PDA

Zobacz pełną wersję : ZD 14-45 i winietowanie

fidel_c
10.08.07, 11:07
Witam. Właśnie wróciłem z urlopu na Chorwacji gdzie pstryknałem kilkaset fotek. Po zarzuceniu do kompa zauważyłem jednak, że wiekszość efekt winietowania na większości zdjęć :( Cały czas fociłem z przykręconą osłoną obiektywu i myślałem, ze nie będzie to miało większego wpływu na zdjęcia. A moze to jakieś złe ustawienia w opcjach aparatu? Czy wie ktoś jak mozna się tego pozbyć / ew. naprawic zrobione już fotki?

dinx6
10.08.07, 11:20
Witam. Właśnie wróciłem z urlopu na Chorwacji gdzie pstryknałem kilkaset fotek. Po zarzuceniu do kompa zauważyłem jednak, że wiekszość efekt winietowania na większości zdjęć :( Cały czas fociłem z przykręconą osłoną obiektywu i myślałem, ze nie będzie to miało większego wpływu na zdjęcia. A moze to jakieś złe ustawienia w opcjach aparatu? Czy wie ktoś jak mozna się tego pozbyć / ew. naprawic zrobione już fotki?

ja też miałem kiedyś podobny problem. okazało się, że źle założyłem tulipana i po przekręceniu było już git.

KaarooL
10.08.07, 11:27
winietę możesz mieć od:
- kiepskiego obiektywu (14-45 jest typowym przykładem)
- kiepskiego filtra UV
- tulipana

jeśli miałeś UV na 14-45 to efekt się potęguje i wiadomo co daje na fotkach. jeśli to są RAW'y, to soft OLKA ma korekcję winiety. możesz sobie też w jakimś programie graficznym dopasować +/- warstwę na masce, która rozjaśni rogi zdjęć.

w tanich obiektywach najlepiej przymykać dziurę do 7.1 lub wyżej żeby efekt minimalizować.

p.s. nie martw się za ostro - 14-54 też potrafi nieźle zaciemnić narożniki.

paakayttaja
10.08.07, 12:04
Hm, może się mylę, ale np. E330 ma funkcję kompensacji cienia poprawiającą zdjęcia aby uniknąć ciemniejszych rogów. Fakt, przy tulipanie, niedostatecznie otwartej przesłonie i polarze, bankowo pojawi się ładna winietka.

Sam jak na razie używam kitowego ZD 14-45. Winieta pojawia się właśnie przy polarze+tulipan. Ale i tak zdjęcia w 90% są bez niej. Zresztą zawsze można wykadrować fotkę na kompie pozbywając się ciemnych rogów ;-)

dog_master
10.08.07, 13:15
Hm, może się mylę, ale np. E330 ma funkcję kompensacji cienia poprawiającą zdjęcia aby uniknąć ciemniejszych rogów
Mozesz rozwinac, cóż to? Chyba pierwszy raz o tym slysze ;)

RadioErewan
10.08.07, 13:16
Hm, może się mylę, ale np. E330 ma funkcję kompensacji cienia poprawiającą zdjęcia aby uniknąć ciemniejszych rogów
Mozesz rozwinac, cóż to? Chyba pierwszy raz o tym slysze ;)
Shading compensation w menu aparatu.

Pozdrawiam

marecki
10.08.07, 13:21
Dokładnie. Ta funkcja działa bardzo dobrze. Mam ją włączoną i winietowania przy fotkach bez tulipana nie ma.

KaarooL
10.08.07, 13:24
Ta funkcja działa bardzo dobrze. Mam ją włączoną
hmm, ale to przecież:
- działa tylko przy formacie JPEG
- niewąsko zamula aparat

Z mojego punktu widzenia użyteczność tej funkcji w aparacie jest zerowa a z racji zamulania czasowego może uniemożliwić zrobienie kolejnego zdjęcia.

dog_master
10.08.07, 14:30
Dzieki :) Dobrze wiedziec, a nuz sie przyda :)

paakayttaja
10.08.07, 21:09
Ta funkcja działa bardzo dobrze. Mam ją włączoną
hmm, ale to przecież:
- działa tylko przy formacie JPEG
- niewąsko zamula aparat

Hm, w RAW też działa... albo się mylę, albo moja 330 robi mnie w konia. Zmulenia też nie zauważyłem.

marecki
11.08.07, 07:21
j.w.

Rafał Czarny
11.08.07, 12:01
Ja nie zauważyłem winietowania w 14-45.

paakayttaja
11.08.07, 12:07
Z moich obserwacji, imho mogę stwierdzić, że winieta pojawia się faktycznie czasem: albo kiedy słońce świeci nam nad głową i tulipan powoduje ten efekt, albo po prostu jest za ciemno. To tyle ze strony praktycznej w wykonaniu 330.

tao
11.08.07, 15:00
beczke miałem, aberracje miałem ale winiety nie.

Jamsborg
11.08.07, 17:00
Witam wszystkich
Całkiem niedawno zaistniałem na tym forum jako szczęśliwy użytkownik E-330 z jego kitowym ZD 14-45. I muszę przyznać, że jak na kitowy obiektyw wypada całkiem przyzwoicie na tle kitowych C,N, P o S/M nie wspomnę, czym mnie bardzo mile rozczarował. Wineta zdarza się się i owszem, przy pewnych kombinacjach przesłon i ogniskowych ale nie jest ani gigantyczna, ani zbytnio uciążliwa. Porównajcie sobie nikonowskie 18-70, tam to można śmiało winetowanie nazwać gigantycznym :D a wszyscy go zachwalają. Ten efekt przy np. pejzażach może czasem wglądać całkiem przyjemnie ale to moje osobiste spostrzeżenia i można się z nim nie zgadzać :) ZD 14-45 mile również zaskakuje po względem ostrości i aberracji, chyba najlepszy kit jaki dołączany jest do cyberluster. Dystorsja na tle konkurencji też w kategorii kitów nie odbiega od normy. Dlatego po ponad rocznych rozważaniach wybrałem właśnie system olka, ze względu na świetną optykę. Przy optyce Olympusa człowiek może odetchnąć, i przestać wertować testy na poszukiwaniu szkła i kompromisu cena/jakość, a więcej czasu poświęcając na przyjemność płynącą z czystego fotografowania :) Warto było tez ten rok czekać, dzięki temu E-330 dostępny był za mniejsze pieniądze a za różnice zaopatrzyć się w ZD 14-54 co też niezwłocznie uczyniłem. Dla tej świetnie skorygowanej dystorsji naprawdę warto było... Ale tego szkiełka chyba nie trzeba nikomu rekomendować.
Pozdrawiam

suchar
11.08.07, 18:46
Nie pamietam winietwoania 14-45, ale zauwazylem, ze 14-54 czasem niezle winietuje. 14-45 winietowal mi tylko raz, jak go kupilem, gdy nie dokrecilem oslonki.

cadman
12.08.07, 01:03
Podczas użytkowania swojego 14-45 również nie stwierdziłem winietowania. Obiektyw jest "klasa" jak za za takie pieniądze. Najbardziej przeszkadza mi "beczka" przy zdjęciach architektury. Muszę później prostować w Szopie. Przymierzam się do 14-54 głównie z tej przyczyny.

fidel_c
12.08.07, 12:41
Skoro nie masz problemów z winietowaniem, to popatrz na próbkę ze zrobionego przeze mnie zdjęcia ZD 14-45 z tulipanem. :|

cadman
12.08.07, 14:51
Przykro mi, że u Ciebie to winietowanie zachodzi. U mnie tego nie stwierdziłem, choć używam często filtry. Załączam fotę zrobioną z polarem i w narożnikach jest czysto.
Pozdrawiam

Rafał Czarny
13.08.07, 11:01
Przez 1,5 roku fociłem 14-45 i nie zauważyłem winiety. Największy mankament
tego szkła to wyraźna beczka na szerokim końcu. Pod światło też nie jest mistrzem - lubi wrzucić fioletowe obwódki. Ale to IMHO bardzo dobry obiektyw (jak na kity, oczywiście).

paakayttaja
13.08.07, 12:22
@ fidel_c - poszukaj w swoim aparacie wspomnianej funkcji "shadow compensation" - pomaga;

Jak na razie - i jak już wcześniej wspominalem - 14-45 jest niczego sobie, czasem wpieniająca jest dystorsja i trochę ciemne. Ciagle sie jedynie waham - czy kupic 14-54 i cos jeszcze, czy dac se spokoj i kupic sobie 18-180...

...ech, dylematy 8)

fidel_c
13.08.07, 13:28
[quote="daghda"]@ fidel_c - poszukaj w swoim aparacie wspomnianej funkcji "shadow compensation" - pomaga;
quote]

I co? Mam mieć tą opcję włączoną za każdym razem, kiedy będę robił zdjęcie? Ktoś pisał, że to "zamula" sprzęt :|

paakayttaja
13.08.07, 15:08
@ fidel_c ja mam włącząną cały czas - 330 zamula mi jedynie, jak jej zapodam xD. Na 100 zdjęc winieta jest może na 2~5 fotkach (z tulipanem, polarem i słońcem za plecami przy 45mm).

fidel_c
13.08.07, 15:32
@ fidel_c ja mam włącząną cały czas - 330 zamula mi jedynie, jak jej zapodam xD. Na 100 zdjęc winieta jest może na 2~5 fotkach (z tulipanem, polarem i słońcem za plecami przy 45mm).

Spróbuję. O'k. THX. :razz: