Zobacz pełną wersję : Photoshop CS3, Phase One i pliki .orf z Olympusa E-510
Sagarmatha
29.07.07, 08:57
Witam
Zciągnąłem sobie trialową wersje Photoshopa CS3, zrobiłem update i chciałem otworzyć pliki .orf z Olympusa E-510.
Pojawia mi się komunikat, że nie może otworzyć "bo nie jest to właściwy rodzaj dokumentu".
Pliki są ok. bo firmowe softwere Olympusa je otwiera.
Photoshop nie obsługuje plików Olympusa.
To samo miałem z Phase One. On przynajmniej podaje jakie aparaty obsługuje i nie ma tam wymienionego E-510.
Jak w takim razie otworzyć w Photoshopie te pliki?
Może możecie mi polecić jakiś inny dobry program do obsługi RAW, który radzi sobie z plikami Olympusa.
Pozdrawiam
Przekonwertuj do dng i bedzie ps dzialac.
Sagarmatha
29.07.07, 09:36
Przekonwertuj do dng i bedzie ps dzialac.
Jak? Nie znalazłem opcji "convert", "konwertuj" "save as" itd.
Mówię o Adobe Brigge CS3. W Photoshopie nic nie mogę zrobić bo "zły format dokumentu". Próbowałem "open as" w .png i wychodzi szara plama. W "open as" nie widzę .dng
Pozdrawiam
a ja sądze że potrzebna ci wtyczka RAWcośtam do PS'a... miałem ten sam problem ale po zainstalowaniu tego działało jak ta lala... prawdopodobnie mam gdzieś jeszcze instalke wiec jak coś to pisz...
Sagarmatha
29.07.07, 10:05
a ja sądze że potrzebna ci wtyczka RAWcośtam do PS'a... miałem ten sam problem ale po zainstalowaniu tego działało jak ta lala... prawdopodobnie mam gdzieś jeszcze instalke wiec jak coś to pisz...
Mówisz pewnie o Adobe RAW, ale Photoshop wyświetla, że już jest i nawet robi update do tego.
zawsze jest.... pytanie tylko jaka wersja
Kazda wersja wtyczki camera raw czyta dng, nawet najstarsza do cs1. Sprawdzalem na cs1 w polaczeniu z adobe dng converter 4.1 i z rawami z raw.fotosite zrzuconymi do dng, i wczytuje je bez problemu.
Sagarmatha
29.07.07, 12:10
Witam
Błąd bym w miejscu w którym został zainstalowany plik plug-inu. Po zkopiowaniu we właściwe miejsce wszystko ruszyło.
Pozdrawiam
a ją się podłączę z pytaniem o jakiś programik który mi przeczyta rawy z Lumixa FZ8 - oprócz własnie adobe cs3...ktoś coś wie?
a ją się podłączę z pytaniem o jakiś programik który mi przeczyta rawy z Lumixa FZ8 - oprócz własnie adobe cs3...ktoś coś wie?
Dcraw napewno, bo na stronie fz8 wystepuje na liscie, wiec zapewne ufraw tez.
Sproboj http://ufraw.sourceforge.net//ufraw-0.12-setup-2007-06-14.exe
Nie mam rawow z tego aparatu zeby sprawdzic.
Witam
Błąd bym w miejscu w którym został zainstalowany plik plug-inu. Po zkopiowaniu we właściwe miejsce wszystko ruszyło.
Pozdrawiam
Witam.
Czy mozesz podać jaki lugin i w jakie miejsce wgrałeś. Mój PS CS2 nie rozpoznaje pliku, natomiast przeglądarka i owszem. Nic nie rozumiem, POMOCY.
RAWy z E-510 można odczytać tylko z wersją Adobe RAW, która działa z Adobe CS3.
Z CS2 niestety nie, trzeba przekonwertować do DNG.
RAWy z E-510 można odczytać tylko z wersją Adobe RAW, która działa z Adobe CS3.
Z CS2 niestety nie, trzeba przekonwertować do DNG.
Ok tylko czym. DNG Camera RAW 4 1 robiłem. Poszlo szybko i elegancko. Ale PS stwierdził, że wtyczka którą zainstalowałem nie obsługuje tego typu plików. Trochę to dziwne, bo przeglądarka plików współpracująca z PS wyświetliła miniaturki.
Nic nie kumam, albo coś działa albo nie.
Moze ten DNG konwerter jakis kulawy.Instalnij TEGO (http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=3548&fileID=3352) i niech pozniej sobie aktualizuje.Ostatnia aktualizacja jest do CS3 to z CS2 nie ma sensu
Ewentualnie popatrz na ACD see pro2 nie potrzeba wiecej nic-otwiera przerabia i nnne rzeczy jeszcze ma. ;)
Moze ten DNG konwerter jakis kulawy.Instalnij TEGO (http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=3548&fileID=3352) i niech pozniej sobie aktualizuje.Ostatnia aktualizacja jest do CS3 to z CS2 nie ma sensu
Ewentualnie popatrz na ACD see pro2 nie potrzeba wiecej nic-otwiera przerabia i nnne rzeczy jeszcze ma. ;)
Szkoda, że ten drugi jest tak wysoko płatny, pobawie sie PS, wkońcu go mam.
Niestety nie działa, ale kupa :cry:
Syd Barrett
2.03.08, 00:34
Szkoda, że ten drugi jest tak wysoko płatny, pobawie sie PS, wkońcu go mam.
Niestety nie działa, ale kupa :cry:
Jestem śpiący może nie napiszę na temat.. albo już było.
Rozumiem, że masz fotoszopa i e-510.
- Wiem, że domyślnie photoshop nie otwiera rawów (.orf) z e-510. w tym celu należy pobrać wtyczkę Camera Raw (wpisz w goglach lub poszukaj na forum linku) i skopiować (rozpakować?) ją do folderu plugins (/wtyczki) w folderze photoshopa. Wtedy nie powinno być problemu z czytaniem tych plików. powodzenia
- Wiem, że domyślnie photoshop nie otwiera rawów (.orf) z e-510. w tym celu należy pobrać wtyczkę Camera Raw (wpisz w goglach lub poszukaj na forum linku) i skopiować (rozpakować?) ją do folderu plugins (/wtyczki) w folderze photoshopa. Wtedy nie powinno być problemu z czytaniem tych plików. powodzenia
Ma Photoshopa CS2 a ten nie otworzy ORFów z E-510 bo najnowsza wtyczka Adobe RAW współpracuje tylko Z Photoshopem CS3.
Przecież napisałem... :roll:
Ma Photoshopa CS2 a ten nie otworzy ORFów z E-510 bo najnowsza wtyczka Adobe RAW współpracuje tylko Z Photoshopem CS3.
Przecież napisałem... :roll:
Ok. dla uporządkowania.
Mam E-510 od 29-02-2008, (może będzie się 4 razy wolniej starzał :mrgreen: ) i zacząłem zabawę, poznawanie sprzętu (to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa). Zrobiłem parę zdjątek w raw i ..... kupa :? . Czym to odtworzyć i obrobić? Poszperałem na forum i wyczytałem, że konwersję plików orf z E-510 można robić DNG Camera RAW 4.1 i wyżej. Ale tylko tą wersją zrobione pliki z rozszerzeniem dng, są rozpoznawane przez, plug-in Camera RAW 3.7. Pobrałem go i wskazałem PS folder pluginów i nic się nie otwiera, dostałem komunikat „Nie można używać wtyczki Camera Raw. Nie jest zgodne z tą wersją programu Photoshop.”
Pliki DNG pokazuje w postaci miniaturek system i Adobe Bridge.
Co dalej? Mam dostęp do Adobe Photoshop CS2, na laptopie zaprzyjaźnionego grafika, który wyjechał za ocean do pracy. Więc jest „mój” i nie mój. Nie chcę namieszać aczkolwiek pozwolenie mam.
Ręce opadają. A może jakiś inny program, Photoshop elements kupić tylko, jaki i ile kosztuje. No i czy warto?
A może zwyczajnie coś napitoliłem :razz:
Przecież dostałeś wraz z aparatem program Olympus Master.
Wywołuje RAWy i jest nawet po polsku. I za darmo.
Dlaczego nie użyjesz tego programu?
Jakoś tak ....... przyzwyczajenie? Przez rok się ździebko naumiałem, no i bibliotekę mem do PS. Myslałem, że teraz z rawami to poszaleje a tu kiszka.
A nie dostales z puszka Olympus Master 2.Powinienes dostac w sumie cztery plytki(dwie male)na tych malych masz soft do odzyskiwania fotek.Na duzych masz instrukcje obslugi i soft do obrobki fotek,Olympus Master 2 i Olympus Studio 2.Te programy Ci pozwola na poczatkowa zabawe.Nie musisz na poczatek strzelac z rakiety,zeby komara ubic.
Jakoś tak ....... przyzwyczajenie? Przez rok się ździebko naumiałem, no i bibliotekę mem do PS. Myslałem, że teraz z rawami to poszaleje a tu kiszka.
Wywołaj w Olympus Master, zapisz jako TIFF i obrabiaj sobie dalej w Photosopie.
Ja na Twoim miejscu przynajmniej spróbowałym sił w Olympus Master.
To naprawdę niezły program, wywoła ORFy znacznie lepiej niż Photoshop bo właśnie do nich jest przeznaczony.
Było tu gdziś na forum porównanie programów do wywolywania RAWów Olympusa i te od producenta wypadły najlepiej.
Wywołaj w Olympus Master, zapisz jako TIFF i obrabiaj sobie dalej w Photosopie.
Ja na Twoim miejscu przynajmniej spróbowałym sił w Olympus Master.
To naprawdę niezły program, wywoła ORFy znacznie lepiej niż Photoshop bo właśnie do nich jest przeznaczony.
Było tu gdziś na forum porównanie programów do wywolywania RAWów Olympusa i te od producenta wypadły najlepiej.
Ano nic :cry: Jak się nie da, to się nie da.
zobacze ten soft do aparatu.
Syd Barrett
2.03.08, 15:13
Możesz pobrać triala cs3 (http://www.adobe.com/downloads/?ogn=EN_US-gn_dl) i jeżeli Ci się spodoba to wtedy mógłbyś zacząć myśleć o kupnie.
Jeżeli nie to nie ma po co się w to pakować bez testowania. Camera Raw w CS3 ma niesamowicie więcej opcji niż w CS2.
Co do zakupów, to była jakiś czas temu (było gdzieś na Forum) promocja dla studentów - zawsze może ktoś np z rodziny studiuje?
No albo możesz kupić okazyjnie cs2 i zrobić darmowy upgrade na cs3. Kolega tak zrobił i jest zadowolony.