Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-5 - problem z lampą wewnętrzną / zewnętrzną?

tomekskura
1.01.13, 13:04
Witam,

Mam od niedawna E-5. Super cacko ale...wydaje mi się, że mam problem z pracą lampy, zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej (FL-36R).
Otóż w trybie programowym AUTO z podniesioną lampą wewnętrzną (*wykonuję zdjęcie w ciemnym pomieszczeniu. Jest poprawnie naświetlone.
Po czym po paru sekundach wykonuję zdjęcie dokładnie tego samego kadru i okazuje się, że po ustawieniu ostrości mimo, że lampa jest podniesiona to
tak jakby nie bierze udziału w zdjęciu i aparat naświetla mi ten ciemny kadr powiedzmy przez 2 sekundy. Dzieje się tak niezależnie od trybu pracy lampy wewnętrznej (auto, dopełnienie).

X-Sync mam ustawione na 1/160 a długość błysku na 1/60. Akumulatorki naładowane na full (2 szt. w gripie).

Co mogę robić nie tak, że tak się dzieje?

z E-520 takich cudów nie było..po prostu gdy lampa była ustawiona na tryb dopełnienia, to wyzwalała się zawsze..

slawek
1.01.13, 13:12
Próbowałeś ustawić puszkę w tryb M ?

tomekskura
1.01.13, 13:22
tak. w trybie M jest to samo. Ustawiłem w ciemnym pomieszczeniu migawkę na 1/15, lampę w tryb dopełnienia. Gdy patrze na podgląd parametrów zdjęć zrobionych w powyższy sposób to widać, że w jednym jest informacja o wyzwoleniu lampy podczas gdy w następnym już nie. co to może być?

Dodam że przy użyciu FL-36R efekt jest ten sam.. lampa naładowana, ostrość ustawiona, pstryk... a tu... w ciemnym pomieszczeniu mieli 2-3 sekundy...

slawek
1.01.13, 13:28
Jeśli w trybie M przy naładowanej lampie puszka robi takie myki, to chyba pozostaje wysłać ją do serwisu :???:

tomekskura
1.01.13, 13:29
Jeśli w trybie M przy naładowanej lampie puszka robi takie myki, to chyba pozostaje wysłać ją do serwisu :???:

i co napisać jako problem? że raz lampa się wyzwala a raz nie?

slawek
1.01.13, 13:33
Dokładnie tak, jeżeli masz puszkę na gwarancji to się nie zastanawiaj tylko wyślij ją z takim właśnie opisem.
Nic innego nie wymyślisz.

tomekskura
1.01.13, 13:34
Dokładnie tak, jeżeli masz puszkę na gwarancji to się nie zastanawiaj tylko wyślij ją z takim właśnie opisem.
Nic innego nie wymyślisz.

no to miłe rozpoczęcie roku.. a puszka ma raptem 3 tygodnie..
a nie jest to może związane z jakimiś ukrytymi ustawieniami?

slawek
1.01.13, 13:37
Spróbuj jeszcze zresetować puszkę.

tomekskura
1.01.13, 13:38
do ustawień fabrycznych? jak je przywrócić?

turbol
1.01.13, 13:45
menu - aparat1 - resetuj - druga opcja od góry :wink:

tomekskura
1.01.13, 14:09
niestety nie pomogło.. zrobiłem jeszcze paredziesiąt prób na wszystkich trybach i lipa.. mimo że na wyświetlaczu jest opcja błysku w dopełnieniu to w parametrach zdjęcia widać jakoby użycia lampy wogóle nie było... :(

czy ktoś z posiadaczy E-5 napotkał podobny problem?

slawek
1.01.13, 14:15
Więc nie pozostaje nic innego jak wysłać do serwisu i po powrocie napisać czy problem się skończył.
Życzę Ci powodzenia:grin:

tomekskura
1.01.13, 14:16
Więc nie pozostaje nic innego jak wysłać do serwisu i po powrocie napisać czy problem się skończył:)

jak sobie myślę o tym serwisie to...

slawek
1.01.13, 14:18
jak sobie myślę o tym serwisie to...
Jest lepszy niż serwis nikona:)

tomekskura
1.01.13, 14:19
Jest lepszy niż serwis nikona:)

owszem wiem, ale E-520 również był przedmiotem wielokrotnych reklamacji ze względu na wadliwą matrycę (któą wymienili dopiero po interwencji kogoś tam..za 5-tym razem..)

slawek
1.01.13, 14:25
owszem wiem, ale E-520 również był przedmiotem wielokrotnych reklamacji ze względu na wadliwą matrycę (któą wymienili dopiero po interwencji kogoś tam..za 5-tym razem..)
Uuu... ja aż takich problemów nie miałem z serwisem Olka, chociaż też za pierwszym razem nie naprawili tak jak należy:(
Za to serwis nikona to była całkowita parodia:roll:
Na pocieszenie powiem, że też muszę wysłać w tym roku jedną ze swoich zabawek do serwisu (x-10)

tomekskura
1.01.13, 14:31
poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jeśli lampa jest w trybie błysku - dopełnienie to powinna się wyzwalać zawsze prawda?

slaszysz
1.01.13, 15:09
Spróbuj pokręcić głowicą lampy - może coś tam nie styka. U mnie był podobny problem z FL50R - błyskała jak chciała. Jak pokręciłem głowicą w lewo/prawo, góra/dół, to wróciło do normy.

nyny
1.01.13, 15:14
Znajomy mial takie cos na e3 i fl36r.
Lampe wyslalem mu do serwisu, w tydzien sie uwineli, i wrocila z adnotacja "wymiana uszkodzonej elektroniki sterowania lampa" - tak mniej wiecej widnialo na kwicie.

pozdro

slawek
1.01.13, 15:30
Ale kolega pisze, że z wbudowaną też jest problem.

nyny
1.01.13, 15:34
Ale kolega pisze, że z wbudowaną też jest problem.

No to pewnie E5 trza bedzie slac...

pozdro

Mirek54
1.01.13, 15:35
poprawcie mnie jeśli się mylę, ale jeśli lampa jest w trybie błysku - dopełnienie to powinna się wyzwalać zawsze prawda?

Nie,nie zawsze.Jesli dostanie info,ze nie ma co dopelniac to nie dopelni.

eFiX
1.01.13, 16:57
Lampa to nie barmanka mirku.

grizz
1.01.13, 18:04
Ustaw lampę na tryb ręczny, w aparacie ustaw wyzwalanie zawsze, bo na razie wynika, że testujesz na automatach.

tomekskura
1.01.13, 19:03
Ustaw lampę na tryb ręczny, w aparacie ustaw wyzwalanie zawsze, bo na razie wynika, że testujesz na automatach.

testowałem na trybach fotografowania P/M/S/A z lampą wewnętrzną ustawioną na wymuszenie błysku - minimum jedno na 3 zdjęcia tego samego kadru w kiepskim oświetleniu było bez lampy. Dla porównania E-520 ten sam kadr i tych samych odpowiednich ustawieniach zawsze wyzwalał lampę.

najpierw ten efekt zauważyłem na lampie wewnętrznej ale dokładnie to samo jest na zewnętrznej.

w efekcie 80% zdjęć na wymuszonym błysku lampy wew / zew było bez lampy (w exeifie jest adnotacja: flash on, did not fire)

piozet
1.01.13, 19:14
Serwis - Sorry.... :-(

tomekskura
1.01.13, 19:15
7772377724

oto przykłady tego o czym mówię.

Mirek54
1.01.13, 19:35
7772377724

oto przykłady tego o czym mówię.

I dobrze,ze w tym za zoltym nie blysla.Korekta temp w programie i fota jak znalazl.

tomekskura
1.01.13, 19:38
to zgłupiałem.. miała w takim razie nie błysnąć? to po co jest wymuszenie błysku? wczoraj na Sylwestrze z zewnętrzną lampą również były takie jazdy, że naświetlał 2-3 sekundy podczas gdy ustawione było naświetlanie lampą..oczywiscie wszystkie postacie jak duchy a przecież nie o to chodzi prawda? :/

Mirek54
1.01.13, 19:46
Wg mnie to ja decyduje co jak ma sprzet robic.Kurde,u Ciebie widac sprzet przejal kontrole.Ja bym se nie pozwolil.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Chyba,nawet ta bez lampy lepsza 77731

slawek
1.01.13, 20:02
Panowie, lampa powinna odpalić za każdym razem pod warunkiem, że jest naładowana, jeśli jest i nie wyzwala to coś jest nie tak.
Ślij do serwisu i problem z głowy.

tomekskura
1.01.13, 20:10
Panowie, lampa powinna odpalić za każdym razem pod warunkiem, że jest naładowana, jeśli jest i nie wyzwala to coś jest nie tak.
Ślij do serwisu i problem z głowy.

sprawdziłem jeszcze tryb seryjny na wewnętrznej lampie:

1) E-520 - za każdym razem wyzwolona niezależnie od programu
2) E-5 - pierwszy kadr serii wyzwolona, wszystkie pozostałe nie

slawek
1.01.13, 20:35
Odpowiedziałeś sobie na pytanie:)
Nikt już nic nie wymyśli nowego, serwis się kłania i tyle.
Pozdrawiam

RobertW3D
1.01.13, 20:42
Ciekawa sytuacja - ja w święta po raz pierwszy od zakupu E-5 podpiąłem FL50 i zobaczyłem, że lampa współpracuje nieco inaczej niż z E-500. Stare body nie zrobiło zdjęcia dopóki lampa się nie naładowała - E-5 w trybie zdjęć seryjnych wali niezależnie od stanu lampy. Wewnętrznej praktycznie nie używałem - postaram się znaleźć chwilę by zobaczyć jak to wygląda.

A własnie - jaki masz tryb robienia zdjęć ustawiony - pojedyncze czy seryjne?

EDIT:
Ciekawość wygrała :) Wygrzebałem body i zrobiłem test z lampą wew.
Wygląda to tak jak wcześnie napisałem - body nie patrzy na gotowość lampy tylko po prostu robi zdjęcia - nawet w trybie pojedynczym. Chyba nie ma innego wyjścia ja obserwować błyskawicę w wizjerze ;)

tomekskura
1.01.13, 21:58
Ciekawa sytuacja - ja w święta po raz pierwszy od zakupu E-5 podpiąłem FL50 i zobaczyłem, że lampa współpracuje nieco inaczej niż z E-500. Stare body nie zrobiło zdjęcia dopóki lampa się nie naładowała - E-5 w trybie zdjęć seryjnych wali niezależnie od stanu lampy. Wewnętrznej praktycznie nie używałem - postaram się znaleźć chwilę by zobaczyć jak to wygląda.

A własnie - jaki masz tryb robienia zdjęć ustawiony - pojedyncze czy seryjne?

EDIT:
Ciekawość wygrała :) Wygrzebałem body i zrobiłem test z lampą wew.
Wygląda to tak jak wcześnie napisałem - body nie patrzy na gotowość lampy tylko po prostu robi zdjęcia - nawet w trybie pojedynczym. Chyba nie ma innego wyjścia ja obserwować błyskawicę w wizjerze ;)

tylko że przycisk AEL / AFL nie był aktywny a RLS PRIORITY S było ustawione na wyłączone więc nie powinien pozwolić na zdjęcie bez naładowania lampy prawda?
testy pokazały ten sam efekt na trybie zdjęć pojedynczych i seryjnych.
ba nawet gdy lampa była naładowana to wyświetlacz pokazywał, że następne zdjęcie będzie naświetlone z czasem który wskazywał brak użycia lampy.

Karampuk
1.01.13, 22:58
zanim oddasz aparat do serwisu to spróbuj najpierw tam zadzwonić. Może pomogą Ci przez telefon. Mnie kiedyś pomogli :-)

Ps
Z tym, że pomoc może polegać na poleceniu "proszę wysłać" :-)
Mimo wszystko najpierw bym zadzwonił.

tomekskura
1.01.13, 23:27
update: przetestowałem raz jeszcze poniższe scenariusze:

1) Program AUTO, S-AF, RLS Priority S - OFF - aparat czeka na naładowanie lampy wew / zew.
2) Program AUTO, S-AF-MF, RLS Priority S - OFF - aparat nie czeka na naładowanie lampy wew / zew.

To by oznaczało, że oczekiwanie na naładowanie lampy jest tylko w trybach S-AF oraz C-AF natomiast tryby S-AF+MF oraz C-AF+MF takiej funkcjonalności nie mają.
Czy moje myślenie jest prawidłowe i czy to oznacza, że w trybie lampy po prostu robić foty przy S-AF?

RobertW3D
1.01.13, 23:34
update: przetestowałem raz jeszcze poniższe scenariusze:

1) Program AUTO, S-AF, RLS Priority S - OFF - aparat czeka na naładowanie lampy wew / zew.
2) Program AUTO, S-AF-MF, RLS Priority S - OFF - aparat nie czeka na naładowanie lampy wew / zew.

To by oznaczało, że oczekiwanie na naładowanie lampy jest tylko w trybach S-AF oraz C-AF natomiast tryby S-AF+MF oraz C-AF+MF takiej funkcjonalności nie mają.
Czy moje myślenie jest prawidłowe i czy to oznacza, że w trybie lampy po prostu robić foty przy S-AF?

Dosłownie przed sekundą to samo uzyskałem :)
Wygląda na to, że kluczem jest właściwa konfiguracja body - aczkolwiek w tej kwestii instrukcja mogłaby być nieco bardziej dokładna. Na logikę dla lampy nie powinno mieć znaczenia czy AF jest w trybie -S czy -S+MF czy MF :) w końcu kontrola wyzwalania błysku powinna być niezależna od AF ...
Tak czy inaczej case closed :)

tomekskura
2.01.13, 00:11
Taaak.. strona 74 instrukcji stwierdza wyraźnie:

Błysk dopełniający

Lampa błyskowa wyzwalana jest zawsze,
niezależnie od warunków oświetlenia.

tomekskura
2.01.13, 13:30
Po konsultacji z Serwisem Oli okazuje się, że w trybie S-AF+MF (C-AF-MF) opcja RLS-Priority S (C) ustawiona na OFF nie działa, zatem oczekiwanie na naładowanie lampy występuje tylko w trybie S-AF (C-AF) przy włączonych opcjach RLS-Priority-S (C).

Nie mogli tego napisać w opisie wymuszonego błysku? :P