PDA

Zobacz pełną wersję : Samsung NX300 i obiektyw NX 45 mm F1.8 2D/3D

LuiN
3.01.13, 20:52
Samsung przedstawia aparat NX300 i obiektyw NX 45 mm F1.8 2D/3D

Samsung Electronics zapowiedział premierę aparatu NX300, nowego flagowego modelu z cieszącej się dużą popularnością serii NX oraz obiektywu NX 45 mm F1.8 2D/3D, pierwszego na świecie jednoobiektywowego systemu 3D, który umożliwia rejestrowanie trójwymiarowych zdjęć i wideo 1080p Full HD.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/8084/nx3001.jpg)

Samsung NX300 wyznacza nowe standardy dla kompaktowych aparatów systemowych (CSC), oferując wyjątkową kombinację cech, funkcji i stylu, która umożliwia uzyskanie doskonałych zdjęć w każdej sytuacji. Wprowadzany na rynek Samsung 45 mm F1.8 2D/3D to pierwszy na świecie jednoobiektywowy system 3D, który umożliwia rejestrowanie trójwymiarowych zdjęć i wideo 1080p Full HD z idealną jakością.

źródło (http://img26.imageshack.us/img26/2319/nx3002.jpg)

Doskonałe zdjęcia
Podstawą znakomitej jakości zdjęć jest nowa matryca APS-CMOS o rozdzielczości 20,3 MPix, która zapewnia wysoką ostrość obrazu. Fotografie mają żywe, naturalne barwy i są klarowne w każdych warunkach oświetleniowych. Szeroki zakres czułości ISO (ISO 100-25600) zwiększa możliwości aparatu i pozwala robić dobre zdjęcia przy każdym świetle. Nowy hybrydowy autofocus (AF) oparty na detekcji fazy i kontrastu umożliwia szybkie robienie ostrych zdjęć, a błyskawiczna migawka (1/6000 sek.) oraz tryb fotografowania seryjnego (8,6 klatek/sek.) gwarantują, że użytkownik nigdy nie przegapi ważnej chwili.
Unikatowy, opracowany przez firmę Samsung procesor obrazu DRIMe IV zapewnia znacznie większą szybkość przetwarzania pikseli i wyższą jakość obrazu. DRIMe IV oferuje lepszą reprodukcję barw i skuteczniejszą korekcję szumów, a także rejestrowanie wideo Full HD 1080p zarówno w dwóch, jak i trzech wymiarach (w połączeniu z nowym obiektywem Samsung 45 mm 2D/3D).

źródło (http://img339.imageshack.us/img339/6049/nx3003.jpg)

Ekran AMOLED o przekątnej 84 mm (3,31”) sprawia, że robienie i przeglądanie zdjęć staje się prawdziwą przyjemnością, a hybrydowy interfejs, który łączy panel dotykowy i pięciokierunkowy przycisk, jest prosty i intuicyjny w użyciu. Odchylany ekran ułatwia fotografowanie z wysokiego i niskiego kąta, oferując pełną swobodę wyboru ujęcia.

źródło (http://img191.imageshack.us/img191/8930/nx3004.jpg)

Łatwość obsługi i design w stylu retro
Kompaktowy aparat NX300 pozwala robić imponujące, profesjonalne zdjęcia bez fachowej wiedzy i bez żmudnego regulowania parametrów aparatu. W trybie Smart użytkownicy mogą wybrać jedno z czternastu różnych ustawień, takich jak fotografia kreatywna, krajobraz, ślady świetlne lub stopklatka, które automatycznie regulują przesłonę i szybkość migawki, aby zapewnić jak najlepsze rezultaty w danej sytuacji. Aparat NX300 oferuje też i-Depth, łatwy mechanizm regulowania głębi obrazu z wykorzystaniem unikatowego systemu i-Function, który pozwala modyfikować parametry aparatu za pomocą pierścienia na obiektywie i korygować obraz bez spuszczania oka z celu.

NX300 kontynuuje tradycję wzorniczą serii NX. Minimalistyczny design w stylu retro, body w kolorze czarnym lub białym z kontrastującym srebrnym paskiem nadaje aparatowi elegancki wygląd.

źródło (http://img560.imageshack.us/img560/7630/nx3005.jpg)

Natychmiastowe udostępnianie przez szybsze Wi-Fi
Łączność Wi-Fi i funkcje SMART CAMERA pozwalają użytkownikom szybko i bezpiecznie przenosić zdjęcia między aparatem a smartfonem (lub tabletem). Aby podłączyć urządzenie do aparatu, wystarczy pobrać aplikację Samsung SMART CAMERA, która jest dostępna w sklepach z aplikacjami do systemów iOS i Android. NX300 będzie wykrywał smartfon i automatycznie łączył się z nim po uaktywnieniu jednej z funkcji SMART CAMERA, takich jak AutoShare, która powoduje automatyczne wysyłanie do smartfonu każdego zrobionego zdjęcia. Funkcja Mobile Link pozwala użytkownikowi w dowolnym momencie przenosić wybrane zdjęcia lub albumy z aparatu do smartfonu. Aplikacja SMART CAMERA oferuje też funkcję zdalnego wizjera (Remote Viewfinder), pozwalającą zdalnie sterować aparatem za pomocą smartfona, co umożliwia robienie jeszcze bardziej pomysłowych i ekscytujących fotografii.

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/6835/nx3006.jpg)

Ulepszona łączność Wi-Fi w aparacie NX300 pozwala użytkownikom udostępniać zdjęcia rodzinie i przyjaciołom bezpośrednio z aparatu na witrynach społecznościowych za pomocą klawisza skrótu DIRECT LINK. Można też automatycznie zapisywać fotografie w chmurze z wykorzystaniem funkcji AllShare Play, która gwarantuje, że będą one zawsze bezpieczne i łatwo dostępne.

Obiektyw Samsung 45 mm 2D/3D
Obiektyw Samsung 45 mm 2D/3D (sprzedawany oddzielnie) jest pierwszym na świecie jednoobiektywowym systemem 3D do aparatów konsumenckich. Samsung NX300 w połączeniu z obiektywem 45 mm 2D/3D to jedyny kompaktowy aparat systemowy, który umożliwia zarówno robienie zdjęć, jak i kręcenie filmów 3D Full HD 1080p. NX300 jest kompatybilny z całą rodziną obiektywów i profesjonalnych akcesoriów Samsung NX, co daje niezrównaną wolność tworzenia każdemu amatorowi fotografii.

NX300 — specyfikacja produktu

Matryca
APS-C CMOS, 20,3 MPix

Stabilizacja obrazu
Stabilizacja optyczna (OIS) dostępna tylko w trybie fotografowania 2D

Ekran
84,0 mm (3,31”) AMOLED z odchylanym panelem dotykowym
WVGA (800x400), 768 tys. pikseli

ISO
Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600

Zdjęcia
JPEG (3:2):20,0M (5472x3648), 10,1M (3888x2592), 5,9M (2976x1984),
2,0M (1728x1152), 5,0M (2736x1824): tylko tryb seryjny Burst
JPEG (16:9):16,9M (5472x3080), 7,8M (3712x2088), 4,9M (2944x1656), 2,1M (1920x1080)
JPEG (1:1):13,3M (3648x3648), 7,0M (2640x2640), 4,0M (2000x2000),
1,1M (1024x1024)
RAW : 20,0M (5472x3648)
* Rozmiar obrazu 3D: JPEG (16:9) 4,1M (2688x1512), (16:9) 2,1M (1920x1080)

Wideo
MP4 (wideo: MPEG4, AVC/H.264, audio: AAC)
1920x1080, 1920x810, 1280x720 , 640x480, 320x240 do udostępniania

Wyjście wideo
HDMI 1.4a

Funkcje dodatkowe
Tryb SMART: korekcja twarzy, krajobraz, makro, stopklatka, bogate kolory, panorama, wodospad, sylwetka, zachód słońca, noc, fajerwerki, ślady świetlne, zdjęcie kreatywne, najlepszy wyraz twarzy

Rejestrowanie zdjęć i wideo 3D

Łączność Wi-Fi
IEEE 802.11b/g/n z obsługą łączności dwukanałowej (SMART Camera 2.0)
. AutoShare
. Obsługa chmury
. E-mail
. Automatyczna kopia zapasowa (Auto Backup)
. Zdalny wizjer (Remote Viewfinder)
. MobileLink
. Wi-Fi Direct (odtwarzanie)
. AllSharePlay
. Udostępnianie w witrynach społecznościowych

Dołączone oprogramowanie PC
iLauncher, Adobe Lightroom

Pamięć
SD, SDHC, SDXC, UHS-1

Bateria
BP1130 (1130 mAh)

Wymiary (WxHxD)
122 x 63,7 x 40,7mm (bez wystających części)

Waga
280 g (bez baterii)

Obiektyw 45 mm 2D/3D — specyfikacja

Długość ogniskowej
45 mm (odpowiednik 69,3 mm dla filmu 35 mm)

Elementy i grupy
7 elementów w 6 grupach

Kąt widzenia
34,7°

Przesłona
2D: F1,8* (min. F22), (liczna listków: 9, przesłona okrągła)

OIS
BRAK

Minimalna odległość ogniskowania
0,50 m

Maksymalne powiększenie
Około 0,12x

iScene
Noc, portret, uroda, dzieci, zdjęcia pod światło, sport

Osłona obiektywu
Tak

Rozmiar filtra
43 mm

Typ uchwytu
bagnet NX

Wymiary (SxD)
44,4 x 61,5 mm

Waga
115 g

Wiadomość pochodzi z biura prasowego Samsunga - przepraszam za marketingowy bełkot, który bywa drażliwy

Jan_S
3.01.13, 21:17
tia, na papierze fajnie, ale w praktyce wyjdzie "szajsung" :(

nightelf
3.01.13, 21:22
Zastanawia mnie ten obiektyw 3D, na jakiej zasadzie ma robić zdjęcia trójwymiarowe.
Dotąd obiektywy 3D miały w sobie jakby dwa oddzielne obiektywy.

Dobrze, że konkurencja się rozwija, ale Samsung raczej sukcesów na polu aparatów nie odnosi.

epicure
3.01.13, 22:31
Nawet niebrzydki ten aparat.

dao
3.01.13, 23:49
Dobrze, że konkurencja się rozwija, ale Samsung raczej sukcesów na polu aparatów nie odnosi.

W grupie aparatów kompaktowych Samsung sprzedaje się świetnie.

Może Samsung cudować z nowinkami technologicznymi, ale dopóki nie poprawi silnika jpg, dopóty będzie nieco w tyle pomimo fajnych puszek i szkieł.

POLM
4.01.13, 08:17
Cieszy że konkurencja rośnie - dla konsumenta to zawsze lepiej ;-) Nie mam uprzedzeń do Samsunga i liczę ze tak jak w dziale TV tak i tu wyjdzie na jednego z największych graczy, a co za tym idzie zmobilizuje Olympusa/Panasonica do dalszego rozwoju. Pamiętajmy że jest to potężny koncern z dużym zapleczem badawczym - może rozwiną technologię matryc - będzie większy wybór nie tylko Sony ;-)

goldiesr
4.01.13, 09:22
POLM, jak w każdej dziedzinie, konkurencja rośnie, a produkty coraz droższe i jakościowo gorsze.
Sent from my Lumia 710 using Board Express

LuiN
4.01.13, 10:29
Mi z tego wszystkiego (oprócz ciekawego designu) najbardziej podoba się prosta synchronizacja z telefonem/tabletem za pośrednictwem Wi-Fi. Niebawem stanie się to zapewne standardem.

POLM
4.01.13, 11:44
POLM, jak w każdej dziedzinie, konkurencja rośnie, a produkty coraz droższe i jakościowo gorsze.

Jeśli idzie o technologie dotyczącą matryc to jednak wydaje się że jest coraz lepiej.

wyrwiflak
4.01.13, 12:11
W trybie 3D pewnie część soczewek wewnątrz przesuwa się realizując delikatny poziomy "shift" obrazu. Zgaduję.

darkat
4.01.13, 12:25
bardzo fajny aparat się szykuje. Duża konkurencja dla Pen i Nex. W przeciwieństwie do Sony mają sensowne obiektywy w systemie. Mały zoom 20-50 i dobre stałki. Najważniejsze czy AF został poprawiony. No i odchylany ekranik. Dla mnie osobiście jeśli nie ma wizjera to ekranik musi być obowiązkowo odchylany.

dzarro
4.01.13, 12:26
Sent from my Lumia 710 using Board Express

A czy parę lat temu, dajmy na to w w Roku Pańskim 2008, były w ogóle aparaty w tym stylu - tzn. małe z dużą matrycą, odchylanym ekranem? W 2006 roku Nikon D-50 (półtora roku po premierze) kosztował w kicie 2300 zł, za mniej więcej tyle samo możesz mieć teraz Nikona 5100, za nieco więcej np. Panasonica G-5. Możesz powiedzieć w jakim aspekcie D-50 będzie lepszy?

wyrwiflak
4.01.13, 12:40
D50 ma lepszy uchwyt :)

Benek
4.01.13, 19:59
tia, na papierze fajnie, ale w praktyce wyjdzie "szajsung" :(
Merytoryczny, rzeczowy i wyważony komentarz. Rzecz jasna zdradzający szeroką wiedzę i długoletnią praktykę komentującego.

POLM
5.01.13, 08:59
Tym bardziej ze Samsung w wielu dziedzinach to już pierwsza liga jeśli idzie o jakość produktów masowych (nie mówię o niszowych firmach sprzedających z założenia sprzęt ekskluzywny). Ja nie widzę różnicy jakości między produktami Samsunga czy Sony/Panasonic i innymi znanymi japońskimi markami.

fret
5.01.13, 09:40
Tym bardziej ze Samsung w wielu dziedzinach to już pierwsza liga jeśli idzie o jakość produktów masowych (nie mówię o niszowych firmach sprzedających z założenia sprzęt ekskluzywny). Ja nie widzę różnicy jakości między produktami Samsunga czy Sony/Panasonic i innymi znanymi japońskimi markami. Ja zaczynam widzieć różnice i to na korzyść Samsunga :), a aparacik jest bardzo ładny, co w tym segmencie rynku ma znaczenie nie mniejsze niż jakość obrazka.

kristof1979
5.01.13, 10:50
Biorąc pod uwagę jakośc zdjęć z NX20 to raczej jpg tylko do 400 iso a potem robi sie paćka.Ale rawy mają świetne samsungi. balans bieli też ma całkiem ciekawy , barwy są ciepłe a skóra wyglada na opaloną ( czyli trochę za bronzową). Napewno na duży plus zasługuje chybrydowy af .
Jeszcze tylko Olimpus oraz fufu nie mają go. Oczywiścoe fuji zapowiedział że też da chybrydowy af w nastepnych modelach.
W końcu samsung zrobił krok w dobrym kierunku by poprawić swoją największą wadę , czyli szybkość .
pozdrawiam Krzysztof

srookers
5.01.13, 19:04
Samsung stara się ulokować swoje produkty w wielu segmentach, niestety bardzo często są to produkty bardzo niedopracowane...

Mcarto
5.01.13, 20:12
A ja widzę, że jednak ktoś z decydentów Samsunga czyta fora bo firma poprawia kolejne aparaty. Teraz mamy już gibany ekranik, poprawiony bufor, obudowę z lepszych materiałów, nowy AF i szybszą migawkę.
Dla mnie jedynym minusem jest brak małego i jasnego szkiełka o zakresie 70mm-85mm bo 85-ka Samsunga nie jest zbyt poręczna.

POLM
5.01.13, 20:40
Ja kibicuje samsungowi - ma potencjał finansowy i badawczy a dla nas konsumentów konkurencja na rynku to większy wybór

Jan_S
5.01.13, 20:48
tia, na papierze fajnie, ale w praktyce wyjdzie "szajsung" :sad:
Merytoryczny, rzeczowy i wyważony komentarz. Rzecz jasna zdradzający szeroką wiedzę i długoletnią praktykę komentującego.

Nie było mnie przy kompie parę (dłuższych) chwil a widzę że muszę się tłumaczyć:

po pierwsze - chodzi mi o to, że choć system NX wygląda ciekawie to jak popatrzeć głębiej w parametry i testy już tak różowo nie jest. Matryce są niespecjalne, obiektywy - jakoś nie pamiętam żeby któryś z testowanych przez Optycznych wzbudził entuzjazm. Do tego dochodzą plotki że z ich trwałością mechaniczną jest tak sobie... stąd i mój sceptycyzm. Zwłaszcza że... no dobrze, obiecałem sobie że w nowym roku nie będę narzekał na ceny...

po drugie - używam wielu sprzętów Samsunga - drukarki, telefony, jakieś aparaty kompaktowe (używałem bo teraz króluje m4/3) i były/są to produkty takie na czwórkę. Czasem nawet na taką mocną czwórkę z plusem, ale do piątki im trochę brakuje... ot, taka solidna, ale jednak z niższej półki marka. W tym kontekście interesuje mnie jakie słabości będą w NX300

po trzecie - marketing i promocja systemu NX w Polsce to jakaś lipa, a sprzedaż "serwisowych" obiektywów poprzez Allegro to cały lipowy las

po czwarte - na osłodę - podoba mi się że Samsung próbuje eksperymentować i odważnie kombinuje z nowymi funkcjonalnościami :)

Benek
6.01.13, 15:22
Nie było mnie przy kompie parę (dłuższych) chwil a widzę że muszę się tłumaczyć:
Nie proszę o tłumaczenie, ale proszę o merytoryczne komentarze. A twój ostatni wpis, w moim przekonaniu, zawierał elementy daleko idącej niewiedzy.

po pierwsze - chodzi mi o to, że choć system NX wygląda ciekawie to jak popatrzeć głębiej w parametry i testy już tak różowo nie jest. Matryce są niespecjalne
Niespecjalne? Sądząc po testach z optycznych, matryca z NX200/20 jest porównywalna do tej z NEX-7. A matryca z tego sprzętu Sony, wierząc testom np. z dxomark.com jest wyraźnie lepsza np. od OM-D. Matryce z NX100/20 są znowu parametrami lepsze od matryc stosowanych np. w Olympusach EP-3. Więc o jaki odcień różu ci chodzi?

obiektywy - jakoś nie pamiętam żeby któryś z testowanych przez Optycznych wzbudził entuzjazm.
Polecam test NX30/2 na optycznych.pl. Albo test NX85 na photozone.de. Ten drugi obiektywik proszę zestawić z podobnymi portretówkami Zeissa. Wyniki mogą być zaskakujące...

Do tego dochodzą plotki że z ich trwałością mechaniczną jest tak sobie...
W piątek w spożywczaku o tym mówili? Podaj jakieś konkretne informacje, jestem ciekawy. Co do trwałości - mnie zaś dochodzą wiadomości o bublowatych ekranikach LCD w OM-D. Tyle, że to wiadomości, fakty nie zaś plotki.

Zwłaszcza że... no dobrze, obiecałem sobie że w nowym roku nie będę narzekał na ceny...
Gdybym chciał kupować obiektywy Zuiko chyba naprawdę bym musiał narzekać. Na szczęście kupuję tutaj: http://www.mixremedia.pl/?obiektywy,20 , albo tutaj http://serwis.mjmkielce.pl/akcesoria-fotograficzne-obiektywy-nx-c-25_26.html.

używam wielu sprzętów Samsunga - drukarki, telefony, jakieś aparaty kompaktowe (używałem bo teraz króluje m4/3) i były/są to produkty takie na czwórkę. Czasem nawet na taką mocną czwórkę z plusem, ale do piątki im trochę brakuje... ot, taka solidna, ale jednak z niższej półki marka.
A opinię na temat np. lustrzanek Pentaksa opierasz na jakości produkowanych przez Pentaksa kolonoskopów? Wiedzę natomiast o obiektywach Canona opierasz na podstawie użytkowania kserokopiarki tej firmy?

W tym kontekście interesuje mnie jakie słabości będą w NX300
Grunt, żeby te minusy nie przysłoniły ci plusów.

po trzecie - marketing i promocja systemu NX w Polsce to jakaś lipa,
Ja kupuję konkretny sprzęt, nie obchodzi mnie to, czy w Media Markt przy wejściu znajduje się plakat 2x3 m reklamujący ten sprzęt.

a sprzedaż "serwisowych" obiektywów poprzez Allegro to cały lipowy las
Rozumiem, że gdybyś miał okazję kupić np. Zuiko.M 75/1.8 za 1500 zł., pełnowartościowy, nowy obiektyw z gwarancją, z polskiej dystrubucji, ale bez oryginalnego kartonika, skóropodobnego woreczka i osłony psłonecznej to nie kupiłbyś? Wybrałbyś wersję "nieserwisową", płacąc za woreczek i oryginalny kartonik drugie 1500 zł? Nota bene, do 75/1.8 i tak musisz tę osłonę kupić oddzielnie...

po czwarte - na osłodę - podoba mi się że Samsung próbuje eksperymentować i odważnie kombinuje z nowymi funkcjonalnościami :)
Tradycja pierwszego bezlusterkowca z matrycą APS-C zobowiązuje.

epicure
6.01.13, 15:28
Rozumiem, że gdybyś miał okazję kupić np. Zuiko.M 75/1.8 za 1500 zł., pełnowartościowy, nowy obiektyw z gwarancją, z polskiej dystrubucji, ale bez oryginalnego kartonika, skóropodobnego woreczka i osłony psłonecznej to nie kupiłbyś?

Proszę, nie nazywajmy części zamiennych, wyprowadzanych na lewo przez zewnętrzną firmę świadczącą dla Samsunga usługi serwisowe, pełnowartościowym towarem, w dodatku jeszcze z polskiej dystrybucji.

fret
6.01.13, 15:39
Proszę, nie nazywajmy części zamiennych, wyprowadzanych na lewo przez zewnętrzną firmę świadczącą dla Samsunga usługi serwisowe, pełnowartościowym towarem, w dodatku jeszcze z polskiej dystrybucji.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że te obiektywy są niepełnowartościowe?

epicure
6.01.13, 15:43
Zobacz sobie, co jest w pudełku pełnowartościowego produktu i jakie świadczenia wraz z nim dostajesz, a odpowiedź nasunie Ci się sama.

Benek
6.01.13, 15:59
Zobacz sobie, co jest w pudełku pełnowartościowego produktu i jakie świadczenia wraz z nim dostajesz, a odpowiedź nasunie Ci się sama.
Nasunęła mi się odpowiedź - dla mnie to pełnowartoścowy sprzęt. Bo do fotografowania nie jest mi potrzebny oryginalny kartonik.

Zresztą zadam to samo pytanie, co wcześniej, tym razem tobie epicure. Mając okazję kupienia 75/1.8 za 1500 zł., nowego, nieużywanego, z możliwością zwrotu w ciągu 10 dni od dnia zakupu, z fakturą / rachunkiem, w szarym niefirmowym kartonie, z 3-miesięczną gwarancją - nie kupiłbyś? Dołożyłbyś drugie 1500 zł po to, żeby mieć firmowy kartonik i dodatkowe 9 miesięcy gwarancji? Bo do 75/1.8, z tego co wiem, i tak osłonę czy nawet futerał trzeba dodatkowo kupić...

Inną rzeczą jest to, że na upartego można kwestionować zgodność z prawem ograniczonej do trzech miesięcy gwarancji. Ja z moimi sprzedawcami nie miałem jednak żadnych problemów, jeśli trzeba było cokolwiek zareklamować, albo wymienić.

epicure
6.01.13, 16:45
Zresztą zadam to samo pytanie, co wcześniej, tym razem tobie epicure. Mając okazję kupienia 75/1.8 za 1500 zł., nowego, nieużywanego, z możliwością zwrotu w ciągu 10 dni od dnia zakupu, z fakturą / rachunkiem, w szarym niefirmowym kartonie, z 3-miesięczną gwarancją - nie kupiłbyś?

Raczej nie byłbym zainteresowany tym obiektywem. Ale gdybym coś miał kupować, to na pewno nie dałbym się naciąć na części zamienne, których pozbywa się serwis.

Dołożyłbyś drugie 1500 zł po to, żeby mieć firmowy kartonik i dodatkowe 9 miesięcy gwarancji?

Na 75 f/1,8 nie, bo za taki obiektyw nie dałbym 3.000 zł. Co nie znaczy, że dałbym połowę tego komuś, kto według mnie prowadzi wątpliwy biznes.

Inną rzeczą jest to, że na upartego można kwestionować zgodność z prawem ograniczonej do trzech miesięcy gwarancji.

Akurat tego nie można kwestionować, bo gwarancja jest zupełnie dobrowolnym świadczeniem ze strony gwaranta.

Jan_S
6.01.13, 17:52
Nie proszę o tłumaczenie, ale proszę o merytoryczne komentarze. A twój ostatni wpis, w moim przekonaniu, zawierał elementy daleko idącej niewiedzy.

Pohamuj proszę emocje bo się zacznie pyskówka a na to ja nie mam ochoty. Wyraziłem swoje zdanie, jeśli Cię ono ubodło, to przepraszam. Ale przepraszam tylko za to, że napisałem je otwartym tekstem. Bo za to, jakie ja mam zdanie o Samsungu, to powinien przepraszać Samsung...

Nie będę odmawiał tej marce kilku zalet i osiągnięć na rynku foto. Ot, choćby to, że NX 20 jest bodaj jedynym bezlusterkowcem z migawką do 1/8000s (Olympus! dlaczego tego nie potrafi OMD?) ale jest i kilka minusów.
Zakres dynamiczny w NX20 to wg Optycznych 6,3 eV a w OMD 6,6 eV. Mając większą matrycę, Samsung powinien spokojnie dobijać do 7 eV... ale dajmy spokój cyferkom. Oglądam (często, i owszem) zdjęcia demo czy z Optycznych czy z dpreview... i te z Samsunga na kolana nie rzucają. Może to kwestia przyzwyczajenia do obrazka z Olympusa? Nie wiem, po prostu mi nie pasują. Na tyle mi nie pasują, że zastanawiając się niedawno nad zakupem aparatu, po przeglądnięciu tego co w sieci dało się znaleźć, bez żalu i raczej szybko skreśliłem z listy NX20. Do tego systemu nie był mnie wstanie przekonać nawet 85/1,4 którego odpowiednika w m4/3 jeszcze się pewnie długo nie doczekamy

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post był o 16:52 ----------

....

Na 75 f/1,8 nie, bo za taki obiektyw nie dałbym 3.000 zł. Co nie znaczy, że dałbym połowę tego komuś, kto według mnie prowadzi wątpliwy biznes.

...

Trafnie ujęte, bardzo trafnie

dzarro
6.01.13, 19:24
Jan S

Marnujesz zbyt dużo energii na czytanie tabelek i testów. Ile zdjęć robisz w miesiącu? Masz w ogóle na to czas ?
Ja akurat używam aparatu Sama (co prawda nie NX), ma swoje wady, ma swoje zalety - nie jest gorszym produktem niż konkurencyjne, a w niektórych aspektach nawet lepszym. System NX jest lepszy od analogicznych systemów Nikona czy Canona. Ma też pewne przewagi nad NEX. Ma też zapewne wady - a co ich nie ma?
Fakty są takie, że to Samsung wykonał największa pracę i zrobił największe postępy wśród wytwórców foto w ostatnich latach.

Benek
6.01.13, 20:08
epicure, czy myslisz, że jeśli będziesz używał sformułowań typu "nie dać się naciąć", "wątpliwy biznes", "części zamienne których pozbywa się serwis", "części wprowadzane na lewo" to tworzona przez ciebie rzeczywistość wirtualna stanie się faktem?

Ja kupiłem u tych sprzedawców łącznie sześć obiektywów i ani razu się nie naciąłem. Wszystkie obiektywy kupione u nich działają doskonale i nie miałem z nimi większych problemów. Jeden tylko nie spełniał moich oczekiwań, więc po prostu wrócił do sprzedawcy. Nie widzę powodów, dla których mam nazwać "wątpliwym interesem" biznes prowadzony przez legalnie działającą firmę, sprzedającą sprzęt z legalnego źródła, wystawiającą fakturę i gwarancję. Jako klient, a tym bardziej fotograf, mam w głębokim poważaniu formalny, handlowy status obiektywu, który kupiłem. Jak dla mnie, może on być nawet oficjalnie traktowany jako metalowo-szklana zaślepką na korpus. Skoro francuskie ślimaki - zgodnie z prawem Unii Europejskiej - to ryby, a hiszpańska marchewka to owoc... Jeśli pod tą nazwą "assy barrel total - 85 mm nx lens" widniejącą na rachunku kupuję obiektyw Samsung NX 85 /1.4 to przecież kupuję realnie istniejący obiektyw. A jeśli on w dodatku działa i daje wspaniałą jakość obrazu, musiałbym być lekko szmyrgnięty żeby narzekać.

Ale nie zabraniam komukolwiek, w tym tobie, na taką właśnie, mało racjonalną postawę. Są gusta i guściki - jeżeli czyimś hobby jest kupowanie firmowych kartoników za 1500 zł, czemu mam tego nie akceptować. Nie moje rybki, nie moje akwarium.

pers
6.01.13, 20:15
Benek - nie daj sie wciagnąć w tego typu dysputy. Jak ci sprzet odpowiada to rób zdjęcia, publikuj je na forum i dyskutuj o nich a nie o sprzęcie. Bo i tak kazdy wie swoje i nie odpusci ;-)

Mirek54
6.01.13, 20:26
Czasem trzeba podyskutowac.Osobiscie nie dyskutuje o sprzecie,tabelkach bo mi to powiewa.Jednak ci myslicie i takiej sytuacji.

Ty sluchaj,kupujesz cale dwa wiadra kart pamieci bez nadruku za 50€.Na cholere to bierzesz jak to byl transport uszkodzony.Nie masz ani nadrukow ani opakowan bo opakowania z nadrukami zostaly juz zutylizowane.
Tak,ale nie wszystkie,Dwie rolki jeszcze "uratowali"a w promocji pojda bez opakowania.
Ale te karty to nie te szybkosci co na wydruku.
A kto to bedzie sprawdzac,po trzech miesiacach to mnie moga wiesz gdzie i co.
No wlasnie Oni to jemu moga.Tylko czy my wszyscy tez jemu mozemy?? i dlaczego my??

Iwo
16.01.13, 14:06
Ot, choćby to, że NX 20 jest bodaj jedynym bezlusterkowcem z migawką do 1/8000s (Olympus! dlaczego tego nie potrafi OMD?)

(ISO 100-256000). Błyskawiczna migawka (1/6000 sek.) oraz tryb fotografowania seryjnego (8,6 klatek/sek.)
a Oly nadal iso 200 z 1/4000... i 25mm 1,4, 20mm 1,7, 17mm 1,8 których nie wykorzysta się w pełni w słoneczny dzień.
Czyli z jednej strony Samsung ma to na czym wielu z nas zależy w m43, a z 2ej nie ma takiej szklarni jak m43 :|:

Polityka cenowa m43 nie zawsze jest super na tle konkurencji zarówno APS-C jak i FF.
Cena zbliżona do szkła w pełni metalowego Voigtlander 75mm 1,8, niż do konstrukcji 85mm 1,8 pod FF C i N.
Sigma 85mm 1,4 pod pełną klepkę też jest zacna, ma 1,4 i też kosztuje trochę ponad 3 kpln.
Dzięki Benkowi widzę, że Samsung 85mm 1,4 kosztuje 2000... O ile optyka OK, to fajny system się robi powoli.

Jan_S
16.01.13, 14:18
a Oly nadal iso 200 z 1/4000... .....

no właśnie nie koniecznie ISO 200. Podobno tej czułości bliżej do ISO 100 niż do 200 :) ale tak czy siak, zrozumieć nie mogę dlaczego w OMD nie ma migawki z czasem 1/8000. U konkurencji APS-C za te pieniądze to jest już standard!

A Samsung? niech się rozwija, wiele rzeczy w NX-systemie mają naprawdę fajnych. Jeśli jeszcze opanują tę technologię, by jpg'i z puszki wychodziły takie jak z OMD, albo lepiej jeszcze, jak z X-E1 to będzie to kiler dla innych bezlusterkowców... Na razie wszakże, moim zdaniem, muszą się jeszcze trochę pouczyć :)

epicure
16.01.13, 14:23
...zrozumieć nie mogę dlaczego w OMD nie ma migawki z czasem 1/8000. U konkurencji APS-C za te pieniądze to jest już standard!

Nie jest to standardem. Amatorskie lustrzanki rzadko kiedy oferują 1/8000 s, a bezlusterkowce to już w ogóle. Migawka w bezlusterkowcach musi wykonać dwa dodatkowe ruchy niż w lustrzankach, żeby naświetlić matrycę.

Iwo
16.01.13, 15:04
Nie jest to standardem. Amatorskie lustrzanki rzadko kiedy oferują 1/8000 s, a bezlusterkowce to już w ogóle.
No OK ale jak widać 1/6000 da się w amatorskim bezlusterkowcu, więc możemy tego oczekiwać od następnego body m43.
NEX-7/6 mają i ISO 100 i 1/4000 - też da się. Oly już w e-p1 dał ISO 100 - szkoda że nie zostawił jak było.
Szkoda że zakup nowszego body nie uchroni bardziej przed prześwietleniem z 20mm 1,7 i muszę nadal korzystać z filtra szarego.

Migawka w bezlusterkowcach musi wykonać dwa dodatkowe ruchy niż w lustrzankach, żeby naświetlić matrycę.
Dopingujmy zatem dalej stworzenie i zaaplikowanie do następnego body dopracowanej migawki elektronicznej. :)

Jan_S
16.01.13, 15:23
.... zrozumieć nie mogę dlaczego w OMD nie ma migawki z czasem 1/8000. U konkurencji APS-C za te pieniądze to jest już standard!

Nie jest to standardem. Amatorskie lustrzanki rzadko kiedy oferują 1/8000 s, a bezlusterkowce to już w ogóle. Migawka w bezlusterkowcach musi wykonać dwa dodatkowe ruchy niż w lustrzankach, żeby naświetlić matrycę.
podkreśliłem teraz zwrot "za te pieniądze". Może teraz moja myśl będzie bardziej czytelna. Nie chce mi się szukać, ale wydaje mi się że nie da się znaleźć korpusu APS-C, kosztującego w okolicach 4,5 tys zł. który by nie miał migawki z czasem 1/8000

co do dodatkowych ruchów - słuszna uwaga, wszakże mam dwie wątpliwości:
1) U Samsunga się dało, więc to chyba nie jest przeszkoda,
2) Nie wiem jak teraz, ale kiedyś było tak, że lamelki przesuwały się ze stałą prędkością, niezależnie od ustawianego czasu naświetlenia, a ów czas by regulowany odstępem pomiędzy lamelkami. Czy dalsze zmniejszenie szczeliny nie jest możliwe? z moich szacunków przy 1/8000 szczelina musiałaby być 0,5 mm więc może to za mało?

Ar2
6.06.13, 21:44
Jest już test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/222.1-Test_aparatu-Samsung_NX300_Wst%C4%99p.html

Benek
20.06.13, 08:37
Amatorskie lustrzanki rzadko kiedy oferują 1/8000 s, a bezlusterkowce to już w ogóle.

Nieprawda.

Samsung NX20, kosztujący teraz w polskiej (a więc nie najtańszej dystrybucji) 2600 zł., ma migawkę 1/8000.

dzarro
20.06.13, 10:43
Kolejna bariera uniemożliwiająca robienie dobrych zdjęć - brak migawki 1/8000 s. Czyżby to była faktyczna(tuszowana przez media) przyczyna rozruchów w Turcji?

apz
20.06.13, 10:52
Kolejna bariera uniemożliwiająca robienie dobrych zdjęć - brak migawki 1/8000 s. Czyżby to była faktyczna(tuszowana przez media) przyczyna rozruchów w Turcji?

Przejrzałem sobie teścik na DFV i całkiem ciekawy zapowiada sie aparacik. Przy okazji udało sie programistom Samsunga zmniejszyć RAW-y ze swojej matrycy o prawie połowę.

epicure
20.06.13, 11:46
Nieprawda.

Samsung NX20, kosztujący teraz w polskiej (a więc nie najtańszej dystrybucji) 2600 zł., ma migawkę 1/8000.

Prawda. To, że jeden aparat ma taką migawkę, tylko potwierdza to co napisałem - rzadko który... To nie znaczy, że żaden.

A tak swoją drogą, to ten Samsung ma 1/8000 s mechaniczną czy elektroniczną?

Jd
20.06.13, 11:52
Oczywiscie elektroniczną :)

epicure
20.06.13, 11:55
No to mogą spadać na szczaw :)

Janeczek
20.06.13, 17:21
E tam dziala wszystko i to dobrze, testowali my 300tke, a mamy 20tke, postep jest, nx30 pozamiata towarzystwo

pozdrowionka

Benek
20.06.13, 23:04
Prawda. To, że jeden aparat ma taką migawkę, tylko potwierdza to co napisałem - rzadko który... To nie znaczy, że żaden.

Nieprawda. Napisałeś, że bezlusterkowce w ogóle nie oferują 1/8000. A oferują. Przeczytaj na spokojnie co napisałeś:

Amatorskie lustrzanki rzadko kiedy oferują 1/8000 s, a bezlusterkowce to już w ogóle.

:cool:

epicure
20.06.13, 23:41
No jak na razie nie oferują. Elektroniczna ściema to jeszcze nie migawka.

Benek
21.06.13, 11:52
OK. Migawka to nie migawka.
Rozumiem, nie mam więcej pytań.
Gratuluję logiki.

epicure
21.06.13, 12:15
Taka z niej migawka, jak z tzw. ciepłych lodów lody.

grzyboo
21.06.13, 12:23
Do mniej więcej statycznych scen się nada.