Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z E-510 po upadku, proszę o pomoc.

krobiak1981
22.11.12, 15:11
Witam, mam problem z body e-510. Po upadku przestała działać wbudowana lampa flash, na wyświetlaczu pojawia się znak błyskawicy na czerwono oraz zniknęło "menu" w wizjerze. AF działa, inne opcje również, robienie zdjęć jest możliwe, a ustawiania można zmieniać na wyświetlaczu LCD. Moje pytanie brzmi czy ktoś już usuwał podobną usterkę i ewentualnie wie jakie "elementy uległy uszkodzeniu" i czy ktoś z Was posiada schemat serwisowy body e-510, mam na myśli rysunek przedstawiający wszystkie podzespoły tego body i jak powinny być złożone. Przymierzam się by zajrzeć do "środka bebechów".
Pozdrawiam forumowiczów:wink:

Jaack
22.11.12, 15:30
mam na myśli rysunek przedstawiający wszystkie podzespoły tego body i jak powinny być złożone. Przymierzam się by zajrzeć do "środka bebechów".

Witaj na forum ;-)

Sądząc po Twojej wypowiedzi, szczególnie po jej fragmentach mogę doradzić... wyślij/zanieś aparat do serwisu.

Tak będzie lepiej dla aparatu i dla Ciebie ;-)

PS.

dlaczego taka rada...

pytasz się innych jakie elementy w środku mogły się uszkodzić, niestety nikt nie jest jasnowidzem, dużo zależy od samego upadku aparatu (którą stroną i w co uderzył)

następnie szukasz instrukcji serwisowej żeby sprawdzić jak wygląda prawidłowe rozmieszczenie elementów w środku

czy nie uważasz że, pewne elementy mogły się uszkodzić, połamać, być może jakaś taśma sygnałowa mogła pęknąć w wyniku naprężenia (może to być niezauważalne gołym okiem, da się wykryć miernikiem lub pod mikroskopem ew. silną lupą)

mogą być potrzebne części do wymiany, oczywiście możesz kupić kolejne body na części i próbować robić przeszczepy, jednak koszt takiego dawcy może być większy niż docelowa naprawa w jakimś serwisie

Mirek54
22.11.12, 15:36
Pamietaj,ze kondensator moze byc sprawny od lampy.Tez mysle,ze lepiej jak wyslesz do serwisu.

krobiak1981
22.11.12, 15:37
Pracuję na serwisie, urządzeń typu "handheld" więc "bebechy" to nie jest mi do końca temat obcy, dziękuje za troskę, ale szukam schematu i sugestii które pomogą mi naprawić sprzęt;)

Jaack
22.11.12, 15:48
Pracuję na serwisie, urządzeń typu "handheld" więc "bebechy" to nie jest mi do końca temat obcy, dziękuje za troskę, ale szukam schematu i sugestii które pomogą mi naprawić sprzęt;)

tym bardziej nie rozumiem...

mimo wszystko życzę powodzenia, jeżeli uda się Tobie Olka naprawić wrzuć tutka na forum, następnym razem to nie Ty będziesz pytał ale co najwyżej odpowiadał i zbierał podziękowania

PS.

kilka sekund szukania w google

http://genewoo.wordpress.com/2011/03/05/diy-how-to-fix-olympus-e-510-power-switch/

już masz pierwszy materiał do dalszej pracy ;-)

kilkanaście sekund później...

http://digital-photography.pl/pl/olympus-e-500-infrared-conversion/

co prawda to nie E-510 ale 500'tka jednak może być podobnie

PSS.

pamiętaj o kondziu ;-)

Pamietaj,ze kondensator moze byc sprawny od lampy.Tez mysle,ze lepiej jak wyslesz do serwisu.

sprawny jak sprawny... on może być... naładowany ;)

PSSSSSSSSS.

no dobra, znaj moje dobre serce... masz film, normalne p o r n o z E-510 w roli głównej, jak przystało na "dobry" film z tego gatunku jest po niemiecku ;-)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0nl0Fi091Ac

(http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0nl0Fi091Ac)film jest dostępny również w HD więc kluczowe momenty można zobaczyć w super jakości ;-) dodatkowo podczas projekcji w tle gra miła muzyczka ;-)

dopiero teraz zwróciłem uwagę że początkowy i końcowy podkład muzyczny do tego filmu to temat przewodni z filmu "Siedmiu Wspaniałych" oczywiście wersja amerykańska ;-)

czyżby jakiś podtekst ?

krobiak1981
22.11.12, 16:16
Dziękuję za pomoc i zaangażowanie,
na serwisie posiadam takie "kosmiczne" urządzenia jak miernik i mikroskop, jest i nawet oscyloskop :D. Schemat serwisowy znacząco ułatwia parce zwłaszcza gdy naprawiasz coś pierwszy raz i by to zrozumieć nie trzeba być chyba elektronikiem? Nie szukam mądrzenia się i rad w stylu ALE PO CO CI TO, DAJ NA SERWIS etc. tylko merytorycznej, rzeczowej pomocy:)

Jaack
22.11.12, 16:19
Dziękuję za pomoc i zaangażowanie,
Nie szukam mądrzenia się i rad w stylu ALE PO CO CI TO, DAJ NA SERWIS etc. tylko merytorycznej, rzeczowej pomocy:)

a co nie dostałeś pomocy ? ;-)

krobiak1981
22.11.12, 16:22
Uważasz ze w pierwszym poście napisałem, że mam do wymiany uszkodzony lcd czy nie działa włącznik power?:)

---------- Post dodany o 15:22 ---------- Poprzedni post był o 15:21 ----------

Mimo wszystko dziękuje za pomoc;)

Jaack
22.11.12, 16:26
czy ktoś z Was posiada schemat serwisowy body e-510, mam na myśli rysunek przedstawiający wszystkie podzespoły tego body i jak powinny być złożone. Przymierzam się by zajrzeć do "środka bebechów".
Pozdrawiam forumowiczów:wink:

no albo ja ślepy jestem albo...

film który podlinkowałem na końcu pokazuje demontaż i montaż E-510 można dokładnie bo w 720p zobaczyć jak jest aparat prawidłowo złożony

czy nie o to prosiłeś ?

PS.

wcześniejsze linki również mogą być pomocne, pomimo iż tematem przewodnim są tam inne usterki, poznasz sposób demontażu aparatu

Mirek54
22.11.12, 16:28
To teraz pomysl inaczej z innego punktu siedzenia.
Pracujesz w serwisie.Wiec napewno wyznajesz zasade ze od takich napraw jest serwis i punty napraw.Ludzie zatrudnieni w takich serwisach to fachowcy,posadaja odpowiednie warunki i to oni potrafia to zrobic najlepiej i najsprawniej.Prawda??czy nie??.
Tobie bedzie trudno zaprzeczyc,albo myslac o samodzielnej naprawie tego aparatu sie zgodzic.
To tak jak by taksówkarz namawial wszystkich do jezdzenia autobusem,bo i tak dojedziesz.

Jaack
22.11.12, 16:32
Witam, mam problem z body e-510. Po upadku ...Moje pytanie brzmi czy ktoś już usuwał podobną usterkę i ewentualnie wie jakie "elementy uległy uszkodzeniu"

niestety na tą część pytania nie potrafię odpowiedzieć, nawet gdybym próbował było by to wróżenie z fusów ;-)

PS.

są firmy trudniące się sprzedażą instrukcji serwisowych, może tam warto popytać jeżeli koniecznie musisz mieć serwisówkę

Mirek54
22.11.12, 16:49
niestety na tą część pytania nie potrafię odpowiedzieć, nawet gdybym próbował było by to wróżenie z fusów ;-)

PS.

są firmy trudniące się sprzedażą instrukcji serwisowych, może tam warto popytać jeżeli koniecznie musisz mieć serwisówkę

Ale w tym filmie co podlinkowales pani wyraznie mowi,ze jesli przeslesz aparat to za darmo sprawdza co popsute i przedstawia orientacyjne koszty(to rzecz normalna w serwisach) jesli nie wyrazisz zgody na naprawe po takiej informacji,bo za drogo czy tam sie rozmyslisz to zloza i wysla z powrotem.Zaplacisz tylko 5€ i przesylka.
Za 5€ to bym nawet nie grzebal.ponadto podaje nr tel,maila i linka do strony z czesciami,bateriami....
Zaczynajac od sluchania i ogladania trafisz wszedzie z naprawa aparatu.

Mojaszklanna kula gada,ze palnik do wymiany i procesor.

Jaack
22.11.12, 17:11
Ale w tym filmie co podlinkowales pani wyraznie mowi,ze jesli przeslesz aparat to za darmo sprawdza co popsute i przedstawia orientacyjne koszty(to rzecz normalna w serwisach) jesli nie wyrazisz zgody na naprawe po takiej informacji,bo za drogo czy tam sie rozmyslisz to zloza i wysla z powrotem.Zaplacisz tylko 5€ i przesylka.
Za 5€ to bym nawet nie grzebal.ponadto podaje nr tel,maila i linka do strony z czesciami,bateriami....
Zaczynajac od sluchania i ogladania trafisz wszedzie z naprawa aparatu.

Mojaszklanna kula gada,ze palnik do wymiany i procesor.

widzisz drogi Mirku, gdybym w szkole na lekcjach niemieckiego był bardziej pilny... też bym to wiedział ;-)

no ale przetłumaczyłeś najistotniejsze informacje z ww. filmiku więc autor pytania ma teraz sporo wiedzy i kilka możliwości

Mirek54
22.11.12, 17:22
Mirku, gdybym w szkole na lekcjach niemieckiego był bardziej pilny... też bym to wiedział ;-)

Kurde,rzeczywiscie ona tam po niemiecku nawija.Dopiero teraz zwrocilem na to uwage.Gdybym w szkole bardziej.......to bym od razu zauwazal roznice:mrgreen::mrgreen:

Jaack
22.11.12, 17:28
Kurde,rzeczywiscie ona tam po niemiecku nawija.Dopiero teraz zwrocilem na to uwage.Gdybym w szkole bardziej.......to bym od razu zauwazal roznice:mrgreen::mrgreen:

mnie najbardziej się w tym filmiku podoba muzyczka ;-)

ahutta
22.11.12, 17:33
PSSSSSSSSS.

no dobra, znaj moje dobre serce... masz film, normalne p o r n o z E-510 w roli głównej, jak przystało na "dobry" film z tego gatunku jest po niemiecku ;-)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0nl0Fi091Ac

(http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0nl0Fi091Ac)film jest dostępny również w HD więc kluczowe momenty można zobaczyć w super jakości ;-) dodatkowo podczas projekcji w tle gra miła muzyczka ;-)

Kurcze niech mu ktoś da plusa bo nie mogę. Ściągał na dysk nie będę, bo wolę nieco młodsze, ale i tak szacun.

Idąc tokiem rozumowania Mirka, to też się dziwię, że nie chcesz dać tego do serwisu. Chociaż nie, bo u mnie jest to samo. Sami "naprawiają" bazy, a potem jak już jest rozkopane to dzwonią i dziwią się czemu tak drogo. Krobiak, rób jak chcesz. Masz 50% szans, że Ci się uda. No może trochę więcej, bo masz doświadczenie serwisowe. Naprawdę trzymam kciuki, żeby Ci się udało, ale jak pomyślę ile części mi zostało gdy próbowałem naprawić budzik, to i tak wolałbym dać do serwisu.

anmael
22.11.12, 17:48
Kurcze niech mu ktoś da plusa bo nie mogę. Ściągał na dysk nie będę, bo wolę nieco młodsze, ale i tak szacun.
Poszło

krobiak1981
23.11.12, 09:41
no albo ja ślepy jestem albo...

film który podlinkowałem na końcu pokazuje demontaż i montaż E-510 można dokładnie bo w 720p zobaczyć jak jest aparat prawidłowo złożony

czy nie o to prosiłeś ?

Demontaż, montaż? Ten film pokazuje tylko wymianę LCD (aparat w tej formie miałem już rozebrany bez oglądania filmu) a tu trzeba zajrzeć głębiej w bebechy. Co do serwisówki widziałem jak ktoś na forum miał wykaz wszystkich elementów w przekroju co do śrubki ale to dotyczyło innego body i założylem, że może ktoś posiada takowy do e 510:).

Serwis firmowy olympusa śpiewa sobie coś kolo 850zł, jest opcja skorzystania z nieautoryzowanego serwisu, który skasuje połowe mniej. ale mam pewne obawy:)

---------- Post dodany o 08:41 ---------- Poprzedni post był o 08:34 ----------

[QUOTE=Mirek54;885894]To teraz pomysl inaczej z innego punktu siedzenia.
Pracujesz w serwisie.Wiec napewno wyznajesz zasade ze od takich napraw jest serwis i punty napraw.Ludzie zatrudnieni w takich serwisach to fachowcy,posadaja odpowiednie warunki i to oni potrafia to zrobic najlepiej i najsprawniej.Prawda??czy nie??.
Tobie bedzie trudno zaprzeczyc,albo myslac o samodzielnej naprawie tego aparatu sie zgodzic.
To tak jak by taksówkarz namawial wszystkich do jezdzenia autobusem,bo i tak dojedziesz.

Mirku zgadzam się z Tobą. Jeśli nie znam się dajmy to np. na hydraulice, a nie znam:D, to o naprawę poproszę fachowca, ale moja branża jest mocno spokrewniona mam odpowiedni sprzęt i póki co jeszcze chęci:D. A zadałem pytanie bo być może na forum siedzi jakiś "elektronik, mechanik precyzyjny, automatyk, miłośnik - naprawiacz", który podzieli się informacjami, ot tyle. Należy zachować zdrowy kompromis miedzy możliwościami a umiejętnościami, a ja z motyką na słońce nie zamierzam się porywać, spokojna głowa;)

HUTNIK
12.03.13, 17:13
No i wszystko się wyjaśniło:grin:

themoth
12.03.13, 20:11
Gosciu Krobiak dobrze prawi. To jego fach. Jakby się nie podjął, to tak jakby taksówkarz do roboty przyjeżdżał pekaesem, albo jakby szewc z zimie w sandałach chodził.