Zobacz pełną wersję : E -500 KOLORY ?
Witam Wszystkich Serdecznie,
to mój pierwszy post na forum, więc proszę wybaczyć jeżeli temat powinnam wrzucić w inny dział.
Bardzo prosze o pomoc i poradę :)
Otóż mam problem z kolorystyką zdjęć w E-500. Strasznie mnie to denerwuje, kolory są mdłe i blade, zdjęcia jakby za mgłą. Poprzedni mój aparat to Olympus C-750 w którym kolory są znacznie żywsze i odzwierciedlają rzeczywistość. Aby uzyskać intensywnosć kolorów o odpowiednią jakość kolorów każde zdjęcie ( a robię ich sporo) muszę obrabiać w programie graficznym, co jest b.uciążliwe. Czy w E-500 to norma? czy też mozna to ustawić i jak?
dla przykładu postaram się wkleić fotkę z E-500 i C-750 zrobione w tyn samym miejscu i tym samym czasie.
Na 1 fotce miałeś ustawione iso 400 ( fotka przepalona )a to za dużo na tak słoneczny dzień, radzę się zaopatrzyć w filtr polaryzacyjny, będziesz miał w dobrych warunkach ładnie nasycone zielenie i niebieskie niebo.
Przysłona też chyba w okolicach F8 była by dobra no i krótszy czas.
Zdjęcia z lustra mają inną specyfikę niż z kompaktu, często obraz prosto z lustrzanki wydaje się mniej kolorowy ( "plastikowy"), ale za to ma większe możliwości obróbki, modyfikacji, które możemy wykonać na komputerze. Jak uważasz, że kolory są za słabe to ustaw sobie w opcjach profil kolorów na vivid i daj więcej saturacji. Pokazane zdjęcie z E-500 ma nie do końca odpowiednią ekspozycję, stąd takie wrażenie wyblakłych kolorów. Pomyśl również o filtrze szarym połówkowym, który przyciemni ci jaskrawą górną część kadru i jednocześnie poprawnie naświetli dół.
pzdr
Na 1 fotce miałeś ustawione iso 400 ( fotka przepalona )a to za dużo na tak słoneczny dzień, radzę się zaopatrzyć w filtr polaryzacyjny, będziesz miał w dobrych warunkach ładnie nasycone zielenie i niebieskie niebo.
Przysłona też chyba w okolicach F8 była by dobra no i krótszy czas.
Chyba nie do końca słoneczny ten dzień, raczej szary, a w takim przypadku polar nic nie da, jak patrzysz na iso to zobacz też czas naświetlania 1/30, w tym przypadku iso nie ma znaczenia jeśli chodzi o prześwietlenie.
pzdr
nie ma znaczenia ISO? przecież przy wiekszym iso jest mniejsza rozpiętość tonalna matrycy.
BB odpowiadając na twoje pytanie:
1. twoje zdjęcie jest prześwietlone (te z e500) - widać to chociażby po tym, ze niebo całe masz białe a na zdjęciu c750 fragmenty są niebieskawe. Tu trzeba by zrobić korekte ekspozycji podczs robienia zdjęć. W instrukcji znajdziesz jak to zrobić.
2. pytałeś czy coś można poustawiać w aparacie: tak można, nasycenie kolorów i kontrast, obydwa te parametry reguluje się od -2 do 2. Też znajdziesz w instrukcji jak to zrobić.
nie ma znaczenia ISO? przecież przy wiekszym iso jest mniejsza rozpiętość tonalna matrycy.
Akurat nie to miałem na myśli, rozpiętość tonalna w zakresie np. iso 100-400 nie zmienia się tak drastycznie, ale na pewno trochę spada. Chodzi o to, że w tym przypadku czas przy iso 400 wynosił 1/30 więc można było użyć krótszego czasu i nie prześwietlić. Gdyby było to iso 400 w bardzo słoneczny dzień, czas 1/4000 (chyba najkrótsza możliwa wartość) mógłby nie wystarczyć i scena zostałaby prześwietlona, w takim przypadku miało by to kluczowe znaczenie.
pzdr
Akurat nie to miałem na myśli, rozpiętość tonalna w zakresie np. iso 100-400 nie zmienia się tak drastycznie, ale na pewno trochę spada. Chodzi o to, że w tym przypadku czas przy iso 400 wynosił 1/30 więc można było użyć krótszego czasu i nie prześwietlić. Gdyby było to iso 400 w bardzo słoneczny dzień, czas 1/4000 (chyba najkrótsza możliwa wartość) mógłby nie wystarczyć i scena zostałaby prześwietlona, w takim przypadku miało by to kluczowe znaczenie.
pzdr
no to to tak :D
W przypadku tego zdjęcia, moim zdaniem zawinił system pomiaru jasności obiektu tzw. metering. Wygląda mi to raczej na punktowy pomiar w ciemnych ruinach, stąd cała reszta jest prześwietlona. Zalecałbym raczej w tych warunkach tryb matrycowy, czyli ESP, z korekcją EV +/- w zależności od potrzeby. Można też zastosować bracketing ekspozycji i w domu wybrać sobie jedno z trzech, to najlepiej wyglądające. Filtry zalecam również. Polara na słoneczny dzień lub szarą połówkę, kiedy polar nie daje pożądanych efektów. Czasami stosuję obydwa na raz. Wówczas trzeba nieco zmniejszyć kąt, aby w narożnikach nie było winiety.
Cadman trzeba było podejrzeć exifa - byś zobaczył, że pomiar był matrycowy
RadioErewan
28.07.07, 16:49
Po co używasz przestrzeni Adobe RGB?
Pozdrawiam
Autor nie pisze prawdy ponieważ zdjęcia są robione z różnych kątów a to nie są identyczne warunki oświetleniowe.
Jak dla mnie fotki (pomijajac aspekt ekspozycji) pod wzgledem kolorow sa naturalne. Nie bardzo wiem co ci w nich nie gra. Owszem zastosowanie polaryzacyjnego filtra poprawi znacznie efekt, ale to co jest mozesz sam podkrecic w PSie. Dla mnie te fotki nie sa miarodajne zeby w ogole sie wypowiadac nt kolorystyki zdjęć. Pokaz kilka różnych fotek z różnych sytuacji żebyśmy mieli wieksze spektrum do oceny.
Pobawiłam się trochę kontrastem i ostroscią i efekt jest znacznie lepszy ale to jeszcze nie to czego oczekuję:/
Olymp - nie zamierzam nikogo wprowadzać w błąd, szukam tu porady a te dwie fotki to tylko przykład gdyz rożnica kolorystyki dotyczy wszystkich zdjęć które robię.
Niektóre objaśnienia o których piszecie to mnie jeszcze tabu... ale będę walczyć. :)
dzięki :)
RadioErewan
29.07.07, 14:48
Pobawiłam się trochę kontrastem i ostroscią i efekt jest znacznie lepszy ale to jeszcze nie to czego oczekuję:/
Olymp - nie zamierzam nikogo wprowadzać w błąd, szukam tu porady a te dwie fotki to tylko przykład gdyz rożnica kolorystyki dotyczy wszystkich zdjęć które robię.
Niektóre objaśnienia o których piszecie to mnie jeszcze tabu... ale będę walczyć. :)
Ja jeszcze raz zapytam, dlaczego używasz Adobe RGB?
Pozdrawiam
a ja wejde z buciorami w tego posta :-)
Ja uzywam tylko AdobeRGB bo wiekszosc fotek obrabiam.... i nawet do labu w takim profilu wysylam i fotki maja fajne kolory. Czy popelniam jakis karygodny blad?
RadioErewan
29.07.07, 16:22
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Przygotowanie_zdj%C4%99%C4%87_dla_ WWW_i_fotolab%C3%B3w#Eksport
Foto 15 i 16. Pomerdanie profili skutkuje utratą dynamiki kolorów i ich przesunięciami.
pozdrawiam