PDA

Zobacz pełną wersję : Tajemnica najlepszej jakości zdjęć w OM-D.

thedoc
11.01.13, 10:44
Chciałem zapytać jakich ustawień używacie w OM-D aby jakość zdjęć była najlepsza. Jaki macie workflow w LR4. Ostatnio podziwiam zdjęcia tego Pana: mingthein (http://www.flickr.com/photos/mingthein/) i wydaje mi się, że gdy oglądam swoje na 100% to mam jakieś piksele. Prawdopodobnie przyczyna leży w ustawieniach ostrości. Proszę o kilka słów porady.

eFiX
11.01.13, 12:45
Rób w RAW'ach, rawy do 16bit => profil, i na samym koncu dopiero pomniejszenie, wyostrzenie, 8 bit jpeg.

P.S ten facet z linku robi zdjęcia D800E. Nie wymagaj od OM-D szczegółowości zdjęc jak z 36 mpix matrycy FF ze zdjętym lowpass'em.

thedoc
11.01.13, 12:58
Dzięki za info. eFIX - on robi dużo też w OM-D, sprawdź w tagach. Ale dziękuję za podpowiedź.

grzeSiuu
11.01.13, 13:01
http://www.flickr.com/photos/mingthein/8368078509/in/photostream/

robi też OMD.. ale nie wiem o które zdjęcia chodzi Thedoc :)

eFiX
11.01.13, 13:04
ah, wybacz. kliknalem na 2 losowe zdjęcia i akurat 2 razy trafilem na D800E :D

Pozatym zdjecia ktore wrzuca na flickr'a to sa zdjecia proporcjonalnie małe, tzn maja np 1200px. wiec przy odpowiednim pomniejszeniu nawet przy wysokim iso przy takiej rozdzielczosci powinno byc w miare gładkie zdjęcie :D

zwracaj uwage jakim algorytmem zmniejszasz zdjęcia. Niektore algorytmy tworza aliasing nawet jesli bazowe zdjecie jest poprawne.

Pokaz moze przyklad zdjecia ktore uwazasz za "złe" jakosciowo (Twojego zdjecia ofc)

helmuth
11.01.13, 13:13
Chciałem zapytać jakich ustawień używacie w OM-D aby jakość zdjęć była najlepsza.Zabrzmiało zupełnie jak: "Kupiłem sobie pralkę Boscha. Jaki program nastawić aby efekty prania były najlepsze?" :-P

strOOs
11.01.13, 13:20
Zmniejszaj swoje do ~15% objętości to też będzie inaczej :)

Rób zdjęcia, obróbki każdy musi się nauczyć samemu na własnych błędach.

diabolique
11.01.13, 15:25
Chciałem zapytać jakich ustawień używacie w OM-D aby jakość zdjęć była najlepsza.

Nie mam OM-D ale bardzo dobrą jakość uzyskuję przy f/8, 1/60s i ISO 80 lub 160 :grin:

Resztę recepty masz w swojej stopce.

Jan_S
11.01.13, 15:47
Chciałem zapytać jakich ustawień używacie w OM-D aby jakość zdjęć była najlepsza.
Zabrzmiało zupełnie jak: "Kupiłem sobie pralkę Boscha. Jaki program nastawić aby efekty prania były najlepsze?" :-P

Pytanie nie jest takie bez sensu, W OMD jest multum opcji, a ich zła kombinacja drastycznie psuje jakość obrazka (mówię o JPG). Ja polecam - NATURAL, wszystko na "0" włącznie z filtrem szumu i redukcją szumu (tak, są dwie opcje) a wyostrzanie na -2. Wyostrzanie na "0" potrafi dawać "obwódki"...

Mirek54
11.01.13, 18:35
Pytanie nie jest takie bez sensu, W OMD jest multum opcji, a ich zła kombinacja drastycznie psuje jakość obrazka (mówię o JPG).

Mi sie natomiast nie z pralka tylko z kalkulatorkiem skojarzylo.
Kupilem sobie kalkulator aby dodawac i odejmowac.Tam natomiast sa jakies pierwiastki calki rozniczki,rownania jakies,zespolone dzalania,sinusy,jakies cosinusy,wykresy.....Jest jeszcze wiele roznych kombinacji.
Moglibyscie mi powiedziec jak je poustawiac aby te dodawanie i odejmowanie dawalo dobry wynik????.Dosc drogi byl ten kalkulator,byly tez prostrze i tansze,teraz to nie wiem czy dobrze zrobilem kupujac ten a nie inny.

Jan_S
11.01.13, 19:12
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - lubię Twoje poczucie humoru ale tym razem walnąłeś suchara :)

Mirek54
11.01.13, 19:15
Mirek54 (https://forum.olympusclub.pl/members/5301-Mirek54) - lubię Twoje poczucie humoru ale tym razem walnąłeś suchara :)

Kontynuj.Ja tu naprawde nie zartowalem.Tak mi sie skojarzylo.Wiec dlaczego mam tego nie napisac.

Jaack
11.01.13, 19:20
Mi sie natomiast nie z pralka tylko z kalkulatorkiem skojarzylo.
Kupilem sobie kalkulator aby dodawac i odejmowac.Tam natomiast sa jakies pierwiastki calki rozniczki,rownania jakies,zespolone dzalania,sinusy,jakies cosinusy,wykresy.....Jest jeszcze wiele roznych kombinacji.
Moglibyscie mi powiedziec jak je poustawiac aby te dodawanie i odejmowanie dawalo dobry wynik????.Dosc drogi byl ten kalkulator,byly tez prostrze i tansze,teraz to nie wiem czy dobrze zrobilem kupujac ten a nie inny.

Wniosek taki... do prostych operacji matematycznych starczy prosty kalkulator. ;-) No i tańszy by był.

PS.

wciąż lubię Twoje poczucie humoru ;-)

thedoc
11.01.13, 19:59
Poczucie humoru Mirka54 oceniam na przeciętne ale odpowiedzi merytorycznie istotnych mało. Tym którzy napisali parę mądrych słów dziękuję. Tym którzy nie mają nic do powiedzenia również.

eFiX
11.01.13, 20:19
Tak jak Ci odpisalem. Pokaz zdjecie ktore jest złe, to moze poradzimy co jest zle. To nie IMiGW (czyt: Instytut Magii i Guseł Wszelakich) żebysmy pogode przepowiadali albo z kart wróżyli. Pokaz zdjecie, może cos poradzimy.

nyny
11.01.13, 20:30
Ja mam jedna dobra rade.
Sprzedaj w pieruny to omd, kup kompakta, a pozostala czesc wydaj na warsztaty foto...

pozdro

nipo80
11.01.13, 20:37
Wiesz z fotografią jest jak z gotowaniem, możesz mieć przepis na danie a i tak za każdym razem troszkę inaczej smakuje.

helmuth
11.01.13, 20:53
... odpowiedzi merytorycznie istotnych mało. Jak chcesz mądrych odpowiedzi- zadaj mądre pytanie ;)

Jaack
11.01.13, 21:01
Ja mam jedna dobra rade.
Sprzedaj w pieruny to omd, kup kompakta, a pozostala czesc wydaj na warsztaty foto...

pozdro

No i to już jest jakiś konkret. A przynajmniej początek dyskusji, sprzęt vs. wiedza.

thedoc
11.01.13, 21:58
Dyskusja idzie w złą stronę. W zasadzie nic się nie dowiedziałem i nie dowiem. Za wszystkie odpowiedzi jeszcze raz dziękuję. Amen.

And.N
11.01.13, 22:13
W zasadzie nic się nie dowiedziałem i nie dowiem.
Podobnie jak użytkownicy forum. Zadajesz zbyt ogólnikowe pytanie. Nie wiadomo czy te niby "gorszej jakości" u Ciebie to jpg czy RAW. Nie chcesz zamieścić jakiegoś przykładu, więc się nie dziw, że odpowiedzi są jakie są.

nipo80
11.01.13, 22:23
thedoc jak by był przepis idealny na zdjęcia dobrej jakość to by nie było tu tyle dyskusji na forum.
Jakość zdjęcia to nie tylko ustawienie w menu wyostrzenia i innych detali aparatu, to przede wszystkim światło, dobór nastawy w zależności od sceny, postprocesingu itd.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie typu: "w menu nr 5 ustaw to i to a tam naciśnij taki guzik i wybierz trzecie z góry. I teraz twoje zdjęcia będą idealne i wyglądały jak te co podałeś"

Wracając do gotowania - twoje pytanie brzmi dla mnie:" Jadłem zupę pomidorową u koleżanki, jakich garnków do gotowania mam użyć aby smakowała tak samo?"

Przeczytaj instrukcje i parę książek, kombinuj z ustawieniami, wyczujesz aparat i będziesz wiedział jak ustawić w jakich warunkach.

Pozdrawiam

Jaack
11.01.13, 22:23
Dyskusja idzie w złą stronę. W zasadzie nic się nie dowiedziałem i nie dowiem. Za wszystkie odpowiedzi jeszcze raz dziękuję. Amen.

Dziwne masz podejście. Zadałeś pytanie bardzo ogólne, bez żadnych przykładów zdjęciowych o które prosili koledzy. Z góry też zakładasz że nic się już nie dowiesz. Wrzuć zdjęcia, napisz co ci w nich nie pasuje, wątek się rozwinie. No ale skoro uważasz że "nic się nie dowiedziałem i nie dowiem" ...

heyahero
11.01.13, 22:24
Już był taki, co kupił D700 i słoiki z wyższej półki, a potem się obrażał, jak mu ludzie sugerowali zakup książek o podstawach fotografii ;)

Mirek54
11.01.13, 22:26

Nie dyskusja idzie w zla strone tylko Ty nie potrafisz jej nakierowac na swoje rozwiazanie problemu.
Popatrz.
Sluchajcie mam taki i taki aparat.Robie zdjecia na roznych ustawieniach.Jednak nie jestem zadowolony z efektu koncowego.Ponizej opre sie przykladem Wywoluje zdjecie w programie na takich ustawieniach78677Pozniej jak wywolam juz plik to obrabiam go w tym i tym programie w taki i taki sposob7867878679Efekt koncowy mam taki 78680Jednak on mnie nie zadowala.Widzialem w necie podobne ujecie i wyglada ono tak 78681 Co ja robie zle,ze nie moge uzyskac tego co jest wlasnie na tym pliku.Czekam na konkretne odpowiedzi.
Zakladam,ze jak postawisz temat w taki sposob to uzyskasz konkretne odpowiedzi co robisz zle albo co gosc z neta pokiereszowal ze takie cos mu wyszlo.
Tyle w temacie.

Baca
11.01.13, 23:13
Mirek54 i to jest konkretne i rzeczowe podejście do tematu, thedoc sprecyzuj chociażby na podanym przykładzie Twój problem, a z pewnością łatwiej będzie go rozwiązać.

Pozdrawiam :)

helmuth
11.01.13, 23:30
Nie dyskusja idzie w zla strone tylko Ty nie potrafisz jej nakierowac na swoje rozwiazanie problemu.
Popatrz ...Koniec świata! :shock:
Już trzeba tutki pisać, "Jak zadać pytanie, żeby miało sens?" :mrgreen:

And.N
11.01.13, 23:44
thedoc jak by był przepis idealny na zdjęcia dobrej jakość to by nie było tu tyle dyskusji na forum.
Jakość zdjęcia to nie tylko ustawienie w menu wyostrzenia i innych detali aparatu, to przede wszystkim światło, dobór nastawy w zależności od sceny, postprocesingu itd.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie typu: "w menu nr 5 ustaw to i to a tam naciśnij taki guzik i wybierz trzecie z góry. I teraz twoje zdjęcia będą idealne i wyglądały jak te co podałeś"
......
Przeczytaj instrukcje i parę książek, kombinuj z ustawieniami, wyczujesz aparat i będziesz wiedział jak ustawić w jakich warunkach.
W pełni się zgadzam z powyższym. Co do linku który podałeś to co mamy porównywać, do czego?
To może być kwestia obróbki, innego (lepszego) obiektywu, także nastaw do danej sceny o czym pisał nipo80, takie wróżenie z fusów ogólnie rzecz ujmując.

bogdi
12.01.13, 00:17
Zadałeś najbardziej niefortunne pytanie z jakim się spotkałem, takie pojęcie jest indywidualne dla każdego świadomego użytkownika sprzętu fotograficznego
http://mastersofphotography.wordpress.com/2011/04/19/vida-yovanovich/
http://fotomyszka.flog.pl/wpis/1602088/fiksografia-
(http://fotomyszka.flog.pl/wpis/1602088/fiksografia-)http://mastersofphotography.wordpress.com/

dla każdej z tych osób to pojęcie ma zupełnie inne znaczenie i na twoje pytanie po prostu nie da się odpowiedzieć, to tak samo jak byś zapytał, jak ugotować najlepszą zupę, gdyby ktoś znalazł na to odpowiedź to od jutra wszyscy byśmy jedli taką samą ;)
dlatego, że nie ma odpowiedzi na to pytanie fotografia jeszcze istnieje, bo inaczej wszyscy by stosowali program tematyczny w aparacie ​NAJLEPSZA FOTOGRAFIA

pers
12.01.13, 10:37
Moim zdaniem mocno przesadzacie. Zapytał jakich ustawień Wy używacie. Nie mam OMD ale łatwo mi sobie wyobrazić, że na przykład zdecydowana większość ustawia NR na -2 bo daje to lepsze efekty. Nie widzę powodu aby przez kilka stron wyżywać się nad założycielem wątku. Gdy się jest początkującym to takie podpowiedzi moga być pomocne bo generalnie człowiek ma tendencję to tego aby ustawiać wszystko na + a nie na - ;-)

Pozdrawiam.

turbol
12.01.13, 11:32
Podstawą „dobrych” fotografii jest znajomość warsztatu fotografii i oczywiście umiejętność patrzenia artystycznego. Warsztatu można się nauczyć i tu potrzeba tylko czasu. Noś wszędzie aparat , staraj się kadrować jak należy , dbaj o dobre światło i zawsze patrz na fotkę jak na obrazek , zadając sobie pytanie , czy byś go powiesił na ścianie , czy nie.Ustawień jako takich nie ma uniwersalnych. Wszędzie główną rolę odgrywa światło. Staraj się znaleźć swoją drogę i swój styl ale też czytaj poradniki i podglądaj prace mistrzów , bo warto korzystać z ich wiedzy i doświadczenia.
Nie raz jesteśmy w miejscu , które zapiera dech w piersiach, a jednak ciężko jest to uchwycić na fotografii i przekazać całość wrażeń jakie to miejsce oddaje w naturze. Często jest tak , że zrobione zdjęcie nam się podoba a innym nie. Dlaczego ? A dlatego ,że nasze zdjęcia nie tylko są dla nas zwykłym obrazem , ale przypominają nam o przeżyciach związanych ze zrobieniem tej fotografii. Dlatego ważnym elementem jest patrzenie na swoje fotki zimnym okiem.
Moją najprostszą radą , jest to - poznaj aparat i rób zdjęcia by jak najmniej ingerować programem. Po paru tysiącach zdjęć sam zaczniesz zauważać co robisz źle , a co należy poprawić.
Kilka prostych rad. Nie rób zdjęć za ciemnych . bo rozjaśnianie psuje całkowicie jakość fotki. Patrz na wskaźniki , które podpowiadają czy zdjęcie będzie za jasne , czy ciemne. Robiąc fotki z ręki używaj krótkich czasów. Wykorzystuj przy tym stabilizacje i inne wodotryski które pomagają w zarejestrowaniu fotografowanego obiektu. Wysokie ISO psuje jakość zdjęcia i pozbawia je szczegółowości. Długie czasy narażają na nieostrość , mała przysłona daje nam małą głębie ostrości. Musisz nauczyć się zgrać ze sobą te trzy najważniejsze elementy ( przysłona, ISO, czas) a resztę samo przyjdzie.
Pozdrawiam.

BIKER
12.01.13, 11:41
Rady jak najbardziej prawidłowe w najprostrzej postaci przedstawione. Ich zgranie jest podtsawą do naprawdę dobrych zdjęć, ale to wymaga czasu:grin:.

Bzyku
12.01.13, 13:03
Świadome używanie programów tematycznych nie jest ujmą na honorze, a daje bardzo dobre efekty. Korzystanie z ustawień ręcznych wymaga pewnej wprawy i wiedzy, które przychodzą z czasem.
Pozdrawiam.

romeq
12.01.13, 13:39
Witam
Rady słuszne, ale czy adresat je czyta? Może obrażony szuka kupca na OM-D i "pomocy" na innym forum?
Pozdrawiam. romeq

Thomasso
12.01.13, 16:08
Witam
Rady słuszne, ale czy adresat je czyta? Może obrażony szuka kupca na OM-D i "pomocy" na innym forum?
Pozdrawiam. romeq

Albo kupuje już D800E, bo przecież ten aparat robi genialne foty.

T.

Jaack
12.01.13, 16:14

T.

No, i tak trzymać, przecież każdy wie że 36Mpix da lepsze zdjęcia. ;-)

PS.

uśmieszek na końcu zdania oznacza - uśmieszek

nyny
12.01.13, 17:11

T.

Przynajmniej o ISO nie ma sie co matrwic, czy DR wiec sobie moze z tych przytoczonych wczesniej ciemnych fotek powyciagac co chce :)

pozdro

epicure
12.01.13, 17:22
Jeszcze mi się zdarzyło, aby aparat z automatu zrobił mi tak ciemną fotkę, żeby potrzebna była jakaś super matryca, aby ją wyciągnąć. Światłomierze naprawę działają, przynajmniej na tyle, żeby uniknąć totalnej katastrofy. Inna sprawa, że często umyślnie robię niedoświetlone zdjęcia, ale początkujący pstrykający w automacie raczej nie musi się o to martwić.