PDA

Zobacz pełną wersję : MAJSTERKOWANIE - Własne pomysły

aldii
3.12.12, 21:33
Postanowiłem rozpocząć wątek, w którym można umieszczać własne projekty, patenty na różnego rodzaju wynalazki. Aby rozpocząć wątek umieszczam zdjęcia zrobionego przeze mnie BEAUTY DISH. Powstał on z lampy wiszącej. Wykorzystałem z niej praktycznie wszystkie elementy które ładnie do siebie pasowały. Czaszę wykleiłem folią aluminiową. Jedyny koszt to uchwyt do lampy błyskowej, który kupiłem oraz dyfuzor na czaszę. Cała reszta to pomysł i trochę majsterkowania. 7573275733757347573575736Ps. Nie wiem dlaczego nie mogłem zrobić akapitu podczas pisania tego wątku (ENTER) i dlatego jest tak nieestetycznie. Zapraszam do umieszczania własnych pomysłów może się komuś coś przyda.

majeczek78
3.12.12, 21:38
No i super. A ten dyfuzor to gdzie zakupiłeś?

aldii
3.12.12, 21:40
No i super. A ten dyfuzor to gdzie zakupiłeś? http://afe.pl/dyfuzor-rozpraszacz-swiatla-na-beauty-dish-sloneczko-42cm.html

bogdi
3.12.12, 22:33
to i ja się podzielę moimi pomysłami dotyczącymi studia
- system teł, można kupić gotowy (np http://www.fsfoto.pl/statyw-w901a-z-teleskopowa-poprzeczka.html)
lub zrobić samemu, będzie troszkę taniej i na pewno dużo bardziej solidnie, więc kupujemy dwa statywy głośnikowe (foto poglądowe - http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/statyw_glosnikowy_1841.jpg) - ceny nowych od 70 zł za sztukę, używanych ok 30zł za sztukę - dlaczego takie, więc różnica polega w wytrzymałości, gdyż dla statywów głośnikowych to jest minimum 30 kg na sztukę, w przypadku foto to max 10 kg na sztukę, zaraz usłyszę, że tło tyle nie waży, ale często (z mojego doświadczenia) "świeża" modelka nadeptuje końcówkę podwiniętego tła waląc i łamiąc statywy, a tego nie złamie ;) - dodatkowo w statywach głośnikowych są dodatkowe zabezpieczenia przed przypadkowym złożeniem (foto tego nie mają), przy takiej wytrzymałości śmiało można oprócz teł zawiesić lampy błyskowe na klipsach jako efekty lub kontry, no tak ale nie mamy poprzeczki na tło, tu też jest rozwiązanie polegające na życiu towarzyskim, trzeba się przejść po znajomych i poprosić ich o rurki ze starego namiotu, tego który leży już od 10 lat w piwnicy i cały zbutwiał, plusem jest to, że dajemy tyle rurek, jaką w tej chwili potrzebujemy szerokość, czyli od 80 cm do 5 metrów :), a rureczki po złożeniu mieszczą się w każdym kącie, jak je zamocować ? - ja mam spłaszczone końcówki i zakładam na statyw na śrubę i nie martwcie się, rurki same się nie rozsuną (u mnie im to się nie udało od kilku lat :)

drugim moim "patentem" studyjnym jest uchwyt do blend (np - http://www.fsfoto.pl/uchwyt-do-blend-rbh-2258.html) - to cena za samą rurkę, bez statywu :) - a przecież to to samo - (foto poglądowe - http://www.sonetmusic.pl/galerie/s/statyw-mikrofonowy-gms-0_5221.jpg), a cena ok 40 zł za całość, a blendy dopinam do rurki czymś takim (foto poglądowe http://narzedzia-katowice.pl/zdjecia/26l.jpg) ;) - miłej zabawy

aldii
4.12.12, 15:23
SOFTBOX – wymiary 47x37cm. Zrobiony z kartona. Wewnątrz wyklejony srebrną mata odbijającą jaką się stosuje za grzejnikami aby odbijało się ciepło. Jako rozpraszacz światła użyłem kalkę techniczną. Można zastosować również tkaninę. Jako pilota użyłem dwóch żarówek 12V – 25W, które podłączam do zasilacza, oczywiście 12V. Podobnie jak poprzednio do zamocowania użyłem gotowy uchwyt: http://afe.pl/uchwyt-mocowanie-bowens-do-lamp-systemowych-duplikat-1.html.75778757797578075781757827578375784 Ps. Może mi ktoś doradzić dlaczego nie mogę przejść do linii poniżej poprzez ENTER. Zawsze działało a teraz nie wiem co się dzieje.

osiem1984
5.12.12, 13:39
Świetny wątek. Wrzucajcie wszystkie Wasze pomysły, chętnie coś podpatrzę :)

CzaRmaX
5.12.12, 13:42
Jak mnie się zawsze podobały rzeczy typu zrób z niczego coś :)

Bodzip
5.12.12, 13:53
Adam Słodowy znaczy się :)

Ziootek1971
5.12.12, 16:18
Tylko pozazdrościć talentu "w rękach"...

aldii
5.12.12, 19:43
Tylko pozazdrościć talentu "w rękach"...Dzięki. Jako dziecko zawsze "majsterkowałem". Ale myślałem, że będzie większe zainteresowanie wątkiem.

fret
5.12.12, 20:45
Dzięki. Jako dziecko zawsze "majsterkowałem". Ale myślałem, że będzie większe zainteresowanie wątkiem.

Może dlatego, że piszesz co zrobiłeś, ale nie piszesz jak. Przy okazji trochę zabiłeś ideę bjutidisza tym kapturkiem. Może wcześniej próbowałeś, ale bliższy idei byłby biały reflektor bez kapturka. W bjutidiszu nie chodzi o to, żeby było miękko, bo wtedy nie różni się niczym od softboxa.

aldii
5.12.12, 21:03
Może dlatego, że piszesz co zrobiłeś, ale nie piszesz jak. Przy okazji trochę zabiłeś ideę bjutidisza tym kapturkiem. Może wcześniej próbowałeś, ale bliższy idei byłby biały reflektor bez kapturka. W bjutidiszu nie chodzi o to, żeby było miękko, bo wtedy nie różni się niczym od softboxa.Dyfuzor kupiłem jako dodatkowy wariant a nie jako nieodłączny element. A z tego co się orientuję są zarówno z białą czaszą jak i srebrną. Jeśli chodzi o Beauty Dish to wydawało mi się że na zdjęciach wszystko widać. Przecież nie będę mówił jak się przykręca śrubkę. Aczkolwiek dla zainteresowanych mogę dosadniej wytłumaczyć co i jak jeśli padną pytania.

Wieprz
7.12.12, 15:16
koniecznie pokaż efekty jakie dają te wynalazki

abir
7.12.12, 15:21
Tylko pozazdrościć talentu "w rękach"...
racja. jak to mówią: dobrej gospodyni każde ciasto w rękach rośnie:mrgreen:.
gratuluję pomysłowości autorowi wątku

aldii
7.12.12, 16:24
koniecznie pokaż efekty jakie dają te wynalazkiTo są zdjęcia zrobione za pomocą "KÓŁKA" ale z dyfuzorem, jak zrobię bez rozpraszacza to pokaże. Fotki prosto z puszki, bez obróbki:759457594675947 Jadę w niedzielę na tydzień do Warszawy więc po powrocie.

aldii
8.01.13, 19:34
SOFTBOX STRIP - Jakoś nie przybywa nowych projektów. Ostatnio miałem ochotę znowu się pobawić. Korzystając z sugestii przedstawiam projekt krok po kroku. Na początku wymiarowanie i wycinanie z kartona. Następnie sklejanie klejem i łączenie taśmą kształtu STRIP-a. Do wzmocnienia otworu wykorzystałem elementy od starej lampy. Jako światło modelujące zamontowałem tak jak poprzednio halogeny 12V wewnątrz obok otworu.78459784607846278461 Wnętrze wykleiłem częściowo folią aluminiową a częściowo izolacją, którą stosuje się za grzejnikami. 78466784657846378464 Jako dyfuzor użyłem ponownie kalki technicznej podwójnie złożonej. Następne zdjęcie przedstawia STRIP-a z włączonym pilotem 78467 i kolejne z błyskiem lampy 78468 Do dodania estetyki użyłem samoprzylepnej okleiny. Miałem tylko zieloną więc jest trochę kolorowo. Proszę się nie śmiać. 7847078471

nipo80
8.01.13, 20:10
Podobny wątek istnieje można by połączyć...
https://forum.olympusclub.pl/threads/73051-Pomys%C5%82owy-Dobromir-radzi-%29

Rafał Czarny
8.01.13, 20:36
Ale myślałem, że będzie większe zainteresowanie wątkiem.

Myślę, że małe zainteresowanie wątkiem wynika z tego, że za małe pieniądze można kupić fabryczne chińskie softboxy, beauty dishe itd. Ale absolutnie nie chcę tym postem zniechęcać autora, bo bardzo podoba mi się idea majsterklepkowania.

aldii
9.01.13, 09:00
Wiem, że jest tego teraz sporo. Mi jakoś sprawia to przyjemność takie "zrób to sam". Tym bardziej, że każdy grosz się liczy. Pewnie jak może kiedyś będę się bardziej poważnie zajmował foto to będę kupował. Póki co traktuje to w kategorii zabawy.

fret
9.01.13, 09:28
I o to chodzi. Jest sporo ludzi dla których majsterkowanie jest równie ciekawym hobby jak fotografia :)

Muminek
9.01.13, 09:44
Wiem, że jest tego teraz sporo. Mi jakoś sprawia to przyjemność takie "zrób to sam". Tym bardziej, że każdy grosz się liczy. Pewnie jak może kiedyś będę się bardziej poważnie zajmował foto to będę kupował. Póki co traktuje to w kategorii zabawy.
I tego się trzymaj, sam zmajstrowałem domowym sposobem kilka zabawek i wiem ile to może sprawić radości, jak już wszystko działa:wink:. Chętnie zaglądam do tego wątku. Pozdrawiam

irek50
9.01.13, 10:13
Proponuję umieścić płytkę odblaskową ok 10cm przed palnikiem (np zamocować na żyłkach lub drutach) oraz zastosować lepszy dyfuzor z białej folii do paneli podłogowych (są różne grubości) Zastosowanie zwrotnego odbłyśnika pozwoli uzyskać wyrównaną luminancję na całej powierzchni dyfuzora...Odbłyśnik może być zrobiony z tektury i wyklejony srebrną folią --można go też trochę równomiernie "podziurawić" gwoździem wg uznania --- pozdrawiam

Rafał Czarny
9.01.13, 10:28
Przypomniało mi się, że sam kiedyś wyklepałem rozpraszacz na lampę. Czy ktoś z żyjących pamięta "Kaszmirowy dotyk"? Linkuję mój prastary post:

https://forum.olympusclub.pl/threads/4711-softbox-dyfuzor-na-lampe-blyskowa?p=73865&viewfull=1#post73865[COLOR="Silver"]

ps. Nie mogło Irka zabraknąć w tym wątku. Pozdrowienia dla Ciebie.

rafrog
9.01.13, 10:33
Ja pamiętam "kaszmirowy dotyk" :) Pamiętam też przenośny sufit Irka i wizjer kątowy, który pokazywał bodajże w Kazimierzu ;)

irek50
9.01.13, 10:39
Ja pamiętam "kaszmirowy dotyk" :) Pamiętam też przenośny sufit Irka i wizjer kątowy, który pokazywał bodajże w Kazimierzu ;)
----
Celownik to już nie było majsterkowanie, ale mała manufaktura :) Jest używany na wszystkich kontynentach i nie miałem reklamacji. ----pozdrawiam

Thomasso
9.01.13, 10:50
Ja zacząłem robić ringflasha z miski z Ikei, ale projekt zawiesiłem, bo strasznie pancerne wyszło. Tu trochę więcej:
https://forum.olympusclub.pl/threads/79543-DIY-Projekt-ringflash-z-miski

T.

aldii
9.01.13, 11:26
Proponuję umieścić płytkę odblaskową ok 10cm przed palnikiem (np zamocować na żyłkach lub drutach) oraz zastosować lepszy dyfuzor z białej folii do paneli podłogowych (są różne grubości) Zastosowanie zwrotnego odbłyśnika pozwoli uzyskać wyrównaną luminancję na całej powierzchni dyfuzora...Odbłyśnik może być zrobiony z tektury i wyklejony srebrną folią --można go też trochę równomiernie "podziurawić" gwoździem wg uznania --- pozdrawiamTen odbłyśnik to chyba dobry pomysł, napewno zabierze trochę światła ale pewnie rozłoży je bardziej równomiernie. Dzisiaj spróbuje...

irek50
9.01.13, 11:46
Ten odbłyśnik to chyba dobry pomysł, napewno zabierze trochę światła ale pewnie rozłoży je bardziej równomiernie. Dzisiaj spróbuje...
-----
Tak odbłyśnik zabierze trochę światła, ale po to używa się sofboxa, aby mieć miękkie źródło światła... To jest rozwiązanie opcjonalne ---w wielu wypadkach wystarcza zmiękczenie bez odbłyśnika... Jeśli pozwolisz to wyślę na szybko zrobione fotki z mojego softboxa ... taka koncepcja ze zdejmowanym dyfuzorem...

majeczek78
9.01.13, 11:53
Kaszmirowy dotyk robi wrażenie.

aldii
9.01.13, 11:53
-----
Tak odbłyśnik zabierze trochę światła, ale po to używa się sofboxa, aby mieć miękkie źródło światła... To jest rozwiązanie opcjonalne ---w wielu wypadkach wystarcza zmiękczenie bez odbłyśnika... Jeśli pozwolisz to wyślę na szybko zrobione fotki z mojego softboxa ... taka koncepcja ze zdejmowanym dyfuzorem...Pokaż te fotki.

irek50
9.01.13, 12:05
Mój softbox ze zdejmowanym dyfuzorem:

fret
9.01.13, 12:16
To może też być dodatkowy dyfuzor http://imagemelbourne.com.au/store/catalog/images/Ez%20softbox%20removable%20internal%20diffusion.jp g

No i uszyj sobie grid do softboxa, to też fajna zabawka, a szycie nie jest takie straszne. Co prawda ja szyłem do softboxa 20x20 cm, ale wiekszy to tylko kwestia większej cierpliwosci :)

irek50
9.01.13, 12:35
Cytat: No i uszyj sobie grid do softboxa, to też fajna zabawka, a szycie nie jest takie straszne. Co prawda ja szyłem do softboxa 20x20 cm, ale wiekszy to tylko kwestia większej cierpliwosci :)[/QUOTE]
-------
Uszycie grida to ciężka sprawa w większych wymiarach... Idealny to bylby z czarnych rurek gastronomicznych o fi 1cm i długości 3-5cm... Przez miesiąc możnaby wykleić silikonem 1/2 metra kwadratowego :)
ps: Odbłyśnik jest skuteczniejszy od drugiego dyfuzora .... Można w odbłyśniku zrobić duże otwory i przesłonić je dyfuzorem :)

aldii
9.01.13, 12:36
Mój softbox ze zdejmowanym dyfuzorem: To rozwiązanie to podobne do mojego pierwszego w watku BEAUTY z dyfuzorem.

fret
9.01.13, 12:37
-------
Uszycie grida to ciężka sprawa w większych wymiarach... Idealny to bylby z czarnych rurek gastronomicznych o fi 1cm i długości 3-5cm... Przez miesiąc możnaby wykleić silikonem 1/2 metra kwadratowego :)

Materiałowy ma tę zaletę, że jest bardziej przenośny, mieści się w kieszeni :). Ja szyłem z taśmy o szer. 4 cm z oczkami 3x3 cm. Nie daje takiego skupienia jak rurkowy, ale różnica w stosunku do gołego softboxa jest duża. Teraz mam w planach większy (70x70 cm), szukam szerszej taśmy :)

aldii
9.01.13, 12:41
Materiałowy ma tę zaletę, że jest bardziej przenośny, mieści się w kieszeni :). Ja szyłem z taśmy o szer. 4 cm z oczkami 3x3 cm. Nie daje takiego skupienia jak rurkowy, ale różnica w stosunku do gołego softboxa jest duża. Teraz mam w planach większy (70x70 cm), szukam szerszej taśmy :) Co to za taśma? Daj jakiś link, fotkę!

fret
9.01.13, 12:55
Co to za taśma? Daj jakiś link, fotkę!

Szykuję wpis na blog z dokładnym opisem, pochwalę się jak będzie gotowy.

aldii
9.01.13, 15:16
Irku, tak sobie pomyślałem że w moim rozwiązaniu to lepszy byłby stożek, wąską stroną w stronę lampy, który rozłożyłby światło we wszystkie strony. Jak myślisz?

irek50
10.01.13, 09:44
Irku, tak sobie pomyślałem że w moim rozwiązaniu to lepszy byłby stożek, wąską stroną w stronę lampy, który rozłożyłby światło we wszystkie strony. Jak myślisz?
-----
Miałem zamiar wspomnieć o stożku, ale mnie uprzedziłeś. :) Powinien być bardzo płaski, aby większość światła odbijała się do tyłu...mniej na boki... Przeanalizuj w przybliżeniu drogę promieni światła w Twojej konstrukcji zgodnie z prawem odbicia ....

fret
10.01.13, 10:32
W amatorskich konstrukcjach mozna spotkać płytki CD w roli odbłyśnika (oczywiście po zaklejeniu środka), to może byc tani i prosty punkt startu.

irek50
10.01.13, 11:34
W amatorskich konstrukcjach mozna spotkać płytki CD w roli odbłyśnika (oczywiście po zaklejeniu środka), to może byc tani i prosty punkt startu.
-----
Środka CD nie trzeba zaklejać ---nawet podziurawić można dodatkowo .... Te promienie z dziur i tak trafią na dyfuzor, a ilość światła jest minimalna procentowo ....

fret
10.01.13, 11:54
-----
Środka CD nie trzeba zaklejać ---nawet podziurawić można dodatkowo .... Te promienie z dziur i tak trafią na dyfuzor, a ilość światła jest minimalna procentowo ....

To prawda, ale jak chcesz robić dużo dziur, to lepszy jest drugi dyfuzor, on też odbija około połowy swiatła.

irek50
10.01.13, 12:06
To prawda, ale jak chcesz robić dużo dziur, to lepszy jest drugi dyfuzor, on też odbija około połowy swiatła.
-----
Ja uważam, że drugi dyfuzor to gorsze rozwiązanie... Najbardziej finezyjny jest prawie płaski odbłyśnik stożkowy lub ze spłaszczonej kuli . Małe dziurki to może przesada , ale nie problem je zrobić gwoździem lub wiertarką.... Chodzi o to, by oświetlić nieco dyfuzor na środku ---odbłyśnik bez dziurek przesłania nieco środek dyfuzora :)

Mirek54
10.01.13, 12:33
Do takiego majsterkowania , jak jestescie glodni pomyslow polece wam stronke
http://www.strobist.blogspot.de/

O i takie na przyklad zabawy

http://vimeo.com/55756798

i dalej sie wglebiajac

http://blog.aurumlight.com/2012/12/17/mixed-lighting-setup/

Mozna zapomniec o obiedzie jak sie wgłębimy.

aldii
10.01.13, 12:34
-----
Miałem zamiar wspomnieć o stożku, ale mnie uprzedziłeś. :) Powinien być bardzo płaski, aby większość światła odbijała się do tyłu...mniej na boki... Przeanalizuj w przybliżeniu drogę promieni światła w Twojej konstrukcji zgodnie z prawem odbicia .... A nie właśnie bardziej wąski, coś takiego:78598

fret
10.01.13, 12:50
Mirku, jak lubisz majsterkowanie, to raczej tutaj zajrzyj :)

http://www.diyphotography.net/

Mirek54
10.01.13, 12:57
Mirku, jak lubisz majsterkowanie, to raczej tutaj zajrzyj :)

http://www.diyphotography.net/

Te chcialem podlinkowac jak by marudzili,ze tamta niedobra.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Tych Slodowych stron jak grochu.Czesto sie czyta,ze ktos cos nowego wymyslil,a pozniej widac jakie to juz stare pomysly:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

irek50
10.01.13, 14:09
A nie właśnie bardziej wąski, coś takiego:78598
---------------
Taki ostry stożek to jest zła koncepcja... nie wykorzystuje (nie miesza )światła odbitego z wszystkich powierzchni wysrebrzonych w softboksie... Stożek powinien być bardziej płaski niż chińskie kapelusze :)---Światło odbija się od tylnych powierzchni, następnie od bocznych i pada na dyfuzor....

aldii
10.01.13, 14:13
Zrobię dzisiaj bardziej płaski i wypróbuje.