PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić - SP55UZ czy H9 ??

01_lukas
8.08.07, 12:34
Witam wszystkich, może ktoś z was mi doradzi. Myślę nad kupnem nowego aparatu i rozpatruje albo Olympusa SP550UZ lub Sony H9. który by był lepszy?? Może jakaś inna propozycja w podobnej cenie (1500 - 1900 zł)??
Z góry dzięki za podpowiedź.

edit:
fotomic, zedytowałem temat.

Magus
8.08.07, 12:39
Używane E-300 plus 14-45 - nie da się w ogóle porównać. Co DSLR to DSLR

budda
8.08.07, 12:52
Używane E-300 plus 14-45 - nie da się w ogóle porównać. Co DSLR to DSLR

za te pieniądze to nowe E-500 + 14-45

01_lukas
8.08.07, 13:05
no w sumie lepsze ale to już lustrzanka, dochodzi do tego koszt dokupienia obiektywów. kompakt to tylko koszt samego aparatu.
a nie lepszy zakupem już by był e400 od tego e500?? różnice w cenie nie są aż tak wielkie z tego co widziałem na allegro. sam już nie wiem :?

Harvest
8.08.07, 13:09
Za 1900 pln może Ci się udać nawet wyrwać używanego E 500 w dualkicie. Więc żadnych dodatkowych kosztów (narazie) nie ma :) Pozdr

budda
8.08.07, 13:22
no w sumie lepsze ale to już lustrzanka, dochodzi do tego koszt dokupienia obiektywów. kompakt to tylko koszt samego aparatu.
a nie lepszy zakupem już by był e400 od tego e500?? różnice w cenie nie są aż tak wielkie z tego co widziałem na allegro. sam już nie wiem :?

ja mam łapska wielkie to wolałem E-500,musisz do ręki przymierzyć

suchar
8.08.07, 15:42
Zalezy do, czego potrzebny Ci ten aparat. Nie napisales nic, oprocz ceny. Trudno cos sensownie doradzic z tak skapa iloscia informacji. Sprecyzuj, jakie masz wymagania, do czego potrzebny Ci ten aparat, a bedzie nam latwiej Ci pomoc. Jesli potrzebny Ci do zwyklego focenia wszystkiego, co zobaczysz, to pewnie kompakt, gdyz ma on wszystko (duzy zoom, makro, porecznosc) co do takiego focenia potrzebne. Jesli jestes ambitny, to lustro i liczenie sie z tym, ze kupisz je z jednym obiektywem, o duzo krotszym zakresie niz bys mial np. w SP-550, a do makro bedziesz musial kupic inny obiektyw (niekoniecznie Zuiko, moze byc np. manualne M42). Lustrzanka daje nieporownywalnie wiecej mozliwosci, lepsza jakosc zdjec i mozliwosc rozwoju fotografa. Wiaza sie z nia niestety duzo wyzsze koszty, szczegolnie, gdy posiadac wciagnie sie w fotografie :)
Pzdr

Ania_
8.08.07, 22:38
Z tych dwóch bym brała H9 ;) (nie bić ;) ), ale jeśli masz ochotę, czas i pieniądze bawić się w lustro to właśnie e500 + 14-45 (tylko zoomów i makra braknie :( )

dziobolek
8.08.07, 23:27

Jeśli ci pasuje gabarytowo i ergonomicznie (macaj test - obowiązkowy przed zakupem jakiegokolwiek aparatu)
to jak najbardziej lepszy + dual kit i masz święty spokój z obiektywami na długo (jeśli nie na zawsze.
Lepszy choćby z tego względu iż jest to aparat sporo młodszy a więc i technologia świeższa w nim siedzi, i matryca większa i... można by tu jaszcze tak wymieniać ;) .
Następne po nim są już tylko E-410 i E-510.

Don Pedro
9.08.07, 07:27
01 lucas-jeżeli chcesz mieć wszystko w jednym i do tego pełen zakres kątów widzenia przez obiektyw, stabilizację obrazu i w pełni zadowalającą jakość zdjęć to kupuj like DSLR, czyli niby lustrzankę jednoobiektywową z elektronicznym wizjerem. Za Sony przemawia wielki odchylany ekran LCD/dla mnie za duży, wiecznie zbierający odciski paluchów, co przy tej ergonomii i wielkości jest nieuniknione/, za UZ550 znakomita ,właśnie- ergonomia i wręcz doskonała ,chropowata jakość użytych materiałów. Osobiście wybrałbym UZ, tym bardziej, że jakością obrazowania nie ustępuje Sony, a jest poręczniejszy i to jednak Olympus/ dziesiątki lat doświadczenia foto, a Sony zaledwie kilka i swój image buduje na telewizorach, gierkach itp/Świetnym wyborem może też być Fuji S6500- z wyglądu prezentuje się lepiej niż niejedna lustrzanka i zapewnia zbliżone możliwości, a w sklepie internetowym FOTOBASIA jest w cenie poniżej 1000zł. Z tych hybryd zdjęcia papierowe w formacie A4 są doskonałe i nie ustępują wiele/trudno znaleźć różnicę/ od fotek lustrzankowych. Olek to dobry wybór. Pozdrawiam.