Zobacz pełną wersję : Jaka Lampa Błyskowa?
Witajcie
Jest to moj pierwszy post dlatego wypadało by sie przywitać - Siema.
Mam Olympusa e 420 z podstawowymi dwoma obiektywami.
Robie zdjecie z czystego hooby głownie natury ale zdarza sie rowniez robic zdjecia w pomieszczeniach gdzie niestety lampa wew. nie daje absolutnie rady...
Mam do was pytanie,
Jaka lampe błyskową kupić max 450 zł
Generalnie chcialbym nowa...
Co polecacie ?
To zalezy jakie zdjecia robisz, ale z mojego punktu widzenia [1] podstawa jest, aby lampa nie znajdowala sie na aparacie (wtedy swiatlo ma jakis sens), wiec do ceny lampy musisz doliczyc jeszcze wyzwalacz. Kupujac wyzwalacz YN i lampke np. YN460II chyba zmiescisz sie w tym budzecie.
[1] dotyczy to zarowno fotografii modelek, makra czy martwej natury, nie sprawdzi sie tylko w reportazu gdzie nie masz czasu by ustawic lampke gdzies z boku
temat wałkowany milion razy , uzyj opcji szukaj i po krzyku :)
pozdrawiam
YN 460II (200 zł, to II jest istotne i coś mi się obiło o uszy, że najnowsza wersja ma gniazdo PC, sprawdź to i jeśli się potwierdzi, to szukaj lampy z gniazdem). Na samym początku możesz poćwiczyć odbijanie od sufitu (różnica w stosunku do wbudowanej będzie gigantyczna) i myśl jakie dodatki kupić za resztę kasy. Jeśli nie masz, to na początek ładowarka i akumulatorki. Wyzwalacze są potrzebne, ale sensowny komplet, to ok 150 zł. W mieszkaniu i do kwiatków w ogrodzie wystarczy na początek kabel PC 5m (20 zł), zostanie Ci wtedy na prosty statyw (40 zł), uchwyt (40 zł), parasolkę (od 20 zł), blendę (od 25 zł) i tu się skończy w sumie 450 zł :).
Statyw i troche gadzecikow mam. W a z ta Lampa nie lepiej yn 560 II?
Wyslane z Samsung Galaxy S II Za pomoca Tapatalk 2
Najwieksza różnica, to wbudowany zoom i rozmiary. Palnik jest ten sam, więc moc przy 35 mm taka sama. Przy odbijaniu i bezpośrednim świeceniu zoom może sie czasem przydać, przy rozpraszaniu (softbox, parasolka) raczej nie.
Popieram YN 560II wydaje się lepszym wyborem. Do tego wyzwalacz / kabel albo na początek fotocela
Witam
YN 650 II ma wbudowaną fotocelę i to skuteczną. Wyzwalacz/kabel - jak najbardziej, na większe odległości lub bez widoczności aparat/lampa.
Mam, używam, polecam.
Pozdrawiam. romeq
Dziękuję chłopaki za rade przed napisaniem posta myślałem o tym 560 II i tego właśnie kupie. Potem będę was meczy jak ustawiać to lampę bo to przecież manual
Jesli masz wybrac 560 zamiast 460 kosztem wyzwalacza to ja bym raczej wybral 460 z wyzwalaczem. BTW oprocz 460 i 560 mam tez kupiona na poczatku FL50R i uzywam jej najrzadziej - ale ja nigdy TTL nie potrzebowalem - a przebicie cenowe jest kilkukrotne.
Poczytaj sobie o strobist (google).
Jaka przewagę daje wyzwalacz?
Jaka przewagę daje wyzwalacz?
Wyzwalacz działa "dalej" (niż kabel) i w pełnym słońcu (gdzie nie działa fotocela).
Za wyzwalaczem nie ciagnie sie kabel. Porobisz troche z kablem to zrozumiesz (chcialem Cie przed tym uchronic) :)
Nie rozumiem tekstu o fotoceli, aby wyzwalac fotocela trzeba czyms blysnac, wiec jesli nie masz wyzwalacza to musisz blyskac wbudowana lampa, a to juz totalnie porazka.
Ja uzywam dwoch odbiornikow na lampach (zazwyczaj studyjnych) a jesli mam w danym momencie wiecej lamp, to pozostale wyzwalaja sie fotocela.
Lampy na aparacie nie uzywam nigdy.
Kupuje yn 560 II jakiś mały tutorial obsługi tego manuala ?
Kupuje yn 560 II jakiś mały tutorial obsługi tego manuala ?
O dobry pomysl.Zrob jakiegos fajnego tutoriala.Duzo ludzi kupuje bez papierow,instrukcji a pozniej sie okazuje ,ze to im niepotrzebne albo za trudne.
Dobry tutek z obrazkami moze im wiele pomoc.
Witam
Jest w komplecie z lampą. Nieco skrócona po polsku i pełniejsza po ang.
Przynajmniej ja tak dostałem z YN 560 bez II.
Rację mają Ci co radzą wyzwalacz. Kabel oprócz niższej ceny nie ma innych zalet.
Pozdrawiam. romeq
Nie ze instrukcja tylko jak go ustawiać itp
Nie ze instrukcja tylko jak go ustawiać itp
Tylko co tu można poradzić?
Ustawiasz odpowiednio do warunków i ekspozycji jaką chcesz uzyskać.
Robisz najpierw kilka testowych zdjęć, aż uzyskasz właściwe parametry i tyle.
Panowie ostatnie moje pytanie, ponieważ jestem typowym laikiem i z zew lampą bede miał 1 raz styczność, chciałbym sie zapytac czy lampa manualna reaguje tzn wypala błysk samoczynnie po wcisnieciu migawki czy ona jest odpalana osobno?
No to faktycznie niezły jesteś. W sankach odpala razem z wyzwoleniem migawki (pod warunkiem, że jest właczona). Poczytaj w instrukcji aparatu o minimalnym czasie synchronizacji.
W sankach odpala razem z wyzwoleniem migawki (pod warunkiem, że jest właczona). Poczytaj w instrukcji aparatu o minimalnym czasie synchronizacji.
Poza sankami też, o ile używamy bezprzewodowego wyzwalacza o którym pisał darkelf między innymi. Można połączyć kablem i też się wyzwoli razem z migawką.
Minimalny czas synchronizacji, aparat ustawiasz w trybie M, czas otwarcia migawki 1/160 będzie bezpiecznym czasem.
Poza sankami też, o ile używamy bezprzewodowego wyzwalacza o którym pisał darkelf między innymi. Można połączyć kablem i też się wyzwoli razem z migawką.
Minimalny czas synchronizacji, aparat ustawiasz w trybie M, czas otwarcia migawki 1/160 będzie bezpiecznym czasem.
Na błysk też się wyzwoli w trybie S (ustawiany na lampie), ale przy takich pytaniach, to ja bym proponował oswojenie się z lampą na sankach. W trybach automatycznych tez się odpali, ale musisz pilnować czasu. Jak będzie za krótki, to się odpali z niedoświetlonym paskiem.
No to faktycznie niezły jesteś. W sankach odpala razem z wyzwoleniem migawki (pod warunkiem, że jest właczona). Poczytaj w instrukcji aparatu o minimalnym czasie synchronizacji.
Pisałem że jestem laikiem i rownież Ty sie najpierw uczyłeś tak samo jak ja dziś....
Nightelf i tylko w trybie M na aparacie lampa bedzie wspolpracowac? czy S i A też?
Dziękuje za pomoc
Lampe dopiero bedę zamawiał
Nightelf i tylko w trybie M na aparacie lampa bedzie wspolpracowac? czy S i A też?
W innych trybach też odpali, ale wtedy masz mniejszą kontrolę.
Lampa jest manualna, czyli sama nie dobierze mocy błysku.
Skoro lampa będzie doświetlać kadr zwiększając ilość światła, to aparat sam nie dobierze właściwej wartości ekspozycji.
Bo aparat mierzy światło zastane, nie takie które będzie po odpaleniu lampy.
Dlatego ja z lampami manualnymi wolę pracować w pełnym manualu także w aparacie.
Pisałem że jestem laikiem i rownież Ty sie najpierw uczyłeś tak samo jak ja dziś....
Dziękuje za pomoc
Lampe dopiero bedę zamawiał
Ja uczyłem się zupełnie inaczej. Wtedy nie było internetu i nie było komu zawracać głowy takimi pytaniami. Miałem do tego świetną książkę pod tytułem "Instrukcja obsługi aparatu". Znalazłem w niej odpowiedzi na wiekszość najprostszych pytań :)
Ja uczyłem się zupełnie inaczej. Wtedy nie było internetu i nie było komu zawracać głowy takimi pytaniami. Miałem do tego świetną książkę pod tytułem "Instrukcja obsługi aparatu". Znalazłem w niej odpowiedzi na wiekszość najprostszych pytań :)
Skoro zawracam ci głowe to po kiego zagladasz do tego tematu poprostu sobie odpuść.
W instrukcji obslugi nie ma nic na temat wspołpraca z lampa yn 560 II :) bez napinki prosze
Witam
Nie ma prostej instrukcji jak posługiwać się lampą manualną (jak YN 560) czy w trybie manualnym lampami z pełną automatyką (np. FL 56R, FL36R lub FL600 i inne). Myślę, że powinieneś dodać do ceny zakupu lampy wydatek na jakąś książkę z tej dziedziny. Jest tego trochę na rynku. Ja polecam "Z pamiętnika lampy błyskowej" Joe McNally lub "Fotografia z lampą błyskową w praktyce" Neila Van Niekerka. Zajrzyj na strony Helliona lub Galaktyki.
Pozdrawiam. romeq
Poczytaj o tej lampie Ta o ktorej Ty piszesz to kopia tej.
http://www.learn.usa.canon.com/app/pdfs/quickguides/CDLC_580EXII_QuickGuide.pdf
Poczytaj o tej lampie Ta o ktorej Ty piszesz to kopia tej.
http://www.learn.usa.canon.com/app/pdfs/quickguides/CDLC_580EXII_QuickGuide.pdf
Witam
No, niezupełnie. Wielkość, wygląd, tak, ale nie elektronika.
Polecam lekturę ww książek.
Pozdrawiam. romeq
Lampa odpala wraz z wyzwoleniem migawki na pierwszej kurtynie.
Na drugiej kurtynie wraz z zamknięciem.
To niestety diametralna różnica, która może zmienić wygląd zdjęcia.