Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zmniejszyć pojemność fotki?

fanka11
5.01.13, 01:02
78102Hej!:grin:

slaszysz
5.01.13, 01:09
Wpisać to samo pytanie do Google.

And.N
5.01.13, 01:11
Fotka, zdjęcie, nie ma pojemności. Ma rozmiar w pix. (pikselach) i wagę w KB (kilobajtach)
Pomniejszyć można w programach do obróbki czy przeglądania zdjęć. Najczęściej to zakładka: Obraz/Zmień rozmiar

Mirek54
5.01.13, 01:12
To moze tutek na tak trudne zagadnieni Co?:mrgreen::mrgreen:

O tak http://lmgtfy.com/?q=Jak+zmniejszy%C4%87+pojemno%C5%9B%C4%87+fotki%3 F+

szamotl
5.01.13, 01:13
Zapisując zdjęcie z mniejszą rozdzielczością albo/i bardziej skompresować (wiąże się to z utratą jakości oczywiście) np darmowym FastStonem.

eFiX
5.01.13, 01:17
Przykro mi, nie wiem. U mnie w domu pojemność mają na przykład kieliszki. Z fotek pic jescze nie próbowałem, ale raczej nie wiem z jakiego powodu miałbym chcieć zmniejszać ich pojemność... no chyba ze to takiej fotki mieści się na przykład pół litra... no to wtedy jasne.

fanka11
5.01.13, 01:18
nadal nie wiem za wiele ,no ale po 24 to chyba normalka;),,,myślałam że tu się da zmniejszyć to i owo,,, dzięki za rady:)

CzaRmaX
5.01.13, 01:29
nie wiem z jakiego powodu miałbym chcieć zmniejszać ich pojemność...

Czepiasz się chłopaka i słownictwa a chociażby z powodu takiego, że spróbuj tu wstawić awatara o podanym rozmiarze w rozdzielczości 300 dpi - najprawdopodobniej nie zrobisz tego za Chiny ludowe nawet jakby Tybet w gratisie dorzucili albo wrzuć przykładowo na Allegro w ich standardową przeglądarkę zdjęcie ze swojego aparatu kiedy zakładam, że masz ustawione wysokie parametry :P

Zapisując zdjęcie z mniejszą rozdzielczością albo/i bardziej skompresować (wiąże się to z utratą jakości oczywiście) np darmowym FastStonem.

Kolego musisz poszukać jakiegoś darmowego programu takiego chociażby jak XnView. Wagę zdjęcia zmieniasz albo przez zmianę rozmiaru na mniejszy albo przez pogorszenie jogo jakości albo obydwoma metodami na raz w zależności co chcesz osiągnąć. Z tego co pamiętam tamten program to ma tak jak i wiele innych programów ale jak już sobie takowy zainstalujesz to musisz poszukać gdzie to wszystko się znajduje.

judasz
5.01.13, 01:32
czarmax - a skad wiesz ze to chlopak? dla mnie to jakas mila pani :),pzdr.

And.N
5.01.13, 01:33
,,,myślałam że tu się da zmniejszyć to i owo,,, dzięki za rady:)
Tu się nie da. Zainstaluj np. darmowy program IrfanView i jak wyżej pisałem: Obraz/Zmień rozmiar

Mirek54
5.01.13, 01:36
Mozna wage zmniejszac i az takiej utraty jakosci nie bedzie.Wiadomo,ze cos tam bedzie gorzej,ale czy az tak zle.
781057810678107

CzaRmaX
5.01.13, 01:37
czarmax - a skad wiesz ze to chlopak? dla mnie to jakas mila pani :),pzdr.

No to tym bardziej trzeba wyluzować i poradzić biednej istotce - nie zwróciłem uwagi na nick :)

Mozna wage zmniejszac i az takiej utraty jakosci nie bedzie.Wiadomo,ze cos tam bedzie gorzej,ale czy az tak zle.

Wszystko zależy do czego to potrzebuje :)

And.N
5.01.13, 01:39

Pierwsze co się rzuca w oczy to ciemniej i jaśniej, a to z wagą raczej niewiele ma wspólnego...

Mirek54
5.01.13, 01:41
Pierwsze co się rzuca w oczy to ciemniej i jaśniej, a to z wagą raczej niewiele ma wspólnego...

Jedno wazy ponad 300 a dwa inne ponizej 70 wiec jest roznica.

fanka11
5.01.13, 01:45
ejjj!!! ;)

And.N
5.01.13, 01:48
Jedno wazy ponad 300 a dwa inne ponizej 70 wiec jest roznica.
Chodzi mi o to, że drugie zdjęcie jest niepotrzebne w Twoim zestawieniu. Osoba mało rozeznana w temacie mogłaby pomyśleć, że zmniejszenie wagi zdjęcia w KB jest równoznaczne z jego rozjaśnieniem.

judasz
5.01.13, 01:49
ejjj!!! ;)bez stresu tu to norma:) zapoznawaj sie :) pzdr.

Mirek54
5.01.13, 02:00
Chodzi mi o to, że drugie zdjęcie jest niepotrzebne w Twoim zestawieniu. Osoba mało rozeznana w temacie mogłaby pomyśleć, że zmniejszenie wagi zdjęcia w KB jest równoznaczne z jego rozjaśnieniem.

Kluczem tez jest zaleznosc miedzy lekkim "jasnym" i lekkim "ciemnym"
Obnizenie lekko kontrastu i zmniejszenie jasnosci tez obcina troche KB,wiec mysle ze nieraz jak mamy limit 400 to te kilka bitow sie przyda.Mozna jeszcze zapisac progresywnie tez troche zjedzimy z wagi.I to te niuanse przy jednakowej wielkosci i kompresji tez nalezy znac.Bo nie tylko suwak w prawo czy w lewo w programie lub jakosc 12 czy 8 ma znaczenie.
Ale to tak poza tematem.

And.N
5.01.13, 02:08
Kluczem tez jest zaleznosc miedzy lekkim "jasnym" i lekkim "ciemnym"
Obnizenie lekko kontrastu i zmniejszenie jasnosci tez obcina troche KB,wiec mysle ze nieraz jak mamy limit 400 to te kilka bitow sie przyda.Mozna jeszcze zapisac progresywnie tez troche zjedzimy z wagi.I to te niuanse przy jednakowej wielkosci i kompresji tez nalezy znac.Bo nie tylko suwak w prawo czy w lewo w programie lub jakosc 12 czy 8 ma znaczenie.
Ale to tak poza tematem.
OK. Tylko nie wiem czy to jest przydatne dla nowicjusza i to już takie niuanse. Ile waży zdjęcie o tych samych rozmiarach jaśniejsze, czy ciemniejsze w kolorze czy czarno białe.

Mirek54
5.01.13, 02:17
OK. Tylko nie wiem czy to jest przydatne dla nowicjusza i to już takie niuanse. Ile waży zdjęcie o tych samych rozmiarach jaśniejsze, czy ciemniejsze w kolorze czy czarno białe.

Wiesz,ja dmucham na zimne.Bo nowicjusz sie okaze ze potrzebuje tej wiadomosci bo mu sesja ze slubu nie wchodzi na plytke DVD i chce zjechac tak,bo ma tylko jedna plytke.:mrgreen:
To tylko net.Mozna tez odpowiedziec,ze pojemnosci sie nie zmniejsza,bo zdjecie nie posiada takiego parametru,ale czy to bedzie odpowiedz??

And.N
5.01.13, 02:31
Wiesz,ja dmucham na zimne.Bo nowicjusz sie okaze ze potrzebuje tej wiadomosci bo mu sesja ze slubu nie wchodzi na plytke DVD i chce zjechac tak,bo ma tylko jedna plytke.:mrgreen:
Bez przesady:) Na podstawie treści pytania coś tam można wywnioskować.

To tylko net.Mozna tez odpowiedziec,ze pojemnosci sie nie zmniejsza,bo zdjecie nie posiada takiego parametru,ale czy to bedzie odpowiedz??
Moim zdaniem to będzie odpowiedź. Pewnie nie pełna ale będzie. Jeśli osoba będzie zainteresowana i nie strzeli od razu focha to się dopyta dalej i najczęściej znajdzie pomocne wskazówki. Inna sprawa, że są też tacy co bez własnej inicjatywy chcieliby mieć wszystko podane na tacy od a do z.

Mirek54
5.01.13, 02:43
Inna sprawa, że są też tacy co bez własnej inicjatywy chcieliby mieć wszystko podane na tacy od a do z.

O widzisz.Wlasnie takim sie podaje tace w taki sposob,zeby zaczeli goglowac o niej(tacy).To taka metoda na Stacha.Bo Stachu zawsze wszystko wie.

kurokial
5.01.13, 02:45
Można również takim czymś: http://www.jpegmini.com
Bardzo fajna rzecz :)
78109
75,6KB bez straty jakości i rozdzielczości :)

And.N
5.01.13, 02:56
Można również takim czymś: http://www.jpegmini.com
To oczywiście darmowy w pełni funkcjonalny program? Czy poprzez tą stronę pomniejsza się zdjęcia?
Nie jest to po naszemu i pewnie pytającemu ten link za wiele nie pomoże.

Krakman
5.01.13, 03:48
Przykro mi, nie wiem. U mnie w domu pojemność mają na przykład kieliszki. Z fotek pic jescze nie próbowałem, ale raczej nie wiem z jakiego powodu miałbym chcieć zmniejszać ich pojemność... no chyba ze to takiej fotki mieści się na przykład pół litra... no to wtedy jasne.

Czemu na całym świecie 100 g x 10 to jest 1kg a w Polsce 100g x 10 to jest 1L........

eFiX
5.01.13, 03:54
Czepiasz się chłopaka i słownictwa a chociażby z powodu takiego, że spróbuj tu wstawić awatara o podanym rozmiarze w rozdzielczości 300 dpi - najprawdopodobniej nie zrobisz tego za Chiny ludowe nawet jakby Tybet w gratisie dorzucili albo wrzuć przykładowo na Allegro w ich standardową przeglądarkę zdjęcie ze swojego aparatu kiedy zakładam, że masz ustawione wysokie parametry :P

Tak bardzo chcesz być dokładny i mądry? To jak już komuś zwracasz uwagę upewnij się, że masz rację, i sam nie popełniasz jakiegoś "częstego" błędu. Nie chce mi się powtarzać rzeczy które już zostały napisane milion razy, więc odeślę Cie do artykuliku napisanego przez RE w zamierzchłych czasach.
http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/dpi.html

Och i jeszcze avatarek, 300 ppi, 80x80 px. 8.47kb. W załączniku. Oczywiście, droczę się z Tobą, bo forum akceptuje pliki PNG, i zejście poniżej 19 kb z plikiem 80x80 px to żaden wyczyn nawet i przy duzo wyższej rozdzielczości.

Ja zapytam natomiast, po co wrzucać zdjęcie w 300PPI skoro i tak monitory nie są w stanie tego wyświetlić? Wysokie ppi/DPI ma jedynie sens podczas przelewania naszych zdjęć na papier. Zwiększając PPI zwiększasz jedynie skalę odwzorowania/szczegółowość wydruku.

Poniżej w załączniczku wisieć będa 2 pliki, 1000px po dłuzszym boku, jeden w 72ppi, 2gi w 314ppi. spróbuj zgadnąć który jest który bez otwierania go w czymkolwiek. Dla utrudnienia nawet rozmiar mają ten sam. Oh noes.
7811378114

A tak jeszcze odnośnie słownictwa... taki dowcip był.

- Mamo! Mamo! choinka się pali! - krzyczy mały chłopiec z drugiego pokoju.
- Nie mówi się: "pali" tylko "świeci". - poucza mama z kuchni.
- Mamo! Mamo! Zasłony się świecą!

Tak samo jak "przyszłem" "poszłem" i inne wesołe anomalie.

P.S Google naprawdę nie boli(!). I popieram w pełni post Mirka odnośnie LMGTFY.
Internet i fora to nie śmietnik gdzie zadajemy najprostsze na świecie pytania, i oczekujemy ze ktoś dla nas znajdzie OGÓLNODOSTĘPNĄ odpowiedź. Bo DAJ, bo NAM SIĘ NALEŻY, ewentualnie tak jak koleżance, "bo nam się nie chce". Przykro mi, że jestem w tym momencie do bólu szczery, chciałem zasugerować to w formie żartu, dać do myślenia,że coś jest nie tak, ale poniosłem klęskę, odezwali się wielce obruszeni. Tylko wcześniej czy później to niestety zbierze swoje żniwa, a niestety widzę tego efekt (chociaż ciagle jeszcze bardzo mały) codziennie. Poproś dzieciaka z podstawówki, coby znalazł Ci coś w encyklopedii. Albo nastolatka (koło 13-15 lat) żeby pokazał Ci coś na mapie. Przecież można wyggoglać, a jak nie wygooglać to zapytać na forum, bo googlanie za dużo czasu zajmuje, a ktoś miły na forum poda nam na tacy...

Czemu na całym świecie 100 g x 10 to jest 1kg a w Polsce 100g x 10 to jest 1L........
Zawsze mnie to urzekało, jak gdzieś w "menju" widziałem 25, 50 lub 100 g wódki... I zawsze zastanawiało mnie czy np. soki tez sprzedają na wielokrotność wagi czy objętości...

CzaRmaX
5.01.13, 05:03
Ja się nie mądrzę tylko zwracam uwagę, że można komuś bardziej po ludzku odpisać a nie się nabijać bo nie każdy musi być we wszystkim oblatany i wszechwiedzący. Dobrze wiem, że są ludzie w przeróżnym wieku, którzy są przysłowiową "nogą" z jakiejś dziedziny a wiadomo kto pyta nie błądzi a takimi odpowiedziami tylko powoduje się u nich dyskomfort i większy strach przed kolejnymi pytaniami i jakąś nauką. Wszyscy potrafią tu pierdzielić o D U P I E Maryny i pisać o niej poematy ale jak ktoś zada proste pytanie to nagle amnezja z polskiego panuje i z ilości użytych zdań w odpowiedzi. NAPRAWDĘ - pomocna dłoń nie boli. Ja nie wiem skąd czasami w odpowiedziach tyle sarkazmu? Przepraszam czy wszyscy od urodzenia są mądrzy i idealni i wszystko wiedzą? No chyba nie!!! Tak więc traktujmy innych jak sami chcielibyśmy być potraktowani w podobnej sytuacji :). Mnie potrafiłeś odpisać litanię to czemu tej Pani nie napisałeś a zajęłoby to dwa razy mniej pisania niż do mnie. Ja nie muszę otwierać tych plików skoro są w różnej rozdzielczości aby wiedzieć, że mają inne wymiary w miarach długości i inaczej przez to upakowane piksel na powierzchni. Weź te pliki powiększ sobie 10 razy a następnie wydrukuj i powieś na ścianie to zobaczymy, który szybciej zdejmiesz z tej ściany bo ja też Ci przed oczy na wyciągniecie ręki mogę wstawić pocztówkę o rozdzielczości 300 dpi a 500 m dalej wysoko na wieżowcu powiesić wielki baner w rozdzielczości 32 dpi gdzie oby dwa obrazki będą z perspektywy mniej więcej tej samej wielkości i tej samej jakości tylko, że jak każdemu zaczniesz przyglądać się z odległości 10 cm to nagle stwierdzisz o Boże kto ten wielki baner tak do bani wydrukował a taki duży i taki piękny wydawał się z daleka. Nie pisz mi o jakiś innych rodzajach plików bo każde z nich mają jakiś swój jasno określony cel służący czemuś innemu bo ja też mogę Ci napisać weź sobie coś pomniejsz i jeden raz zapisz w TIFF'ie a drugi raz w JPEG'u no i znowu wyjdzie, że ten w JPEG jakiś dużo lżejszy się wyda :-P ;)

eFiX
5.01.13, 05:21
Tak więc traktujmy innych jak sami chcielibyśmy być potraktowani w podobnej sytuacji :smile:. Mnie potrafiłeś odpisać litanię to czemu tej Pani nie napisałeś a zajęłoby to dwa razy mniej pisania niż do mnie.

Bo dużo szybciej by się nasza Pani dowiedziała tego, czego potrzebowała wpisując dana frazę we wspaniałe narzędzie zwane google.com, nawet gdyby zrobiła "klik" na szczęśliwy traf. To nie jest pytanie na które nie ma odpowiedzi, albo jeśli jest, może być schowana na specjalistycznych forach/grupach dyskusyjnych. To jest powtarzanie w kółko tego samego. Rozumiem jakby np. nie było odpowiedzi na ten problem po polsku nigdzie - ot, nie kazdy musi znac niemiecki/angielski/rosyjski, a ktoś na forum może zna odpowiedź. Albo gdyby problem był wielce skomplikowany, ale nie.

Ja nie muszę otwierać tych plików skoro(...)i taki piękny wydawał się z daleka.

Nie przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem, prawda? Ani artykułu który przytoczyłem? Przyznaj się? Tej czesci o monitorze? Ta cześć nie istnieje,prawda? To tak samo jak selektywne zacytowanie mojej wcześniejszej wypowiedzi (pojemność kieliszka i zdjęcia) i napisanie czegoś totalnie nie związanego z jej sensem?

Tak. Dokładnie o tym pisałem i linkowałem wyżej. DPI ma się do wydruków. I skala (wedle kalkulatora DPI) powinna być dobierana do rozmiaru wydruku, jak i odległości z jakiej ma być oglądany (to wszytko tam jest, serio!). I do prezentacji plików w sieci, nie ma znaczenia czy dostarczysz cos w 72ppi, czy 600ppi. Uwierz mi, a jeśli nie wierzysz, to to po prostu sprawdź.

P.S Na miłość boską, formatuj tekst który piszesz! Błagam! Zrób to dla mnie! Chociaż w minimalnym stopniu!

CzaRmaX
5.01.13, 05:29
Z sensem to lepiej idź spać a skoro ma Ci ulżyć przed snem to proponuję jeszcze jednego minusa wstawić - ŻENADA :D. Chyba zacznę każdemu wstawiać minusy za byle pierdnięcie :D

eFiX
5.01.13, 05:42
Zaczynamy BARDZO odchodzić od tematu.
Z góry przepraszam za offtopic.

I znowu to robisz? Po raz kolejny odwracasz kota ogonem, i zmieniasz temat, a na zadane pytania nie odpowiadasz?

Dlaczego uważasz ze wstawianie negatywnej oceny jest żenadą? A za żenadę nie uważasz ignorancji w stosunku do innych forumowiczów?
Na forum dostajesz zarówno plusy jak i minusy (i ja, i ty, i każdy inny). W czym widzisz problem? Zresztą, możesz zawsze sobie wyłączyć reputację? To samo tyczy się negatywnych lub neutralnych ocen w stosunku do zdjęć.

O odpowiedz prosiłbym via PM, tak żeby już więcej nie spamować.

P.S Tak w ogóle, to doskonały dział na wątek p.t "jak zmniejszyć pojemność fotki" A co! Jak się czepiać, to po całości!

A zresztą, i tak wszyscy klepiemy się po plecach...

http://www.youtube.com/watch?v=kfH1hxvAN30
No własnie, o co mi chodzi...?

Pozdrawiam.

GoBo
5.01.13, 10:23
Darmowy IrfanView ma chyba opcję wyboru kb przy Zapisz Jako. Oczywiście najpier w wykadruj

marek7001
5.01.13, 10:47
To oczywiście darmowy w pełni funkcjonalny program? Czy poprzez tą stronę pomniejsza się zdjęcia?
Nie jest to po naszemu i pewnie pytającemu ten link za wiele nie pomoże.

Kiedyś opisywałem ten program. Darmowy w pełni funkcjonalny. Dużo odchudza bez widocznej różnicy, jeszcze raz polecam http://www.jpegmini.com/

Mirek54
5.01.13, 12:14

A dlaczego jak zapytasz ile to jest jak polowe podzielisz na piec to nikt nie wie.Ale pol litra w pieciu to kazdy wie ze setka jest jego.

And.N
5.01.13, 12:27
Kiedyś opisywałem ten program. Darmowy w pełni funkcjonalny. Dużo odchudza bez widocznej różnicy, jeszcze raz polecam http://www.jpegmini.com/
Tak bardziej łopatologicznie można? Gdzie kliknąć na tej stronie aby ściągnąć program? Czy działa też na systemie Windows?
PS.
nie, żeby mi zależało na tym programie ale może przyda się autorce wątku

eFiX
5.01.13, 13:07
Wydaje mi się, że na PC jedyna opcja to kliknięcie Try it now!

helmuth
5.01.13, 13:15
Zaintrygował mnie tytuł wątku. Pomyślałem: helmuth- dowiesz się czegoś nowego,o pojemności fotki nie słyszałeś.
Juz po pierwszych odpowiedziach, zorientowałem się, ze inni tez nie słyszeli.
Znaleźli się jednak tacy, którzy domyślili się o co chodzi i próbowali odpowiedzieć. Pomyślałem, ze zaraz się wyjaśni o co chodzi z ta pojemnością ale jedyne czego się doczekałem, to:
nadal nie wiem za wiele ,no ale po 24 to chyba normalka;),,,myślałam że tu się da zmniejszyć to i owo,,, dzięki za rady:)Zaczęły się (jak to na forum) przepychanki, na co reakcja pytającej była:

ejjj!!! ;)I to jest wszystko, co autorka wątku ma do powiedzenia. Watek żyje, ma juz ponad 30 postów, posypały się minusy.
Nie zdziwił bym się, gdyby teraz autorka(?) wątku czytała Wasze kłótnie i śmiała się do rozpuku :-P
Wymądrzajcie się, tylko kogo to interesuje? :roll:

yamada
5.01.13, 13:28
też zaglądnąłem i aż szkoda, że tyle wypowiedzi pod zdjęciami nie ma co w takich wątkach, które jedną odpowiedzią można zamknąć.

grizz
5.01.13, 13:41
... Ale to już tylko Ty możesz zmienić dając dobry przykład.

fanka11
5.01.13, 20:34
ja nie umieć się wyrazić,,,nie umieć fotografować,,,ale ja kochać fotografia ,,moja i Wasza,,,i ja chcieć Wam wszystkim podziękować :) że tak ładnie mnie informować ,,,,wielkie ,wielkie dzięki;)

---------- Post dodany o 19:34 ---------- Poprzedni post był o 19:26 ----------

pewnie będę musiała Wasze wypowiedzi jeszcze parę razy przestudiować ,aby wyciągnąć wnioski i
.I już w zanadrzu mam nowe pytania ,,może znowu będzie wesoło ,,pozdrawiam;)