stabilizacją.
Jeśli nie będzie 5osiowej stabilizacji i nowej matrycy, to nie wiem czym chcą zwojować Panasa.
Marzę jeszcze o współpracy z ZD jak w E-M1, bo na dużo lepsze wideo raczej nie ma co liczyć.
Iwo zejdź na ziemię. Fazowy AF będzie zarezerwowany dla top puszki. Jeszcze przynajmniej przez dwa lata.
Masz kupować nowe szkła a nie używać starych.
Iwo zejdź na ziemię. Fazowy AF będzie zarezerwowany dla top puszki. Jeszcze przynajmniej przez dwa lata.
Masz kupować nowe szkła a nie używać starych.Albo za używanie starych zapłacić...
Coś czuję, że Olek wypuści korpus, który będzie tym, czym od początku powinien być PEN E-P5, tylko że będzie wyglądał nie tak, jak powinien.
Dokładnie - już E-M5 to po prostu PEN z wizjerem i lepszą stabilizacją.
Nie widze zbyt wiele wspolnego miedzy PENem a OMD. To jednak dwie rozne linie (glownie stylistycznie) aparatow, wizjer tego nie zmieni.
Jeśli nie będzie 5osiowej stabilizacji i nowej matrycy, to nie wiem czym chcą zwojować Panasa.
Zostaje jeszcze cena. Skoro toto ma byc ponizej E-M5, to powinno byc tansze, byc moze ponizej ceny GX-7 ostatecznie.
Marzę jeszcze o współpracy z ZD jak w E-M1, bo na dużo lepsze wideo raczej nie ma co liczyć.
Nie wiem, czy Olkowi oplaca sie strzelac sobie w kolano. E-M1 kierowany jest raczej do wlascicieli duzej ilosci szklarni 4/3 czesto swietnych, ale bardzo drogich szkiel, ktorych bez odpowiedniego korpusu, szkoda by bylo wlascicielom sprzedawac za bezcen... W takim ukladzie dolozenie 2000 zl do ceny E-M5 moze sie wydawac nie tak strasznym wydatkiem.
Bez przesady, E-M1 jest na rynku ile? Pół roku?
Porąbało tych producentów z puszczaniem puszki co mniej niż rok na rynek...
Haha, kiedys raz na pare lat pokazywal sie nowy korpus i sie czlowiek cieszyl... Flagowce to juz naprawde co jakies 5-8 lat sie pojawialy.
Bez przesady, E-M1 jest na rynku ile? Pół roku?
Porąbało tych producentów z puszczaniem puszki co mniej niż rok na rynek...
Nie w przypadku Olka - tutaj tanie aparaty z wizjerem ostatnio miały premierę w 2009 roku - E-450 i E-620.
Nie widze zbyt wiele wspolnego miedzy PENem a OMD. To jednak dwie rozne linie (glownie stylistycznie) aparatow, wizjer tego nie zmieni.
No patrz, ja niestety też nie widzę wielu różnic, za to wolałbym by było więcej nowych możliwości, a nie tylko "stylistycznych" poprawek.
Zostaje jeszcze cena. Skoro toto ma byc ponizej E-M5, to powinno byc tansze, byc moze ponizej ceny GX-7 ostatecznie.
Powinno. GX7 stanieje jeszcze pewnie do wiosny, a muszę przyznać że także ergonomia lepsza niż e-m5 - również z Olkowym 45mm.
To fakt, GX7 ma pewniejszy uchwyt i wiecej mozliwosci customizacji niz E-M5, do tego dwa wlasne ustawienia na kolku PASM, a nie pogrzebane w menu, + migawka 1/8000, przydatna do uzywania jasnych szkiel za dnia. Tylko uszczelek brak, ale poza tym to bardzo atrakcyjna propozycja.
http://www.43rumors.com/
cyt. "Olympus E-M10 has a smaller body than the E-M5 and built-in flash"
pozdr
http://www.43rumors.com/
cyt. "Olympus E-M10 has a smaller body than the E-M5 and built-in flash"
E-M10 jeszcze mniejsze niż E-M5 :?::!: Oby nie. Tymczasem Panas szykuje promocję doczytałem na aukcji allegro GX7 (http://allegro.pl/gliwice-panasonic-dmc-gx7c-20mm-5-lat-gwarancji-i3872673064.html):
Gwarancja 5 lat z Lumixami G kupionymi do końca marca 2014 - i to jest konkret
Tu mam nadzieję niebawem się potwierdzi - http://lumixg5lat-panasonic.pl/
Hmmm... z drugiej strony taka sytuacja pasuje do tego co mamy na rynku. Olek moze chciec miec swoje "5 groszy" w kategorii, jaka stworzyl Panas GM1, tylko dla odmiany np z wizjerem. Stad moze tez tylko 3-osiowa stabilizacja, bo lepsza nie zmiescila sie?
Ciekaw jestem czy Olek wprowadzi automatyczną korektę horyzontu?
Dobra rzecz jak fotografujemy z ręki małym aparatem na zombie - wystarczy ułamek sekundy, wciśnięcie migawki i już zdjęcie leci jakieś 3 stopnie.
W Pentaxie mam ale nie używam - aparat pewnie trzymam ale w GX1 korekta by się przydała.
Myślę, że to była raczej decyzja biznesowa - to odnośnie wypowiedzi Sylwiusza.
Ciekaw jestem czy Olek wprowadzi automatyczną korektę horyzontu?
Jest to jakaś podfunkcja stabilizacji?
Moim zdaniem raczej możemy liczyć na elektroniczny horyzont.
tymczasowy_
15.01.14, 13:24
Tia, fajnie się czyta te nazwy. To lolympusowy euGeniusz musiał wymyślać :)Ooooo qubic pod nową szatą wrócił ...
Ooooo qubic pod nową szatą wrócił ...
też tak mi się skojarzyło ;-)
Jest to jakaś podfunkcja stabilizacji?
Moim zdaniem raczej możemy liczyć na elektroniczny horyzont.
Coś takiego aparat współpracuje z poziomicą i i w chwili wykonywania zdjęcia poprawia poziom - działa chyba do pięciu stopni wychylenia.
Poziomica jest przecież
Jest i w Pentaxie mi wystarcza - większy aparat trzymam pewnie ale w GX1 często w momencie wciśnięcia migawki aparat leci o 2-3 stopnie.
Taka ciekawostka.
Jest i w Pentaxie mi wystarcza bo aparat trzymam pewnie ale w GX1 często w momencie wciśnięcia migawki aparat leci o 2-3 stopnie.
Taka ciekawostka.
Jest to przeważnie spowodowane wciśnięciem migawki, a więc działaniem siły na jedną stronę aparatu.
Muszę przyznać, że z automatyczną poprawą poziomu jeszcze się nie spotkałem w żadnym moim body, a funkcja jest interesująca.
Ooooo qubic pod nową szatą wrócił ...
:grin:
Jest to przeważnie spowodowane wciśnięciem migawki, a więc działaniem siły na jedną stronę aparatu.
Muszę przyznać, że z automatyczną poprawą poziomu jeszcze się nie spotkałem w żadnym moim body, a funkcja jest interesująca.
Sam z niej nie korzystam bo lustrzanka ma swoją masę a w dodatku korzystając z wizjera aparat trzymamy pewniej. Funkcja wg mnie jest bardziej przydatna w bezlusterkowcach zwłaszcza małych gdzie trudno utrzymać stabilnie lekki aparat w ręku.
Jest już data prezentacji E-M10 ;-) jeśli prawdziwa ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-mark-the-date-olympus-announcement-on-january-29/
Jest już data prezentacji E-M10 ;-) jeśli prawdziwa ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-mark-the-date-olympus-announcement-on-january-29/
Pozostaje mieć nadzieję, że Oly nazwał 5-osiówkę 3-osiówką tylko i wyłącznie ze względów marketingowych. Mam nadzieję, że będzie tak skuteczna jak ta z EM5. Inaczej to PM2 wciąż mistrz, jak dla mnie.
Decyzję o ewentualnej zamianie PL25 na mZD25 podejmę po teście optycznych, chyba, że OJ złoży nam propozycję nie do odrzucenia. Spodziewam się optyki bardziej mZD45 niż mZD17.
easy_rider
20.01.14, 00:58
Skoro piszą 3 osiowa to będzie 3 osiowa... ale skuteczność może mieć na poziomie pozostałych OMD - tylko że w 3 osiach :mrgreen:
A jaka jest ta 3 oś ? W Penach nie ma przypadkiem stabilizacji 2 osiowej (czyt. pion,poziom) ?
A jaka jest ta 3 oś ? W Penach nie ma przypadkiem stabilizacji 2 osiowej (czyt. pion,poziom) ?
Przesunięcie w poziomie, pionie i obrót w osi obiektywu to były dodatkowe tryby w 5 osiowej. Teraz pewnie z przesunięć pion, poziom zrezygnują.
Po co komu stabilizacja. Wystarczy chlapnąć setkę i trzyma się pewnie. Ręce nie drżą i jest super stabilizacja ;)
Po co komu stabilizacja. Wystarczy chlapnąć setkę i trzyma się pewnie. Ręce nie drżą i jest super stabilizacja ;)
Setka może na Ciebie działa, niektórzy są mniej ekonomiczni. Fotografia to drogie i niebezpieczne hobby:wink:
jak ktoś dużo zdjęć robi to może wpaść w nałóg fotograficzny :)
No i gorzej jak na plenerach jest sie kierowca - wowczas mozna miec do 0,2‰ stabilizacji we krwi ;-)
Po co komu stabilizacja. Wystarczy chlapnąć setkę i trzyma się pewnie. Ręce nie drżą i jest super stabilizacja ;)Po co komu stabilizacja jak są statywy i monopody na takie okoliczności właśnie...
Są już nowsze "zdjęcia" E-M10 (tym razem z tyłu ) jest "gibany" ekranik ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-new-e-m10-pictures-first-time-pic-of-the-back/
tymczasowy_
24.01.14, 15:12
Są już nowsze "zdjęcia" E-M10 (tym razem z tyłu ) jest "gibany" ekranik ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-new-e-m10-pictures-first-time-pic-of-the-back/Jest uchylny / tilt - gibany to raczej jest w E-3 i E-5 ...
PS
Mnie interesuje jedna kwestia, czy AF po fazie dla szkieł 4/3 będzie tylko w Top OMD, czy też trafi do tańszych puszek.
PS
Mnie interesuje jedna kwestia, czy AF po fazie dla szkieł 4/3 będzie tylko w Top OMD, czy też trafi do tańszych puszek.
To już chyba było wielokrotnie - E-M10 to matryca z E-M5 czyli bez AF po fazie - a czy będzie taka w innych puszkach to sprawa przyszłości (np. następca E-M1 powinien mieć ;-). Ale czy będzie następca E-M5 i jaką będzie miał matrycę ? to sprawa chyba jedna dalszej przyszłości ;-)
tymczasowy_
24.01.14, 15:42
To już chyba było wielokrotnie - E-M10 to matryca z E-M5 czyli bez AF po fazie - a czy będzie taka w innych puszkach to sprawa przyszłości (np. następca E-M1 powinien mieć ;-). Ale czy będzie następca E-M5 i jaką będzie miał matrycę ? to sprawa chyba jedna dalszej przyszłości ;-)Tyle to ja wiedziałem przed napisaniem swojego postu.
Liczyłem na wypowiedź kogoś lepiej poinformwanego, kto jest "bliżej" Olympusa ... o ile w tej kwestii Olympus puszcza parę ... z ust :wink:
Tyle to ja wiedziałem przed napisaniem swojego postu.
Liczyłem na wypowiedź kogoś lepiej poinformwanego, kto jest "bliżej" Olympusa ... o ile w tej kwestii Olympus puszcza parę ... z ust :wink:
Znaczy zadajesz pytanie o specyfikacje następcy E-M5, który nie wiadomo czy jest w jakichkolwiek planach. Nie sądze, żeby ktoś takie informacje tutaj posiadał.
Tyle to ja wiedziałem przed napisaniem swojego postu.
Olek nigdy nie puszcza pary z ust. A zaznajomione osoby/redakcje mają umowę o poufności.
Jest wbudowana błyskotka, widać guzik do jej podnoszenia.
I powoli potwierdza się że E-M10 nie będzie uszczelniony
http://www.43rumors.com/ft5-also-new-grip-coming-for-the-e-m10-but-no-powergrip/
Ktoś coś słyszał może o wizjerze ? Ma być ten z E-M1, czy E-M5.
I powoli potwierdza się że E-M10 nie będzie uszczelniony
http://www.43rumors.com/ft5-also-new-grip-coming-for-the-e-m10-but-no-powergrip/
Ciekawsza jest dla mnie pierwsza części tej informacji - tzn. że będzie prosty grip z opcją wymiany baterii bez konieczności demontażu tegoż.
To tylko potwierdza, że OM-10 będzie pozycjonowany niżej i nie będzie następcą EM-5 - oby to znalazło potwierdzenie w cenie.
A tymczasem ceny spadają. Po sprzedaży 12-50 i skorzystaniu z cash backa, wychodzi 3 tys. za nowe body.
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-om-d-e-m5-czarny-z-ob-12-50mm---pasek
tymczasowy_
27.01.14, 16:48
Znaczy zadajesz pytanie o specyfikacje następcy E-M5, który nie wiadomo czy jest w jakichkolwiek planach. Nie sądze, żeby ktoś takie informacje tutaj posiadał.Nie, nie interesuje mnie nastepca E-M5, podobnie nie interesuje mnie linia OMD bo nie podobają mi się lustrzankowo wyglądające korpusy, ciekaw jestem czy fazowy AF trafi do PENa.
Akurat mnie interesuje współpraca ze szkłami 4/3, ale najprawdopodobniej czujniki fazowe wpływają na lepsze funkcjonowanie C-AF - a może zainteresować już większą ilość potencjalnych amatorów PENa.
---------- Post dodany o 15:48 ---------- Poprzedni post był o 15:46 ----------
A tymczasem ceny spadają. Po sprzedaży 12-50 i skorzystaniu z cash backa, wychodzi 3 tys. za nowe body.
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-om-d-e-m5-czarny-z-ob-12-50mm---pasekBody E-M5 to ja mogłem kupić poniżej 2500zł w październiku ubiegłego roku i to bez konieczności sprzedawania 12-50 oraz korzystania z cash back :wink:
Body E-M5 to ja mogłem kupić poniżej 2500zł w październiku ubiegłego roku i to bez konieczności sprzedawania 12-50 oraz korzystania z cash back :wink:
Ja piszę o zwykłych śmiertelnikach, którzy nie latają na Daleki Wschód. No i z 2 letnią gwarancją.
tymczasowy_
27.01.14, 17:00
Ja piszę o zwykłych śmiertelnikach, którzy nie latają na Daleki Wschód. No i z 2 letnią gwarancją.A ja piszę, że Olympus zdziera ostatnią skórę z użytkowników w Polsce, oj zdziera :wink:
2500zł to cena w normalnym sklepie z 10% VAT (czyli cena z zarobkiem dla producenta, hurtownika, detalisty i administracji państwowej), więc odliczając 10% ichniego VAT dodając 6% cła dodając 23% naszego VAT mamy kwotę poniżej 3000zł - da się taniej, nie krzywdząc nikogo?
Tyle, że jeszcze trzeba ten kontener do EU wysłać, co nie zmienia faktu, że ździera. Inna sprawa, że masz tylko rok gwarancji. Gdybym mial wybor 2500 zl i rok gwarancji i 3000 zl i 2 lata wybrałbym 2 lata.
A jesteś pewien, że tak od reki sprzedasz 12-50? Obiektyw przeciętny a - biorąc pod uwagę, że raczej większość kupuje zestawy kitowe - podaż może być większa niż popyt.
A jesteś pewien, że tak od reki sprzedasz 12-50? Obiektyw przeciętny a - biorąc pod uwagę, że raczej większość kupuje zestawy kitowe - podaż może być większa niż popyt.
W grudniu, jak sprzedawałem 1,5 roczny to poszedł od ręki za 500 zł. Jeszcze potem się ludzie dopytywali, czy go jeszcze mam.
easy_rider
27.01.14, 17:39
Ciekawsza jest dla mnie pierwsza części tej informacji - tzn. że będzie prosty grip z opcją wymiany baterii bez konieczności demontażu tegoż.To podobnie jak w EM-5... też da się wymienić akumulator - ten w gripie :mrgreen:
Czyli w zasadzie to wiadomo już wszystko - wifi i focus peaking to ostatnie niewiadome...
Słyszał może ktoś jakieś ploty o PENie z wizjerem? Ten wystający kominek w E-M5 coraz częściej wystawia moje nerwy na próbę
Słyszał może ktoś jakieś ploty o PENie z wizjerem? Ten wystający kominek w E-M5 coraz częściej wystawia moje nerwy na próbę
Teraz ztcp kolej na PM/PL 3, ani jednego ani drugiego nie widzę z wbudowanym wizjerem. Dodatkowo nie wszystkim pasuje wielkość M1 i kupują M5, a póki kupują...
No przecież jest. GX7 ;)
No przecież jest.GX7Brrr paskudztwo
Brrr paskudztwo
Śliczny jest, wczoraj macałam. Kapitalnie leży w dłoni.
Brrr paskudztwo
paskudztwo to jest em5 :)
Obiecująco zapowiada się ten OMD EM 10. Mam nadzieję, że cena samego korpusu po kilku miesiącach na rynku spadnie do powiedzmy 2600 zł.
EP-7 i zintegrowany wizjer, jeden obrazek, który mówi sam za siebie: faq yeah! :)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/image_zpsb5af1ac1-1.jpeg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/image_zpsb5af1ac1.jpeg)
EP-7 i zintegrowany wizjer, jeden obrazek, który mówi sam za siebie: faq yeah! :)
Marzenie? Ciekawie wygląda...
a co tam po japońsku jest napisane? odczytać tylko umiem to "GX-7"... jeśli to zdjęcie to "prawda" to szkoda że tak późno bo wspomniany GX-7 trochę rynku zagarnął.
Olympusie jeśli to czytasz to nie rób takiego paskudnego komina jak w GX7 a wtedy obiecuję, że PENa zakupię :)
Czyli będziemy mieli produkt o gorszej funkcjonalności niż EM-10, za to minimalnie mniejszy i (raczej nie minimalnie) droższy, za tę cenę stabilizacja znów będzie 5-osiowa(cokolwiek to znaczy). Super - przy Lunarze i tak będzie tanio.
Mnie tam bardziej podoba się linia OMD - tak sobie marzę o odświeżonym E-M5 (tak by pasował grip) ale z wbudowaną lampą jak w E-M10, matrycą i wizjerem z E-M1 oraz migawką 1/8000 - chętnie Wi-Fi oraz współpraca z smartphone-m (np. jako zdalne wyzwalanie) ;-) - ale się rozmarzyłem - to będzie tak z 5 modeli w każdym dodadzą jedną z wspomnianych funkcji ;-) - Wracając do E-P7 to wbudowany wizjer w PEN-ach to myślę że dobry krok.
Dziwnie wygląda ten pen w okolicy wizjera, co to za klapka? Miałby też mieć lampę błyskową? Chyba, że to odchylany wizjer, jak w Panasonicu.
Zdziwiłbym się gdyby to miała być prawda.
To fotomontaż z GX7. Mam nadzieję, że tak go nie spaskudzą
To fotomontaż z GX7. Mam nadzieję, że tak go nie spaskudzą
Też tak myślę i też mam taką nadzieję ;-)
Ploteczki o EPL7:
http://www.43rumors.com/ft4-new-olympus-e-pl7-to-be-annnounced-in-a-couple-of-weeks/
tymczasowy_
5.05.14, 22:01
Ploteczki o EPL7:
http://www.43rumors.com/ft4-new-olympus-e-pl7-to-be-annnounced-in-a-couple-of-weeks/Piszą, że nie należy się spodziewać wielu innowacji. Ale gdyby wstawili wbudowaną lampę, to byłby jakiś krok do przodu.
tymczasowy_
5.05.14, 22:10
Ja tam proszę o wifi.Nie trzeba prosić, w obecnych czasach korpusu bez wifi nikt by nie kupił - a koszt chipa pewnie z 10 centów :wink:
Piszą, że nie należy się spodziewać wielu innowacji. Ale gdyby wstawili wbudowaną lampę, to byłby jakiś krok do przodu.
to po co wypuszczać kolejny model?
Bo wtedy jakiś procent starszych modeli przestaje w ogóle robić zdjęcia i pojawia się motywacja do zakupów - na ten nowszy, który z racji wyższego numerka w nazwie a priori robi owe zdjęcia, choćby tylko "do czasu";)
Bo każdy numerek sprzedaje się tylko przez pół roku, później obniża się cenę. A gdy przestanie to być opłacalne, oferuje się nowy numerek.
Skoro już nie produkują EPM2 to musi wyjść coś nowego. Coś też mówili że linia EP5 też na wymarciu. Na rumorsach był artykuł o tym jak tworzyli EM10 i tam był mockup czegoś co może być nowa linią.
tymczasowy_
5.05.14, 23:01
to po co wypuszczać kolejny model?Myślę, że ze względów produkcyjnych, po prostu linia produkcyjna zużywa się po jakiejś ilości wyprodukowanych puszek. Potem spada jakość wyrobu, więc trzeba by modernizować / wymieniać linię produkcyjną ... Tak więc przy okazji warto wymienić model puszki, zoptymalizować bazę elementową, potanić produkcję, wstawić nieco podrasowaną matrycę ... itp ... itd
Myślę, że ze względów produkcyjnych, po prostu linia produkcyjna zużywa się po jakiejś ilości wyprodukowanych puszek. Potem spada jakość wyrobu, więc trzeba by modernizować / wymieniać linię produkcyjną ...
Chyba nie wierzysz w to co napisałeś? Gdyby tak było, to z każdym nowym modelem musiałbyś dostać w 100% nowe komponenty, a np. ta sama matryca siedzi w kilku kolejnych modelach. Chyba że masz na myśli wymianę najsłabszego ogniwa, czyli człowieka.
http://fotoinformator.pl/newsy/ile-trwa-zlozenie-canona-6d-w-fabryce/
Myślę, że ze względów produkcyjnych, po prostu linia produkcyjna zużywa się po jakiejś ilości wyprodukowanych puszek.
Nie wiem co palisz/pijesz/wąchasz/wcierasz ale podziel się :mrgreen:
tymczasowy_
6.05.14, 00:39
Nie wiem co palisz/pijesz/wąchasz/wcierasz ale podziel się :mrgreen:Miałeś kiedyś coś do czynienia z produkcją czegokolwiek? Najlepiej wielkoseryjną.
PS
Poza tym jak na tak zaawansowanego reputacyjnie użytkownika, nie przystojną Ci tak niskiego lotu wypowiedzi. Ale rozumiem, dzisiejszy szok dewaluacyjny wiele tłumaczy.
Miałeś kiedyś coś do czynienia z produkcją czegokolwiek? Najlepiej wielkoseryjną.
PS
Poza tym jak na tak zaawansowanego reputacyjnie użytkownika, nie przystojną Ci tak niskiego lotu wypowiedzi. Ale rozumiem, dzisiejszy szok dewaluacyjny wiele tłumaczy.
Że to niby moje wypowiedzi są niskiego lotu? Czytałeś swoje? To jak, podzielisz się?
A ja wciąż czekam na E-M5 mkII ;-) czyli coś wyraźnie pomiędzy E-M1 i E-M10. ;-)
A ja wciąż czekam na E-M5 mkII ;-) czyli coś wyraźnie pomiędzy E-M1 i E-M10. ;-)
Będzie, ale pewnie jesienią. Po premierze EM10 po prostu muszą podrasować EM5.
Będzie, ale pewnie jesienią. Po premierze EM10 po prostu muszą podrasować EM5.
Bo ja wiem czy muszą? E-M5 ma uszczelnienia, port akcesoriów, IMHO wystarczy.
Piszą, że nie należy się spodziewać wielu innowacji. Ale gdyby wstawili wbudowaną lampę, to byłby jakiś krok do przodu.
Po kroku do tyłu, czyli zabraniu jej po wersji e-pl2. Pomyśleć, że kiedyś kompakty za kilka stówek miały wizjer, a teraz to jakiś atut jest.
Bo ja wiem czy muszą? E-M5 ma uszczelnienia, port akcesoriów, IMHO wystarczy.
Dupne wideo, C-AF, wizjer, gorszy od em10 LCD, słaba wydajność aku, banding z 20 1,7... nikt nic nie musi. Kupować też.
Myślę, że ze względów produkcyjnych, po prostu linia produkcyjna zużywa się po jakiejś ilości wyprodukowanych puszek. Potem spada jakość wyrobu, więc trzeba by modernizować / wymieniać linię produkcyjną ... Tak więc przy okazji warto wymienić model puszki, zoptymalizować bazę elementową, potanić produkcję, wstawić nieco podrasowaną matrycę ... itp ... itd
to może mieć sens... tylko trzeba by zadać pytanie jaka jest trwałość linii produkcyjnej? Sądzę że dużo większa niż możliwości wchłonięcia jej produkcji przez rynek. Zwłaszcza gdy rzecz dotyczy było nie było niszowego producenta. Dlatego przychylam się do opinii przedmówców, że zmiana modelu jest potrzebna tylko z marketingowych przyczyn. Będzie szum, będzie głośno, będzie kolejna porcja "nawiedzonych" sloganów... a w sumie będzie to samo...
chociaż ... mam nadzieję że się mylę i że kolejny model przyniesie nowe, rzeczywiście przydatne funkcjonalności...
Linia produkcyjna na pewno się "zużywa", maszyny się psują i wymagają konserwacji. Ale od tego w każdej fabryce są służby utrzymania ruchu, żeby się tym zająć i zapewnić ciągłość produkcji. Jak się coś zużyje, to się to wymienia, a nie stawia nową linię produkcyjną, wypuszczającą nowy model :D
Dupne wideo, C-AF, wizjer, gorszy od em10 LCD, słaba wydajność aku, banding z 20 1,7... nikt nic nie musi. Kupować też.
Tyle że AF-C IMHO nie będzie lepszy dopóki nie zastosują czujników fazowych. Akumulator jest słaby w E-M5? Myślałem że ten z PENa w E-M10 jest kiepski.
Mogliby zrobić z E-M5 takiego E-M1 mini :-P, czyli wstawić matrycę z czujnikami fazy i wizjer taki jak VF-4. Byle korpus nie był większy niż jest teraz.
Mogliby zrobić z E-M5 takiego E-M1 mini :-P, czyli wstawić matrycę z czujnikami fazy i wizjer taki jak VF-4. Byle korpus nie był większy niż jest teraz.
I właśnie na coś takiego czekam (plus 1/8000 i wbudowana lampa ;-), nawet stary wizjer przeżyje )
[ciach]Dupne wideo, C-AF, wizjer, gorszy od em10 LCD, słaba wydajność aku, banding z 20 1,7... nikt nic nie musi. Kupować też.
Z tym gorszym LCD to bym polemizował. Mi podoba się ten który jest w E-M5, lubię te kolory.
Akumulator E-M5 ma taki sam co E-M1 i zdaje się, że jest on lepszy od użytego w E-M10.
Wizjer faktycznie przydałby się ten lepszy, od E-M1, albo jeszcze poprawiony.
Na lepszy AF-C nie ma co liczyć, skoro tylko E-M1 ma mieć czujniki fazowe. Natomiast lepszy algorytm poprawiłoby samo firmware.
Z tym gorszym LCD to bym polemizował. Mi podoba się ten który jest w E-M5, lubię te kolory.
Mam takie samo zdanie. Lubię amoleda i nie ma żadnych zafarbów.
I właśnie na coś takiego czekam (plus 1/8000 i wbudowana lampa ;-), nawet stary wizjer przeżyje )
O tak, zdecydowanie wbudowana lampa by się przydała. Kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć zabrać ze sobą tę błyskotkę do E-PL5 i ze zdalnego sterowania nic nie wyszło...
Bardzo mi się podoba to że tej z E-M10 się nie da zapomnieć ;-)
Bardzo mi się podoba to że tej z E-M10 się nie da zapomnieć ;-)
Lampa to nie problem, można zębami błyskać.
Gorzej jak ma się sklerozę jak ja. Wyjmuję aparat, robię zdjęcia. Oczywiście emanuję samozadowoleniem.
I nagle patrzę na ekran, a tam napis "brak karty pamięci".
No pięknie, zapomniałem włożyć, może nawet zabrać.
Na szczęście Dorotka kartę moją zabrała.
Bo przed wyjściem kartę ową nawet przygotowywałem na zdjęcia. Tylko zapomniałem włożyć.
Przy całej sympatii dla Olego ilość "wypuszczanych" nowych modeli spowodowała, że straciłem orientację :-)
Nie tylko Ty Włodzio :)
To szaleństwo i kompletny bezsens - mbsz.
Pozdrawiam.
Przy całej sympatii dla Olego ilość "wypuszczanych" nowych modeli spowodowała, że straciłem orientację :-)Mam dokładnie podobne odczucia. Natomiast.. co do nowych korpusów.. zaczął mi się podobać GH4, najlepiej z tym nowym obiektywem Panaleica 42,5 f/1.2 :)
Lampa to nie problem, można zębami błyskać.
Gorzej jak ma się sklerozę jak ja. Wyjmuję aparat, robię zdjęcia. Oczywiście emanuję samozadowoleniem.
I nagle patrzę na ekran, a tam napis "brak karty pamięci".
No pięknie, zapomniałem włożyć, może nawet zabrać.
Na szczęście Dorotka kartę moją zabrała.
Bo przed wyjściem kartę ową nawet przygotowywałem na zdjęcia. Tylko zapomniałem włożyć.
Ha, ja bez karty na wycieczkę pojechałem :) Dobrze że znajoma mała zbędna, ale tylko 2 gb więc o rawach moglem zapomniec.
Pozdrawiam.
Ale dlaczego? Po co Musisz się orientować ciagle w nowościach? Orientujesz się tylko jak chcesz zmienić.
Ha, ja bez karty na wycieczkę pojechałem :) Dobrze że znajoma mała zbędna, ale tylko 2 gb więc o rawach moglem zapomniec.
Mnie nie przebijesz :p
Ale dlaczego? Po co Musisz się orientować ciagle w nowościach? Orientujesz się tylko jak chcesz zmienić.
Zawsze chce się coś zmienić, więc ciągle trzeba się orientować :-D
Przy całej sympatii dla Olego ilość "wypuszczanych" nowych modeli spowodowała, że straciłem orientację :-)
Pozdrawiam.
Marudzicie, pomyślcie jak się czują użytkownicy Sony ;-)
Marudzicie, pomyślcie jak się czują użytkownicy Sony ;-)
To samo pomyślałem. Nie wiem jak teraz, bo nie śledzę, ale kiedyś to Alfy mnożyły się jak króliki.
To samo pomyślałem. Nie wiem jak teraz, bo nie śledzę, ale kiedyś to Alfy mnożyły się jak króliki.
I na dobre im to nie wyszło...
I na dobre im to nie wyszło...
NEXy, czyli aktualnie ILCE sobie radzą całkiem nieźle. Fajne są.
SLT czyli aktualnie ILCA raczej będą wymierać. Może się okazać że A77mkII to taki E-5 tylko do Sony...
A na ilość modeli od Olympusa to ja na razie nie narzekam. Co prawda linia "Pen" która była IMHO całkiem logiczna ma wedle 43rumors zostać mocno zmieniona, ale nawet z nią było dość przejrzyście.
E-Pn > E-PLn > E-PMn
Mniej jasna jest linia OM-D, trochę E-M5 się wyłamuje, ale reszta jest jasna E-Mn > E-m1n
Wygląda na to że teraz może być jeden Pen (chyba coś pośredniego miedzy dotychczasowym E-P i E-PL) i dwa albo trzy OM-D . Ciekawi mnie czy utrzymają model na poziomie E-M5, może się okazać że nie będzie już następcy i zostanie tylko względnie tani E-M1n i drogi, "wypasiony" E-Mn
Dwa PENy i dwa OM-D zupełnie by wystarczyły.
Ja mam nadzieję* na 28 megabitów w wideo i 4K dla Janka.
I nowy VF-6, im szybciej tym lepiej.
* - tak wiem, jestem głupi, ale ostatnie promocje Oly pokazują, że desperacko potrzebuje gotówki.
Pytanie za 100 pkt. brzmi: czy mojej też?
Jak to wygląda u innych producentów?
Nikon ma serię D3xxx, D5xxx, D7xxx, D6xx, D8xx i Dx, do tego bezlusterkowce serii 1: S V i J. 9 różnych modeli.
Canon ma 1xxxD, xxxD, xxd, 7d, 5d, 6d, 1d i bezlusterkowca m, 8 modeli.
Sony ma samych z bagnetem E 10 modeli do tego trudno mi ocenić który jest bardziej zaawansowany, czy NEX-6 jest lepszy od ILCE-6000? Czy odwrotnie? Do tego 4 modele z bagnetem A.
Może w takim razie nawet gdyby zostało 6 modeli (3xpen i 3x OM-D) to nie będzie tak źle? ;-)
---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post był o 10:01 ----------
I nowy VF-6, im szybciej tym lepiej.
A co jest złego w VF-4?
No ale tu nie chodzi o to, żeby było tak jak jest wszędzie, tylko tak jak być powinno :-)
To samo pomyślałem. Nie wiem jak teraz, bo nie śledzę, ale kiedyś to Alfy mnożyły się jak króliki.Bo to króliki alfa są ;-)
No ale tu nie chodzi o to, żeby było tak jak jest wszędzie, tylko tak jak być powinno :-)
A jak powinno być? Bo jak znam życie, to jak będzie wszystkiego modeli 5, to połowa będzie marudzić, że jest mały wybór i wolą konkurencję. Jak będzie modeli 15, to druga połowa będzie marudzić, że jest za dużo i można by to połączyć w 3.
A jak powinno być? Bo jak znam życie, to jak będzie wszystkiego modeli 5, to połowa będzie marudzić, że jest mały wybór i wolą konkurencję. Jak będzie modeli 15, to druga połowa będzie marudzić, że jest za dużo i można by to połączyć w 3.
Tak jak było/jest z Penami wydawało mi się że jest ok. Prosty, średni i zaawansowany. OM-D wystarczyłyby dwa, ale jak pojawią się trzy to też nie będę narzekał.
Wszystko sie zgadza, w Nikonie Canonie są 3-4 linie w jednej grupie (wielkość matrycy/lustro-bezlustro). Olek ma 6 linii w jednej grupie sprzętu.
[ciach]
Mniej jasna jest linia OM-D, trochę E-M5 się wyłamuje, ale reszta jest jasna E-Mn > E-m1n
[ciach]
Raczej bym stawiał na E-Mx i E-Mxx
Rzadko kiedy jakiś producent nazywał model 11, 12, 13, 14 itd.
Moim zdaniem to czas już chyba na nowe matryce,bo tych aparatów z 16mpx trochę się nazbierało, nie muszą mieć jeszcze więcej mpx, wystarczy dobre 12mpx tak jak to Sony zrobił w A7S i będzie pięknie ;)
Moim zdaniem to czas już chyba na nowe matryce,bo tych aparatów z 16mpx trochę się nazbierało, nie muszą mieć jeszcze więcej mpx, wystarczy dobre 12mpx tak jak to Sony zrobił w A7S i będzie pięknie ;)
Ale byłyby jaja jakby chcieli części najmniej chodliwych serii PEN upłynnić. Taki różowy PM2 tylko z numerkiem 3 i 12 MPx, "najnowsza od Sony matryca", o 1 EV (rzeczywiste) lepsza w ciemnościach od M1. Do tego zasmażka czyli 25 kl/s na 28 megabitach, nawet 1080.
Moim zdaniem to czas już chyba na nowe matryce,bo tych aparatów z 16mpx trochę się nazbierało, nie muszą mieć jeszcze więcej mpx, wystarczy dobre 12mpx tak jak to Sony zrobił w A7S i będzie pięknie ;)Co racja, to racja. Jedna matryca (ok dwie - bo w E-M1 jest inna) i wykorzystywana w różnych korpusach, dla mnie trochę bez sensu, że w topowych korpusach jest to samo co w modelach amatorskich. Niby różnica w obsłudze i pozostałych parametrach, ale... ajkis niedosyt/niesmak jest.
Na razie matryca Panasa z E-M1 i GH4 jest chyba najlepsza na rynku i pewnie przez jakiś czas tak zostanie.
Zresztą nie spodziewałbym się już znacznego postępu z matrycami. Efektywność kwantowa nowych matryc jest już powyżej 50% więc zostało już poniżej 1EV do zyskania.
Szumy odczytu też są rzędu kilku eV. W sumie to może jeszcze 1EV da się urwać w porównaniu do tej nowej matrycy.
Później pozostanie już tylko droga A7s z dużymi pikselami, gdzie zmieści się mnóstwo elektronów, albo jakaś forma resetowania komórek po przepełnieniu, ale to pewnie nieprędko.
Na razie matryca Panasa z E-M1 i GH4 jest chyba najlepsza na rynku i pewnie przez jakiś czas tak zostanie.
To jest ciekawe :)
https://www.youtube.com/watch?v=Y26VQXB49mM
T.
ale... ajkis niedosyt/niesmak jest.
Też tak myślałem, ale Iwo mi przed chwilą uświadomił, że M10 ma bitrate M1, super ekranik (pod manuale), b. dobry stabilizator (sample luc4s'a). Tylko wizjer mu jeszcze kuleje. Znaczy to tyle, że następny budżetowy PEN, jeśli się pojawi, musi wyrównać a taki transfer technologii do modeli sprzedawanych regularnie w cenach $100-$300 vs. $1300 (za M1) może tylko cieszyć!
PM2 Mistrz* :)
* - teraz już można trafić od $99!
To jest ciekawe :)
T.
Dla systemu m4/3 oczywiście.
Dla systemu m4/3 oczywiście.
Dla każdego. Pokazuje, że nie taki D800 zajebisty ;-)
T.
Mi akurat nie chodziło o AF, ale o samą sprawność sensora.
AF w GH4 faktycznie robi wrażenie,
Mnogosc modeli, moim zdaniem, wynika z prostego założenia. Wiekszość kupujących patrzy na cenę. Zakłada sobie jakieś widełki. Wiecej modeli = wpasowanie w więcej widełek.
I znowu możemy "podywagować" co to będzie i co chcielibyśmy by było ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-hot-new-olympus-omd-camera-to-be-announced-at-photokina-in-september/
To ciekawe info.
Podejrzewam, że będzie to model z klasy wyższej niż E-M10 i zarazem oczywiście droższej.
Mam nadzieję że odświeżona wersja E-M5 - czyli E-M1 w obudowie E-M5 ;-) Co też zwiastowałoby w przyszłym roku następce flagowca ;-)
Byle tylko powrocili do matryc sonego :)
pozdro
Płodni są... Ja osobiście preferowałbym maksymalnie 3 modele (po jednym każdym segmencie) sprzedawane i wspierane przez dłuższy czas...
E tam ;-) Body to tylko Body - dodatek do obiektywu ;-) - ważne żeby co roku nie wydawali nowych wersji wszystkich obiektywów (choć ciemno-kitów już natworzyli) ;-)
Jak czytam co ludziska wypisują, w komentarzach (pod artykułem o nowym OM-D) to tylko umacniam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem kupując model "kończący swoje życie". Wszyscy oczekują jakiś kosmetycznych w sumie zmian, coś z 1 coś z 10 mój wniosek z tego taki, że właściwie e-m5 niespecjalnie się postarzał. Choć ja dziwny jestem bo przedni korpus eksploatowałem przez siedem lat, zanim uznałem, że czas się przesiać bo nowe jest wyraźnie lepsze. Jak dla mnie nie ma się czym ekscytować i nie spodziewam się żadnej rewolucji. Zresztą patrząc po PEN'ach zmiany są obecnie raczej niewielkie.
Jak czytam co ludziska wypisują, w komentarzach (pod artykułem o nowym OM-D) to tylko umacniam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem kupując model "kończący swoje życie". Wszyscy oczekują jakiś kosmetycznych w sumie zmian, coś z 1 coś z 10 mój wniosek z tego taki, że właściwie e-m5 niespecjalnie się postarzał. Choć ja dziwny jestem bo przedni korpus eksploatowałem przez siedem lat, zanim uznałem, że czas się przesiać bo nowe jest wyraźnie lepsze. Jak dla mnie nie ma się czym ekscytować i nie spodziewam się żadnej rewolucji. Zresztą patrząc po PEN'ach zmiany są obecnie raczej niewielkie.
To nazywa się po prostu marketing...
Byle tylko powrocili do matryc sonego :)
pozdro
To EM1 nie ma matrycy Sony?
Nie m- ma matryce wyprodukowaną przez Panasonica
http://www.m43.eu/nowosci/olympus-om-d-e-m1-ma-matryce-robiona-przez-panasonica/
Najważniejsze chyba, że matryca Panasonica (E-M1) dorównuje jeśli nie przewyższa parametrami tą z Sony (E-M5,10).
123960
Najważniejsze chyba, że matryca Panasonica (E-M1) dorównuje jeśli nie przewyższa parametrami tą z Sony (E-M5,10).
Eee różnice raczej marginalne... no chyba, że ktoś robi zdjęcia żeby je później oglądać w skali 1:1...
Nieważne czyja będzie matryca w nowym korpusie, ważne, żeby widać było jakiś postęp.
Jestem ciekawy co pokażą, bo nowości zawsze są intersujące. Patrząc na zapowiedz E-PL7 (http://www.43rumors.com/ft4-olympus-e-pl7-omd-10-spec-clone-to-be-announced-soon/) rewolucji bym się nie spodziewał. Myślę o dwóch scenariuszach:
1. Następca e-m5 czyli nieco poprawiona specyfikacji ot e-m10 + uszczelki, może nowy wizjer albo współpraca ze szkłami 4/3 na poziomie e-m1
2. e-m10 jest nowym e-m5 a na Photokina pokażą puszkę entry-level czyli model poniżej e-m10 np z plastikową obudową.:twisted: za to tani.
Mocno wątpię by jakiś OM-D był jeszcze tańszy od E-M10.
Tania jest seria E-PM i wątpię by nowość miała z nią konkurować.
Pewnie będzie sterowanie Wi-Fi, może nawet dadzą wbudowany GPS, wizjer z E-M1. Na czujniki fazowe bym nie liczył.
Mogli by zrobić w końcu PENa z wizjerem.
Mogli by zrobić w końcu PENa z wizjerem.
Jaka byłaby wtedy różnica pomiędzy linią OM-D i PEN? Nie zrobią tego...
A może w końcu aparat z nową matrycą? :D No bo co tu się da jeszcze ulepszyć oprócz samej jakości obrazka? Stabilizacja 5-osiowa najlepsza na rynku,autofocus też w czołówce,no można dać jeszcze lepszy wizjer,inaczej rozmieścić przyciski i co jeszcze? Hmm...Wiem! Można ulepszyć wideo(dla tych wymagając mi to bez różnicy) albo dodać radiowe wyzwalanie lamp błyskowych za pomocą korpusu! Obydwie propozycje raczej mocno nierealne :D.
No jeszcze migawka 1/8000, i slot na dwie karty ;-) + plus wbudowana lampa jako "radiowe" wyzwalanie lamp błyskowych ;-)
ja czekam na jakieś dobre i jasne szkiełko makro bo M60 f2.8 to mało... mało... mało... coś ze światłem 2.0 i coś o długości 100mm, 150 mm...