PDA

Zobacz pełną wersję : foto B&W

macieyW
7.11.12, 18:30
Szanowni Klubowicze, ponieważ niewiele mam do napisania o sobie, chciałbym od razu zaprosić Was do obejrzenia kilku uchwyconych przeze mnie miejsc i sytuacji. Mam nadzieję, że nie popełniam faux pas zakładając wątek w tym dziale, jeśli jest inaczej, proszę o przeniesienie do właściwego. Wybaczcie ewentualne niedociągnięcia techniczne, ale są to pierwsze zdjęcia, które prezentuję w internecie.
Na początek zapraszam do Londynu - miasta dla mnie tak różnorodnego , że nie mogłem oderwać aparatu od oka :wink:
Będę wdzięczny za każdy komentarz. Napiszcie czy prezentować kolejne, czy jednak pozostawić je w albumie jako pamiątkę z wycieczki.
Dla zainteresowanych stroną techniczną - zdjęcia zrobione zostały aparatem E-PL2 z obiektywem lumix 20 1.7 i przygotowane w SEP 2.

1.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73230&d=1352305119

2.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73231&d=1352305123

3.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73232&d=1352305126

goldiesr
7.11.12, 18:33
podobają mi się dwa pierwsze, trzecie nie podoba. te osoby zajmują za dużą część kadru moim zdaniem.

dzarro
7.11.12, 18:37
Świetne kadry - nr. 2 chyba trochę przedobrzona obróbka pierwszego planu, choć sama kompozycja bardzo ciekawa. Nr 1 i nr 3 - bardzo dobre, konsekwentnie skomponowane. W całej trójce jest to "coś".

---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post był o 17:33 ----------

Napiszcie czy prezentować kolejne,

Wrzucaj, wrzucaj... :grin:

barmichal76
7.11.12, 18:56
Mnie podobają się najbardziej 2 i 3, ze wskazaniem na 2, choć trochę bym jednak wyprostował (w prawo). Jedynka jakoś najmniej na mnie zadziałała.
Niem mam natomiast wątpliwości - ten dział jest dla Ciebie na 100%
Pozdr.

micz87
7.11.12, 18:57
wszystkie 3 dobre, trójka podoba mi się jednak najbardziej za niewyraźny pierwszy plan o ciekawe niebo.

macieyW
8.11.12, 13:04
goldiesr, dzarro, barmichal76, micz87 – dziękuję Wam bardzo za podzielenie się Waszymi opiniami tym bardziej, że są to pierwsze opinie od „nierodziny” :).
Liczę na Wasze komentarze do kolejnych, które wstawię niebawem.

dzarro – obróbka może rzeczywiście być przedobrzona, to chyba częsty błąd rozpoczynających zabawę z programami graficznymi. Mógłbyś napisać, którym suwakiem w programie przedobrzyłem, bo niestety jeszcze tego nie zauważam :)

barmichal76 – rzeczywiści cała 2 jest przechylona. Rozważałem jej wyprostowanie, ale prosty horyzont pozbawiał jej wtedy takiej „spontaniczności” ujęcia. Kompozycja jest klasyczna – a to pochylenie burzy trochę tę równowagę. Chociaż, …….. może masz rację……. :roll:
Wstawię coś z rzeczywiście kopniętym horyzontem, zobaczymy co napiszesz :wink:

Cały czas zachęcam też innych to podzielenia się swoimi opiniami – nikt inny nie lubi B&W ?, a może te zdjęcia powinny być w kolorze ?:wink:

barmichal76
8.11.12, 13:31
Często w tego typu zdjęciach kolor rozprasza, ale dopiero jak zobaczymy wersje kolorowe będziemy mogli się bardziej konstruktywnie wypowiedzieć. Wrzucaj.
Pozdr

robert1088
8.11.12, 13:39
Dobre foto :grin:

konradkkk
8.11.12, 13:39
fajne, nie ma się do czego przyczepić

dzarro
8.11.12, 14:09
dzarro – obróbka może rzeczywiście być przedobrzona, to chyba częsty błąd rozpoczynających zabawę z programami graficznymi. Mógłbyś napisać, którym suwakiem w programie przedobrzyłem, bo niestety jeszcze tego nie zauważam :)

Jakiego suwaka użyłeś to Ty wiesz lepiej. Mi to wygląda na "przejrzystość" - albo coś w tym stylu. Nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszna obróbka - to kwestia gustu, to zdjęcia jest dla mnie trochę za bardzo "graficzne", za wyraziste, co nie zmienia faktu, że jest fajne - dla innych taka wersja może być właśnie optymalna. Przechył dla mnie jest OK - zwiększa dynamikę ujęcia.

Nie wiem od jak dawna robisz zdjęcia i jak wyglądają inne Twoje obrazki. Czy w Twojej ocenie powyższa trójka należy do najlepszych zdjęć wybranych z setek innych, czy też masz wiele innych w tym samym stylu i na tym poziomie? Jeśli to drugie - to może oznaczać, że masz dużą łatwość intuicyjnego komponowania zdjęć. A to jest dość rzadka cecha.
Jeśli kolejne foty będą podobne to mam taką "radę": w 90% słuchaj własnej intuicji a tylko w 10% opinii innych.

macieyW
8.11.12, 17:46
Często w tego typu zdjęciach kolor rozprasza, ale dopiero jak zobaczymy wersje kolorowe będziemy mogli się bardziej konstruktywnie wypowiedzieć. Wrzucaj.
Pozdr

Z tym kolorem to miała być taka trochę prowokacja :grin:
Dla mnie kolor póki co jest jeszcze za trudny.

---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post był o 16:41 ----------

robert1088 i konradkkk - dziękuję Wam za przyłączenie się do wątku.

Cieszę się, że napisał ktoś, kto zawodowo zajmuje się fotografią.
Pozdrawiam,

yamada
8.11.12, 19:10
Jakiego suwaka użyłeś to Ty wiesz lepiej. Mi to wygląda na "przejrzystość" - albo coś w tym stylu. Nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszna obróbka - to kwestia gustu, to zdjęcia jest dla mnie trochę za bardzo "graficzne", za wyraziste, co nie zmienia faktu, że jest fajne - dla innych taka wersja może być właśnie optymalna. Przechył dla mnie jest OK - zwiększa dynamikę ujęcia.

Nie wiem od jak dawna robisz zdjęcia i jak wyglądają inne Twoje obrazki. Czy w Twojej ocenie powyższa trójka należy do najlepszych zdjęć wybranych z setek innych, czy też masz wiele innych w tym samym stylu i na tym poziomie? Jeśli to drugie - to może oznaczać, że masz dużą łatwość intuicyjnego komponowania zdjęć. A to jest dość rzadka cecha.
Jeśli kolejne foty będą podobne to mam taką "radę": w 90% słuchaj własnej intuicji a tylko w 10% opinii innych.
"Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty dzarro"

Za te 10% to masz u mnie "+"
Jednym z większych błędów jest 100% uleganie radom innych fotografujących. Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia. Rozumiem komentarz co się w nim nie podoba, co według komentującego jest nie tak, ale żeby zaraz przerobić je na swoją modłę? Każdy z nas ma swoje widzenie i to właśnie jest dobre. Wyobraźmy sobie, że wszyscy robimy takie same kadry, tak samo je obrabiamy... Masakrycznie nudno by było. Owszem jeśli autor prosi o przerobienie to zgoda, można to robić.
Publikując zdjęcia powinniśmy być pewni, że to jest to co chcemy pokazać w taki a nie inny sposób, było nie było to jest nasze dzieło, i fajnie kiedy inni to szanują.
Idealnie kiedy doceniają.

Zdjęcia wszystkie 3 mi się podobają, przyjemne w odbiorze, ładnie skomponowane, dobrze pokazane. Czekam na kolejne.

waruga
8.11.12, 19:15
Jak dla mnie jedyneczka najbardziej sie podoba :-)

macieyW
8.11.12, 22:35
Jakiego suwaka użyłeś to Ty wiesz lepiej. Mi to wygląda na "przejrzystość" - (...)

Trafiłeś w 10 - suwak "przejrzystość" (u mnie mikrokontrast) to mój ulubiony i mogłem z nim przedobrzyć :wink:

Staram się nie zaśmiecać forum i prezentuję te zdjęcia, które uważam za udane. Czy pozostałe dotrzymują tym trzem kroku, mam nadzieję że mi napiszecie.:mrgreen:

---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post był o 19:18 ----------

Jak dla mnie jedyneczka najbardziej sie podoba :-)

Dzięki - też statek, tylko że powietrzny :wink:

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------

(...)
Jednym z większych błędów jest 100% uleganie radom innych fotografujących. Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia. Rozumiem komentarz co się w nim nie podoba, co według komentującego jest nie tak, ale żeby zaraz przerobić je na swoją modłę? Każdy z nas ma swoje widzenie i to właśnie jest dobre. Wyobraźmy sobie, że wszyscy robimy takie same kadry, tak samo je obrabiamy... Masakrycznie nudno by było. Owszem jeśli autor prosi o przerobienie to zgoda, można to robić.
Publikując zdjęcia powinniśmy być pewni, że to jest to co chcemy pokazać w taki a nie inny sposób, było nie było to jest nasze dzieło, i fajnie kiedy inni to szanują.
Idealnie kiedy doceniają.

Myślę, że w większości przypadków poprawianie zdjęć nie wynika z chęci wpływu na innego fotografującego- narzucenia mu swojej wizji, jest jedynie czymś w rodzaju wizualizacji zamiast komentarza - nieraz łatwiej pokazać niż opisać. Masz jednak rację, że nie powinno odbywać się to bez zgody autora.

Zdjęcia wszystkie 3 mi się podobają, przyjemne w odbiorze, ładnie skomponowane, dobrze pokazane. Czekam na kolejne.

Bardzo dziękuję i zapraszam do komentowania kolejnych.

Mirek54
8.11.12, 23:25
Dla mnie kolor póki co jest jeszcze za trudny.

Pokazanie calej gamy barw w odcieniach szarosci jest duzo trudniejsze.Tak po prawdzie w obrazie czarno bialym duzo trudniej jest pokazac to co pokazesz w kolorze.Dobrze,ze o tym jeszcze nie wiesz.
Pokazuj nadal co uchwyciles.

---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post był o 22:20 ----------

" Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia.

Moze inaczej.Nie poprawia tylko pokazuje jak by to widzial po swojemu.Mi np wygodniej jest plik pokazac po swoich zmianach niz pisac cos co zajmie 500 slow.
Ale bede pamietac Twoje wymagania.

helmuth
8.11.12, 23:38
Ja np nie lubię kiedy ktoś bierze moje zdjęcie i je poprawia. Rozumiem komentarz co się w nim nie podoba, co według komentującego jest nie tak, ale żeby zaraz przerobić je na swoją modłę? Każdy z nas ma swoje widzenie i to właśnie jest dobre. Wyobraźmy sobie, że wszyscy robimy takie same kadry, tak samo je obrabiamy... Masakrycznie nudno by było. Owszem jeśli autor prosi o przerobienie to zgoda, można to robić.Kiedyś mieliśmy długą i zażartą dyskusję na ten temat. Jednym z wniosków tej dyskusji była propozycja umieszczenie w stopce odpowiedniego zastrzeżenia/zezwolenia.
Jeżeli w Twojej stopce będzie prośba o nieprzerabianie, nikt nie będzie nawet próbował ;)

macieyW
9.11.12, 00:21
Pokazanie calej gamy barw w odcieniach szarosci jest duzo trudniejsze.Tak po prawdzie w obrazie czarno bialym duzo trudniej jest pokazac to co pokazesz w kolorze.Dobrze,ze o tym jeszcze nie wiesz.
Pokazuj nadal co uchwyciles(...).

Dzięki że się odezwałeś.

Masz rację, że pokazywanie barw w szarościach jest niezwykłą umiejętnością. Ale czy rzeczywiście kolor jest czymś istotnym w kategorii zdjęć, które próbuję robić ? Zdjęcia krajobrazów, czy Twoja specjalność - kwiaty, w B&W niewątpliwie wymagałyby dążenia do ideału Ansela Adamsa. Ja poszukuję jednak czegoś innego i kolor jest dodatkowym elementem, nad którym trzeba by zapanować, a który do zdjęcia w większości przypadków nie wnosiłby dodatkowej wartości.

Swoją drogą zazdroszczę Ci Twoich umiejętności Panowania nad światłem:smile:
Pozdrawiam,

Nurcia
9.11.12, 02:15
Mnie jakoś ta dwójka się najbardziej podoba. :-)

Pozdrawiam i tak jak inni, czekam na więcej!

macieyW
9.11.12, 09:24
A zatem czas na coś „kopniętego” i kilka słów dlaczego właśnie tak ?

Kręcąc się w okolicach Pałacu Buckingham z daleka zauważyłem kilkadziesiąt osób fotografujących coś zaciekle. Obiektem okazał skamieniały (jak to zwykle oni;-)) wartownik z gwardii królewskiej. Zdjęcie takiego gwardzisty to oczywiście dla każdego turysty w Londynie „must have”. Tylko co zrobić, żeby nie było takie, jakie będą mieli w albumach i w swoich galeriach internetowych wszyscy stojący obok?

Właśnie - stojący.....wszyscy stoją, więc ja się położę :grin:

Za takie poświęcenie spotkała mnie nagroda – wartownik drgnął i zaczął maszerować pomiędzy bramą, której pilnował i budką strażnika. Sprawiał jednak wrażenie zmęczonego, maszerował lekko zgarbiony z pochyloną głową. Pomyślałem, że to wrażenie trzeba jakoś spotęgować więc przechyliłem aparat i zrobiłem mu jeszcze bardziej pod górkę :wink:
Teraz zastanawiam się czy nie przesadziłem. Może trzeba było zostawić proste i „ładne”, nie ciąć budki i bramy i nie narażać się na zarzuty stosowania tanich chwytów ? Co myślicie ?

4.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73416&d=1352445752

barmichal76
9.11.12, 09:36
Myślę, że to jest to! Dynamika, świetna perspektywa, a na dodatek to STABLE Yard Road :)
Jedno z lepszych ujęć, jakie ostatnio na forum widziałem

Pozdr

dzarro
9.11.12, 09:43
dobre, dobre

macieyW
9.11.12, 20:31
Myślę, że to jest to! Dynamika, świetna perspektywa, a na dodatek to STABLE Yard Road :)
Jedno z lepszych ujęć, jakie ostatnio na forum widziałem

Pozdr

Bardzo dziękuję :grin:

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:27 ----------

Kiedyś mieliśmy długą i zażartą dyskusję na ten temat. Jednym z wniosków tej dyskusji była propozycja umieszczenie w stopce odpowiedniego zastrzeżenia/zezwolenia.
Jeżeli w Twojej stopce będzie prośba o nieprzerabianie, nikt nie będzie nawet próbował ;)

Helmuth, a gdybym (tak hipotetycznie) takie zezwolenie w stopce miał :wink:, to miałbyś ochotę coś w prezentowanych zdjęciach poprzerabiać ?

goldiesr
9.11.12, 20:37
czwóreczka świetna!

aga_piet
9.11.12, 20:45
Fajne wejście na forum.
Ustosunkuję się do 2. nad którą zastanawiacie się, czy krzywo, czy lepiej prosto. Dla mnie cała zaleta tej foty, to jej lekka kopniętość ładnie układająca się z lekkim przechyłem pani. Tak jakby domy dostosowywały się do przechodnia (hm... dlaczego przechodzień nie ma rodzaju żeńskiego?? :shock:). Proste nie miałoby już tego drugiego dna.
Wartownik fajny, dla mnie na granicy przegięcia ;)

barmichal76
9.11.12, 21:38
hm... dlaczego przechodzień nie ma rodzaju żeńskiego?? :shock:

Jak to nie ma? Minister ma a przechodzień nie ma? :)

Pozdr

Mr_Crowley
10.11.12, 01:33
co tu wiecej pisac, zdjecia sa swietne,
czekam na nastepne

macieyW
10.11.12, 13:03
Bufetowa - witaj w moim skromnym wątku :grin: i dziękuję za miłe słowa. Zawsze cieszą mnie analizy zdjęć takie, jak ta Twoja.
Co do wartownika mam podobne odczucia, dlatego byłem trochę ciekawy, czy rzeczywiście nie przegiąłem :wink:, ale jak na granicy to chyba ok ?

Nurcia, Mr_Crowley - bardzo Wam dziękuję i zapraszam do odwiedzin i komentowania dalszych.

Pozdrawiam,

broda
10.11.12, 18:38
o ile te z przechylami tak srednio mi podchodza ,to 1 i 3 bardzo mi odpowiada ,pozdr

macieyW
11.11.12, 19:23
Może dzisiaj scenka rodzajowa z zahipnotyzowanym kucharzem w tle :).
To był pierwszy w Londynie kontakt wzrokowy (mój obiekty i ich wzrok) z "miejscowymi". Nie wiedziałem jak zareagują, wydawali się trochę zaskoczeni, ale było OK.:wink:
Czekam na Wasze opinie :grin:

5.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73590&d=1352654452

goldiesr
11.11.12, 19:31
powiem, że miejsce kiepskie dla fotek (fastfood), ale poradziłeś sobie naprawdę dobrze.

yamada
11.11.12, 19:42
Trzymasz poziom, zdjęcie mi się podoba.

dzarro
12.11.12, 12:24
piąteczka! :wink:

barmichal76
12.11.12, 13:08
Piąteczka na piątkę :)
Pozdr

macieyW
15.11.12, 14:40
Dziękuję wszystkim za miłe słowa :grin:

Tym razem coś innego - obrazek bez ludzi z podziemi Londynu.
Zapraszam do komentowania.

6.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=73985&d=1352982981

barmichal76
15.11.12, 18:35
Co jedno to mi się podoba. Oby tak dalej.
Pozdr

yamada
15.11.12, 18:38
nadal dobrze

goldiesr
15.11.12, 18:41
Dziękuję wszystkim za miłe słowa :grin:

6.
bardzo fajny obrazek

dzarro
16.11.12, 09:52

Ciekawe - ale wg mnie słabsze od poprzednich.

irek50
16.11.12, 10:39
Mnie też Twoje zdjęcia pasują... ostatnie (nr6) wg mnie słabsze...(Trzecie z początku wątku jest kontrowersyjne, ale moim zdaniem fajnie potraktowani ludzie jako "leluchy" :) ) --pozdrawiam

apz
16.11.12, 10:46
Ciekawa seria. Dla mnie najlepszy - obrazek z lotniska..

macieyW
19.11.12, 14:39
Irek50, apz - witam i dziękuję Wam bardzo za opinie :grin:
Dzarro i irek50 - też uważam, że 6 jest słabsza, ale byłem ciekawy, czy może ktoś inaczej ją odbierze.

Tym razem scenka z roboczym tytułem "Ochroniarze" :wink:

Czekam na Wasze opinie.

6.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=74352&d=1353328652

barmichal76
19.11.12, 16:04
I znowu dobre oko :)
W ogóle lubię zdjęcia witryn sklepowo/lokalowych.
Pozdr

dzarro
19.11.12, 16:05
bdb :grin:

majeczek78
19.11.12, 17:37
Ostatnie foty świetne.

broda
19.11.12, 20:00
numer 5 naj ,jak dotychczas,pozdr

macieyW
22.11.12, 15:38
Może zainteresuje Was taka scenka ?

Dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam pozostałych oglądających do pozostawienia swojej opinii - dla wystawiającego jest to bardzo ważne, a brak opinii odczytuję jako obojętność - to niestety najgorsze co może być :wink:
Coś ostatnio pomyliłem w numeracji więc teraz:

8.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=74704&d=1353591418

Karol
22.11.12, 15:47
Dobry wątek, dobre foty.

aga_piet
22.11.12, 16:00
Rozumiem, o co Ci chodzi z obojętnością. Też tak mam. Zatem ogólnie napiszę, że zdjęcia w tym wątku co najmniej "nie powodują dyskomfortu przy oglądaniu". A nawet więcej - są fajne ;)
Ochroniarze świetni. "Train" i to ostatnie również przyjemne dla oka.

dzarro
22.11.12, 16:18
8 fajne

yamada
22.11.12, 18:30
nadal w sumie nie ma się do czego doczepić, 8 mi się podoba, poprzednie też dobre.

robert1088
24.11.12, 01:26
Umiesz patrzeć i co najważniejsze "chwytasz sytuację "
8 świetny kadr .

macieyW
26.11.12, 22:10
Dziękuję bardzo wszystkim za odwiedziny i wpisy.
Może dzisiaj coś na wesoło... :grin:

9.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=75156&d=1353960423

10.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=75157&d=1353960427

dzarro
26.11.12, 22:20
dziewiątka super

aga_piet
26.11.12, 22:27
Nooo :D Cleaning team rzońdzi :D

barmichal76
26.11.12, 22:37
Naprawdę trzeba umieć dostrzec takie kadry jak 9 - wymiatasz.

Pozdr

majeczek78
27.11.12, 11:49
Rewelka cleaning. super.

macieyW
30.11.12, 13:20
Zagubiona turystka....:wink:

11.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=75497&d=1354274323

hades
30.11.12, 14:31
Ja wrócę na chwilę do tego postu:

A zatem czas na coś „kopniętego” i kilka słów dlaczego właśnie tak ?
Obraz się broni, ale backstage zdjęć jest świetnym dodatkiem.

Właśnie - stojący.....wszyscy stoją, więc ja się położę :grin:

Dobry punkt wyjścia do ciekawych ujęć.

Teraz zastanawiam się czy nie przesadziłem. Może trzeba było zostawić proste i „ładne”, nie ciąć budki i bramy i nie narażać się na zarzuty stosowania tanich chwytów ? Co myślicie ?

A jaka jest granica "w przesadzaniu"? Mogłoby ewentualnie nie pasować. Ale, perspektywa ucieka w prawo, żołnierz ma pod górkę, pochyla głowę, wygląda, jak sam napisałeś na zmęczonego - to musi być przechylone w tą stronę.

PaniNikt
30.11.12, 19:46
Obejrzałam całość. I o całości w telegraficznym skrócie: dobre fotografie, z charakterem, dowodzą, że Autor ma to "coś", co pozwala widzieć :wink:. W mieście czuje się jak ryba w wodzie, pokazuje reporterski pazur. Obróbka silna, na granicy przesady, tu jednak pasuje stylem do ustrzelonych momentów i miejsc.Ja tam proszę o więcej:!:

majeczek78
1.12.12, 08:32
Ciekawe fociaki.

broda
1.12.12, 17:33
9 super , plusa zostawiam ,pozdr

Pilek
1.12.12, 21:30
Obejrzałem wszystkie zdjęcia i w telegraficznym skrócie nieźle ogarniasz temat B&W. Będę tu chętnie zaglądał! pozdr

klikacz
3.12.12, 11:22
Świetne zdjęcia. Gratuluje.

macieyW
4.12.12, 14:36
Edit: Komentarz odnosi się do dyskusji wydzielonej z tego wątku, a przeniesionej tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/85410-Fotografia-uliczna-doświadczalnie

---

Piszecie o reakcjach skrajnych – niezadowolenie, agresja itp. Ja miałem na myśli podstawową reakcję fotografowanego – spojrzenie w obiektyw - nawiązanie kontaktu wzrokowego. Wg mnie całkowicie zmienia to odbiór zdjęcia (nie oceniam co jest lepsze, a co gorsze).

Mam np. takie ujęcie - mimo, że strzelałem z kolan zostałem przyłapany :wink:, ale w tym przypadku właśnie to spojrzenie w obiektyw, zadecydowało, że zdjęcie pozostawiłem.

12.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=75777&d=1354624456

Diabolique – masz całkowitą rację że cyt. ”różnorodność punktów widzenia (jak również perspektyw) pozwoli ci dłużej zachować świeżość”. Tej różnorodności cały czas staram się uczyć.

Swoją drogą, może znacie jakieś sposoby, techniki fotografowania, aby „podejść ofiarę” :wink: niezauważonym lub zdążyć przed reakcją ?
Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami.

hades
5.12.12, 12:16
Zgodnie z sugestiami dyskusje o fotografii ulicznej przeniosłem tu: https://forum.olympusclub.pl/threads/85410-Fotografia-uliczna-doświadczalnie

dzarro
5.12.12, 12:30
12 - wypas

barmichal76
5.12.12, 12:54
Powtórzę mój przeniesiony wpis:

Bym zapomniał: @macieyW: 12 z metra bardzo mi się podoba :smile:

Pozdr

szafir51
5.12.12, 13:56
Mi również zdjęcia się podobają - ciekawe, niebanalne ujęcia czerń&biel jako odzwierciedlenie czas&miejsce. Czekam na kolejne zdjęcia.

dziama0
5.12.12, 14:41
faktycznie to spojrzenie robi fotę, ale ja bym się nie odważyła strzelić :)

diabolique
5.12.12, 16:06
faktycznie to spojrzenie robi fotę, ale ja bym się nie odważyła strzelić :)

Zawsze mnie zastanawia - dlaczego? Bo zabrałaby ci aparat? Pobiła? Wystawiła rachunek VAT? A patrzeć się nie boisz? A gdybyś wzięła netbooka i opisała ją słownie na fb, to by coś zmieniło?
A co do odwagi strzału, kolega jak widać też się nie odważył tylko ukradkiem coś z kolan kombinował :)

Niestety, ta bojaźń przed ludźmi najczęściej u początkujących fotografów ulicy przynosi skutek w postaci zdjęć żebraków, zalewających fora fotograficzne w ilościach hurtowych - na takie osoby odwagi wystarcza, bo nie zaprotestują. Potem się dorabia do tego ideologię pt. "chciałem zwrócić uwagę na problem..." itp. banialuki :mrgreen:
Oczywiście nie odnosze tego personalnie do autora wątku. To ogólna refleksja. Zresztą piszę ją już w którymś z kolei wątku o fotografowaniu ludzi :grin:

yamada
5.12.12, 16:36
12, świetna,
w kontekście dyskusji ciekawe jakie spojżenie ujżelibyśmy gdyby fotografia nie był strzelana ukradkiem...

szafir51
5.12.12, 16:57
pewnie zmęczenie, znużenie, może senność? A tak jest błysk w oku.

macieyW
5.12.12, 19:15
Było już dosyć późno, gdy wracaliśmy całkowicie wypompowani z całodniowego chodzenia po Londynie. Jako, że mieszkaliśmy kawałek od centrum, w pewnym momencie w wagonie metra pozostaliśmy sami - dziewczyna oraz ja z moją drugą połową siedzący bardzo blisko - prawie naprzeciwko niej. Dziewczyna siedziała wpatrzona gdzieś przed siebie, słuchająca muzyki.
Niezwykła sytuacja i nastrój tamtego momentu spowodował, że trzymając cały czas aparat w ręku (na kolanach), spróbowałem zrobić zdjęcie – skierowanie obiektywu w jej stronę nawet z tej pozycji przyciągnęło jednak jej wzrok – i tak powstało to zdjęcie, inne od zamierzonego ale chyba też ciekawe ?

Nie wyobrażam sobie, abym w tamtym momencie miał podnosić aparat do oka, to całkowicie zburzyło by nastrój tamtej chwili - to co próbowałem uchwycić. Nie miałem żadnych złych intencji robiąc to zdjęcie – po jego zrobieniu wymieniliśmy uśmiechy… i tyle :)

Strach, szpiegowanie, kombinowanie z kolan – nie pasuje mi do tamtej chwili.

wojtek1234
6.12.12, 22:22
Hmmm.. Bardzo interesujący wątek. Czytam z dużym zainteresowaniem. Wiele recept i pewnie każda z nich skuteczna. Myślę jednak, że są sytuacje, na które recepty nie ma. Wtedy i tak mamy wybór. Pstryk z konsekwencjami albo aparat pod pazuchę :wink:
Pozdrawiam przedpiszących.

apz
6.12.12, 23:35
POdoba mi się tutaj , będę zaglądał częściej.

helmuth
6.12.12, 23:46
Zawsze mnie zastanawia - dlaczego? Bo zabrałaby ci aparat? Pobiła? Wystawiła rachunek VAT? A patrzeć się nie boisz? A nie spotkałeś się nigdy z sytuacją, kiedy sfotografowany, leci za Tobą z wrzaskiem, ciągnie za rękaw i każe skasować zdjęcie?
Nie jest to przyjemna sytuacja a jak trafisz na bardziej nerwowego i agresywniejszego?

diabolique
6.12.12, 23:52
A nie spotkałeś się nigdy z sytuacją, kiedy sfotografowany, leci za Tobą z wrzaskiem, ciągnie za rękaw i każe skasować zdjęcie?

Nie, nigdy. Może to po prostu kwestia mojego stylu bycia, a może sporej dawce empatii. A może po sposobie pracy wyczuwali, że nie mam złych intencji :)
Nigdy nie miałem nieprzyjemnej sytuacji, rozmowy, czy gróźb związanych z robieniem zdjęć. A zrobiłem ich na ulicy parę tysięcy, bez specjalnych technik maskujących :)

dzarro
7.12.12, 11:23
Nie, nigdy. Może to po prostu kwestia mojego stylu bycia, a może sporej dawce empatii. A może po sposobie pracy wyczuwali, że nie mam złych intencji :)
Nigdy nie miałem nieprzyjemnej sytuacji, rozmowy, czy gróźb związanych z robieniem zdjęć. A zrobiłem ich na ulicy parę tysięcy, bez specjalnych technik maskujących :)

nick zobowiązuje - urok rzucasz i tyle...

macieyW
12.12.12, 20:05
Dla relaksu dwa obrazki bez ludzi w rolach głównych...:wink:
Dziękuję wszystkim za ciekawą dyskusję :grin: i zapraszam do dzielenia się uwagami.

13.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=76357&d=1355335302

14.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=76358&d=1355335306

yamada
12.12.12, 20:38
eeeee, są ludzie i to sporo... .................................................. .......................................na szczęście, fajne foty znów... :)

majeczek78
12.12.12, 20:58
Super wrzuta.

diabolique
12.12.12, 21:41
Kadrowy bałagan zrobił z tego foty o niczym :|

dzarro
13.12.12, 10:28
Tego rodzaju foty w pewnym sensie zawsze są o niczym. I to jest dla mnie ich zaleta.
Rzeczywiście 13 nienajlepsza - cała prawa strona nie wiadomo po co(a prawy górny róg to już w ogóle). 14 lepsza - coś tam niepotrzebnie majaczy na prawym brzegu. Ale bałaganu nie ma według mnie - nie ma hieratycznego porządku, ale to co innego. Ja dochodzę do wniosku, że nie jest dobrze jak fotograf ma pod kontrolą każdy element kadru - a już szczególnie jak taką kontrolę ostentacyjnie demonstruje. To Pilch Jerzy gdzieś powiedział - parafrazuję - "jak piszesz za dobrze to znaczy, że piszesz źle". Ideałem byłoby pewnie, żeby fotograf miał faktyczną absolutną kontrolę nad kadrem ale świadomie "popuszczał cugli".

macieyW
18.12.12, 19:43
Macie rację - przy tego typy zdjęciach kompozycja i kadrowanie powinno być nienaganne - nie ma kontekstu, powinna być przynajmniej estetyka :grin:
Nie ma usprawiedliwienia - zbyt pochopnie wrzucone :wink:

Zapraszam do podzielenia się opiniami o kolejnych.

15.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=76780&d=1355852361

16.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=76781&d=1355852365

aga_piet
18.12.12, 20:09
A kto tam się uśmiecha cichaczem w odbiciu na 15.? Fajne foto - szarości, przenikanie się odbicia z zamyślonym panem.
Drugie jakoś mnie nie zatrzymało na dłużej.

PaniNikt
18.12.12, 20:17
Ludzie ludziami, ale auta jakie! :)
W 13 kadr mnie trochę uwiera, choć wiem, że tablica w PD swoje znaczenie ma, jednakowoż przyciężkawo to wygląda. Za to 14 pięknie spod wiaduktu wyprowadza.

wojtek1234
18.12.12, 21:16
Dwa ostatnie z ludźmi. Dobre dla mnie.

PaniNikt
18.12.12, 21:23
A kto tam się uśmiecha cichaczem w odbiciu na 15.? Fajne foto - szarości, przenikanie się odbicia z zamyślonym panem.
Drugie jakoś mnie nie zatrzymało na dłużej.

Tu się zgadzam, bo odczucia mam bardzo podobne. 15-tka gada, opowiada, 16-tka nie budzi reakcji :).

barmichal76
18.12.12, 21:34
15 też mi bardziej do gustu przypadła, ale w 16 podoba mi sie, że taki piękny stolik pusty bo "oni" woleli na 'parapecie' przycupnąć.
Pozdr

wojtek1234
18.12.12, 21:37
Tak. Stolik i oni - fajna korespondencja i w kadrze zagrało.

aga_piet
18.12.12, 23:46
Też tak to odebrałam, ale potem zauważyłam że ten parapet nie taki znowu zwykły ;)

macieyW
19.12.12, 00:37
A kto tam się uśmiecha cichaczem w odbiciu na 15.?

No k..de właśnie nie wiem :roll:...,
ale kąt padania = kątowi odbicia :idea:...,
więc na pewno nie ja :grin:

A tak serio - zauważyłem to odbicie za późno żeby powtórzyć, "stemplować" nie chciałem, a sama sytuacja wydawała mi się warta pokazania.

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post był o 23:30 ----------

Z tą 16 tak sobie to upatrzyłem - przesunięcie w przestrzeni - można by ich "wyciąć" i "wkleić" we właściwe miejsce. Cieszę się, że też to zauważyliście :grin:

rol6
19.12.12, 09:07
15. zostaw w spokoju - bardzo mi się podoba. Nawet gość z odbicia mnie nie przeszkadza. :grin:

dzarro
19.12.12, 10:23
15 podoba mi się

majeczek78
19.12.12, 10:41
15 fajniutka.

barmichal76
19.12.12, 10:48
Też tak to odebrałam, ale potem zauważyłam że ten parapet nie taki znowu zwykły ;)

w Królestwie (Brytyjskim) to i parapety zwykłe nie mogą być :)

Pozdr

macieyW
4.02.13, 19:36
Długa przerwa... ale zapraszam na ciąg dalszy :-P
Spojrzenie z przeszłości w Muzeum Historii Naturalnej.

17.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=80623&d=1359999317

barmichal76
4.02.13, 22:12
Mnie się podoba. Ten słoń nie wygląda na wypchanego :)

macieyW
11.02.13, 20:54
Zapraszam do komentowania :)

18.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=81232&d=1360608466

19.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=81233&d=1360608741

barmichal76
11.02.13, 21:16
W pierwszym underground'owy pan w okularach - rewelka. A i Ritz ładny. Oba kadry na tak.
Pozdr

dzarro
11.02.13, 21:18
The Ritz!

macieyW
3.11.13, 12:17
Po awarii mojego E-PL2 (niestety nieopłacalnej w naprawie), gruntownie przeanalizowałem swoje potrzeby i zdecydowałem się na zakup kompaktowego XZ-2. Udałem się na próbną sesję uliczną :wink:
Oto co udało mi się uchwycić :):

20.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=103855&d=1383472638

21.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=103856&d=1383472642

22.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=103857&d=1383472647

aga_piet
3.11.13, 12:42
Ładne szarości. Tematycznie... ot ulica, jednym okiem wleciało, drugim wyleciało ;)

Karol
24.11.13, 17:33
Ładne szarości, staranne kadry. Do pełni szczęścia brakuje ciekawszych motywów.