PDA

Zobacz pełną wersję : Aperture czy Lightroom 4?

Kamol3
27.11.12, 20:22
Po niedawnym zakupie aparatu zacząłęm się zastanawiać nad jakimś programem do fotografii. Na początku używałem OV2, ale stwierdziłem, że lepiej zakupić jeden z programów podanych w tytule i uczyć się na jednym z nich. Co polecacie? Aperture czy LR4? Jeżeli używacie tych programów to opiszcie który lepszy i dlaczego.

romek1967
27.11.12, 20:34
Po niedawnym zakupie aparatu zacząłęm się zastanawiać nad jakimś programem do fotografii. Na początku używałem OV2, ale stwierdziłem, że lepiej zakupić jeden z programów podanych w tytule i uczyć się na jednym z nich. Co polecacie? Aperture czy LR4? Jeżeli używacie tych programów to opiszcie który lepszy i dlaczego.
Zacznijmy od tego co uwiera Cię w OV2? Czego wymagasz od nowego narzędzia?

sylwiusz
27.11.12, 20:46
Wlasnie. Rozne sa wymagania, ja po wstepnym przetestowaniu wersji beta obu programow od jakichs 6 lat uzywam wylacznie Aperture i nie chcialoby mi sie juz przesiadac na cos innego :-) Ale rozne sa wymagania, od tamtego czasu oba programy znacznie pozmienialy sie.

epicure
27.11.12, 21:00
Jakbym się uparł, to zrobiłbym zdjęcie bez aparatu. Ale nie bez Lightrooma :D

And.N
27.11.12, 21:16
Najlepiej przekonać się samemu instalując wersje testowe. W którym się lepiej pracuje, ma bardziej intuicyjny interfejs. Ważna jest też stabilność, szybkość wykonywania operacji i wymagania sprzętowe. To już musisz sobie sam porównać na swoim komputerze. Osobiście testuję Lightroom 4.3, teraz można do końca stycznia 2013 i po tym okresie będzie mój wpis w wątku "co sobie kupiliście ostatnio":)

Kamol3
27.11.12, 21:37
Niestety nie ma już wersji trial Aperture na stronie Apple. Lightrooma wersję testową na pewno sobie ściągnę.

sylwiusz
27.11.12, 21:48
Hmmm... faktycznie juz nie ma. Moze dlatego, ze mozna zwrocic zakupiona aplikacje do Apple Store w ciagu ilus tam dni? W kazdym razie jakby co to mam u siebie na dysku ciagle trial wersji 3.1, jakbys mial jakis serwer albo cos, to moge Ci wrzucic :-)

Bacio
27.11.12, 21:54
Aperture czy LR4?

Próbowałem używać LR2 i... nie dawałem rady. Zdecydowanie mnie przerastało.
Po przejściu na Maca kupiłem Aperture 2 (teraz 3) i... to po prostu działa :-) W 95% odpowiada moim wymaganiom *).

Moim zdaniem Aperture zdecydowanie nie jest tak intuicyjny jak inne programy Applowskie.
Na samo zagadnienie czy dane zdjęcie wrzucić do albumu, projektu czy folderu można chyba doktorat napisać.

W tej chwili moja baza Aperture ma 175GB i już nie jest demonem szybkości.

*) Te brakujące 5% to moja chęć aby: na dysku zewnętrznym (fizycznym lub chmurowatym) były RAWy, - na komputerze ze mną były wybrane, chude JPG - i aby to się działo automagicznie.

dobas
28.11.12, 01:38
LR 4 !!

Jak dla mnie inwestycja w fotografie, która chyba dała największy progres na krótkim odcinku czasu.
ten program to przeskok względem poprzednich wersji i na prawdę do fotografii nic więcej nie trzeba :) z aparatu też można by juz zrezygnować ;)

nie mam porównania do Aperture ale patrząc po opisach funkcjonalności pewnie są zbliżone.
Dla mnie Lightroom to podstawa w wywoływaniu zdjęc opisywaniu, segregowaniu wyszukiwaniu a nawet geotagowaniu.
algorytmami nowego lightroom a jestem zachwycony prostotą obsługi również.

Ważne może byc pytanie o dostępnośc tutoriali czy książek albo opisów jesli chcesz się uczyć. ale LR4 polecam z czystym sumieniem :)

andronek
28.11.12, 02:12
Ja używam Aperture, trochę przez przypadek, niegdyś ściągnąłem triala i tak już zostało. Próbowałem Ligthrooma ale nie chciało mi się uczyć nowego programu. Apple ma zwyczaj zwlekania z dodaniem obsługi nowych aparatów a i nowe wersje nie pojawiają się za często. W przypadku wyjścia nowego systemu, uaktualnienie Aperture będzie nie możliwe bez niego. Mam obecnie wersję 3.2.4 a do kupienia jest 3.4.3 która wymaga nowszego sytemu niż mam. Program działa i zaspakaja moje potrzeby więc nie mam zamiaru kupować nowego OS po to by mieć najnowszą wersję.

Bodzip
28.11.12, 10:49
Należy pamiętać, żę LR-4 nie zainstaluje się na XP. Wymagana jest min. Vista, a najlepiej W7.
Nie rozpatrywałeś Capture One ?

hadan
28.11.12, 10:53
Ważne może byc pytanie o dostępnośc tutoriali czy książek albo opisów jesli chcesz się uczyć. ale LR4 polecam z czystym sumieniem :)

Do LR są dobre podręczniki. Polecam autorstwa Martin Evening. Są świetne.

Pozdrawiam

LuiN
28.11.12, 12:26
Myślę, że wiele osób może wybrać w ankiecie LR tylko z tej przyczyny, że nie mają Maka.

judasz
28.11.12, 12:51
ja maca mam i mam lr , ale widzialem aperture i tez daje rade, wszystko zalezy od potrzeb , ja w lr siedze od wersji 2 wiec naturalnie z tym zostalem a 4 jest naprawde super i jak by ktos szukal cos o lr 4 i jego uzytkowaniu, teraz sie staram ps poduczyc , to dopiero wyzwanie :) , pzdr.

http://www.youtube.com/watch?v=Ba4GmCLsHOE&list=PLE94E465EED7CB737&index=6&feature=plpp_video

sylwiusz
28.11.12, 13:01
A ja obecnym i przyszlym uzytkownikom Aperture polecam stronke z nowinkami, poradami, technikaliami:
http://www.apertureexpert.com/

Mcarto
28.11.12, 14:13
Należy pamiętać, żę LR-4 nie zainstaluje się na XP. Wymagana jest min. Vista, a najlepiej W7.
Nie rozpatrywałeś Capture One ?

U mnie LR wygrał z Capture tylko dzięki sprawnemu zarządzaniu zbiorami zdjęć - pełna wersja Capture One bardzo mi się podoba, jest intuicyjna i ma lepsze (wg mnie) możliwości niż Lightroom.

nightelf
28.11.12, 14:54
Gdzie można nabyć Lightrooma 4 w dobrej cenie?
Czy jako student studiów podyplomowych mam prawo do wersji studenckiej?

Mam do Nikosia NX2 i bardzo lubię, ale nie działa mi z ORFami, więc chcę nabyć LR.

hades
28.11.12, 15:14
Myślę, że wybór powinien paść na program z większą dostępnością materiałów szkoleniowych płatnych jak i darmowych.

Meister
28.11.12, 16:46
Ja bym stawiał na LR4. Używam go i co mnie cieszyło, że był intuicyjny. Poza tym na youtube jest dożo filmików pokazujących obsługę (za darmo).

romek1967
28.11.12, 22:01
Gdzie można nabyć Lightrooma 4 w dobrej cenie?
Czy jako student studiów podyplomowych mam prawo do wersji studenckiej

Jest akcja promocyjna Adobe, pisałem o niej TUTAJ. (https://forum.olympusclub.pl/threads/81960-dobra-cena?p=886437&viewfull=1#post886437) Tylko do dzisiaj. Nie wiem jak jest z wersją EDU.

ps.
kupiłem boxa za ~370zł, wczoraj dostałem paczkę UPSem. Gdybym wcześniej wiedział że w pudełku jest tylko DVD w kopercie zamówił bym wersję elektroniczną :)

gibberpl
28.11.12, 22:22
Rozważ jeszcze, czy DxO Optics 8 nie przypadnie Ci do gustu. DxO jest mocny w wyciskaniu z optyki maks możliwości - są profile pod prawie każde szkło. Przepuściłem kilka zdjęć z 50/1.4D oraz 20/2.8D na pełnej dziurze i napiszę krótko...Lr4 jeśli chodzi o profile szkieł może buty lizać DxO. Niestety Lr4 ma lepsze algorytmy odszumiania, demozaikowania RAW i zarządzania kolorami. Sam używam Lr4.

Janeczek
28.11.12, 22:28
Wsadze kij w mrowisko, polecam acdsee 5 pro:-)

pozdrowionka

romek1967
28.11.12, 22:48
Wsadze kij w mrowisko, polecam acdsee 5 pro:-)
Pacz, mrówki nie zauważyły :mrgreen:

yamada
28.11.12, 22:57
ACDC 6 Pro jest i nawet spoko aplikacja. Dość fajnie Rawy woła.

banc
28.11.12, 23:44
Niestety nikt za ciebie nie wybierze. Ja używam DxO i jestem zadowolony. Polecam przynajmniej przetestować.