PDA

Zobacz pełną wersję : Podgląd na żywo...



tropic
22.12.12, 10:55
Zainteresowało mnie, czy w naszym systemie jest możliwość podglądu na żywo fotek na lapku ?? Chodzi o podłączenie olka do lapka i cykanie z podglądem !! Czy ktoś to testował ? Czy jest jakiś specjalny program ? Cokolwiek !! :-)

Mirek54
22.12.12, 11:05
Zainteresowało mnie, czy w naszym systemie jest możliwość podglądu na żywo fotek na lapku ?? Chodzi o podłączenie olka do lapka i cykanie z podglądem !! Czy ktoś to testował ? Czy jest jakiś specjalny program ? Cokolwiek !! :-)

Moze zobacz jak sie OS2 sprawdzi-tam cos takiego jest,popatrz 77040OV tez mozna dostosowac,bylo gdzies o tym77041

Tomasz_St
22.12.12, 11:08
Do takiego rozwiązania można zastosować kartę WIFI.
Coś takiego jak poniżej w linku.
http://www.eye-fi.pl/pl/p/Eye-Fi-Connect-X2-SDHC-4gb-klasa-6/1

ahutta
22.12.12, 15:32
Do takiego rozwiązania można zastosować kartę WIFI.
Coś takiego jak poniżej w linku.
http://www.eye-fi.pl/pl/p/Eye-Fi-Connect-X2-SDHC-4gb-klasa-6/1

To jest inna bajka. W tym co proponujesz na laptopie dostajesz wynik w postaci wykonanej fotki, a Tropic chce mieć podgląd tego co będzie robił.

tropic
22.12.12, 15:35
To jest inna bajka. W tym co proponujesz na laptopie dostajesz wynik w postaci wykonanej fotki, a Tropic chce mieć podgląd tego co będzie robił.
właśnie ściągnąłem OS 2 ale to tylko trial 31 dniowy....zobaczę co to będzie :-)

eFiX
22.12.12, 15:37
Był taki programik. nie tylko do olka, kurcze na forum ktos kiedys wrzucał, wczesniejsza wersję mozna było za darmo dostac.
o, tu!
https://forum.olympusclub.pl/threads/83403-Program-Smart-Shooter-V-1-za-darmo-%21%21%21

Muminek
22.12.12, 15:43
Był taki programik. nie tylko do olka, kurcze na forum ktos kiedys wrzucał, wczesniejsza wersję mozna było za darmo dostac.
o, tu!
https://forum.olympusclub.pl/threads/83403-Program-Smart-Shooter-V-1-za-darmo-!!!

Nadaje się tylko dla aparatów Nikon i Canon, szkoda.

luc4s
22.12.12, 15:51
O ile mnie pamięć nie myli to Oly Studio można dostać za free. Wystarczy napisać gdzies tam do Olka i podać numer seryjny aparatu. Gdzieś mi się takie coś rzuciło na oczy, jak znajdę, to wkleję link.

ahutta
22.12.12, 16:00
W sumie to trochę inne rozwiązanie, ale Dobas kiedyś opisywał takie cudo: https://forum.olympusclub.pl/threads/78412-zdalny-pogl%C4%85d-obrazu-i-wyzwalenie-migawki-opis-Aputure-Gigtube-Wireless

---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post był o 15:56 ----------

Tropic przeczytaj sobie to: http://digital-photography.pl/pl/enabling-tethering-and-camera-control-in-olympus-viewer-2/

tropic
4.02.13, 18:45
Wracam do tematu !!
Pytanie !!:
-jak długi max kabelek mogę użyć (puszka-lapcok) żeby nie było zgrzytu ??
-czy mogę połączyć dwa kabelki bez straty sygnału (sugestia sprzedawcy) ??
dodaje że najdłuższy z jakim się spotkałem w sprzedaży to 3m....

ahutta
4.02.13, 19:16
Na USB maksymalne połączenie jakie uzyskałem to 9m, tyle że to była drukarka. Możesz połączyć.
Swoją drogą tu (to jest straszny link (http://www.x-kom.pl/p/64568-kabel-usb-gembird-przedluzacz-aktywny-usb-a-a-m-f-5m-czarny.html)) masz kabel aktywny (wzmacniający sygnał podobno), który wg opisu można łączyć kaskadowo do 25m.

tropic
4.02.13, 19:21
Na USB maksymalne połączenie jakie uzyskałem to 9m, tyle że to była drukarka. Możesz połączyć.
Swoją drogą tu (to jest straszny link (http://www.x-kom.pl/p/64568-kabel-usb-gembird-przedluzacz-aktywny-usb-a-a-m-f-5m-czarny.html)) masz kabel aktywny (wzmacniający sygnał podobno), który wg opisu można łączyć kaskadowo do 25m.
łooooooooo......no tego mi trza !!! dzięki Arkowicz...jesteś wielki !! (bez przesady ;-) )

ahutta
4.02.13, 19:27
łooooooooo......no tego mi trza !!! dzięki Arkowicz...jesteś wielki !! (bez przesady ;-) )

Tylko 1.82m ;)

tropic
4.02.13, 19:32
Tylko 1.82m ;)
dopniemy aktywny kabel ;-)

ahutta
4.02.13, 19:52
dopniemy aktywny kabel ;-)

No co Ty, będę się musiał w pasie owijać :p

Skora
6.02.13, 11:52
Dla posiadaczy "nagryzionego jabłuszka" jest ciekawa opcja, zasięg około 50 m.
http://www.camranger.com/
Z ceną to jak to zwykle bywa, dla jednych bardzo drogo, a dla innych do przełknięcia, ale fajne to TO jest :-P

Teraz się dopatrzyłem że chyba z Olkiem może nie działać :evil: ale jeszcze się doszukam takiej informacji.

hades
6.02.13, 12:22
... http://www.camranger.com/
...
Teraz się dopatrzyłem że chyba z Olkiem może nie działać :evil: ale jeszcze się doszukam takiej informacji.

Na pewno nie działa.

strOOs
6.02.13, 13:54
Powinno w teorii chodzić na poziomie 5-6m śmigać. Zamiast kupować kabel Olka można kupić sensowny przedłużacz.

droplet
6.02.13, 17:23
Ja używam przedłużacz USB po skrętce na skrętce, coś podobnego (http://www.aksonet.pl/pl_PL/p/Unitek-Y-2505-przedluzacz-USB-po-skretce/2673). Zakres ok 30m.

tropic
6.02.13, 18:45
Ja używam przedłużacz USB po skrętce na skrętce, coś podobnego (http://www.aksonet.pl/pl_PL/p/Unitek-Y-2505-przedluzacz-USB-po-skretce/2673). Zakres ok 30m.
...ciekawe....może warto spróbować...

ahutta
6.02.13, 20:38
Ja używam przedłużacz USB po skrętce na skrętce, coś podobnego (http://www.aksonet.pl/pl_PL/p/Unitek-Y-2505-przedluzacz-USB-po-skretce/2673). Zakres ok 30m.

Wadą tego rozwiązania jest standard USB 1.1, co nas ogranicza do 12Mbit/s (~1.5MB/s). Poza tym całkiem fajne rozwiązanie.

---------- Post dodany o 20:38 ---------- Poprzedni post był o 19:08 ----------

Zainstalowałem sobie dla testu Olympus Studio, żeby obadać to sterowanie aparatem. Powiem szczerze, że mnie to jakoś nie powaliło na kolana. Pewnie kwestia przyzwyczajenia i potrzeb. Inna sprawa, że zmiana parametrów robienia zdjęcia potrafi czasem parę sekund trwać, co jest nieco denerwujące.

strOOs
6.02.13, 22:00
Ja używam przedłużacz USB po skrętce na skrętce, coś podobnego (http://www.aksonet.pl/pl_PL/p/Unitek-Y-2505-przedluzacz-USB-po-skretce/2673). Zakres ok 30m.

Ale to ma jakieś zasilanie?

droplet
7.02.13, 17:33
Ale to ma jakieś zasilanie?
Pewnie ma, przez USB w komputerze

sepi19
7.02.13, 19:32
Też mnie dość długo nurtował temat lv na lapku, i znalazłem w końcu rozwiązanie. Widzisz dokładnie to co na wyświetlaczu, dokładnie tak jak po podłaczeniu do TV. O taki podglad ci chodzi? Oczywiście bez sterowania parametrami z poziomu lapka, jedynie co mozna dodatkowo uzyskać , to wykrywanie ruchu (coś się w kadrze poruszy i go cyk :wink:).

tropic
7.02.13, 20:16
też mnie dość długo nurtował temat lv na lapku, i znalazłem w końcu rozwiązanie. Widzisz dokładnie to co na wyświetlaczu, dokładnie tak jak po podłaczeniu do tv. O taki podglad ci chodzi? Oczywiście bez sterowania parametrami z poziomu lapka, jedynie co mozna dodatkowo uzyskać , to wykrywanie ruchu (coś się w kadrze poruszy i go cyk :wink:).
...no iiiiiiii ????????

Skora
7.02.13, 20:36
sepi19 (https://forum.olympusclub.pl/members/14756-sepi19) ... no iiiiiii co dalej...... ???? :lol:

ahutta
7.02.13, 20:43
Skubany, rzucił hasło i cisza, a ludzie sikają z ciekawości :mrgreen:
Na szybko to ja też rozwiązanie mam - podłączam aparat pod TV i migawkę wyzwalam pilotem do aparatu ;)

Mirek54
7.02.13, 20:49
Ale lapek to nie TV,chyba,ze z karta TV:mrgreen:

ahutta
7.02.13, 20:51
Ale lapek to nie TV,chyba,ze z karta TV:mrgreen:

Ba, ale za to jaki ekran wielki :mrgreen: To się dopiero nazywa podgląd na żywo :mrgreen:

sepi19
7.02.13, 22:08
Wybaczcie roztargnienie, taki dzień czy cuś. Do rzeczy:
pkt1 - kupić wideograber (od 40 pln) lub zewnętrzna karte TV z możliwością podłączenia tego kabelka co podłączacie do TV.
pkt2 - można zainstalować oryginalny soft od grabera, ale nie masz wtedy podgladu na całym monitorze (przynajmniej tak jest w moim przypadku), albo ..... i tu jest cały myk
pkt3 - jakikolwiek soft od sterowania kamer przemyslowych czy też monitoringu (np Ferro cctv)
pkt4 - ale jaja, działa
pkt5 - browara mi wisicie jak by co :wink:

ahutta
7.02.13, 22:15
Tak czułem, że o to chodzi, ale to cyk i "zdjęcie" jest jakości jaką uzyskujesz na kablu S-Video. Fotki nie wykonujesz aparatem, tylko zapisujesz klatkę jaką łapie videograber. Pomysł fajny, ale raczej nie o to autorowi chodzi :D

sepi19
7.02.13, 22:49
Tak czułem, że o to chodzi, ale to cyk i "zdjęcie" jest jakości jaką uzyskujesz na kablu S-Video. Fotki nie wykonujesz aparatem, tylko zapisujesz klatkę jaką łapie videograber. Pomysł fajny, ale raczej nie o to autorowi chodzi :D

A kto Ci każe robić zdjęcie przez grabera albo kartę? Zdjęcie robisz normalnie , w aparacie na karcie, podgląd już zrobionych zdjęć masz na bieżąco, wystarczy włączyc podgląd w aparacie i masz dokładnie to samo na lapku.
Zapis bezpośrednio na lapka też jest możliwy, nie kleciłem tego osobiście, ale drążyłem temat "teoretycznie". Jest to wykonalne (koszt orginalnego kabla USB olka, troche cierpliwości i pewnej ręki) i można równocześnie kożystać z OV (chyba w nim jest sterowanie aparatem, nie jestem pewien). Problem jedynie w tym, że chyba najwygodniej by było mieć wtedy drugi monitor. Ale to już chyba przegięcie.
A tak na marginesie, może to Autor się wypowie czy o to chodzi czy nie.

tropic
7.02.13, 23:05
A kto Ci każe robić zdjęcie przez grabera albo kartę? Zdjęcie robisz normalnie , w aparacie na karcie, podgląd już zrobionych zdjęć masz na bieżąco, wystarczy włączyc podgląd w aparacie i masz dokładnie to samo na lapku.
Zapis bezpośrednio na lapka też jest możliwy, nie kleciłem tego osobiście, ale drążyłem temat "teoretycznie". Jest to wykonalne (koszt orginalnego kabla USB olka, troche cierpliwości i pewnej ręki) i można równocześnie kożystać z OV (chyba w nim jest sterowanie aparatem, nie jestem pewien). Problem jedynie w tym, że chyba najwygodniej by było mieć wtedy drugi monitor. Ale to już chyba przegięcie.
A tak na marginesie, może to Autor się wypowie czy o to chodzi czy nie.

no niby sprytne....ale chodzilo o wykorzystanie Olympus Master 2....tak wiec sprytnie i + za inicjatywę....ale wersja z kabelkiem aktywnym bardziej mi podchodzi :-)

sepi19
7.02.13, 23:11
Precyzując, chodzi Ci o Lv na lapku + sterowanie aparatem z poziomu lapka. Tak?
Dzieki za +

ahutta
7.02.13, 23:15
Wcześniej wrzuciłem Ci link (https://forum.olympusclub.pl/threads/85672-Podgląd-na-żywo...?p=899148&viewfull=1#post899148) do opisu jak aktywować sterowanie aparatem w OV, ale niestety nie działa to od wersji 1.20, więc albo korzystanie ze starszej wersji OV, albo inwestycja w Olympus Studio :|

Próbowałem to odpalić na aktualnej wersji OV wg tego opisu, ale nie da rady.

PS.
Ta informacja jest ciekawa, może warto spróbować:

Update 2: Pełna wersja Olympus Studio jest dostępna dla każedgo, wystarczy wysłać e-mail; “For information regarding Olympus Studio or an upgrade key, please email us at distec@olympus.com”.

sepi19
7.02.13, 23:19
Tu masz jak wykonać ten kabel http://www.ahfairley.com/Tutorials/E520Cable/Tutorial.htm.
Pochwal się rezultatami.
A odnośnie przeniesienia tych katalogów , to spróbuj pogadać z Mirkiem54, on chyba coś z tym kombinował i mu się udało.

tropic
7.02.13, 23:20
Wcześniej wrzuciłem Ci link (https://forum.olympusclub.pl/threads/85672-Podgląd-na-żywo...?p=899148&viewfull=1#post899148) do opisu jak aktywować sterowanie aparatem w OV, ale niestety nie działa to od wersji 1.20, więc albo korzystanie ze starszej wersji OV, albo inwestycja w Olympus Studio :|

Próbowałem to odpalić na aktualnej wersji OV wg tego opisu, ale nie da rady.


PS.
Ta informacja jest ciekawa, może warto spróbować:
Arek...mam Mastera !! z kabelkiem działa ok. tylko chodziło mi o długość kabla-ewentualne straty-problemy....ale już ok. !! Twój kabelek aktywny to to o co mi biegało !!

hadan
7.02.13, 23:46
Odp: podgląd na monitorze + kabel zdalnego wyzwalania.
Odgrzebuję stary temat, żeby nie mnożyć wątków. Właśnie skończyłem opis, co i jak połączyć, by uzyskać funkcję jak w tytule.

http://radom.ws/index.php?n=Foto.OlyPlug

sepi19
28.02.13, 18:56
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151589835718777&set=a.431188068776.166773.211209533776&type=1&relevant_count=1&ref=nf