Zobacz pełną wersję : EPl3 czy EPl5?
Rafał Czarny
11.01.13, 00:40
Jako, że pozbyłem się przyciężkich klamotów lustrzankowych i znać ich już nie chcę, poważnie wchodzę w mikrusy. Kuszą mnie te wymienione w tytule maluchy, bo są idealne na ulicę. Cichutkie i mają uchylne monitorki. Gwoli ścisłości - w rękach miałem tylko EPl3 i ten jest cichy, zgaduję że następca też nie grzmoci migawką jak klapa bakelitowa od sedesu.
EPl3 ma fajną cenę w OLyJedi, następca jest sporo droższy. Warto dołożyć tę kasę? Nie mam ciśnienia na wysokie ISo, w razie potrzeby potrafię sobie błysnąć strobingowo, mam do mikrusów jasne stałki.
Niechże kto mądry mnie oświeci, bo słabo się w tych technikaliach odnajduję.
EPl3 ma fajną cenę w OLyJedi, następca jest sporo droższy. Warto dołożyć tę kasę? Nie mam ciśnienia na wysokie ISo, w razie potrzeby potrafię sobie błysnąć strobingowo, mam do mikrusów jasne stałki.
Jak Ci szkoda paru stówek na pl5 to weź e-pm2.
Ja bym brał e-pl5/pm2 - nowa matryca z OM-D to spory progres do e-pl3 i starszych penów.
Rafał Czarny
11.01.13, 01:10
Aparat musi mieć uchylny ekranik. To dla mnie bardzo ważna rzecz. Dlatego w grę wchodzą tylko te dwa wymienione w tytule. OMD jest dla mnie zdecydowanie za drogi.
Mam już dwa mikrusy - GF1 i G1. Ale oba mocno się tłuką migawką. EPl3 jest cichutki i mógłby zastąpić Lx3 do ulicznictwa.
Weź Rafale E-PL3, za różnicę wolałbym obiektyw tudzież inne przyjemności.
Jeśli z LX3 jesteś zadowolony to z EPL3 również będziesz , a z różnicą będziesz wiedział co zrobić.
Aparat musi mieć uchylny ekranik. To dla mnie bardzo ważna rzecz. Dlatego w grę wchodzą tylko te dwa wymienione w tytule. OMD jest dla mnie zdecydowanie za drogi.
Mam już dwa mikrusy - GF1 i G1. Ale oba mocno się tłuką migawką. EPl3 jest cichutki i mógłby zastąpić Lx3 do ulicznictwa.
Jak chcesz niskie ISO i obrabiasz potem w WB , z EPL-3 będziesz zadowolony.
Rafał Czarny
11.01.13, 01:37
Weź Rafale E-PL3, za różnicę wolałbym obiektyw tudzież inne przyjemności.
Różnicę wydam na wino i śpiew. Nie mogę napisać, że na kobiety, gdysh jestem inwigilowany. :)
Obiektywy w zasadzie mam wszystkie jakie mi są potrzebne -14/2.5, 20/1.7 i 45/1.8. Do każdego korpusu jeden obiektyw. :) W sumie przydałby się czwarty do miecha fiksowego. ;)
Chyba zdecyduję się na EPl3, bo kutwa jestem i dusigrosz.
Do ulicznych, to nie warto moim zdaniem dopłacać póki co do e-pl5. Gra jest warta świeczki, jeżeli komuś zależy na wysokim iso i lubi pykać w ekran. Też miałem ten dylemat, wybrałem e-pl3 i dokupiłem lepszą szklarnię, a jak stanieje om-d do 3000 zł za body, to się przesiądę.
Gdzie można znaleźć RAWy z E-PL3 ?
Gdzie można znaleźć RAWy z E-PL3 ?
Jakie Cie interesują? Mogę coś jutro wyprodukować ? Bogdan ma może coś jutro wystawić...
Coś w różnych ISO i coś w dynamicznej kontrastowej scenie.
Z góry ślicznie dziękuję
szwagrowi spodobał się E-PL3 i trochę się napalił, teraz nie wiem czy doradzić mu E-PL5 czy ma se E-PL3 kupić. Najlepiej to bym mu swojego sprzedał (mały przebieg), a sam bym się może na E-PL5 rzucił... Co czynić, co czynić...
Ja już bym się nie pchał w stare body. Trochę szkoda kasy, ale później bym myślał i tak o nowszej wersji. Poza tym epl5 lepiej się chwyta, można zmieniać grip.
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Popieram przedmówców odradzających "pchanie się" w stare konstrukcje. To nie tylko kwestia wysokiego ISO. W niższych, też nowa matryca pokazuje pazur - wiem bo miałem okazję sprawdzić i jestem pod wrażeniem... Oczywiście, do aparatów FF czy choćby 16MPixlowych APS-C Nikona trochę brakuje, ale to i tak jest niebo a ziemia jeśli porównać (tak jak to było w moim przypadku) OMD z E-P1.
I drugie "oczywiście"! Oczywiście, tak dobry fotograf jak Rafał Czarny (https://forum.olympusclub.pl/members/2654-Rafa%C5%82-Czarny) nie potrzebuje super aparatu bo to nie aparat robi zdjęcia tylko fotograf, a tym Rafał Czarny (https://forum.olympusclub.pl/members/2654-Rafa%C5%82-Czarny) jest wyśmienitym. W sumie, można by doradzić, zamiast E-PL3 np. VG-120 a resztę wydać na więcej wina i śpiewu :)
ps. współpraca 20/1,7 z OMD to porażka, przypuszczam że podobnie będzie z E-PL5 :(
A ja Ci polecę G5 chociaż jak kutwa jesteś to nie wydasz ;)
Zdecydowanie ciszej niż w poprzednich Lumixach. A co do E-PL3/E-PL5 to różnica na niskich ISO będzie w światłach - z E-PL5 więcej "odzyskasz" w obróbce.
ps. współpraca 20/1,7 z OMD to porażka, przypuszczam że podobnie będzie z E-PL5 :(
Dziwne, używam i nie narzekam.
Ja już bym się nie pchał w stare body. Trochę szkoda kasy, ale później bym myślał i tak o nowszej wersji. Poza tym epl5 lepiej się chwyta, można zmieniać grip.
Rafale jak jest grosz to bierz E-PL5. Za jakiś czas będziesz miał znowu parcie na wymianę. Ja wymieniłem i nie żałuję a dylematy też były.
Podstawowe różnice /dla mnie/:
- matryca - bez 2 zdań różnica widoczna jak to mówią gołym okiem /jak zrobiłem zdjęcia choinki w domu na 1600 to na ekranie nie mogłem odnależć szumu:wink:/
- ekran - dopracowane odchylanie/płynniej pracuje/, pod dużym kontem można patrzeć i jest ok. Pukanie fajna sprawa, szczególnie jak masz na statywie /celność ok.100%/. Chodzenie po menu lustrzankowym obsługujesz palcem, dopiero po wybraniu zakręcisz kółkiem. Trzeba wyregulować kolory, ponieważ są mocno nasycone i ocieplone. A regulacja większa niż w E-PL3, po regulacji nie odczuwasz, że to tylko 460tyś. kol. I nie widać na nim paluchów-jak to zrobili?
- grip-namiastka ale duuuży plus
- 20/1.7 mam wrażenie, że chodzi deko lepiej niż na E-PL3
- migawka klapie jak lustro:wink:
- w menu dodano kilka funkcji
To tak na szybko po 10 dniach użytkowania.
Masz szklarnię to bierz nowsze body. Pomogłem:cool:
pozdrawiam
Dziwne, używam i nie narzekam.
U mnie też nie ma rożnicy jak z EPL-1 czy G1 , może trzeba przetrzeć spirytusem styki? Poza tym nowa 17 jest szybsza.
nie wiem jak dla kogo, ale różnica 2eV w rozpiętości tonalnej miedzy E-PL5 a E-PL3 to olbrzymi progres( tak mówi DxOMark), jak na Olympusa.
O mnie też nie ma rożnicy jak z EPL-1 czy G1 , może trzeba przetrzeć spirytusem styki? Poza tym nowa 17 jest szybsza.
Przetrzeć spirytusem styki. Piękne. Bardzo lubię sobie przecierać spirytusem (albo czymś lżejszym) styki :) Pozdrawiam.
O mnie też nie ma rożnicy jak z EPL-1 czy G1 , może trzeba przetrzeć spirytusem styki? Poza tym nowa 17 jest szybsza.
Myślisz że banding jest efektem zabrudzonych styków? ok, no to będę musiał sprawdzić ...
co do 17stki - 25tka też jest szybka, a jest jaśniejsza, lepsza optycznie a do tego okazała się być tańsza :) Wprawdzie 17 a 25 to zupełnie różne ogniskowe i trudno je traktować jako swoje zamienniki ale rozpatrując je jako zamienniki 20stki wygląda to inaczej. Jednak 20-stka to był taki poszerzany standard - wybierając 17 - kładziemy akcent na szerokość, wybierając 25 - akcentujemy standard. Mając gdzieś w perspektywie zakup 12/2,0 i nadzieję że jednak pojawi się kiedyś 17/1,4 wybór 25tki wydał mi się lepszą decyzją :)
ej, off-topic się zrobił :)
Do ulicznych, to nie warto moim zdaniem dopłacać póki co do e-pl5. Gra jest warta świeczki, jeżeli komuś zależy na wysokim iso...
Na ulicę nie wychodzi się tylko w dzień :)
Rafał Czarny
11.01.13, 11:35
Na ulicę nie wychodzi się tylko w dzień :)
Do tej pory robiłem uliczniki tylko w dzień. Może dlatego, że moje aparaty nie pozwalały na focenie po ciemku. To co napisałeś to jest konkretny argument za EPl5.
A jak z hałaśliwością EPl5? Jest tak jak w poprzedniku?
Darekw1967
11.01.13, 11:40
Do tej pory robiłem uliczniki tylko w dzień. Może dlatego, że moje aparaty nie pozwalały na focenie po ciemku. To co napisałeś to jest konkretny argument za EPl5.
A jak z hałaśliwością EPl5? Jest tak jak w poprzedniku?
Witam !
Dzisiaj sprawdzalem... EPl-5 jest cichy i nieprawdopodobnie malo szumi... ze az... nie moge sie nadziwic JAK ONI TO ZROBILI ?
Do tego dobry DR, ktory ladnie swiatla i cienie zgarnia ze szczegolami.
Ekran LCD dotykowy i mozna szybko... pokazujac palcem na cos... wykonac fote.
Pozdrawiam
Witam !
Dzisiaj sprawdzalem... EPl-5 jest cichy i nieprawdopodobnie malo szumi... ze az... nie moge sie nadziwic JAK ONI TO ZROBILI ?
Pozdrawiam
To już 10-ty aparat z seri... Wiele już zdążyli przećwiczyć.
Rafał Czarny
11.01.13, 11:54
Pukanie fajna sprawa...
I to jest kolejny argument za, gdysh lubię sobie puknąć, oj lubię... :
Janko Muzykant
11.01.13, 11:54
Wsadzili matrycę od najlepszego producenta.
Rafale C., bierz piątkę - popykasz także w ciemnych bramach. Dynamika Ci niepotrzebna, ale sprawna praca w ciemnych zaułkach jest fajna. Trójkami i wcześniejszymi tak się praktycznie nie dało.
Do Rafroga: rawy z ep1-ep3, epl1-epl3 oraz epm1 nie różnią się praktycznie niczym.
Rafał Czarny
11.01.13, 11:55
Rafale C., bierz piątkę - popykasz także w ciemnych bramach. Dynamika Ci niepotrzebna, ale sprawna praca w ciemnych zaułkach jest fajna. Trójkami i wcześniejszymi tak się praktycznie nie dało.
Męska decyzja - biorę EPl5. Zaraz składam zamówienie. Wielkie dzięki za cenne uwagi, biorę się za rozdawnictwo punkcików.
Darekw1967
11.01.13, 11:56
To już 10-ty aparat z seri... Wiele już zdążyli przećwiczyć.
Witam !
Sprawdzalem takze na RAW-ach i tutaj tez... CUS PIEKNEGO ;)
Pozdrawiam
Męska decyzja - biorę EPl5. Zaraz składam zamówienie. Wielkie dzięki za cenne uwagi, biorę się za rozdawnictwo punkcików. Czytając ten wątek podjąłem decyzję i złożyłem zamówienie na EPL5.Dzięki pozdrawiam.
Użytkowałem E-PL3 i byłem bardzo zadowolony, właśnie pod kątem robienia z biodra, uchylny ekran o cicha migawka rulez. Jakość obrazka przy niskim iso jest bardzo dobra, gorzej przy wyższych czułościach, ale biorąc pod uwagę, że w streetfoto ważniejszy jest temat to szumem bym się nie przejmował. Bierz e-pl3, a zaoszczędzoną resztę wydaj na co chesz. Pamiętaj jednak, że jak mawia Marek Konrad w reklamach jednego z banków, "zaoszczędziłeś jeśli masz na koncie", czy jakoś tak ;)
Obiektywy w zasadzie mam wszystkie jakie mi są potrzebne -14/2.5, 20/1.7 i 45/1.8. Do każdego korpusu jeden obiektyw. :) W sumie przydałby się czwarty do miecha fiksowego. ;)
Chyba zdecyduję się na EPl3, bo kutwa jestem i dusigrosz.
Jak masz już taką fajną szklarnię to polecam kupić po prostu co prawda sporo droższe ale z dużo lepszą matrycą body :arrow: E-PL5
szwagrowi spodobał się E-PL3 i trochę się napalił, teraz nie wiem czy doradzić mu E-PL5 czy ma se E-PL3 kupić. Najlepiej to bym mu swojego sprzedał (mały przebieg), a sam bym się może na E-PL5 rzucił... Co czynić, co czynić...
Najlepszym sposobem na pokusę jest czasem jej po prostu ulec :)
Jak masz już taką fajną szklarnię to polecam kupić po prostu co prawda sporo droższe ale z dużo lepszą matrycą body :arrow: E-PL5
Najlepszym sposobem na pokusę jest czasem jej po prostu ulec :)
Człowiek się starzeje i coraz bardziej ulega:wink:
Człowiek się starzeje i coraz bardziej ulega:wink:
to nie starość, po prostu wraz z upływem czasu zmieniają się priorytety
to nie starość, po prostu wraz z upływem czasu zmieniają się priorytety
to nie priorytety, z wiekiem zwiększa się stan konta ;-)
to nie priorytety, z wiekiem zwiększa się stan konta ;-)
tak,
szczególnie jak wyrastają dzieci i każdą zabawkę praktycznie musisz mnożyć przez trzy (dla taty, dla dziecka nr1, dla dziecka nr2, itd...)
a wracając do wątku
E-PL3 ma dość szybki AF z tego co widzę w porównaniu do E-P2 który posiadałem wcześniej (być może to też zasługa obiektywu IIR), a jak to jest w E-PL5, jak wypada na tle E-PL3, czy różnica jest zabójcza, czy tylko taka sobie?
Bardziej bym powiedział "taka sobie" ale to i tak na duży +. Było szybko jest szybciej.
Bardziej bym powiedział "taka sobie" ale to i tak na duży +. Było szybko jest szybciej.
Marek, kalendarz masz do odebrania ;)
tez aktualnie przymierzam sie do jakiegos body w m 4/3 , jako zatyczke do samyanga 7,5 mm , zdjecia glownie na statywie i na niskim iso , myslalem o najnowszej generacji , ale strasznie podoba mi sie ep2 i mozna go wyrwc za fajne pieniadze ,co myslicie ,pozdr
Janko Muzykant
13.01.13, 18:07
ale strasznie podoba mi sie ep2 i mozna go wyrwc za fajne pieniadze ,co myslicie ,pozdr
Dynamika albo wygląd - wybór należy do Ciebie.
tez aktualnie przymierzam sie do jakiegos body w m 4/3 , jako zatyczke do samyanga 7,5 mm , zdjecia glownie na statywie i na niskim iso , myslalem o najnowszej generacji , ale strasznie podoba mi sie ep2 i mozna go wyrwc za fajne pieniadze ,co myslicie ,pozdr
no cóż. zaposiadałem e-p2. jak dla mnie był to przełom bo wcześniej miałem tylko zwyczajnego kompakta - zdjątka bardzo ładne, dało się wyciągnąć GO,
ale
aparat ciężki, brak lampy w zestawie (wbudowanej to wiadomo), autofocus zbyt wolny, bardzo rozjeżdżał się podczas filmowania
Dynamika albo wygląd - wybór należy do Ciebie.
rzeczywiście jego główną zaletą na tle e-pl3 jest jedynie wygląd, choć e-pl3 wcale źle nie wygląda, a do tego świetny odchylany LCD, lampa w zestawie no i FAST AF.
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post był o 20:27 ----------
e-p2 poszedł "do żyda"
Seria E-P1/E-P2 jest moją ulubioną, za całokształt. Z Samyangiem 7.5 robił świetne foty, tak samo dobrze wyglądał taki zestaw - idealnie wyważony, proporcjonalny. E-P3 miałem w ręku tylko przez kilkanaście godzin szkolenia Olympusa, ale jakoś nie przekonałem się do niego. Niestety E-P1 poszedł do ludzi, bo lubię zmieniać aparaty. Kiedyś jeszcze pewnie E-P1/2 nabędę, teraz czekam niecierpliwie na E-P5.
...teraz czekam niecierpliwie na E-P5.
myślisz że dostanie wbudowaną lampę - to było by coś
myślisz że dostanie wbudowaną lampę - to było by coś
E-P3 ma wbudowaną lampę, więc nie byłoby to żadne zaskoczenie. Czekam bardziej na wizjer i korpus w stylu małego Fuji X-E1.
E-P3 ma wbudowaną lampę, więc nie byłoby to żadne zaskoczenie. Czekam bardziej na wizjer i korpus w stylu małego Fuji X-E1.
racja, przepraszam... myślami byłem gdzie indziej
EP3 też można wyhaczyć na allergii za niezłą cenę. A ma wbudowaną lampę błyskową.
Witam ,dzieki za rady , ktos napisal ze aparat jest ciezki i to mnie troche zniecheca , akurat na niskim iso wedlug testow aparat ep2 ma wiekszy zakres tonalny niz epl3 , a potrzebny mi maly aparat do zdjec na statywie , ze wzgledu na brak mozliwosci montazu filtrow w samyangu i tak skladalbym z kilku ekspozycji , zobacze poczekam ,moze sie trafi sztuka w okazyjnej cenie i w miedzyczasie bede skladal kase , jak sie nie trafi to kupie epm 2 , maly lekki i obraz na poziomie mojego fujika,pozdr
Witam ,dzieki za rady , ktos napisal ze aparat jest ciezki i to mnie troche zniecheca , akurat na niskim iso wedlug testow aparat ep2 ma wiekszy zakres tonalny niz epl3 , a potrzebny mi maly aparat do zdjec na statywie , ze wzgledu na brak mozliwosci montazu filtrow w samyangu i tak skladalbym z kilku ekspozycji , zobacze poczekam ,moze sie trafi sztuka w okazyjnej cenie i w miedzyczasie bede skladal kase , jak sie nie trafi to kupie epm 2 , maly lekki i obraz na poziomie mojego fujika,pozdr
Jest jeszcze E-PL2, lekki, ze świetnie wyprofilowanym uchwytem. E-PL2 ma też świetny wyświetlacz, który dobrze się sprawdza nawet przy ostrym słońcu.
EP-3 Waga 369 g (łącznie z baterią i kartą pamięci);
EPM-2 Waga 269 g (łącznie z baterią i kartą pamięci)
EPL-2 Waga 362 g (łącznie z baterią i kartą pamięci)
Różnica jest spora...
Jest jeszcze E-PL2, lekki, ze świetnie wyprofilowanym uchwytem. E-PL2 ma też świetny wyświetlacz, który dobrze się sprawdza nawet przy ostrym słońcu.
Tyle że E-PL2 to chyba najtrudniej dostępny model z serii e-pl. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji.
Tyle że E-PL2 to chyba najtrudniej dostępny model z serii e-pl. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji.
Bo to dobry aparat jest :-)
Janko Muzykant
14.01.13, 01:02
akurat na niskim iso wedlug testow aparat ep2 ma wiekszy zakres tonalny niz epl3
Wszystkie mają podobnie w granicach błędu.
EP-3 Waga 369 g (łącznie z baterią i kartą pamięci);
EPM-2 Waga 269 g (łącznie z baterią i kartą pamięci)
EPL-2 Waga 362 g (łącznie z baterią i kartą pamięci)
Różnica jest spora...
E-P2 335g (bez karty pamięci i baterii),
E-PL3 265 g (sam korpus).
wg mnie e-pl3 jest w sam raz
E-P2 335g (bez karty pamięci i baterii),
E-PL3 265 g (sam korpus).
wg mnie e-pl3 jest w sam raz
Ale w EPL-3 nie pukniesz , pamiętasz o tym? Pukniesz tylko w E-P3, EPL5, E-PM2 i E-M5(OMD)
EPL-3 Waga 313 g (łącznie z baterią i kartą pamięci) - lubię porównywać poroównywalne dane.
EPL-5 Waga 325 g (łącznie z baterią i kartą pamięci)
Darekw1967
14.01.13, 10:18
Witam !
Dla zobrazowania mozliwosci EPL5 daje do wgladu
fote wyprodukowana z EPL5 na czulosci 6400 ISO.
Fota "bez cudowania" przeniesiona z DNG na TIF.
https://dl.dropbox.com/u/71309363/EPL-5/TEST/P1131798oxEPL5-6400_ISO_.tif
Pozdrawiam
Ale w EPL-3 nie pukniesz , pamiętasz o tym? Pukniesz tylko w E-P3, EPL5, E-PM2 i E-M5(OMD)...
co rozumiesz pod pojęciem "puknięcie"?
---------- Post dodany o 10:05 ---------- Poprzedni post był o 10:02 ----------
Witam !
Pozdrawiam
to dlaczego nie ma EXIFa, grzebałeś?
-...
Dotykowy ekran, wyzwalanie przez dotknięcie z możliwością regulacji wielkości punktu AF.
Zapewne fakt zaimplementowania dotykowego ekranu w tych puszkach...
pozdro
---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------
Dotykowy ekran, wyzwalanie przez dotknięcie z możliwością regulacji wielkości punktu AF.
To chyba nie jest cecha dotykowego ekranu jak mniemam.
Bynajniej mam to rowniez w swoim kastracie pozbawionym mozliwosci dotyku...
pozdro
...
pozdro
Możliwe, że jest gdzieś dostępne z poziomu menu, ale na dotykowym po prostu łatwiej tego użyć - przesuwasz palcem po suwaku i zmieniasz.
Zapewne fakt zaimplementowania dotykowego ekranu w tych puszkach...
pozdro
---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:09 ----------
pozdro
aaa... takie puknięcie...
no tak rzeczywiście w E-PL3 brak opcji pukania
a czy taki bajer jest przydatny czy tylko fajnie że jest?
aaa... takie puknięcie...
no tak rzeczywiście w E-PL3 brak opcji pukania
a czy taki bajer jest przydatny czy tylko fajnie że jest?
Ja nie używam , ale Eda była zachwycona, poza tym to najbardziej wygodny, najszybszy sposób wyboru punktu AF.
Tylko zawsze istnieje możliwość poruszenia - jedną ręką trzymasz, drugą pukasz. Wolę bez.
Tylko zawsze istnieje możliwość poruszenia - jedną ręką trzymasz, drugą pukasz. Wolę bez.
to ja też wolę bez, dzięki
Darekw1967
14.01.13, 12:21
---------- Post dodany o 10:05 ---------- Poprzedni post był o 10:02 ----------
to dlaczego nie ma EXIFa, grzebałeś?
Wywalilo EXIF-a w zapisie do TIF.
Podsylam EXIF.
Filename : P1131798.jpg
JFIF_APP1 : Exif
Main Information
NewSubFileType : 1
ImageDescription : OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Make : OLYMPUS IMAGING CORP.
Model : E-PL5
Orientation : left-hand side
Software : GIMP 2.6.11
DateTime : 2013:01:14 11:12:43
Artist :
Copyright :
ExifInfoOffset : 238
Sub Information
ExposureTime : 1/160Sec
FNumber : F2,0
ExposureProgram : Aperture Priority
ISOSpeedRatings : 6400
ExifVersion : 0230
DateTimeOriginal : 2013:01:13 22:47:17
DateTimeDigitized : 2013:01:13 22:47:17
ShutterSpeedValue : 1/160Sec
ApertureValue : F2,0
ExposureBiasValue : EV0,0
MaxApertureValue : F1,7
MeteringMode : Division
LightSource : Unidentified
Flash : Fired
FocalLength : 20,00(mm)
ColorSpace : sRGB
FocalPlaneXResolution : 8719635/32768
FocalPlaneYResolution : 8719635/32768
FocalPlaneResolutionUnit : Millimeter
FileSource : DSC
CFAPattern : 8 Bytes
CustomRendered : Normal process
ExposureMode : Auto
WhiteBalance : Auto
DigitalZoomRatio : 100/100
FocalLength(35mm) : 40(mm)
SceneCaptureType : Standard
GainControl : High gain up
Contrast : Normal
Saturation : Normal
Sharpness : Normal
Hmmm, jeszcze na ulicy nie testowałem, ale dla pukanego AFa mam własnie na oku uliczne zastosowanie. Aparat na pasku na brzuszku, ekranik odchylony. Miziasz ekranik, znaczy focisz ludziki, a oni tego nie zauważają ;) Kupiłem EPL5, ale ja uzywam wyższych ISO więc nowa matryca była dla mnie priorytetem. Szkoda tylko, że nie ma jeszcze dobrych wywoływarek do RAW z EPL5, bo to co zaoferował LR to jakiś smiech na sali. Zdecydowanie lepiej radził sobie z RAW z EPL3/OM-D AfterShot i na jego upd czekam, żeby wreszcie powołać RAWy z 5tki.
to ja też wolę bez, dzięki
Obawy chyba bezpodstawne - pukać można na dwa sposoby:
1) puknięcie = wybór miejsca AF + aktywacja AF + zdjęcie
2) puknięcie = wybór miejsca AF , wyzwolenie migawki przyciskiem tak jak w tradycyjnej metodzie
Muszę przyznać, że opcja nr 2 "sprawdza się w praniu" :)
Rafał Czarny
14.01.13, 14:02
...pukać można na dwa sposoby:
Nieprawda!!! Pukać można na niezliczoną ilość sposobów!!!
nic dodać, nic ująć
też tak sądzę
i nawet że w parę wcale ciekawych miejsc
Ogólnie to rzadko korzystam z wyboru punktu AF przez pukanie w ekran (bo używam EVF), ale jednak czasem się to przydaje. Np wczoraj robiłem zdjęcia z statywu i o wiele wygodniej było wybierać miejsce ostrości przez puknięcie w ekran (przydałyby mi się jeszcze rękawiczki do ekranów pojemnościowych).
Swoją drogą, szkoda, że w momencie wyboru punktu AF przez dotyk znikają informacje z wyświetlacza. Np ustawione przeze mnie wyświetlacze poziomu, które lubię widzieć podczas robienia widoków.
Witam !
Pozdrawiam
Też sobie pstryknąłem tyle że z E-PL3, też na ISO 6400. Wywołane w Darktable
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/pobieralnia/P1145246ol1.jpg)
a tu pełny plik: http://bodzio.dug.net.pl/pobieralnia/P1145246ol.jpg
aaa wiem, są ciapy, ale to stara matryca, bez porównania z OMD czy E-PL5, ale nie ma się czego wstydzić.
Rafał Czarny
14.01.13, 23:25
Bodzio, przy tym ISO szału nie ma.
Obawy chyba bezpodstawne - pukać można na dwa sposoby:
1) puknięcie = wybór miejsca AF + aktywacja AF + zdjęcie
2) puknięcie = wybór miejsca AF , wyzwolenie migawki przyciskiem tak jak w tradycyjnej metodzie
Muszę przyznać, że opcja nr 2 "sprawdza się w praniu" :)
Pukanie, biorąc pod uwagę to, że można sobie zmieniać także rozmiar tego kwadracika AF, to jedna z moich ulubionych opcji w nowych bezlustrach.
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) - za ten obrazek szacun, mi ze starej matrycy nigdy nie udało się tyle wyciągnąć... no ale ja nie umiem się posługiwać zaawansowanymi programami do obróbki
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) - za ten obrazek szacun, mi ze starej matrycy nigdy nie udało się tyle wyciągnąć... no ale ja nie umiem się posługiwać zaawansowanymi programami do obróbki
No to może Bodzip założy kącik z korepetycjami z działania softu pod Linuksa?
Darekw1967
15.01.13, 01:55
Witam !
Foto z EPL5 dalem z konwersji DNG - TIF i praktycznie nie zabralem sie tak naprawde za odszumianie.
W przykladzie... Chodzilo mi o zobrazowanie szczegolowosci zdjecia dla 6400 ISO i wykazanie, ze
nawet taka czulosc w najnowszej matrycy m.4/3 pozwala na wykonanie wysokiej jakosci fotek.
Przy slabym swietle wynik dla 6400 ISO bedzie gorszy ale i tak bardzo akceptowalny ;)
Ciesze sie, ze Olek jednak wykonal kawal dobrej roboty
Pozdrawiam
E-PL3 co mnie wpienia najbardziej?
wielofunkcyjny przycisk wyboru w kształcie pokrętła - aby go nacisnąć w prawo jest problem bo kciuk blokuje mi wystający ekran, aby go swobodnie naciskać ekran trzeba rozłożyć całkowicie i odchylić na 90st. Jest to o tyle uciążliwe że nie zawsze mam ochotę czaić się ze zdjęciem w pozycji biodrowej. Minimalne odchylenie nie załatwia sprawy bo i tak na wysokości tego przycisku znajduje się wspornik ekranika.
wielofunkcyjny przycisk wyboru w kształcie pokrętła - aby go nacisnąć w prawo jest problem bo kciuk blokuje mi wystający ekran, aby go swobodnie naciskać ekran trzeba rozłożyć całkowicie i odchylić na 90st. Jest to o tyle uciążliwe że nie zawsze mam ochotę czaić się ze zdjęciem w pozycji biodrowej. Minimalne odchylenie nie załatwia sprawy bo i tak na wysokości tego przycisku znajduje się wspornik ekranika.
A nie udało by się Ci rozwiązać problemu pozycji zdjęciowej zakładając wizjerek?
A nie udało by się Ci rozwiązać problemu pozycji zdjęciowej zakładając wizjerek?
pisząc wystający ekran miałem na myśli ekran w pozycji złożonej, wystaje chyba z 6mm a zaraz obok jest przycisk który trzeba na cisnąć więc wizjer nie wiele rozwiązuje bo i tak muszę rozkładać ekran dla swobodnego operowania przyciskiem w prawo.
:shock: :shock: :shock:
ja to nawet w rękawiczkach robię bez problemu. Musisz mieć palce Golema :mrgreen:
Mi za to w rękawiczkach kiepsko się obsługiwało kółko w moim E-P3. Natura jednak każdemu dała inne paluszki :wink:
:shock: :shock: :shock:
ja to nawet w rękawiczkach robię bez problemu. Musisz mieć palce Golema :mrgreen:
no właśnie gdybym miał to bym to zrozumiał, ale łapki mam delikatne jak Calineczka.
Eeee, chyba jednak nie Olek....
Dobra robote zrobil kto inny, a Oly w koncu to zauwazyl i zaadoptowal u siebie :)
pozdro
Eeee, chyba jednak nie Olek....
Dobra robote zrobil kto inny, a Oly w koncu to zauwazyl i zaadoptowal u siebie :)
pozdro
ten wykonał kto scalił, zamenedżmentował, sprzedał, zadowolił klienta i zarobił.
czyli chyba jednak OLEK
ten wykonał kto scalił, zamenedżmentował, sprzedał, zadowolił klienta i zarobił.
czyli chyba jednak OLEK
Taaa, czyzby?
Tyle lat scalali, menedzmentowali, sprzedawali, zarabiali? - nie sadze (co wyniknelo przy okazji niespodziewanych ruchow na gorze), a jakos w tylku za afroamerykanami byli w kwestii obrazowania.
pozdro
Janko Muzykant
15.01.13, 10:37
czyli chyba jednak OLEK
LUDZIE to zrobili, nie żaden olek czy nieolek. Dziś ludzie pracują tu, jutro tam, wczoraj podpisali kontrakt z tymi, jutro z innymi...
Rany boskie, stare chłopy, a wierzą w jakieś twory z bajki...
Rafał Czarny
15.01.13, 10:38
Są ludzie, którzy wbijają Olkowi szpilki
to nie ludzie, to wilki.
Są ludzie, którzy wbijają Olkowi szpilki
to nie ludzie, to wilki.
Klasyka :mrgreen:
Mogę to dam:wink:
ISO6400 z EPL5, wołane niestety RAWTherapee, które tak sobie odzyskuje prześwietlenia. (żeby zobaczyć w full trzeba w Firefoxie kliknąć na obrazku prawym i wybrać: pokaż obrazek)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/6278/pb240118.jpg)
Taaa, czyzby?
Tyle lat scalali, menedzmentowali, sprzedawali, zarabiali? - nie sadze (co wyniknelo przy okazji niespodziewanych ruchow na gorze), a jakos w tylku za afroamerykanami byli w kwestii obrazowania.
pozdro
"co było a nie jest nie pisze się w rejestr", ja tam Olka lubię
LUDZIE to zrobili, nie żaden olek czy nieolek. Dziś ludzie pracują tu, jutro tam, wczoraj podpisali kontrakt z tymi, jutro z innymi...
Rany boskie, stare chłopy, a wierzą w jakieś twory z bajki...
a co powiesz o reprezentacji piłkarskiej Niemiec czy innych potęg?
raz są zawodnicy A, B, C a innym razem X, Y, Z... a tym czasem potęga wciąż jest potęgą
fakt że to ludzie tworzą, ale to nie zasługa pojedynczych pracowników tylko zarządzania i kultury organizacyjnej firmy.
takie jest moje skromne zdanie
jak ryba psuje się od głowy to ludzie jacy by nie byli nie osiągną niczego jeżeli nie zajmie się nimi pasterz z powołania, a nie tak jak w naszym kraju: Prezes, z wykształcenia - siostrzeniec ministra.
Ja tam z tym kółeczkiem w zasadzie nie mam problemu.
Janko Muzykant
15.01.13, 12:44
a co powiesz o reprezentacji piłkarskiej Niemiec czy innych potęg?
raz są zawodnicy A, B, C a innym razem X, Y, Z... a tym czasem potęga wciąż jest potęgą
No właśnie, powiem to, że nie ma nic wspólnego z Niemcami. To jest firma, która z nazwy jest niemiecka, ale tylko z nazwy :)
fakt że to ludzie tworzą, ale to nie zasługa pojedynczych pracowników tylko zarządzania i kultury organizacyjnej firmy.
A to niby nie ludzie? Wczoraj inni, jutro inni - tylko ich pracą nie jest przykręcanie matryc do body, a zarządzanie przedsiębiorstwem.
Nie piszę tego wszystkiego po to żeby się czepiać, a z bardzo istotnego powodu: dziś już nie ma żadnych tradycji, że niby Sony to dobre telewizory z Pewexu trzydzieści lat temu więc zaufam. Dziś marki, a właściwie powinno się pisać: brandy, to jeszcze jedna cecha produktu zbliżona do opakowania. Najlepszy dowód - właśnie olki. Wczoraj beznadziejne matryce, dziś jedne z najlepszych. Jutro znowu mogą być beznadziejne i o niczym to nie świadczy. Brandy właśnie po to istnieją, żeby podtrzymywać różnego rodzaju mity, żeby skupić myślenie Kowalskiego na wierze, a nie faktach. To brandy się reklamuje, loga, barwy, a nie linie technologiczne, proces powstawania czy rzeczywiste parametry (nawet jak wam pokazują podczas reklamy w telewizorku jak się waży piwo, to ma to tyle wspólnego z prawdą, co nic).
I to działa, albowiem na tysiącach forów tysiące bezmyślnych ludzi awanturuje się w imieniu tych sztucznych tworów, za którymi kryją się tylko wymysły agencji reklamowych.
No właśnie, powiem to, że nie ma nic wspólnego z Niemcami. To jest firma, która z nazwy jest niemiecka, ale tylko z nazwy :)
A to niby nie ludzie? Wczoraj inni, jutro inni - tylko ich pracą nie jest przykręcanie matryc do body, a zarządzanie przedsiębiorstwem.
Nie piszę tego wszystkiego po to żeby się czepiać, a z bardzo istotnego powodu: dziś już nie ma żadnych tradycji, że niby Sony to dobre telewizory z Pewexu trzydzieści lat temu więc zaufam. Dziś marki, a właściwie powinno się pisać: brandy, to jeszcze jedna cecha produktu zbliżona do opakowania. Najlepszy dowód - właśnie olki. Wczoraj beznadziejne matryce, dziś jedne z najlepszych. Jutro znowu mogą być beznadziejne i o niczym to nie świadczy. Brandy właśnie po to istnieją, żeby podtrzymywać różnego rodzaju mity, żeby skupić myślenie Kowalskiego na wierze, a nie faktach. To brandy się reklamuje, loga, barwy, a nie linie technologiczne, proces powstawania czy rzeczywiste parametry (nawet jak wam pokazują podczas reklamy w telewizorku jak się waży piwo, to ma to tyle wspólnego z prawdą, co nic).
I to działa, albowiem na tysiącach forów tysiące bezmyślnych ludzi awanturuje się w imieniu tych sztucznych tworów, za którymi kryją się tylko wymysły agencji reklamowych.
zgadzam się z Tobą w 100% jednak przyznasz że pomimo tych wszystkich faktów to wybrane tylko firmy osiągnęły sukces a inne poszły na dno lub stanęły w miejscu. A warunki brzegowe jak zauważyłeś wszyscy mamy takie same.
Czy dowolna inna firma bez doświadczenia w branży mogła by stworzyć podobny twór jak E-M5 (nie twierdzę że jest to najlepszy aparat na świecie - ale jest przynajmniej gód inaf, a w swojej lidze de best)? Odpowiedź brzmi: NIE! przykład z branży: Panasonic, Kodak, Polaroid i spoza branży cała reszta.
Wątek zaczął odbiegać od tematu..
Pamiętam jak Jack mówił w Łodzi że różnica jakości jest warta różnicy cen.
Mam parę zdjęć z EPL-3 i mi się podobają.
EPL5 stanowczo za nowości i jakość
Janko Muzykant
15.01.13, 13:40
zgadzam się z Tobą w 100% jednak przyznasz że pomimo tych wszystkich faktów to wybrane tylko firmy osiągnęły sukces a inne poszły na dno lub stanęły w miejscu. A warunki brzegowe jak zauważyłeś wszyscy mamy takie same.
Ależ skąd. Część firm wywodzi się z rodzinnych, a wręcz jednoosobowe interesów o strukturze monarchii. Żeby nie szukać - Apple, HP, Sony... To jest olbrzymi kapitał, który bywa marnotrawiony brakiem społecznego (w obrębie firmy) myślenia, gdy kończą się rządy twardej ręki. Takie myślenie własnym interesem tworzy linię działań pełną kompromisów i wzajemnych sprzeczności i zwykle zrzuca firmę z pozycji lidera do szeregu albo i gorzej. A potem - jeśli ten pomysł zostanie w ogóle zaakceptowany - szuka się wizjonera czyli chama, który ma pomysł i nie dyskutuje. Sam apple kiedyś zatrudnił zamordystę Jobsa, ponieważ był na skraju bankructwa.
Czy dowolna inna firma bez doświadczenia w branży mogła by stworzyć podobny twór jak E-M5
No pewnie - Sony. Parę rzeczy nie dopracowano z wyboru (brak w ofercie dobrych szkieł, nie z niemocy - bo do luster są), ale technicznie nex może więcej od olków. Sony nie miało żadnych doświadczeń z aparatami i kupiło sobie know-how. Nikt dziś nie mówi ''Minolta'' czy ''Konika'' tylko ''Sony''. A taki Samsung? Robi wszystko, ale większości rzeczy wcale nie wymyślał, tylko sobie kupił. Czytaj - zarząd w imieniu akcjonariuszy podjął taką decyzję.
Jakbyś miał dużo kasy, możesz sobie dziś to wszystko kupić i wymyślić zupełnie nową markę. W końcu cały Wall street tak działa :)
Czy dowolna inna firma bez doświadczenia w branży mogła by stworzyć podobny twór jak E-M5 (nie twierdzę że jest to najlepszy aparat na świecie - ale jest przynajmniej gód inaf, a w swojej lidze de best)? Odpowiedź brzmi: NIE! przykład z branży: Panasonic, Kodak, Polaroid i spoza branży cała reszta.
Bez przesady, wiele firm jest w stanie zrobić taki produkt, tylko albo mają inne priorytety, albo im się to nie opłaca. Taki Panasonic czy Sony albo Samsung też jeszcze parę lat temu nie mieli doświadczenia, a dzisiaj robią całkiem niezłe aparaty. Choćby taki GH3, który nie ma się czego wstydzić przy OM-D.
Wracajac do meritum.
Osobscie majac juz epl3, jakos niechetnie mi przesiadac sie na epl5 - ze wzgledu na to, iz raz ze sobie zalozylem budzet jaki jestem w stanie wydac na epl5, dwa poki co obrazek do zastosowan jakimi obarczam pena w zupelnosci wystarcza ten w starszej konstrukcji.
Stajac przed wyborem i nie majac nic, bezdyskusyjnie epl5.
pozdro
E-PL3 czy E-PL5? Odpowiedź jest prosta: czekać na E-P5 ;)
Rafał Czarny
15.01.13, 14:39
Nyny, a tak przy okazji chcę Ci podziękować, bo przeczytawszy Twoją sygnaturkę na zieloną przestałem być prawdziwym twardzielem. A byłem nim przez trzy lata. Zrobiłem wreszcie beckup zdjęć i już niczego się nie boję.
ps. Piszę to na otwartym forum (a nie na priv), bo może jeszcze ktoś dzięki temu przestanie być twardzielem.
...
No pewnie - Sony. Parę rzeczy nie dopracowano z wyboru (brak w ofercie dobrych szkieł, nie z niemocy - bo do luster są), ale technicznie nex może więcej od olków. Sony nie miało żadnych doświadczeń z aparatami i kupiło sobie know-how. ...
tylko że ja napisałem że nie tak łatwo byle komu, Ty podajesz przykład że ktoś z branży dał radę.:grin:
rozmowa odbiega od wątku - to na pewno.
mimo wszystko uważam że Olympus wykonał kawał dobrej roboty i nie każdy to potrafi pomimo tego że ma kapitał (patrz Samsung, Panas, itp.) oraz że na świecie jest wielu dostawców gotowych komponentów. Powód, dobra organizacja pracy i odpowiednie kierowanie polityka firmy.:grin:
...nie każdy to potrafi...
Co konkretnie?
Nyny, a tak przy okazji chcę Ci podziękować, bo przeczytawszy Twoją sygnaturkę na zieloną przestałem być prawdziwym twardzielem. A byłem nim przez trzy lata. Zrobiłem wreszcie beckup zdjęć i już niczego się nie boję.
ps. Piszę to na otwartym forum (a nie na priv), bo może jeszcze ktoś dzięki temu przestanie być twardzielem.
hyhy
Ciesze, ze sie przydalo...
Ja twardzielem juz dawno przestalem byc, bodaj jeszcze za czasow ataryny;)
pozdro
Co konkretnie?
nie czytałeś?
konkretnie to, bo o tym przecież mowa:
Witam !
Foto z EPL5 ...(tekst)... tak bardzo akceptowalny :wink:
Pozdrawiam
a ty myślałeś że co? kosmodrom?:)
Janko Muzykant
15.01.13, 15:02
tylko że ja napisałem że nie tak łatwo byle komu, Ty podajesz przykład że ktoś z branży dał radę
To nie jest żadna branża, to jest flaga, godło, logo. Branża zwykle ma inną nazwę i znajduje się na rynku niedostępnym dla konsumentów, a składa się z wiedzy, zaplecza i kontaktów. Można ją wynająć, kupić albo nawet zastrzec sobie wyłączność, co ostatnio tak średnio wychodzi.
mimo wszystko uważam że Olympus wykonał kawał dobrej roboty
Można gadać do upadłego, a tu nadal wiara w dobrego dziadka mroza :)
i nie każdy to potrafi pomimo tego że ma kapitał (patrz Samsung, Panas, itp.) oraz że na świecie jest wielu dostawców gotowych komponentów. Powód, dobra organizacja pracy i odpowiednie kierowanie polityka firmy.
Nazwiska konkretne to robią, a nie żadna buka. Nazwiska, które dziś tu, jutro tam. Dlatego wszystko należy sprawdzić, a nie bazować na tradycji.
Panasonic, tak na marginesie, siedzi od lat na rynku kamer, także profi - trudniejszym od rynku aparatów i gdyby chciał, to by mógł. Problem w tym, że oni wszyscy (ci ludzie) chcą na pierwszym miejscu przyzwoicie zarabiać, a z mniej czy bardziej trafnych wniosków badań rynku (to też część ''buki'', niezwykle zresztą istotna, a zupełnie pomijana w dyskusjach) wychodzi, że optimum przychodów przyniosą działania takie, a nie inne. A że to wszystko niestabilne, toteż czasami wnioski są dalekie od rzeczywistości, która następuje później.
Aparat idealny obecnie to taki, co ma milion ustawień, ale tak naprawdę, co by się nie przestawiło, zdjęcia wyjdą ładne. Bo z obserwacji moich, ludzie (ale tacy normalni, a nie piszący po forach) w ząb nie kumają tego wszystkiego, począwszy od czasów i przysłon. Jednak jak im to zabierzesz to będą płakać, że ''małpę dla seniorów to sobie kupią w stosownym wieku''.
I tak naprawdę te wszystkie tryby kreatywne rzadko spieprzą zdjęcie. Dopiero wejście w pełen manual wywala kadr w kosmos. Zresztą wtedy nazywa się to artyzmem i też cieszy :)
themoth, albo dyskutujesz normalnie, albo pajacujesz - wybieraj.
Pytałem, czego konkretnie nie potrafią inni producenci. Zacytowałeś wypowiedź, w której nie znajduję odpowiedzi na to pytanie.
themoth, albo dyskutujesz normalnie, albo pajacujesz - wybieraj.
Pytałem, czego konkretnie nie potrafią inni producenci. Zacytowałeś wypowiedź, w której nie znajduję odpowiedzi na to pytanie.
nie będziesz mi dyktował co mam pisać/robić,
ale pomimo tego że mnie ciut wpieniłeś ustosunkuję się do twojego wniosku - tylko znajdę chwilę czasu i przeanalizuję dialog od początku, wtedy to podsumuję i postaram się znaleźć odpowiedź na nurtujące Cię pytanie...