Zobacz pełną wersję : Dla użytkowników photoshop CS5
Zauważyłem, że photoshop trochę się muli i "głupieje", nie radzi sobie z 4 rdzeniami i 8 wątkami
w przypadku i7, więc zmieniłem mu koligację dając do wykorzystania 1 rdzeń(2 wątki).
No po prostu rakieta.
Ustawiania koligacji w win7:
ctlr+alt+del -> menadżer zadań Windows ->
procesy -> photoshop.exe -> PPM ->
ustaw koligację -> zostawiamy
zanaczone dwa "procesory"
Powodzenia i dobrej zabawy.
P.S.
z CS6 nie ma takiego problemu.
To wszystko zalezy jak aspiryna wewnetrzna jest dobrana.127.xxx.xx nie zawsze wystarczy:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
To wszystko zalezy jak aspiryna wewnetrzna jest dobrana.127.xxx.xx nie zawsze wystarczy:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ten jest zdrowy, witaminy mu nie trzeba. :mrgreen:
mam cztery rdzenie i 8 ramu chyba tak się nazywa... I ten fotopsuj co Ty i mam cześć wyłączyć by było lepiej....?
Mam wrażenie jakbym na żywca wydarł dwie fajki od świec i SSW jest jeszcze bardziej sportowy.... Rekord mój tym autkiem to 205km/h teraz rżnę 250 na dwóch cylindrach .. To możliwe...???
Adobe oficjalnie podaje przy After Effects'ie, ze zalecany jest 2GB ram/watek, wiec przy i7 ( 4/8 ) 16GB ram to rozsądna ilość ( ale jest jedno ale, AfterEffects podczas renderingu tworzy sobie oddzielne procesy). Moze przy 8GB i 8 watkach PSCS5 się po prostu dławi? Z 2 strony, zwykle jak uzywalem PS'a (cs3, cs5) to rzadko kiedy mi zajmował "cały" ram.
Zaraz przeprowadzę test na benchmarku.
http://clubofone.com/speedtest/
(http://clubofone.com/speedtest/)
[EDIT]
No i po przeprowadzeniu wnikliwych testów z Affinitymask stwierdzam co nastepuje:
All Cores : 10,3s
cores 0,2,4,6: 10,8s
cores 0,1,2,3: 16s
cores 0,1: 27s
z w/w danych wynika, że szopek używa fizycznych rdzeni, nie czerpie korzyści wydajnościowej z HT. Nie ma natomiast problemu z wykorzystaniem tej mocy. Odłączenie poszczególnych rdzeni powoduje utratę wydajności.
Natomiast przy ustawieniu 0,3,5,7 zużycie procesora oscylowało w okolicach 99% (tzn 99 na 4 rdzeniacht.j 0,2,4,6) a na all cores oscylowało koło 50%. Tak wiec HT tez działa, ponieważ podczas takiego renderingu inne procesy w kompie mogą sobie swobodnie hulać.
Wszytko działa dokładnie tak, jak powinno.
Moze sprawdź sobie jakie wyniki masz w wPrime na przyklad?
http://www.wprime.net/
po przeprowadzeniu testu na 32M
przy próbce 32m u mnie jest to na przykład 7.153s
Po przeprowadzeniu testu kliknij sobie w zakładke Show Score czy jakos tak ;)
Adobe oficjalnie podaje przy After Effects'ie, ze zalecany jest 2GB ram/watek, wiec przy i7 ( 4/8 ) 16GB ram to rozsądna ilość ( ale jest jedno ale, AfterEffects podczas renderingu tworzy sobie oddzielne procesy). Moze przy 8GB i 8 watkach PSCS5 się po prostu dławi? Z 2 strony, zwykle jak uzywalem PS'a (cs3, cs5) to rzadko kiedy mi zajmował "cały" ram.
U mnie jest i7 4rdzenie 8wątków po 2GB RAM na wątek.
RAMu całego nie zajmował;-) ale miał problemy z ośmioma wątkami, po ograniczeniu do dwu, potem rozszerzeniu do czterech
mułowatość się skończyła. CS6 zasuwa po całości i nie marudzi.
U mnie jest i7 4rdzenie 8wątków po 2GB RAM na wątek.
RAMu całego nie zajmował;-) ale miał problemy z ośmioma wątkami, po ograniczeniu do dwu, potem rozszerzeniu do czterech
mułowatość się skończyła. CS6 zasuwa po całości i nie marudzi.
Nie korzystam z Photoshopa, ale może zerknij jeszcze na to: http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/64-bit-os-benefits-limitations.html
Wg Adobe'a wersje 4 i 5 na systemie 64bit instalują zarówno wersję 32 i 64bit programu. Sprawdź którą wersję uruchamiasz.
Sprawdź którą wersję uruchamiasz.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:76841
Nie korzystam z Photoshopa, ale może zerknij jeszcze na to: http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/64-bit-os-benefits-limitations.html
Wg Adobe'a wersje 4 i 5 na systemie 64bit instalują zarówno wersję 32 i 64bit programu. Sprawdź którą wersję uruchamiasz.
Mam 64bit. Ale skoro u Was śmiga bez mułowatości, problem tkwi gdzie indziej.
Tylko czemu po założeniu kagańca śmiga i nie marudzi?
Mam 64bit. Ale skoro u Was śmiga bez mułowatości, problem tkwi gdzie indziej.
Tylko czemu po założeniu kagańca śmiga i nie marudzi?
Saboor wez sobie instalnij demo od Security Task Menager.Uruchomisz i zobaczysz co muli .Moze cos muli co chodzi w tle bez Twojej wiedzy,nie pisz,ze system czysty,bo nikt nie ma czystego,tylko jeden widzi kurz a drugi nie.Ten task menager od windy to wiesz co on moze.On Ci moze.....
Saboor wez sobie instalnij demo od Security Task Menager.Uruchomisz i zobaczysz co muli .Moze cos muli co chodzi w tle bez Twojej wiedzy,nie pisz,ze system czysty,bo nikt nie ma czystego,tylko jeden widzi kurz a drugi nie.Ten task menager od windy to wiesz co on moze.On Ci moze.....
Ta wiem: on mi może skoczyć tam, gdzie pan może pana Majstra w d**ę pocałować.
Taak ni groma nie wiesz co tam chodzi w tle ... .
76842
A na poważnie: dzięki, 9 sterowników i 6 procesów do przebadania.
Taak ni groma nie wiesz co tam chodzi w tle ... .
76842
O kurczątko... ten pierwszy proces wygląda groźnie ;)
O kurczątko... ten pierwszy proces wygląda groźnie ;)
Zwykle jest b.pomocny, ale potrafi być groźny ... .
Zwykle jest b.pomocny, ale potrafi być groźny ... .
Znaczy się taki Mirek... Groźny ?
PS.
Taki car był chyba kiedyś... Ivan miał na imię czy jakoś podobnie. Może to jacyś krewni bo drugi człon się zgadza ;-)
Znaczy ten Groźny ;-)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:76841
Oj, dobrze wiesz co miałem na myśli :D
Ja tam nie narzekam na wbudowany
76846
no w Win8 jedyne co im wyszlo, to taskmgr.
Saboor, zrób sobie teścik wprime, moze ogólnie komp ci smiga nie tak jak powinien, albo pusc tego benchmarka ktorego wklejalem photoshopowego i podaj wynik w s.
Pytanie tez na przyklad na ktorej partycji masz cache photoshopa. Albo jak masz ustawione pamieci (taktowanie/timingi)
przyczyn do konfliktów moze byc dość sporo, ale ja na:
i7-2600k 3.4@4.3ghz
Sabertooth P67
8GB RAM / 1600mhz@8-8-8-24-1T
GTX560TI
nie mam zadnych problemów, i ucinanie rdzeni/watków powoduje po prostu spadek wydajnosci.