PDA

Zobacz pełną wersję : Ślubna by Willow :)

willow32
14.08.07, 01:50
Tak więc i mnie się przydażyło spróbować swych sił w tej trudnej kategorii, jaką jest ślubna fotografia i powiem krótko ale całkiem serio, fotografowanie modelek to przy tym bułka z masłem.
Na dziś mam kilka shotów z plenerku, jutro postaram się sklecić coś z reportażu (to będzie masakra) :D

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img255.imageshack.us/my.php?image=skadankavx9.jpg)

pozdrawiam

pietro77
14.08.07, 08:00
porządna robota Willow, podobają mi się i nie pogniewałbym się na takie zdjęcia ślubne.
pozdrawiam

mariush
14.08.07, 08:04
Solidnie wykonane - ale bez polotu... porządna chałtura, ale po tobie oczekiwałbym więcej.
Ja bym się za takie pogniewał... :-)

fotomic
14.08.07, 08:07
Solidnie wykonane - ale bez polotu... porządna chałtura, ale po tobie oczekiwałbym więcej.
Ja bym się za takie pogniewał... :-)zaciekawiło mnie stwierdzenie, porządna chałtura ale po Tobie oczekiwałbym więcej.

Czy możesz dać lina w sieci do takich zdjęć ? (może być na PW).

KaarooL
14.08.07, 08:08
lekkie i pozytywne kadry, ale nie widzę tu ślubu, tylko pozowane i plenerowe... fociłeś ceremonię?

dla mnie wygrywa ujęcie "wodne".

grizz
14.08.07, 08:23
Jest ok, ładnie, porządnie, ale żadne jakoś nie zachwyciło :/

kasprzyk
14.08.07, 08:23
Witam

Nie widziałem jeszcze tak dobrych zdjęć u "profesjonalistów od ślubów" którzy tylko odbębniają swoja robotę i do domu.

Moim zdaniem rewelacyjne, chciałbym mieć taką serię - aczkolwiek połączenie w panoramę nie za bardzo mi odpowiada - ale ma to i swoje plusy - wymieszałbym pierwsze kilka kadrów z następnymi - tak się jakoś zlewają.
Świetnie!!

Pzdr

mariush
14.08.07, 08:25
zaciekawiło mnie stwierdzenie, porządna chałtura ale po Tobie oczekiwałbym więcej.

Do jakich zdjęć?
Takich jak willowa?

C+
14.08.07, 08:54
Jakby każdy kotleciarz wyrabiał takie minimum to byłoby dobrze :D

Do końcowej oceny poczekać trzeba na ślubne i weselne ;)

pietro77
14.08.07, 09:08
hmm, czy ja źle zrozumiałem, że to pierwsza próba Willowa z tym tematem? Nie wiem, może za dużo ostatnio widziałem zdjęć "profesjonalistów", ale te tutaj prezentują się udanie, licznym nie udaje się osiągnąć takiego poziomu po iluś tam latach focenia w tym temacie...
pozdrawiam

west73
14.08.07, 09:14
No Robert ja bym się za takie nie pogniewał...

jak patrzę na moje zdjęcia weselne to tylko dziękuję że jest ich parę ujęć :D

mariush
14.08.07, 09:24
willow, mam nadzieję, że jesteś rozsądnym facetem i "strzelisz focha" z powodu dyskusji pod twoimi zdjęciami :-)

ale... co was tak zachwyciło (zachwyconych pytam :-))?
Kadry są powtarzalne, takie jakich miliony powstały podczas ślubów. Nic odkrywczego, nic, co spowodowałoby, że któreś zdjęcie zostałoby w pamięci na dłużej. Są poprawnie naświetlone, poprawnie skomponowane, poprawne do bólu - i tyle.
Czy wiejscy ślubni chałturnicy, przepalający 50% zdjęć i w drugich 50% nie trafiający w ostrość mają być wyznacznikiem jakości (przy nich zdjęcia willowa są faktycznie rewelacyjne)?

west73
14.08.07, 09:38
mariush a jak mamy oceniać zdjęcia willow32, to jego pierwszy kontakt z fotografią ślubną...

Bardzo dobrze wykorzystał światło, ciekawie skomponował kadry... facet spróbował i wyszło duzo ponad przeciętne fotografie więc dla mnie rewelacyjnie

pietro77
14.08.07, 09:39
Ależ mariush ja bynajmniej nie jestem zachwycony, ochów i achów nie ma, ale uważam, że dobrze sobie poradził i tyle. Ostatnio coraz więcej amatorów bierze się za śluby i ich początki są o wiele gorsze...
pozdrawiam

fotomic
14.08.07, 09:45
zaciekawiło mnie stwierdzenie, porządna chałtura ale po Tobie oczekiwałbym więcej.

Do jakich zdjęć?
Takich jak willowa? takich lepisiejszych. Pisze poważnie, bez złośliwości.

Zdjęcia willowa sa OK.

grizz
14.08.07, 09:48
Ależ mariush ja bynajmniej nie jestem zachwycony, ochów i achów nie ma, ale uważam, że dobrze sobie poradził i tyle. Ostatnio coraz więcej amatorów bierze się za śluby i ich początki są o wiele gorsze...
pozdrawiam

tylko willowa trudno za amatora uznać... zwłaszcza, ze to plenerek, a nie ceremonia czy wesele.

ziemia01
14.08.07, 10:14
młodym napewno można pozazdrościć ładnych zdjęć, osobiście nie posiadam takich. No i nie było wtedy jeszcze pogorii 4 :D

willow32
14.08.07, 10:26
ale się rozpisaliście u mnie zawsze musi być akcja :) I to lubię :)
Pokaże dziś jeszcze kilka strzałów z reportażu, będziecie mieć pełny obraz :)
Powiem tak, ja jestem w sumie zadowolony, zdjęcia nie powalają ale trzymają jakiś tam przyzwoity chyba poziom a jak sobie przypomnę jakiego stresa miałem to normalnie jestem z siebie dumny że tak wyszło jak wyszło :D

chomsky
14.08.07, 10:26
Zdjecia sa fajne,normalne i technicznie dobre, bez zadnych glupich wstawek typu trzypietrowy tort od cioci Marysi, lub wredny siostrzeniec upaprany salatka.
Czesc.ch.

mariush
14.08.07, 10:31
pozdrawiam

tylko willowa trudno za amatora uznać... zwłaszcza, ze to plenerek, a nie ceremonia czy wesele.Z ust mi to wyjąłeś :-)

Powiem tak, ja jestem w sumie zadowolony, zdjęcia nie powalają ale trzymają jakiś tam przyzwoity chyba poziom a jak sobie przypomnę jakiego stresa miałem to normalnie jestem z siebie dumny że tak wyszło jak wyszło :DTo tez prawda. Stresik jest... szczególnie, że większości ujeć jest trudna do powtózenia :-)
Myślę, że "obroniłeś się", ale możesz więcej.

fotomic, pełno tego jest w necie.
Fotografowie, których sam brałem pod uwagę przed moim ślubem (i wybrałem Grabka):
http://grabek.pl/
http://www.zbigniewkruk.com/

The z00m
14.08.07, 13:27
Tak więc i mnie się przydażyło spróbować swych sił w tej trudnej kategorii, jaką jest ślubna fotografia i powiem krótko ale całkiem serio, fotografowanie modelek to przy tym bułka z masłem.
Na dziś mam kilka shotów z plenerku, jutro postaram się sklecić coś z reportażu (to będzie masakra) :D

Obrazek (http://img255.imageshack.us/my.php?image=skadankavx9.jpg)

pozdrawiam

Nie bądź taki skromny. Poszło Ci tak, że kilku "zawodowców" żyjących ze ślubów fotografujących Canonami 5D i eLkami za naście koła z cyberfoto.pl mogą się schować pod dywan. Tylko IMO winieta na 5-tce zbyt ostra.

willow, mam nadzieję, że jesteś rozsądnym facetem i "strzelisz focha" z powodu dyskusji pod twoimi zdjęciami :-)

ale... co was tak zachwyciło (zachwyconych pytam :-))?
Kadry są powtarzalne, takie jakich miliony powstały podczas ślubów. Nic odkrywczego, nic, co spowodowałoby, że któreś zdjęcie zostałoby w pamięci na dłużej. Są poprawnie naświetlone, poprawnie skomponowane, poprawne do bólu - i tyle.
Czy wiejscy ślubni chałturnicy, przepalający 50% zdjęć i w drugich 50% nie trafiający w ostrość mają być wyznacznikiem jakości (przy nich zdjęcia willowa są faktycznie rewelacyjne)?

Wyluzuj... ludzie chcą mieć reportarz ze ślubu nie zaś wizjonerski art. Kompozycje są ciekawe. Technicznie niczego zdjęciom zarzucić nie można.

Rafał Czarny
14.08.07, 13:36
Zdjęcia na bardzo przyzwoitym (wysokim) poziomie IMHO.

mariush
14.08.07, 13:56
Wyluzuj... ludzie chcą mieć reportarz ze ślubu nie zaś wizjonerski art. Kompozycje są ciekawe. Technicznie niczego zdjęciom zarzucić nie można.Cóż zrobić... niektórzy mają wymagania i nie zadowalają się poprawnie naświetlonymi obrazkami... :cool: :cool:

The z00m
14.08.07, 14:22
Wyluzuj... ludzie chcą mieć reportarz ze ślubu nie zaś wizjonerski art. Kompozycje są ciekawe. Technicznie niczego zdjęciom zarzucić nie można.Cóż zrobić... niektórzy mają wymagania i nie zadowalają się poprawnie naświetlonymi obrazkami... :cool: :cool:

Pokazałbyś coś swojego :roll: Zawsze to łatwiej będzie zrozumieć o czym piszesz ;-)

mariush
14.08.07, 14:25
Pokazałbyś coś swojego :roll: Zawsze to łatwiej będzie zrozumieć o czym piszesz ;-)Z mojego ślubu czy mojego autorstwa? :-)

willow32
14.08.07, 14:50
Pokazałbyś coś swojego :roll: Zawsze to łatwiej będzie zrozumieć o czym piszesz ;-)Z mojego ślubu czy mojego autorstwa? :-)

panowie prosze o spokój :) wyraziliście swoje zdania i wystarczy :) nie ma o co bić piany, to tylko zdjęcia, a dla mnie i tak najważniejsze jest żeby zdjęcia spodobały się młodym :)
Fotografia ślubna to nie jest moja domena i nie chcę się za bardzo w to bawić, za dużo stresu i pracy jak dla mnie :) O wiele przyjemniejsze sa sesje z modelkami i to nie tylko te CKMowe ;))

pozdrawiam i apeluję jeszcze raz o spokój :)

mariush
14.08.07, 14:55
a dla mnie i tak najważniejsze jest żeby zdjęcia spodobały się młodym :) wiadomo.... $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

;-)

Dawaj resztę, bo nie ma czego krytykować!!! :-)

Rafał Czarny
14.08.07, 14:59
Dawaj z kościoła, bo tam zwykle najgorsze warunki do focenia. Ciekawe, jak sobie dałeś radę.

willow32
14.08.07, 15:03
Dawaj z kościoła, bo tam zwykle najgorsze warunki do focenia. Ciekawe, jak sobie dałeś radę.

3 minuty, 3 minuty ;)) Ale to będzie masakra :D

ok, mota piłke i grojta :)
http://picasaweb.google.com/robertnawara/AgaISzymon

tylko niekopać za bardzo, zestresowany strasznie byłem :P

The z00m
14.08.07, 15:25

Bardzo oględnie... zdjęcia z dworu są IMO wporzo. Z kościoła BW mi nie pasi, reszta ok (masz jakieś szersze zdjęcia z kościoła?). Nieprzemawiają do mnie zdjęcia weselne. Zarówno perspektywa mi nie pasuje jak i za ciemny drugi plan (pytanie jak w takim pomieszczeniu doświetlić) :?:

west73
14.08.07, 15:31
Cóż powiem tak... nie zazdroszczę warunków jakie miałeś, ciemny kosciół i ciemna sala (wszystko w drewnie)... nie chciałbym focić w takich warunkach... szczególnie jeżeli to byłby mój pierwszy ślub.

plenerek znacznie bardziej udany... ale tu przydało się Twoje doświadczenie :D

willow32
14.08.07, 15:31

Bardzo oględnie... zdjęcia z dworu są IMO wporzo. Z kościoła BW mi kompletnie nie pasi, reszta ok (masz jakieś szersze zdjęcia z kościoła?), Niepodchodzą mi kompletnie zdjęcia weselne. Perspektywa mi nie pasuje, ale i ciemny drugi plan :roll: (pytanie jak w takim pomieszczeniu doświetlić) :?:

bez problemu mogłem doświetlić drugi plan na zdjęciach z sali tylko po co? Chciałem oddać klimat i nastrój miejsca a nie pokazać tych zdjęć jakby były robione w biały dzień. Ale taka była moja wizja, Ty możesz mieć inne podejście do temtu ;)
B&W mi się bardzo widzi, nie wiem tylko jak go podac, muszę nad nim popracować :D

Rafał Czarny
14.08.07, 20:18
Bardzo przyzwoite foty weselno-kotletowe.

chomsky
14.08.07, 21:12
Na moim starym monitorze WB troche poprzesuwany,razzacieplo razzachlodno.Wiem, ze spieszyles sie z fotkami. ja osobiscie ustawiam konsekwentnie biel, ale lubie fotki ocieplone lub wyziebione dla klimatu. Jak z mascia na szczury-"mozna i tak, mozna i tak".
Czesc.Ch.

Piotr Grześ
15.08.07, 11:19
Kurcze, Willow, patrzę i patrzę! Wiele fotek mi się widzi, za wiele by pisać które, część średnio, ale to tylko oglądactwo, nie wypowiadam się co do tech. aspektów, bo się nie znam. Ja 25 sierpnia mam weselisko córki kuzyna i jako 2 foto sobie pobiegam i to będzie 1 próba z 14-54 + niestety tylko FL 36, no zobaczymy. Pozdrawiam

rafrog
15.08.07, 12:50
Willow - zdjęcia 1 klasa. Ostatnio oglądałem dużo zdjęć na stronach fotografów "profi". Twoje są dużo lepsze od niektórych z nich. Daleko mi jeszcze do twojego poziomu, ale mam nadzieję że z czasem osiągnę podobny poziom.

PS. Willow udzielasz lekcji fotografowania ? :)

kisi
15.08.07, 12:56
*** (grizz: grrr słownictwo) FOTY. Mam nadzieje ze podobaly sie młodym. Ja bym sie na takie nie pogniewał (maictwo!)m nadzieje ze niektorych kadrow nie powtarzaliscie godzinami :))

willow32
15.08.07, 13:39
no cóz mam powiedzieć, odbiór lepszy niż się spodziewałem co mnie cieszy bo powinno gwarantować że i młodym się spodoba :)

A teraz co do moich wrażeń, pleneru się nie bałem bo ostatnio sporo pracowałem w plenerze i jakoś sobie już radzę, natomiast praca z lampą załozoną na aparat, w dodatku FL-36 to było to co mi nie dawało spać, po pierwsze bałem się że braknie światła po drugie jeszcze gorsze, nie pracowałem praktycznie w życiu z lampą błyskową wiec nie miałem pojęcia jak to będzie (na ćwiczenia czasu nie było niestety). No ale koniec końców, wyszło jak wyszło, chyba nie najgorzej bo jak was znam napewno byście mnie szybko o tym poinformowali :) Dziękuję za wszystkie komentarze, naprawe miło było to czytać :)

rafrog: ja nigdy nie odmawiam pomocy potrzebującym :)
choć z fotografii ślubnej to się nie podejmuję uczyć :D

Muzzy
17.08.07, 00:33
no ja bym sie przyczepił jednak BW na tych zdjęciach.. wydaje mi się że tego typu fotki lepiej sie ogląda w deczko cieplejszych barwach... ale ja sie nie znam :)

suchar
17.08.07, 21:51
Plener bardzo mi podszedl, fotki z charakterem. Pewnie i nie oryginalne, ale takie zdjecia to chyba bardziej pamiatka dla mlodych i wazne, by byly solidne, ukazywaly to, co wazne. A nie byly wielka sztuka (oczywiscie nie jest zle, jesli by byly :)). Zdjecia z kosciola jakos malo wyrazu maja IMHO, choc ok. Plenerowe zdecydowanie lepsze.
Pzdr

black_bird
2.07.08, 23:35
jakos umknął mi ten wątek ...całkiem fajne foty, szkoda, ze galeria na picasie nie działa juz..

maryo
3.07.08, 00:32
wiem jak trudno jest zrobić dobre foto, najbardziej liczy się pomysl a potem umiejętności człowieka a na końcu chyba sprzet - chodź w gorszych warunkach może być na odwrót. z pierwszej serii przemawiają do mnie tylko 4 ostatnie.
pokaż nam jeszcze kilka... lubimy oglądać.

caymer
3.07.08, 07:47
archeolodzy, wątek prawie z przed roku wykopują.