Zobacz pełną wersję : Olympus SP-510 UZ - problem z kartą
aequinoctium
4.01.13, 21:12
Witam!
Jestem tu nowa, a już z problemem :(
Mianowicie, z aparatem było wszystko w porządku, do momentu podłączenia go do komputera. Gdy chciałam przesłać zdjęcia z aparatu na komputer, pojawił się komunikat z zapytaniem o sformatowanie karty. Od tamtej pory, przy każdym włączaniu aparatu, pojawia się jakby menu ustawienia karty, gdzie mogę albo wyłączyć aparat, albo sformatować kartę. Jestem załamana, bo mam na tej karcie ważne dla mnie zdjęcia i nie wiem co zrobić :( Nowych zdjęć też nie mogę robić ani przeglądać ich w aparacie, chyba że wyjmę kartę i będę pracować na pamięci aparatu.
Jestem zdruzgotana, pomóżcie :(
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.! :)
Jeszcze mozesz kupic nastepna karte.Moze wtedy zdruzgotanie minie.A z tej jakims odzyskiwaczem i pozniej formata wykonac.
Kiedys to automatycznie sie karte wymienialo,bo byly jednorazowe.
Spróbuj przez jakiś uniwersalny czytnik kart pamięci.
aequinoctium
4.01.13, 23:02
Czyli bez czytnika nie da rady? :(
Czyli bez czytnika nie da rady? :(
Chyba kompy w standarcie maja czytniki.Ja jeszcze nie widzialem kompa bez czytnika.Nawet ten stary (ze12 lat)ma czytnik
Chyba kompy w standarcie maja czytniki.Ja jeszcze nie widzialem kompa bez czytnika.Nawet ten stary (ze12 lat)ma czytnik
Mirek....... BARDZO mało w takim razie widziałeś. W standardzie to mają płytę główną, procesor i pamięć.
Mirek....... BARDZO mało w takim razie widziałeś. W standardzie to mają płytę główną, procesor i pamięć.
A zasilacz??:mrgreen:Tu u mnie:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: to nawet taki kabel z wtycza do gniazdka jest w standardzie:mrgreen::mrgreen:o obudowie tylko mi nie pisz
Jawohl, mają. Szczególnie te nowe. Tylko ten aparat jest na karty xD, a z tym już gorzej. Chyba, że jest stacjonarka z wbudowanym czytnikiem kart pamięci wszelakich.
aequinoctium opisz może czy podłączałaś aparat do komputera, czy próbowałaś kartę w czytniku odczytać. Jak moją kartę xD z E-520 włożę do czytnika, to Windows też chce kartę formatować, ale gdy kopiuję z karty włożonej do aparatu, to działa idealnie.
Chyba nie pozostanie Ci nic innego jak spróbować jednego z narzędzi do odzyskiwania danych z kart pamięci. Temat przewijał się już na forum nie raz.
---------- Post dodany o 22:22 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------
A zasilacz??:mrgreen:Tu u mnie:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: to nawet taki kabel z wtycza do gniazdka jest w standardzie:mrgreen::mrgreen:o obudowie tylko mi nie pisz
Kolega poskładał kiedyś peceta w pudełku po butach, ale to dawno było, jak części do komputera w milionach były wyceniane. Na obudowie trochę zaoszczędził.
Moze z czytnikiem(tym na usb) w innym gniezdzie zobaczyc,Ta chec formatowania to nawet sprawa zasilacza moze byc.To tylko Windows.
aequinoctium
5.01.13, 11:31
Próbowałam już z aparatem i z czytnikiem - niestety rezultat ten sam. Ciągle woła mi o sformatowanie karty :( Podłączałam już na wszystkie sposoby, na wszelkie możliwe wejścia usb i nic :(
Próbowałam już z aparatem i z czytnikiem - niestety rezultat ten sam. Ciągle woła mi o sformatowanie karty :( Podłączałam już na wszystkie sposoby, na wszelkie możliwe wejścia usb i nic :(
może pomóc oprogramowanie odzyskujące dane m.in. z kart pamięci - np. firmy ICare - Data Recovery Professional lub innego podobnego - darmowego.
Po prostu po włożeniu karty do kompa anuluj monit o format a następnie odpal program do odzyskiwania danych.
Tam będziesz mogła wybrać zakres odzyskiwania.
Powodzenia!