PDA

Zobacz pełną wersję : Sp-500 (software wer. 1.2)?

Majkel
4.08.07, 01:37
Witam.

Posiadam SP-500 od ok roku i na początku byłem bardzo zadowolony ze zdjęć tego aparatu. Wszystko robię na manualu, ale niestety nie dorobiłem się jakichkolwiek filtrów (brak funduszy:(). Jednak ostatnio mam takie wrażenie, że zdjęcia, które robię są gorsze (nie podobają mi się kolory na zdjęciach). Uważam, że niczego nie zmieniłem jeśli chodzi o sposób robienia zdjęć. Szukając momentu od kiedy przestały mi się podobać okazało się, że było to po wgraniu oprogramowania w wersji 1.2 (poprzednia była 1.1). Czy nowe oprogramowanie mogło spowodować jakieś zmiany w jakości zdjęć? Takie nasunęło mi się pytanie, bo nie mogę znaleźć innych przyczyn tego zjawiska. A nóż ktoś też coś takiego zauważył. Ale możliwe, że to po prostu przypadek...

Pozdrawiam

krzysiekz
4.08.07, 11:15
A nie bawiles sie suwakami w miedzyczasie? Update raczej nie powinno wplynac na zmiane ustawien kolorow. Robisz na auto, predefioniowanych czy ustawiasz balans samemu?

Majkel
4.08.07, 12:46
Zwykle używam predefiniowanych. Auto właściwie nigdy. Czasem ustawiam sam.

krzysiekz
4.08.07, 22:21
Takie wrazenie moze powodowac jeszcze ustawienie monitora i ewentualnie uzywany profil kolorow w kompie. Wrzuc jakies zdjecie na ktorym wg ciebie kolory sa przesuniete (najlepiej nie psute i zawierajace exif).

aga_piet
4.08.07, 23:11
Majkel, a może przez ten rok wzrosły Twoje wymagania co do jakości? :)

Majkel
6.08.07, 01:45
To zanim wrzuce jakieś zdjęcie to mam jeszcze takie pytanie o kolory. Na monitorku w aparacie kolory mam znacznie lepsze niż na jakimkolwiek komputerze w domu (zapewne jest to spowodowane rodzajem monitora itd...), a z kolei jak kiedyś wywoływałem zdjęcie w kilku różnych punktach (kodak, itp), to kolory wychodziły jeszcze inne niż na aparacie i kompie.

Czy macie jakiś sposób na ustawienie wszystkich monitorów tak samo?? Czy przed wywołaniem zdjęć można mieć pewność, że ich kolory będą takie jak mamy na kompie??

A swoją drogą to wymagania też na pewno wzrosły...

Pozdrawiam

Don Pedro
14.08.07, 07:25
Majkel, pewnie to lepsza jakość zdjęcia na aparatowym LCD wynika z faktu,że na ekraniku o przekątnej 2 lub 2,5 cala upchanych jest 230 tyś pikseli, a na monitorze o przekatnej 17cali jak ustawisz na max to ok.1mln, czyli jakbys nie liczył na 1mm kwadrat LCD aparatu jest więcej pikseli-przez to chciaz fizycznie na obrazie jest mniej detali to obraz wydaje sie lepszy. W pracy mam kilka monitorów/ należą do współpracowników/ i każdy jest absolutnie inny. Poniewaz korzystam z lab. CEWE?/ chyba tak to sie nazywa/ czyli Fotojokera w formatach 4/3 o szerokośći 9,10,15,18,20,30cmm zapisując pliki zdjęć za pomocą ich programu HPS/ do pobrania ze stron www.fotojoker.pl/ to wiem, że szwajcarska super maszyna do powielania adjęć nie dokonuje najmniejszych ingerencji w zapisie, mam to co dokładnie co wysłałem i jak ustawiłem, a przy tym jest to tanio i doskonale technicznie. W Lublinie fotojoker jest. Proponuję o ile nie masz pobrać program HPS wgrać stare i nowe zdjęcia i porównać jakość kolorków. Żona moja ma samsunga A7 i stale oddaję wyk. przez nią wybrane zdjęcia w systemie HPS do "wywołania" w fotojokerze i poziom /wysoki/ stale jest ten sam. Moje papierowe fotki z E400 są super, ostatnio mają promocję zdjęcie w formacie 20x30 za 2zł. i to za proporcje boków 4/3 czyli nic mi nie obcina, mam to co złapał Olek. Pozdrawiam.