PDA

Zobacz pełną wersję : Etui na obiektyw

nightelf
17.01.13, 22:30
Nosicie swoje obiektywy w etui?
Poszukuję etui najlepiej zamykanego na zamek.
Typu jak te które daje Sigma do obiektywów serii EX. Jednak dość małych, bo do obiektywów micro 4/3
Konkretniej to do 40-150 i 45/1.8.

Mam już neoprenowe chińskie etui, ale zaciągane na sznurek, ma to wadę niedokładnego zamknięcia.
Mam też duży pokrowiec poszukiwanego typu od Lowe-Pro, mieściła się w nim Tokina 12-24 i czegoś takiego szukam, ale mniejszego.

Polecacie jakąś konkretną firmę?

grizz
17.01.13, 22:32
Te co zawsze - LowePro - Mekko itd. Szukałbym czegoś z klipsem na pasek i możliwością spięcia z torbą.

nyny
17.01.13, 22:34
Albo sigma, albo nikkor (te lepsze maja swoje) albo lower pro, z niczym innym nie wydziwiam.
Te tanie szkla nosze w tych zamszowych orginalnych woreczkach sciaganych sznurkiem.

Pozdro

nightelf
17.01.13, 22:37
Ano też mam kilka tych zamszowych woreczków, ale chcę coś lepszego :)
Też by mi zależało na rzepie, czy karabińczyku który umożliwi doczepienie do plecaka/paska.

Dzięki za propozycje.

Używa ktoś może tych etui Olympusa? CS-21 na przykład?
Grube ma to ścianki? Usztywnione jest jakoś?

romek1967
17.01.13, 22:42
Polecę Olympusa CS-26 (http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_cases_straps/cs_26/index.html), niestety tani nie jest. Sztywne etui, do 40-150 pasuje jak ulał. Posiada wyjmowane wkłądki zmiejszające głębokość dla krótszych szkieł. Zamykany na zatrzask nie na zamek. Poza tym są jeszcze CS-21 (http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_cases_straps/cs_21_neoprene_lens_case_l/index.html) i CS-22 (http://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_cases_straps/cs_22_neoprene_lens_case_m/index.html) ale ich w ręku nie miałem.
Mnie osobiście brakuje takich miękkich woreczków jak dodawali do dużych ZD.

nyny
17.01.13, 22:44
romek: to jest ten gdzie wlazly 45 i 20 jak tak to polecam bo calkiem fajny cwancys.

Pozdro

strOOs
23.01.13, 17:55
LowePro Lens Case.

Swego czasu miały oznaczenia literowe, teraz rozmiarowe - najmniejsze są 8x6cm, największe mieszczą 70-200/2.8 z założoną osłoną.

Do 8x6cm wchodzi idealnie 45/1.8 lub mZD 9-18.

Polecam, innych firm nie tykam.

Mogę dodać kilka zdjęć (mam 3 albo 4 różne modele).

nightelf
23.01.13, 17:59
@stroos - Powiedz mi, czy do któregoś z nich wchodzi Samyang 7,5?

Ja sam mam model większy, do którego wchodziła mi Tokina 12-24, ale właśnie trzeba mi czegoś mniejszego dla mikro :)

diabolique
23.01.13, 18:07
Mogę pod rozwagę polecić newswear - sakwy z dożywotnią gwarancją producenta.

strOOs
23.01.13, 18:19
Mogę pod rozwagę polecić newswear - sakwy z dożywotnią gwarancją producenta.

Cena jest przy nich problemem ;) A Lowepro w dodatku jest sensownie usztywnione. I wolę suwak, bo jest "cichy".

@stroos - Powiedz mi, czy do któregoś z nich wchodzi Samyang 7,5?

Ja sam mam model większy, do którego wchodziła mi Tokina 12-24, ale właśnie trzeba mi czegoś mniejszego dla mikro :)

Do 8x6 bez problemu.

romek1967
23.01.13, 19:17
Mogę dodać kilka zdjęć (mam 3 albo 4 różne modele).
Bardzo grzecznie poproszę, najlepiej z szkłami w środku

---------- Post dodany o 18:17 ---------- Poprzedni post był o 18:15 ----------

Już nie trzeba :) Znalazłem TUTAJ (http://fotozakupy.pl/futeral-na-obiektyw/lowepro-lens-case-8-x-6-cm,14718s)

strOOs
23.01.13, 19:32

No to 9-18 będzie wyglądać dokładnie tak samo, 45/1.8 jest mniejsze, ale też dobrze leży. To samo tyczy się Samyanga.

Ja w tych najmniejszych trzymam większość szkieł, m75 z osłoną mam starszy model - 1N.

apz
23.01.13, 19:36
No to 9-18 będzie wyglądać dokładnie tak samo, 45/1.8 jest mniejsze, ale też dobrze leży. To samo tyczy się Samyanga.

Ja w tych najmniejszych trzymam większość szkieł, m75 z osłoną mam starszy model - 1N.

Spodobały mnie się te futerały, z pewnością niebawem dwie - trzy sztuki nabędę, jak to się ostatnio mówiło...

strOOs
23.01.13, 19:39
Spodobały mnie się te futerały, z pewnością niebawem dwie - trzy sztuki nabędę, jak to się ostatnio mówiło...

Ciekawe jest to, że takie rozmiary robi tylko LowePro. Abstrahując już od jakości (kupiłem raz Camrock i nie polecam) to nikt nie próbuje tych małych sakiewek kopiować.

romek1967
23.01.13, 19:46
Jakieś 200m od naszego noclegu w Tarnowskich Górach są FotoZakupy i mają te pokrowce :)

A w temacie - śnią mi się po nocach takie woreczki jak miały duże Zuiko Digital, tyko węższe, pod szkła u4/3. Widział ktoś?

strOOs
23.01.13, 20:21
Ja mam w ten sposób FotoZoom - akurat koło Manufaktury. Można zawsze podjechać i ponegocjować ceny :)

Jak jechałem po 1N to kupiłem też 2 mniejsze...