PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki polar?

dinx6
31.07.07, 09:14
Chcę zakupić jakiś dobry filtr polaryzacyjny, bo mam już dość siwego nieba w swoich zdjęciach. Mam do wyboru następujące:

Heliopan: kołowy Slim MC, kołowy Slim SH-PMC
Hoya: HMC, HMC Super, HMC Super Pro 1
Marumi: kołowy MC, kołowy Slim, kołowy Slim DHG

Chciałbym trzaskać jakieś krajobrazy, ale także portrety w plenerze i zależy mi na jakości. Który z nich najlepiej się spisze? A może polecicie coś innego?

mariush
31.07.07, 09:34
Podałeś polary z kompletnie różnych półek cenowych...

yac
31.07.07, 09:38
heliopan,tiffen,marumi.Mam ten trzeci i jestem zadowolony

dog_master
31.07.07, 09:43
Jeszcze dodajcie B+W :)

Ja też mam Marumi [kolowy, slim, dhg] i jest ok.

RobertW3D
31.07.07, 10:02
Ja mam kołowego polara B+W SLIM - rewelka poza tym, że czasem trudno się nim kręci (mam za duże łapsku w stosunku do jego grubości ;-) )

tomek s
31.07.07, 10:23
Miałem Marumi DHG i był bardzo dobry, teraz mam Hoya SHMC i też jak dla mnie nadaje się ;)
pzdr

Don Pedro
31.07.07, 14:16
Do oddania kolorków nieba obok polara służą też połówkowe szare i niebieskie, najlepiej te z łagodnym przejsciem. Używając polara trzeba jeszcze wiedzieć jak sie ustawić-czyli gdzie lub skad ma podać słońce, no ale to przecież sa podstawy fotografii, a w cyfrze no-problem, podgląd jest natychmiastowy, eksperymentować można.Na zdrowie.

dinx6
31.07.07, 18:44
z Waszych postów wynika, że te co macie są świetne :D

mógłbym natomiast prosić o pomoc w rozróżnieniu, co tracę/zyskuję kupując filtr A zamiast filtra B?

mariush
31.07.07, 19:28
mógłbym natomiast prosić o pomoc w rozróżnieniu, co tracę/zyskuję kupując filtr A zamiast filtra B?Jakość - przede wszystkim ostrość, a dokładniej jej "nie tracenie".
Która jest skorelowana z ceną (dlatego dziwi mnie porównywanie filtrów o kompletnie różnych cenach).

dinx6
31.07.07, 20:41
mógłbym natomiast prosić o pomoc w rozróżnieniu, co tracę/zyskuję kupując filtr A zamiast filtra B?Jakość - przede wszystkim ostrość, a dokładniej jej "nie tracenie".
Która jest skorelowana z ceną (dlatego dziwi mnie porównywanie filtrów o kompletnie różnych cenach).

podałem wszystkie warianty, bo się na tym kompletnie nie znam. wybacz :oops:
a więc który powinienem kupić, jeśli nie chcę tracić ostrości, światła itd? tylko cena jest tu wyznacznikiem?

tomek s
31.07.07, 20:47
Marumi, Hoya, czy B+W, z każdego powinieneś być zadowolony, zależy od zasobności portfela, a światło każdy ci zabierze. Najlepiej wersje z powłokami.
pzdr

dinx6
31.07.07, 20:54
tak, zdaję sobie sprawę z utraty światła i ostrości, ale chcę by była jak najmniejsza. chcę więc zainwestować w dobry filtr a nie jakiś półśrodek. oczywiście, granice rozsądku też gdzieś istnieją :)

cadman
31.07.07, 23:50
Jakiś czas temu miałem podobne dylematy. Nikt nie jest w stanie określić granicy cenowej, od której filtr polaryzacyjny jest bardzo dobry lub rewelacyjny. Kiedyś wyczytałem poradę o treści: "kup filtr polaryzacyjny najdroższy na jaki Cię stać". Zaszalałem i kupiłem Polara HOYA Pro 1 (oprawa typu slim). Posiada cienką oprawkę z gwintami z obu stron, co umożliwia dokręcenie następnego filtra, np. szarej połówki, co mi się czasem zdarza. W takim przypadku trzeba nieco wydłużyć ogniskową, gdyż w narożnikach robi się czarno. Jestem zadowolony z niego. Podobno te tańsze produkty potrafią się zakleszczać na gwincie pod wpływem upału. Mojemu się to nie zdarzyło. Czytałem, że filtry Hoya kiepsko się czyści z zabrudzeń i chyba coś w tym jest, więc staram się unikać zabrudzeń. Przy zachowaniu czystości jest bardzo OK.

RobertW3D
1.08.07, 10:30
Ja na mojego B+W SLIMa też nie mogę narzekać - wprawdzie nie można już nic do niego dokręcić, ale nie ma absolutnie żadnego winietowania. Co do czyszczenia Hoyi, to w pełni się zgadazam z cadmanem - trzeba na nią uważać. Miałem kiedyś czarną i non stop musiałem ją czyścić - przyciągała brud lepiej niż wysmarowany klejem kineskop. Z B+W nie mam takiego problemu. Robiłem testy i nie zauważyłem spadku ostrości. Jedyna znacząca różnica to taka, że nieco oszukuje WB i zdjęcia wychodzą trochę jak po nakręceniu filtra ocieplającego. Poza tym jest spoko :-) Generalnie polecam, aczkolwiek nie wiem czy na pewno wersję SLIM - jak masz duże ręce, to lepiej ją obmacaj :-)

Peter1976
14.08.07, 12:47
Witam!!

Od niedawna używam B+W postawiłem na jakość i nie żałuję.Nie ma sensu stosować kiepskich filtrów do dobrych szkieł jakimi są olkowe kity :D

Pozdrawiam!!

grizz
14.08.07, 12:52
Witam!!

Od niedawna używam B+W postawiłem na jakość i nie żałuję.Nie ma sensu stosować kiepskich filtrów do dobrych szkieł jakimi są olkowe kity :D

Pozdrawiam!!

do 14-54 jak najbardziej, ale do 14-45/42 to juz przesada... dawać za filtr tyle co za obiektyw ;)

Peter1976
14.08.07, 12:57
Zgadzam się !

miałem na myśli te najtańsze polary,ale może się mylę,może nie są takie złe:)

Pozdrawiam!!

salvadhor
14.08.07, 13:30
Dla mnie dobrym wyborem było Marumi DHG. Nie jest najtańszy, nie jest najdroższy, ale jakość wykonania i efekt działania jest super. Zero niespodzianek.

Co prawda - wersja DHG ciężej czyścić niż WPC ( water proof coat ? ), ale tej drugiej nie spotkałem po sklepach netowych.

grizz
14.08.07, 14:02
Co prawda - wersja DHG ciężej wyczyścić niż WPC ( water proof coat ? ), ale tej drugiej nie spotkałem po sklepach netowych.

DHG w sumie był następca WPC... wiec starszy model został wycofany (o ile dobrze pamiętam).

dinx6
14.08.07, 14:43
a czym się właściwie różni DHG od WPC? jakie te ewentualne różnice mają przełożenie na zdjęcia?

grizz
14.08.07, 14:46
DHG - nowszy i podobno lepsiejszy... choć różnice raczej nie zauważalne...

WPC - łatwiej się czyści...

Ania_
16.09.07, 11:59
Podepnę się pod ten wątek i zapytam - czy ktoś byłby tak miły i wkleiłby mi przykładowe zdjęcie morza z nałożonym polarem? ;) [wszędzie podczytuję jak się świetnie sprawdza w górach... ja tym czasem jednak jadę w tym roku nad morze... i tak myślę jak wygląda taka woda "spolaryzowana"].

Oleryk
16.09.07, 12:19
Nie mam w tej chwili nic robionego z polarem na dysku ale mam sporo odbitek na papierze, w albumach.
Generalnie morze wygląda tak, jak we wszystkich folderach biur podróży.
Nasycone i kontrastowe kolory, sielanka :)

Edycja:
http://turystyka.korba.pl/obrazki/03160x.jpg

Ooo, nawet fotka z E-1:

Łebskie akcenty cz. VI (http://plfoto.com/808032/zdjecie.html)

Wyjscie "Halnego" w morze, port w Łebie, e1+polar

Olymp
16.09.07, 12:42
Moje były robione polarkiem kołowym, ale nie wyglądają jak z folderu, nic nie ruszane poziomami, nasyceniem itp. 100% czysty kadr.
Nie patrz na technikę bo to nie ja miałem akurat aparat w łapkach, świeciło bardzo ostre słońce. Zdjęcia tylko do wglądu.Bez korekty ekspozycji.

skow
16.09.07, 13:03
Podepnę się pod ten wątek i zapytam - czy ktoś byłby tak miły i wkleiłby mi przykładowe zdjęcie morza z nałożonym polarem? ;)

Proszę bardzo.

PS. Jak widać też to mnie ciekawiło.

Ania_
16.09.07, 16:08
Bardzo dziękuję. :D

cadman
16.09.07, 18:02
Jeszcze przykład efektu uzyskanego polarem.

Ania_
16.09.07, 18:35
O, mój ukochany Jarosławiec. :D