Zobacz pełną wersję : Tablet + dysk zewnętrzny do zgrywania zdjęć
W innym watku zdecydowana wiekszość poleciła powyzsze rozwiązanie zamiast netbooka. W sumie dałem się przekonać ale jak to mam w zwyczaju poczytałem trochę o tabletach i ze zdziwieniem stwierdziłem, że to nie jest takie proste. Tablet wyjety z pudełka nie umożliwia zgrywania zdjęć na dysk zewnetrzny. Trzeba zrobić jakiegoś roota, wgrac sterowniki. Wiele osób pisze, że to prosta czynność ale patrząc na watki związane z tym zagadnieniem nie wydaje mi się to takie proste.
Mam pytnie do uzytkowników tabletów - czy sa na rynku jakies modele, które umozliwiają zgrywanie zdjęć z tabletu na dysk zewnętrzny bez konieczności robienia roota? Ewentualnie jakies płatne oprogramoawanie to umożliwiające?
Wstepnie myslałem o Google Nexus 7 i on ma mozliwość zakupu oprogramowania ale tylko umozliwiającego zgrywanie z pendriva na tablet ale już z tabletu na dysk zewnetrzny czy pendrive sie nie da.
W innym watku zdecydowana wiekszość poleciła powyzsze rozwiązanie zamiast netbooka. W sumie dałem się przekonać ale jak to mam w zwyczaju poczytałem trochę o tabletach i ze zdziwieniem stwierdziłem, że to nie jest takie proste. Tablet wyjety z pudełka nie umożliwia zgrywania zdjęć na dysk zewnetrzny. Trzeba zrobić jakiegoś roota, wgrac sterowniki. Wiele osób pisze, że to prosta czynność ale patrząc na watki związane z tym zagadnieniem nie wydaje mi się to takie proste.
Mam pytnie do uzytkowników tabletów - czy sa na rynku jakies modele, które umozliwiają zgrywanie zdjęć z tabletu na dysk zewnętrzny bez konieczności robienia roota? Ewentualnie jakies płatne oprogramoawanie to umożliwiające?
Wstepnie myslałem o Google Nexus 7 i on ma mozliwość zakupu oprogramowania ale tylko umozliwiającego zgrywanie z pendriva na tablet ale już z tabletu na dysk zewnetrzny czy pendrive sie nie da.
Mam 7 ke, root jest banalny.
Usprawnia wiele rzeczy.
U mnie chodzi w zestawieniu z nasem choćby, komunikacja dowolna np total commander po FTP, zasobach sieciowych albo cokolwiek:-)
Uzywam tez zew huba USB i dysków malych i tych 3.5 cala z zasilaniem, komunikacja w 2 strony.
Netbook, laptop odeszly w sina dal, ba nawet dużego kompa juz nie odpalam:-)
Chcesz kupić 7 ke? Pisz.
pozdrowionka
W innym watku zdecydowana wiekszość poleciła powyzsze rozwiązanie zamiast netbooka. W sumie dałem się przekonać ale
Zanim wdepniesz: Nexus (przynajmniej 10) czyta partycje EX, nie czyta ntfs. Jest darmowy soft firmy Paragon Software, ale wymaga roota. Nawet jak zrutujesz to:
- potrzebujesz dodatkowej porcji Voltów dla zewnętrznego dysku (sprawdzałem na 1/2 terowych Paszportach WD),
- kabla usb Y (są na alle niebieskie; dla usb 3)
- zewnętrznej baterii (źródło prądu dla zewnętrznego dysku podpiętego do baterii i tabletu kablem typu Y)
- na sam koniec potrzebujesz kabla usb OTG (USB <-> micro USB)
Moc procka w tablecie:
(Nexus 10) płynnie pliki z mocno zhaczonego GH2 odtwarza mi BestPlayer, VLC (wciąż tylko) Beta niestety się wykłada.
Podsumowując: pożegnam się z tym gadżetem pod koniec roku; jeśli drugi raz miałbym kupować wdepnąłbym w coś zupełnie innego. Co? Dla mnie Windows tylko, że z ekranem Nexusa (2560x1600, 10")
Czy taki Total Commander (jest dostępny na Androida) nie skopiuje plików na zewnątrz?
Większość Galaxy Tabów ma tryb hosta USB po zakupie dodatkowej przelotki. Są też na rynku tablety wyposażone w pełnowymiarowe złącze USB. Takie np. Asusy Transformer mają 1-2 takie gniazda w stacji dokującej (klawiaturze). Większość tabletów ma również złącze microSD / SD, od czego wyjątkiem jest Twój Nexus niestety.
Mam pierwszego transformera i nie mam żadnych problemów z przegrywaniem plików na dyski zewnętrzne (takie przenośne).
Dzieki panowie. Chciałbym się upewnić - jak kupie transformera to nie bedę musiał go rootowac aby zgrywać pliki na dyski zewnetrzne? Czyli kupuje i od razu moge zgrywac zdjęcia na tableta a następnie na dysk zewnetrzny bez dodatkowego zasilania.
Naprawde nie chce sie bawić w rooty i inne zabawy. To ma być sprzet wyłącznie do internetu i przegrywania zdjęć na dysk zewnetrzny.
Chciałbym się upewnić - jak kupie transformera to nie bedę musiał go rootowac aby zgrywać pliki na dyski zewnetrzne? Czyli kupuje i od razu moge zgrywac zdjęcia na tableta a następnie na dysk zewnetrzny bez dodatkowego zasilania.
Tak. Tylko spraw sobie najlepiej wariant z klawiaturą - nie będzie trzeba dokupywać przelotek, a i bateria 2x dłużej wytrzyma.
poszukaj w tanich urządzeniach, taki Goclever obsługuje FAT, FAT32, NTFS, rozdzielczość ekranu kiepska ale cena 350zł
---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post był o 14:20 ----------
albo
http://allegro.pl/tablet-goclever-r974-ips-2x1-6-ghz-android-4-1-1-i2928069567.html
Netbook, laptop odeszly w sina dal, ba nawet dużego kompa juz nie odpalam:-)
Czytając o paru tabletach stwierdziłem, że większość (wszystkie?) mają jedną wadę - prawie zerową możliwość upgrade'u.
W laptopie możemy wymienić dysk na xxx GB 2,5 SSD, dodać RAM. Aku w netbooku potrafi trzymać przy tym nawet 10h.
Tablety mają często na stałe jakieś kastraty (mniej cache) procesorów tj. Intel Atom.
Jakoś nie mam przekonania o wyższości tabletu nad mocniejszym netbookiem (http://www.ceneo.pl/19508218),
Co dopiero laptop do 12' z choćby i3, chociaż rozumiem, że może to już inna liga jeśli chodzi o gabaryty i masę.
Czy znacie jakieś tablety z możliwością późniejszego rozszerzenia możliwości - przez klawiaturę itd - jakkolwiek?
Tak. Tylko spraw sobie najlepiej wariant z klawiaturą - nie będzie trzeba dokupywać przelotek, a i bateria 2x dłużej wytrzyma.
Dzieki za info. Wariant z klawiatura jest dla mnie trochę za drogi (bez zreszta tez:)). Znalazlem oferte w euo-rtv i sprzedają go tam na raty 0% za 1299zł. Rozumiem, że dodatkowo musze dokupić jakąś przelotke USB i bedę mógł spokojnie zgrywać zdjęcia na dysk twardy. Czas pracy i klawiatura nie są dla mnie ważne - ma byc lekko z internetem i mozliwością zgrywania zdjęć.
Osobiscie odradzam tablet, jeśli chodzi o funkcjonalność , to moim zdaniem tylko fajny gadżet, ale tylko do przegladania/pokazania komuś fotek. Ostatnio przerabiałem temat i skończylo się na kupieniu netbooka (mój wątek rubinar 500). Nie twierdzę ,że się nie da, tylko w tej chwili jest więcej problemów niż korzysci. W cenie sensownego tabletu (matryca, bebechy ) kupisz naprawdę konkretnego netbooka, a różnica polega na tym, że masz klawiaturę i o tyle jest większy a zarazem wygodniejszy. Nie wspomnę juz o Win. Jest to tylko moje osobiste zdanie na ten temat, wybór nalezy do Ciebie.
w cenie dobrego tabletu mozna kupic 13" samsunga na i3, do i5 trzeba już trochę dołozyć... i to jest nieporównywalnie wiekszy komfort pracy.
żeby nie było, mam netbooka (MSI Wind U120) i tablet (motorola Xoom).
Z netbooka korzystam tylko na zleceniach do backupowania danych, Tabletu uzywam własciwie codziennie, do działań ktore nie wymagaja uruchamiania komputera. Ale chodzi mi po głowie zamiana netbooka na własnie taka 13" samsungo-aluminiowa perełke. Nie jest to kosmicznie wydajne, ale duzo wygodniejsze niz netbook. a Wiem bo stawialem na takim wlasnie 13" samsungu system i mialem go w firmie przez dzień. Fajny. Bardzo fajny.
Cos slyszalem,ze w MM do jakiegos samsunga 46" dokladaja tableta.Ten samsung kosztuje cos 1400€ razem z tym tabletem
Cos slyszalem,ze w MM do jakiegos samsunga 46" dokladaja tableta.Ten samsung kosztuje cos 1400€ razem z tym tabletem
eeeee.... pewnie to badziewie dodają Lenovo IdeaCenter Horizon Table PC http://natemat.pl/46323,gigantyczny-tablet-ogromny-telewizor-i-inne-najciekawsze-gadzety-z-targow-ces ;)
Witam !
MyTab7 z Androidem 4.0.4 bezproblemowo czyta zewnetrzne dyski (FAT jak i NTFS).
Pozdrawiam
Zmienilem laptopa na tablet do zdjęć.
Duzo poreczniejszy i szybszy.
Dla mnie wystarczy i bardzo mnie cieszy taka zamiana
Ale widać nie każdemu sluzy.
pozdrowionka
Czytając o paru tabletach stwierdziłem, że większość (wszystkie?) mają jedną wadę - prawie zerową możliwość upgrade'u. (...)
Czy znacie jakieś tablety z możliwością późniejszego rozszerzenia możliwości - przez klawiaturę itd - jakkolwiek?
Niemal wszystkie nowe tablety z Windows 8 mają możliwość rozbudowy specyfikacji. No i da się na nich odpalić desktopowe aplikacjie.
...Tablet wyjety z pudełka nie umożliwia zgrywania zdjęć na dysk zewnetrzny...
Mój XT2 umożliwia. Nawet LR i PS na nim mam. I monitor zewnętrzny. I stacje dokującą. Właściwie już tylko na nim pracuję.
Jaka wygoda obróbki pen-em od razu na ekranie!
Pozdrawiam.
tyle że te z wn8 kosztują więcej. Szkoda ze kolega pers nie zawarł tu informacji z tamtego wątku, budżet do 1000zł i że ma już w domu dobry laptop 17".
Tak, yamada ma rację - ja głównie korzystam z mojego notebooka i to się nie zmieni. Tablet/netbook to wyłącznie narzędzie do internetu i przechowywania zdjęć (na zewnetrznym HDD) podczas wyjazdów. Tyle tylko, że te wyjazdy często trawają 3-5 tygodni więc chciałbym aby sprzet był w miare wygodny i praktyczny.
No nic właśnie się wybieram do rtv-euro-agd i zobacze tego Asusa Transformera za 1300 zł i netbooka HP mini za 900 zł.
poproś by podłączyli jakiś dysk lub pendraiwa, przelotka miniusb/usb host kosztuje na alledrogo ok 3,50zł to nie jest duży koszt :)
No więc tak, w RTV miła pani nie wiedziała czy sie da czy nie ale była bardzo chetna aby to sprawdzić. Poszukiwania przelotki niestety nie powiodły się więc poprosiła kolege o pomoc. Kolega na moje pytanie odpowiedział
- Hmm, to jest android więc mogą być z tym problemy ale może się da z jakas przelotką, której nie mamy.
W MM:
Na moje pytanie pan odpowiedział:
- zobaczmy jakie to ma wyjścia - (zobaczyliśmy) - więc z przelotką powinno się dać ale mieliśmy tylko 4 przelotki kilka miesięcy temu po 60 zł a teraz już nie mamy więc nie ma jak sprawdzić ale skoro z klawiaturą się da to z przelotka też powinno.
Potpytalem jeszcze o Nexusa 7, który wiem, że się nie da ale według Pana powinno się dać ale niestety nie ma przelotki więc nie możemy sprawdzić
Generalnie ten transformer bardzo mi sie podoba. Dla mnie jest o klasę lepiej wykonany od Samsunga Galaxy ale jednak postawię na netbook HP mini 200, jest słaby, ma na pewno gorszą matryce ale do wieczornego przeglądania internetu, przegrywania zdjęć, ich pomniejszania i wyostrzania powinien się nadać. Jakość nie powala ale też nie jest jakaś tragiczna.
I oczywiście w MM jest promocja raty 50x0% więc transformer był o 100 zł droższy a transformer + klawiatura o 400 zł od cen z RTV.
I to jest właśnie chora rzeczywistość, jaki to ogromny problem mieć na dużym sklepie coś tak dużego i drogiego jak
http://allegro.pl/kabel-adapter-micro-usb-a-microusb-host-otg-tablet-i2925255815.html
Kurcze sami by kupili na alledrogo by mieć w razie czego na sklepie a może dzięki temu niejeden tablet by sprzedali.
Po drugie wiedza tych sklepowych ekspertów jest często zadziwiająca...
Pozostaje mi życzyć zadowolenia z zakupu i udanej wyprawy.
pozdrawiam
Fajnie jeśli wątek nie przepadnie bo sam jestem ciekaw jak pracuje się na tabletach. Szkoda że osoby mające takowy sprzęt i piszące tu piszą bardzo ogólnikowo.
Sam mam ochotę na tabletowe rozwiązanie w czasie wyjazdów.
Ale często sklepowi eksperci to studenci filologi angielskiej którzy potrzebują kasy. Porzadne info mozesz uzyskac w sklepach specjalistycznych. To tak jak idac do MM ciezko ci sie dowiedziec czegos o jakims szkle, a idac do stricte sklepu foto typu foto-plus to i pomacasz, i pogadasz, i dowiesz się czegoś ciekawego.
Tablet naprawde jest spoko, sam nie bylem przekonany ale teraz korzystam z niego bardzo, bardzo często.
Dodam jeszcze, że Asus Transformer z dołączoną klawiaturą wygląda jak prawdziwy netbook z wyższej półki i czuć jego wagę niestety. Pomimo, że odwiedzałem ww. markety specjalnie aby go zobaczyć pierwsza moja myśl była taka, że ktoś przez przypadek położył netbooka przy tabletach :-)
no, ale mi spoko starczyłby bez klawiatury.
I to jest właśnie chora rzeczywistość, jaki to ogromny problem mieć na dużym sklepie coś tak dużego i drogiego jak
http://allegro.pl/kabel-adapter-micro-usb-a-microusb-host-otg-tablet-i2925255815.html
Ale w dużym sklepie jeszcze trzeba szukać w odpowiednim dziale.
Parę miesięcy szukałem takiej przejściówki i mało kto o tym słyszał.
W końcu kupiłem ją (oryginalna Samsunga za 40zł) w MM na dziale z akcesoriami do komórek.
W dziale z kablami tego nie było.
Niemal wszystkie nowe tablety z Windows 8 mają możliwość rozbudowy specyfikacji. No i da się na nich odpalić desktopowe aplikacjie.
Jakiś ślepy jestem - mógłbyś pokazać mi jakiś na i3, tudzież z możliwością rozbudowy do ~i3?
Widzę w alledrogo prawie same na Atomach z Win8.
Wśród małych laptopów bez problemu od razu znalazłem za 1650zł:
Acer Aspire V5 11.6' i3-2367 4GB 320GB HD3000 Win7, USB 2 i 3, HDMI, 1,38kg
skrzynka97
11.01.13, 16:30
Od roku posiadam Acer Iconia Tab A500.
10-cio calowe modele Acera mają 2xUSB!!! Duże i małe.
Na usb działa: dysk zewnętrzny, klawiatura, mysz, nie działa modem.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Iconia-Tab-A500.58807.0.html