PDA

Zobacz pełną wersję : [Tutki Saboora] make up cyfrowy ...

Saboor
4.01.13, 22:28
Czyli jak poprawić skórę, żeby nie zepsuć faktury i światła.
Jest na to baardzo wiele sposobów, będę przedstawiał co jakiś czas inny.
Dzisiaj filtr górno i dolno przepustowy:

http://youtu.be/w1xlxRQFaLI

A tu porównanie, foty źródłowej i wynikowej:

78309

źródło: 78310 wynik: 78308

konradkkk
4.01.13, 22:36
ciekawe, ciekawe

Mirek54
4.01.13, 23:11
O jo joj:grin:. Fiu fiu fiu.:mrgreen:

apz
4.01.13, 23:23
Niezłe...

judasz
5.01.13, 00:14
kurde sabor dzis na you tube ogladalem dokladnie ten sam klimat :), dzialaj dalej , pzdr.

Mirek54
5.01.13, 00:19
kurde sabor dzis na you tube ogladalem dokladnie ten sam klimat :), dzialaj dalej , pzdr.

Ale sasiadka jakas inna

judasz
5.01.13, 00:21
haha, tak inna :) ale znalazem linke u N i tk rzucilem okiem , tam tez jest baaardzo podobny sposob, ale nie bede linkowal, sabor dobra robote odwalil ,a na plusa musi poczekac bo nie moge dac :)

Saboor
5.01.13, 00:39
haha, tak inna :) ale znalazem linke u N i tk rzucilem okiem , tam tez jest baaardzo podobny sposob, ale nie bede linkowal, sabor dobra robote odwalil ,a na plusa musi poczekac bo nie moge dac :)
Dzięki,
to jeden z najwygodniejszych sposobów, i dużo osób go zna, jeżeli fotografują ludzi, choć
zastosowanie jest duużo szersze. W tym tutku Dowiadujesz się jak przenosić teksturę nie
rozwalając światła.

judasz
5.01.13, 00:41
wiem wiem :) wrzucaj wiecej, pzdr.

eFiX
6.01.13, 17:25
mnie się powiedziawszy szczerze średnio efekt podoba ^^.
Chyba tez nakręcę coś od siebie :)

Ale oczywiście bardzo fajny tutorial :) pomimo ze w 7 minucie mi się zawiesza :P

Mart_uszka
6.01.13, 17:33
Dziękuje Saboor :D
Ciekawa technika :)

Saboor
6.01.13, 17:38
mnie się powiedziawszy szczerze średnio efekt podoba ^^.
Chyba tez nakręcę coś od siebie :)

Ale oczywiście bardzo fajny tutorial :) pomimo ze w 7 minucie mi się zawiesza :P

Wiem, wiem Padre, nie dopieszczone jest, ale tu tylko droga do celu nakazana jest.
I prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż ukojenie w PS'ie znajdzie ten, który ... . No! :-D

---------- Post dodany o 16:38 ---------- Poprzedni post był o 16:37 ----------

Dziękuje Saboor :D
Ciekawa technika :)
A proszę, technika chyba najprostsza, tylko bardziej się trzeba przyłożyć, zostało kilka detali do poprawy.

eFiX
6.01.13, 17:42
cho na irca Saboor.

Grzes55
6.01.13, 17:50
Bardzo ciekawe. Ale dlaczego film się wiesza w 7:18 minucie? Czy to tylko u mnie?

Saboor
6.01.13, 17:54
Bardzo ciekawe. Ale dlaczego film się wiesza w 7:18 minucie? Czy to tylko u mnie?
Zaraz sprawdzę źródło.

Mirek54
6.01.13, 17:55

Tradycja u niego.Jemu zawsze w 7:18 minucie zaczyna wisiec wszystko.Juz niejedna na roznych forach pisala.Nawet na zlocie szeptaly:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en:

judasz
6.01.13, 17:59
haha a on zrodlo sprawdza :) wyschlo chyba zrodelko :),pzdr.

Saboor
6.01.13, 18:01
Tradycja u niego.Jemu zawsze w 7:18 minucie zaczyna wisiec wszystko.Juz niejedna na roznych forach pisala.Nawet na zlocie szeptaly:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en:
To przez Ciebie i te cztery Absoluty! :twisted:

---------- Post dodany o 17:01 ---------- Poprzedni post był o 17:00 ----------

haha a on zrodlo sprawdza :) wyschlo chyba zrodelko :),pzdr.
Ty od mojego źródełka trzym się z dala. :mrgreen:

Reedmooley
6.01.13, 18:30
U mnie tez filmik siada ok 7:30

Dziadek
6.01.13, 18:54
Dobra robota! Lubię te Twoje tutki, szkoda, że tak nam ich skąpisz. :)

Saboor
6.01.13, 21:45
U mnie tez filmik siada ok 7:30
Nagrałem nowy, wrzucę na YT a hades albo inny grizz :-D zlinkują.

---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------

Dobra robota! Lubię te Twoje tutki, szkoda, że tak nam ich skąpisz. :)
Dziękuję Jasiu, może będzie więcej.

hades
7.01.13, 11:43
Nagrałem nowy, wrzucę na YT a hades albo inny grizz :-D zlinkują.

Udostępnij publicznie albo podrzuć linka tutaj, bo nie widać filmów na Twoim kanale.

Saboor
7.01.13, 12:20
Udostępnij publicznie albo podrzuć linka tutaj, bo nie widać filmów na Twoim kanale.
Filmy są tylko dla posiadaczy linków, wczoraj wysłałem grizzowi, Ty masz na PW.

hades
7.01.13, 12:39
Znaczy się "tajno-wojenne". Link w pierwszym poście poprawiony.

Saboor
7.01.13, 13:09
Znaczy się "tajno-wojenne". Link w pierwszym poście poprawiony.
Aha! :-D A będzie jeszcze tajniejszy, tylko dla OlyClubu.

hades
7.01.13, 13:46
W "wyniku" widać chyba pewne artefakty (wynik powtórzeń, wklejki) na policzkach i czole.

Saboor
7.01.13, 13:49
W "wyniku" widać chyba pewne artefakty (wynik powtórzeń, wklejki) na policzkach i czole.
Tak wynik powtórzeń. O tym jest w filmie.

themoth
7.01.13, 13:59
a pieprzyk na czole? kiedy go usunąłeś?

Saboor
7.01.13, 14:19
a pieprzyk na czole? kiedy go usunąłeś?
Nie usunąłem. Po zmianie filmu za moment będzie zmiana zdjęć.
Analizuj metodę i chętnie zobaczę efekty Twojej pracy ww sposobem.
Może wróci dawna tradycja, gdzie inni userzy wrzucali swoje prace zgodne z tutorialem.

Darekw1967
7.01.13, 15:03
bardzo ciekawe.... ale koncowy efekt wypadl zbyt mocno jak na moje oko.

Saboor
7.01.13, 15:08
bardzo ciekawe.... ale koncowy efekt wypadl zbyt mocno jak na moje oko.
Oglądałeś dokładnie? ;)
O czym mówiłem? O tym, żeby nie naśladować pośpiechu, i nie sugerować się moim wynikiem.
To tutorial(przewodnik) a nie ocena zdjęć :-D
Bierz się do roboty - czekam na wynik.
Pozdrawiam

Darekw1967
7.01.13, 15:16
Fajnie, ze jest podane jak to zrobic i to jest ciekawe rozwiazanie i zgadzam sie z Toba, ze gladzenie skory ma sens o ile nie bedzie w tym zbyt duzej przesady ;) Pozdrawiam

Saboor
7.01.13, 15:21
Fajnie, ze jest podane jak to zrobic i to jest ciekawe rozwiazanie i zgadzam sie z Toba, ze gladzenie skory ma sens o ile nie bedzie w tym zbyt duzej przesady ;) Pozdrawiam
Oczywiście, tu powinno być widać różnicę.
W obróbce subtelność to podstawa, stworzenie "skóry doskonałej" zabije charakter obiektu.

Dziadek
7.01.13, 20:15
Przejrzałem raz jeszcze, tym razem do końca i pewnie jeszcze kilka razy obejrzę zanim wszystko pojmę :)
Podziękowanie i uznanie za chęci dzielenia się wiedzą i dobrą robotę.

themoth
7.01.13, 20:47
Nie usunąłem. Po zmianie filmu za moment będzie zmiana zdjęć.
Analizuj metodę i chętnie zobaczę efekty Twojej pracy ww sposobem.
Może wróci dawna tradycja, gdzie inni userzy wrzucali swoje prace zgodne z tutorialem.
nie do końca rozumiem Twoje zdenerwowanie
zapytałem bo nie widać tego na filmie, więc przypuszczam że wykonałeś jeszcze jakieś operacje po zakończeniu filmiku - bo 15min które są w tym filmie wydało mi się trochę za szybko jak na tak dobry efekt
Moich efektów nie ujrzysz bo nie zajmuję się obróbką grafiki ponieważ tego nie potrafię i na razie nie planuję rozwoju w tym kierunku, to dla mnie zbyt czasochłonne.

Saboor
7.01.13, 20:57
nie do końca rozumiem Twoje zdenerwowanie
Moje co?? :-D :-D
Zaprosiłem Cię do zabawy i tyle.

zapytałem bo nie widać tego na filmie, więc przypuszczam że wykonałeś jeszcze jakieś operacje po zakończeniu filmiku - bo 15min które są w tym filmie wydało mi się trochę za szybko jak na tak dobry efekt
Dziękuję za komplement.

Moich efektów nie ujrzysz bo nie zajmuję się obróbką grafiki ponieważ tego nie potrafię i na razie nie planuję rozwoju w tym kierunku, to dla mnie zbyt czasochłonne.
Może jak kiedyś Będziesz miał czas i chęci, takie coś Ci się przyda?
Pozdrawiam

Mirek54
7.01.13, 21:01

Ale tez nie do konca ufaj swojej wisazystce.Bo Ci awatara wymalowala jak co najmniej swiatowej slawy restauratorka.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A czym sie zajmujesz??Grafika to nie trudna sprawa, zajmij sie. Co najwyzej znajdziemy jakiegos Stacha do pomocy.:-P

luc4s
7.01.13, 21:57
Dzięki za tutorial. Może taka mała prośba od laików PSowych, może niekoniecznie nagrywaj w najnowszym PSie, bo nie każdy go ma. Wiem, że w większości przypadków różnice są subtelne, ale czasami są większe.

Mirek54
7.01.13, 22:04
Dzięki za tutorial. Może taka mała prośba od laików PSowych, może niekoniecznie nagrywaj w najnowszym PSie, bo nie każdy go ma. Wiem, że w większości przypadków różnice są subtelne, ale czasami są większe.

I tak i nie.MZ jest to bez roznicy.Bo czy ja na klawiaturze bede wciskac "F" w wersji 3 czy 6 to bez roznicy.A glos Saboora slychac co trza wciskac.
Ja osobiscie juz paznokcie obgryzam z ciekawosci co to bedzie w nastepnym tutku.

Teraz rozgryzam co to ten make up jest Nigdzie nie moge znalesc tego filtra ,Zasysne se inna wesje jezykowa.

Saboor
7.01.13, 22:14
Proszę,
a jak będzie tutorial oparty o funkcje, które pojawiły się w CS6 bądź ewoluowały będzie i jak toto zdziałać w CS5 CS4 nie mam.

I tak i nie.MZ jest to bez roznicy.Bo czy ja na klawiaturze bede wciskac "F" w wersji 3 czy 6 to bez roznicy.A glos Saboora slychac co trza wciskac.
Ja osobiscie juz paznokcie obgryzam z ciekawosci co to bedzie w nastepnym tutku.
No ja też tyle że skórki, :-) fakt, różnicy nie ma, a opis chyba klarowny.

themoth
7.01.13, 22:15
Ale tez nie do konca ufaj swojej wisazystce.Bo Ci awatara wymalowala jak co najmniej swiatowej slawy restauratorka.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A czym sie zajmujesz??Grafika to nie trudna sprawa, zajmij sie. Co najwyzej znajdziemy jakiegos Stacha do pomocy.:-P
może i zabawa grafiką trudna nie jest, ale aby zrobić coś dobrze to jednak przyznasz że potrzeba trochę czasu i zmysł artysty też ma nie małe znaczenie. bylejakość mnie nie interesuje - a tak by wyglądała zabawa w moim wykonaniu. Mój problem w retuszowaniu polega na tym że nigdy nie umiem powiedzieć sobie dość i albo nie jestem zadowolony ze swojej pracy, albo tak dalece poprawiam/naprawiam/retuszuję że wszystko spapram, tak więc tak źle i tak niedobrze.

co do awatara to masz dobre kojarzenie
78320
a avatar nie mój tylko ukradziony z projektu podkoszulki (wygoglowane)

Saboor
7.01.13, 22:21
może i zabawa grafiką trudna nie jest, ale aby zrobić coś dobrze to jednak przyznasz że potrzeba trochę czasu i zmysł artysty też ma nie małe znaczenie. bylejakość mnie nie interesuje - a tak by wyglądała zabawa w moim wykonaniu. Mój problem w retuszowaniu polega na tym że nigdy nie umiem powiedzieć sobie dość i albo nie jestem zadowolony ze swojej pracy, albo tak dalece poprawiam/naprawiam/retuszuję że wszystko spapram, tak więc tak i tak niedobrze.
No Co ty?
To właśnie dobrze, że gmerasz i gmerasz do bólu, Wiesz zostawić zrobione na odwal się to nie sztuka.
Zapiszemy Cię na korepetycje do Stacha i będzie gut.

Mirek54
7.01.13, 22:23
może i zabawa grafiką trudna nie jest, ale aby zrobić coś dobrze to jednak przyznasz że potrzeba trochę czasu i zmysł artysty też ma nie małe znaczenie. bylejakość mnie nie interesuje - a tak by wyglądała zabawa w moim wykonaniu.
Nieprawda.Mylisz sie.Bylejakosc jest wtedy kiedy robisz od niechcenia a nie wtedy kiedy kiedy robisz na tyle na ile umiesz.Jesli potrafisz ocenic siebie krytycznie to masz wszystko co potrzeba.Gorzej gdybys uwazal,ze juz wszystko umiesz i nie ma lepszych od ciebie.Na wskazywane uchybienia pokretnie bys tlumaczyl o Swoim chciejstwie i pozadanym kierunku.

Gdzies Ci sie spieszy w tym zyciu ,ze nie masz czasu??Czy nie chce Ci sie znalesc?

themoth
8.01.13, 21:03
Nieprawda.Mylisz sie.Bylejakosc jest wtedy kiedy robisz od niechcenia a nie wtedy kiedy kiedy robisz na tyle na ile umiesz.Jesli potrafisz ocenic siebie krytycznie to masz wszystko co potrzeba.Gorzej gdybys uwazal,ze juz wszystko umiesz i nie ma lepszych od ciebie.Na wskazywane uchybienia pokretnie bys tlumaczyl o Swoim chciejstwie i pozadanym kierunku.

Gdzies Ci sie spieszy w tym zyciu ,ze nie masz czasu??Czy nie chce Ci sie znalesc?

no mam jeszcze parę godzin do przeleżenia i wybyczenia się na kanapie, a tak w ogóle to - robota, żona, dziecko, gary, weekend po za domem, robota, gary, zakupy, itd. - wolnego czasu brak.
a jeżeli chodzi o bylejakość, to podtrzymuję że bez poświęcenia czasu wychodzi bylejakość, a żeby zrobić coś dobrze to już parę godzin dziennie trzeba posiedzieć nad LR4 - i wtedy zadaję sobie pytanie - po co? czy nie lepiej ten czas poświęcić na "robota, żona, dziecko, gary, weekend po za domem"? Tak więc podsumowując - moich wypocin tutaj raczej nie ujrzycie bo i chwalić się nie mam czym.

Mirek54
8.01.13, 21:16
co do awatara to masz dobre kojarzenie

No.Jeszcze jedno podejscie i bedziesz jak Ernesto na podkoszulkach.
Ciekaw jestem czy Ty skojarzysz teraz.:mrgreen:

Ps.Sie znowu watka podbilo:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Dalej gogluje co to ten make up

szamotl
8.01.13, 22:25
:olekrulez1: miało być że Saboor, ale nie znajduję emotikona właściwego a tego nie umiem ulepszyć. Na plusa do repa musi poczekać. Serdeczne dzięki.

Saboor
8.01.13, 22:59
:olekrulez1: miało być że Saboor, ale nie znajduję emotikona właściwego a tego nie umiem ulepszyć. Na plusa do repa musi poczekać. Serdeczne dzięki.
Dzięki, fajnie że się przyda, a co do emota: 78513Piszesz - Masz. :grin:

themoth
9.01.13, 22:54
No.Jeszcze jedno podejscie i bedziesz jak Ernesto na podkoszulkach.
Ciekaw jestem czy Ty skojarzysz teraz.:mrgreen:

Ps.Sie znowu watka podbilo:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Dalej gogluje co to ten make up

nie do końca zajarzyłem o jakie skojarzenie Ci chodzi, czy o to że Che jest w podobnym stylu uwidaczniany na podkoszulkach,
czy może o to że Twój avatar jest równie zagadkowego pochodzenia :):)
Ulica sezamkowa? Nieeee.......... :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Powiedz prawdę.

osiem1984
10.01.13, 22:34
Chętnym poretuszowania polecam profesjonalne ujęcia portretowe - techniki retuszowania zdjęć według Scotta Kelby'ego. W książce znajdziecie sporo metod retuszu skóry, ust, włosów, oczu i innych. Autor pokazuje różne metody, więc nie ogranicza się do jednego sposobu osiągnięcia zadowalającego efektu. W dodatku bardzo przyjemnie się czyta tę książeczkę.

Saboor
11.01.13, 11:54
Chętnym poretuszowania polecam profesjonalne ujęcia portretowe - techniki retuszowania zdjęć według Scotta Kelby'ego. W książce znajdziecie sporo metod retuszu skóry, ust, włosów, oczu i innych. Autor pokazuje różne metody, więc nie ogranicza się do jednego sposobu osiągnięcia zadowalającego efektu. W dodatku bardzo przyjemnie się czyta tę książeczkę.
Zacne źródło, co do tego ograniczenia się, to nie bardzo rozumiem.:???:

osiem1984
11.01.13, 12:25
Zacne źródło, co do tego ograniczenia się, to nie bardzo rozumiem.:???:
Już tłumaczę co miąłem na myśli. Chodziło mi o to, że autor nie pokazuje powiedzmy, że skórę należy retuszować dokładnie tak a nie inaczej i nie mówi, że ta metoda jest najlepsza a wszystkie inne są złe. Pokazuje kilka różnych metod retuszu skóry tak aby, każdy mógł wybrać taką, która jemu bardziej pasuje na co dzień lub do określonego zdjęcia. :) I to mi się własnie spodobało.

eFiX
11.01.13, 13:16
Ciagle nie wiem co autor postu #51 ma na mysli. Przecież Saboor nie pisze ze to jedyna słuszna metoda... ?

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://alleg.vot.pl/pub/takmabyc.gif)Na

Na samym poczatku Saboor mowi ze to jedna z najprostszych technik. W tutorialu omawia jedna technike przez całkiem spora ilosc czasu. Nie łapie w czym problem.

Mirek54
11.01.13, 13:43
Pewnie chodzi o to, ze jest wiecej metod na gladzenie skory.I ze Saboor nie zaznaczyl tego dosc wyraznie.
Teraz zerknelem do swojego kajeta(to taka tajna moja broszurka) i tam mam opisane 74 metody gladzenia,wyciskania pryszczy,wagrow,kleszczy i innych pijawek.
AAAA i jest jeszcze kilka nowych na cs6,ale jeszcze jak narazie tylko platne.Chyba,ze ktos kupi i opublikuje jako swoje nowe metody.Bo tak to sie prawie zawsze odbywa:mrgreen::mrgreen::mrgreen:.Kazdy i tak patrzy na "dziaki" jak sie zmieniaja a nie na maski, warstwy i kombinacje klawiszy

jozinzbazin
16.08.13, 23:09
Czyli jak poprawić skórę, żeby nie zepsuć faktury i światła.
Jest na to baardzo wiele sposobów, będę przedstawiał co jakiś czas inny.
Dzisiaj filtr górno i dolno przepustowy:

http://youtu.be/w1xlxRQFaLI

A tu porównanie, foty źródłowej i wynikowej:

78309

źródło: 78310 wynik: 78308

Taaaa.... nie ma brzydkich kobiet, są tylko źle zfotoszopowane. :mrgreen:

ahutta
16.08.13, 23:11
Taaaa.... nie ma brzydkich kobiet, są tylko źle zfotoszopowane. :mrgreen:

Idę, patrzę :shock: Jozinzbazin :!: Mało zawału nie dostałem :mrgreen:

jozinzbazin
16.08.13, 23:13
Idę, patrzę :shock: Jozinzbazin :!: Mało zawału nie dostałem :mrgreen:
Najważniejsze to umieć wywołać emocje w drugim człowieku. Jestem z siebie dumny. :grin: