Zobacz pełną wersję : Sens wymiany E-520 na E-30 ?
Tak sie dzis zastanawialem biegajac po sieci czy by nie zmienic calego sytemu, ale doszedlem do wniosku ze za droga impreza...body, szkla, lampa, itd wiec moze by zupradowac moje body?
Co powieci o przesiadce z E-520 na E-30 ? Ma to uzasadniony sens?
Witam kolejnego ziomala:grin:.
Jeśli tylko dysponujesz kasą, to przesiadka sens ma, musisz "tylko" poszukać nie zajechanej używki.
uzasadnijcie ten ,,sens,,,,,ja mam E520 no a e30 nie znam,,hmm,,,czekam ;)
Poczujesz w ręku inną wartość dodaną. Czyli jest co potrzymać... :wink: Poważnie to tak. Zawsze to coś nowszego. Wiem bo mam!
uzasadnijcie ten ,,sens,,,,,ja mam E520 no a e30 nie znam,,hmm,,,czekam ;)
Co tu uzasadniac.
Wez sobie dane techczne jednego i drugiego, porownaj i wnioski wyciagnij :)
pozdro
Tak sie dzis zastanawialem biegajac po sieci czy by nie zmienic calego sytemu, ale doszedlem do wniosku ze za droga impreza...body, szkla, lampa, itd wiec moze by zupradowac moje body?
Co powieci o przesiadce z E-520 na E-30 ? Ma to uzasadniony sens?
musi być O?
Zależy od tego jakie masz szkła i co chcesz osiągnąć.
Na pewno ma w kontekście wizjera i ergonomii body (2 kółka) ...
Ma sens. Sam kiedys, dawno przeszedlem z E-520 na E-30. Duuuuzy przeskok. W jakosci obrazka moze nie az tak, jakby sie spodziewac, ale cala reszta juz jak najbardziej tak. Lepszy AF (szybszy i celniejszy), 2 rolki (lepsza ergonomia uzytkowania), bardziej pancerny, o niebo lepszy pomiar swiatla, bardziej przewidywalny i powtarzalny, wiekszy i jasniejszy wizjer. Do dzis uzywam E-30.
T.
Ma sens. Sam kiedys, dawno przeszedlem z E-520 na E-30. Duuuuzy przeskok. W jakosci obrazka moze nie az tak, jakby sie spodziewac, ale cala reszta juz jak najbardziej tak. Lepszy AF (szybszy i celniejszy), 2 rolki (lepsza ergonomia uzytkowania), bardziej pancerny, o niebo lepszy pomiar swiatla, bardziej przewidywalny i powtarzalny, wiekszy i jasniejszy wizjer. Do dzis uzywam E-30.
T.
Fajne body, miałem , można się z nim zaprzyjaźnić.
Większy wizjer, lepsza sterowalność, poziomica " gibany ekranik", lepsza ergonomia, możliwość dołączenia gripa to największe moim zdaniem zalety takiej przesiadki, ale gdybyś chciał lepszy obrazek to OM-D lub przyszłe E-7.
---------- Post dodany o 02:38 ---------- Poprzedni post był o 02:37 ----------
musi być O?
Możesz sie nie mieszać?
Poczytaj raz jeszcze i uważnie pierwszego posta.
Mam obie te lustrzanki. E-30 to body, ktorym zrobilem najwiecej sesji. Pytanie tylko czego oczekujesz po tej zmianie. Jesli E-520 Ci dziala poprawnie, to co chcesz miec "wiecej"? Ja mialem duze problemy z AF w E-520.
Obiektyw, lampy, ksiazki - to wplynie na zdjecia. Zmiana body tak bardzo chyba nie.
W odpowiedzi na twoje pytanie : TAK jak najbardziej ;) Ja np przesiadałem się z E510tki czyli praktycznie bliźniaka 520 i powiem Ci że skok był ogromny jak dla mnie a tym bardziej że przy okazji kity jakie używałem z 510 wymieniłem na ZD14-54 i ZD 50tke . W samym body odczułem poprawę ergonomii tj. wszystko pod paluchami , drugi wyświetlacz , lepszy wizjer , tudzież przy zmianie ze szkiełkami zdecydowana poprawa AF . Tak więc według mnie zmiana jak najbardziej opłacalna przy obecnych cenach E30stki ;) Pozdr.
ISO 640 w bardzo, bardzo ciemnym kościele - zdjęcie z ręki.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Sopot/P9040742ol.jpg)
ISO 640 w jasnym kościele :-P
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Gorlice/P7155461a.jpg)
ISO 1200 w nocy (przepraszam za brak exifa, ale wywoływałem do png)
źródło (http://bodzio.dug.net.pl/Gorlice/PC031448ol.jpg)
Miałem/mam ostatnio takie same dylematy (mam E-510) i po przeczytaniu nie zliczonej ilości wątków na różnych forach doszedłem do wniosku, że warto.
W moim przypadku z drobną różnicą - dokupię w pierwszej kolejności dobre szkło, a następnie E-30 i wtedy zgodnie z opiniami wielu osób różnica/przesiadka będzie naprawdę odczuwalna (jedyny problem jaki mam to w promieniu 50km mało ofert, a interesuje mnie tylko odbiór osobisty - takie czasy :( ).
P.S.
Myślałem o E-5 ale używanych jak na lekarstwo, a cena nowego raczej mobilizuje do zmiany systemu - taka zmiana na początek wygenerowała by min jakieś 6000 zł
W sumie najwiekszym plusem E-30 ponad E-520 dla mnie byla o niebo lepsza praca AF i lepszy pomiar swiatla, tam gdzie w trybie A 520-tka przepalala np. niebo, E-30 radzi sobie zdecydowanie lepiej.
T.
Główne różnice to AF i wizjer.
Ergonomia itd to kwestia "człowiecza" - niekażdemu może takie body pasować, inni mogą chcieć mniejsze.
Generalnie - skok wygody użytkowania w trudniejszych warunkach i w "ruszających się" tematach :)
Ma sens, sam to przechodziłem. Głównym powodem zmiany była mikroregulację AF.
AF jest znacznie lepszy i ma więcej pól. Resztę zalet już znasz :).
mialem kiedys ten sam dylemat i kupilem E-3 a przeskakiwalem z E-510. nie zaluje, wszystko na plus. dla mnie najwazniejsze bylo uzyteczne ISO 800, wielki jasny wizjer, celny AF oraz pancerne i uszczelnione body
mialem kiedys ten sam dylemat i kupilem E-3 a przeskakiwalem z E-510. nie zaluje, wszystko na plus. dla mnie najwazniejsze bylo uzyteczne ISO 800, wielki jasny wizjer, celny AF oraz pancerne i uszczelnione body
Tylko z dostępnością lipa totalna
Nie wszystkie sztuki są zajechane- mój ma jakieś 16-17 tysięcy klapnięć, za chwilę skończy 4 lata.
Jeżeli zdecydujesz się na zakup, to znajdziesz. Przeglądaj regularnie Giełdę forumową i allegro.
musi być O?
nie, nie musi, ale wtedy koszty to kilka tysi za zmiane systemu
---------- Post dodany o 13:47 ---------- Poprzedni post był o 13:45 ----------
Zależy od tego jakie masz szkła i co chcesz osiągnąć.
Na pewno ma w kontekście wizjera i ergonomii body (2 kółka) ...
kitowe 2 szt, 14-54, stalke sigmy 50, lampe
Nie wszystkie sztuki są zajechane- mój ma jakieś 16-17 tysięcy klapnięć, za chwilę skończy 4 lata.
Moj ma ponad 100 tysiecy klapniec i dziala.
---------- Post dodany o 13:54 ---------- Poprzedni post był o 13:53 ----------
A to masz nawet podobnie jak ja - ZD 14-54 i ZD 50, lamp duzo.
No to zdecydowanie warto :)
nie, nie musi, ale wtedy koszty to kilka tysi za zmiane systemu
Kosztu to nie ma aż takiego - kupujesz jedno sprzedając drugie ;)
Ja tak wymieniałem Canona na MFT. Po trochu, po trochu i zmieniłem.
Jednak to taki wątek poboczny - jak wolisz 4/3 od innych systemów to E-30 będzie dobrym skokiem.
29.12 ucek wrzucił na giełdę swojego E-30 za IMHO rozsądną sumę - może oferta jest jeszcze aktualna ...
Mam nadzieje, że kolega nie będzie miał nic przeciw małej "prywacie" - dostałem kilka ofert na E-30 i pragnę zapytać doświadczonych kolegów właśnie o "przebiegi". Warto wchodzić w sprzęt z przebiegiem 40000-50000 klapnięć i na ile jeszcze można liczyć do padniecia (kolega wcześniej pisał, że ma 100000 i jest ok ale chętnie poznam inne opinie)?
Wiem, że dla niektórych pytanie po prostu głupie ale przeważnie nabywam nowy sprzęt.
IMO nie warto, dawno, dawno temu zajechałem migawkę w E1 przy jakiś 30 tys., może mniej. Była jeszcze na gwarancji i naprawili za free. Dla mnie 10 000 - 15 000 to maks w tej klasie puszce, gdyby to był np. C 1D Mark wtedy rozpatruje to się w innych kategoraich
10000 to ledwo co pucha przetarta...
A mnie padł 20D po 45k - 40D nie udało mi się załatwić, przy 70k sprzedałem z pocałowaniem ręki. Po 170k tez miewały.
Z migawką jest tak, że jak ma chodzić to będzie - nie ma reguły. Jak robisz 10-15k rocznie to kupując aparat który ma 40k to i tak go nie zajedziesz tylko zdążysz zmienić.
A mnie padł 20D po 45k - 40D nie udało mi się załatwić, przy 70k sprzedałem z pocałowaniem ręki. Po 170k tez miewały.
Z migawką jest tak, że jak ma chodzić to będzie - nie ma reguły. Jak robisz 10-15k rocznie to kupując aparat który ma 40k to i tak go nie zajedziesz tylko zdążysz zmienić.
Mój miał 24.000 jak poszedł cieszyć ludzi. koszt wymiany migawki nie jest taki wielki , mozna zapytać OK-Serwis, częściej siada płytka z sensorami , ta z tyłu, bo body nie jest szczelne jak E-3 czy E-5.
Czytało się o wytrzymałości migawki rzędu 150.000 klapnięć w testach, ale bez gwarancji.
Nawet jak ma i 50k, to i drugie tyle pociągnie. Jak Apz prawi-prędzej padnie elektronika, do 20-30tys można brać-aparat będzie śmigał jak nówka sztuka,pozniej tez nie bedzie problemów, o ile poprzedni użytkownik nim nie rzucał po ścianach, i nie zasyfił wnętrza.
Co kto lubi, ja wolę kupić body od niedzielnego fotografa, niż zawodowca, albo zaawansowanego amatora :) 10 000 przy niedzielnym pstrykaniu to i tak spory wynik. No i nie kupuję body, które już jest po gwarancji. Zawsze mogę sobie przetestować, a jak coś nie dziala jak trzeba, to mam serwis jeszcze przez kilka miesięcy.
Dodam jeszcze, ze to moje E-30 z przebiegiem ponad 100 tysiecy nie bylo traktowane jak jajko. Kilka razy fotografowalem w deszczu czy w padajacym sniegu, raz mialem caly aparat w piasku, pare razy mi upadl. Przebieg migawki to po prostu taki orientacyjny licznik zuzycia aparatu, ale nie nalezy go traktowac zbyt powaznie. Raczej warto sie zorientowac jak wyglada serwisowanie takiego aparatu (nigdy zadnego nie musialem serwisowac wiec nie wiem, a mam Olympusy i Nikony).
Co kto lubi, ja wolę kupić body od niedzielnego fotografa, niż zawodowca, albo zaawansowanego amatora :) 10 000 przy niedzielnym pstrykaniu to i tak spory wynik. No i nie kupuję body, które już jest po gwarancji. Zawsze mogę sobie przetestować, a jak coś nie dziala jak trzeba, to mam serwis jeszcze przez kilka miesięcy.
To mnie dobiło ;)
Ehh, a tak na poważnie - Ci niedzielni sprzętu nie zmieniają :)
Z e-30 na gwarancji będziesz miał problem,chyba ze znajdziesz kogoś kto kupił sobie gwarancje na 5 lat, co i tak nie bedzie serwisowane w serwisie olka, tylko pewnie jakimś innym z którym ubezpieczyciel ma umowę.
E-50 to średnia półka, a więc bez zająknięcia powinien wytrzymać 50-80K.
Mój E-500 przeżył 50K i dalej dobrze służy nowemu właścicielowi :) A zdjęcia robiłem praktycznie w każdych warunkach - no może poza burzą piaskową :)
Niedzielni też zmieniają aparaty. Mojego D50 sprzedałem z przebiegiem lekko ponad 5000.
W każdym razie ja bym szukał jakiegoś który ma poniżej 20 000.
Brak gwarancji to raczej nie problem, przy używanym sprzęcie to niestety konieczność. Tylko szukaj jakiegoś szanowanego niedużo używanego body.
To mnie dobiło ;)
Ehh, a tak na poważnie - Ci niedzielni sprzętu nie zmieniają :)
Gdyby nie zmieniali to bym nie kupił 8 miesięcznego body e510 z niecałymi 5000 tysiacami kilka lat temu. Z e-30 na gwarancji faktycznie może być problem.
Aparaty zmieniaja wlasnie albo "niedzielni fotografowie" albo zawodowcy. Dlatego mozna latwo zdobyc amatorska lustrzanke lub semi-pro body uzywane przez zawodowcow, natomiast zaawansowani amatorzy najrzadziej sprzedaja swoje body, a wlasnie oni uzywaja E-30, stad problem ze zdobyciem z drugiej reki.
napisz do forumowicza Ucek, on się przesiadł z e520 na E30...
Fajne body, miałem , można się z nim zaprzyjaźnić.
Większy wizjer, lepsza sterowalność, poziomica " gibany ekranik", lepsza ergonomia, możliwość dołączenia gripa to największe moim zdaniem zalety takiej przesiadki, ale gdybyś chciał lepszy obrazek to OM-D lub przyszle E=7.
A czy OM-D wspolpracuje z lustrami od systemu E czy konieczna zmiana na mikro 4/3 ?
A czy OM-D wspolpracuje z lustrami od systemu E czy konieczna zmiana na mikro 4/3 ? Z moimi współpracuje , choć trochę kulawo - jest wolniejszy w ostrzeniu , ostrzy celnie, niemal się nie myli , nie nadaje się do automatycznego fotografowania szybko zmieniających się planów.
Szkła mikro sa lżejsze i inaczej zbudowane.
Z moimi współpracuje , choć trochę kulawo - jest wolniejszy w ostrzeniu , ostrzy celnie, niemal się nie myli , nie nadaje się do automatycznego fotografowania szybko zmieniających się planów.
Czyli do pelni szczescia szkla tez do wymiany:-(
Z moimi współpracuje , choć trochę kulawo - jest wolniejszy w ostrzeniu , ostrzy celnie, niemal się nie myli , nie nadaje się do automatycznego fotografowania szybko zmieniających się planów.
Czyli nie wspolpracuje:mrgreen:
Jest ladna,ale troche kuleje,ma krzywa noge jedna.Druga jest prosta,ale to zasluga protezowni.No ma jeszcze zeza,jest z tylu juz lysa i z pod pachy jej wali.Jest jeszcze ruda,ale nie kazdemu to przeszkadza.
Ale jast ladna,Taka ladna inaczej:mrgreen:
Cudze sa ladniejsze,ich budowa jest inna. .....:mrgreen:
Gdybym był na Twoim miejscu to szarpnąłbym się na E-3 w dobrym stanie i z małym przebiegiem, np. to: http://allegro.pl/olympus-e-3-super-zestaw-i2905286396.html.
to jest chyba jedyne forum ggdzie mozna gadac o tym samym 1000 000 razy i sie nikomu nie nudzi, przeciez ten temat byl walkowany z 1000 000 , po co znowu?pzdr.
Nikt Ci nie każe czytać, a jak widzisz są chętni do udzielania odpowiedzi.
to jest chyba jedyne forum ggdzie mozna gadac o tym samym 1000 000 razy i sie nikomu nie nudzi, przeciez ten temat byl walkowany z 1000 000 , po co znowu?pzdr.
No co Ty.Przecie zawsze walkowy sie zmiena to i walkowanie jest inne.Ciekawe,ze inne walkowania sie nie nudza,a przecie kazdy zna final.
nie czytam, czytalem to juz 2 lata temu, nie prosciej poszukac w szukajce i poczytac? i co to taka ostr odpowiedz, z tego co pamietam to ty zawsze prawiles- najpierw poszukaj.
Czyli nie wspolpracuje:mrgreen:
Jest ladna,ale troche kuleje,ma krzywa noge jedna.Druga jest prosta,ale to zasluga protezowni.No ma jeszcze zeza,jest z tylu juz lysa i z pod pachy jej wali.Jest jeszcze ruda,ale nie kazdemu to przeszkadza.
Ale jast ladna,Taka ladna inaczej:mrgreen:
Cudze sa ladniejsze,ich budowa jest inna. .....:mrgreen:
Trafiłeś w sedno. Jest inaczej ładna. ale wciąż użytkowa.... Ja na tę współpracę nie narzekam, zdjęcia robię z kontrolą wzrokową w większości , więc i tak doostrzam manualnie po naostrzeniu automatycznym, za to jakość obrazka mam lepszą do tej z matrycy E-30 i ze znanych mi zoomów m4/3 na matrycach mikroaparatów . Jestem zadowolony. Ale nie wszystkim taki AF odpowiada....
Jak chcę szybko po prostu wyjmuje i zakładam na bagnet stałeczkę m4/3.
http://www.maxmodels.pl/forum_181863_sprzedam_zestaw_fotograficzny_marki_o lympus_tanio!!!!!!!!!.html
może komus się przyda
http://www.maxmodels.pl/forum_181863_sprzedam_zestaw_fotograficzny_marki_o lympus_tanio!!!!!!!!!.html
może komus się przyda
Może Pani się jeszcze zgodzi na testową sesję gratis? :D
Może Pani się jeszcze zgodzi na testową sesję gratis? :D
Ja bym nie kupił sprzętu bez przetestowania w praktyce :)
na Alledrogo widze aktualnie dwa sprzety, wiec cos tam jest :)
powyzej to ta modelka z maxmodels, z jakiegos powodu na szaro sie wkleila, ale dopiero co zalozyla tu konto ;)
Szary to nowy czarny ;D
Może tak sie dzieje jak sie skopiuje z MM
Chyba raczej chodzi o nieaktywne konto bo nie udalo sie jej zalozyc ogloszenia na gieldzie. Pewnie adminek musi zatwierdzic.
http://katowice.gumtree.pl/c-Sprzedam-rtv-tv-wizja-foto-kamery-aparaty-sprzet-fotograficzny-Super-Profesjonalny-Zestaw-Foto-Olympus-Gliwice-W0QQAdIdZ439891135
szkoda, że nie ma ceny. Ale myśle, że autorka przygotowała atrakcyjną cene. Nic tylko brać
przeciez te 3 ogloszenia to ta sama osoba :)
cena 3 tys (do negocjacji)
przeciez te 3 ogloszenia to ta sama osoba :)
no tak, po prostu podrzuciłem linkiem (gdzie są zdjęcia) :wink:
3000 za tak duzy zestaw to raczej bardzo okazyjnie, ja dalem kolo 3000 za same body jak kupowalem, dodatkowo macie tu konkretna istniejaca osobe, a nie anonimowego sprzedawce :)
Też uważam że to całkiem niezły zestaw w tej cenie.
Plusy: wizjer, AF (ilość punktów plus to że są krzyżowe, szybkość, mikroregulacja, praca w słabym świetle), guzikologia, górny wyświetlacz, mocna lampa wbudowana
Neutralne (zależy od preferencji): jest większy i trochę cięższy, inna matryca
Minusy: jedyny jaki mi przychodzi do głowy to to że trzeba dopłacić za wymianę z 520-tki ;)
EDIT: Zestaw z ogłoszenia w tej cenie (body wychodzi ca. 1200,- biorąc pod uwagę ceny elementów na rynku wtórnym) - brać nie grymasić!
Szkoda, że brak informacji o przebiegu body, a to dość istotne.
Plusy: wizjer, AF (ilość punktów plus to że są krzyżowe, szybkość, mikroregulacja, praca w słabym świetle), guzikologia, górny wyświetlacz, mocna lampa wbudowana
Neutralne (zależy od preferencji): jest większy i trochę cięższy, inna matryca
Minusy: jedyny jaki mi przychodzi do głowy to to że trzeba dopłacić za wymianę z 520-tki ;)
Az sie dziwie,ze chce to ktos sprzedac.Taki dobry sprzet.Odwiedzcie dziecine od tego,przecie szkoda sie pozbywac,same plusy i minusow prawie brak.
Az sie dziwie,ze chce to ktos sprzedac.Taki dobry sprzet.Odwiedzcie dziecine od tego,przecie szkoda sie pozbywac,same plusy i minusow prawie brak. próbowałam wstawić tu fotkę,próbowałam komentować,nie udaje mi się nic ,,,fotkę mam już zmniejszoną tak jak kazali,,,mam czekać na jakies pozwolenie???,,,a i punkty też mi zabrali ,,za co??:)
próbowałam wstawić tu fotkę,próbowałam komentować,nie udaje mi się nic ,,,fotkę mam już zmniejszoną tak jak kazali,,,mam czekać na jakies pozwolenie???,,,a i punkty też mi zabrali ,,za co??:)
Poczekaj,nie denerwuj sie.Kazdy ma swoj "G" w swoim czasie.Im dluzej czekasz tym bardziej bedzie on pozadany.
---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post był o 21:25 ----------
Szkoda, że brak informacji o przebiegu body, a to dość istotne.
przebieg 34 tys
Ludzie nie dajcie się zwariować z tymi przebiegami. Mój E-3 kupiłem z przebiegiem 16tyś, sprzedałem z przebiegiem ok 50tyś. Aparat cały czas sprawował się idealnie. W większości przypadków szybciej zmienicie aparat na nowszy niż dobijecie do 100tyś zdjęć. ;-)
Co do sedna sprawy, używane E-30 i E-3 maja dobry stosunek cena możliwości. Za te pieniądze można wiele im wybaczyć. Cała idea kupna tych korpusów ma sens jeżeli kupimy też optykę Zuiko ze średniej półki. Powiedzmy zestaw ZD 12-60 swd, ZD 50-200 swd i koniecznie ZD 50/2 na sytuacje słabego światła. Jeżeli dobrze przemyśleć sprawę i do zakupu oraz użytkowania podejść ŚWIADOMIE, to da się tym zrobić naprawdę świetne ujęcia.
przebieg 34tys :)
Na E30 to bardzo duzo.To nie E3
Moje G3 ma prawie 60k klatek i nie zauważam z nim żadnych problemów - 34k to nie jest duży przebieg.
Na E30 to bardzo duzo.To nie E3
Gdyby ktoś z "nowych" nie był w temacie. Mirek... żartował ;-)
http://allegro.pl/olympus-e-30-obiektywy-lampa-blyskowa-gratis-pilne-i2917580245.html
To ten sam?Aukcja grzecznościowa?:wink:
Gdyby ktoś z "nowych" nie był w temacie. Mirek... żartował ;-)
Niestety nie zartowalem.34 tys to statystycznie 70-80% zuzycia.Badzmy realistami.Moze trzasnac po miesiacu a moze i po trzech latach.Moj nie ma nawet 10 tys a mam go jak tylko sie ukazaly na rynku.Sprzedawac mi sie nie oplaca,bo stary z niego dziadek juz.
Powtarzam to nie E3 W E3 34tys to jak po dobrym dotarciu.Jeszcze 5,6 razy tyle mozna zrobic.
http://allegro.pl/olympus-e-30-obiektywy-lampa-blyskowa-gratis-pilne-i2917580245.html
To ten sam?Aukcja grzecznościowa?:wink:
tak, ta sama aukcja...
Wygląda na to ,że puszkę cenicie na jakieś 1000 pln?
Mam wrażenie, że robicie z igły widły - czy ktoś wie ile kosztuje naprawa mechanizmu lustra?
Jeżeli w tym zestawie aparat wychodzi około 1200, to może te 600zł ewentualnie wkalkulować na potencjalną naprawę?
Sprzęt; zarówno body, obiektywy, lampa błyskowa, akumulatory,karta pamięci są w 100 % sprawne.
Sprzedaję ponieważ moja obecna sytuacja finansowa tego wymaga...
He!Dobry pomysł!Kupić aparat,aby go naprawić?Lampa z tego zestawu,podejrzewam już kończy żywota,a jedyny godny uwagi obiektyw,to stary 14-42.
He!Dobry pomysł!Kupić aparat,aby go naprawić?Lampa z tego zestawu,podejrzewam już kończy żywota,a jedyny godny uwagi obiektyw,to stary 14-42.
Nie przesadzaj - po pierwsze kupując używany sprzęt zawsze trzeba się z tym liczyć. Gwarancja zwalnia z tego tylko przez 2 lata ...
Poza tym 70-300 to naprawdę dobre szkło, które nadal trzyma wartość - sam mojego sprzedałem niedawno za 850zł ...
Ewentualnie można kupić zestaw, sprzedać na allegro to co się nie przyda i wtedy okaże się ile rzeczywiście kosztowała puszka ...
Nie przesadzaj - po pierwsze kupując używany sprzęt zawsze trzeba się z tym liczyć. Gwarancja zwalnia z tego tylko przez 2 lata ...
Poza tym 70-300 to naprawdę dobre szkło, które nadal trzyma wartość - sam mojego sprzedałem niedawno za 850zł ...
Ewentualnie można kupić zestaw, sprzedać na allegro to co się nie przyda i wtedy okaże się ile rzeczywiście kosztowała puszka ...
Liczyć!To jest to!Tylko tu...jakoś arytmetyka??
Tak tylko zalozyciel watka ma szkla,lampy....Chcial tylko moze zmienic body z 520 na 30,bo sie zastanawial nad zmiana systemu.
Teraz wpadnie mu kpl z E30.Byc moze bedzie miec pecha(odpukac) i padnie mu body.Wtedy nadal bedzie miec to 520 i dwa kpl szkiel,ktore no niby sa dobre ale jak sie je tanio kupi.Bedzie zakladac watek o sprzedaniu dwu kpl szkiel?????
Wiedz moze poradzmy cos naprawde tak jak by to dla nas rada byla.
kupic łatwo, sprzedać ciężej :)
liczyć - tylko na siebie !!
Z tego co widzę, to nie ma jakiś szczególnych problemów ze sprzedażą gratów Olkowych ...
Ja bym posprzedawał wszystko to co by mi było zbędne - na pewno nie trzymałbym dwóch korpusów do zastosowań amatorskich - naprawy nie trwają miesiącami i nie kosztują z byle powodu grubych tysięcy ...
Z tego co widzę, to nie ma jakiś szczególnych problemów ze sprzedażą gratów Olkowych ...
Potwierdzam... mój cały zestaw E-systemu poszedł w kilka dni tuż przed świętami. Sporo zależy od stanu sprzętu, oraz kompletności zestawu wraz z dokumentami zakupu.
Swoje bodu sprzedałem za ok 1400PLN, ale wiosną tego roku. Miało coś koło 22 tys klatek. Tak więc miodu nie ma.
Gdybym nie miał innych trzech aparatów żadna siła by mnie nie zmusiła do tej sprzedaży. A tak uznałem , niech ktoś inny sie nim cieszy...
Idę oglądać zdjecia Bodipa z E-30 i Zd 14-35/2,0. Naprawdę na nich widać co można tym body....
Gdzie mogę jeszcze wystawić ogloszenie??? pomijając allegro i gumtree??? Z jakich portali korzystaliście???
Idę oglądać zdjecia Bodipa z E-30 i Zd 14-35/2,0. Naprawdę na nich widać co można tym body....
Oj widać widać :-)
Gdzie mogę jeszcze wystawić ogloszenie??? pomijając allegro i gumtree??? Z jakich portali korzystaliście???
Jest jeszcze ebay.
Poradzę od siebie!E3,jak trafisz z przebiegiem 30k...bierz w ciemno!Kolega z naszego forum kupił moje body z przebiegiem..coś 10k,sprzedał to niedawno.
Pojęcia nie mam ile zrobił fotek,ale ponowny użytkownik będzie dalej cieszył się aparatem.Moim zdaniem,warto zainwestować w E3,jest lepiej wykonany,uszczelniony i niewiele więcej kosztuje.
Na Amazon zobacz,Na Ebayu.Wiele jest stron z ogloszeniami uzywek.
Tylko bedzie Ci ciezko kpl sprzedac za 800€.
za 70-300 250€ 40-150 80€,lampa tez nieduzo.14-42 doklep jako zatyczke do body
Body sprzedaj osobno,ale 400€ to nie dostaniesz chyba.Plecaki mozna po 10-15€ nowe kupic.Kazdy jak zobaczy przebieg to szkla tez zalicza do zuzytych.Druga sprawa to to ze to sprzet juz dawno nie robiony i nie ma mozliwosci,ze bedzie robiony.To tak jak bys chciala kineskopowy tv sprzedawac.
tablica.pl ?
problemów nie ma , inna kwestia za ile ?
jak dla mnie 3000 zł za body z 2008 roku + dodatki to jakiś żart
40-150, cena z alledrogo 199 zł ( zero licytacji , 22h do końca)
14-42, 230 zł
70-300, 400-700zł ( pierwsza cena z cyklu "bitwa")
FL36R, 430-530zł
razem 1659 ( ceny najwyższe) , lub 1259 ( najnizsze)
więc za body 1350 lub 1750 ( w zaokragleniu)
przy widmie zerowego wsparcia O dla dużego systemu , pakowanie kasy w "lepsze" body z punktu ekonomicznego to porazka
sprzedac wszystko jak leci + migracja do m4/3 ( jezeli jest sentyment) lub inny system
puszka która ma 5 lat na rynku jest juz "dziadkiem" , gdzie inni producenci + O ze swoim m4/3 odskoczyli na lata świetlne
ps.
to jest moje zdanie, nie twierdzę ze e30 nie mozna robic fantastycznych zdjęć :) mnie tutaj interesuje apekt czysto ekonomiczny, a bardziej pieniadze/mozliwości
pozdrawiam
Amator, sprzęt foto kupuje aby robić zdjęcia.
Nie kupuje się sprzętu jako lokaty kapitału, do tego jest złoto, brylanty, dzieła sztuki itd.
Dlatego wątek ekonomiczny nie ma odniesienia w tym przypadku.
Aspekt ekonomiczny to raczej na pl. ekonomia.
Fotografia jest dla wielu z nas tylko hobby, i nie rozpatrujemy tej przyjemności w sensie finansowym.
ale mozliwości/cena chyba tak ?
nie pisałem o lokacie kapitału , tylko o tym , że jest to "stary" sprzęt, do tego dochodzi brak wsparcia producenta
pozdrawiam
jakieś tam- zawsze jest pytanie, czy można lepiej wydać posiadane pieniądze.
IMO zakup E30 w dobrym stanie ma sens, jeżeli ma się przynajmniej 14-54 a najlepiej 12-60 /50-200. Jakaś puszka wspierająca te szkła ma się jeszcze pojawić.
Z góry mówię, że zastanawiam się nad sprzedażą dużego E, ale nie zamierzam naganiać nikogo do kupna.
Amator, sprzęt foto kupuje aby robić zdjęcia.
Nie kupuje się sprzętu jako lokaty kapitału, do tego jest złoto, brylanty, dzieła sztuki itd.
Dlatego wątek ekonomiczny nie ma odniesienia w tym przypadku.
Tu sie niezgodze.Ekonomiczny przede wszystkim.Tak jak kupna tak i sprzedarzy.
ale mozliwości/cena chyba tak ?
Nie zawsze - czasem jest to prostu spełnienie marzeń :-)
Mirek, wszystkie przyjemności kosztują, ale jaką radość potrafią sprawić.
Wydatek pieniężny na przyjemności mniej boli niż płacenie podatków, bo z nich przyjemności nie uświadczysz.
Mirek, wszystkie przyjemności kosztują, ale jaką radość potrafią sprawić.
Wydatek pieniężny na przyjemności mniej boli niż płacenie podatków, bo z nich przyjemności nie uświadczysz.
Ja z przyjemnosci placenia podatkow korzystam.Ty nie??
Mirku!w obecnym stanie gospodarki,można inwestować w złoto,srebro,miedż,platynę,złote zegarki,stare szable,stare samochody,nieruchomości.
Fotografia to tylko hobby,dla nas amatorów,dla zawodowców ...to praca!Niech oni inwestują w sprzęt.Nota bene, za drogi:wink:
Ja z przyjemnosci placenia podatkow korzystam.Ty nie??
Wracaj za Odrę to się przekonasz.
Mirku!......Nota bene, za drogi:wink:
A Nota bene,jednak ekonomia:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
D...pa!Ekonomi się nie kłaniam:-P.
ekonomiczny, to jednak sprzedaŻy :)
Tak jak napisałem- jeżeli ktoś ma przynajmniej 14-54, to przesiadka z E-5xx na E30 na pewno będzie odczuwalna na plus.
ahahahaha autora watku juz nie ma a watek dalej sie toczy, piekne :) pzdr.
Tak jak napisałem- jeżeli ktoś ma przynajmniej 14-54, to przesiadka z E-5xx na E30 na pewno będzie odczuwalna na plus.
A jak nie ma, to zawsze można kupić :)
---------- Post dodany o 00:05 ---------- Poprzedni post był o 00:04 ----------
ahahahaha autora watku juz nie ma a watek dalej sie toczy, piekne :) pzdr.
Normalka, dzień jak co dzień :)
Czekalem perfidnie az ktos poprawi Nie czesto cos sprzedaje to i nieswiadomy jestem:mrgreen::mrgreen:
Ta oferta wygląda nieźle - http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-olympus-e3-i2923184920.html "PRZEBIEG MIGAWKI: 9022"
Dziekuje wszystkim za komentarze.
Konkludujac - jest sens wymiany na E-30, ale zachecony popawa jakosci zdecydowalem iz kupuje OM-D.
Konkludujac - jest sens wymiany na E-30, ale zachecony popawa jakosci zdecydowalem iz kupuje OM-D.
I to jest bardzo dobry wybor :)
pozdro
I to jest bardzo dobry wybor :)
pozdro
Tez mi sie tak wydaje.
PS> OM-D potrafi wspolpracowac z lampa z systemu E ?
Tez mi sie tak wydaje.
PS> OM-D potrafi wspolpracowac z lampa z systemu E ?
Potrafi :)
pozdro
Widzę, ze kolega już zdecydował - ja dałem sobie czas do końca tygodnia :)
Ja wymieniłem E-520 (miałem 14-54 i 40-150) zostawiłem z dużego 4/3 Sigme 150 i lampę Metza 50.
Na razie testowałem na rodzinnych imprezach, troszeczkę na macro i zdjęcia na wycieczce.
I jestem jak na razie bardzo zadowolony.
Odpowiadają mi gabaryty, waga sprzętu i jakość obrazka. Filmowanie też całkiem całkiem.
Co do możliwości aparatu to przerasta mnie i dużo mi brakuje aby z niego wyciągnąć tyle co on potrafi.
Teraz martwię się tylko o swoje umiejętności.
Tu ostatnie macro zrobione OMD ale wiem że to tylko przedsmak jego możliwości
https://forum.olympusclub.pl/threads/19623-Makro-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-fotohobbysta?p=858273&viewfull=1#post858273
Pozdrawiam
Ja wymieniłem E-520 (miałem 14-54 i 40-150) zostawiłem z dużego 4/3 Sigme 150 i lampę Metza 50.
Na razie testowałem na rodzinnych imprezach, troszeczkę na macro i zdjęcia na wycieczce.
I jestem jak na razie bardzo zadowolony.
Odpowiadają mi gabaryty, waga sprzętu i jakość obrazka. Filmowanie też całkiem całkiem.
Co do możliwości aparatu to przerasta mnie i dużo mi brakuje aby z niego wyciągnąć tyle co on potrafi.
Teraz martwię się tylko o swoje umiejętności.
Tu ostatnie macro zrobione OMD ale wiem że to tylko przedsmak jego możliwości
https://forum.olympusclub.pl/threads/19623-Makro-pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-fotohobbysta?p=858273&viewfull=1#post858273
Pozdrawiam
Jak ci to chodzi z lustrami od e systemu i starego om?
PS. Przejsciowki na OM i E system sa po circa 800pln kazda?
kiwal mam przejściówkę m4/3 --> 4/3 mmf-3. Kupiłem razem z OMD w promocji.
Z 4/3 podłączam Sigme 150 i ostrzę tylko manualnie.
Przejściówkę możesz kupić taką http://allegro.pl/kurier-gratis-olympus-mmf-2-adapter-4-3-mft-pen-i2919341876.html do dużego 4/3 około 400zł
A do OM http://allegro.pl/adapter-olympus-pen-micro-4-3-m4-3-na-olympus-om-i2870128152.html bez potwierdzenia ostrości to około 100zł i tu oczywiście tylko manual.
Lampa działa tak jak z dużym system.
kiwal mam przejściówkę m4/3 --> 4/3 mmf-3. Kupiłem razem z OMD w promocji.
Z 4/3 podłączam Sigme 150 i ostrzę tylko manualnie.
Przejściówkę możesz kupić taką http://allegro.pl/kurier-gratis-olympus-mmf-2-adapter-4-3-mft-pen-i2919341876.html do dużego 4/3 około 400zł
A do OM http://allegro.pl/adapter-olympus-pen-micro-4-3-m4-3-na-olympus-om-i2870128152.html bez potwierdzenia ostrości to około 100zł i tu oczywiście tylko manual.
Lampa działa tak jak z dużym system.
Ok dziekuje bo sie zastanawiam czy cos ze szkiel zostawiac czy kupowac nowe...
Ok dziekuje bo sie zastanawiam czy cos ze szkiel zostawiac czy kupowac nowe...
zostawić. Starych szkieł nie musisz korygować. Są optycznie ok
http://allegro.pl/olympus-e-3-i2933476018.html
http://allegro.pl/olympus-e-3-i2933476018.html
Dżizas ... prawie za darmo ....
Na taką wymianę jest sens się zebrać :)
Za taką cenę, to warto kupić nawet jako drugie body :)
To jest naprawde dobra oferta.