PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup E-30

oktopus
8.01.13, 14:24
Witam,
Proszę o informacje (szukajka nie wypluła odpowiedzi) czy jest coś, na co powinienem zwrócić szczególnie uwagę przy zakupie używanego E-30 (co sprawdzić, testować, itd.).

Z góry dziękuje za odpowiedzi

P.S.
Aby nie zakładać kolejnego tematu - proszę o info. Jak sprawdzić używany obiektyw 14-54 I/II

Jaack
8.01.13, 14:31
Witam,
Proszę o informacje (szukajka nie wypluła odpowiedzi) czy jest coś, na co powinienem zwrócić szczególnie uwagę przy zakupie używanego E-30 (co sprawdzić, testować, itd.).

Aby sprawny był ? Aby przebieg migawki nie był zbyt duży ? Czy AF trafia w punt (brak FF/BF)?

PS.

zrobić kilka zdjęć, instrukcję jak sprawdzić przebieg migawki znajdziesz na forum, metody na sprawdzenie AF jest wiele (chociażby test bateryjkowy)

no dobra, tutaj masz jak sprawdzić przebieg

https://forum.olympusclub.pl/threads/4659-iso50-licznik-zdjec-i-inne-menu-serwisowe-Olympus

oktopus
8.01.13, 15:13
Dziękuje ! +1

A czy jest coś specyficznego (tylko w E-30) na co zwrócić szczególnie uwagę ?

oktopus
9.01.13, 10:53
Up :)

Proszę o info. Co do 14-54 I i II

rafrog
9.01.13, 10:57
W E-30 sprawdź też czy obudowa LCD jest w dobrej kondycji. Ten uchylany ekranik lubił się rozchodzić.

apz
9.01.13, 10:57
Up :)

Proszę o info. Co do 14-54 I i II

Ma płynnie chodzić tam i spowrotem , sprawdź jak chodzi przysłona , to stosunkowo młode obiektywy - pojawiły sie wraz z E-30. Stan szkła - czy nie porysowane i czy nie ma przebarwień na powłokach i to w zasadzie wszystko. Wersja pierwsza może być starsza o jakieś 5 lat. I jest minimalnie mniej ostra w rogach na matrycy takiej jak ta w E-30. Z OM-D i poźniejszymi będzie jeszcze gorzej.

Raven_Design
9.01.13, 11:25
Zwróć uwagę na czystość matówki bo wiele to mówi o warunkach, w których aparat był używany.

danmacz
9.01.13, 11:35
W E-30 sprawdź też czy obudowa LCD jest w dobrej kondycji. Ten uchylany ekranik lubił się rozchodzić.

Z tego co wiem to bardziej problem e3, natomiast kupując używkę to raczej loteria, przede wszystkim jak kupujesz oddzielnie szkło może pojawić się bf/ff , sprawdź np czy okleiny nie były naprawiane we własnym zakresie, co moze nieco powiedzieć o tzw przebiegu - choć w niektórych egzemplarzach odchodziły bardzo szybko(ale bardziej w e-3 chyba ten problem był), generalnie jezeli obudowa nie nosi oznak intrnsywnej eksploatacji , to jest szansa ze wnętrze jest ok.

Aha, obiektyw 14-54 ma lekki luz na tubusie, tak ma byc, natomist zapięty na bagnecie ma siedzieć sztywno , może też lekko skrzypieć/szumieć przy zmianie ogniskowych (uszczeliki gumowe)

oktopus
9.01.13, 12:22
Jestem naprawdę bardzo wdzięczny za wasze zainteresowanie i rady !

Na 70% zakładam, że wykorzystam je w najbliższych dniach, choć nadal w 30% rozważania dotyczą OM-D w dłuższym przedziale czasowym.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady - pisać :)

RobertW3D
9.01.13, 13:11
Z tego co wiem to bardziej problem e3, natomiast kupując używkę to raczej loteria, przede wszystkim jak kupujesz oddzielnie szkło może pojawić się bf/ff

FF/BF w Olku???
Może się zdarzyć przestrzelenie w skrajnie kiepskich warunkach oświetleniowych, ale żeby FF/BF??

romek1967
9.01.13, 13:26
FF/BF w Olku???
Może się zdarzyć przestrzelenie w skrajnie kiepskich warunkach oświetleniowych, ale żeby FF/BF??
W zasadzie masz rację ale po coś tą mikrokalibrację w E-30 zrobili :)

RobertW3D
9.01.13, 13:38
W E-5 też jest, ale nie wiem po co :)
Przez 7 lat mi nie była potrzebna, teraz mam komplet używanych szkieł - każde z innego źródła i dalej nie widzę potrzeby :)

Weasly
9.01.13, 13:44
Zrobili ją zapewne do niesystemowych szkiełek, mi Sigma nie trafiała idealnie.

oktopus
9.01.13, 13:53
Przez 7 lat mi nie była potrzebna, teraz mam komplet używanych szkieł - każde z innego źródła i dalej nie widzę potrzeby :)

Pozytywna informacja w perspektywie mojego zakupu, a w późniejszym terminie odkupienia 9-18

romek1967
9.01.13, 13:56
Nadal masz rację, ja w moich body nie miałem kalibracji ale też jej nigdy nie potrzebowałem :) Nie to co w tych lepszych systemach :-P

RobertW3D
9.01.13, 14:04
Zrobili ją zapewne do niesystemowych szkiełek, mi Sigma nie trafiała idealnie.

Aż przetestuję moją 50-kę - aczkolwiek przez 3 m-ce jej używania nie zauważyłem niczego niedobrego ...

---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------

Nadal masz rację, ja w moich body nie miałem kalibracji ale też jej nigdy nie potrzebowałem :) Nie to co w tych lepszych systemach :-P

Tak samo jak używać dodatkowego odkurzacza do matrycy :P

nyny
9.01.13, 15:02

Ja mam taka mozliwosc i rowniez nie potrzebuje uzywac :)

---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post był o 14:00 ----------

Tak samo jak używać dodatkowego odkurzacza do matrycy :P
Zapomniales jeszcze o odsysaniu oleju, utylizacji gum...

pozdro

oktopus
9.01.13, 15:12
Widzę, że akcenty humorystyne nie ominęły mojego wątku :)

A i tak wszystkim chodzi o robienie zdjęć.

romek1967
9.01.13, 16:44
Nadal masz rację, ja w moich body nie miałem kalibracji ale też jej nigdy nie potrzebowałem :) Nie to co w tych lepszych systemach :-PJa mam taka mozliwosc i rowniez nie potrzebuje uzywac :)
A nie pisałeś kiedyś o kupowaniu żółtych obiektywów w konkretnym miejscu bo tam dobierają z kilku sztuk takie bez BF/FF? Bo cos mi tak jakoś świta :D

Muminek
9.01.13, 17:58
Dobrze, że zrobili. Mój 12-60mm z E-3 działa perfekcyjnie, natomiast z E-30 musiałem skorzystać z tej funkcji, ponieważ był FF.

Pozdrawiam

danmacz
9.01.13, 18:21
W moim e3 od nowości w zestawie z 14-54 był dość wyraźny bf -w serwisie był na kalibracji.

Natomiast jeżeli kolega rozważa omd, to nie ma co głowy sobie zawracać e30.

nyny
9.01.13, 23:31
A nie pisałeś kiedyś o kupowaniu żółtych obiektywów w konkretnym miejscu bo tam dobierają z kilku sztuk takie bez BF/FF? Bo cos mi tak jakoś świta :D
No a jakie to ma wobec mojej obecnej sytuacji znaczenie?
Ja nie mam zadnych problemow z moimi szklami na zadnym z moich body podobnie jak Ty.
Kwestia selekcji to juz inna para kaloszy, bo to i w szklach na mocowaniu 4/3 u alternatywnych producentow sie rowniez zdaza.

Pozdro

oktopus
12.01.13, 14:59
Dziękuje wszystkim za informacje !

Dziś nabyłem E-30 + 14-54

Pozdrawiam

Ziootek1971
12.01.13, 15:04
Dziękuje wszystkim za informacje !

Dziś nabyłem E-30 + 14-54

Pozdrawiam

Życzę tylko udanych kadrów i dobrego światła. Moim zdaniem E-30 + 14-54 to bardzo zgrany duet

romek1967
12.01.13, 15:29
No a jakie to ma wobec mojej obecnej sytuacji znaczenie?
Ja nie mam zadnych problemow z moimi szklami na zadnym z moich body podobnie jak Ty.
Kwestia selekcji to juz inna para kaloszy, bo to i w szklach na mocowaniu 4/3 u alternatywnych producentow sie rowniez zdaza.
Znaczenie? nie wiem jakie znaczenie. Moim zdaniem jednak dwa stwierdzenia:
"Nie mam problemu z BF/FF bo się bardzo rzadko zdarza w tym systemie"
i
"Nie mam problemu z BF/FF bo mi przebrali szkła z dziesięciu"
stawiają problem BF/FF w konkretnym systemie w innym świetle. Że o takich nieistotnych duperelach jak jakość czy dbałość producenta o klienta zupełnie nie wspomnę.

nyny
12.01.13, 18:01
Znaczenie? nie wiem jakie znaczenie. Moim zdaniem jednak dwa stwierdzenia:
"Nie mam problemu z BF/FF bo się bardzo rzadko zdarza w tym systemie"
i
"Nie mam problemu z BF/FF bo mi przebrali szkła z dziesięciu" stawiają problem BF/FF w konkretnym systemie w innym świetle.
Suma sumarum efekt finalny jest ten sam.
Chociaz nie powiem, ze wszystkich szkiel raptem dwie 50 musialem przebierac ta z 1.4 i 1.8, ale to nie z uwagi na FF/BF, a raczej na ostrosc od pelnej dziury.
Jak komus to sprawia jakis problem, to faktycznie wiecej szczescia w losowaniu moze miec w systemie olka.

Że o takich nieistotnych duperelach jak jakość czy dbałość producenta o klienta zupełnie nie wspomnę.
Na jakosc produktow poki co nie narzekam, a malo ich nie mialem.
A i o ironio wiecej perturbacji i problemow mialem z O niz z N, choc trzeba oddac, ze prawie wsio sie skonczylo pozytywnie:)
Fakt faktem, ze jakos specjalnie nie tesknie i nie porzadam kontaktu z serwisem zoltego z wiadomych przyczyn.

pozdro

Mirek54
12.01.13, 18:05
Czemu Wy sie tak gryziecie?W kazdej sytuacji,na kazdy temat,za kazde zdanie,przecinek....

nyny
12.01.13, 18:18
Czemu Wy sie tak gryziecie?W kazdej sytuacji,na kazdy temat,za kazde zdanie,przecinek....
Pewnie jakbym pisal same achy i ochy na temat sprzetu naszego szanownego sponsora forum, do wielu burzliwych dyskusji nie doszloby.

:)

pozdro

Mirek54
12.01.13, 18:33
Pewnie jakbym pisal same achy i ochy na temat sprzetu naszego szanownego sponsora forum, do wielu burzliwych dyskusji nie doszloby.

:)

pozdro

Ale to, ze Olek odstaje i to dosc mocno od czolowki to wiadomo.Wiec nie bardzo rozumiem.Jesli z peletonu poszly dwie ucieczki to nawet jesli ten w peletonie jedzie pierwszy to i tak nie jest pierwszy ogolnie.Tylko moze nie przypominac,ze jest kilku z przodu,ale cieszyc sie tym,ze jedzie,jeszcze jedzie.Bo w sumie to w grupie razniej.

nyny
12.01.13, 18:43
Ale to, ze Olek odstaje i to dosc mocno od czolowki to wiadomo.Wiec nie bardzo rozumiem.Jesli z peletonu poszly dwie ucieczki to nawet jesli ten w peletonie jedzie pierwszy to i tak nie jest pierwszy ogolnie.Tylko moze nie przypominac,ze jest kilku z przodu,ale cieszyc sie tym,ze jedzie,jeszcze jedzie.Bo w sumie to w grupie razniej.
Tyle, ze jak wiesz sa kibice tej druzyny, ktorzy rowniez na kazdym mozliwym kroku jakies kasliwe uwagi wzgledem czolowki tego wyscigu puszczaja.
Zapominaja tez w dyskusjach, ze czolowka tak daleko odjechala, ze tak jak napisales ten z peletonu wcale pierwszym nie jest, i na zwrocenie na ow fakt uwagi reaguja dosyc nerwowo;)

pozdro

Mirek54
12.01.13, 18:44
Oj wiem.Sam doswiadczam.

nyny
12.01.13, 18:51
Oj wiem.Sam doswiadczam.

Dobra, konczmy ten off top;)

W kazdym razie, nowemu wlascicielowi zestawu E30 gratuluemy i samych udanych kadrow zyczymy:)

pozdro

oktopus
12.01.13, 20:33
Oj powiem tak, pierwsze wrażenie (bardzo subiektywne) - bardzo pozytywne :)

Teraz do szczęścia jakiś szeroki zoom i będzie malinowo - raczej padnie na 9-18 (nie jest to szczyt marzeń), zaraz wysmaruje ogłoszenie :)

nyny
12.01.13, 20:38
W tym ogloszeniu mozesz tez dodac sigme 10-20, *****.... szklo

pozdro

Ziootek1971
13.01.13, 00:29

Teraz do szczęścia jakiś szeroki zoom i będzie malinowo - raczej padnie na 9-18 (nie jest to szczyt marzeń), zaraz wysmaruje ogłoszenie :)

Dla mnie 9-18 też nie jest szczytem marzeń, ale w codziennym użyciu sprawdza się bardzo dobrze - używam go do fotografowania wnętrz. Kąt widzenia ma całkiem w porządku, a to że nie należy do najjaśniejszych szkieł, jakoś mnie nie rusza (i tak robię zdjęcia ze statywu).

apz
13.01.13, 03:48

Gdybyś był w moich okolicach, gdzieś przypadkiem, przejazdem, to udostępnię szkło i samochód na podwórku...
Sam sprawdzisz jak by to mogło wychodzić. Jak Ci nie śpieszno , to może zrobisz to na spotkaniu w Tarnowskich Górach.

oktopus
13.01.13, 18:05
Gdybyś był w moich okolicach, gdzieś przypadkiem, przejazdem, to udostępnię szkło i samochód na podwórku...
Sam sprawdzisz jak by to mogło wychodzić. Jak Ci nie śpieszno , to może zrobisz to na spotkaniu w Tarnowskich Górach.

Gdybym do Kwietnia nic nie kupił to chętnie przetestuje, a jak czas pozwoli to na spotkanie przyjadę :)

osiem1984
13.01.13, 20:30
Ja też kiedyś miałem dylemat i też zamieniłem swoją puszkę E-510 na E-30. Do dnia dzisiejszego jestem zadowolony. Owszem nie raz miałem zawahanie czy nie zmienić systemu, widząc jak wszyscy uciekają od Olka, ale uznałem, że jeszcze sporo mogę wycisnąć z tego co mam. Miłego i udanego focenia.

fret
13.01.13, 21:12
Ja też kiedyś miałem dylemat i też zamieniłem swoją puszkę E-510 na E-30. Do dnia dzisiejszego jestem zadowolony. Owszem nie raz miałem zawahanie czy nie zmienić systemu, widząc jak wszyscy uciekają od Olka, ale uznałem, że jeszcze sporo mogę wycisnąć z tego co mam. Miłego i udanego focenia.

I co w tym dziwnego? Są miłośnicy zabytkowych samochodów, są też miłośnicy zabytkowych puszek :) Jak się popatrzy na temat bez emocji, to każda cyfrowa puszka przerasta mozliwościami wiekszość fotografów.

RobertW3D
13.01.13, 21:26
Gratuluję zakupu - na pewno będzie zadowolny :) A jak kiedyś zapragniesz zmiany, to na pewno za pół darmo kupisz E-5 ;)

Jaack
13.01.13, 22:06

Ile było przy tym wątpliwości ;) Pamiętasz jeszcze kto cię popchnął do decyzji o zakupie ? ;-)

Mirek54
13.01.13, 22:18
Ile było przy tym wątpliwości ;) Pamiętasz jeszcze kto cię popchnął do decyzji o zakupie ? ;-)

Nie przypominaj, może zapomni i się nie będzie mścić.

Jaack
13.01.13, 23:03
Nie przypominaj, może zapomni i się nie będzie mścić.

ha ha ha ;-)

Ale śmieszne ;-)

PS.

ale masz racje... już uciekam ;)