Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dyskusje o metodzie i głosowaniu...

Strony : 1 [2]

apz
21.12.14, 13:45
Dla większości z nas jest to oczywiste, jednak co jakiś czas okazuje się, że jednak sporo osób patrzy na numerki przy prezentacji. Sko ro w wyniku tego oddają głosy na niewłaściwe zdjęcia, dlaczegóżby nie zapobiec temu?
Wystarczy przed każdą ankietą wyraźny komunikat, że numer w prezentacji nie odpowiada tytułowi zdjęcia i np. taki rysunek:

Mogę nie linkować ozdobnika, a dawać tylko linka do miniaturek.... skoro to tak wiele problemów rodzi.

Mirek54
21.12.14, 13:51
Mirek, a jaki to problem włączyć myślenie, zamiast tworzyć problemy?
Jest w ankiecie listopad 11 i w galerii listopad 11 po co oglądać się na inne znaki na niebie i ziemi?
Trzecie wyjście to porostu zapytać przed kliknięciem. To nie problem a lenistwo.

Dla mnie to nie jest problemem,pisalem tak jak by w imieniu innych.Nie wiedzialem ze "pokaz slajdow" jest integralna czescia a nie dodatkowym gadzetem..Jednak zabawa trwa rok a dalej sa problemy typu -glosowalem na biale a glos poszedl na zielone,dlaczego.Czy lenistwo? nie jestem pewien.Raczej przyzwyczajenie.Skoro pokaz jest na cala strone to sila rezeczy jest,ze pamietam osme z koleji i na nie oddaje glos.A pozniej sie okazuje,ze osme to trzynaste,a malutki link w rogu na dole jest wlasciwym i uporzadkowanym odnosnikiem do galerii.
Nie kusilbym sie o stwierdzenie,ze glosujacy nie wlaczaja myslenia,bardzo to jakies takie nie zachecajace do zaproszenia na przyszly miesiac.

---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post był o 12:49 ----------

Mogę nie linkować ozdobnika, a dawać tylko linka do miniaturek.... skoro to tak wiele problemów rodzi.

Ups.A jednak mozna bez tego niby pokazu,nad ktorym nie mamy wladzy do konca. Mniej jest czesto wiecej-juz po raz kolejny sie moze sprawdzic.

helmuth
21.12.14, 13:55
Trzecie wyjście to porostu zapytać przed kliknięciem.Ej! Czy na drodze też pytasz policjanta jakie na prawdę jest ograniczenie prędkości, jeśli na znaku jest 70?

To nie problem a lenistwo.Zastanawiam się czyje :roll:
Organizatorów konkursu czy głosujących.
Ostatnio bardzo dużo się mówiło o głosach nieważnych. Tu nie ma takiej opcji ale zdarza się oddać głosy nie na to, na co głosujący miał zamiar. Zafałszowuje to (zauważ, że nie mówię o fałszowaniu!) wyniki ankiety.
Może jednak dałoby się dopracować sposób numerowania?

Bodzip
21.12.14, 14:01
Ostatnio bardzo dużo się mówiło o głosach nieważnych. Tu nie ma takiej opcji ale zdarza się oddać głosy nie na to, na co głosujący miał zamiar. Zafałszowuje to (zauważ, że nie mówię o fałszowaniu!) wyniki ankiety.
I tak wygrał PSL :mrgreen: (uwaga ! - to nie polityka)

gulasz
21.12.14, 14:28
jakoś nie widzę problemu by wstawiać ściąge którą zamieściła bufetowa
prosta i czytelna..

Saboor
21.12.14, 15:03
Ej! Czy na drodze też pytasz policjanta jakie na prawdę jest ograniczenie prędkości, jeśli na znaku jest 70?
Porównanie nie trafione to raz, nie jeżdżę to dwa.

Zastanawiam się czyje :roll:
Organizatorów konkursu czy głosujących.
Nie długo nie będzie już: "pokoloruj drwala" a "narysuj coś"
Nie jesteś pewien - zapytaj to nie boli. Nie wszystko da się na "czuja"

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post był o 14:02 ----------

jakoś nie widzę problemu by wstawiać ściąge którą zamieściła bufetowa
prosta i czytelna..
Problemu nie ma, gdzieś już takie ABC było i może być doklejane. Jak widać takich ściąg nikt nie czyta.
Wykopałem:137656

aga_piet
21.12.14, 15:08
Problemu nie ma, gdzieś już takie ABC było i może być doklejane. Jak widać takich ściąg nikt nie czyta.

Skoro było, to dlaczego nie ma? Jak ktoś ma przeczytać skoro nie ma? Może nowi nie wiedzą. To nie ma być zakopane gdzieś w FAQ. Jasny komunikat w pierwszym poście. To naprawdę niewiele.

wuzet
21.12.14, 15:16
Prawda jest taka że ten moduł galeryjny w wątkach do głosowania jest bardzo mylący. Nie ma co zaklinać rzeczywistości i posiłkować się dodatkowymi informacjami, ściągami itp.. Jeśli nie można naprawić modułu żeby pokazywał zdjęcia zgodnie z numeracją, to lepiej go nie używać. Takie jest oczywiście moje zdanie, z którym nikt nie musi się liczyć..

Mirek54
21.12.14, 15:17
Umiemy zrobic tak aby numery zdjec wyswietlanych w tym pokazie odpowiadaly numerom zdjec czy nie umiemy???Jesli nie umiemy to nie wstawiajmy gadzetu bo jest taki tylko wstawiajmy i redagujmy tak aby mozna bylo zapanowac nad tym co wstawiamy.Juz wszyscy wiemy,ze mozna na forum wstawiac pokaz slajdow ale nie wstawiajmy jego do wszelkich watkow,bo po prostu on sie nie we wszystkich sprawdza.To jest latwiejsze do zrozumienia jak wszelkiego rodzaju tutki podklejane.
Dostosowujmy forum do uzytkownikow wszystkich a nie selekcjonujmy tych ktorzy nam odpowiadaja.Jesli tak zaczniemy robic to moze w czasie wypelniania pierwszy raz profilu jakis test na wiedze i logiczne myslenie wstawic.

Saboor
21.12.14, 15:20
Skoro było, to dlaczego nie ma? Jak ktoś ma przeczytać skoro nie ma? Może nowi nie wiedzą. To nie ma być zakopane gdzieś w FAQ. Jasny komunikat w pierwszym poście. To naprawdę niewiele.
Bo jak pisałem:
nie było zainteresowania
fajnie jak się chwilę pomyśli a pytanie nie boli.

Ale masz rację Obrończyni Uciśnionych :grin:: jasny komunikat w pierwszym poście jest niezbędny, więc będzie w pierwszym poście.
Ciekawe, co jeszcze stwarza problem?

wuzet
21.12.14, 15:24
Problem jest taki że coraz więcej forumowiczów nie będzie chciała głosować. Podczas mojej kadencji w jury, głosować musiałem, więc żeby nie korzystać z bubla(galerii mylącej numery) wchodziłem do wątku zgłoszeniowego i tam sobie przeglądałem zdjęcia i ustawiałem swój ranking. Teraz po prostu już nie głosuje, bo mi się nie chce tracić czasu na dodatkowe ustalanie faktycznych numerów zdjęć. Śmiem twierdzić że takich jak ja jest więcej.

Mirek54
21.12.14, 15:30
Teraz po prostu już nie głosuje, bo mi się nie chce tracić czasu na dodatkowe ustalanie faktycznych numerów zdjęć. Śmiem twierdzić że takich jak ja jest więcej.

I masz calkowita racje.Tylko jest jeden problem.Ci co decyduja nie skasuja pokazu tylko napisza 25 punktow instrukcji obslugi,bo nie zrezygnuja z pokazu.

aga_piet
21.12.14, 15:41
fajnie jak się chwilę pomyśli a pytanie nie boli.

Fajnie. Czasem człowiek myśli ale działa automatycznie. Czasem myśli innym tokiem i to wystarczy aby czegoś nie załapać. Albo jak ma kogoś pytać, lub szukać w czeluściach forum - odpuszcza.
Kurde, no trochę empatii. To nie jest forum tylko starych wyjadaczy.
Jeśli jest problem, może faktycznie najprościej będzie wyłączyć tę prezentację w pip.

---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post był o 14:39 ----------

Ci co decyduja nie skasuja pokazu tylko napisza 25 punktow instrukcji obslugi,bo nie zrezygnuja z pokazu.

Nie napiszą 25 punktów instrukcji bo taka już była.
Co do rezygnacji z pokazu:
a) nie da się
b) "u mnie działa"
;)

wuzet
21.12.14, 15:45
Saboor, to daj mi wskazówkę na szybki powrót do zdjęcia "kwiecień 13", będąc obecnie na zdjęciu z liczbą porządkową 29.

apz
21.12.14, 16:13
Saboor, to daj mi wskazówkę na szybki powrót do zdjęcia "kwiecień 13", będąc obecnie na zdjęciu z liczbą porządkową 29.

Pomijając kwiecień, klikasz w pierwsze wyświetlane zdjęcie, przerywasz pokaz, na ekranie masz zdjęcie w które kliknałeś w pełnej rozdzielczości.

Nad nim jest link z dostępem:

Home (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/) » Konkursy (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/index.php?cat=1) » Fotografia Miesiąca (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=796) » Fotografia Listopada 2014 I
(https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=900)Klikasz w ostatnią część ścieżki to jest link który podaję pod galerią dostęp do miniaturek. Klikasz w miniaturke wskakuje powiekszenie cofasz się wstecz do miniaturek wstecz z przeglądarki, nic nie ginie.
Nigdy nie zapytałeś. A szkoda.

Saboor
21.12.14, 16:17
Wyjaśnij mi jedno: po grzybka Ci liczba porządkowa?
Masz nazwę zdjęcia: "kwiecień 13" w ankiecie i w galerii po co Ci lp?
Ok.
skoro to taki problem zrobimy doświadczenie:
zamiast flaszki będzie link do miniaturek taki: tu są zdjęcia (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=851)
Pasuje?

---------- Post dodany o 15:17 ---------- Poprzedni post był o 15:15 ----------

Kurde, no trochę empatii.;)
Nie brakuje mi, a umiar wskazany jest we wszystkim. :-P

apz
21.12.14, 16:20
Fajnie. Czasem człowiek ...
Co do rezygnacji z pokazu:
a) nie da się

;)

Da się wyłaczyć, nie linkowac flaszki do posta, w kolejnym miesiącu na otwartym forum bedzie tylko link do miniatur, ciekawe, czy trzeba będzie pisać instrukcję obsługi przeglądarek?

wuzet
21.12.14, 16:21
Zdecydowanie wolę taką wersję. Nie ma szans na pomyłki. Łatwo odszukać zdjęcia które chce się obejrzeć jeszcze raz żeby podjąć ocenę. O to mi chodzi, że czasem potrzebuje wrócić do jakiegoś zdjęcia nie zdążyłem jeszcze zapamiętać i skojarzyć obrazków z numerkami, a tą losowość doboru zdjęć w galerii, tego nie ułatwia. Spróbujcie wyjść poza swoje miejsce siedzenia i przyjąć czyjś punkt widzenia.

apz
21.12.14, 16:23
Zdecydowanie wolę taką wersję. Nie ma szans na pomyłki. Łatwo odszukać zdjęcia które chce się obejrzeć jeszcze raz żeby podjąć ocenę. O to mi chodzi, że czasem potrzebuje wrócić do jakiegoś zdjęcia nie zdążyłem jeszcze zapamiętać i skojarzyć obrazków z numerkami, a tą losowość doboru zdjęć w galerii, tego nie ułatwia. Spróbujcie wyjść poza swoje miejsce siedzenia i przyjąć czyjś punkt widzenia.

Ale ten dostep był i jest zawsze pod flaszką.

wuzet
21.12.14, 16:23
Ale oczywiście nic nie musicie, tak jak i forumowicze nie muszą poświęcać extra czasu na obejście kilkoma sztuczkami niedoróbki w galerii.

apz
21.12.14, 16:26
Ale oczywiście nic nie musicie, tak jak i forumowicze nie muszą poświęcać extra czasu na obejście kilkoma sztuczkami niedoróbki w galerii.

Nie ma sprawy, chętnie sprawdzę, też chce by było łatwiej, po to przecież zawsze wstawiam dodatkowy link do skrótu...

W listopadzie już wyłaczyłem, także.

Krakman
21.12.14, 20:51
Jest pokaz slajdów to oglądam, są numery, które mi się podobały - zapisuje.. Wchodzę na listę i numery zaznaczam....
Potem okazuje się , że to nie te numery, a ja już zaznaczyłem, czyli wybrałem inne niż chciałem i głos mój jest dla mnie nieważny.. Ale może ja jakiś dziwny jestem.....:roll: Nie kumaty .
Fakt później jak pokazano o co chodzi to właściwe numery zauważyłem ale to już było zawodach... :???:

Szczecluk
21.12.14, 21:16
też wybrałem numery z pokazu slajdów, potem zauważyłem swój błąd (chociaż w przypadku jednego zdjęcia mój głos się pokrył z moim wyborem)... następnym razem się poprawię i spojrzę w galerię z przypisanymi numerami...

helmuth
21.12.14, 21:27
... a ja już zaznaczyłem, czyli wybrałem inne niż chciałem i głos mój jest dla mnie nieważny.. Coś mi się wydaje, że będą protesty wyborcze. Może nawet jakiś marsz w obronie demokracji :roll:
Też zaznaczyłem nie to co chciałem. Co prawda zgłosiłem apz-owi, ale czy miał głowę do pamięci?

And.N
21.12.14, 21:41
...Też zaznaczyłem nie to co chciałem...
Wygląda, że z Krakmanem po raz pierwszy głosowaliście w tym konkursie. Temat był już kilka razy wałkowany. Po likwidacji pokazu slajdów będzie już trudno się pomylić. Fakt, że ten pokaz z swoją numeracją był mylący.

helmuth
21.12.14, 21:47
Wygląda, że z Krakmanem po raz pierwszy głosowaliście w tym konkursie.Każdy, kiedyś ma swój pierwszy raz.
Niekoniecznie udany :???:

Saboor
21.12.14, 21:57
Odkąd wprowadzono głosowanie w ankietach, ciągle są problemy. Czemu? Bo coś jest złe? Nie, głosujecie jak Wam się wydaje że być powinno
Zamiast zapytać, upewnić się że macie rację. Helmuth, tak lubisz przykłady: czy jak odbierałeś pensję, to ważna była dla Ciebie lp. na liście czy kwota przy
Twoim nazwisku? ;-)
Ankieta i tylko ankieta daje możliwość oddania więcej niż jednego głosu. Problemy zawsze mamy działając instynktownie, nie lepiej zapytać prowadzącego?
nie jest to żadną ujmą, przeciwnie to dowód rzetelności.

wuzet
21.12.14, 22:06
głosujecie jak Wam się wydaje że być powinno
Zamiast zapytać, upewnić się że macie rację.
Jestem na tym forum od niedawna. Czuję sie tu raczej jak gość, więc nie zabierałem głosu w dyskusjach na tematy organizacyjne, forumowe itp. Ale wypowiedź forumowego decydenta w takim stylu zakrawa z lekka na kpinę.

Saboor
21.12.14, 22:14
Jestem na tym forum od niedawna. Czuję sie tu raczej jak gość, więc nie zabierałem głosu w dyskusjach na tematy organizacyjne, forumowe itp. Ale wypowiedź forumowego decydenta w takim stylu zakrawa z lekka na kpinę.

Możesz mi to wyjaśnić jak się określasz: "Gościu". Wuzet, jaką kpinę?

wuzet
21.12.14, 22:19
Oczywiście, już wyjaśniam .... "Ileś" osób zgłasza że narzędzie źle działa, a Wy twierdzicie że winę ponosi użytkownik. Bo nie myśli, nie pyta, nie próbuje pokombinować jak obejść bubel.

aga_piet
21.12.14, 22:25
Klubowicze głosują już od roku. Po roku okazuje się, że spora część nie miała pojęcia, że numery z flesza nie są tożsame z tymi przyporządkowanymi zdjęciu.
Wniosek z tego, że wszelkie dotychczasowe wyniki są zupełnie przypadkowe :D Przecież można podejrzeć kto i jak głosował przez ten rok.

Saboor
21.12.14, 22:34
Oczywiście, już wyjaśniam .... "Ileś" osób zgłasza że narzędzie źle działa, a Wy twierdzicie że winę ponosi użytkownik. Bo nie myśli, nie pyta, nie próbuje pokombinować jak obejść bubel.
Jaki bubel?? Flaszka działa bez zarzutu od x lat, przez forum przewinęło się naprawdę sporo ludzi i jakoś większość problemu nie miała(czyli zawinił użytkownik).
Choć przyznam Ci rację co do jednego: problemu nie było, do puki głos klikało się we flaszce, od momentu kiedy głosowanie przenieśliśmy do
ankiet kilka osób zaczęło się gubić - fakt, nie ma innego sposobu na to by można było oddać więcej niż jeden głos jak ankieta + galeria.
Koniec.

gulasz
21.12.14, 22:54
Saboor dobrze wiesz o tym że problemu z losowością wyświetleń większość nie miała bo głosowało się inaczej - tylko na 1 zdjęcie...
teraz można głosować na więcej (dla mnie to duży atut tych konkursów) niemniej musiała dojść do głosu ankieta i tu pojawia się problem dla niektórych
więc skoro flaszka stwarza problem, a problemem nie jest by jej nie było - to najprościej ją zwyczajnie w świecie wywalić..

i nie wiem o czym tu jeszcze gadać... naprawdę jako organizatorzy sprawiacie wrażenie że dla Was to mega problem
którego osobiście nie dostrzegam... jeśli chcemy by na forum wkraczali nowi użytkownicy - to bądźmy dla nich ok i nie stwarzajmy problemów
bo i po co

tyle w temacie ode mnie
jak chcecie dalej dyskutować - to powodzenia...

helmuth
21.12.14, 22:55
Odkąd wprowadzono głosowanie w ankietach, ciągle są problemy. Czemu? Bo coś jest złe? Nie, głosujecie jak Wam się wydaje że być powinno ...Już mówiłem o problemach z głosowaniem. Zdaje się, że mamy ten sam problem. Wszystko jest dobrze przygotowane, tylko my działamy bezmyślnie!
Piotrek ocknij się. Sam zauważyłeś, że od początku są problemy czyli coś nie gra!
Miała być zabawa a jest stres. Trzeba coś zmienić i kropka. Dlaczego wymagasz od głosujących, żeby nie działali tak jak im się wydaje, że powinno? Ankieta jest dla nich czy oni dla ankiety?

Mirek54
21.12.14, 23:02
więc skoro flaszka stwarza problem, a problemem nie jest by jej nie było - to najprościej ją zwyczajnie w świecie wywalić..

i nie wiem o czym tu jeszcze gadać... naprawdę jako organizatorzy sprawiacie wrażenie że dla Was to mega problem
którego osobiście nie dostrzegam... jeśli chcemy by na forum wkraczali nowi użytkownicy - to bądźmy dla nich ok i nie stwarzajmy problemów
bo i po co

tyle w temacie ode mnie

Wywalenie flaszki to nie problem.Gdybam sobie,ze jej wywalenie to przyznanie sie do tego,ze ci uzerzy co sie wypowiadaja maja racje.
Wystarczy jeden post.--Macie racje.Wywalamy te flaszke ,bo w tym ukladzie sie nie sprawdza.Przeliczylismy sie z nowalijkami wszystkomogacymi.
Przyznanie racji nie boli.Nie rozumiem po co 20 tys postow i dretwej wymiany zdan,jak flaszki i tak juz nie bedzie.

Saboor
21.12.14, 23:13
Saboor dobrze wiesz o tym że problemu z losowością wyświetleń większość nie miała bo głosowało się inaczej - tylko na 1 zdjęcie...
teraz można głosować na więcej (dla mnie to duży atut tych konkursów) niemniej musiała dojść do głosu ankieta i tu pojawia się problem dla niektórych
Przecież została wywalona.

i nie wiem o czym tu jeszcze gadać...
Ja też nie wiem.
naprawdę jako organizatorzy sprawiacie wrażenie że dla Was to mega problem
którego osobiście nie dostrzegam...
Patrz wyżej.

jeśli chcemy by na forum wkraczali nowi użytkownicy - to bądźmy dla nich ok i nie stwarzajmy problemów
bo i po co to działa w obie strony.

tyle w temacie ode mnie
Nie ma o czym.

---------- Post dodany o 22:08 ---------- Poprzedni post był o 22:05 ----------

Już mówiłem o problemach z głosowaniem. Zdaje się, że mamy ten sam problem. Wszystko jest dobrze przygotowane, tylko my działamy bezmyślnie!
Piotrek ocknij się. Sam zauważyłeś, że od początku są problemy czyli coś nie gra!
Miała być zabawa a jest stres. Trzeba coś zmienić i kropka. Dlaczego wymagasz od głosujących, żeby nie działali tak jak im się wydaje, że powinno? Ankieta jest dla nich czy oni dla ankiety?

ankieta dla nich
problemu już nie ma(zerknij do pierwszego posta) :-P
Nie śpię.

---------- Post dodany o 22:13 ---------- Poprzedni post był o 22:08 ----------

Wywalenie flaszki to nie problem.Gdybam sobie,ze jej wywalenie to przyznanie sie do tego,ze ci uzerzy co sie wypowiadaja maja racje. jaką rację?

Wystarczy jeden post.--Macie racje.Wywalamy te flaszke ,bo w tym ukladzie sie nie sprawdza.Przeliczylismy sie z nowalijkami wszystkomogacymi. Patrz post apz.

Przyznanie racji nie boli.Nie rozumiem po co 20 tys postow i dretwej wymiany zdan,jak flaszki i tak juz nie bedzie.
Mam powiedzieć, że: tak zrobiłeś źle ale to wina skryptu nie twoja, to ci co dobrze kliknęli nie mają racji...

Mirek54
21.12.14, 23:46
jaką rację?

Mam powiedzieć, że: tak zrobiłeś źle ale to wina skryptu nie twoja, to ci co dobrze kliknęli nie mają racji...

Ano taka-Macie racje,ta wyswietlanka jednak nie sprawdza sie w takim ukladzie.My mamy inne numery jak ona.Nie potrafimy zapanowac,zeby miala takie jakie my nadajemy poszczegolnym zdjeciom.Wywalamy,mieliscie racje,bez niej jest prosciej.
O taka racje mi chodzi,o zadna inna.
Chyba nie zmierzasz do tego aby napisac,ze nie wszyscy poziomem wiedzy odpowiadaja wymaganiom konkursowym i odpowiednimi uzmiejetnosciami do oddania glosu.

apz
22.12.14, 00:08
Ano taka-Macie racje,ta wyswietlanka jednak nie sprawdza sie w takim ukladzie.My mamy inne numery jak ona.Nie potrafimy zapanowac,zeby miala takie jakie my nadajemy poszczegolnym zdjeciom.Wywalamy,mieliscie racje,bez niej jest prosciej.
O taka racje mi chodzi,o zadna inna.
Chyba nie zmierzasz do tego aby napisac,ze nie wszyscy poziomem wiedzy odpowiadaja wymaganiom konkursowym i odpowiednimi uzmiejetnosciami do oddania glosu.

Są problemy, jest reakcja.
Flashkę będę wstawiał po głosowaniu i przed dodaniem na portal. Tak już zostanie - link do głosowania, galeria po zakończeniu.
Po prostu dostępna mi technologia nie nadąża za moimi zamiarami.

Wszystkich którzy zagłosowali wg. nie tych numerów, proszę o wpisanie w posta własciwych ich głosów, gdyby ważyło na wyniku, uwzględnię w wyniku ręcznie.
Posty na temat problemów z głosowaniem zostaną przesunięte do nowego wątka w FM. Podam później linka do wątka docelowego.

diabolique
22.12.14, 11:15
Wykopałem:137656

Pokoloruj krzyż :mrgreen:

Saboor
22.12.14, 11:37
Ano taka-Macie racje,ta wyswietlanka jednak nie sprawdza sie w takim ukladzie.My mamy inne numery jak ona.Nie potrafimy zapanowac,zeby miala takie jakie my nadajemy poszczegolnym zdjeciom. Zdjęcia mają pełne nazwy, więc?

Wywalamy,mieliscie racje,bez niej jest prosciej.
O taka racje mi chodzi,o zadna inna. Przecież apz ją usunął czego nie pochwalam ale tu on jest gospodarzem nr.1.

Chyba nie zmierzasz do tego aby napisac,ze nie wszyscy poziomem wiedzy odpowiadaja wymaganiom konkursowym i odpowiednimi uzmiejetnosciami do oddania glosu. Nic takiego, nigdzie nie twierdziłem, więc się nie zapędzaj.
Może chwilę się zastanów nad taką kwestią: robisz zdjęcie i źle dobrałeś wielkość przysłony i czas naświetlania, fota jest do wyrzucenia. To wina aparatu czy twoja? A może trza było się upewnić?
Flaszka wykonuje wszystkie swoje zadania bezbłędnie: wyświetla zdjęcie, po najechaniu kursorem jego tytuł, po kliknięciu przenosi do galerii a na górnym pasku wyświetla liczbę porządkową. Od x lat jest wykorzystywana i nie ma żadnych błędów.
Piszę po raz n-ty: zawinił czynnik ludzki i to jest bezsporne, to człowiek popełnił błąd i żeby go więcej nie popełniał została sama galeria bez podglądu flash.
Z mojej strony to koniec dyskusji.

helmuth
22.12.14, 13:28
Z mojej strony to koniec dyskusji.Jakoś Ci nie wierzę :-P

Mirek54
22.12.14, 13:49
Zdjęcia mają pełne nazwy, więc?
Przecież apz ją usunął czego nie pochwalam ale tu on jest gospodarzem nr.1.
Nic takiego, nigdzie nie twierdziłem, więc się nie zapędzaj.
Może chwilę się zastanów nad taką kwestią: robisz zdjęcie i źle dobrałeś wielkość przysłony i czas naświetlania, fota jest do wyrzucenia. To wina aparatu czy twoja? A może trza było się upewnić?
Flaszka wykonuje wszystkie swoje zadania bezbłędnie: wyświetla zdjęcie, po najechaniu kursorem jego tytuł, po kliknięciu przenosi do galerii a na górnym pasku wyświetla liczbę porządkową. Od x lat jest wykorzystywana i nie ma żadnych błędów.
Piszę po raz n-ty: zawinił czynnik ludzki i to jest bezsporne, to człowiek popełnił błąd i żeby go więcej nie popełniał została sama galeria bez podglądu flash.
Z mojej strony to koniec dyskusji.

Ad 1.
Nr 15 kolejny w wyswitlaczce to nr 9 zdjecia.Zrob tak aby zdjecie nr 9 mialo w wyswietlaczce nr 9.Nic wiecej nie potrzeba.Nie potrzebne zadne nazwy.Wystarczy nr.,ktory bedzie taki sam w obu sytuacjach. Nie zmierzaj do tego ze: A Nigerii to murzynow bija tez.
Ad2.
I bardzo dobrze zrobil.Sam stwierdzil,ze to nie to czego by oczekiwal..Tak, On tu jest panem na wlosciach.
Ad 3.
Sa tez tacy co tylko na automacie prostymi malpkami foca sesje z modelkami i nie wnikaja w ustawienia.Dla nich zawsze jest winny sprzet.Ale rowniez i dla nich jest miejsce na forum i dostep zapewniony do wszystkich konkursow,glosowan.Sa pelnoprawnymi uczestnikami tego forum.Chyba,ze chcemy poprzez rozne myki i zakrety im umilac zycie na forum.Niekoniecznie ten co wie wiecej musi na kazdym kroku to udowadniac.

apz
23.12.14, 18:02
Przeniesione z Listopadowej (2014r.)Nagrody Klubowiczów/ apz

alnico
18.10.15, 08:57
Wg mnie powinny być linki do oryginałów jeśli zamieszcza się miniaturki. Co można powiedzieć na temat koszmarka o wysokości 145 pikseli i wadze 46 kb?

apz
18.10.15, 09:02
Wg mnie powinny być linki do oryginałów jeśli zamieszcza się miniaturki. Co można powiedzieć na temat koszmarka o wysokości 145 pikseli i wadze 46 kb?

????
Kliknałeś w miniaturkę może? Pod spodem jest zdjęcie oryginalne w galerii. Sporadycznie niestety zmniejszone.

Dane z spod w3: Data: Thu Październik 15, 2015 · Odsłony: 12
· Wielkość pliku: 329.4kb · Wymiary: 1024 x 677 ˇ

alnico
18.10.15, 12:54
????
Kliknałeś w miniaturkę może? Pod spodem jest zdjęcie oryginalne w galerii. Sporadycznie niestety zmniejszone.

Nie wiem, może nie umiem ale jakbym nie klikał to ciągle widzę ten sam koszmarek o wysokości 145 pikseli :| Oryginału ni ma.

helmuth
18.10.15, 13:02
Nie wiem, może nie umiem ale jakbym nie klikał to ciągle widzę ten sam koszmarek o wysokości 145 pikseli :| Oryginału ni ma.Jest tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/100787-Fotografia-Wrze%C5%9Bnia-2015r.-NAGRODA-KLUBOWICZ%C3%93W-drugie-podej%C5%9Bcie.?p=1222959&viewfull=1#post1222959

alnico
18.10.15, 13:09
Jest tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/100787-Fotografia-Września-2015r.-NAGRODA-KLUBOWICZÓW-drugie-podejście.?p=1222959&viewfull=1#post1222959
????
Czy widzisz tam oryginały bo ja nie ?

helmuth
18.10.15, 13:18
????
Czy widzisz tam oryginały bo ja nie ?Po kliknięciu w LINK DO MINIATUREK (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=978) zobaczysz miniaturki. Klikając na którąś z nich otwiera się oryginał.

alnico
18.10.15, 13:32
Po kliknięciu w LINK DO MINIATUREK (https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showgallery.php?cat=978) zobaczysz miniaturki. Klikając na którąś z nich otwiera się oryginał.
No właśnie nie zawsze, przynajmniej u mnie. Co najmniej czernastka i piątka są pomniejszone, ta ostatnia do karykaturalnych rozmiarów jakbym nie klikał. Może faktycznie mam coś nie tak z przeglądarką jeśli u Was jest inaczej (Firefoks).

alnico
18.10.15, 13:48
U mnie w Firefoxie jest "normalnie":) Czternastka powiększa sie do rozmiaru 1200x400pix, a piątka po prostu nie jest tam zbyt duża wstawiona bo ma rozmiar 798 x 145pix ale do tego rozmiaru się powiększa.
Dla mnie to nie jest normalne aby ocenie poddawane były nie zdjęcia oryginalne a ich miniaturki. Stąd była propozycja aby dawać linki do oryginałów jeśli niektóre oryginały są z automatu pomniejszane i to nieraz jak widać wielokrotnie.

Saboor
18.10.15, 14:15
Dla mnie to nie jest normalne aby ocenie poddawane były nie zdjęcia oryginalne a ich miniaturki.
Link prowadzi do galerii, gdzie znajdują się foty w takim rozmiarze, w jakim pojawiły się na forum.

Stąd była propozycja aby dawać linki do oryginałów jeśli niektóre oryginały są z automatu pomniejszane i to nieraz jak widać wielokrotnie. Jakaś w miarę rozsądna propozycja, biorąc pod uwagę ilość fotek w konkursie? Czasem ok. 20-30szt. rozmiar full HD, takie opcje trzeba brać pod uwagę.
To co jest teraz to wynik żądań klubowiczów(a mieliście galeryjkę), którzy mylili liczbę porządkową w galerii z oznaczeniem zdjęcia.
Nie mniej: czekamy na propozycje.

---------- Post dodany o 14:15 ---------- Poprzedni post był o 14:08 ----------

Tak lepiej?

quality=high width=900 height=630 allowFullScreen=true wmode=transparent flashVars='varRSS=978&vote=0&varZoom=Off&varScale=0'
Bo tak drzewiej było.

alnico
18.10.15, 14:26
Link prowadzi do galerii, gdzie znajdują się foty w takim rozmiarze, w jakim pojawiły się na forum.

A nie da się zrobić tak by link prowadził do foty w rozmiarze zamieszczonym przez autora/takim jaki jest na forum czy galerii po kliknięciu w niego?

---------- Post dodany o 14:26 ---------- Poprzedni post był o 14:23 ----------

Problem widzę w tym że fota pięciokrotnie pomniejszona w stosunku do pierwotnej wersji niewiele już ma z nią wspólnego.

Saboor
18.10.15, 14:29
A nie da się zrobić tak by link prowadził do foty w rozmiarze zamieszczonym przez autora/takim jaki jest na forum czy galerii po kliknięciu w niego?
Powiedzmy, że da się czym to się różni i jak ułatwi sprawę przeklikiwanie się przez wątki i galerie, zamiast otwarcie jednej galerii i przejrzenie fotek?

alnico
18.10.15, 14:35
Powiedzmy, że da się czym to się różni i jak ułatwi sprawę przeklikiwanie się przez wątki i galerie, zamiast otwarcie jednej galerii i przejrzenie fotek?
Nie rozumiem. Chodzi mi tylko o to aby dało się zobaczyć fotę w takiej wielkości w jakiej została zamieszczona czyli np 800 pikseli a nie tylko 145 jak to jest teraz.

Saboor
18.10.15, 14:44
Nie rozumiem. Chodzi mi tylko o to aby dało się zobaczyć fotę w takiej wielkości w jakiej została zamieszczona czyli np 800 pikseli a nie tylko 145 jak to jest teraz. cały czas piszesz o 05?
2 850px × 518px

apz
18.10.15, 14:48
Nie rozumiem. Chodzi mi tylko o to aby dało się zobaczyć fotę w takiej wielkości w jakiej została zamieszczona czyli np 800 pikseli a nie tylko 145 jak to jest teraz.

Można w takiej postaci w jakiej ja wstawił zgłaszające w wątku do zgłaszania. I wcale nie rzadko nie jest to maksymalna wielkośc np. w Galerii. https://forum.olympusclub.pl/threads/100484-Fotografia-Wrze%C5%9Bnia-2015r.-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fotografii-do-FM.

alnico
18.10.15, 14:50
cały czas piszesz o 05?
2 850px × 518px
O 05 i 14 jeśli chodzi o aktualną galerię.

alnico
18.10.15, 14:52
Widzę że poprawione, przynajmniej częściowo chyba.

Bodzip
18.10.15, 14:55
To może podsumuję, bo nie wszyscy łapią o co chodzi. A po tej przydługiej dyskusji to się lekko zamieszało.
Otóż: robi się galerię ze zdjęciami do oceny.
Robi się też ankietę gdzie user ma zagłosować na zdjęcie.
W tej ankiecie są miniaturki (nieklikalne) - czyli takie małe gówienka z których nic nie widać.
Aby uczciwie ocenić, trzeba się cofnąć do wątku gdzie jest galeria, otworzyć ją w nowym oknie i wtedy można przeglądać. W sumie to takie skakanie między oknami.
W sumie to te gówienkowe miniaturki to nawet autorom ankiet (głosowań) się mylą co się ostatnio w poprawce Saborzastemu w poprawce przytrafiło.
Alnico chodzi najprawdopodobniej o to aby przy ankiecie - gdzie wybieramy (głosujemy) na zdjęcie - ta miniaturka była klikalna. Pstryk i widzimy jaka to fota, i oddajemy na nią głos lub nie.

alnico
18.10.15, 15:03
To może podsumuję, bo nie wszyscy łapią o co chodzi. A po tej przydługiej dyskusji to się lekko zamieszało.
Otóż: robi się galerię ze zdjęciami do oceny.
Robi się też ankietę gdzie user ma zagłosować na zdjęcie.
W tej ankiecie są miniaturki (nieklikalne) - czyli takie małe gówienka z których nic nie widać.
Aby uczciwie ocenić, trzeba się cofnąć do wątku gdzie jest galeria, otworzyć ją w nowym oknie i wtedy można przeglądać. W sumie to takie skakanie między oknami.
W sumie to te gówienkowe miniaturki to nawet autorom ankiet (głosowań) się mylą co się ostatnio w poprawce Saborzastemu w poprawce przytrafiło.
Alnico chodzi najprawdopodobniej o to aby przy ankiecie - gdzie wybieramy (głosujemy) na zdjęcie - ta miniaturka była klikalna. Pstryk i widzimy jaka to fota, i oddajemy na nią głos lub nie.
Chodzi mi o to by w galerii miniaturek po kliknięciu w miniaturke można było zobaczyć fotę w oryginalnym rozmiarze a nie pomniejszone (05 i 14)

alnico
18.10.15, 15:12
Szanowni Klubowicze!
Podobna dyskusja rosgorzała na forum w listopadzie, warto było by tamże poszukać. Dysponuję narzędziami jakie istnieją w skrypcie forum i niczym więcej. Nie ma możliwości na dzisiaj posiadania narzedzi . Jeżeli będa się nadal powtarzać podobne nieuprawnione w stosunku do FM zarzuty, po prostu zaniecham prowadzenia nadal Nagrody Klubowiczów. /apz

A teraz posprzątam wątek do głosowania...
I to rozumiem. Dlatego była propozycja podania dodatkowo linku do zdjęcia ale jeśli to problem to trudno. Coś tam jednak z piątką dało się zrobić.

Bodzip
18.10.15, 15:15
Chodzi mi o to by w galerii miniaturek po kliknięciu w miniaturke można było zobaczyć fotę w oryginalnym rozmiarze a nie pomniejszone (05 i 14)
Oj to ja nie zrozumiałem, przepraszam :oops:

alnico
18.10.15, 15:17
Oj to ja nie zrozumiałem, przepraszam :oops:
Spoko, no problem :)

apz
18.10.15, 15:30
I to rozumiem. Dlatego była propozycja podania dodatkowo linku do zdjęcia ale jeśli to problem to trudno. Coś tam jednak z piątką dało się zrobić.

Z piątką dało sie zrobić - ale skrypt i tak nie przyjął całego oryginału i go skompresował. Za to miewam sytucje gdy klubowicz wstawia do wątka plik 4000x 3000 i tego żadna galeria nie zniesie i musi być przeformatowane. Albo może go nie być wcale.

Za to w dziale FM jest zawsze wątek zgłoszeniowy a w nim linki do oryginalnych zdjęć. I jest to powszechnie znana rzecz i każdy z Was może się nim posiłkować do ogladania oryginałów. więcej - polecam ich ściągnięcie na swój komputeri i ocenę tak pobranych zdjęc w jakiejś foto-przeglądarce.

Nie ma obowiąku korzystania z miniaturek, wystarczy chcieć!

Na razie nie da sie połaczyć tego wszystkiego w jednym miejscu.

alnico
18.10.15, 15:37
Z piątką dało sie zrobić - ale skrypt i tak nie przyjął całego oryginału i go skompresował. Za to miewam sytucje gdy klubowicz wstawia do wątka plik 4000x 3000 i tego żadna galeria nie zniesie i musi być przeformatowane. Albo może go nie być wcale.

Za to w dziale FM jest zawsze wątek zgłoszeniowy a w nim linki do oryginalnych zdjęć. I jest to powszechnie znana rzecz i każdy z Was może się nim posiłkować do ogladania oryginałów.
Nie ma obowiąku korzystania z miniaturek, wystarczy chcieć!

Na razie nie da sie połaczyć tego wszystkiego w jednym miejscu.
Ok! Teraz to już normalnie wygląda bo te 145 piks. trochę koszmarne było:)

helmuth
18.10.15, 15:50
... w dziale FM jest zawsze wątek zgłoszeniowy a w nim linki do oryginalnych zdjęć. Zastanawiam się, czy linku tego nie można podać na stronie, która się otwiera po kliknięciu w miniaturkę, np https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showphoto.php?photo=12428&title=wrzesien-12&cat=978
Jest tam (w części "Szczegóły zdjęcia") pole "Dodatkowe informacje".

ahutta
18.10.15, 19:58
Wszystko można, jeśli skrypt takie coś obsługuje lub ma się możliwość edycji skryptów i wie się jak je zmienić. Niestety tutaj APZ nie ma takich możliwości, bo raz, że skrypt tego nie obsługuje, a dwa (z całym szacunkiem dla niego) nie ma wiedzy jak go zmodyfikować, nawet gdyby taką możliwość miał, a jej nie ma.
Tyle w temacie czy się da. Można dalej ciągnąć temat, ale APZ nie jest tu właściwym adresatem do zarzutów i naszych dodatkowych chciejstw.

apz
18.10.15, 19:59
Zastanawiam się, czy linku tego nie można podać na stronie, która się otwiera po kliknięciu w miniaturkę, np https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showphoto.php?photo=12428&title=wrzesien-12&cat=978
Jest tam (w części "Szczegóły zdjęcia") pole "Dodatkowe informacje".

Ok Dzięki za sugestię - sprawdzę, czy linki tam będą aktywne i ile to pochłonie dodatkowego czasu na przygotowanie.

helmuth
18.10.15, 20:03
... sprawdzę, czy linki tam będą aktywne ...Jeżeli nie będą aktywne, to przynajmniej będzie adres do zdjęcia. Jak ktoś będzie chciał obejrzeć oryginał to skorzysta.

apz
18.10.15, 20:27
Jeżeli nie będą aktywne, to przynajmniej będzie adres do zdjęcia. Jak ktoś będzie chciał obejrzeć oryginał to skorzysta.

Wiesz to teraz tak wygląda - Sciągam zdjęcia do katalogu, potem wgrywam je do galerii dla Jurorów, kolejny krok to przygotowanie kolejnej galerii dla celów NK. Dodatkowe linki to konieczność sprawdzania czy są aktywne, czy nie ma pomyłki, w czasie, gdy w wątku do zgłaszania to wszystko dostępne jest łacznie z autorem, przekierowaniem do skomentowania lub oceny w wątku żródłowym lub w Galerii. tam te linki po każdym kolejnym zgłoszeniu są sprawdzane, czy działaja, czy prowadzą do maksymalnej wielkości zdjęcia. To przeklejanie linków to dodatkowa robota dla mnie z której mało komu będzie się chcialo skorzystac, zresztą przejrzyj parę miesięci NK i popatrz ile miniatur zostało otwartych w stosunku do liczby głosujących w NK.
Zdjęcie wrzesien 02 to zdjęcie 2. w wątku wrześniowym. wrzesien 10 to 10-te zdjęcie tamże.

helmuth
18.10.15, 21:20
... w wątku do zgłaszania to wszystko dostępne jest łacznie z autorem, przekierowaniem do skomentowania lub oceny w wątku żródłowym lub w Galerii.Do tej pory wystarczało mi kliknąć na miniaturkę. Przypuszczam, że tak mi zostanie. :wink:
Zwykle już kiedyś, gdzieś oglądałem nominowane zdjęcia. Jeżeli nie a chcę je obejrzeć w "pełnej krasie", zaglądam do wątku , o którym piszesz.
Niektórzy jednak traktują głosowanie nie jak zabawę a jak uciążliwy obowiązek. Skoro obowiązek, to powinien być jak najmniej uciążliwy. Najlepiej gdyby ankieta była na stronie gdzie są wszystkie oryginały :-P

Saboor
18.10.15, 21:35
Do tej pory wystarczało mi kliknąć na miniaturkę. Przypuszczam, że tak mi zostanie. :wink:
Zwykle już kiedyś, gdzieś oglądałem nominowane zdjęcia. Jeżeli nie a chcę je obejrzeć w "pełnej krasie", zaglądam do wątku , o którym piszesz.
Niektórzy jednak traktują głosowanie nie jak zabawę a jak uciążliwy obowiązek. Skoro obowiązek, to powinien być jak najmniej uciążliwy. Najlepiej gdyby ankieta była na stronie gdzie są wszystkie oryginały :-P
Tyś niezdrów Heniu, że sobie radzisz, gdy zajumali drwala? :mrgreen:

And.N
1.01.16, 03:22
Zapraszam jak co miesiąc do zgłaszania fotografii do FM Stycznia 2016r.

JEST ZMIANA: Każdy z klubowiczów uzyskuje prawo do zgłoszenia jednego swojego zdjęcia w miesiącu.

To jedna osoba na pewno się ucieszy z tej zmiany.
--ciach--

robtor
1.01.16, 10:48
To jedna osoba na pewno się ucieszy z tej zmiany.

Ciekawe czy myślimy o tej samej... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

And.N
1.01.16, 11:18
Ciekawe czy myślimy o tej samej... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Myślę , że tak:grin:, pierwsza literka użytkownika "m".
Tak poważniej mówiąc, to zmiana chyba w dobrym kierunku.

Bodzip
1.01.16, 18:45
Myślę , że tak:grin:, pierwsza literka użytkownika "m".
Tak poważniej mówiąc, to zmiana chyba w dobrym kierunku.
W złym. Przez pierwsze trzy miesiące będzie spokój, potem potop. Wspomnisz mnie :lol:

Saboor
1.01.16, 18:52
W złym. Przez pierwsze trzy miesiące będzie spokój, potem potop. Wspomnisz mnie :lol:
Nie no, Bodziu! Tu takich oszołomów nie ma...
P.S.
Nie wspomnę!

gulasz
5.01.16, 02:35
a jakby tak dorzucić jeszcze po jednym zdaniu komentarza - czym nas owy kadr/temat/generalnie praca ujęła ??
bez zobowiązań i konieczności - ale czasami warto poznać czyjś punkt widzenia

diabolique
5.01.16, 15:22
a jakby tak dorzucić jeszcze po jednym zdaniu komentarza - czym nas owy kadr/temat/generalnie praca ujęła ??
bez zobowiązań i konieczności - ale czasami warto poznać czyjś punkt widzenia

Popieram w całej rozciągłości!

helmuth
5.01.16, 17:34
Komentarz, wedle życzenia.Chyba nie o to chodziło

a jakby tak dorzucić jeszcze po jednym zdaniu komentarza - czym nas owy kadr/temat/generalnie praca ujęła ??Ty opowiedziałeś o miejscu a nie o zdjęciu.

hades
5.01.16, 19:36
Chyba nie o to chodziło
Ty opowiedziałeś o miejscu a nie o zdjęciu.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym zdaniem. Nie ma odgórnego wzorca dla tego zadania. To mój... freestyle. Komentarz stanowi pierwszy akapit. Dwa zwięzłe zdania, które definiują moje odczucia bez technicznych zawiłości. Później następuje luźne rozwinięcie połączone ze wspomnieniami z tego miejsca.

helmuth
5.01.16, 21:59
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym zdaniem. A pozwalaj sobie, jeszcze wolno mieć swoje zdanie ;)